Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App Download de iPhone App
Tekken 6 (Xbox360)
90 100 1

Review Tekken 6 (Xbox360)

Tekken is er dan eindelijk voor de nieuwe generatie consoles. Tekken in HD, heerlijk! Ook is het een unicum dat Tekken nu speelbaar is op de Xbox 360.

The King of Fist Tournament is terug
Tekken 6 is de grootste Tekken uit de serie qua aantal characters, niet minder dan 40 verschillende karakters passeren de revue, waaronder alle ouwe rotten in het vak zoals Heihachi en Paul. Iedereen is terug. Tevens zijn er zes nieuwe aanwinsten: Bob, Leo, Miguel, Zafina, Lars en Alisa. De eerste vier zaten al in de Arcade versie van Tekken 6, Alisa en Lars zijn de echte nieuwkomers. Vooral Alisa is een erg toffe character, ze kan namelijk met haar vleugels zweven en heeft zagen in haar armen zitten. Zoals je misschien al had verwacht is Alisa dan ook niet zo maar een meisje, ze is een robot. De vechters spatten van je beeld af en zijn allemaal zeer gedetailleerd weergegeven.

Alle karakters zijn meteen vanaf het begin beschikbaar, geen gedoe dus met geforceerd gebieden doorspelen om bepaalde vechtersbazen te ontgrendelen. Dit is erg fijn als je de game puur koopt om online te spelen.



Helemaal alleen
In je eentje kun je aan de slag met de gebruikelijke modes, Arcade, Time Trial, Survival en Practice zijn allemaal weer aanwezig. Nieuw is de Ghost Battle mode waarbij je een constante stroom van computergestuurde vechters (of ‘ghosts’) krijgt voorgeschoteld die allemaal verschillen in rang en stand. Na elk gevecht kun je met de vierpuntstoets uit drie nieuwe potentiële tegenstanders kiezen om tegen te vechten. Win je genoeg battles dan maak je kans om in een promotiebattle te komen, win je deze dan ga je zelf een rang omhoog. Dit werkt erg verslavend, mede omdat je voor elk gewonnen gevecht weer geld krijgt om items en attributen voor je vechter te kopen. Een mooi beloningssysteem waarover later meer.

Speel je met zijn tweeën dan kun je als een tag team tegen de computer vechten of tegen elkaar. Online is ook mogelijk al is deze optie pas gister gelanceerd. Hier door kan ik hier nog relatief weinig over zeggen. Het vinden van een tegenstander ging in ieder geval heel gemakkelijk, alleen had ik nog wel het gevoel dat de input van de knoppen soms iets later aankwamen op het scherm. De servers zijn echter pas net online, dus er zal deze 2 dagen nog flink getweaked aan worden, even afwachten dus nog tot donderdag, dan zullen de servers het ongetwijfeld prima doen.

Customizen
Voor alles wat je in Tekken 6 doet krijg je geld, hiermee kun je kleding en accessoires kopen voor alle characters. Elk character heeft een uniek en bizar groot assortiment van honderden items die je voor ze kunt kopen. Dit zijn soms bizarre dingen, zo kun je voor de Kangaroe Roger jr. een geheel dinosaurus pak kopen! Of Anna loopt opeens met een gigantische liefdesspuit op der rug. Lars heeft bij mij nu een gigantische hamer op zijn rug, jammer alleen dat je die dan weer niet kunt gebruiken ingame, het blijft een accessoire. Over het algemeen komen de Japanse invloeden hier wel duidelijk terug want ook schoolpakjes zijn voor de meeste dames te koop.



Het customizen gaat nog best ver, niet alleen een heel pak kun je scoren, maar voor voeten, handen, hoofd, gezicht, benen, overal kun je items voor aanschaffen. Hoe meer je speelt, hoe meer geld je hebt, hoe meer je kunt kopen.

De items zijn verder niet doelloos want tijdens de Scenario mode dragen deze bij in je aanvalskracht of verdediging. Daarnaast zorgt dit uitgebreide assortiment er voor dat je je online écht kunt onderscheiden van de rest. Zo kom je nooit de zelfde tegenstander tegen online. Overigens geldt de toename in verdedigingskracht etc. dan weer niet voor je onlinebattles, hier geldt het alleen als onderscheiding van de massa.

Double Dragon?
Tof is de eerder genoemde de Scenario Campaign mode waarbij je je in Double Dragon stijl door levels heen loopt en vecht. In elk level sla je vele vijanden met verschillende combo’s in elkaar en die laten vervolgens weer nieuwe items of kledingstukken random vallen. Aan het eind van elk level krijg je verder een berg geld op basis van hoe snel je het level hebt uitgespeeld, hoeveel leven je nog over hebt en hoeveel vijanden je een kopje kleiner hebt gemaakt.

Toch is het niet helemaal de nieuwe Double Dragon, zo is het verhaal wat er wordt verteld onduidelijk te noemen, dit komt mede door de ellenlange passages met tekst en verhaal. Je wilt gewoon vechten! Verder zijn de meeste levels voorbij voordat je het door hebt, zijn de graphics van de levels niet om naar huis te schrijven en worden sommige (korte) levels gewoon zo nu en dan op de wereldkaart hergebruikt.

Toch laten de vele beloningen je door spelen en is het stiekem gewoon verslavend om dankzij deze beloningen even flink je combo’s op de vele vijanden los te laten. Het is weer eens wat anders en je weet dat dit maar een bijding is wat je even ter afwisseling kunt spelen.



Geslepen diamant
Tekken 6 speelt als een geslepen diamant zo snel. De serie voelde voorheen mij altijd wat traag aan, maar dit is niet meer terug te vinden in dit nieuwe deel. Het werkt allemaal net wat sneller en soepeler.

De trouwe fans zullen zich meteen als een vis in het water voelen, de besturing is weer als vanouds simpel op te pakken. In totaal worden er vier knoppen gebruikt, Twee voor slaan en twee voor schoppen. In combinatie met de richtingstoets kun je hiermee vele verschillende combo’s er uit gooien. Dit klinkt vrij simpel, maar zoals we van de Tekken serie gewend zijn gaat de besturing zo diep als je het zelf wilt. Elke character heeft dan ook zo’n 100 verschillende moves! Deze kun je combineren, om zo bijvoorbeeld een vijand zo lang mogelijk in de lucht te balanceren. Nagenoeg elke vechter heeft ook wel zijn eigen arsenaal aan aanvallen. Hierdoor ben je wel even bezig, wil je iedereen onder de knie zien te krijgen. Van de 40 is ook niemand minder dan de rest, ze zijn allemaal echt lekker om mee te spelen al wil de panda niet zo ver reiken met zijn korte beentjes.

De nieuwkomers in het genre hoeven echter niet te vrezen, de gameplay is zeer gemakkelijk op te pikken, daarnaast hoef je nu om te blocken niet meer achteruit te lopen, maar block je automatisch aanvallen wanneer je stilstaat. Wil je dieper gaan, dan kan dit natuurlijk ook, dit ligt hem vooral subtiele dingen als; hoe je de vijand aanvalt, wanneer je aanvalt; als je gevallen bent, waar je op staat (rolt naar achteren, voren of zijwaarts), val je meteen aan als je opstaat of block je meteen. Hoe pak je een combo verder aan, zorg je dat je een vijand op de grond houdt of probeer je een combo te leren die je vijand zo lang mogelijk in de lucht houdt? Genoeg om je in te verdiepen.



Arena’s
Er zijn in totaal zo’n 16 arena’s, nieuw is dat de arena’s meerdere lagen hebben. Zo is er bijvoorbeeld een arena boven op een wolkenkrabber. Onder je zit allemaal glas. Gooi je vervolgens iemand hard genoeg op dat glas, dan zak je door het glas heen en vecht je daar verder. De meeste arena’s zijn erg mooi weergegeven, indrukwekkend is de arena waarin je in een tunnel vecht die half onderwater staat en bezaaid ligt met autowrakken of de arena op het tomatenfestival. Er zijn echter ook wat arena’s die wat minder aandacht lijken te hebben gekregen en waar de kwaliteit van het geheel een stuk minder is. Voorbeeld hiervan is de arena met een grote trap op de achtergrond en het level met de fonteinen. Jammer aangezien het aantal arena’s al een klein beetje tegenvalt, ondanks de meerdere lagen.

Alles top?
Is er verder dan helemaal niets mis met Tekken 6? Toch wel, de laadtijden zijn namelijk vaak redelijk lang, zelfs al wil je alleen een vechter uitzoeken, kost het al tijd om de vechter te laden of om überhaupt in het keuzescherm te komen. Aanvankelijk merk je hier voornamelijk veel van in de Scenario Campaign mode waar je vaak meerdere laadschermen achter elkaar krijgt. Maar na meerdere 1 on 1 potjes begin je het toch ook wel eens te merken dat het allemaal soms wat lang duurt.



Conclusie
Tekken 6 speelt heerlijk weg en is in HD is gewoon geweldig om te spelen! Naast dat de gameplay wat mij betreft top is, gaat de game ook erg diep. Er zijn enorm veel items vrij te spelen wat de replay value enorm ten goede komt.

Zo komen ook meerdere typen gamers aan hun trekken. Als je puur en alleen online wilt knokken, dan heb je meteen alle personages tot je beschikking. Houd je meer van verzamelen, dan kun je je helemaal onderdompelen in de Scenario Mode. Ben je meer van het ranken en heb je niets met die Double Dragon gameplay, dan kun je je lol op met de Ghost Battles en Arcade mode. Met al die vechters zal het heel lang duren voordat je uitgespeeld raakt, daarnaast ben je wel even bezig om alle kleding en attributen voor alle vechters te unlocken.

Het enige wat het cijfer omlaag haalt zijn de wat lange laadtijden, de arena’s die niet allemaal even goed afgewerkt zijn en het feit dat de Scenario mode misschien net iets te simplistisch is, al blijft het een hele verbetering ten opzichte van de mode in Tekken 5.

Tekken 6 doet de serie echter eer aan. Ben je een fan van het genre, dan kun je deze game eigenlijk niet laten liggen.

Deze game is gereviewed door Yorn

 

Oordeel Tekken 6 (Xbox360)

  • Graphics 90
  • Gameplay 95
  • Originality 70
  • Sound 80
  • Replay 95
  • Eindcijfer 90

Aantal keer bekeken: 13793 

Laagste prijzen voor Tekken 6 (Xbox360)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Sc0pe
Door Sc0pe (479 reacties) op 27-10-2009 08:32
( PM )
een 9!! Ik wordt helemaal gek! Kan niet wachten tot ik hem heb.
avatar van Crazytaxi
Door Crazytaxi (478 reacties) op 27-10-2009 08:42
( PM )
Mooie review, kan je ook nog een 'follow-up' geven over het online gedeelte? Dat je denkt dat de servers over twee dagen wel sneller zullen zijn...

En erg vervelend dat er nu zoveel goede games uitkomen, Clank ook over een aantal dagen, en wil eigenlijk niet kiezen.... ;-)
avatar van Tok88nl
Door Tok88nl (82 reacties) op 27-10-2009 08:45
( PM )
kreeg net een mailtje van gamehubs dat ie onderweg was :) heb er nu al zin in
avatar van Lom0r
Door Lom0r (1049 reacties) op 27-10-2009 08:49
( PM )
Ik kan zelf nooit reviews schrijven dus top.
Zou voor andere nog wel wat opmerkingen willen geven over mijn ervaringen.

Zoals al gezegt is de online mode net beschikbaar dus kan wat stroef lopen, vooral ranked matched waarmee je op de wereld ranglijst komt te staan voelde trager en met meer lag aan dan de gewone matches.
Alle personages zijn dus al beschikbaar en de arcade mode is niet meer de hoofd mode van de game, dit zorgt samen met een erg vervelende eindbaas (die is echt frustrerend)dat je na 1 keer de arcade mode spelen het wel gehad hebt, een goede vervanger is nu de ghost mode waar je tot in de eewigheid(gok ik)tegen de cpu kan spelen.

De campaign mode (vergelijkbaar met de tekken force mode)is de main story geworden maar vooral door de korte levels en vele filmpjes tussen de levels door vind ik het enorm vervelend om steeds door te spelen, tevens kan je volgens mij niet gebruik maken van alle moves die tekken bied en neemt het zo natuurlijk wel een deel van het gevechts element weg.

Al met al is het zeker een toffe game, het vechten zelf ziet er enorm mooi en snel uit en met 40 personages om uit te kiezen heb je nog zeker een leuke tijd te gaan.
avatar van Littlebigworld
Door Littlebigworld (1306 reacties) op 27-10-2009 12:48
( PM )
Ik had het zaterdag al binnen.

Eerst indruk: graphics vind ik wel heel tegenvallen, had het meer van verwacht.

Campaign mode was in de eerste indruk heel slecht,
maar om filmpjes en kleding te unlocken moet je het wel spelen.

Toch maar aan begonnen en het is idd erg verslaved, je wilt zo snel mogelijk het hele campaign/story mode uitspelen.

En het heeft idd lange laadtijden als je het niet iinstalleerd. Na installatie valt het wel mee.
avatar van Sc0pe
Door Sc0pe (479 reacties) op 27-10-2009 13:02
( PM )
hoe komen jullie al aan Tekken 6?!? Hij zou de 30e pas uitkomen toch?
avatar van Kashika
Door Kashika (404 reacties) op 27-10-2009 13:44
( PM )
Kan je met zn vieren tegelijk op 1 console spelen tegen elkaar met tag team?
avatar van Yørn
Door Yørn (3931 reacties) op 27-10-2009 13:47
Rol: Administrator
( PM )
max met zijn tweeen per console:-)
avatar van Littlebigworld
Door Littlebigworld (1306 reacties) op 27-10-2009 14:30
( PM )
er is geen TAG
avatar van Diesel
Door Diesel (1305 reacties) op 27-10-2009 14:50
( PM )
Stemmen (geef cijfer) doet het niet (met firefox), dan krijg ik de foutmelding

FUNCTION budgetgaming.mysql_real_escape_string does not exist

Nu heb ik deze game niet maar kreeg dezelfde foutmelding bij de dirt 2 review.
avatar van Yørn
Door Yørn (3931 reacties) op 27-10-2009 15:09
Rol: Administrator
( PM )
Ik heb nog wat online zitten spelen trouwens en er viel me nog iets op,het lijkt namelijk alsof elk land een eigen unieke arena kent.

Zo vocht ik opeens op de Oostenrijkse heiden tussen een stel schapen...Feit is echter dat je dit level niet kunt kiezen als je offline een battle doet. Het zou dus zomaar kunnen zijn dat elk land een eigen arena kent, al heb ik er voor Nederland nog geen kunnen vinden.:-)
avatar van Littlebigworld
Door Littlebigworld (1306 reacties) op 27-10-2009 16:05
( PM )
ow, ik heb bij arcade offline ook die weiland achtergrond gehad.

Denk niets speciaal per land
avatar van Ktugach
Door Ktugach (10049 reacties) op 27-10-2009 17:55
Rol: Administrator
( PM )
Quote:
Stemmen (geef cijfer) doet het niet (met firefox), dan krijg ik de foutmelding

FUNCTION budgetgaming.mysql_real_escape_string does not exist

Nu heb ik deze game niet maar kreeg dezelfde foutmelding bij de dirt 2 review.


Tnx, bij deze opgelost. Als je nog een keer zoiets tegenkomt, kun je het dan op het forum zetten bij budgetgaming troubleshooting?
avatar van Cptroger
Door Cptroger (4 reacties) op 27-10-2009 22:09
( PM )
Sorry, ik kan me echt niet vinden in deze review.
Ik ben een tekken fan van het eerste uur, maar ben zeer teleurgesteld in deze game.
(Overigens besteld via gamedumper.nl en afgelopen zaterdag in huis. Toppie, volgende bestelling COD:MOW 2 komt eraan!)
Issues:
1 - Lag. Laten we hopen dat dit kinderziektes zijn, maar dit voelt precies aan zoals Tekken 5R. Ik kijk het nog een paar dagen aan, maar een character zoals Nina heeft hier zoveel last van dat met haar niet goed te spelen is.
2 - Langzaam. Het spel voelt in alle opzichten langzaam aan. Laat dit nou altijd het sterke punt van Tekken geweest zijn, snelle (tot geen) laadtijden. Het installeren van de game op de HD helpt wel, maar dan nog is het wachten opvallend aanwezig.
3 - Campaign mode, onnodig onderdeel. Namco is hier te ver in doorgeschoten. Het lijkt wel het hoofdonderdeel van het spel te zijn geworden. Schoenmaker blijf bij je leest is een toepasselijk spreekwoord hiervoor. Het is bovendien een baggere kwaliteit beat-em-up.
4 - Graphics vallen tegen. Het vreemde is dat ik me Tekken 4 herinner met betere graphics dan dit deel. Ok, ik had ook geen LCD tv toen, maar toch had ik ze beter verwacht.
5 - Niet leuk meer. Ok, dit is subjectief, maar ik mis het 'fun' gedeelte van het spel. Waar het vechtspel UFC een kans geeft om op te staan, kan je in Tekken namelijks meer opstaan als de ander staat te jagen. Ook bij de start van het gevecht sta je op raakafstand van de ander en is het een kwestie van wie heeft de snelste move doet. Daarnaast heb je die eeuwige kutjuggles waarbij een 50-kilo wegende Xiaoya een 150-kilo wegende Marduk kan hooghouden met wat jabs. En als laatste, de nieuwe characters zijn altijd overpowered en hebben maar een paar eenvoudige moves om uit te voeren. (Voor een movelist, zie hier: http://www.tekkenzaibatsu.com/tekken6/_movelist.php)
Ik ben klaar met Tekken. Bijna 2 jaar op deze titel gewacht en de serie is alleen maar minder geworden. Jammer.
avatar van Yørn
Door Yørn (3931 reacties) op 27-10-2009 22:59
Rol: Administrator
( PM )
Lag ligt niet aan het character dat je speelt, maar aan tegen wie je speelt (japanner, amerikaan, europeaan.)

De uitgever heeft verder zelf aangegeven dat ze niet fijn vonden dat scenario campaign bovenaan stond omdat dat de suggestie wekte dat het de hoofdmode was van de game (wat het dus niet is).

Als laatste, als je gewoon stilstaat bij het begin, dan kan de tegenstander je niet raken, simpelweg omdat in neutrale stand je automatisch verdedigd. Dit voorkomt dat je meteen aan het begin in elkaar gehakt wordt.(tenzij je naar voren loopt)
avatar van ConAir
Door ConAir (4420 reacties) op 27-10-2009 23:55
( PM )
Ik kan niet wachten om weer aan de slag te gaan met Baek of Law. :)

Zijn de Achievements/Trophies een beetje te doen?
avatar van PhysX
Door PhysX (1180 reacties) op 27-10-2009 23:59
( PM )
Heb sinds Tekken 3 nooit meer een Tekken game gekocht omdat ik dacht dat het toch nooit meer beter zou worden. Aangezien de Jappen dit spel doodspelen in de arcadehallen denk ik toch dat ik deeltje 6 weer ga kopen. Kan ik eindelijk mijn PS1 weg doen :p
avatar van Skire
Door Skire (117 reacties) op 28-10-2009 01:02
( PM )
"Tekken is er dan eindelijk voor de nieuwe generatie consoles. Tekken in HD, heerlijk!"

Hallo? Tekken 5 Dark Resurrection voor de PS3? Get your facts straight mr. reviewer!
avatar van Littlebigworld
Door Littlebigworld (1306 reacties) op 28-10-2009 01:47
( PM )
@ConAir

Ja Trophies zijn goed te doen, binnen 2 dagen heb ik al 44%. veel Trophies zijn te behalen in campaign/story mode
avatar van Sc0pe
Door Sc0pe (479 reacties) op 28-10-2009 10:31
( PM )
Quote:
Sorry, ik kan me echt niet vinden in deze review.
Ik ben een tekken fan van het eerste uur, maar ben zeer teleurgesteld in deze game.
(Overigens besteld via gamedumper.nl en afgelopen zaterdag in huis. Toppie, volgende bestelling COD:MOW 2 komt eraan!)
Issues:
1 - Lag. Laten we hopen dat dit kinderziektes zijn, maar dit voelt precies aan zoals Tekken 5R. Ik kijk het nog een paar dagen aan, maar een character zoals Nina heeft hier zoveel last van dat met haar niet goed te spelen is.
2 - Langzaam. Het spel voelt in alle opzichten langzaam aan. Laat dit nou altijd het sterke punt van Tekken geweest zijn, snelle (tot geen) laadtijden. Het installeren van de game op de HD helpt wel, maar dan nog is het wachten opvallend aanwezig.
3 - Campaign mode, onnodig onderdeel. Namco is hier te ver in doorgeschoten. Het lijkt wel het hoofdonderdeel van het spel te zijn geworden. Schoenmaker blijf bij je leest is een toepasselijk spreekwoord hiervoor. Het is bovendien een baggere kwaliteit beat-em-up.
4 - Graphics vallen tegen. Het vreemde is dat ik me Tekken 4 herinner met betere graphics dan dit deel. Ok, ik had ook geen LCD tv toen, maar toch had ik ze beter verwacht.
5 - Niet leuk meer. Ok, dit is subjectief, maar ik mis het 'fun' gedeelte van het spel. Waar het vechtspel UFC een kans geeft om op te staan, kan je in Tekken namelijks meer opstaan als de ander staat te jagen. Ook bij de start van het gevecht sta je op raakafstand van de ander en is het een kwestie van wie heeft de snelste move doet. Daarnaast heb je die eeuwige kutjuggles waarbij een 50-kilo wegende Xiaoya een 150-kilo wegende Marduk kan hooghouden met wat jabs. En als laatste, de nieuwe characters zijn altijd overpowered en hebben maar een paar eenvoudige moves om uit te voeren. (Voor een movelist, zie hier: http://www.tekkenzaibatsu.com/tekken6/_movelist.php)
Ik ben klaar met Tekken. Bijna 2 jaar op deze titel gewacht en de serie is alleen maar minder geworden. Jammer.


Ik ben bij het 2e punt gestopt met lezen... Je weet iig wel hoe je een hart van een Tekken fan moet breken

Ik hoop dat ik het niet eens met je ga worden. Hijs in bestelling.
avatar van ConAir
Door ConAir (4420 reacties) op 30-10-2009 20:10
( PM )
Quote:
@ConAir

Ja Trophies zijn goed te doen, binnen 2 dagen heb ik al 44%. veel Trophies zijn te behalen in campaign/story mode


Bizar eigenlijk. Ben ook op zoek gegaan. Waren mensen die binnen een paar dagen de Platinum dus al binnen hadden. Tsja, als je non-stop de tijd hebt.
avatar van Arabyus
Door Arabyus (6479 reacties) op 31-10-2009 18:55
Rol: Forum Moderator
( PM )
Misschien dat ik hem gekocht zou hebben als tie nog exclusief was. De Tekken delen op de Playstation 1 waren altijd wel vet.
avatar van Maxap
Door Maxap (628 reacties) op 01-11-2009 16:59
( PM )
Quote:
[..]
Ik ben klaar met Tekken. Bijna 2 jaar op deze titel gewacht en de serie is alleen maar minder geworden. Jammer.



Cptroger, helaas ben ik het met je eens. De graphics van Tekken6 vind ik erg tegenvallen. De characters en de arena's zien er zelfs slechter uit dan in Tekken5DR. Verwacht je actie in glorieuze 1080p en 60fps, dan kom je bedrogen uit... De resolutie is niet eens 720p en alles ziet er best gekarteld uit...

Wat een teleurstelling voor mij als een Tekken fan. Streetfighter IV (en SoulCalibur IV) vond ik in alle opzichten beter...

Deze game waar ik 2 jaar op zat te wachten, is voor mij de teleurstelling van het jaar...