Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Tales of Vesperia (Xbox360)
92 100 1

Review Tales of Vesperia (Xbox360)

De laatste jaren heb ik zoveel RPG’s gespeeld dat ik op een gegeven moment alles wel voorbij heb zien komen. De gekwelde held, de als een ‘normaal’ meisje vermomde prinses, het kind met een speciale gave, de badguy die op de één of andere manier toch wel goede bedoelingen heeft. Tales of Vesperia heeft deze eigenschappen ook in overvloed. Toch heb ik me in de wereld van Terca Lumireis heel goed weten te vermaken.

En ik kan zeggen dat ik er letterlijk én figuurlijk op heb zitten wachten om met Yuri Lowell aan de slag te mogen. Toen de game een paar jaar geleden werd aangekondigd leek het me al een interessante titel. Op het moment dat de game in Amerika verscheen, augustus 2008, zat ik mezelf op te vreten omdat er maar geen concrete releasedatum voor Europa werd gegeven. EINDELIJK ligt de game nu in de winkel dus als je net als ik zo lang op deze game hebt zitten wachten kun je deze review beter niet lezen. Dan kun je namelijk veel beter je tijd besteden door naar de winkel te rennen en een exemplaar te kopen!

Nog steeds aan het lezen? Okay, dan twijfel je misschien nog of je deze game moet kopen.
Het mag duidelijk zijn, Tales of Vesperia is een RPG. Dat houdt, zoals gebruikelijk, in dat je vele tegenstanders moet verslaan, plotwendingen tegenkomt, geld moet verzamelen om wapens te kopen etc.ToV draait om de avonturen van Yuri Lowell, een voormalige ridder die om wat voor reden dan ook nu in de lagere regionen van de stad rondhangt. Op een gegeven moment wordt een kristal uit de fontein gestolen en moet hij op zoek naar de dief. Die zoektocht brengt hem binnen de kortste keren in het koninklijk kasteel waar hij kennis maakt met Estelle. Deze jongedame smeekt hem om samen met haar op zoek te gaan naar Flynt. Deze Flynt is namelijk een oude vriend van Yuri. Zeg maar de Yang van Yuri zijn Yin. Ook heel letterlijk genomen want waar Flynt (gekleed in wit) de brave en wetsgetrouwe dienaar van het koninkrijk is, daar is Yuri (donkere kleding) een stuk directer en duisterder. Hij houdt namelijk niet van regels die in de weg kunnen zitten. Hij heeft er een hekel aan als mensen ongestraft met dingen weg kunnen komen. Dit is een duidelijk thema dat tijdens de hele game van belang blijft. Het verhaal over het algemeen is in grote lijnen misschien wat voorspelbaar te noemen, maar het zijn de vele details en het sterk ontwikkelende karakter van Yuri die echt goed de aandacht vast weten te houden.

In veel opzichten houdt ToV zich aan een duidelijke formule. Dat geldt voor veel plotelementen, maar ook voor de inhoudelijke toepassing van de gameplay. Net zoals eerdere Tales games is het mogelijk om voedsel te koken, wapens en voorwerpen te maken uit loot dat je tijdens gevechten vindt, vecht je in real-time met één personage terwijl je teamgenoten door de AI geregeld worden en zijn er zogenaamde ‘skits’ te bekijken die het verhaal verder uitdiepen.Qua gameplay is het belangrijk om in gedachten te houden dat je niet te snel oude wapens en andere voorwerpen weg moet doen als er wat nieuws te koop is. Tales of Vesperia gebruikte namelijk een systeem waar je nieuwe skills via je wapens kunt leren. Vaak worden er ook verbeterde versies van je wapens gemaakt die je oude wapens als onderdeel gebruiken. Wil je dus zoveel mogelijk skills leren dan is het handig om sowieso twee of drie van elk wapen in je inventory te bewaren. Er zijn namelijk ook nog alfa en bèta versies van wapens. Dus als je graag een complete verzameling wilt hebben dan zou ik geen wapens van de hand doen. Het is sowieso nauwelijks nodig om voorwerpen te verkopen om genoeg geld te verdienen. Door wapens te kopen en vervolgens gevechten aan te gaan om de skills te leren verdien je ook aardig wat geld om weer nieuwe wapens te kopen. Bij wijze van spreken kun je zo vele uren bezig zijn met het steeds sterker maken van je team terwijl je eigenlijk niet veel anders doet dan grinden.

Het is ook mogelijk om wat vrienden mee te laten spelen tijdens de gevechten. Die vrienden kunnen dan de controle over de rest van je teamgenoten nemen. Wel geinig voor een tijdje, maar het is niet echt boeiend voor je vrienden om dan vervolgens toe te kijken als jij over de wereldkaart rent en gesprekken aanknoopt in de dorpen.De controls zijn heel erg simpel. In dorpen en op de landkaart werkt de game zoals een gebruikelijke RPG. Alleen tijdens de gevechten moest ik een beetje wennen aan het feit dat je normale aanvallen met de B-knop worden gedaan ipv met de A-knop. Deze knop gebruik je namelijk voor je speciale aanvallen. Door de L-Trigger ingedrukt te houden is het mogelijk om je character vrij over het gevechtsveld te laten rennen.

De eerder genoemde skits hoef je overigens niet te bekijken, maar vaak levert het wel grappige situaties en dialogen op. Na een bepaalde gebeurtenis kan het soms voorkomen dat je een symbool van de Back-knop op het scherm ziet staan, als je hierop drukt krijg je dus een skit te zien. Deze skits hebben elk een unieke naam, waardoor je na het uitspelen van de game ook een idee hebt van wat je al hebt gezien.Het is namelijk mogelijk om na het uitspelen van de game wat nieuwe opties te kopen in een menu. En aangezien het ook mogelijk is om alle skits aan te kopen hoef je op die manier niet alles opnieuw te bekijken. Voor mensen die ervan houden om achievements te halen is dit fijn om te weten. Er is namelijk een achievement dat je alle skits bekeken moet hebben. Door het aankopen van die optie kun je alle bekeken skits gewoon overslaan.

Grafisch ziet ToV er ontzettend goed uit. De animé-stijl is heel erg mooi. Het valt vooral op dat er ontzettend veel moeite is gedaan om veel kleine details in de omgevingen te stoppen. Gras dat heen en weer beweegt met de wind, kleine stofwolkjes als je ergens rent, de mist die over het water hangt als je ergens met een bootje vaart. Het is allemaal werkelijk subliem weergegeven.

De muziek is ook het vermelden waard. Tijdens gevechten is deze bombastisch en groots, in dorpjes vrolijk en afhankelijk van het verhaal ook kalmerend of zelfs verdrietig. De stemacteurs zijn ook goed gekozen voor de rollen. Yuri klinkt sarcastisch en de stemacteur weet goed over te brengen dat Yuri graag doet alsof dingen hem koud laten. Maar als speler merk je wel in kleine details dat hij een beetje het type ‘grote bek, klein hartje’ is.Wat me aanbrengt bij de replayvalue. Die is werkelijk enorm groot. De meeste RPG’s speel ik maar één keer van begin tot eind uit. Een titel als Chrono Trigger uitgezonderd natuurlijk. Tales of Vesperia weet met bepaalde achievements, speciale vrij te spelen titels, nieuwe opties die je kunt kopen en nog veel meer de speler te motiveren om het spel daadwerkelijk een tweede en misschien zelfs een derde keer uit te spelen.

Na elk gevecht krijg je namelijk Grade-punten. Deze krijg je bijvoorbeeld als je niet geraakt bent, een bepaalde finishing move hebt uitgevoerd of als het gevecht snel gewonnen is. Met deze Grade-punten kun je na het uitspelen van de game opties kopen. Denk hierbij dan aan 10x zoveel experience, het behouden van je items in een newgame plus, 2x zoveel grade of misschien wil je het jezelf juist moeilijker maken door de helft aan experience te verdienen.

Over de hele linie denk ik dat als je echt alle duizend achievementpunten wilt scoren je zeker 100 uren met deze game bezig kunt zijn. Dankzij de leuke personages, goede graphics en muziek en verslavende gameplay zal die tijd ook daadwerkelijk voorbij vliegen. Tales of Vesperia is een echte aanrader. Dus wat doe je hier nog? Hup, ren naar de winkel, stop de game in je 360 en speel de rest van de zomer deze game!Deze game is gereviewed door Ollie1981

 

Oordeel Tales of Vesperia (Xbox360)

  • Graphics 90
  • Gameplay 85
  • Originality 80
  • Sound 90
  • Replay 90
  • Eindcijfer 92

Aantal keer bekeken: 14017 

Laagste 2 prijzen voor Tales of Vesperia (Xbox360)

21.49 25.00 2
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Nedgame.nl 9.8
€  18.00€ 3.49   € 21.49
Bol.com Partner 8.5
€  25.00€ 0.00   € 25.00

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Arabyus
Arabyus ( 7299   2) 04-07-2009 17:14
Rol: Forum Moderator
"Nog steeds aan het lezen? Okay, dan twijfel je misschien nog of je deze game moet kopen."

Nou ik was nog aan het lezen en ik weet zeker dat ik deze ga kopen . Zodra hij op de PS3 uit is hier ^^
avatar van Unknown Ninja
Unknown Ninja ( 867 ) 04-07-2009 22:44
Ik ga deze ook zeker voor de PS3 halen. Goeie review.
avatar van Talicus
Talicus ( 7391 ) 05-07-2009 16:07
Same here, ik ga hem op de PS3 halen omdat ik nu toch en bij lange na geen tijd en geen geld heb om een hele rpg te kopen/spelen.

Al vind ik het wel zonde dat de 360 versie weer ondergeschikt is aan de PS3 versie, ik gun de 360 eigenlijk meer jrpg's dan de ps3 omdat die alleen maar rpg's aantrekt vanwege het playstation merk, maar zolang bedrijven continu de 360 als probeerplatform gebruiken kan je het gebruikers moeilijk kwalijk nemen dat ze een ps3 gaan kopen voor hun jrpg's.
avatar van Arabyus
Arabyus ( 7299   2) 05-07-2009 18:20
Rol: Forum Moderator
Op het moment zijn er anders meer jrpg's voor de 360 hr.
avatar van Stormhond
Stormhond ( 1048 ) 06-07-2009 02:42
Wat doet die 'J' voor die 'RPG'?


Maar zoals altijd weer droog qua puntentelling he: alles tussen de 80 en 90 en een eindcijfer van 92

Maar wanneer is deze dan op de PS3 te verwachten?? :o
avatar van Ollie1981
Ollie1981 ( 237 ) 06-07-2009 10:09
Rol: Reviewer
Qua puntentelling staat het eindcijfer los van de gemiddelde cijfers. Dat is volgens mij altijd al zo geweest hier bij budgetgaming. En zo niet, tja een game hoeft bijvoorbeeld niet echt origineel te zijn om een hoog eindcijfer te scoren toch? Want laten we eerlijk zijn: een game als Gears of War 2 is toch niet bepaald origineel te noemen. Terwijl die game toch ook absoluut een hoog cijfer verdient als totaalpakket?
avatar van Arabyus
Arabyus ( 7299   2) 06-07-2009 10:52
Rol: Forum Moderator
Quote:
Wat doet die 'J' voor die 'RPG'?


Maar zoals altijd weer droog qua puntentelling he: alles tussen de 80 en 90 en een eindcijfer van 92

Maar wanneer is deze dan op de PS3 te verwachten?? :o

Die 'j' staat simpel weg voor japanse. Dus een japanse role playing game. Dus games die een japans sausje hebben. Zoals met veel turn-based rpg's. Aangezien die spleetogen van turn-based houden. Ik ook daar niet van lol.

Waarschijnlijk volgend jaar pas ergens helaas..
avatar van ConAir
ConAir ( 4490   2) 06-07-2009 22:45
Mooie game om te reviewen, lijkt me zo. Hopelijk verschijnt er ooit ook nog eens een PS3 versie...
avatar van Ollie1981
Ollie1981 ( 237 ) 07-07-2009 10:29
Rol: Reviewer
De laatste geruchten zijn dat er alleen in Japan een versie voor de PS3 van deze game komt. Volgens mij was dat een paar jaar geleden hetzelfde verhaal met Tales of Symphonia. Die was eerst ook exclusief voor de cube en is uiteindelijk ook op de PS2 uitgebracht. Maar niet buiten de grenzen van Japan. Als ik me dat goed herinner tenminste. Dus het zal met Vesperia wel op dezelfde manier lopen vermoed ik. Daar komt bij dat ik geen enkele reden zie waarom Namco die extra content van de PS3 versie niet als patch/download beschikbaar kan stellen.
avatar van Rococo
Rococo ( 829 ) 07-07-2009 23:10
Als ik ooit nog in de gelegenheid ben dan ga ik deze RPG zeker nog een keer aanschaffen. Maar voorlopig heb ik genoeg aan Skies of Arcadia Legends en Persona 4.
avatar van Ktugach
Ktugach ( 21425   499) 08-07-2009 11:28
Rol: Administrator
Het is dat ik nog zoveel heb liggen, maar ziet er goed uit.

@rococo: skies! hulde! Ben je wel even zoet mee
avatar van Legend_of_Link
Legend_of_Link ( 127 ) 08-07-2009 11:44
Ollie1981: Tales of Symphonia kwam ook in Amerika voor de PS2 uit Kortom, als hetzelfde hier gebeurd dan importeert iedereen hem gewoon met de regiovrije PS3's.

En wat betreft die extra content: dat hebben ze ook niet gedaan met Eternal Sonata, dus lijkt het me logisch dat ze dat ook niet doen met Tales of Vesperia.
avatar van Ollie1981
Ollie1981 ( 237 ) 08-07-2009 12:27
Rol: Reviewer
Weet je dat heel zeker Legend_of_Link? Want als ik op internet zoek naar Tales of Symphonia voor de PS2 dan staat overal aangegeven dat alleen de Japanse versie is uitgebracht. Check gamefaqs en dan bij het stukje data van die game maar eens. En wat die extra content betreft: zoals ik al aangaf, ik zie geen enkele reden waarom ze dat niet zouden kunnen doen. Dat betekent natuurlijk niet dat ze het ook daadwerkelijk doen. Er zijn namelijk wel vaker twijfelachtige keuzes gemaakt wat de Tales serie betreft. Alleen al het feit dat we hier in Nederland bijna een jaar na de Amerikaanse release pas met het spel aan de slag kunnen. En dat het merendeel van de Tales games niet eens in Europa verschijnt bijvoorbeeld. Het is maar net wat je logisch vindt Ik ben het wel met je eens dat het in de lijn der verwachting ligt dat Namco die kans laat liggen. Maar logisch is het allerminst vind ik. Ik wil er zelfs nog wel voor betalen
avatar van MrHetfield
MrHetfield ( 1235 ) 08-07-2009 13:20
ToV voor de PS3 in inderdaad nog niet bevestigd voor Europa.
Heb hem sinds de release binnen en hij is zeker erg goed. Tales of Symphonia was dan ook mijn favoriete GC game.
avatar van Lud0v1c
Lud0v1c ( 931 ) 13-07-2009 17:05
Must have voor mij. Maar door een overvloed aan games in mijn kast, maar ff wachten op prijsdrop.
avatar van Ollie1981
Ollie1981 ( 237 ) 14-07-2009 14:42
Rol: Reviewer
Ik vind het persoonlijk wel opvallend dat er de laatste tijd zoveel RPG's voor de Xbox 360 zijn verschenen. Sacred 2, Star Ocean: The Last Hope en deze Tales of Vesperia game. Daar gaat mijn zomer!! Heb inmiddels alweer bijna 50 uur in Tales of Vesperia zitten en tja, eerlijk is eerlijk, ik ben er nog steeds niet zat van. Prototype, Overlord 2, Transformers 2, de rest van mijn nieuwste games liggen maar stof te vangen. Lang leve een zomer waar wél games worden uitgebracht!!
avatar van Arabyus
Arabyus ( 7299   2) 14-07-2009 15:23
Rol: Forum Moderator
Sacred 2 is ook op de PS3 . Alleen vind ik die niet zo goed. Heb een demo gespeelt.
avatar van Ollie1981
Ollie1981 ( 237 ) 15-07-2009 14:09
Rol: Reviewer
Ik weet ook wel dat Sacred 2 ook op de PS3 is hoor Vond het ook een game waar ik nogal aan moest wennen. Zoveel quests, het is af en toe een beetje een verplichting om die lijst weg te werken. Ben nog steeds met Tales of Vesperia bezig. De eerste keer door de game heb ik al zoveel sidequests gemist. Zal de tweede ronde wel wat nauwkeuriger te werk gaan met een online guide ofzo