Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Is er hoop voor de Resident Evil franchise?

Milla Jovovich die wijdbeens staat op een vrachtschip, Milla Jovovich die wijdbeens staat in een futuristisch ogende gang, Milla Jovovich die wijdbeens staat op een zebrapad in een computersimulatie van Tokyo (echt!), Milla Jovovich die wijdbeens staat op een sneeuwvlakte, Milla Jo…ik denk dat jullie inmiddels wel een idee hebben waar dit over gaat. Voor degenen die nog geen kennis hebben gemaakt met het fenomeen: dit is een beschrijving van Resident Evil: Retribution.


Milla Jovovich die wijdbeens staat op een filmposter

Tijdens een rustig avondje scrollen door Netflix kwam ik ‘m tegen. De vijfde film in de reeks gebaseerd op een van mijn eens favoriete game franchises. Veel personages die in de games een rol hebben gespeeld, passeren de revue: Ada Wong, Barry en Leon helpen Milla Jovovich ontsnappen uit Umbrella’s (zoveelste) geheime hoofdkwartier, terwijl een totaal onherkenbare Jill Valentine is gehersenspoeld en haar probeert uit te schakelen. Ondertussen heeft Albert Wesker, vanuit zijn bureau in het Witte Huis, de touwtjes stevig in handen. Wat een ‘trip down memory lane’ had moeten zijn, wordt gedegradeerd tot hersenloze actie met bordkartonnen, wijdbeens lopende personages, die je met nostalgie beladen herinneringen zorgvuldig geweld aandoen.

Identiteitscrisis
De eerste Resident Evil was mijn tweede game voor de Playstation, gekocht samen met mijn oma, want ik was zelf nog niet oud genoeg. De spanning, uitdaging en vreselijke voice acting maakten me instant fan. Deel 2 deed daar nog een schepje bovenop met prachtige FMV’s, alternatieve verhaallijnen en een mooi uitgewerkte Raccoon City. Capcom wist inmiddels dat ze een goede franchise te pakken had en begon steeds meer games te maken. De verhaallijnen werden telkens meer vergezocht, nieuwe personages en virussen werden geïntroduceerd en de gameplay begon steeds meer naar actie te neigen.

Na Resident Evil 4, die de dunne lijn tussen survival horror en actie met succes bewandelde, kwam de serie in een soort identiteitscrisis terecht, met als hoogtepunt (dieptepunt?) Resident Evil 6. Na de demo te hebben gespeeld, heb ik me met deze game maar niet bemoeid. De verhaallijn van Leon leek meer een persiflage van de oude vertrouwde Resident Evil, Chris was verzeild geraakt in het Call of Duty-universum en Jake Muller’s avonturen zijn vlees noch vis.


Resident Evil…of toch Call of Duty?

Grote publiek
Ik vraag me af hoe het zo ver heeft kunnen komen met deze franchise. Op een gegeven moment moet je natuurlijk wel iets anders verzinnen dan het welbekende landhuis, maar wat meer voorzichtigheid met je zorgvuldig gecreëerde game-wereld zou denk ik wel op zijn plaats zijn. De verkoopcijfers duiden er wellicht op dat meer gamers het met me eens zijn. Volgens de meest recente cijfers is de game 5,2 miljoen keer verkocht, terwijl Capcom uitging van ruim 7 miljoen verkochte exemplaren. Hierbij valt vooral op dat de game bij de release miljoenen keren over de toonbank ging, maar direct daarna in een diepe sales-afgrond stortte.

Volgens mij geeft dit aan dat Capcom met de drang naar het binnenhalen van het grote publiek, de fans van het eerste uur heeft vervreemd. En dat dit direct na de eerste week als een lopend vuurtje is rondgegaan. Ergens ben ik ook bang dat de Resident Evil-films, die in totaal al meer dan 900 miljoen dollar hebben binnengehaald in de bioscoop, hier hun invloed op hebben gehad. Misschien denkt Capcom wel dat we in de games ook alleen maar hersenloze actie willen, met wijdbeens lopende persiflages op onze geliefde personages.

Sprankje hoop
Vorige week heeft Capcom een tweede deel in de Revelations-serie aangekondigd en een remaster van de Gamecube remake (jaja!) van de eerste Resident Evil. Met dit nieuws gloeit er toch weer een sprankje hoop op in mijn sinds jaren gedoofde passie voor de serie. Revelations voor de 3DS is over het algemeen goed ontvangen en leek weer wat meer richting de oude Resident Evil-formule te gaan. Al was daar ook nog meer dan genoeg in te schieten. Volgens de eerste berichten volgt ook deel twee deze formule, met oude bekende Claire Redfield in de hoofdrol en Moira, de dochter van Barry, in een ondersteunende rol.


Onze hoop is gevestigd op Claire en Moira

Volgens producer Michiteru Okabe heeft feedback van de fans een belangrijke rol gespeeld bij de ontwikkeling van de spelconcepten, laat Eurogamer weten: "The project has been finding the line between listening to fan feedback and also doing something different to confound expectations. I want this to be both a game that doesn't lose what made its predecessor great, while also bringing something new and exciting to the Resident Evil series.” We zullen dus zien in hoeverre dit een balans oplevert tussen innovatie en klassieke gameplay.

Kat uit de boom kijken
Dat Capcom nog geen nieuwe genummerde game in de serie heeft aangekondigd, doet me vermoeden dat deze twee games moeten aantonen wat er aanslaat bij de fans. Doet de HD remake het goed, dan zou het me niets verbazen als een nieuwe game in de serie weer richting die roots gaat. Hopelijk met een reboot die de vergezochte verhaallijnen van de latere Resident Evil-games achter zich laat. De kracht van de nieuwe generatie consoles kan die setting vast weer genoeg nieuw leven inblazen. En de hooggespannen verwachting voor ‘The Evil Within’ geeft wel aan dat er nog genoeg mensen warmlopen voor het genre.

Ik ben dan ook erg benieuwd hoe Resident Evil zich gaat ontwikkelen deze consolegeneratie. Wat vind jij van de manier waarop de serie zich heeft ontwikkeld? En waar zie jij de serie in de toekomst naartoe gaan?

Geplaatst door Chris van Breda op 11-09-2014
Aantal keer bekeken: 4044

Laatste reacties

avatar van MarvelousMax
MarvelousMax ( 6025 ) 11-09-2014 14:24
Nog nooit een RE gespeeld, maar vond de column wel leuk om te lezen:)
avatar van CrippledKiller
CrippledKiller ( 6540 ) 11-09-2014 14:26
Resident Evil: Revelations was de eerste game die ik niet kon wegleggen. Die serie is dus goedgekeurd.. Verder heb ik compleet niets met Resident Evil.
avatar van Yojimbro
Yojimbro ( 16105 ) 11-09-2014 14:28
Bring it, Capcom, bring it!

RE films vind ik trouwens ook best te pruimen
avatar van YurEnami
YurEnami ( 991 ) 11-09-2014 14:34
Van RE: Revelations 2 is aangekondigd dat het eerst een episodische digitale release zal krijgen en daarna pas een release op disc.Bron.

De hoofdserie is veranderd sinds deel 4. Absoluut niet verslechterd, IMO.
Een verdeling in een meer actie-gerichte en een meer horror- gerichte serie zou, in theorie, alle fans kunnen bekoren.
avatar van Barry55
Barry55 ( 319 ) 11-09-2014 14:36
Ja leuk, maar het mag angstaanjagender, bij de 1e en 2e deel had ik toch regelmatig schrik momenten. deel 5 vond ik wat minder .
deel 6 heb ik nog niet gespeeld.
avatar van EPMD
EPMD ( 6276   2) 11-09-2014 14:38
The Evil Within gaat worden zoals Resident Evil eigenlijk hoort te zijn op dit moment.

Ben nooit een fan van de films geweest. Wel een grote fan van de games.

Hoop dat ze weer teruggaan naar pure survival-horror.
avatar van Lukky NL
Lukky NL ( 601 ) 11-09-2014 14:39
Als het zich in een kwade residentie afspeelt en een b-film lijkt: misschien

Verder: nope

Hopelijk wordt Silent Hill wat.
avatar van Klausie
Klausie ( 21 ) 11-09-2014 15:07
ken de spellen niet. De films wel.. Deel 1 t/m 3 was leuk, daarna bergafwaarts...
avatar van The Goon
The Goon ( 509   1) 11-09-2014 15:11
Films zijn gewoon goed te doen. Alleen 2 viel wat tegen maar de rest was gewoon heerlijk kijkvoer. Het probleem is dat mensen dat soort films gaan kijken en hopen op een nieuwe Shakespeare.

Ik vond eigenlijk de serie pas te pruimen na 4. Die tankcontrols zijn toch echt wel een showstopper. Toen het niet anders kon, prima. Vier is zelfs één van de beste games ooit. Vijf kon niet anders dan tegenvallen. Zes ben ik niet ver genoeg in maar het half uur dat ik gespeeld heb: niets mis mee. Prima, wat moderner en niet meer eng. Maar dat zijn ze nooit geweest. Loslaten dus en heerlijk zwelgen in de berg onzin. En wil je eng? Dead Space lekker gaan spelen. Deel 1&2 zijn nog steeds gruwelijk.

Ik ben een beetje bang ook voor het Jurassic Park effect. Deel 1 is eigenlijk veel minder dan 2. Maar toen was je al aan de dino's gewend. Dus krijgt die steevast minder bijval. Eerlijk is eerlijk, Revelations is niet zo gek veel anders dan 4,5,6. Alleen denken we dat wel. Ik vind Mercenaries op de 3DS ook heerlijk. Want gek genoeg spelen heel wat mensen die minigame erg fanatiek om vervolgens te roepen dat er teveel geschoten wordt.
avatar van Cruz
Cruz ( 3245 ) 11-09-2014 15:24
Revelations was echt een topper en had een beetje dat classic Resident Evil + Resident Evil 4 gevoel.

@ The Goon
Gameplay was het inderdaad niet heel erg verschillend, Revalations was wel een beetje stroever en vooral de opbouw in Revalations was een stuk intenser, ook kwa schietgerei. In Resident Evl 6 zat je vaak direct midden in de actie.
avatar van Malistix
Malistix ( 1348   2) 11-09-2014 15:48
de eerste revelation deed veel goed, sfeer, gameplay en op de 3ds ook de graphics. het deed ook 1 ding geweldig fout, het verhaal, wat echt slecht was. Dat is ook eigelijk een lijn die de serie blijft voorzetten.

Resident evil 1,2 en 4 vond ik geweldig. Revelations was aardig. maar met spellen als The Last of us en the walking dead sla ik de resident evil serie volledig over als ik niet in veel reviews lees dat ze een goed, gepast en mooi verteld verhaal neer weten te zetten.
avatar van Dan
Dan ( 1990 ) 11-09-2014 15:56
Resident Evil 2 op de PSX vond ik overweldigend goed. Misschien wel de beste game voor mij ooit. Iedere keer wanneer er een nieuw deel uitkomt koop ik hem weer maar telkens is het weer een teleurstelling. Revelations op de PS3 was leuk maar had imo vrij weinig met het originele concept te maken.

Ik vind juist wel dat ze het gewoon bij het landhuis moeten houden maar met andere insteken. Hoe cool was het om die ene deur, die niet open kon later wel te openen en de clues uit 2. Ik snak ernaar zoiets te mogen spelen op de PS4!
avatar van Thehommefatale
Thehommefatale ( 57 ) 11-09-2014 18:37
Natuurlijk RE blijft een van de beste spellen allertijden!
Nu met smart wachten op Revelations 2 en Resident Evil Remake!!
avatar van ArdiBacardi
ArdiBacardi ( 2308   1) 11-09-2014 20:22
Alle RE's (incl. Revelations en Code: Veronica) in de serie waren dik behalve RE5. Echt te beroerd hoe ze het plot met Wesker afhandelden, om nog maar te zwijgen over good, ol' Spencer... de ultieme bad guy die in een cut-scene zomaar even de pijp uitgaat! Schandalig gedaan door Capcom...
avatar van Chaoko
Chaoko ( 215 ) 11-09-2014 20:46
Als ze ook gewoon op de Nintendo console uitbrengen is er hoop Resident Evil 1, Zero en 4 was een topper en succes op de gamecube. Ook Revelations op de 3ds en Wii u deden het niet slecht. Ik begrijp nou niet waarom ze het dit keer weer skippen op een Nintendo console of zelfs handheld.
avatar van Tailsknux
Tailsknux ( 1851 ) 11-09-2014 21:09
Resident Evil 4 was een gamechanger, maar geen slechte game. Deel 5 was echt een tegenvaller, die had niet eens ook maar eenmaal een creepy sfeer of wat dan ook, het verhaal werd verkloot, forced coöp terwijl de singleplayer AI zoog. En ga zo maar door. Deel 6 durf ik niet eens aan te beginnen. Hopeelijk rebooten ze de serie door deel 5 en 6 te negeren.
avatar van DragonflySoldier
DragonflySoldier ( 5902 ) 11-09-2014 22:56
Heb het geloof toch al verloren in Capcom, dat komt ook uit een groot deel uit voort het hele gedoe met Keiji Inafune. En dan moet Nintendo de naam vervolgens van MegaMan redden. Nee Capcom... bewijs het eerst maar weer dan koop ik je games misschien wel weer een keer op releasedatum.
avatar van Kuromad
Kuromad ( 272 ) 12-09-2014 00:07
Heeft een reboot nodig. En daarna geen shovelware meer uitbrengen in de franchise

Blijft een van de sterkste horror franchises die er zijn. Maar heeft net als Tomb Raider last van teveel meuk wat het plezier erg verdunde. Een reboot heeft ook geholpen voor Tomb Raider dus denk hier ook :)
avatar van Davidov
Davidov ( 11164   2) 12-09-2014 04:46
Ik dacht dat Wesker dood ging in RE Afterlife
(heb Retribution overigens nog niet gezien)
avatar van Sigpro
Sigpro ( 1508 ) 12-09-2014 09:45
Ik wil gewoon een echte RE survival horror en geen shooter wat deel 5 en 6 waren!
Deel 2 is nog steeds mijn favoriet, deel 0 was ook goed. Maar deel 5 en 6 waren gewoon bagger!
Gelukkig komt de Resident Evil remaster eraan een remaster van deel 1 op de GameCube! Je kunt kiezen tussen oude of nieuwe gameplay settings! Screenshots gezien en ik kan niet wachten!
avatar van Wedlock
Wedlock ( 657 ) 12-09-2014 12:10
Vroeger op de PSX idd RE gespeeld... Verschillende delen. Vaak echt zoeken, maar wel leuk.

Heb op de X360 een demo van (ik denk) deel 6 gespeeld. Wat een gameplay zeg... kom op, we leven niet meer de jaren 90.
Ik was direct genezen ( van het Umbrella virus).
avatar van DarkLight
DarkLight ( 459 ) 12-09-2014 17:14
Resident evil is nog steeds een geweldige serie.
Ben al jaren groot fans en koop ook echt elke game die er uit komt.

Jammer genoeg ging het al achteruit bij Resident Evil 4 (ik snap gewoon niet waarom mensen dit deel zo super tof vinden)
Ook deel 5 en 6 waren super slecht.
Het heeft me zelfs 2 jaar gekost om Re6 helemaal uit te spelen gewoon omdat ik er niet door heen kwam van de ellende.

Het enige lichtpuntje in deze serie was Resident evil Revalations, dit was toch wel een deel waar van ik dacht ze kunnen het wel maar het haalde het niet bij de oudere delen.
Daarom kan ik ook niet wachten op de Re Remake van Resident evil 1.
avatar van Sephi
Sephi ( 258 ) 12-09-2014 18:55
Deel 1, 2 en 3 heb ik destijds helemaal kapot gespeeld op de PSX.
Elk hoekje en gaatje doorzoeken voor die handvol extra kogels die je zo vreselijk hard nodig had op bepaalde momenten.
Deel 4 was inderdaad anders, maar positief anders. De gameplay en de sfeer van de voorgaande delen waren ook hier nog sterk aanwezig.

Maar na deel 4 heb ik me (buiten de ouderwets beklemmende Revelations) niet meer met de serie bemoeid. De (pre)reviews van deel 5 vielen zo zwaar tegen dat ik mijn herinneringen aan de serie niet wilde verpesten.

Capcom zou van mij gewoon weer een ouderwetse suvival horror mogen maken, niet de vage actie-georienteerde shit waar RE tot is vervallen.
Ik wil weer wegrennen voor zombies, elke kogel die ik afvuur tellen en bijhouden hoeveel ik nog over houdt, de nagels van m'n vingers bijten als ik met bijna geen munitie meer over een baas versla.
Dan, en pas dan, is er voor mij weer hoop voor Resident Evil.
avatar van Taken NL
Taken NL ( 260 ) 12-09-2014 21:52
Ik heb Resident Evil, Resident Evil Directors Cut en de remake op de Gamecube gespeelven dat is voldoende ik ga het eerste deel niet meer spelen.

Resident Evil 4 was echt master en kwam precies op tijd toen ik de formule zat werd.

avatar van Smiggybols
Smiggybols ( 33 ) 13-09-2014 22:06
leuke collumn:)

probleem van de serie is dat het spel totaal niet eng is, er is genoeg ammo te vinden en de coop is eigenlijk slecht uitgewerkt.
je zou eigenlijk een coop moeten hebben waarbij je je eigen spel speelt maar in 1 level (zoals een mansion), zodat je toch enigzins op jezelf bent aangewezen.

die overdreven actie sequences moeten ze mee kappen, dat hoort gewoon niet bij resident evil.

dit vond ik de beste delen in volgorde:
resident evil 4
resident evil 1
resident evil code veronica
resident evil 2
resident evil zero
resident evil 3 nemesis
avatar van Mellie
Mellie ( 1026 ) 13-09-2014 22:14
Rol: Toevoeg Moderator
Schande! Waarom RE3 op de laatste plaats?
avatar van Taken NL
Taken NL ( 260 ) 14-09-2014 09:02
Quote:
Schande! Waarom RE3 op de laatste plaats?

Resident Evil 3 was geen verniewing Code Veronica was weer een frisse Locatie met verniewende graphics (Polygonen).

Ja idd.

1. Resident Evil 4
2. Resident Evil 2
3. Resident Evil: Code Veronica
4. Resident Evil
5. Resident Evil: Revelations
6. Resident Evil: Nemesis
7. Resident evil: Zero (niet Uitgespeeld)
8. Resident Evil 6 (niet Uitgespeeld)
9. Resident Evil 5 (niet Uitgespeeld)
avatar van Ffs21
Ffs21 ( 299   1) 15-09-2014 17:22
1.) Resident evil 1
2.) Resident evil 2
3.) Resident evil Zero
4.) Resident evil code Veronica
5.) Resident evil 3
6.) Resident evil 4
7.)Resident evil Revelations
8.) Resident evil 5
9.) Resident evil 6

( Ja Resident evil 4 vindt ik niet zo super als andere, geef mij maar de voorgaande games)
avatar van Arvidjee
Arvidjee ( 6 ) 19-09-2014 19:57
RE 5 was een goeie game.. De Co-op was daarin het leukste! Ben benieuwd of Capcom binnenkort nog met een diamandje gaat komen. Al een tijd niks gehoord!
avatar van Niels
Niels ( 18257 ) 19-09-2014 22:15
Rol: Community event manager
Jullie vergeten de Resident evil survivor, chronicles en outbreak games!

Oja, en Resident evil Gaiden
avatar van Mellie
Mellie ( 1026 ) 19-09-2014 22:25
Rol: Toevoeg Moderator
Als je het over Resident Evi 1 hebt, over welke game heb je het dan eigenlijk..? Zo zijn er van de originele op de PlayStation 3 verschillende versies, een remake op de GC en een nieuwe port op de DS
avatar van Mr. Cheapo!
Mr. Cheapo! ( 7446 ) 20-09-2014 07:19
Mooi stukje infotainment en ik zie wel waar de RE rit eindigd, always a true believer of Capcom en Konami! ;-D