Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Wat brengt de PlayStation 4?

Dit wordt een column met een zeer dubieuze houdbaarheid. Hij gaat namelijk over de PlayStation 4 en op het moment dat je dit leest, zijn we nog maar een paar uur verwijderd van Sony’s persconferentie in New  York (vanavond 0.00). Alles wat ik hier nu schrijf en uitkraam kan achterhaald, ingehaald, onwaar en inaccuraat zijn wat min of meer vier keer hetzelfde is, maar dat terzijde.

Ik schrijf (schreef) deze column vlak voordat ik afreisde naar Schiphol, alwaar ik samen met nog een hele groep persmuskieten in een vliegtuig stapte richting New York. Natuurlijk, je kunt woensdag om middernacht de live-stream volgen, maar ‘live’ ergens bij zijn is toch wel heel anders dan het volgen via internet, al was het maar omdat ik na afloop een aantal Sony PlayStation bobo’s aan de spreekwoordelijke tand ga voelen. En omdat het zelf meemaken, in zo’n zaal, vol geroezemoes, met alles op een enorm scherm niets minder dan magisch is. Maar voor het zover is, blijft het gissen, speculeren of… gewoon logisch nadenken en ‘connecting the dots’.  Want wat gaat Sony nou daadwerkelijk laten zien in The Big Apple? Laat ik het koffiedikkijk-lijstje eens aflopen.

1) De prijs van de PlayStation 4?
Normaliter doet een hardware maker dit pas laat in het traject. Dat is ook wel logisch want als je machine (te) duur is, dood je al meteen een stuk hype. Deze keer zijn de kaarten echter anders geschud. Diverse Japanse kranten menen al te weten wat de console gaat kosten en er gaan zelfs geruchten dat de PS 4 goedkoper wordt dan de PS 3. Dat lijkt me allemaal heel erg sterk, maar wie weet wordt het wel een “alles of niets” strategie van Sony. Ik denk echter dat Sony nog even de kaken op elkaar houdt wat prijs betreft. Wie weet komt er wel een pricedrop voor PS 3 en PS Vita in navolging van de PS Vita pricedrop in Japan. Zou zo maar kunnen…

2) De launch date
Ik verwacht de launch date eerder aangekondigd dan de prijs van het apparaat, maar ook hier is het nog even afwachten. Sony wil natuurlijk ook nog een paar troeven achter de hand houden voor de aankomende E3. Toch, als ik er uit twee moet kiezen dan zeg ik: in New York de launch date en in Los Angeles de prijs van het apparaat. Mijn inschatting? We zien de PlayStation 4 eind oktober in Japan, eind oktober/ begin november in Amerika en ‘early’ 2014 in Europa… wat waarschijnlijk neerkomt op maart 2014.

3) Streaming & Blu-ray
Gaikai is door Sony opgekocht voor 380 miljoen dollar en dat hebben ze natuurlijk niet voor niets gedaan. De PlayStation 4 kan straks namelijk, via de cloud, games 'streamen' en maakt daarvoor gebruik van de door Sony overgenomen dienst. Deze wijsheid komt overigens rechtstreeks van de Wall Street Journal, die het op haar beurt weer zegt te hebben van Sony zelf. De techniek is volgens WSJ met name bedoeld om PS3-titels op de PlayStation 4 te kunnen spelen. Games die speciaal voor de Playstation 4 worden gemaakt, zullen vooralsnog fysiek in de winkel te koop zijn… waardoor het dus ook geen vraag meer is of de PS 4 een Blu-ray speler aan boord zal blijven houden. Ja, dus.

4) Games #1
Naar verluidt reizen onder andere werknemers van Evolution Studio’s en Guerrilla Games naar New York af. Dat doen ze niet voor de leuk, dus een next-racer (MotorStorm PS 4?) en Killzone 4 zouden zo maar hun eerste reveal kunnen krijgen woensdagnacht. Guerrilla werkt ook aan een nieuwe ip, naast Killzone 4, maar als launchtitel is het veiliger om met een reeds bekende franchise te starten.

5) Games #2
Andere geluiden noemen Kingdom Hearts 3, Uncharted 4 (het 2e team van Naughty Dog dat niet aan The Last of Us werkt is hier al een tijd mee bezig) en The Last Guardian. Die laatste game kent een zeer moeizame ontwikkeling. Volgens geruchten is er twee jaar geleden  besloten dat de game naar de PS 4 getild zou worden. Een andere oude bekende uit Japan is natuurlijk Gran Turismo. Het is dan ook geen vraag of Polyphony aan Gran Turismo 6 werkt, alleen wanneer ze er voor het eerst iets over gaan zeggen. Iedere grote PlayStation onthulling ging gepaard met onthulling van een Gran Turismo titel dus 1 en 1 is twee… alhoewel. GT 6 zou natuurlijk wel in de wielen kunnen gaan rijden van Evolution’s nieuwe game.

6) Games #3
Eigen games is belangrijk maar je bent nergens zonder third-party support. Ik verwacht dan ook dat EA en Activison on stage gaan zeggen dat het allemaal geweldig is wat Sony doet en misschien wel een Battlefield –tje 4 of een Destiny mini-aankondigingetje doen. Wie weet laat Ubisoft wel wat zien van Watch Dogs, of komt Tim Sweeney van Epic de nieuwe Unreal 4 engine tonen, die natuurlijk “super-de-luxe loopt op de nieuwe PlayStation 4”.

Voorlopige conclusie…
Sony moet met harde feiten komen, dus óf een launch date óf een hardware-prijs zou mooi zijn. Belangrijker nog zijn de games, want dat is dé manier om gamers enthousiast te krijgen voor een nieuwe console. Ik ben heel erg benieuwd waar men allemaal mee komt, en als de helft van bovenstaande al getoond wordt, ben ik een tevreden man. Wat jullie? Heb ik nog wat gemist? En als je dit pas leest, nadat je inmiddels de persconferentie gezien hebt, wat vond je ervan?

Geplaatst door Jan Meijroos / twitter: @janmeijroos op 20-02-2013
Aantal keer bekeken: 10386

Laatste reacties

avatar van Cyrus
Cyrus ( 299 ) 20-02-2013 08:46
Sony heeft beloofd dat de PS3 minstens 10 jaar mee zou gaan en ik vind zeker niet dat deze al het einde van zijn levenscyclus heeft bereikt.
Overigens zou ik het hemeltergend vinden als 'The Last Guardian' naar de volgende generatie wordt doorgeschoven, dit was één van de games waarmee de PS3 werd aangekondigd 'for gods sake'!
Op grafische verbeteringen en misschien geïntegreerde motion/touchscreen controls verwacht ik niet veel innovatie bij de PS4 of de 'Xbox 720' eerlijk gezegd.
Verder denk ik dat in het huidige globale economische klimaat er eigenlijk niet veel mensen zitten te wachten op een dure investering als een nieuwe console.
Toch wel benieuwd maar zeker niet op dezelfde manier als toen de huidige generatie werd aangekondigd.

Ik las net in Games TM magazine dat Sony een patent heeft laten vastleggen op technologie die 'tweedehands' games kan signaleren en verbannen.
Als Sony deze technologie installeert in de PS4, waar de kans groot op is, dan is het voor mij einde Playstation.
Ik koop mijn spellen altijd nieuw maar ik vind dit soort ontwikkelingen verschrikkelijk.
avatar van CrippledKiller
CrippledKiller ( 6540 ) 20-02-2013 09:03
Je hoort ZO weinig of the last guardian dat je niet anders meer kunt concluderen dan dat het een PS4 titel wordt eigenlijk. Daarnaast verwacht ik eigenlijk hetzelfde als wat Jan al zegt... Release date voor 2014 in europa, pricing voor op de E3, en ik gok op enkel first-party titels vanavond!

Op de E3 kunnen dan de third-parties gaan knallen met hun titels, zowel PS3, als PS4, als PS Vita. De Vita heeft het overigens keihar nodig want met alleen tearaway en Killzone redden ze het niet :) Aan de andere kant; Nintendo heeft er ook nog niets tegenover gezet!

SEGA Komt deze maand met een nieuwe Sonic titel. Zal me niets verbazen als ook die op de nieuwe consoles + WiiU uit komt.
avatar van Bonecrusher
Bonecrusher ( 3209 ) 20-02-2013 09:09
@Cyrus, wie zegt dat de PS3 geen 10 jaar meegaat, ze zijn een paar maanden geleden pas gestopt met PS2's te produceren...

En hardcore gamers zitten ALTIJD te wachten op een nieuwe console ;)

Misschien wordt Last Guardian wel gratis meegeleverd met de PS4, of is het een van de eerste streaming games op Playstation World, dan hebben ze natuurlijk wel iets heeeeel erg vets bij Sony ;)
avatar van ZWGamemaster
ZWGamemaster ( 2353 ) 20-02-2013 09:18
Met de houdbaarheid van de PS3 komt het wel goed, kijk eens hoelamd de PS1 en PS2 ondersteund zijn.
Daar kan MS wat van leren, die lieten de xbox als een baksteen vallen nadat de 360 op de markt kwam.
avatar van Epitome
Epitome ( 758 ) 20-02-2013 09:32
Wow, ik kan in ieder geval niet wachten om iets te zien van de nieuwe titels!

Killzone, Uncharted, Battlefield, Motorstorm: allemaal games waar ik ontzettend van heb genoten en soms nog steeds doe.
avatar van Beakz
Beakz ( 380 ) 20-02-2013 09:47
Quote:
Met de houdbaarheid van de PS3 komt het wel goed, kijk eens hoelamd de PS1 en PS2 ondersteund zijn.
Daar kan MS wat van leren, die lieten de xbox als een baksteen vallen nadat de 360 op de markt kwam.


Klein detail is dat Microsoft de Xbox wel moest laten vallen aangezien er licenties verliepen en ze de harware niet in eigen beheer produceerde. Bij de Xbox 360 is alles in eigen beheer dus nu kunnen we zien of ze hem willen blijven ondersteunen :)
avatar van DarkHunter
DarkHunter ( 636 ) 20-02-2013 10:11
Quote:
@Cyrus, wie zegt dat de PS3 geen 10 jaar meegaat, ze zijn een paar maanden geleden pas gestopt met PS2's te produceren...

En hardcore gamers zitten ALTIJD te wachten op een nieuwe console ;)

Misschien wordt Last Guardian wel gratis meegeleverd met de PS4, of is het een van de eerste streaming games op Playstation World, dan hebben ze natuurlijk wel iets heeeeel erg vets bij Sony ;)


Ja dat gaat gebeuren...
avatar van Hunterking
Hunterking ( 3016 ) 20-02-2013 10:11
Via een streaming dienst kan je PS3 titels blijven spelen... En mijn fysieke PS3 exemplaren dan? Kan ik die ook nog spelen op de PS4? Die streaming dienst lijkt gewoon een uitgebreide Playstation Store te worden waar je de game dus kan huren en/of kopen en vervolgens spelen op je PS4 console.

De prijs van de PS4 is denk ik gewoon heel standaard €399. Prijzen worden niet met koersen teruggerekend. $399 betekend in Europa (landen met de Euro) gewoon €399. Wat ik normaal vind voor een nieuwe console. Ik vind het zelfs goedkoper geworden. Ik weet nog wel dat de eerste playstation voor FL1799 bij de V&D stond.

Ik zal mijn handen er toch wel niet vanaf kunnen houden. De PS4 en ook de nieuwe Xbox zullen er wel week 1 staan.
avatar van Lom0r
Lom0r ( 1187 ) 20-02-2013 11:05
Via kotaku
Quote:
A reliable Kotaku source has informed us that the PlayStation 4, codenamed Orbis, will be out this November in the United States.

Our source—the same reliable source who back in early 2012 told us the codename for Sony's next console and the codename for Microsoft's next console—tells us that there are two models planned for the new machine, and that pricing won't be announced until later this year, possibly around E3. The current plan, our source says, is to release them at $429 and $529, but that could change.

Although nothing is confirmed just yet, as we get closer and closer to the release of Orbis, which Sony is expected to officially announce during an event in New York City tomorrow night, we continue to hear more details about what will ship with the new hardware. Back in January, we learned about the PS4's new controller, which has a small touchpad in the center, and the fancy new user account system that will allow multiple people to log into one console at the same time.

New information revealed by our source suggests that on top of all that, you'll also be able to control the PS4 remotely from your tablet or smartphone. You'll be able to use a mobile device to chat with your PS4 friends or buy games which are then automatically downloaded to your machine, our source says.

Orbis is also following the path first set by Xbox Live: our source says "most" of the PS4's online features will require a premium subscription to use. Sony's new online service will be called PlayStation World, our source says, replacing PlayStation Plus.

(No word on whether that's related to PlayStation Cloud, domains for which Sony registered on Friday. We couldn't find any domains or trademarks registered for PlayStation World.)

Some other tidbits: our source says that every PS4 will come with a PlayStation Eye; that a new spectating feature will let you watch other friends play games from your console's dashboard, even when you don't own the game they're playing; and that the console will support local network play via Vita.


Hoewel de kans groot is dat de prijs nog niet bekend gemaakt word zal het vast een dollars->euro conversie worden. Zou vervelend zijn als je ps3 games niet meer op de ps4 werken (fysiek dan) maar enig sinds logisch met de verandering van hardware. Andere kant heb ik in me phat ps3 destijds geen enkele ps2 game meer gespeeld, is voor mij toch niet meer zo interessant als je in kwaliteit achteruit gaat .

Wat vooral het belangrijkste is voor deze console is dat er snel een nieuw Kingdom Hearts en Final Fantasy moet uitkomen
avatar van Varg
Varg ( 267 ) 20-02-2013 11:23
Ik verwacht trouwens dat de Europese launch ook gewoon in oktober/november zal zijn want de Europese markt is voor Sony heel belangrijk (volgens mij zelfs groter dan de Amerikaanse markt?) maar we zullen het zien.
avatar van Niekbatstra
Niekbatstra ( 15 ) 20-02-2013 11:35
komt de stream op de playstation facebook page? of youtube? of PSN? Home? kortom waar kunnen we de stream volgen vanavond
avatar van Varg
Varg ( 267 ) 20-02-2013 11:41
Quote:
komt de stream op de playstation facebook page? of youtube? of PSN? Home? kortom waar kunnen we de stream volgen vanavond


Onder andere via www.gamekings.tv en het begint als het goed is om 23:30 uur.
avatar van MJB
MJB ( 3900   2) 20-02-2013 12:00
Zijn de ps3 games straks compatibel dat is de enigste zorg die ik heb!
avatar van LordUgly
LordUgly ( 3846 ) 20-02-2013 12:02
Quote:
Ik verwacht trouwens dat de Europese launch ook gewoon in oktober/november zal zijn want de Europese markt is voor Sony heel belangrijk (volgens mij zelfs groter dan de Amerikaanse markt?) maar we zullen het zien.

En de japanse markt? De vita is ruim 2 maanden eerder in Japan uitgebracht, zal de ps4 ook eerder in Japan uitkomen, met een gelijktijdige release in de VS en Europa? Ik ben heel erg benieuwd of de ps4 een wereldwijde gelijktijdige release zal kennen, want de ps3 heeft de Europese markt achterop gesteld en ruim 4 maanden later pas een release gegeven. Kortom, Sony is niet goed met wereldwijde releases, dus ik ben heel erg benieuwd of we weer langer moeten wachten.

Leuke column, en ik ben heel erg benieuwd naar vanavond. Laten we hopen op een nieuw RIIIIIIIIIIIIIIIIIIIIDGE RACER moment
avatar van XanaduNL
XanaduNL ( 1906 ) 20-02-2013 13:31
Hoewel backwards compatible erg handig kan zijn, is het echt zo probleem om je PS3 daarvoor te blijven gebruiken?
avatar van Hunterking
Hunterking ( 3016 ) 20-02-2013 14:48
Quote:
Hoewel backwards compatible erg handig kan zijn, is het echt zo probleem om je PS3 daarvoor te blijven gebruiken?


Op een gegeven moment geven die dingen gewoon de geest. Net als mijn PS2. En al gaat de console soms wel wat langer mee, de controllers zijn vaak eerder dood. Het is dus handig om 1 nieuw apparaat te hebben dat ook nog je oude games speelt. Dan hoef je niet voor de komende 50 jaar controllers van de PS3 aan te schaffen en zo'n 4 PS3 consoles op de plank.
avatar van XanaduNL
XanaduNL ( 1906 ) 20-02-2013 16:18
Mee eens. Ik denk echter dat het ondertussen wel geaccepteerd wordt om geen BC te hebben sinds ze het uit de PS3 gesloopt hebben.
Het percentage dat (regelmatig) oude games speelt is waarschijnlijk erg laag, en zorgt niet voor inkomsten voor Sony (en andere).

Ik zou het erg fijn vinden, maar ik reken er niet op.
avatar van Karin72
Karin72 ( 704 ) 20-02-2013 16:43
Quote:
komt de stream op de playstation facebook page? of youtube? of PSN? Home? kortom waar kunnen we de stream volgen vanavond


Om 00.00uur livestream op eu.playstation.com/meeting2013.
avatar van ElCheapo
ElCheapo ( 13128   10) 20-02-2013 17:51
URL: Livestream (vanaf 0:00 uur vanavond...).

Of alternatief via Gamekings (live vanaf 23:30 uur vanavond).
avatar van King Bowser
King Bowser ( 14295 ) 20-02-2013 18:40
Volgens de geruchten gaat de PS4 geld kosten om online te gaan, zoals Xb0x live. Iemand enig commentaar hierop? Ik geloof er namelijk geen snars van.
avatar van Ghostly
Ghostly ( 516 ) 20-02-2013 18:52
Quote:
Volgens de geruchten gaat de PS4 geld kosten om online te gaan, zoals Xb0x live. Iemand enig commentaar hierop? Ik geloof er namelijk geen snars van.


Zou me geen sterke zet lijken van sony. Je weet het natuurlijk nooit, maar het lijkt me zeer onwaarschijnlijk.

Begin nu wel heel nieuwsgierig te worden
avatar van ElCheapo
ElCheapo ( 13128   10) 20-02-2013 19:02
Het lijkt me dat dat eigenlijk wel eens waar kan zijn dat ze geld gaan vragen voor o.a. games streamen en, zoals nu ook al, voor download-games.
En download-games die niet doorverkocht kunnen worden maken meteen de game-uitgevers blij, want geen 2e hands markt. En daardoor kunnen ze weer meer games op de PS4 gaan krijgen, want uitgevers zullen dat graag willen...
avatar van King Bowser
King Bowser ( 14295 ) 20-02-2013 19:12
Noem me maar gek, maar ik weet niet eens wat steamen en streamen is, behalve een livestream dan. Zou het wel fail vinden als ze geld vragen voor online, ik betaal verdilleme toch al voor mijn internetverbinding? Kost al genoeg. Dit is ook de hoofdreden dat ik zelf nooit een 360 zou kopen (heb er een gewonnen) en er nooit mee online zou gaan.
avatar van Doobieters
Doobieters ( 24236   97) 20-02-2013 19:15
Quote:
Noem me maar gek, maar ik weet niet eens wat steamen en streamen is, behalve een livestream dan. Zou het wel fail vinden als ze geld vragen voor online, ik betaal verdilleme toch al voor mijn internetverbinding? Kost al genoeg. Dit is ook de hoofdreden dat ik zelf nooit een 360 zou kopen (heb er een gewonnen) en er nooit mee online zou gaan.

Streamen, ofwel Cloud Gaming
avatar van King Bowser
King Bowser ( 14295 ) 20-02-2013 19:22
Oke, denk dat het me iets duidelijker is. Als ik het goed begrijp dus een game spelen (tegen betaling) die je alsware niet in bezit hebt. Hmm, doe mij maar een case om mijn DVD heen. Maar alsnog zou ik het appreciëren als PS4 ook zonder betalen word, zou echt 90% meer kans zijn dat ik hem niet koop
avatar van Sync99
Sync99 ( 290 ) 20-02-2013 21:05
Quote:
Volgens de geruchten gaat de PS4 geld kosten om online te gaan, zoals Xb0x live. Iemand enig commentaar hierop? Ik geloof er namelijk geen snars van.


Hmmm juist een van de redenen waarom ik voor een PS3 heb gekozen. Als het net zoals nu voor plus diensten en straks bijvoorbeeld streamen geld vragen oke, maar voor standaard online mag ik toch niet hopen. Dan komt er niet zo snel een PS4 in.
avatar van Syra
Syra ( 121 ) 20-02-2013 21:24
Ik heb naast de 360 ook al jaren een ps3 maar merk dat iedere keer toch mijn games voor de 360 koop. De nieuwe ps4 zal sowieso een betere controller moeten ontwikkelen, de oude gamed gewoon niet lekker.
avatar van DjMarvin
DjMarvin ( 277 ) 20-02-2013 22:34
Gametrailers.com start hun pre-event show om 2300.

@Syra heb precies hetzelfde als jij. Mijn PS3 collectie bestaat alleen uit exclusives. Die controller is zo kramp gevoelig. Kan echt niet meer.
avatar van ElCheapo
ElCheapo ( 13128   10) 20-02-2013 23:47
Op gamekings is al een stream begonnen, maar nog niet de Sony persconf.
avatar van René
René ( 38 ) 21-02-2013 07:06
zo vernieuwend is de ps4 niet
avatar van Hunterking
Hunterking ( 3016 ) 21-02-2013 09:02
Exact wat ik al vreesde. De fysieke PS3 titels kunnen dus niet worden afgespeeld op de PS4 console. Daarnaast ziet de controller er mij nog wat te onhandig uit. Waarom? Het tuochscreen is erg groot en ik heb precies daar juist wel mijn duimen vaak rusten (in het midden van de controller).

En dat hele "social" gebeuren zeg... wat een kolder, kul en al dat soort benamingen. Je kan live gamen voor je Facebook vrienden die op Facebook live comments kunnen geven op jouw gamesessie... OMG wat een achterlijke bedoeling. Heb het een tijdje terug ook al gezegd, maar wij zitten gewoon bij elkaar op de bank met bier, chips en controllers hoor... oh, fysiek! Bij elkaar! In huis!

Laten we hopen dat je dat niet teveel tegen gaat komen in de menu's en de games. Wel ben ik benieuwd hoe die streaming dienst gaat werken. Moet je betalen per play of koop je de game gewoon nog een keer? Wat als je de game ooit al fysiek heb gekocht? PS1 en PS2 titels gaan namelijk ook ondersteund worden in die "cloud". Dat is wel weer erg gaaf.

HDD space? Ik heb het grafisch geheugen voorbij zien komen en de proc, maar niet de HDD. Hoeveel ruimte gaan we krijgen? Is het nog een 2,5" disk of gaan we naar 3,5" of zelfs een SSD? Ik kan niet wachten iig om meer te zien en diepgaande info te lezen over de cloud service.
avatar van Epitome
Epitome ( 758 ) 21-02-2013 09:47
Het wordt geen SSD en ik denk ook niet 3,5". Dus waarschijnlijk wel een grote 2,5" HDD, tenminste zo interpreteerde ik het toen ze het hadden oover massive storage, dus ik verwacht wel een terabyte harde schijf. Maar dat is nog niet gespecificeerd.
avatar van Lom0r
Lom0r ( 1187 ) 21-02-2013 09:47
Vond de controller er niet heel erg slecht uitzien, beter dan het prototype die was te vierkant. Denk dat de touchscreen alleen net als de six-axis een gimmick gaat worden die snel vergeten word. De plaatsing is namelijk precies waar je normaal nooit met je hand komt (wanneer rust jij je vingers in het midden hunterking ? ik heb ze altijd op de analoge sticks) Maar we zullen zien of het wat toegevoegde waarden heeft.

Het share gebeuren is natuurlijk het "innovatie" gedeelte waar ze mee zitten, mensen willen toch wel wat nieuws en social media is gewoon hot op het moment, hoewel ik erg zelf waarschijnlijk nooit gebruik van ga maken en overbodige onzin vind zullen ze toch wel een beetje moeten.

Een nieuwe Final Fantasy is al aangekondigd en met een nieuwe Killzone erbij word het vast nog wat. Heb het nooit zo op halo gehad dus gok dat de nieuwe bungie game mij ook niet aanspreekt. Over watchdogs ben ik nog niet uit, ziet er wel cool uit maar ben bang dat het snel erg saai word en toch niet zo makkelijk/gaaf is als je willen laten geloven.
avatar van Bobbyc
Bobbyc ( 450 ) 21-02-2013 11:31
Quote:
"geruchten dat de PS 4 goedkoper wordt dan de PS 3. Dat lijkt me allemaal heel erg sterk, maar wie weet wordt het wel een “alles of niets” strategie van Sony. "


Dat is helemaal niet zo vreemd. De PS3 was gigantisch duur dankzij de supernieuwe Blu-Ray drive en Cell processor. Met de PS4 zijn het toch meer off-the-shelf (weliswaar aangepaste) PC componenten, waardoor Sony toch veel minder hoeft te besteden aan R&D. 8GB GDDR5 kost dan wel weer wat, maar de rest toch veel minder.
avatar van Jaggy007
Jaggy007 ( 34 ) 21-02-2013 19:21
Dusssss, dat wordt dan ff wacht tot ie in price dropt, daarna halen en me oude ps3 ergens onder een tv plakken met de functie blu ray speler XD

Maar daar denken anderen wel anders over!
avatar van Dexter010
Dexter010 ( 4180 ) 21-02-2013 19:31
Met de verkoopprijs beginnen ze zeker op 1500 euro ofzo? Sony kennende....
avatar van Lom0r
Lom0r ( 1187 ) 22-02-2013 09:20
Quote:
Dusssss, dat wordt dan ff wacht tot ie in price dropt, daarna halen en me oude ps3 ergens onder een tv plakken met de functie blu ray speler XD

Maar daar denken anderen wel anders over!


Aangezien de ps4 ook blu rays kan draaien lijkt me dat niet nodig
avatar van Cyrus
Cyrus ( 299 ) 22-02-2013 16:57
Zoals ik al voorspelde weinig innovatie, de Share functie en de Touchscreen op de controller moeten daarentegen wel die indruk geven.
De 'social' gaming mogelijkheden komen op mij al snel geforceerd over maar los daar van was er bar weinig waar ik door geinteresseerd raakte.
Geen van de games gaf mij de indruk dat die niet op de PS3 mogelijk waren.
Wat mij betreft hadden ze nog langer mogen ontwikkelen en dan iets echt opzienbarends kunnen afleveren.
Sony wil voor Microsoft de nieuwe console op de markt lanceren om de achterstand die ze aan het begin van deze generatie hadden te vermijden.
Dit haastwerk is denk ik ook de reden waarom ze nu nog niet kunnen tonen hoe de fysieke machine er daadwerkelijk uit gaat zien.