Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Gamejaar 2013: Goed en Slecht

De laatste dagen van het jaar bieden zowel een ideaal moment om terug te blikken als een mooi moment om alvast een beetje vooruit te kijken. Daarnaast is het de tijd van de lijstjes met een overzicht van de beste games van 2013. Lijstjes die vaak even leuk als voorspelbaar zijn, even leuk als onvermijdelijk, even discussieerbaar als consensus bewerkstelligend.

Toch was 2013 een jaar met twee gezichten. Het was een goed jaar voor games maar ook een slecht jaar. Een jaar met de lancering van twee nieuwe consoles, waarvan er één nog steeds niet officieel in Nederland te koop is. Een jaar waarin de industrie eindelijk weer eens een enorm succesverhaal te vertellen had in de vorm van Grand Theft Auto V. Rockstar’s kroonjuweel was (terecht) voorpaginanieuws. Echter, het op zichzelf staande online gedeelte (Rockstar noemt het zelf een compleet ander spel); GTA: Online, had enorme problemen bij de lancering. En daarin stond het spel helaas niet alleen.

Battlefield 4 kende (en kent) zoveel online problemen dat investeerders EA en DICE voor de rechter dagen. Hetzelfde EA kende eerder dit jaar een dramatische lancering met SimCity. De game-industrie wil haar games het liefst altijd online hebben, maar diezelfde industrie is er blijkbaar zelf technisch nog niet klaar voor.

2013 was het jaar dat eindelijk de next-gen’s hun opwachting maakte maar het was de current-gen (of beter gezegd, de old gen inmiddels) die schitterde met de beste games dit jaar. Natuurlijk, daar is ‘ie weer: GTA V, maar ook BioShock Infinite, The Last of Us en Tomb Raider. Die laatste lijkt bijna iedereen vergeten te zijn – ik zie Lara heel weinig terug in de jaarlijstjes – maar het was wat mij betreft de beste reboot in jaren. Toch, 3,5 miljoen verkochte exemplaren in een maand tijd was voor Square Enix reden om aan de noodrem te trekken. De game presteerde namelijk minder dan verwacht. Pardon?

De game-industrie is een vreemde markt geworden waarbij uitgevers rare bokkensprongen maken om maar geld genoeg in het laatje te brengen om de steeds duurder wordende ontwikkelingskosten te kunnen bekostigen. FIFA 14, Call of Duty: Ghosts, Assassin’s Creed IV: Black Flag… Ze verkochten allemaal minder dan de voorgaande delen. Is het de crisis? Zijn gamers jaarlijkse delen zat? Waren de games minder goed? Was men nog niet uitgekeken op GTA V? Wie het weet mag het zeggen. Het gevolg is dat microtransacties haar lelijke gezicht liet zien in 2013. Extreem dure auto’s die je met echt geld kan kopen in Gran Turismo 6 en Forza 5. Microtransacties in Dead Space 3. De gamers zaten er niet op te wachten en lieten massaal hun onvrede horen.

2014 wordt een overgangsjaar met veel cross-gen games. Games die zowel op de oude als op de nieuwe generatie spelcomputers zal verschijnen. Wolfenstein, The Evil Within, Thief, Metal Gear Solid V en ga zo maar door… allemaal voor meerdere platformen. Betekent next-gen dan echt alleen maar mooiere en betere graphics? Het zullen de exclusives zijn als InFamous: Second Son, The Order: 1886 en straks Halo 5 die ons gamers moeten laten zien waarom de aanschaf van een PS4 of een X1 gerechtvaardigd is. Er staan genoeg mooie games voor volgend jaar op stapel maar de echte next-gen ervaring moet nog komen…

Geplaatst door Jan Meijroos / twitter: @janmeijroos op 28-12-2013
Aantal keer bekeken: 8099

Laatste reacties

avatar van Ben
Ben ( 7646 ) 28-12-2013 11:33
Rol: Toevoeg Moderator
Ik vond het een goed jaar wat betreft games.
Heb heel wat leuke games gespeeld dit jaar.

De Next-Gen ga ik in 2014 nog niet van genieten, ik ben nog bezig al het geïnvesteerde geld uit m'n xbox 360 te halen.
avatar van Uribium
Uribium ( 2962 ) 28-12-2013 11:44
Quote:
Ik vond het een goed jaar wat betreft games.
Heb heel wat leuke games gespeeld dit jaar.

De Next-Gen ga ik in 2014 nog niet van genieten, ik ben nog bezig al het geïnvesteerde geld uit m'n xbox 360 te halen.


Helemaal mee eens, heb ook pas een ´nieuwe´ xbox 360 gekocht (Arcade na bijna 8 jaar trouwe dienst gestorven), puur en alleen zodat ik nog kan genieten van de oude generatie terwijl iedereen zich op de nieuwe stort.

360 en PS3 spellen zullen over het algemeen goedkoper worden omdat iedereen naar de next-gen springt, dan kan ik nog (goedkoop) gaan genieten van het geweldige assortiment dat er voor deze generatie nog te spelen valt voor mij :)
avatar van TheMART
TheMART ( 3974 ) 28-12-2013 11:50
Zeg, zijn we de handheld games helemaal vergeten?

Tearaway voor PSVita is mijn persoonlijke GOTY, Killzone Mercenary mag er als eerste echte geslaagde handheld shooter/FPS ook wezen, Guacamelee!... Tussen al dat geweld van The Last of Us en GTAV wellicht wat minder aandacht gehad, maar geweldige games. Het is een vermelding waard lijkt me zo.

Next gen is het weer afwachten tot we de echte sprong zien naar next gen games i.p.v. de halfslachtige last gen/current gen (de tot voor kort next gen...) ports. Gaat inFamous dat al brengen of moeten we wachten tot eind 2014/begin 2015?
avatar van Cruz
Cruz ( 3245 ) 28-12-2013 12:23
Handhelds hebben voor mij ook gewonnen dit jaar, consoles lijken zich echt steeds meer te focussen op grote AAA titels, terwijl er op de handhelds nog genoeg leuke games uitkomen. Totaal andere doelgroep en de ontwikkelingskosten liggen ook stukken lager, dus ook voor kleinere devs een makkelijkere instap.

Wat dat betreft heeft Jan wel een punt, mensen kopen minder games dan vroeger en dat heeft niet alleen te maken met de economische situatie. De populairste games zijn ongetwijfeld FIFA, CoD en Battlefield en voor veel gamers zijn dit ook gelijk de enigste twee spellen die in een jaar gekocht worden. Door multiplayer en allerlei DLC worden ze aan het lijntje gehouden tot er het jaar daarop weer een nieuw deel uitkomt.

De multiplayer heeft wat betreft de industrie wel een beetje verziekt de afgelopen jaren. Tegenwoordig EIST de consument gewoon een soort van multiplayer aangezien dit de speelervaring meerdere malen verlengd en hierdoor het dure prijskaartje van een nieuwe game gerechtvaardigd kan worden.
avatar van Frankie
Frankie ( 2846 ) 28-12-2013 12:28
Quote:
Guacamelee!...


Alleen al die game maakt jouw post het lezen waard ^_^
avatar van Htbaa
Htbaa ( 10112 ) 28-12-2013 13:11
Ik koop juist meer games dan vroeger :-P. Al ga ik daar in 2014 wat aan veranderen!

Voor mij is next-gen eerder dit jaar al begonnen met de aanschaf van een Wii U. De andere next-gen consoles heb ik nog niet zoveel interesse in. Te weinig tot geen interessante games.

En inderdaad, waarom de handhelds weglaten? Dit was toch geloof ik wel het jaar van de 3DS of niet soms?
avatar van CrippledKiller
CrippledKiller ( 6540 ) 28-12-2013 14:15
Mijn lijst met gekochte EN gespeeld titels word ook steeds langer jaar na jaar. Dit jaar heb ik meer dan 50 (!!!) games gespeeld, waarvan 32 die dit jaar uit kwamen. En ja, daar zitten alle toppers bij maar ook minder bekende (en toffe games) zoals Lone Survivor (PS3/Vita) en Skydive: Proximity flight (PS3)... Mijn jaar is echt waanzinnig geweest en kan dan ook niet wachten op 2014. Nou maar hopen dat de levertijd van die PS4's niet als een dolle oploopt. Want als je hoort dat winkels met 27 pre-order maar 2 consoles per levering krijgen, klapperen mijn oren toch wel!
avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 28-12-2013 16:18
Quote:
Ik koop juist meer games dan vroeger :-P. Al ga ik daar in 2014 wat aan veranderen!

Voor mij is next-gen eerder dit jaar al begonnen met de aanschaf van een Wii U. De andere next-gen consoles heb ik nog niet zoveel interesse in. Te weinig tot geen interessante games.

En inderdaad, waarom de handhelds weglaten? Dit was toch geloof ik wel het jaar van de 3DS of niet soms?


wii u next gen lol haha
is wel leuk om te hebben maar echt next-gen kan ik niet zeggen
avatar van Htbaa
Htbaa ( 10112 ) 28-12-2013 16:57
De Wii U doet een boel meer wat de vorige generatie niet deed. Dus, next gen. Daarnaast ziet het er grafisch niet verkeerd uit.
avatar van Cyrus
Cyrus ( 299 ) 28-12-2013 17:01
Voor de 'budgetgamers' is elk jaar een goed game jaar aangezien wij ons niet laten dicteren door de industrie en met een kritische blik overal de pareltjes voor mooie prijsjes tussen uitpikken.
Het wordt duidelijk dat steeds meer gamers zich niet langer een oor laten aannaaien door de grote corporaties die de game industrie domineren aangezien deze voornamelijk maximale winst najagen.
Kwaliteit boven kwantiteit is het motto wat deze groeiende groep gamers betreft!
avatar van Smocho
Smocho ( 3061 ) 28-12-2013 17:25
Quote:
[..]


wii u next gen lol haha
is wel leuk om te hebben maar echt next-gen kan ik niet zeggen


Hou toch eens op man, vermoeiend gedoe. Wat is next gen? Volgens mij betekent dit gewoon een nieuwe generatie consoles, de Wii U is van de nieuwe generatie of jij het nou leuk vindt of niet. Dit gaat verder dan alleen de hardware specs. Ik heb alle consoles op de afgelopend maand verkochte xbox 360 na dus nee, ben geen fanboy. Wat jij zegt is gewoon redelijk kansloos.
avatar van Franckster
Franckster ( 285 ) 28-12-2013 17:48
In 2013 heb ik zoveel nieuwe games gekocht voor zowel de Xbox360 als de PS3 en de PC, (die ik ook nog vrijwel allemaal uit moet spelen) dat ik in 2014 voorlopig nog even niet hoef te denken aan een PS4 en een Xbox One. Bovendien was 2013 een goed jaar voor games. Maar dat is eigenlijk elk jaar wel zo. Al moet ik wel zeggen dat ik niet zo hard meer loop om het nieuwste deel van de serie (AC, COD, etc). Ik wacht zoals nu met alle games wel op de afgeprijsde versie. (heel af en toe trap ik wel weer in een "gelimiteerde" "collectors edition" met een beeld en een hoop troep die je later voor 49 cent kan kopen in de digitale winkel... Maar goed daar ben en blijf ik een sukkel voor om daar in te trappen
avatar van Ben
Ben ( 7646 ) 28-12-2013 18:48
Rol: Toevoeg Moderator
Quote:
[..]


Hou toch eens op man, vermoeiend gedoe. Wat is next gen? Volgens mij betekent dit gewoon een nieuwe generatie consoles, de Wii U is van de nieuwe generatie of jij het nou leuk vindt of niet. Dit gaat verder dan alleen de hardware specs. Ik heb alle consoles op de afgelopend maand verkochte xbox 360 na dus nee, ben geen fanboy. Wat jij zegt is gewoon redelijk kansloos.


Dat kan je op meerdere manieren opvatten.
Ik vind ook dat je de Wii U ook geen Next-Gen MAG noemen, uiteraard is 't wel Next-Gen.
avatar van Shiriga
Shiriga ( 1197 ) 28-12-2013 19:26
Nu ik een PS4 heb en binnenkort nog een PC aan ga schaffen, word 2014 een druk gamejaar voor mij!
avatar van Kelly89
Kelly89 ( 1384 ) 28-12-2013 19:33
Ik ben pas eind 2013 begonnen met "gamen" en dat kwam door
Tomb Raider!
Gespeeld op de pc en daarna begon het te kriebelen.
Dus toen even uncharted gespeeld op mn Pa zijn PS3 en toen was ik helemaal verkocht! Zelf een PS3 gekocht (en tomb raider voor de ps3 ) en een tijdje later ook een PS Vita, een 3ds enzo had ik al en die gebruikte ik niet echt, nu wel!

Voor mij gaat 2014 ook een mooi game jaar worden.
Ik heb nog genoeg te spelen op de ps3 en ik zal dus niet snel een ps4 kopen maar ooit komt hij er!
En verder vermaak ik me prima met het zoeken van mooie deals
avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 28-12-2013 22:07
Quote:
[..]


Hou toch eens op man, vermoeiend gedoe. Wat is next gen? Volgens mij betekent dit gewoon een nieuwe generatie consoles, de Wii U is van de nieuwe generatie of jij het nou leuk vindt of niet. Dit gaat verder dan alleen de hardware specs. Ik heb alle consoles op de afgelopend maand verkochte xbox 360 na dus nee, ben geen fanboy. Wat jij zegt is gewoon redelijk kansloos.
mag mijn mening wel zeggen. of ben je een fan boy.

ik zeg ook niet dat de wii u slecht is zij aleen vind het niet echt next gen
avatar van Smocho
Smocho ( 3061 ) 28-12-2013 23:04
Nogmaals, geen fan boy, heb alle consoles, wii u is wel next gen want het is de volgende generatie van Nintendo ongeacht de hardware ;-)

ps: Het is ik zei...
avatar van Christiaanwwe
Christiaanwwe ( 1882 ) 28-12-2013 23:11
Quote:
Nogmaals, geen fan boy, heb alle consoles, wii u is wel next gen want het is de volgende generatie van Nintendo ongeacht de hardware ;-)

ps: Het is ik zei...
toch blijf ik bij me punt.
avatar van Cyrus
Cyrus ( 299 ) 29-12-2013 10:54
Quote:
[..]
toch blijf ik bij me punt.

Het is 'bij mijn punt'.
avatar van XanaduNL
XanaduNL ( 1906 ) 30-12-2013 12:39
Quote:
[..]
toch blijf ik bij me punt.


Dus jij vindt de WiiU niet de volgende generatie Nintendo? :p

Als we naar specs kijken, lopen X1 en PS4 ook al weer flink achter op de nieuwste PC hardware. Zo blijven we bezig....
avatar van Huyberz
Huyberz ( 196 ) 30-12-2013 15:06
Het was een goed jaar. De laatste weken erg genoten van Splinter Cell: Blacklist en Tomb Raider.

Ookal zijn die twee bepaald niet extreem vernieuwend toch vormden ze voor mij de broodnodige afwisseling na de zoveelste COD en AC:III.
The walking dead episodes (2012, maar gespeeld in 2013) was ook een mooie ervaring.

Hopelijk worden de franchises wat minder uitgemolken en komt er wat meer vernieuwing. Bijvoorbeeld door wat Naughty Dog heeft gedaan.


avatar van TheMART
TheMART ( 3974 ) 30-12-2013 16:41
Quote:
[..]


Dus jij vindt de WiiU niet de volgende generatie Nintendo? :p

Als we naar specs kijken, lopen X1 en PS4 ook al weer flink achter op de nieuwste PC hardware. Zo blijven we bezig....


De discussie hoeft vanzelfsprekend niet helemaal opnieuw, maar het is natuurlijk wel duidelijk dat de WiiU dichter bij de 360/PS3 hangt qua hardware en de PS4/Xbox One daar een aardig stuk bovenzitten. Voor vergelijking ga naar het PS4 vs XB1 vs WiiU topic, maar in het kort: WiiU heeft een triplecore PowerPC CPU, wat heeft de 360? Juist, een triplecore PowerPC CPU. TFlops van de GPU van de WiiU: 0.352 TFlops, de 360 heeft 0.24TFlops. Zet je daar de PS4 tegenover met 1.84TFlops, dan zie je wel dat de WiiU eigenlijk met last gen consolehardware te vergelijken is.

Ook al is het voor Nintendo een 'next gen' console. Kijk ook naar RAM, WiiU heeft 2GB, maar 1GB is gereserveerd voor OS. 360 heeft 512MB RAM, met een 30MB voor OS, dus iets onder de 500MB over. Een verdubbeling, maar geen vergelijk met PS4/Xbone die beide 8GB RAM aan boord hebben. PS4 houdt hier 5.5GB over voor game + nog 1GB flexibel inzetbaar voor game. Een 1.5GB gereserveerd voor OS.

Consoles vergelijken met PC heeft geen zin omdat die hardware constant uitkomt. Consoles onderling zijn wel degelijk vergelijkbaar. Komt nog wel het aspect bij dat sommige games nu eenmaal exclusives zijn, dus als je daar net van houdt, moet je wel dat ene specifieke systeem kopen. Voor meer info over hardware van consoles, next gen of niet, ik zou zeggen de discussie kan in PS4 vs XB1 vs WiiU topic
avatar van XanaduNL
XanaduNL ( 1906 ) 30-12-2013 16:44
Zelfs al zou de hardware achteruit gaan, zou het nogsteeds next gen zijn.
Maar inderdaad, de rest kan in het forumtopic.
avatar van Smocho
Smocho ( 3061 ) 30-12-2013 17:19
Blijkbaar bepalen sommige mensen hier dat de definitie van Next-Gen alleen om de hardware draait, dat is dus niet het geval. Hardware speelt ook mee, maar is de Wii-U de Gamecube, of de Wii? Nee, het is een nieuwe console van Nintendo die meedoet vs de reeds bestaande en nieuwe consoles van Sony en Microsoft, het is dus gewoon Next-Gen. Dat sommige mensen de console niks vinden op basis van de interne hardware dat kan, en dat mag, maar dat maakt het niet minder Next-Gen. Als je het niet erg vindt ga ik mij niet mengen in het consolevsconsolevsconsole topic, that shit makes my eyes bleed ;-)
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 30-12-2013 17:49
Quote:
Blijkbaar bepalen sommige mensen hier dat de definitie van Next-Gen alleen om de hardware draait, dat is dus niet het geval. Hardware speelt ook mee, maar is de Wii-U de Gamecube, of de Wii? Nee, het is een nieuwe console van Nintendo die meedoet vs de reeds bestaande en nieuwe consoles van Sony en Microsoft, het is dus gewoon Next-Gen.


Compleet mee eens!
avatar van Nrg50
Nrg50 ( 1013 ) 31-12-2013 04:33
En de WiiU? Vergeet je die maar helemaal even? Met Super Smash Bros die er aan komt?
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 31-12-2013 10:37
Apart inderdaad dat de Wii U niet genoemd wordt door Jan.
avatar van Yojimbro
Yojimbro ( 16105 ) 31-12-2013 10:53
Quote:
Blijkbaar bepalen sommige mensen hier dat de definitie van Next-Gen alleen om de hardware draait, dat is dus niet het geval. Hardware speelt ook mee, maar is de Wii-U de Gamecube, of de Wii? Nee, het is een nieuwe console van Nintendo die meedoet vs de reeds bestaande en nieuwe consoles van Sony en Microsoft, het is dus gewoon Next-Gen. Dat sommige mensen de console niks vinden op basis van de interne hardware dat kan, en dat mag, maar dat maakt het niet minder Next-Gen. Als je het niet erg vindt ga ik mij niet mengen in het consolevsconsolevsconsole topic, that shit makes my eyes bleed ;-)


Verkoop nou maar je Bravely Default aan mij, hahaha
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 31-12-2013 19:04
Waar blijft de Wii U in de columns!
avatar van Toonybee
Toonybee ( 155 ) 03-01-2014 15:19
Een enigszins vervelende discussie om te lezen over de next-gens. Maar ik moet Smocho gelijk geven.

Next-gen betekend nieuwe generatie consoles en staat los van de hardware. Althans niet helemaal los. Want als je de huidige generatie (next gen) nintendo vergelijkt met de vorige generatie nintendo (old gen), dan is deze wel degelijk vooruit gegaan qua hardware specs. Dat nintendo qua specs nu al 2 generatie onder doet voor zijn concurrenten wijst enkel op een verschil in visie.

Nintendo zoekt blijkbaar niet naar de meest krachtige spelcomputer, maar zoekt het in onderscheidend vermogen tov zijn concurrenten. De Wii U is echter niet te vergelijken met de Wii, net zoals de Wii dat niet is met de gamecube.

In mijn ogen moet je het merk an sich nemen, en daar onderscheid maken in verschillende generaties. Andersom zou ik fanboys van de PS4 en X1 willen vragen of zij voor nintendo zouden kiezen, wanneer blijkt dat hun specs beter zouden zijn? Mij lijkt dit van niet, het is een ander type console (welke ook generaties kent!).