Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App Download de iPhone App
Tomb Raider (2013) Benelux Edition (PS3)
92 100 1

Review Tomb Raider (2013) Benelux Edition (PS3)

In 1996 scoorde Core Design & Eidos een grote hit met Tomb Raider. Het vervolg uit 1997 was misschien een nog wel betere game en een legende was geboren. Lara Croft, de hoofdpersoon, werd al snel een van de bekendste gezichten van de game-industrie en wordt gezien als dé sterke vrouw in de geschiedenis van de game-industrie. Lara schopte het zelfs tot rolmodel en stijlicoon met eigen foto-shoots en interviews. Naarmate de mythe van Lara groeide bleven de resultaten op gamegebied voor de Tomb Raider serie helaas achter. Er kwamen nog vervolgen, maar de magie van de eerste delen was verdwenen. Zelfs in de remake ontbrak het gevoel dat de eerste delen hadden losgemaakt. Crystal Dynamics, die de scepter van Core overnam na Angel of Darkness, zal zich hebben gerealiseerd dat er een radicale omslag moest plaatsvinden om Tomb Raider en Lara Croft weer op de kaart te zetten. Met de naam van het nieuwe deel werden de intenties duidelijk, namelijk gewoon weer Tomb Raider (TR).  

In den beginne…

In TR zien we Lara Croft als zojuist afgestudeerde archeoloog op haar eerste reis gaan.  Over het verhaal zal ik niets zeggen, maar zoals je in alle trailers hebt kunnen zien gaat niet alles volgens plan. Na enige tegenslag beland je als Lara op een eiland en aldaar zul je moeten overleven om een groot mysterie te ontrafelen. Dat klinkt weer als een echte Tomb Raider! Je zult je vrijelijk over het eiland kunnen bewegen vanuit een derde persoonsperspectief. De spelwereld is gevuld met vele gevaren, waarvan ook het eiland zelf er een is. Het is echter niet enkel gevaar dat de spelwereld biedt, maar tegelijk ook een uitdagende speeltuin. Lara heeft haar acrobatische haren in al die jaren niet verloren en zal overal op kunnen klimmen, aan kunnen hangen of af kunnen roetsjen. Naarmate het verhaal vordert, speel je vaardigheden vrij waarmee je in eerdere gebieden, extra plaatsen kan bereiken. Dit Metriod-vania principe zorgt ervoor dat je overal zal willen terugkeren om toch op dat eerst onbereikbare en afgelegen plekje te komen. Om achter het hele verhaal van het eiland te komen, zul je namelijk de meest afgelegen plekken moeten doorzoeken. Deze –jawel- tombes zijn puzzels ,waarbij je voor het oplossen gebruik zal moeten maken van de omgeving. De tombes zijn een leuke afwisseling van de actie verhaallijn.   

 



Afbreken & opbouwen

Wat Crystal Dynamics qua verhaalvertelling laat zien is uitermate knap. Vooral de karakterontwikkeling van de jonge Lara is uniek voor een videospel. Enerzijds is daar namelijk de algehele ontmanteling van alles wat we dachten te kennen van Lara Croft. In het eerste gedeelte van de game vecht Lara ook tegen de wildernis, maar voornamelijk tegen zichzelf. Lara’s karakter wordt gewogen, te licht bevonden, afgebroken en opnieuw opgebouwd. De ontwikkeling van Lara staat hiermee symbool voor de wederopstanding van de Tomb Raider franchise. De serie kende zijn hoogtepunten voornamelijk in deel één en twee en moest lijdzaam toezien hoe nieuwe franchises, zoals Uncharted, de standaard neerzette voor survival adventure games met een filmische presentatie. Naast het uitmuntende verhaal van TR is ook de kwaliteit van de presentatie hoog. Grafisch was ik ervan onder de indruk hoeveel detail in de wijde omgevingen is gebracht, dit alles zonder noemenswaardige laadtijden. Naarmate de game vordert, veranderen  Lara’s uiterlijk en wapens. Deze details worden ook in tussenfilmpjes meegenomen. Deze consistente presentatie draagt er aan bij dat de game een algeheel gevoel van kwaliteit uitstraalt.

Waar voor je geld?

Er valt zoveel te doen in TR dat ik vaak uren achter elkaar in het spel werd getrokken. In 15+ uur zal je het spel kunnen uitspelen, maar dan heb je nog lang niet alles gezien. Na het afronden van het verhaal zul je nog eens grondig over het eiland willen gaan om alle Tombes, notitieboeken, wapen upgrades en verdere collectibles te vinden. Het is goed om te weten dat je ,na het uitspelen van het spel, nog terug kan keren naar het eiland om op verdere ontdekking te gaan, zonder de druk van het verhaal.
Mis je dan de actie van menselijke tegenstanders, dan kun je ervoor kiezen om de multi-player modus op te starten. De online multi-player van TR is een leuke toevoeging, maar wel met beperkingen. In de multi-player tref je een aantal versus modi aan en door het spelen van potjes speel je wapens en vaardigheden vrij. De leukste modus is “overlevenden tegen inboorlingen”. Hier heb je als team het doel om items te stelen, terwijl de andere partij dit moet zien te voorkomen. Omdat hier ook de tijd een rol speelt is de actie lekker snel en gebeurt er veel in een potje. De andere modi zijn meer gericht op het maken van kills. Door deze simpliciteit komt het online gedeelte niet goed uit de verf en het totaal product van de multi-player valt in het niet bij de geweldige ervaring van de single-player modus. 


 
Conclusie

Het is, door de prachtige wijze waarop het verhaal ontvouwen wordt, makkelijk om enthousiast te worden over TR. Dat je hier en daar een bugje tegenkomt en dat het verhaal soms wel erg snel over grote gebeurtenissen heen stapt, maakt dan niet uit. De actie en het avontuur is van een gruwelijk hoog niveau, gecombineerd met een eveneens uitzonderlijk  sterke presentatie en karakterontwikkeling, tilt dit de game tot de status van absolute topper. 2013 zal een jaar worden waarin we veel toptitels voor de kiezen krijgen, maar het zal hoe dan ook het jaar worden van Lara Croft. Na al die jaren hebben zowel het hoofdpersonage als de franchise een aantal slechte ideeën overleefd, om nu sterker dan ooit terug te keren. Het is te vroeg in het jaar om over een “game of the year” te spreken, maar ik voorspel dat Lara over 9 maanden wel op de shortlist staat van menig overzicht. Tomb Raider is terug en een vervolg van deze moderne klassieker kan niet uitblijven. Ik kijk er nu al naar uit.


Deze review is geschreven door Erwin van de Luitgaarden

 

Oordeel Tomb Raider (2013) Benelux Edition (PS3)

  • Graphics 95
  • Gameplay 95
  • Originality 90
  • Sound 90
  • Replay 90
  • Eindcijfer 92

Aantal keer bekeken: 11519 

Laagste 1 prijzen voor Tomb Raider (2013) Benelux Edition (PS3)

19.95 19.95 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Gameoffer.nl 5.6
€  19.95€ 0.00   € 19.95

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van DarkHunter
Door DarkHunter (636 reacties) op 08-03-2013 10:20
( PM )
Replay 90? niet mee eens.

Vond het een leuk spel alleen speel je hem erg snel uit binnen 10 uur op hard met 83% completion verder is het een leuk spel eentonig, nadat je hem uitgespeeld hebt en de lol van het een 2e keer spelen zie ik niet.

Zelf zou ik t n 7 geven.
avatar van Lam-Bal
Door Lam-Bal (2544 reacties) op 08-03-2013 10:24
( PM )
Maar 7 punten op de 100 meer dan Aliens: Colonial Marines? Dan zal dit ook wel niet veel zijn. Het geluid moet ook goed kut zijn geweest in Tomb Raider als deze 10 punten lager scoort dan eerder genoemde game. ;)
avatar van Cypher XCII
Door Cypher XCII (1441 reacties) op 08-03-2013 11:08
( PM )
@ DarkHunter

Als je de game hebt uitgespeel kun je dan gewoon verder free-roamen?
Voor de collectables en side missies?
avatar van EPMD
Door EPMD (5652 reacties) op 08-03-2013 11:18
( PM )
Een 7 ?

Ik vind deze game persoonlijk beter dan de Uncharted games (en dat zeg ik als Uncharted fan).

Uncharted heeft misschien wel iets betere graphics (wat geen schande is).

Replay value van Tomb Raider is niet zo hoog. Er is geen new game+. En binnen 3 uurtjes had ik alle collectables verzameld. En was ik er ook klaar mee.

Maar dat maakt de game niet slecht. Integendeel zelfs, dit is imo de beste game uit 2013 tot nu toe. Dit spel heeft mijn verwachtingen overtroffen.

9.2 is een terechte cijfer.
avatar van Gerowniko
Door Gerowniko (40 reacties) op 08-03-2013 11:20
( PM )
@Lam-Bal Beetje kinderachtige reactie, nietwaar?

Ik verwacht dat dit mijn GOTY wordt maar ga denk ik eerst proberen mijn backlog grotendeels weg te werken voor ik dit spel koop.
avatar van ZeroJudgement
Door ZeroJudgement (646 reacties) op 08-03-2013 11:25
( PM )
Dit is nu al 1 van de betere games uit 2013. Tegenwoordig zijn vaak alle single players oppervlakkig en dat was deze game totaal niet. Geen totale focus op gameplay maar ook op character development. Geen hoge replay value maar dat viel te verwachten.

@Lam-bal

Misschien niet alleen uit gaan van de reviews die hier geplaatst worden? BG staat nou niet bekend om zijn reviews. En volgens mij was de review van Aliens hier 1 van de weinige in de wereld die zo positief was. Het is een mening maar algemene consensus zegt toch dat Aliens vrij slecht is.
avatar van TheincrediblemachineD
Door TheincrediblemachineD (6793 reacties) op 08-03-2013 11:39
( PM )
Seriously, bij de zin
Quote:
Het vervolg uit 1997 was misschien een nog wel betere game en een legende was geboren
had ik al zoiets van: Is het nodig verder te lezen?
Deel ้้n stak toch wel met kop en schouders boven deel twee uit en zette de toon; deel twee kwam alleen met een paar toevoegingen en betere graphics.

Daarbij was Tomb Raider Chronicles helemaal niet zo slecht als de reviewer hierboven beweert; ook dat was gewoon een goede game.

Daarna kwam dit:

Quote:
Over het verhaal zal ik niets zeggen, maar zoals je in alle trailers hebt kunnen zien gaat niet alles volgens plan.


Gevolgd door:

Quote:
Na enige tegenslag beland je als Lara op een eiland en aldaar zul je moeten overleven om een groot mysterie te ontrafelen.

Vooral de karakterontwikkeling van de jonge Lara is uniek voor een videospel. Enerzijds is daar namelijk de algehele ontmanteling van alles wat we dachten te kennen van Lara Croft. In het eerste gedeelte van de game vecht Lara ook tegen de wildernis, maar voornamelijk tegen zichzelf. Lara’s karakter wordt gewogen, te licht bevonden, afgebroken en opnieuw opgebouwd.
.
Dat geeft al vrij veel weg imo.

En vervolgens krijgt replay een 90. (wat echt, eerlijk, ongelofelijk overdreven is. Een 90 geeft je aan een GTA. Aan een Hitman.
Een 90 geef je aan een game die je nog talloze malen uit de kast haalt om nieuwe dingen te ontdekken, om te herspelen, en deze game is daar niet echt een goed voorbeeld van. Op een gegeven moment, en dat zal binnen een paar dagen zijn, heb je alles wel gevonden en gaat de game de kast in.)

Het cijfer is een 92, op basis van het lezen van de review en daarna het zien van 90 aan replaywaarde kan ik niet anders dan DarkHunter en Lam-Bal gelijk geven.

En ZeroJudgement: Als BG nou eenmaal niet zo bekend staat om zijn reviews, waarom worden deze dan geplaatst? Als mensen zo naar reviews hier kijken dan lijkt me het doel van reviews niet echt behaald

Niet verkeerd bedoelt, gewoon opbouwende kritiek, want naast bovenstaande punten las de review (alhoewel hij vrij kort was) wel lekker vlot weg en zit ik nu te overwegen om de game te kopen!
avatar van Volv
Door Volv (68 reacties) op 08-03-2013 12:15
( PM )
Optionele tombs, die dan ook nog eens uit slechts een enkele, simpele physics puzzel bestaan. Veel te veel standaard shooter en veel te weinig adventure en puzzels. De voice acting is ook nogal all over the place, en Lara's acccent verandert ook drie keer per zin. Verder lijkt niemand Lara consistent uit te kunnen spreken, het is steeds Lara, Lora of Laura.
Daarnaast is de game simpelweg v้้l te makkelijk. Je handje wordt continu vast gehouden en Lara vision haalt alle uitdaging weg. Tijdens puzzels vertelt ze gewoon zelf de oplossing als je er niet snel genoeg uit komt. Tombs zijn ook nog eens overduidelijk gemarkeerd met witte verf die je van een kilometer afstand ziet, zodat je ze onmogelijk kunt missen.
We hebben hersens ja, laat me ze alsjeblieft gebruiken.

De platforming elementen zitten dan wel weer goed in elkaar en grafisch zit het ook wel snor.
Oh en nieuwe Lara is beste Lara :3
Uiteindelijk is ie oke, maar naar mijn mening zeker geen 9+.
Als ze in de sequel minder de focus leggen op shooter (fuck de call of duty audience) en meer op puzzels en adventure zou die makkelijk de 9+ wel kunnen halen.
avatar van Hunterking
Door Hunterking (3016 reacties) op 08-03-2013 12:36
( PM )
Quote:
...(fuck de call of duty audience)...


+1
avatar van Logical
Door Logical (472 reacties) op 08-03-2013 13:55
( PM )
Ben het spel nu aan het spelen en vind het erg vet. Wat ik het minste vind is juist door de levels heen banjeren om dingen te vinden, dat is best saai. Ook de tombs zijn ok, maar niet spectaculair. Het verhaal vind ik top, maar ik zou daarna nooit verder spelen en tijdens het spel besteed ik niet heel veel aandacht om alles te vinden e.d. omdat dat niet zo bijzonder is..

De quick time events zijn wel erg jammer, vooral in het begin frustreerde ik mij enorm omdat er ook niet bij staat welke toets je moet drukken(PC- staat wel een vaag icoon, maar dat heb je niet snel door).
avatar van Heinster
Door Heinster (954 reacties) op 08-03-2013 13:55
( PM )
OVeral krijgt het spel wel flinke klappen op verhaalgebied... Dat mocht echt wel meewegen in de eindscore en had nooit zo'n hoge score kunnen rechtvaardigen...

Als je ziet hoe erg het verhaal niet strookt met de gameplay: Ene moment is ze emotioneel omdat ze een hert dood, maar als gamer wordt je gestimuleerd door XP alles kappot te knallen wat je tegenkomt. Zo ook als je je eerste menselijke karakter afmaakt, haar hele emo houding is dood in de gameplay.

Daarnaast is het wel erg verandert qua platform/puzzle naar een fullblown actie spel, met geweld waar Gears of War nog wat van kan leren...

Niet dat het verder een slecht spel is, maar er mocht op zijn minst we wat meer over gezegd worden.
avatar van TheincrediblemachineD
Door TheincrediblemachineD (6793 reacties) op 08-03-2013 14:09
( PM )
Heinster, daar werd door reviewer wel wat over gezegd:

Quote:
Wat Crystal Dynamics qua verhaalvertelling laat zien is uitermate knap. Vooral de karakterontwikkeling van de jonge Lara is uniek voor een videospel.
avatar van Logical
Door Logical (472 reacties) op 08-03-2013 14:09
( PM )
O ja, waar ik me wel aan ergerde is dat ze regelmatig keiharde wonden heeft en vervolgens gewoon lekker doorloopt. En later ook niet nog even verbinden.
avatar van EPMD
Door EPMD (5652 reacties) op 08-03-2013 14:20
( PM )
Ik snap niet waarom mensen klagen om de score.

Bijna overal krijgt Tomb Raider een 8.5, 9 of hoger.

avatar van Volv
Door Volv (68 reacties) op 08-03-2013 14:31
( PM )
Quote:
Ik snap niet waarom mensen klagen om de score.

Bijna overal krijgt Tomb Raider een 8.5, 9 of hoger.

Bijna overal krijgen games tegenwoordig ook geen correcte cijfers meer. De schaal lijkt van 1-10 te zijn verschoven naar 6-10.
Om nog maar te zwijgen over het feit dat vrijwel alle reviewers afhankelijk zijn van publishers en dus eigenlijk een verlengstuk van de marketing zijn.
Geen hoge cijfers geven = geen gratis games meer krijgen.
avatar van TheincrediblemachineD
Door TheincrediblemachineD (6793 reacties) op 08-03-2013 14:34
( PM )
Da's een beetje zwart wit en geld niet voor alle reviewers: Er zijn ook een hoop grote sites en bladen waarvan de publishers juist afhankelijk zijn, het is een beetje een wisselwerking.

Wel krijgen games inderdaad te snel hoge scores. Kan me herinneren dat de PU vroeger zelden Gold Awards uitdeelde, nu is er geen issue zonder dat er minstens twee verschijnen.
avatar van Ollie1981
Door Ollie1981 (205 reacties) op 08-03-2013 14:42
( PM )
Aardige review. Goed om te weten dat mijn pre-order van de collector's edition terecht was. Nu maar wachten tot Zavvi mijn bestelling aflevert.;)
avatar van Dafish
Door Dafish (331 reacties) op 08-03-2013 15:59
( PM )
IK heb deze game nu volledig uitgespeeld met alles op 100%!!
En ik moet zeggen dat ik echt zwaar onder de indruk was met de visuals en hoe vet de actie is dat je er helemaal in op gaat. Ik als mega Uncharted fan moet eerlijk bekennen dat ik dit spel misschien nog mooier vindt doordat het een stuk volwassener is met de kills en de deathanimaties!.. Kortom kopen luitjes!
avatar van Christiaanwwe
Door Christiaanwwe (1883 reacties) op 08-03-2013 16:53
( PM )
ik had het spel al in 7 uur uit is zekker een leuk spel heb op normaal uit gespeeld ik vind wel dat Jeroen Knopt hooge cijfers uit deelt
avatar van MJB
Door MJB (3150 reacties) op 08-03-2013 17:49
( PM )
game is het cijfer dubbel en dwars waard. Aangezien er nog lege plekken op de map zijn hoop ik nog op een DLC single play ... multiplay slaat nergens op!
avatar van Budgetguy
Door Budgetguy (251 reacties) op 08-03-2013 19:57
( PM )
Graphics zijn ERG mooi dus vind die 95 wel terecht alleen trekken de consoles het niet. Vooral bij regen begint de grond er ruisachtig uit te zien. Dit is (gelukkig) niet op de pc
avatar van EEK79
Door EEK79 (1632 reacties) op 08-03-2013 22:41
( PM )
Zit nu in het midden van het spel ongeveer, ik schrok wel hoe snel mijn completionlevel omhoog ging maar het ziet er geweldig uit en de gameplay voelt goed aan. Vehaal en emotie vind ik de goede kant op gaan alhoewel het gemak van de kills en hoeveelheid dan weer niet helemaal strookt maar dat zien we door de vingers. Prima reboot van de serie zou ik zeggen tot nu toe.
avatar van Crono
Door Crono (102 reacties) op 09-03-2013 10:27
( PM )
Aardige game,tis alleen geen Tomb raider.
avatar van Racingpower
Door Racingpower (2 reacties) op 09-03-2013 11:55
( PM )
Echt een geweldige game!
avatar van Kid Icarus
Door Kid Icarus (586 reacties) op 11-03-2013 12:47
( PM )
Inderdaad een leuke game, maar het is geen Tomb Raider meer. Dat wat Tomb Raider juist definieerde (exploren, puzzels en klimmen) is gewoon bijna niet meer aanwezig. De nadruk ligt veel te veel op het shooter aspect. Desondanks is het een prima game, leuker dan Uncharted.
avatar van Christiaanwwe
Door Christiaanwwe (1883 reacties) op 11-03-2013 18:00
( PM )
Inderdaad een leuke game, maar het is geen Tomb Raider meer

beter om want ik vond normaal tomb raider niks aan en deze deel is beeter
avatar van Blue Dream
Door Blue Dream (7 reacties) op 13-03-2013 12:31
( PM )
Het hele tomraider is totaal weg.
Je was bij de oude tombraiders blij als je een stukje verder kwam.
Dit deel valt mij iets wat tegen.
avatar van Drunkndrivin
Door Drunkndrivin (48 reacties) op 27-03-2013 17:18
( PM )
ik vind em vet, tombraider evolved, so what?
avatar van ConsolePlaza
Door ConsolePlaza (20 reacties) op 31-03-2014 19:41
( PM )
Het is een vette spel! Ik herinner me de eerste Tomb Raider nog op de PS1 en die was geweldig. De Tomb Raiders zijn bijna allemaal leuk, maar na dit deel te hebben gespeeld moet ik bevestigen dat de hoge score wel terecht is. Het minpuntje is alleen dat je hem erg snel uitspeelt, maar dat heb je bij alle games tegenwoordig helaas.