Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Consolegames speel je niet op een handheld

Streamen. Het lijkt het magische woord van de nieuwe/huidige generatie consoles. Elke gamer met een PlayStation 4 of Xbox One kan zijn gameplay de wereld in slingeren via Twitch. Naast deze vorm van streamen zien we de laatste tijd echter ook games op kortere afstand verstuurd worden. Het streamen van een game op de console naar een handheld of tablet lijkt dan ook een belangrijk speerpunt van de consolemakers. Maar zitten we daar eigenlijk wel op te wachten?

Televisie delen
Het koppelen van een handheld aan een console is niet nieuw. Nintendo deed dat jaren geleden al met de Gameboy Advance en Sony experimenteerde ook een beetje met de PSP. Hierbij was de voornaamste optie om de handheld als controller te gebruiken en eventueel data uit te wisselen tussen de twee apparaten. In de huidige generatie consoles is Nintendo weer de eerste geweest die de volgende stap heeft gezet met de Wii U; namelijk het streamen van games van de console naar een draagbaar scherm (de gamepad). Dit was ook n van de verkoopargumenten van het Japanse bedrijf, want het delen van de televisie is in menig huiskamer een hekel punt. Hetzelfde idee werd ook opgepakt door Sony, die kans zag om de PlayStation Vita naar voren te schuiven door deze te koppelen aan de PlayStation 4. Naast de consoles zien we dit ook terug op de pc. Nvidia timmert aan de weg met hun Shield-tablet, terwijl er ook wordt gewerkt aan de Steamboy.

Klein scherm
En Microsoft met de Xbox One? Daar is het nogal stil, maar volgens geruchten werken ze aan de functie om games te streamen naar de browser. Mogelijk in combinatie met hun Surface-tablets. Of ziet Microsoft geen brood in het streamen van games in huis? Dat zou ik kunnen begrijpen, want zelf zie ik ook niet het grote voordeel van deze functionaliteit. Een nieuwe console koop je immers om te kunnen gamen op een (groot) tv-scherm. Daar komen de prachtige graphics het beste tot hun recht en wordt je het meest in de gamewereld gezogen. Daarom heb je ook die mooie tv in de kamer staan, toch? Waarom zou je de game dan gaan spelen op een scherm dat misschien nog geen 10% bevat van de grootte van het televisiescherm en ook nog een lagere resolutie kent? Daarmee doe je de game tekort en wordt de ervaring een stuk minder.

In het openbaar vervoer
Natuurlijk voelt het wel even magisch als je Assassin's Creed van de televisie overschakelt naar de Vita of wanneer je The Wind waker HD aan het spelen bent op de Wii U controller. Het laat zien hoe krachtig de hardware tegenwoordig is en welke mogelijkheden er allemaal zijn. Echter denk ik dat dit gevoel bij de meeste gamers snel plaats zal maken voor een gevoel van heimwee naar het grotere scherm (en bij de PS4 ook heimwee naar de controller). Theoretisch gezien kan je met de PlayStation Vita en de Nvidia Shield onderweg games spelen die draaien op de console of pc bij je thuis. Dit klinkt fantastisch, want wie wil er nou niet GTA V in de trein kunnen spelen? In de praktijk valt dit echter nog bar tegen. Dat komt deels door de techniek, waardoor het op dit moment vrijwel onmogelijk is om een game te streamen terwijl je op reis bent. Het heeft echter ook te maken met de games zelf. Die zijn meestal gemaakt voor langere speelsessies achter de tv en niet voor korte sessies in het openbaar vervoer. Wederom klinkt het dus leuk, maar eigenlijk voegt het niets toe aan de game-ervaring.

PlayStation TV
Dit najaar gaat Sony in Europa de volgende poging doen om Remote Play aan de man te brengen door de PlayStation TV in de winkels te leggen. Ik denk dat ze hiermee wl in de roos schieten als het gaat om het streamen van games. Dit kastje maakt het namelijk mogelijk om een PS4-game op elke andere willekeurige televisie in huis te spelen waar geen PS4 bij staat. Is de tv in de woonkamer bezet, omdat je broertje een film aan het kijken is? Dan start je de PlayStation TV op zolder en ga je daar lekker gamen. Geen gesleep met je console of ruzie in de familie. Ok, de kans is groot dat de televisie die de tweede keuze is minder mooi is dan de televisie in de woonkamer, maar ik durf te wedden dat het in de meeste gevallen nog altijd beter is dan het scherm van de handheld. Het enige minpunt is dat de PlayStation TV gebruik maakt van de Dualshock 3 controller in plaats van de Dualshock 4. Het zou me dan ook niets verbazen als Sony die op een later moment alsnog gaat ondersteunen.

Het mag inmiddels wel duidelijk zijn dat ik het grote voordeel van het spelen van consolegames op een klein scherm niet voor me zie. Het is een leuke gimmick, maar doet voor mij te veel afbreuk aan de game-ervaring om serieus te gebruiken. Alleen PlayStation TV heeft wat mij betreft de potentie om deze functionaliteit op de juiste manier te benutten. Toch ben ik ook wel benieuwd hoe jullie dit ervaren. Speel jij weleens Wii U-games op het scherm van de gamepad? Of jouw PS4-games op een PS Vita? En hoe bevalt dat? Ik lees graag jouw mening in de comments.

Geplaatst door Kevin Blokland op 26-09-2014
Aantal keer bekeken: 4931

Laatste reacties

avatar van BlackMage
BlackMage ( 283 ) 26-09-2014 19:53
Ik speel regelmatig games op m'n gamepad. Speelt prima en mijn vriendin heeft niet altijd zin om mee te kijken als ik game dus voor ons is de functionaliteit erg prettig.

Ook gebruik ik m'n vita weleens voor remote play met de ps4, maar hierbij ervaar ik veelal lag dus dat vind ik niet heel prettig spelen...
avatar van Lukky NL
Lukky NL ( 601 ) 26-09-2014 19:55
Het maakt mij niet uit, zolang ik maar goede games kan spelen. Ik maak me eerder zorgen om het feit dat er zo weinig vernieuwing is. Leuk hoor nieuwe 'next gen' consoles, maar ik heb het gevoel dat ik gross al wel gespeeld heb. Fifa 15? Pulease... Is dit nu echt het enige wat mogelijk is? Voelt allemaal hetzelfde aan. Animaties en AI in games kosten een vermogen om te ontwikkelen, maar in mijn ogen is dat wel nodig om echt next gen aan te kunnen voelen.
avatar van MarkDG
MarkDG ( 1327 ) 26-09-2014 19:59
Ik gebruik m'n gamepad haast nooit, want ik vind het echt geen fijn ding. Veel te lomp en voor mij absoluut niet comfortabel. Speel altijd gewoon met de pro controller voor de tv (als dat mogelijk is)

Remote Play op Vita gebruik ik ook maar zelden. Bij mij loopt het wel soepel, maar... Mwah. Af en toe even wat grinden op Final Fantasy XIV terwijl ik op de wc zit of in de huiskamer ben, dat is op zich wel handig. Maar mijn voorkeur uit naar een standaard controller.

Ik vind dat op afstand spelen een gimmick waar ik makkelijk zonder zou kunnen. De Vita heeft nog het voordeel dat het cht een draagbare spelcomputer is en ik ook in de trein nog even kan grinden op Final Fantasy XIV (wat verrassend goed werkt). Maar op de Wii U, nah. Als het gamepad niet vereist was, had ik 'm allang weggedaan.
avatar van Teravexis
Teravexis ( 303 ) 26-09-2014 20:17
Ik heb geen Wii U of PS4 + Vita combinatie, maar dat zou ik ook niet willen. Sure, het is handig om op je gamepad verder te gaan met Windwaker als je op de wc zit, maar zoveel voegt dat nou ook weer niet toe. Het is zeker handig als iemand anders tv wilt kijken en jij nog gewoon door kunt gamen, maar de functionaliteit houdt een beetje te snel op. 3D was eerst ook een tijdje hot en werd zelfs de hemel in geprezen omdat dat 'het' ging worden. Helaas, dat was dus niet het geval. Ik verwacht er zelf niet veel meer van.
avatar van Fantasyfreak
Fantasyfreak ( 2186 ) 26-09-2014 21:02
Ik vind het wel makkelijk Als er iemand tv wilt kijken of m'n zwagertje komt GTA V spelen dan kan ik ondertussen verder met Hyrule Warriors
avatar van Calvinh
Calvinh ( 1725 ) 26-09-2014 22:29
Ik ben van plan juist een Vita te halen, met Remote Play als een van de grootste oorzaken. We hebben niet heel veel HD-TVs in huis, heb eerder dit jaar de enige gekocht en die staat op de eerste verdieping. Dan is het makkelijk (Vind ik, tenminste) als ik beneden kan zitten met mijn PSVita. Daarnaast zijn de games die de PSVita heeft ook geen tegenvaller :)
avatar van Barry55
Barry55 ( 319 ) 26-09-2014 22:32
Ik vind gamen op de vita zowiezo onprettig, dit was ook zo op de voorgangers van zowel de psp als de n3ds. Mijn ogen raken na max. 2 uurtjes gamen vermoeit, terwijl als ik op de console speel hier nooit last van krijg.

En waarom zou ik op zo'n friemel schermpje willen spelen als het tig maal groter kan. Omdat het kan ? nee dankje.
En bij gezelschap gamen we meestal niet.
avatar van Niels
Niels ( 18257 ) 26-09-2014 22:45
Rol: Community event manager
Ik heb liever dat devs de gamepad voor asynchronous multiplayer of als second screen gebruiken, dan voor off-tv play.

Ik heb zelf nu goede ideeen hiervoor (voor een RPG). Vind de gamepad wel erg goed in de hand liggen... hoef je tenminste niet zo verkrampt met je armen naar elkaar toe vast te houden als de miniscuule PS4 gamepad, bijvoorbeeld.

Ik vind 'm ook handig om budgetgaming mee af te surfen terwijl ik via een website een serie stream met HTML5. Browser is nog retesnel ook.

Dat wil niet zeggen dat ik geen consolegames op portables speel. Iets als Final Fantasy in de trein is heerlijk om te doen.
avatar van GinneSchrik
GinneSchrik ( 4213 ) 26-09-2014 22:59
DS4 wordt ondersteund door PS tv zover ik weet.
Remote play is een heerlijke toevoeging en zo moet je het eigenlijk ook zien: als toevoeging. Een hele gamesessie van 4 a 5 uur op de Vita vind ik ook niet fijn, maar om een beetje quests te fetchen, armor uit te proberen, abilities of nieuwe wapens te testen is het ideaal; het saaiere werk doe ik vanuit bed en dan game ik lekker verder als de tv vrij is of ik niet in bed wil liggen.
avatar van Syra
Syra ( 121 ) 27-09-2014 07:24
Remote play op de wiiu werkt prima vooral met Mario games.
Maar ik hen laatst call of duty proberen te spelen op de vita en dit werkt gewoon niet.
Dit soort games wil je alleen maar spelen met een controller op een groot scherm met een goede 5.1 installatie.
Handheld games zijn alleen leuk als ze hier ook voor ontwikkeld zijn.
avatar van Darynn
Darynn ( 397 ) 27-09-2014 10:21
Ik vind het heerlijk om op de gamepad verder te spelen als mijn vriendin ook tv wil kijken. Bij de meeste spellen hoef je maar op de - te duwen en hij schakelt meteen over.
avatar van Cruz
Cruz ( 3245 ) 27-09-2014 13:15
Ik heb geen PS4, maar ik heb wel Ico gestreamed op de Vita en dat werkte redelijk goed, het ontbreken van vier knoppen (L2, R2, L3 en R3) is wel een gemis en dat merk je vooral als je HD remakes zoals Jak & Daxter op de Vita speelt, de back touchpad werkt daar gewoon niet lekker voor.

De Wii U gamepad is gewoon een flop, goedkoop ding met flut resolutie en het werkt maar op beperkte afstand, als je een beetje pech hebt zou je niet eens in de tuin kunnen zitten met de gamepad omdat dit al te ver is. Nintendo had beter de gamepad weg kunnen laten en gewoon de de Wii U pro controller gebruiken, dan had ik zeker geweten dat de Wii U een heel groot succes zou zijn geweest
avatar van BlackMage
BlackMage ( 283 ) 27-09-2014 14:05
Knap dat je dat zeker weet;)
avatar van Bgrolleman
Bgrolleman ( 8 ) 27-09-2014 16:26
Als gamende ouder ben ik er heel blij mee, terwijl die kleine van me achter de Wii U bezig is of een film kijkt kan ik ernaast rustig Last of Us uitspelen.

Dat ik bij Destiny nog even een missie kan doen tijdens de pauze op werk vind ik ook brilliant. Want het is heel goed speelbaar, maar je internet lijn moet er naar zijn. Met glasvezel thuis en een bedrijfsnetwerk is het goed te doen.

Het is denk ik vooral handig als je in die fase van je leven zit dat het lastig tijd vinden is om te gamen. En remote play beter is dan geen play.
avatar van Doobieters
Doobieters ( 24241   97) 27-09-2014 16:30
@Cruz, heb je een Wii U?

Ik heb een PS4 en een Wii U, het streamen naar de gamepad werkt 100 x beter dan op de Vita. Omdat de knop layout niet altijd lekker werkt op de Vita. Op de Wii U weet je zeker dat het geoptimaliseerd is.

No fanboy, just an observation.
avatar van MarkDG
MarkDG ( 1327 ) 27-09-2014 16:56
Quote:
@Cruz, heb je een Wii U?

Ik heb een PS4 en een Wii U, het streamen naar de gamepad werkt 100 x beter dan op de Vita. Omdat de knop layout niet altijd lekker werkt op de Vita. Op de Wii U weet je zeker dat het geoptimaliseerd is.

No fanboy, just an observation.

Dat valt nou ook wel weer mee. Kijk, een grote shooter remote-playen is niet heel fijn, maar ik vind Final Fantasy XIV, NFS Rivals en Garden Warfare prima spelen via remote play. inFamous was ook goed te doen. En dat via het netwerk in de trein en op school. Dat zijn dan ook de enige plekken waar ik op afstand een spel speel. Als ik thuis ben zet ik m'n tv wel aan.

Bij de Wii U werkt het wellicht beter qua knoppen, maar je hoeft maar een kamer verder te gaan en hij zeikt dat het signaal niet meer goed is. De wc zit bij mij letterlijk naast mijn kamer, maar ik heb daar al veel problemen met de verbinding. Maar goed, dat zal wel aan mijn dunne muurtjes liggen, of niet? Het heeft misschien meerwaarde voor gezinnen met kinderen, maar voor mij absoluut niet, als je zo'n beetje in dezelfde kamer moet zitten.

Maar goed, ik zou zonder remote play kunnen. 'k Vind het een grappige gimmick, maar meer ook niet.
avatar van Montalvo
Montalvo ( 2677   1) 27-09-2014 17:27
Gisteren eens even Destiny geprobeerd op de Vita met remote plus, dat was geen succes. De controls zijn op zich nog goed weggezet, en wellicht moet ik nog het een en ander aan sensitivity aanpassen, maar het speelde voor geen meter.
avatar van Ishrantu
Ishrantu ( 60 ) 27-09-2014 18:19
Natuurlijk speel ik liever op de TV, maar het is gewoon handig als je met 2 gamers in een klein appartementje woont. Als mijn vriend wil gamen druk ik op de "-"-toets op de gamepad en ik kan dezelfde seconde nog verder met mijn game. En grafisch is het ook echt niet zo verschrikkelijk hoor ;)
avatar van TheMART
TheMART ( 3974 ) 27-09-2014 18:34
Quote:
Ik heb geen PS4, maar ik heb wel Ico gestreamed op de Vita en dat werkte redelijk goed, het ontbreken van vier knoppen (L2, R2, L3 en R3) is wel een gemis en dat merk je vooral als je HD remakes zoals Jak & Daxter op de Vita speelt, de back touchpad werkt daar gewoon niet lekker voor.

De Wii U gamepad is gewoon een flop, goedkoop ding met flut resolutie en het werkt maar op beperkte afstand, als je een beetje pech hebt zou je niet eens in de tuin kunnen zitten met de gamepad omdat dit al te ver is. Nintendo had beter de gamepad weg kunnen laten en gewoon de de Wii U pro controller gebruiken, dan had ik zeker geweten dat de Wii U een heel groot succes zou zijn geweest


Dit, kameraad van me met WiiU valt streaming van game al praktisch weg als hij de woonkamer uitloopt (zal rond de 6 meter zijn). Dikke muren ongetwijfeld, maar doorgamen in bed of zo je wilt tijdens een toiletbezoek is er dan niet bij. Resolutie is erg laag voor een dergelijk groot scherm.

Streamen van PS4 naar Vita werkt hier in ieder geval goed, wel de PS4 via UTP kabel op router zitten. Diegenen met eventuele connectieproblemen, probeer eens de andere optie voor connecten, kan local/rechtstreeks van PS4 naar Vita of via de router/internet.

Spelen van console games via een handheld is in bepaalde situaties wel fijn/handig. Als ik buiten op loungebank in achtertuin chill in de zomer, of voor met bak koffie op klepbank dan wel als vriendin wat op TV wil zien en ik me niet wil afzonderen op gamezolder. Playstation TV game streaming van PS4 games lijkt me ook ideaal, device in binnenzak, paar controllers mee naar kameraden en gaan!

avatar van RGroenen
RGroenen ( 351 ) 27-09-2014 23:56
Gebruik het eigenlijk omgekeerd, van een kleinerscherm maar de tv. Concreet een PC game via Steam inhome streaming naar een Intel Nuc bij de tv. Hoeft niet de hele pc van zolder naar beneden. Werkt wel aardig en snel.
avatar van TheMART
TheMART ( 3974 ) 28-09-2014 12:02
Overigens, lees ook net dat de DS4 controller al sinds update 3.10 werkt op Vita TV, dus out of the box ook op Playstation TV:

"Today Sony Computer Entertainment released the software update 3.10 for the PS Vita. However, theres one feature that was left out from the official announcement and didnt even appear on our western Vita units during the update. Support for the DualShock 4 controller has been added to the PS Vita TV, that previously supported only the DualShock 3."

Nog 1,5 maand en dan hier ook te koop, helaas niet in het wit zoals in Japan lijkt het, dat is dan wel weer jammer. Maar ach, voor 99 Eu met ongeveer 35 Eu kostprijs van de gratis 3 games haal ik 'em wel in huis. Als Sony nu de Netflix app die de Vita al in USA heeft ook even op PSN EU knalt dan mooi zowel op de PSTV als de Vita
avatar van Phaross
Phaross ( 1409   11) 30-09-2014 23:21
Ik zet liever de tv op m'n kop!