Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Achievements

Alle 360-bezitters zijn er bewust of onbewust wel verslaafd aan geraakt, dat ploppende geluidje als je een andere aparte, moeilijke of bijzondere prestatie hebt behaald. Achievements zijn drugs, verslavend, maar je moet er wel wat voor doen!

Achievements
Laat me eerst even het principe van achievements uitleggen. Achievements zijn, zoals degenen met een redelijke kennis van de Engelse taal waarschijnlijk al doorhadden, prestaties die je in games behaalt. Deze achievements variŰren van levels voltooien, tot eindbazen verslaan, tot honderden, zoniet duizenden multiplayer kills maken. Als je dit eenmaal voltooit komt er een berichtje onderin je scherm, samen met een vrolijk ploppend geluidje. Deze bevestigt dat je de achievement behaald hebt en geeft aan hoeveel gamerscore je erbij hebt gekregen. Gamerscore verschilt per achievement, sommige achievements geven je 5 terwijl anderen je er zo 100 geven. Elke game heeft maximaal 1000 gamerscore met een mogelijke uitbreiding naar 1250, wanneer er betaalde downloadable content voor de game uitkomt. Zo bouw je dus door veel te gamen een flink aantal totale gamerscore op. Hiermee ga je natuurlijk opscheppen bij vrienden, vergelijken met vrienden en onbewust wedstrijdjes houden. Dit aspect, wat goed op de competitiedrang van de mens inspeelt, zorgt voor het succes van de achievements. Bepaalde ontwikkelaars probeerden dit fenomeen ook in games op andere platformen te verwerken, zoals te zien was bij The Orange Box, Metroid Prime 3 en Resistance, maar deze faalden wegens het ontbreken van het gamerscore element. Hierdoor werd het niks meer dan een veredeld leaderboard. Alsnog mijn complimenten voor Microsoft.

respect
Vroeger had je onofficieel ook al een soort van achievements. Als je bijvoorbeeld Halo op legendary had uitgespeeld kon je een vriend naar je huis slepen en trots het bewijs laten zien, of je kon bij PC games een killstreak opnemen en op youtube zetten. Maar met de achievements is dit aspect internationaal geworden. Mensen met een 360 kunnen jouw gamerscore per game checken. Dit zorgt ervoor dat je een speciale status krijgt bij degenen die deze game ook in hun bezit krijgen. Als je die ene hele moeilijke achievement hebt, dan zal dit zeker op een bepaalde manier respect afdwingen bij zekere mensen. Sommige achievements krijgen een stempel opgedrukt vanwege hun hoge moeilijkheidsgraad, of de enorme hoeveelheid tijd die ervoor nodig is, en als je deze haalt is dit toch een soort teken van skill.

balans
Dan komt echter het probleem opzetten dat de ene game je zo honderd gamerscore geeft voor een level uitspelen(King Kong) en de andere je juist weer met tegenzin tien gamerscore toestopt(Perfect Dark). Zo krijg ik het idee dat Microsoft geen enkele controle uitvoert en dat ontwikkelaars zich er soms gemakkelijk vanaf maken door op de laatste ontwikkelingsdag nog snel even achievements in een multiplatformgame proppen. Natuurlijk moeten de achievements ook op het publiek afgestemd worden, zo snap ik best dat een kind geen tientallen uren in Viva Pi˝ata wil steken voor wat gamerscore, maar een game als Avatar, die je binnen tien minuten de volle duizend geeft is natuurlijk belachelijk. Verder zorgt dit ervoor dat de extreme achievementwhores de game gaan huren, puur en alleen voor de snelle 1000 gamerscore. De achievements moeten uitdagend zijn, maar wel haalbaar. Call of Duty 4 heeft hier in mijn ogen prima werk geleverd. Voor de volle duizend gamerscore moet je de game op de hoogste moeilijkheidsgraad uitspelen, wat best pittig is, en nog wat bijzondere dingetjes doen zoals laptops zoeken. Je bent er wel flink wat uurtjes mee zoet, maar het is haalbaar. Games als Gears of War, met zijn bekende Ĺseriouslyĺ achievement laat je 10.000 multiplayer kills maken, een ziekelijk hoog aantal, en er zijn dan ook zeer weinig mensen ter wereld die deze achievement in hun bezit hebben. En dan zijn er nog de compleet onmogelijke achievements, zoals Ĺgreatest rayman everĺ van Rayman Raving Rabbids, die voor zover ik weet niemand Řberhaupt kan halen. Deze achievement laat je alle minigames 100% foutloos doen, met ook nog de verwachting van een extreem hoge score. En we hebben de achievements die een extra stuk hardware vereisen, zoals je ze in Rayman en Rainbow six Vegas vindt, die een Live Vision camera vragen, in ruil voor wat gamerscore. Dit brengt mij bij een probleempje wat ik heb met online achievements. Als het aan mij lag hadden games alleen offline achievements. Ik vind het vreemd hoe ontwikkelaars er vanuit gaan dat iedereen Live Gold heeft. Sommige mensen hebben niet eens internet op hun 360 en kunnen dus in 90% van de games niet de volledige gamerscore halen. Verder worden games als Perfect Dark Zero, die ook voor een enorm deel uit online achievements bestaat, gewoon bijna nooit meer online gespeeld, waardoor het dus bijna onmogelijk is om de gamerscore te halen zonder een vriend die je helpt met grinden. De perfecte achievements laten je dingen doen die je anders niet had gedaan, ze laten je de game op een andere manier beleven. Crackdown stuurde je bijvoorbeeld naar de hoogste toren in de stad, een flink stukje klimmen. Hoogstwaarschijnlijk had ik dit niet gedaan als ik er niet een kleine beloning voor kreeg.

Ben ik verslaafd?
Ikzelf houd wel van een beetje competitiviteit, en doe dan ook graag mee aan de oneindige race voor de hoogste gamerscore. Ik heb zelfs King Kong gekocht, terwijl ik die al op de PC had uitgespeeld, eigenlijk alleen voor het hoesje in mijn kast, en die makkelijke 1000 gamerscore. Maar het allerfijnste is om een game zoals CoD4 naar de volle duizend te krijgen, het kost je veel tijd, het drijft je soms compleet tot waanzin, maar als je dan als enige in je hele vriendenlijst die ene vreselijk moeilijke achievement bezit, en daarmee de game volledig hebt, dat is veel fijner dan een Avatar of een King Kong, het is een beloning na hard werken, en daar doen we het voor.

Geplaatst door Fant op 08-03-2008
Aantal keer bekeken: 20409

Laatste reacties

avatar van Felixer
Felixer ( 629 ) 08-03-2008 13:42
haha, Youtube bestaat korter dan achievements, maar goed ik begrijp het concept

mooie column, goed geschreven
avatar van Nowee
Nowee ( 186 ) 08-03-2008 13:54
Ik heb cod4 1000 gamerscore ^^

ontopic:
Het hele concept achievements is te geniaal. Het is een system seller net als bepaalde top games.
En ja ook in ben er verslaafd aan. zit nu op de 17320. Maar het hele concept is gewoon geniaal.
Neem cod4 waarom zou je de game op veteran uitspelen als het ook op normal kan. Tja nu krijg je achievements voor veteran dan wil je het opeens toch wel halen. Zo ging het bij mij teminste. Door het concept achievements blijven games langer leuk vind ik (als er uitdaging in de achievements zitten teminste)

achievements geven voldoening het is een soort beloning voor je harde werk aan uren die je erin heb gestopt.
avatar van Y°rn
Y°rn ( 4085   5) 08-03-2008 14:28
Rol: Administrator
Ja tis ook slim in de zin van dat mensen die een ps3 Ún een 360 hebben, de 360versie vaak kopen omdat ze daar nog als extra achievements krijgt, die bij de PS3 versie ontbreken
avatar van Racamo
Racamo ( 1045 ) 08-03-2008 14:36
Quote:
Ja tis ook slim in de zin van dat mensen die een ps3 Ún een 360 hebben, de 360versie vaak kopen omdat ze daar nog als extra achievements krijgt, die bij de PS3 versie ontbreken


Mij kan het duidelijk dus niet echt schelen. Ik koop juist eerder de PS3 versie omdat ik dat fijner vind spelen ( en gratis online). Hoewel ik de achievements wel aardig vind ( sommige games wil ik ze wel halen zoals flatout maar dat is omdat ik me daar heel lang mee kan vermaken, maar ik zou er nooit tijd voor nemen om alles vrij te spelen.
avatar van BigSyke
BigSyke ( 15 ) 08-03-2008 15:52
Ik geef soms om achievements maar dat ligt aan de game.

Net zoals in de column gezegd, een game als Avatar met 1000 punten in 5 minuten is gewoon stom.

Daarom kijk ik ook nooit naar de gamerscore van iemand, want dat zegt alleen maar hoeveel tijd iemand heeft, of hoeveel spellen.

Ik kijk wel in mijn friends list naar mensen die dezelfde games als ik hebben welke achievements zij hebben behaald.

Sommige achievements zijn namelijk gewoon tijd investeren zoals: get 200 sniper kills, of get a total playtime of 100 hours.

Maar andere draaien echt om hoe goed je in een spel bent zoals: Get the highest score in a ranked match, of speel level X uit op hard.

Wat dat betreft vind ik het altijd wel grappig als je weer eens een achievement erbij krijgt. Maar ik zou nooit games spelen om de achievements.
avatar van Talicus
Talicus ( 7388 ) 08-03-2008 16:13
Quote:
Mij kan het duidelijk dus niet echt schelen. Ik koop juist eerder de PS3 versie omdat ik dat fijner vind spelen ( en gratis online). Hoewel ik de achievements wel aardig vind ( sommige games wil ik ze wel halen zoals flatout maar dat is omdat ik me daar heel lang mee kan vermaken, maar ik zou er nooit tijd voor nemen om alles vrij te spelen.


Dat heb ik ook Eigenlijk is het iets waar ik totaal niet op let, mede doordat op een laag niveau (lees easy/normal ten opzichte van hard/extreme) vaak veel te zwaar bestraft wordt, en veel achievements inderdaad op onzinnige dingen berust zijn.

Een voorbeeld is dat je bij Assassin's Creed een achievement krijgt als je een bepaald aantal keer met zwervers gaat gooien, maar ik vond het juist wel knap van mezelf dat ik me daar nooit door heb laten irriteren... :/
avatar van Y°rn
Y°rn ( 4085   5) 08-03-2008 16:27
Rol: Administrator
Die achievement was meer eentje om te laten zien dat je zo van die zwervers af kon komen. Als je die achievement niet had gehad, was je er nooit achter gekomen dat je ze gewoon weg kon slingeren bij wijze van spreken. Als die achievement er niet was geweest, had je dat bijvoorbeeld misschien nooit geprobeerd. Verder zou ik nooit alle vlaggetjes zijn gaan opsporen, als daar geen achievement tegenover had gestaan. Bij de PS3 versie krijg je er namelijk niks voor.
avatar van J-Kwon
J-Kwon ( 419 ) 08-03-2008 17:06
Het werd eens tijd dat hier een column over kwam. Al geeft me het lezen van de hele column weinig gevoel van voldoening, ik vind em eigenlijk erg matig:S. Veel punten komen niet goed genoeg en duidelijk naar voren en ik vind het vrij saai geschreven.

Wel leuk dat je Crackdown en z'n achievements vermeld, dat spel had voor mij duidelijk nog steeds de vetste en leukste achievements die het best in het spel zijn verwerkt.

Ik moet hier nog even over nadenken.
avatar van Chaoot
Chaoot ( 902 ) 08-03-2008 17:41
Leuk stukje, vind achievements ook een geweldige uitvinding. Het laat je inderdaad net wat langer spelen of dingen doen die je normaal niet eens ontdekt zou hebben. Overigens is het wel zo dat je met PDZ de achievements ook met bots kunt halen (dus offline). Ben zelf wel een voorstander van online achievements, Live verlengt de houdbaarheid van een spel enorm en is dus eigenlijk ook een must voor elke 360 bezitter.
avatar van Smannesman
Smannesman ( 139 ) 08-03-2008 22:46
Online achievements bij een 'echt' online spel heb ik geen problemen mee, maar bij bijv. Saints Row zijn er een boel achievements die ik nooit zal halen. Wat ik wel jammer vind is dat je achievements alleen kunt delen met mensen die ook Live hebben, outsiders kunnen alleen zien dat je bepaalde spellen speelt. Persoonlijk vind ik de achievements het beste gedaan als je ze gewoon verdiend tijdens het spelen en een paar secret achievements voor maffe dingen. Bij Oblivion bijvoorbeeld vind ik de achievements op zich wel goed verdeeld, maar niet echt creatief. Bij Saints Row bijv. heb ik een aantal achievements gekregen waarvoor ik het spel even stil zette om te kijken waarom ik ze kreeg. Dat vond ik persoonlijk erg leuk. Ik ben trouwens geen achievement whore, dus ik kijk niet online welke achievements er zijn en hoe ik ze krijg (tenzij ik halverwege het spel ben en er geen 1 heb gehad). Oh en Live Gold vind ik geen must voor elke 360 bezitter.
Lang verhaal in het kort, ik vind achievements erg leuk bedacht en ik vind dat developers er creatief mee om moeten springen.
avatar van BigSyke
BigSyke ( 15 ) 08-03-2008 23:36
Over Crackdown.

Volgens mij is dat een omgekeerd spel.

Normaal maak je een spel en bedenkt dan de achievements.

Bij Crackdown lijkt het wel of ze eerst achievements hebben bedacht en daarna een spel eromheen hebben gebouwd.

Want levels heb je niet, er is geen verhaal, geen echte missie of wat dan ook.

Achievements zijn het enigste wat je kan doen in het spel.
avatar van Smannesman
Smannesman ( 139 ) 08-03-2008 23:41
Quote:
Achievements zijn het enigste wat je kan doen in het spel.

Je kan ook het spel spelen...
avatar van Lagi
Lagi ( 104 ) 09-03-2008 09:19
ik heb een x-box 360 en een playstation 3,
en toch heb ik devil may cry 4 voor de x-box 360 gehaald puur voor de achievements.
en terwijl ik nog niet zo goed ben in dat soort games,
moet nog heel wat oefenen om al die achievements te krijgen lol.
ook wil condemned 2 voor de x-box 360.
als je het mij vraagt is het een slimme zet van microsoft.
avatar van Rjmfranssen
Rjmfranssen ( 306 ) 09-03-2008 11:02
Achievements zijn echt geweldig.
Ik speel een game nu veel langer dan normaal.
Het valt me nu alleen tegen als ik een game op de Wii of de PS3 speel. Je mist gewoon het geluidje.
Soms denk ik zelfs waar doe ik het voor :-)
Ik koop op de PS3 dan ook alleen nog exclusives en de rest op de 360. Als je een hele moeilijke achievement haalt ook al haal je maar 10 puntjes geeft je dat zo'n voldoening. heb nu zelf een gamerscore van 19333. zit bijna aan de magische grens van 20.000
avatar van Wnslw
Wnslw ( 184 ) 09-03-2008 11:05
Sony heeft al aangekondigd met Home ook een achievementsysteem op te zetten. Alle oude spelen weer spelen dan Op zich wel grappig een beetje braggen met je gamerscore en je haalt wat meer uit je spel
avatar van Selvmortsydd
Selvmortsydd ( 3800 ) 09-03-2008 11:46
Ik zeg het keer op keer, achievements zijn het beste wat next gen gaming ons gebracht heeft..
En helemaal als je ziet wat bv Valve bedacht heeft in de orange box..
Terecht dat zij de prijs gewonnen hebben, ze hebben er echt over nagedacht en dat waardeer ik..
Wel baal ik van online achievements, want het zal maar geen ondersteuning hebben..
Ik bedoel Army of two speelt geen hond online, The Darkness was onspeelbaar online..daar gaat je score..
Maar verder kan ik intens genieten van het behalen van scores, en de reden dat mijn ps3 never aanstaat..helaas maar wel waar..
avatar van BigSyke
BigSyke ( 15 ) 09-03-2008 13:23
Quote:
[..]

Je kan ook het spel spelen...


Niet echt, je kan letterlijk niets in het spel doen wat geen achievement oplevert behalve rondlopen.

Mannetjes killen geeft achievements, bosses killen=achievements, orbs=achievement, voertuigen=achievement etc
avatar van Smannesman
Smannesman ( 139 ) 09-03-2008 16:24
Ah ok, het was dus gewoon een slechte zin.
Het is niet zo dat er niets te doen valt behalve achievements behalen, maar dat er vrijwel niets is waarvoor je geen achievement kan behalen.
avatar van Sd90r3efjbsd
Sd90r3efjbsd ( 105 ) 09-03-2008 16:50
bij games die ik echt geweldig vind daar wil ik de 1000 echt halen. zoals The Godfather en Assassins Creed waar ik nog maar 1 vlaggetje moet (maar ik kan hem niet vinden )
avatar van Nowee
Nowee ( 186 ) 09-03-2008 20:05
Tjeckit The Godfather heeft geen 1000 punten 835 dacht ik.
avatar van Steeldevil
Steeldevil ( 20 ) 09-03-2008 21:25
Een waardige toevoeging aan sommige games.
Weliswaar niet zoveel geimplementeerd op de pc, maar in games als gta en call of duty een waardige toevoeging.
avatar van Y°rn
Y°rn ( 4085   5) 09-03-2008 21:50
Rol: Administrator
@ Nowee: The Godfather heeft 1250 achievement points

Lord of the Rings Battle for Middle Earth heeft wel maar 835 punten
avatar van Smannesman
Smannesman ( 139 ) 09-03-2008 22:24
Vreemd, voor BFME2 zie ik overal 705 punten staan. The Godfather staat inderdaad op de ene site met 835 points en op de andere met 1250. Zou het kunnen dat die 835 staat voor het aantal punten dat je met het standaard spel kan krijgen en dat je met de DLC 1250 punten kunt behalen?
avatar van Artickiller
Artickiller ( 263 ) 09-03-2008 23:11
ik hou me hier niet zo mee bezig, ik heb 8 games en een gamer van 465
avatar van Felixer
Felixer ( 629 ) 10-03-2008 08:13
dat is echt heel laag

ik zit nu op de 14.151G. heb gemiddeld uit al mijn spellen 51% van de Gamerscore gehaald (ik heb niet echt 28 spellen, heb er ook een paar geleend van vrienden )

360Voice.com houdt het allemaal voor me bij
avatar van Selvmortsydd
Selvmortsydd ( 3800 ) 10-03-2008 18:36
Zit zelf op 32.345...
avatar van Rjmfranssen
Rjmfranssen ( 306 ) 11-03-2008 12:51
heb vandaag de grens van 20.000 gehaald (20.011 om precies te zijn)
avatar van Baris
Baris ( 1210   3) 12-03-2008 01:12
De achievements ( en het feit dat het vaak 10 euro scheelt ) zijn de reden dat ik vrijwel alle spellen ( met de uitzondering van exclusives als ratchet & clank bv ) op de 360 haal ipv op de onder het stof verdwenen ps3.

Ik vind dat achievements juist iets toevoegen aan de levensduur van een spel, heb je net een level gehaald in je shooter ? Mooi probeer het nu nog maar eens met alleen je zakmes voor wat extra gamerscore

Uiteraard is dit ook te overdrijven met achievements als 20x achter elkaar winnen met DOA4 online of het maken van 10000000 kills in GOW.

Dit maakt het halen van de bovengenoemde achievements wel meteen een hele prestatie
avatar van Felixer
Felixer ( 629 ) 12-03-2008 19:31
de leukste achievements zijn eigenlijk voor dingen die je krijgt omdat je een beetje onzin loopt uit te halen in een spel. dat heel onverwachts de bekende pop up komt, dat zijn de leukste
avatar van J-Kwon
J-Kwon ( 419 ) 13-03-2008 23:22
Ik wist niet dat the godfather DLC had gekregen? Moet ik ff tegen m'n vriend zeggen, die zat al te vloeken dat ie eerst maar 835 kon halen.

Overigens heeft lotr echt maar 705 hoor en condemned heeft 970. Hatelijk gewoon dat je geen 1000 kan halen.

Het hele achievementsysteem is verder geniaal bedacht en ontworpen, maar eigenlijk ook toch zo simpel. Super.
avatar van Brat
Brat ( 497 ) 14-03-2008 00:43
Rol: BG Redacteur
Ik vind Achievements hartstikke leuk maar mis vaak het doorzettingsvermogen om een level nog een keer te spelen. Dan ga ik liever een nieuwe game spelen.

Guitar Hero 2 is een andere verhaal. Welke liedje geeft mij die 300k award...
avatar van Thom!
Thom! ( 156 ) 14-03-2008 18:21
Quote:
de leukste achievements zijn eigenlijk voor dingen die je krijgt omdat je een beetje onzin loopt uit te halen in een spel. dat heel onverwachts de bekende pop up komt, dat zijn de leukste


Idd. Je zit te spelen en ineens 'plop!' achievement
avatar van Jordy14
Jordy14 ( 58 ) 16-03-2008 10:01
Iemand die alle metal pieces en birds heeft uit Condemned? ^^
avatar van Artickiller
Artickiller ( 263 ) 21-03-2008 16:46
achievements maken een spel echt leuker. ik heb halo 3 nou ugespeeld en het voelt geweldig om op het laast in 1 keer 175 points erbij te krijgen
avatar van Spijkerbroek
Spijkerbroek ( 2 ) 28-03-2008 06:16
Quote:
Vreemd, voor BFME2 zie ik overal 705 punten staan. The Godfather staat inderdaad op de ene site met 835 points en op de andere met 1250. Zou het kunnen dat die 835 staat voor het aantal punten dat je met het standaard spel kan krijgen en dat je met de DLC 1250 punten kunt behalen?

Yep.. met de DLC is het opeens 1250.. Begrijp niet dat ze gelijk 1000/1000 hadden gedaan net als condemend.. Geef dan achievements wat meer punten om de 1000/1000 te halen.. Staat stom voor mensen die de DLC niet hebben dat ze dan op 970 en 835 zitten..

Maar achievements zijn wel geniaal bedacht vind ik.. Ik was altijd Sony maar na achievements tjah verandering .. Ik baal er nog steeds van dat ik bij R6V2 niet me achievement heb gekregen voor uitspelen op realistic ..
avatar van Wars
Wars ( 1162   1) 30-03-2008 18:37
Achievments maken de game uitdagender, je gaat door spelen tot je alles hebt gevonden. Dus dan pas kan je zeggen dat je een game Úcht hebt uitgespeeld.

Daarom ga ik ook een Xbox360 kopen en windows live gebruiken
avatar van Selvmortsydd
Selvmortsydd ( 3800 ) 11-05-2008 10:41
Quote:
Iemand die alle metal pieces en birds heeft uit Condemned? ^^


Tuurlijk..
avatar van Mr. Cheapo!
Mr. Cheapo! ( 7446 ) 13-08-2011 06:38
Nice one!