Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

De PS Vita is 1 jaar: hiep hiep hoera?

Deze maand is de PS Vita, de geplaagde handheld van Sony, 1 jaar oud. Reden om een slagroomtaart met een trots kaarsje uit te blazen is er echter niet. De draagbare spelcomputer uit de PlayStation familie presteert alles behalve naar behoren. Sommige tech- en gamewebsites gingen zelfs zo ver door eind 2012/ begin 2013 de PSVita als complete flop te bestempelen. Dat lijkt me wat voorbarig en bovendien onterecht.

Het moet frustrerend voor Sony zijn. Men weet het, de pers weet het, de consumenten die zich een beetje in het apparaat verdiepen weten het… technisch gezien is de PSVita misschien wel de beste handheld ooit gemaakt. De paardenkrachten die het apparaat in zich huisvest zijn ongekend en de dual sticks maken dat je daadwerkelijk een console ervaring krijgt in de palm van je handen. Het is een heerlijk apparaat voor gamers.

Waar ging het mis? Er zijn verschillende factoren aan te wijzen. Het apparaat is behoorlijk prijzig, de randapparatuur is veel te prijzig (geheugenkaartjes!), games zijn ook niet echt goedkoop, maar nog belangrijker: een continue stroom aan goede games ontbreekt. Het gevolg is dat de consument op grote schaal de PSVita laat liggen. En dat is eeuwig zonde. Daarnaast is er tegenwoordig hevige concurrentie in de vorm van smartphones en tablets, die meer en meer de rol van draagbare gaming-machine op zich nemen.

Wat er nu gebeurt, is een vicieuze cirkel. Ubisoft deed eind 2012 een dappere en geslaagde poging om met Assassin’s Creed: Liberation de handheld een boost te geven. De verkopen van AC-on-the-go hielden echter niet over en het is nog maar de vraag of Ubisoft op korte termijn nogmaals zo’n high-profile titel naar de PSVita brengt. Het gevolg is de veel third-party partijen (EA, Activision, 2K, Rockstar etc.) voorlopig hun handen niet willen branden aan PSVita titels. Een FIFA 2014 en een Need for Speed game zie ik nog wel verschijnen, maar echt dedicated PSVita-only gemaakte titels?

Moeten we het trouwens nog over Black Ops: Declassified hebben? Nee hè? Dat dacht ik al wel.

En dus moet Sony zelf aan de bak. En daar gloort hoop. Ik heb onlangs Killzone: Mercenary mogen spelen op de burelen van Guerrilla Games in Amsterdam en was niets minder dan weggeblazen. In alles is het een volledige Killzone first-person shooter ervaring met weinig opofferingen. Zowel in singleplayer als multiplayer staat de game in september – als het spel uitkomt – zijn mannetje. De creatieve breinen van Media Molecule zijn bezig met het innovatieve Tearaway; een artistiek fraai ogende game met een wereld waar alles van papier is. Met name de augmented reality mogelijkheden van Tearaway lijken de unieke features van de PSVita eindelijk een keer ten volste te benutten. Neem daarbij het aankomende Sly Cooper: Thieves in Time en ook de PS Vita bezitter heeft eindelijk een platformer voor zijn handheld.

Toch denk ik wel dat Sony alle zeilen bij moet zetten om haar handheld te laten slagen. Ik denk dan aan een Gran Turismo voor de PSVita, nog een nieuwe Uncharted (een van de weinige grote launch-games die de PSVita cachet gaf), die gehoopte BioShock game en misschien Call of Duty, maar dan wél goed gedaan, potverdikkie. Dat én een prijsverlaging. Dan zou de PS Vita nog wel eens een comeback kunnen maken…

Geplaatst door Jan Meijroos / twitter: @janmeijroos op 06-02-2013
Aantal keer bekeken: 10590

Laatste reacties

avatar van Henri-Alexander
Henri-Alexander ( 12779 ) 06-02-2013 22:09
Rol: Toevoeg Moderator
Een officiële prijsverlaging lijkt mij niet nodig, er wordt al massaal gestunt, ook met voordeelbundels. Een losse PS Vita WiFi staat voor 190 euro te koop, dat is het apparaat zeker meer dan waard.

Wel kijk ik uit naar de najaar-titels, alleen is dit nog redelijk mager dankzij het gebrek aan support van uitgevers. Een Skylanders deel voor de Vita lijkt mij niet erg lastig (wel een poort dan) en Grand Theft Auto deed het bij de PSP met release erg goed (ook mijn launchgame van toen, gebundeld met de PSP console). Een paar ports moet toch wel mogelijk zijn, lage ontwikkelkosten, je zorgt ervoor dat er een grote lijst games te koop zijn wat de aanschaf voor de meesten bevordert en je systeem leeft. Niet echt voor de hardcore gamer, maar het is wel een manier om de verkopen te stimuleren.

Edit: Ik zie dat er een Soul Sacrifice Limited Edition PlayStation Vita console in Japan uit komt, die ziet er wel vet uit! Rood met een zwart design.
avatar van Clamticore
Clamticore ( 4457 ) 06-02-2013 22:13
Het maakt me niet uit hoe lang het duurt, zolang er geen witte versie op de Europese markt is koop ik geen PS Vita.
avatar van Henri-Alexander
Henri-Alexander ( 12779 ) 06-02-2013 22:21
Rol: Toevoeg Moderator
Quote:
Het maakt me niet uit hoe lang het duurt, zolang er geen witte versie op de Europese markt is koop ik geen PS Vita.

De Japanse markt heeft hem wel al en de Vita games zijn wereldwijd regiovrij, net als de PSP en PS3 dus. Play-Asia heeft ook twee witte Limited Editions met opdruk voor bijna 700 euro, ook leuk!
avatar van Userverwijderd46
Userverwijderd46 ( 309 ) 06-02-2013 22:50
Ach, die mobiele games zijn ook niet alles. Heel cool om te zien wat een gemiddelde smartphone tegenwoordig allemaal aan kan, maar ik ga echt niet uitgebreid games zitten spelen op een touchscreen. Eventjes een simpel spelletje tussendoor kan prima, maar het is niet te vergelijken met de PS Vita.

Ik heb pas een Vita gekocht, ben dik tevreden. Wat een geweldig apparaatje is het, bizar om gewoon games van PS3 niveau te kunnen spelen op een handheld. Vooral met PS Plus (wat ik toch al had voor de PS3) is het een geweldige deal. Meteen de betere games al gratis beschikbaar (Uncharted en Gravity Rush), plus nog de deal van Vodafone, 20 euro internet opwaarderen is gratis WipeOut download. Hij was de 200 euro nu al dubbel en dwars waard.

Wat betreft de memory kaartjes, inderdaad een beetje jammer. Maar het is toch maar een eenmalige uitgave. Dan vind ik 50 euro wel te doen.
avatar van ElCheapo
ElCheapo ( 13128   10) 06-02-2013 22:51
In het najaar van 2012 een PS Vita wifi versie gekocht voor 179 euro, en dat is ie waard, zeker als je ziet hoe duur een PSP relatief nog is... Met name de Vita gekocht voor Uncharted en AC Liberation, maar inmiddels toch al heel wat extra titels gekocht, hoewel je redelijk snel de beste Vita games compleet hebt...

Afwachten hoe het verder gaat met de Vita; als eerst eens die geheugenkaartjes voordeliger werden...
avatar van Henri-Alexander
Henri-Alexander ( 12779 ) 06-02-2013 22:59
Rol: Toevoeg Moderator
Quote:
Afwachten hoe het verder gaat met de Vita; als eerst eens die geheugenkaartjes voordeliger werden...

Dat gaat ook gebeuren, Sony wilde het eerste jaar an de PlayStation Vita alleenrecht op het maken van geheugenkaarten, na dat jaar mogen andere fabrikanten zoals Sandisk ook met geheugenkaarten voor de PlayStation Vita komen. Het apparaat is bijna precies een jaar oud dus die concurrerende geheugenkaarten verwacht ik ieder moment.
avatar van Megaman0
Megaman0 ( 374 ) 07-02-2013 00:04
Vita 2 weken non stop gespeeld na Persona 4: Golden 2x te hebben uitgespeeld. Nu gaat hij de kast in tot er weer een topgame voor uitkomt...
avatar van ZWGamemaster
ZWGamemaster ( 2353 ) 07-02-2013 00:27
Mijn god, in 2 weken 2x persona 4 golden uitgespeeld? Niet geslapen en een speedrun gedaan?
avatar van Decentsauce
Decentsauce ( 380 ) 07-02-2013 00:30
Persoonlijk hoop ik op een nieuwe versie van de PS vita met AV-out en eventueel intern geheugen. Ik vrees dat ik nog wel even kan blijven dromen.
avatar van Twplcsdi3oe
Twplcsdi3oe ( 233 ) 07-02-2013 01:41
Persoonlijk vind ik het een geweldig ding en laat ik andere handhelds als de 3DS links liggen (m'n 3DS heeft hooguit een uur speeltijd gehad en zit sindsdien weer in z'n doos)... De prijs van de hardware boeit me verder weinig, dat is een eenmalige uitgave, toch zouden er inderdaad wel wat meer coole games voor mogen uitkomen.
avatar van DXHatakeKakashi
DXHatakeKakashi ( 3 ) 07-02-2013 01:59
tis eigenlijk te triest voor woorden.
Ik heb een VITA liggen met 6 spellen en alle spellen op 1 na komen uit Japan
Der is gewoon niks interessants voor mij uitgekomen hier. Des te blijer ben ik dat dat ding regiovrij is. Heb overigens de Witte LE Hatsune Miku Vita :)
avatar van Ollie1981
Ollie1981 ( 231 ) 07-02-2013 07:08
Ik ben het wel eens met de column, de Vita is een mooi stukje hardware. En ik moet zeggen; het aanbod van leuke games valt me ook niet tegen. Waar het de Vita aan ontbreekt is volgens mij vooral originele games en exclusives. Als ik kijk naar mijn verzameling bestaat deze namelijk voornamelijk ook ports van oudere games. Zelfs mijn huidige favoriet, Persona 4 Golden, is een remake van een oude game.

Ik denk daarbij ook dat Sony zelf heel weinig doet om de Vita beter in de markt te zetten. Zo is er bijna nooit een reclame op tv die zich specifiek op de Vita richt. En Call of Duty...tja als dat daadwerkelijk een toffe game was geworden had de huidige situatie er waarschijnlijk een stuk rooskleuriger uitgezien voor de Vita.

Ik denk dat Sony zich vooral moet richten op het maken van exclusives voor de Vita zoals de nieuwe Killzone. Dat motiveert mensen namelijk om een handheld/console aan te schaffen. Ik kocht mijn PS3 tenslotte ook pas toen Uncharted 2 verscheen en ik het gevoel had dat er ook een aardige backlog van toffe games beschikbaar was.

De Vita heb ik op de dag van de launch gekocht omdat Sony het ding in de markt zette als hun draagbare PlayStation 3. Alleen nu ontbreekt het diezelfde handheld dus aan de exclusives die ik daarbij verwacht, zoals een Metal Gear Solid (ja, ook die is beschikbaar, maar opnieuw: hd-port), Gran Turismo, nieuwe Uncharted (Golden Abyss is nog steeds een van mijn favoriete games), een Final Fantasy (remake van X laat ook al tijden op zich wachten) etc.

Het is een probleem dat Sony zelf op moet lossen door ontwikkelaars aan zich te binden. Met een flinke zak geld. Want met de huidige verkoopcijfers moeten ontwikkelaars wel op een andere manier gemotiveerd worden om te investeren in een handheld die nu al 'dood' verklaard wordt.
avatar van ZWGamemaster
ZWGamemaster ( 2353 ) 07-02-2013 08:19
Zeer blij en tevreden met mijn Vita.
Het is de handheld die ik altijd gewild heb en er zijn games genoeg voor en reken maar dat er nog vele zullen volgen.
Begrijp het hele gedoe over de geheugenkaarrjes niet zo, heb zelf een 32gb voor 65 gekocht.
Als het een product met een appel erop is betaalt men zonder probleem veel te hoge prijzeb en zeker voor een beetje meer geheugen.
avatar van Jopie1980
Jopie1980 ( 1156 ) 07-02-2013 09:17
Ik koop er eentje zodra God of War of GTA voor de Vita uitkomt ;)
avatar van Oniryo
Oniryo ( 187 ) 07-02-2013 09:45
Quote:
[..]

De Japanse markt heeft hem wel al en de Vita games zijn wereldwijd regiovrij, net als de PSP en PS3 dus. Play-Asia heeft ook twee witte Limited Editions met opdruk voor bijna 700 euro, ook leuk!


De Amerikaanse AC Liberation bundel heeft ook de witte PS Vita, wat veel goedkoper is.
avatar van Hennie286
Hennie286 ( 455 ) 07-02-2013 12:02
180 euro met een game naar keuze en ik koop er eentje. Verder mogen de prijzen van games wat naar beneden. Vooral uncharted en street fighter x tekken
avatar van ZWGamemaster
ZWGamemaster ( 2353 ) 07-02-2013 14:01
Neem PS+ krijg je er een heleboel gratis
avatar van King Bowser
King Bowser ( 14295 ) 07-02-2013 14:01
Persoonlijk vind ik sowieso de Vita een suffe console. Naar mijn mening is de 3DS toch echt de beste handheld, en dan kijk ik naar plezier wat ik er van heb, want graphs boeien me niet zo met de graphs van tegenwoordig. De paardenkrachten boeien me alleen onder mijn motorkap, en het feit alleen al dat ie PSV heet afgekort vind ik ook maar niks. (Heb overigens helemaal niets met voetbal)

Ik zou eerder een nieuwe handheld van Nintendo kopen voor €250 dan de Vita voor 150 euro met spel.
avatar van XanaduNL
XanaduNL ( 1906 ) 07-02-2013 14:36
De geheugenkaartjes zijn inderdaad schandalig duur.
De prijs van het ding zelf vond ik niet zo probleem.
Maar het aantal exclusives dat mij aanspreekt is erg laag. Zelf heb ik niet zo haast ermee, heb toch zat te doen, maar goed voor hun reputatie is het niet.
avatar van CrippledKiller
CrippledKiller ( 6540 ) 07-02-2013 15:17
De Vita is gewoon op dezelfde manier behandelt als de PSP. Prijzige hardware, nog veel erger met de memorycards, en een afnemende stroom aan content omdat de verkopen gewoon ruk zijn. De Vita lanceerde met behoorlijk wat briljante games (Rayman, Uncharted, Little deviants, Motorstorm, Super Stardust). Maar daarna was het gewoon direct klaar op een enkele game na (Gravity Rush, AC:Liberation). Maar niet echt in-your-face titels.

Blijkbaar is Nintendo gewoon koning van de handhelds, ongeslagen wat mij betreft, ondanks ik beide handhelds van sony met veel plezier in bezit heb en bevinger! De 3DS doet het ook gewoon fantastisch goed. Snap bijv. ook niet waarom er zo weinig wordt gedaan met de augmented reality dingen van de vita, op die paar kleine spelletjes na :)
avatar van Bonecrusher
Bonecrusher ( 3209 ) 07-02-2013 15:21
Tophandheld, beter kan je niet krijgen, je bent dom als je dit stukje tech links laat liggen...
avatar van Cyrus
Cyrus ( 299 ) 07-02-2013 19:30
Ik zal hem waarschijnlijk ter zijner tijd aanschaffen want het is het ultieme stukje technologie op het gebied van handheld gaming maar deze zal dan wel wat in prijs moeten zakken.

Vermoedelijk zullen net als met de PSP de verkopen pas omhoog schieten wanneer er custom firmware beschikbaar wordt alhoewel de hedendaagse concurrentie van tablets en smartphones echt nek brekend kan blijken.
avatar van Yang17
Yang17 ( 290 ) 07-02-2013 20:15
Ik vind de PS Vita ook een geweldige handheld console. Alleen snap ik dat mensen hem aan de prijzige kant vinden. Ik was ook niet van plan om hem te halen, maar ik kreeg hem voor mijn verjaardag toen die ongeveer net uit was. Het was wel balen zeg. Mijn vrienden de het aan mij gaven hadden aardig wat geld besteed aan het kado, maar bij het pakket wat ik kreeg zat geen eens een geheugenkaart bij ( was bij vele pakketten zo). Ik moest dan nog aardig wat duiten betalen voor zo een klein geheugenkaartje. Ik snap echt niet waarom die zo duur zijn. Geheugenkaarten voor de mobiel zijn 4x goedkoper ofzo, waarom bij de PS Vita dan zo duur?

Ook zijn er inderdaad niet zoveel hele goede games op de PS Vita. De exclusives op de 3DS vind ik toch beter. Ik hoop dat dat in de toekomst verandert.

Over het algemeen zijn de Vita games ook best duur vind ik. Ik raad Vita owners om een PS Plus abonnement te nemen. Heb ik ook gedaan en je krijgt toch echt waar voor je geld. Ik kreeg gelijk vijf games gratis waaronder: Mortal Kombat, Gravity Rush en Uncharted. Toch niet de minste games.
avatar van Heinster
Heinster ( 999 ) 08-02-2013 10:15
PSVita heeft hetzelfde probleem als de PSP... Heel veel goede "console" games, te weinig "handheld" games...

Waarom vooral consoleachtige games spelen die je ook op je tv kan spelen?
avatar van Epitome
Epitome ( 758 ) 08-02-2013 10:58
Goede opmerking, Heinster!

Ik wil ook meer games zoals Patapon en Loco Roco op de Vita.

Deze games zal je niet op de console willen spelen, maar juist op je handheld.

En je krijgt inderdaad een goede voorraad games als je PSN Plus abonnee bent, dus dat is voor nieuwe Vita bezitters een aanrader, zoals Yang17 zegt.
avatar van Userverwijderd35
Userverwijderd35 ( 404 ) 08-02-2013 11:47
In de eerste negen maanden na release van de Vita had ik geen interesse in de games die uitkwamen. Het importeren van Persona 4 Golden (imo, de beste Vita game uit op dit moment) was het moment om een PS Vita aan te schaffen.

Daarnaast blijft Zero Escape: Virtue's Last Reward een must voor mij, ook al had ik deze op de 3DS gespeeld.

Het apparaat is top, alles wat in een handheld moet zitten zit er in. Enige nadeel is natuurlijk de bullshit Vita eigen memory cards, dat is een schande.

Games als Gravity Rush, Uncharted Golden Abyss vielen mij behoorlijk mee. Zeker ook vanwege PS+. Een PS Vita met PS+ is een must. WipeOut 2048, Escape Plan, SoundShapes hoop ik nog met PS+ mee te kunnen pikken.

Een aantal interesasnte IPs als Lumines en Touch My Katamari die ik nog niet eerder had gespeeld waren ook erg interessant.

Voor import fans raad ik ook DJ Max Technika Tune aan uit. Een van de beste rhythm games die ik heb gespeeld. Ook wil ik nog Hatsune Miku Project Diva F importeren uit Japan, maar erg duur.

Waar kijk ik nu naar uit? Ys IV is aangekondigd in Noord-Amerika voor Q3, Muramasa Rebirth ook, Dragon's Crown hopelijk ook. Daarnaast hoop ik nog op localisaties voor Tales of Innocence R, Tales of Hearts R, een PSN-release voor Final Fantasy Type-0, Final Fantasy X HD, Time Travelers, Trails in the Sky Zero Evolution, en de nieuwe Trails in the Sky Sen no Kiseki. Of ze allemaal gaan komen, denk het niet, maar 1-3 van deze zou top zijn.

Ik verwacht met connectivity met de mogelijk PS Orbis (PS4) een boost in interesse en mogelijkheden maar zie het niet zolang gesupport worden als de PSP. Hopelijk zullen de kleine publishers de moeite blijven nemen om games uit Japan te localiseren.
avatar van DXHatakeKakashi
DXHatakeKakashi ( 3 ) 09-02-2013 01:33

behold~~~~!

my white Miku Vita :p
9 uur staan campen voor de yodobashi in akiba
(samen met 100 andere japanse mensen xD )
avatar van Budgetguy
Budgetguy ( 251 ) 09-02-2013 10:57
Heeft de ps vita nou flash player en html 5 of niet (hoor hier veel verschillende dingen over op het internet)

Danku
avatar van Megaman0
Megaman0 ( 374 ) 09-02-2013 15:04
Quote:
Mijn god, in 2 weken 2x persona 4 golden uitgespeeld? Niet geslapen en een speedrun gedaan?


Nee maar geen enkele andere games gespeeld en eerste play through lvl 90 gehaald en 2de lvl 99 voor een totaal van 134 uur
avatar van Skull_kid
Skull_kid ( 32821 ) 09-02-2013 15:37
Rol: Forum Moderator
Dan nog, dat is 9,5 uur per dag