Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Capcom Event Voorjaar 2012

Capcom gaf aan dat hun titels in de afgelopen jaren onvoldoende zichtbaar waren geweest binnen de Benelux. Hoogste tijd dus om daar verandering in te brengen. In de Rotterdamse club Off Corso werden we getrakteerd op een presentatie van Asura's Wrath, Resident Evil: Operation Raccoon City, Dragon's Dogma, Devil May Cry HD Collection, Streetfighter X Tekken en Resident Evil 6. Daarna werd ons de gelegenheid geboden om met een aantal games nader kennis te maken.‘Open world; fantasy action’. Zo begon de presentatie van Dragon’s Dogma en al snel werd duidelijk dat Capcom hier niet bij zijn leest blijft. Waar we bij de uitgever vooral denken aan Japans krijsende mannetjes en een zekere vreemdheidfactor, krijgen we nu een typisch Westerse fantasy voorgeschoteld. Dragon’s Dogma speelt zich af in een enorme open wereld die door draken wordt geterroriseerd. Jij bent Arisen en zult, door quests te doen, wraak nemen op de draken, die letterlijk je hart hebben gestolen.Veel gamers zullen bij het horen van de open wereld in combinatie met draken al snel de vergelijking met het epische Skyrim maken. Capcom gaat deze vergelijking zelf dan ook niet uit de weg, maar zegt een gemakkelijker spel te willen bieden wat diepgang en opzet betreft. Veel gamers zouden geen zin hebben om zich dagen in een redelijk hardcore game als Skyrim te willen werpen en hier biedt Dragon’s Dogma de oplossing. Het spel zou gemakkelijk op te pakken zijn, maar dat roept de vraag op of de game niet net zo makkelijk weer weg te leggen is.

De game speelt grotendeels als een typische hack-and-slasher: door de verschillende actieknoppen af te wisselen kun je de vijanden op brute wijze afmaken. De ‘pawns’ (pionnen) die het gehele spel met je meelopen zorgen voor wat meer afwisseling. Deze strijders helpen je mee de wereld en kerkers te ontruimen van het kwaad, wat zich op leuke manieren uit. Zo tilde een van de pawns een vijand op en spoorde mij (een 124 kilo wegende draak van een vrouw, de customization-mogelijkheden zijn enorm) aan om het spartelende mannetje van zijn leiden te verlossen. Een leuke extra is dat je twee van deze pawns kunt ruilen met andere spelers. Op deze manier kun je iedereen op de wereld helpen door jouw pawns te delen en andersom zou het ook kunnen dat jij een bepaalde draak weet te verslaan met de hulp van pawns die je heb geleend van iemand uit Rusland. Hoe dit systeem precies werkt, werd niet helemaal duidelijk, maar het zou in ieder geval een leuke mogelijkheid kunnen zijn.Op de uitwisseling van de pawns na, is Dragon’s Dogma een volledige solo-ervaring. Hopelijk weet Capcom hier een meeslepend avontuur van te maken, want de wereld oogde nu nogal leeg. Ook wisten de graphics niet altijd evenveel indruk te maken: de lichteffecten zijn mooi, maar de omgevingen erg ongedetailleerd. Het spel lijkt een leuke open wereld ervaring te gaan bieden, maar zal voor RPG fans waarschijnlijk te weinig diepgaand zijn.

In een ver, ver verleden creëerde Capcom Resident Evil: Outbreak. Het spel was een van de eerste pogingen tot coöperatieve gameplay. Het liet een groepje overlevenden samenwerken om aan de hel van Raccoon City te laten ontsnappen. Helaas waren de online functionaliteiten destijds behoorlijk beperkt en werkte het niet naar behoren. Inmiddels zijn deze functionaliteiten dusdanig verbeterd dat coöperatieve gameplay in veel hedendaagse spellen tot de standaard mogelijkheden behoort. Deze Resident Evil: Operation Raccoon City is gesitueerd rondom de verhaallijn van Resident Evil 2 en 3 en we verwachten dan ook dat deze titel ons wellicht nog meer informatie kan geven rondom de gebeurtenissen in Raccoon City. Het spel draait geheel rondom het samenwerken tussen een team van vier spelers of computergestuurde medestanders, wanneer er onvoldoende spelers in het spel zitten. Het spel bevat naast een campagne ook een aparte multiplayer, waarmee Capcom mikt op Call of Duty spelers, doordat er genoeg ervaringspunten en vrij te spelen extra’s te verdienen zijn om spelers weken mee bezig te houden. In de campagne kan er gekozen worden tussen de US Special Forces en de manschappen van Umbrella. De Umbrella Corporation heeft als voornaamste doel om hun eerdere fouten te herstellen door alles wat leeft in Raccoon City af te maken. De US Special Forces zijn er daarentegen juist weer op uit om de Umbrella Corporation op te rollen en eventuele overlevenden te redden. Dit zal ongetwijfeld tot de nodige confrontaties leiden. En dan zijn er uiteraard nog de zombies, Lickers en Nemesis om ervoor te zorgen dat je geen moment rust zal kennen.De speler kan kiezen uit diverse speciale eenheden, die elk hun eigen sterktes en zwakheden kennen. Zo kent Vector de mogelijkheid om tijdelijk onzichtbaar te worden om zo de vijand te kunnen overvallen. Daarnaast kan Four Eyes zombies overnemen, zodat deze ingezet kunnen worden als wapen tegen de vijandige troepen. En dit is slechts een van de vele voorbeelden van het inzetten van de zombies tegen jou. In onze korte speelsessie werden we in eerste instantie belaagd door de troepen van de Umbrella Corporation. Net op het moment dat we dachten veilig te zijn, werden we ineens achternagezeten door zombiehonden en de gemuteerde William Birkin, de eindbaas uit Resident Evil 2. Al snel bleek dat we alleen door samen te werken verder konden komen. Zo werd een personage opgeofferd, zodat de anderen het volgende checkpoint konden bereiken. Aan de hand van de korte maar enerverende speelsessie verwachten we dat vooral spelers die graag samenspelen met anderen er vanaf 23 maart 2012 weer een titel bij hebben om weken mee vooruit te kunnen.

Het spel dat Capcom dit jaar als eerst uitbrengt, is Asura’s Wrath, op 24 februari 2012. Volgens de presentatie moeten we bij deze game denken aan een voetbalwedstrijd tussen Nederland en Duitsland waarbij ‘we’ met 5-0 achterstaan. Het klinkt niet als het beste verkooppraatje, maar feit is wel dat in Asura’s Wrath alles draait om woede. Asura is boos op de goden, die zijn dochter hebben ontvoerd en zijn vrouw vermoord. In plaats van een cursus Anger Management te volgen, besluit de halfgod zijn furie in te zetten en wraak te nemen op die goden.In eerste instantie doet de gameplay erg denken aan God of War, door de combinatie van hack-and-slashgevechten en quick-time-events (druk goed getimed op de juist knop). Met de ‘woedebalk’ weet de game zich echter te onderscheiden. Wanneer deze vol is, kun je jezelf transformeren en je woede op de vijand afreageren. Pas toen we een baasgevecht konden spelen, wist de game echt te overtuigen. We begonnen met het beschieten van de vijand van een afstandje, maar toen de woedebalk genoeg was gevuld, konden we overgaan tot spannende quick-time-events, waarna dit weer werd overgenomen door andere indrukwekkende en afwisselende actiescčnes. Als de ontwikkelaar ons kan blijven verrassen met dit soort verfrissende gameplay en de game niet teveel laat verzanden in chaotisch knoppengedruk, zou hij wel eens hoge ogen kunnen gooien.

De stijl van de game is bijzonder en doet typisch Japans aan. De Marketing Manager vertrouwde ons dan ook toe dat het moeilijk is een game als deze in de Nederlandse markt te zetten: de gameplay kan veel mensen aanspreken, maar de typische stijl en het onduidelijk voorkomen zou veel gamers kunnen afschrikken. Hopelijk krijgt de game toch de aandacht die hij verdient. Met de demo die op dit moment voor de Xbox en Playstation beschikbaar is, kun je eens uitproberen of deze game wat voor jou is, want niet iedereen zal de vele quick-time-events en vreemde stijl evenzeer kunnen waarderen.

Vorig jaar werd de verrassende cross-over tussen Street Fighter en Tekken aangekondigd. We waren dan ook benieuwd hoe de bekende personages van de Tekken serie zijn geďntegreerd in de gameplay van Street Fighter. Zeker gezien het feit dat Street Fighter op dit moment als een van de belangrijkste series van Capcom geldt, moet alles perfect verlopen. Om een breder publiek te kunnen aanspreken, is er een set moves aan de game toegevoegd, die ervoor zorgt dat ook de minder goede speler al vrij snel diverse combinaties onder de knie kan krijgen. Verder is het Gem System aangepast. Dit systeem dient de speler vooraf te kiezen en concentreert zich op het toevoegen van extra snelheid, kracht of defensie, wanneer de speler zijn Gauge meter aanwendt. Deze Gauge meter bestaat uit drie delen, die gevuld kunnen worden door rake klappen uit te delen. Hoe meer delen van de Gauge meter gevuld zijn, hoe krachtiger de aanval is die ingezet kan worden. Tot slot hebben de Tekken personages ook een aantal nieuwe moves gekregen. Al met al genoeg ingrediënten om ons te kunnen verheugen op de eerste kennismaking.We besloten om met elkaar de strijd aan te gaan en konden daarbij kiezen uit meer dan dertig personages en ongeveer tien omgevingen. Onmiddellijk viel ons de kleurenpracht van Street Fighter X Tekken op. Natuurlijk kennen we de kwaliteit al van Marvel vs Capcom en Street Fighter, maar ook deze keer lijkt het beeld net wat scherper en ook de omgevingen zijn ruimschoots aangekleed. De Tekken personages zijn helemaal omgezet in de grafische stijl van Street Fighter en ondanks de extra moves die verkregen zijn, zijn ook de bekende moves zeer herkenbaar. Dit is een mooie prestatie van het Capcom team. Al hadden we het eigenlijk ook niet anders verwacht. Tijdens de eerste Tag Team Matches viel ons vooral het gemak op waarmee we diverse combo's uitgevoerd konden worden, ondanks dat wij beiden geen geoefende spelers zijn. Gezien de wijze waarop het spel nu al functioneert en gemaakt is, moet het raar lopen, wil dit niet de nieuwste hit onder de fighter fans worden. Lang hoeven zij in ieder geval niet meer te wachten, want het spel ligt op 9 maart 2012 al in de schappen.

Van deze titel werd slechts een trailer vertoond, maar wat voor een trailer! Resident Evil 6 is gesitueerd in Tall Oaks waar het T-Virus uitgebroken is. Naar verluidt zijn er meer dan 70.000 zombies en dus komen Chris Redfield en Leon S. Kennedy elk met een team om orde op zaken te stellen. En dan is er ook nog een onbekende derde mannelijke hoofdpersoon, die aan de hand van de trailer een belangrijke rol in het verhaal lijkt te spelen. Is hij de onfortuinlijke die uiteindelijk in Nemesis zal veranderen? De trailer zit bomvol actie, waarbij duidelijk te zien is dat onze helden een paar extra moves hebben meegekregen om een paar flinke tikken uit te delen. Ook werd terloops een cover-systeem getoond. Dit bleek overigens niet altijd even effectief, want een mutant greep Leon met een tentakel om hem uit zijn schuilplaats te sleuren. Aan de hand van de trailer verwachten we een spektakelstuk welke het beste van Resident Evil 4 en 5 zal combineren. Dan moet het beste bericht echter nog komen, want Xbox 360 en PS3 bezitters kunnen al aan dit avontuur beginnen op 20 november 2012! Ook PC gamers worden niet vergeten, al zullen ze er enkele maanden langer op moeten wachten.

Hadouken!
Capcom toonde ons een gevarieerde line-up met een verrassende trailer van Resident Evil 6 als smakelijk toetje. Samen met Streetfighter X Tekken en Asura’s Wrath behoort deze nu al tot de meest veelbelovende titels van 2012 uit de stal van Capcom.

Geplaatst door Wouter en ConAir op 25-01-2012
Aantal keer bekeken: 8389

Laatste reacties

avatar van Beijerlandselaan
Beijerlandselaan ( 23 ) 26-01-2012 08:36
De Resident evil games zijn voor mij dan ook een must buy.
avatar van MarvelousMax
MarvelousMax ( 6025 ) 26-01-2012 11:54
Ik ben niet van plan er hier 1 van te gaan kopen eigenlijk.
avatar van Twanx
Twanx ( 323 ) 26-01-2012 13:15
Ik wil eerst resi 5 gaan spelen maar ik zit te twijfelen, zal ik L4D2 gaan kopen of Resi 5? Iemand goed advies?

Ontopic
Zit behalve Resi 6 niks voor mij bij als ik een fighter spel wil denk ik dat Soul Calibur leuker is.
avatar van Rayxtr
Rayxtr ( 2221 ) 26-01-2012 14:06
Quote:
Ik wil eerst resi 5 gaan spelen maar ik zit te twijfelen, zal ik L4D2 gaan kopen of Resi 5? Iemand goed advies?

Ontopic
Zit behalve Resi 6 niks voor mij bij als ik een fighter spel wil denk ik dat Soul Calibur leuker is.


Allebei de games zijn zeker aanraders en vaker 15 euro per stuk.
avatar van Roland2108
Roland2108 ( 142   2) 26-01-2012 17:54
Jaaaaaaa Resident Evil 6 kan niet wachten!
avatar van Tomax99
Tomax99 ( 102 ) 26-01-2012 18:57
L4D2 = goeie ONLINE co-op multiplayer voor 4 zonder veel verhaal. RE5 = top OFFLINE multiplayer voor 2 met veel verhaal. Beide zijn leuk om te herspelen, L4D2 omdat hier veel skill voor nodig is en RE5 voor secrets en weapon upgrades.

Beide zijn games die nu voor een goeie prijs te koop zijn en vind je zombies leuk laat ze geen van beide liggen. Voor L4D2 raad ik wel aan dat vrienden hem OOK kopen, dit vond ik erg tof om dan samen te spelen!
avatar van Krichat
Krichat ( 3795 ) 26-01-2012 23:18
Quote:
Ik ben niet van plan er hier 1 van te gaan kopen eigenlijk.


Same. Allemaal niet mijn genre.
avatar van ThaHobbit
ThaHobbit ( 160 ) 27-01-2012 12:43
Rol: BG Redacteur
Dat ziet er toch best weer aardig uit! Mooi gedaan Wouter & ConAir! Volgende keer hoop ik ook mee te kunnen...hoef ik ook niet jaloers te worden
avatar van Hennie286
Hennie286 ( 455 ) 27-01-2012 12:45
Waarom maar 10 omgevingen bij SFXT? Ik word een beetje moe van steeds dezelfde stages bij bijv SF4 arcade edition. Recycle dan wat oude stages ofzo.
avatar van Jeremy
Jeremy ( 291 ) 29-01-2012 10:15
Heb de demo van Asura's Wrath gespeeld. Echt 3 keer niks.
avatar van Mr. Cheapo!
Mr. Cheapo! ( 7446 ) 29-01-2012 16:30
Leuke reviews en natuurlijk is Capcom 1 van mijn favoriete software houses/game designers.
Remember Green Beret of Ghost'n Goblins op de Commodore 64, hell those games kick ass! ;-D