Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Tony Hawk's Pro Skater 5 (PS4)
45 100 1

Review Tony Hawk's Pro Skater 5 (PS4)Tony Hawk, hoeveel tussenuren heb ik niet met jou doorgebracht. Samen met drie vrienden speelden we om de beurt je multiplayer modes. Horse, Trick Attack en Graffity deden ons gillen als kleine meisjes terwijl we, allemaal het liefst als jou spelend, elkaar probeerden af te troeven met de vetste tricks. En ’s avonds terwijl we ons huiswerk moesten doen, oefenden we stiekem om de volgende dag nóg hogere scores neer te zetten. Voel je dan ook vooral niet persoonlijk aangevallen, Tony, als je de rest van deze review leest.

Tony Hawk’s Pro Glitcher?
Voordat je nieuwste game, Tony Hawk's Pro Skater 5 (THPS5), bij mij door de brievenbus werd geschoven, heb ik online al het nodige gelezen en gezien. Eurogamer had een glitchvideo samengesteld waarin THPS5 een bijna onspeelbare game lijkt en zelfs het Activision logo kwam niet glitchvrij door de test. Wat dat betreft heb ik goed nieuws voor je Tony: het spelen van je game viel mij wat dat betreft heel erg mee. Naast wat kleine foutjes die je ook in de oude THPS games wel eens zag, ben ik niets wereldschokkends tegengekomen.

En ook toen ik het eerste level startte was ik nog positief. Na jaren geen THPS te hebben aangeraakt, zat ik er meteen in. Manuals, reverts en dikke combo’s: ze rolden er zo uit. Je zou ongetwijfeld trots op me zijn geweest. Het is dan ook duidelijk dat Robomodo goed naar je heeft geluisterd en de basis van je oude games redelijk intact is gebleven. Helaas moet ik nu ook eerlijk zijn en heb ik hiermee eigenlijk al het positieve over THPS5 al gezegd. Het spijt me Tony, maar THPS5 is verder op bijna ieder vlak een gemiste kans.Eenzaam in de menigte
Wanneer je een level start, begin je in een soort open online versie, waar tientallen andere spelers ook aan het rondskaten zijn. Kijk Tony, ze lijken allemaal op jou! Verspreid over het level vind je diverse missies die je samen met andere spelers, of alleen kan spelen. In de praktijk vond ik het echter heel moeilijk om samen te spelen. Daarvoor moet je namelijk eerst een party maken, maar als je geen vrienden hebt met THPS5 (en ik begrijp dat jij geen tijd had, Tony), moet je een willekeurige speler uitnodigen die toevallig ook op dat moment in het level aan het rondskaten is. Het is me één keer gelukt om dit voor elkaar te krijgen, maar toen wilde de missie niet starten. Nogal een tegenvaller dus. Die hele online integratie heeft dus eigenlijk geen enkel doel.

Maarja, zo erg is het ook niet om in je eentje te spelen! Met frisse moed begon ik over het level verspreide ijsjes te verzamelen, ballen uit het zwembad te skaten en bepaalde afstanden te grinden of te manualen waarbij de trickmultiplier je score verhoogt. Toch begonnen er ook wel wat irritaties op te duiken: iedere keer als ik een andere missie wilde doen, moest ik weer terug naar het online level. En als het even niet goed ging, was snel herstarten er niet bij: je bent zeker 10 seconden bezig met menu’s navigeren, bevestigen en wachten tot alles is geladen.

Ik begrijp dat je in het echt ook niet direct bovenaan de half-pipe start, maar dát maakte je games juist zo leuk om te spelen, Tony. Supersnel herstarten om de uitdaging nog eens aan te gaan. Ondertussen had ik wel uitgevonden dat ik de missies ook vanuit een menu kon selecteren. Wel meer spelers hadden dit uitgevonden. Die staan allemaal als een kluitje zombies bij het begin van het level. En als ik mijn nieuwe skill points wilde toepassen, of vrijgespeelde kledingstukken aantrekken, dan moest ik helemaal terug naar het titelscherm. Dat is toch niet handig, Tony?Steeds meer tekortkomingen
Voor elke missie krijg je een rating van een tot drie sterren, afhankelijk van hoe goed je het hebt gedaan. Heb je genoeg sterren, dan unlock je het volgende level. Dit merk je doordat je een achievement behaalt. In de game zelf wordt het op geen enkele manier medegedeeld. Dit is typisch voor THPS5, waarbij alles zonder enig enthousiasme wordt voorgeschoteld. Dat enthousiasme ontbreekt ook bij de volgende levels. Je krijgt gewon weer dezelfde missies, terwijl ze de eerste keer al niet zo bijzonder leuk waren om te doen. Ze zijn deze keer alleen iets moeilijker en in een andere omgeving. Er wordt daarbij veel te weinig gebruik gemaakt van de unieke eigenschappen van een level. Is dat wel het geval, dan vallen de levels vaak al snel door de mand. Er zijn geen interactieve elementen zoals in vorige THPS games en de lijnen waar je gebruik van moet maken om te grinden en tricks aan elkaar te rijgen, doen vaak erg standaard aan. Vaak lijken ze je zelfs te hinderen bij het behalen van de missie. Ik had verwacht dat je juist hier wel wat van jouw expertise had kunnen toepassen, Tony.

Naarmate de missies moeilijker worden, merk je steeds meer van de tekortkomingen in THPS5. Je skater reageert net niet goed genoeg om de complexere tricks en combo’s goed uit te voeren en de slechte frame rate doet daar nog een schepje bovenop. Ook doet je skater vaak net niet wat je verwacht. De nieuwe slam mechanic, waarmee je extra snel kan landen, draagt hieraan bij. Doordat deze onder dezelfde knop zit als grinden, eindig je vaak net vóór het hekje waar je op wil grinden, in plaats van erop. Vooral het ruimtelevel is een ware opoffering om te spelen. De slechte frame rate, lage zwaartekracht en slechte zicht door alle lichtjes, rookwolkjes en elektriciteitseffecten, maken het ronduit onmogelijk de missies zonder frustratie te behalen.En de muziek en graphics dan?
Tja… sorry Tony, weer een onvoldoende. De graphics zouden niet misstaan als vroege PS3/X360-titel. Bovendien ziet alles eruit alsof het is opgebouwd uit de meest gestandaardiseerde bouwblokjes, die je ook kan gebruiken om zelf levels te bouwen. Ongeïnspireerd is ook hier weer het codewoord. De muziek vond ik goed te pruimen, al kan ik me voorstellen dat sommige gamers de rock- en metaltracks wat te hard vinden. Kon je in de vroegere THPS-games dan ook bepaalde nummers aan- of uitzetten, is er nu op dat gebied niets aan opties te vinden. Ik kan zelfs nergens vinden welk nummer er wordt gespeeld of van welke artiest het is. Bovendien ben je vrij snel door de selectie heen. Uiteindelijk heb ik zelf maar een CDtje opgezet.

Tony’s zwanenzang?

Tony, ik heb vernomen dat je contract met Activision eind dit jaar afloopt. Ik hoop dat deze game je reputatie niet zo erg heeft geschaad, dat niemand anders jouw volgende game wil ontwikkelen. Ik denk namelijk dat ergens onder de rotzooi goede gameplay te vinden is, die een gepassioneerde ontwikkelaar en zorgzame uitgever tot een mooie game zouden kunnen maken, die je vroegere games eer aan doet. Ik hoop dat je het niet erg vindt dat ik ondertussen iedereen afraad je nieuwste game te kopen. Je moet begrijpen dat vooral budgetgamers erg kritisch zijn over de waarde van games. De nutteloze online integratie, beperkte opties, ouderwetse graphics en algemene ongeïnspireerdheid zijn ons geld niet waard.

 

Deze review is geschreven door Chris van Breda.

 

Oordeel Tony Hawk's Pro Skater 5 (PS4)

  • Graphics 50
  • Gameplay 60
  • Originality 30
  • Sound 60
  • Replay 50
  • Eindcijfer 45

Aantal keer bekeken: 10850 

Laagste prijzen voor Tony Hawk's Pro Skater 5 (PS4)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Malistix
Malistix ( 1404   3) 10-10-2015 21:39
Zo jammer als kind vond ik deze games altijd wel leuk op de Playstation 1
avatar van Brainsnack
Brainsnack ( 279 ) 10-10-2015 22:01
Deze stond lang op mijn wishlist door de goede herinnering aan de vette games van Neversoft. Helaas mocht Robomodo ermee aan de slag. Gek genoeg lees, en hoor, ik wel ok verhalen van spelers die de game spelen. Dat nostalgische maakt nog wel wat goed voor hen. Uiteindelijk is de prijs hetgeen mij weerhoudt van een aanschaf. Ik ben niet bereid om een premium prijs te betalen voor deze ouderwetse cash grab. Misschien als hij in de grabbelbak ligt of gratis is bij plus.
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1803   2) 10-10-2015 22:07
Ongelofelijk dat Activision deze eens zo geweldige franchise zo laat vern**ken

Had best iets moois kunnen worden. Nu maar hopen op een reboot van SKATE
avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 10-10-2015 22:55
Quote:
Ongelofelijk dat Activision deze eens zo geweldige franchise zo laat vern**ken

Had best iets moois kunnen worden. Nu maar hopen op een reboot van SKATE
skate was ook al niks helaas hopelijk een andere skate spel in de toekomst
avatar van Doobieters
Doobieters ( 29296   284) 10-10-2015 23:02
Quote:
[..]
skate was ook al niks helaas hopelijk een andere skate spel in de toekomst
In principe vond ik dat de eerste 4 pro skater delen de skatecultuur perfect neerzette. Dus nu is de licentie met Activision verlopen, wie weet wie het nu gaat oppakken. Ik neem aan dat Tony zijn naam niet zó ten grabbel wil gooien.

En dat is voor mij een beetje het probleem met SKATE, omdat de gameplay perfect is maar het dekt voor mij imo niet de volledige skate scene en bijbehorende cultuur. De perfect combi zou dus zijn dat de 2 partijen samen een skate game maken.
avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 10-10-2015 23:10
Quote:
[..]

In principe vond ik dat de eerste 4 pro skater delen de skatecultuur perfect neerzette. Dus nu is de licentie met Activision verlopen, wie weet wie het nu gaat oppakken. Ik neem aan dat Tony zijn naam niet zó ten grabbel wil gooien.

En dat is voor mij een beetje het probleem met SKATE, omdat de gameplay perfect is maar het dekt voor mij imo niet de volledige skate scene en bijbehorende cultuur. De perfect combi zou dus zijn dat de 2 partijen samen een skate game maken.
ja tony hawk 2 3 en 4 vond ik wel mooi . maar daarna niet echt meer
avatar van Henri-Alexander
Henri-Alexander ( 12778 ) 11-10-2015 01:10
Quote:
Deze stond lang op mijn wishlist door de goede herinnering aan de vette games van Neversoft. Helaas mocht Robomodo ermee aan de slag. Gek genoeg lees, en hoor, ik wel ok verhalen van spelers die de game spelen. Dat nostalgische maakt nog wel wat goed voor hen. Uiteindelijk is de prijs hetgeen mij weerhoudt van een aanschaf. Ik ben niet bereid om een premium prijs te betalen voor deze ouderwetse cash grab. Misschien als hij in de grabbelbak ligt of gratis is bij plus.
Ik denk er precies hetzelfde over. Wachten op een budgetprijs en tot die tijd de PS1 maar weer aanslingeren.
avatar van Davidov
Davidov ( 13298   2) 11-10-2015 01:12
4,5? Mild hoor
avatar van Selvmortsydd
Selvmortsydd ( 3795 ) 11-10-2015 12:28
Heel mild.
avatar van Doobieters
Doobieters ( 29296   284) 11-10-2015 12:31
Quote:
[..]
Ik denk er precies hetzelfde over. Wachten op een budgetprijs en tot die tijd de PS1 maar weer aanslingeren.
Jammer dat die oude Pro Skater games niet in de PSN store te vinden zijn.. Zou zo de eerste paar delen digitaal willen kopen. Zal wel weer met rechten te maken hebben.
avatar van Twincrime
Twincrime ( 783 ) 11-10-2015 12:37
Quote:
[..]

Ik denk er precies hetzelfde over. Wachten op een budgetprijs en tot die tijd de PS1 maar weer aanslingeren.

Ha de eerste van town hawk heb ik ook nog volgens mij is dat deze of niet?


avatar van Niels
Niels ( 18296   1) 11-10-2015 12:42
Dat is geen officieel PS1 hoesje.
avatar van Twincrime
Twincrime ( 783 ) 11-10-2015 13:24
Quote:
Dat is geen officieel PS1 hoesje.
Niet?
avatar van Stefh
Stefh ( 210   1) 11-10-2015 14:01
Haha
avatar van Niels
Niels ( 18296   1) 11-10-2015 14:54
Whoops, toch wel... aan de voorkant zag het er uit als 'n pc-cd doosje
avatar van Selvmortsydd
Selvmortsydd ( 3795 ) 11-10-2015 15:02
Quote:
Whoops, toch wel... aan de voorkant zag het er uit als 'n pc-cd doosje

Met 35 grote PS logo's..
avatar van Doobieters
Doobieters ( 29296   284) 11-10-2015 15:03
Welke soundtrack vonden jullie het beste van de pro skater games?
avatar van Niels
Niels ( 18296   1) 11-10-2015 15:04
Quote:
[..]


Met 35 grote PS logo's..

Ik dacht meer aan de originele sleeve in een ander doosje.
avatar van Davidov
Davidov ( 13298   2) 11-10-2015 15:08
Quote:
Welke soundtrack vonden jullie het beste van de pro skater games?
THPS 3! ^^
avatar van Crispy
Crispy ( 107 ) 11-10-2015 18:31
Rol: Reviewer
Quote:
4,5? Mild hoor

Haha ja hè? Als ik net zoveel glitches was tegengekomen als andere media had ik er nog wel een puntje vanaf gehaald, maar die 4,5 sluit wel goed aan bij mijn ervaringen.
avatar van Joranflamman
Joranflamman ( 135   1) 11-10-2015 20:00
Quote:
Ha de eerste van town hawk heb ik ook nog volgens mij is dat deze of niet?
Dit is de Europese versie van tony hawk pro skater 1.
Ik heb deze laatst ook gekocht, in het Frans.
avatar van Rainyrainy
Rainyrainy ( 20 ) 11-10-2015 21:46
Zijn we inmiddels niet gewend van Activision (en anderen) dat ze oude franchises uitbuiten met slechte games die op het succes van de voorgangers meeliften? Zoals Amazing Spiderman games tegenover de ps1/2 spellen eerder overkwam, herhaalt de geschiedenis zich nu met Tony's legacy.

Als je inderdaad om het omslachte menuwerk en de laadtijden heenkijkt, is de gameplay als vanouds. En daar is dan ook alles mee gezegd.

Ik mis de lol van het skaten in American Wasteland. Rotzooi trappen en je eigen skatepark bouwen met snelle restarts. Een simpele doch vermakelijke verhaalmodus met daarlangs de Pro Skater classic modus die gelukkig wel meer dan redelijk afgewerkt was. Of ze er ooit van leren? Grotere nope dan de spinnen uit australië.
avatar van RiTCHiE007
RiTCHiE007 ( 7 ) 12-10-2015 03:30
Toch te triest voor woorden dat ze 60 euro durven te vragen voor een game die lijkt op iets van 10 jaar terug..
avatar van Niels
Niels ( 18296   1) 12-10-2015 08:15
We kunnen een weddenschapje afsluiten: Welke game zal meer bugs hebben; Star wars: Battlefront, Tony hewk amateur skater V of Assassin's creed syndicate?
avatar van Pug205GTi
Pug205GTi ( 4864 ) 12-10-2015 08:18
Ik heb THPS2 weer eens opgestart, man wat een bazen game, wist nog een beetje waar alle unlockables zaten. Als ik dan de beelden van deze game zie is de serie gewoon klaar als ze er niks beters van kunnen maken.
avatar van Shoulou
Shoulou ( 17 ) 12-10-2015 08:52
psn game van €10 en er €60 voor vragen. Heel jammer dit. Had hier erg naar uitgekeken... TH4 op de ps2 is het laatste deel dat ik heb aangeraakt en die lijkt er zelfs beter uit te zien dan dit...
avatar van ShadyAce
ShadyAce ( 1235 ) 12-10-2015 12:39
Nou.. dat wordt dus toch maar weer de N64 aanslingeren met THPS2 erin
avatar van XMiMAX
XMiMAX ( 263 ) 13-10-2015 11:17
Quote:
[..]
skate was ook al niks helaas hopelijk een andere skate spel in de toekomst

Ach spelen we lekker OliOli 1 & 2 toch? Ja, het is 2D en veel meer timingbased maar ik vind het enorm tof en het speelt erg lekker, zodra je het timing gedeelte onder de knie hebt.

On: Heel erg jammer dat dit zo'n crappy game is geworden! Had echt gehoopt op een mooie oldskool Tony Hawk! Ik mag hopen dat vrijwel niemand deze game haalt, zodat Activision inziet dat een naam niet alles meer is tegenwoordig.
avatar van CrippledKiller
CrippledKiller ( 6570 ) 13-10-2015 13:04
Quote:
We kunnen een weddenschapje afsluiten: Welke game zal meer bugs hebben; Star wars: Battlefront, Tony hewk amateur skater V of Assassin's creed syndicate?

1. Tony Hawk
2. Assassin's Creed
3. Star Wars Battlefront.

Die beta van Star Wars was smooth ook! AC zat niet heel erg lekker in elkaar maar Tony Hawk spant de kroon. Onze recensent heeft m heel snel in een hoek gegooid en zijn beklaag gedaan Jammer overigens want het zijn games die je niet heel vaak meer ziet.
avatar van Xelfer
Xelfer ( 105 ) 13-10-2015 19:57
Deze game ga ik zelf wel een keer spelen als het voor 5 euro te krijgen is. Tot die tijd laat ik het wel links liggen.
avatar van Sigmund666
Sigmund666 ( 164 ) 15-10-2015 10:25
Quote:
Ongelofelijk dat Activision deze eens zo geweldige franchise zo laat vern**ken

Had best iets moois kunnen worden. Nu maar hopen op een reboot van SKATE

Ach, zodra de Call of Duty franchise is doodgebloed wacht ook die serie nieuwe developers en hetzelfde lot als Teuntje Havik.
avatar van CrippledKiller
CrippledKiller ( 6570 ) 15-10-2015 11:01
Quote:
[..]Ach, zodra de Call of Duty franchise is doodgebloed wacht ook die serie nieuwe developers en hetzelfde lot als Teuntje Havik.

Gaat voorlopig niet gebeuren, Call of Duty is vooralsnog één van de meest populaire shooters van dit moment.