Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Column Jan Meijroos: Ik maak me zorgen om EA

FIFA 15 was vorig jaar de best verkochte game bij Game Mania. Dragon Age: Inquisition prijkt in tientallen jaarlijstjes bovenaan als beste game van 2015. Toch maak ik me zorgen om Electronic Arts.

Over twee maanden verschijnt Battlefield: Hardline. EA neemt een flinke gok met deze spin-off op de bekende franchise. Enerzijds is het goed dat DICE even rust neemt met de serie, anderzijds is het nog maar de vraag of de fans van BF daar wel op zitten te wachten. Hardline zal naast multiplayer in ieder geval een volledig op zichzelf staande singleplayer-campagne kennen, maar een BF-game draait, hoe je het went of keert, toch om de multiplayer. Door vele bugs van BF4 zijn veel gamers argwanend geworden ten opzichte van de serie als zodanig. Maar dat is niet het meest zorgwekkend.

Wie de laatste verkoopcijfers van bepaalde beroemde gamesseries van Electronic Arts ziet, mag zich oprecht afvragen wat er met de voormalige softwarereus is gebeurd. Vooral op PC-gebied gaat het niet goed met EA, en dat terwijl men daar met vaste waarden toch jaren lang heer en meester was: De Sims 4 is echt significant minder verkocht dan De Sims 3; deel vier verkocht dan een derde van wat deel drie deed. De langverwachte reboot van SimCity liep uit op een flop – met name door de dramatische launch – en Medal of Honor heeft de uitgever eigenhandig de nek omgedraaid. Dat zijn drie grote, klinkende series waarvan er twee min of meer uitgespeeld zijn (MoH en SimCity) en één die duidelijk aan populariteit aan het inboeten is. EA kan mooi weer spelen, maar hier is men natuurlijk niet blij mee.

Ondertussen laten FIFA en Battlefield de kassa nog steeds rinkelen, maar de uitgever die ooit drie games per maand lanceerde is niet langer de grote, Triple A-speler van weleer. Activision en Ubisoft pakken de grote hits, en ook Warner hijgt qua omzetten in de nek van EA. Waar is het mis gegaan?

Ten eerste heeft EA op PC-gebied een aantal faliekante fouten gemaakt. Het ‘altijd online’-adagio bleek de doodsteek voor SimCity, en het feit dat je in De Sims 4 minder kan en mag dan in De Sims 3 valt simpelweg niet uit te leggen. Ook het idee dat je als uitgever per se ieder jaar één of twee shooters in de markt moet leggen als tegenwicht voor Call of Duty, pakte verkeerd uit voor EA. Battlefield bleek een waardige concurrent, maar Medal of Honor is dat niet. Of de studio achter de laatste twee MoH-games (Danger Close Games, red.) bleek simpelweg niet over genoeg talent te beschikken. Daarnaast vloog EA helemaal uit de bocht met het free-to-play-genre: men haalde de woede op de hals van fans door een wanstaltig freemiumversie van Dungeon Keeper op de markt te brengen. Ten slotte gingen jaren ontwikkeling, manuren en miljoenen de prullenbak in door de gratis Command & Conquer (voorheen bekend als Generals 2) voortdurend te veranderen om uiteindelijk maar helemaal te cancelen.

Gelukkig heeft EA nog een hele grote troef achter de hand en dat is studio BioWare. Deze studio staat hoog aangeschreven en levert al jaren hoogwaardige games af. BioWare is echter geen studio die ieder jaar een game aflevert; Mass Effect 4 is nog ver weg, en alle toekomstige projecten van die studio ook. Een andere troef vinden we in de nieuwe Star Wars: Battlefront die DICE dit najaar brengt. Alleen al door de nieuwe Star Wars-film zal een Star Wars: Battlefront goed verkopen.

Maar wat brengt EA daarna? Wat gaat men doen met de Need for Speed-franchise? En met BurnOut? Wanneer worden er weer eens wat nieuwe IP’s aangekondigd? En wanneer ziet Mass Effect 4 daadwerkelijk het licht? Misschien moet het bedrijf genoegen nemen met het feit dat ze niet langer tot de absolute top behoren, maar prima meedraaien als subtopper. Zolang de games genoeg tijd krijgen om ontwikkeld te worden, heb ik er geen moeite mee dat EA minder games brengt. Zorg alleen wel dat de games die je uitbrengt keer op keer van de hoogste kwaliteit zijn.

Geplaatst door Jan Meijroos / twitter: @janmeijroos op 22-01-2015
Aantal keer bekeken: 6167

Laatste reacties

avatar van Jaina-Emily
Jaina-Emily ( 1924 ) 22-01-2015 19:28
Vroeger werd ik blij toen ik het "EA Challenge Everything" logo zag en hoorde. Nu doe ik mijn ogen dicht om dat logo maar niet te hoeven zien. EA is een pestkop. En je noemt als laatste Bioware. Maar de kopstukken van Bioware zijn al gestopt. Want de EA corruptie zat er te diep in. Zo diep dat een hoop getalenteerde mensen uit de game bizz gegaan zijn. EA is al 2 jaar (misschien inmiddels 3 jaar) verkozen tot slechtste bedrijf in de US. Ze spelen vies. Kopen kleinere studio's op om deze vervolgens om te bouwen tot iets totaal anders. Denk aan PopCap met het fenomenale Plants Vs Zombies. Eerst komen ze met het continu uitstellen van Plants Vs Zombies 2. En toen bleek het Apple only te zijn. Tot er een Android versie kwam. Maar ik was er na 2 uur al klaar mee. Elke minuut werd je er wel aan herinnerd dat je items kan kopen (voor echt geld) om je te helpen in dit level enz. Van mij mag EA mooi failliet gaan. Dan komen hun waardige IP's misschien wel in goede handen.
Ik als gamer hou van alles games. Maar ik voel me toch vies als ik er een van EA doe. Zo zie je maar wat er in z'n 10 jaar kan veranderen.
Ik moet Dragon Age 3 nog spelen. Maar er zullen ongetwijfeld haastige foutjes inzitten omdat EA bij hun door de telefoon aan het hijgen was.
Shame on you EA.
avatar van JanM.
JanM. ( 38 ) 22-01-2015 19:30
Neem van mij aan... Dragon Age Inquisition is een meesterwerkje !

Jan
avatar van Ashame
Ashame ( 429 ) 22-01-2015 19:38
singleplayer-champagne ? Is dat lekker

Ktugach edit: zeker, met nieuwjaar :) Heb het aangepast.
avatar van Selvmortsydd
Selvmortsydd ( 3800 ) 22-01-2015 19:39
God, komt Jan weer aankakken.. Krijg je geen snoepreisjes meer van EA, dat je zo zuur bent kerel?
avatar van Arabyus
Arabyus ( 6602 ) 22-01-2015 19:43
Rol: Forum Moderator
Quote:
God, komt Jan weer aankakken.. Krijg je geen snoepreisjes meer van EA, dat je zo zuur bent kerel?


Hij mag toch gewoon zijn mening geven in zijn column of niet?
avatar van CurlyKirby
CurlyKirby ( 700 ) 22-01-2015 19:44
EA Subtopper, ga slapen joh.
avatar van WaaRLaNDeR
WaaRLaNDeR ( 2278 ) 22-01-2015 19:44
Quote:
God, komt Jan weer aankakken.. Krijg je geen snoepreisjes meer van EA, dat je zo zuur bent kerel?


Hou toch eens op met dat gezeik vent.
avatar van Dan
Dan ( 1990 ) 22-01-2015 19:48
Quote:
Neem van mij aan... Dragon Age Inquisition is een meesterwerkje !

Jan


Totaal niet mee eens. Erg naar uitgekeken maar een totale teleurstelling. Ik wil gamen, geen filmpjes kijken. Daarbij snap ik niet dat deze game bovenaan vele lijstjes kan prijken. Het is een december release. Om een goed oordeel te kunnen vellen zou hij dit jaar pas in de lijstjes moeten voorkomen.
avatar van Sabin5995
Sabin5995 ( 3260 ) 22-01-2015 19:52
Ik vind het een leuke column, ik kan me wel vinden in deze gedachtegang van Jan.
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1458   2) 22-01-2015 19:52
Even vooropgesteld, ik heb momenteel nog heel weinig met EA, maar heb er ook niets op tegen.... Vind het beetje te gemakkelijk om EA als de grote boze wolf te betitelen. EA is een bedrijf dat winst wil maken, simpel as that...geen liefdadigheidsinstelling. Kortom...volgens mij is EA niet slechter of beter dan andere grote publishers zoals Activision. Ze blinken qua aanbod vrijwel allemaal uit in middelmatigheid....zeker als het om risico's ( lees: nieuwe IP's ) gaat....maar wie neemt nog risico's? Een grote productie betekent big money en het tij kan snel keren ( Codemaster gokte op de F1 franchise en zit nu in zwaar weer ). Alle megapublishers brengen sequel na sequel om de markt, vooral bang om creatieve risico's te nemen en zo ten onder te gaan. Voor vernieuwing. mocht je dat al willen ( de verkooplijsten worden zoals Jan al aangeeft inderdaad gedomineerd door games voor de massa ) dan moet je niet bij de reuzen wezen....een open deur, maar de vernieuwing komt vooralsnog van indies en godzijdank waait een steeds frissere wind uit Japan.

Ach...EA zal zonder meer overleven...of we daar op het gebied van vernieuwing blij mee moeten zijn is een tweede. Persoonlijk koop ik steeds minder EA-games, maar kan ik hun beleid wel begrijpen. Toen ze destijds nieuwe IP's in de markt zetten, ( Mirror's Edge, Spore, Brutal Legends ) leverde dat bar weinig op, werden investeerders boos en kon John Riccitiello ( iemand die toch vernieuwing beoogde ) uiteindelijk het veld ruimen.
avatar van CrippledKiller
CrippledKiller ( 6540 ) 22-01-2015 19:57
Battlefront wordt echt zo'n kutgame... Draait op dezelfde Engine als Battlefield 4 en wordt gemaakt door hetzelfde baggerteam.. Nee laat maar hangen! Wat ik van EA verwacht? Compleet niks meer. Net ook wat meer mensen zeggen. Waar je vroeger nog blij werd van het EA logo is dt nu meer plaatsvervangende schaamte omdat je wederom een wanproduct hebt gekocht. Zelfde trouwens met Ubisoft die dezelfde rotgeintjes vertoont.
avatar van JanM.
JanM. ( 38 ) 22-01-2015 19:57
Lol. hilarisch dat over 'snoepreisjes' - ik ben as we speak met EA (samen met Tweakers en IGN Benelux) in Londen voor Battlefield Hardline. Persevents en mijn meningen over games/ uitgevers staan los van elkaar. Het draait om de content. En EA heeft de laatste jaren gewoon veel steken laten vallen. Dat heb ik vanmiddag ook gezegd tegen PR van EA.
avatar van Uribium
Uribium ( 2962 ) 22-01-2015 19:58
Quote:
Ik vind het een leuke column, ik kan me wel vinden in deze gedachtegang van Jan.


Sluit ik me geheel bij aan! Mijn jeugd bestond voornamelijk uit NHL 2000 en de vroege Harry Potter games op de PC, voormij stond het logo'tje met 'Challenge Everything' voor pure kwaliteit, maar met de jaren is dit eerder veranderd in afgunst, in de nieuwste NHL game (De eerste op Next-Gen-Systemen) laat veel functies van zijn voorganger doen ontbreken, en daar betaal je dan de volle mep voor :/
avatar van CurlyKirby
CurlyKirby ( 700 ) 22-01-2015 20:04
Laten we nou aub niet over vroeger beginnen, alles was 10x beter toen we kleiner waren. De Harry potter games zijn sowieso een pot nat en niet veel bijzonders aan, net zoals meeste movie games trouwens. Heel fijn voor jullie Nostalgia, maar zo werkt het helaas niet.
avatar van Uribium
Uribium ( 2962 ) 22-01-2015 20:09
Quote:
Laten we nou aub niet over vroeger beginnen, alles was 10x beter toen we kleiner waren. De Harry potter games zijn sowieso een pot nat en niet veel bijzonders aan, net zoals meeste movie games trouwens. Heel fijn voor jullie Nostalgia, maar zo werkt het helaas niet.


avatar van Clamticore
Clamticore ( 4457 ) 22-01-2015 20:10
Quote:
Vroeger werd ik blij toen ik het "EA Challenge Everything" logo zag en hoorde.

Ik deed altijd mijn oren dicht, ik werd gek van die "seven days..."-achtige stem.

Maar goed, ik ben pumped voor Hardline, ik heb Battlefield 4 overgeslagen omdat het naar mijn mening teveel leek op 3 en met deze nieuwe setting heb ik er weer helemaal zin in!
avatar van Pacboyslim
Pacboyslim ( 447 ) 22-01-2015 20:10
Je maakt je zorgen om de hele industrie, niet alleen om EA.
avatar van T.Pennings
T.Pennings ( 3862 ) 22-01-2015 20:11
Die eerste twee Harry Pottergames vond ik anders ook best leuk.
avatar van JanM.
JanM. ( 38 ) 22-01-2015 20:14
Ik hoop persoonlijk dat EA ooit nog eens op waardige wijze Command & Conquer reboot, en Mass Effect 4 kijk ik ook erg naar uit. En als Star Wars nerd steek ik ieder dag een kaarsje aan dat Battlefront Star Wars goed wordt. En natuurlijk is Mirror's Edge 2 ook nog in de maak.
avatar van Lukky NL
Lukky NL ( 601 ) 22-01-2015 20:15
Ik maak me zorgen om de gamingbusiness in het algemeen. Of ben ik de enige die vind dat er qua gameplay sinds de PS2 nauwelijks vooruitgang is geboekt?

RTS-en zijn dood Jan. Vergane glorie. Ik wacht al tijden op WC4. Ook die gaat er nooit komen.
avatar van Doobieters
Doobieters ( 24236   97) 22-01-2015 20:24
Quote:

RTS-en zijn dood Jan. Vergane glorie. Ik wacht al tijden op WC4. Ook die gaat er nooit komen.

Daar denkt Blizzard met zijn Starcraft serie toch echt anders over Die game is groter dan ooit! Dat er naast SC geen andere kwalitatieve RTS'en zijn omdat geen uitgever zijn vingers er aan wil branden is een ander verhaal.
avatar van Twanx
Twanx ( 323 ) 22-01-2015 20:24
Goede Column. Ik hoop dat ze Mirror's edge gewoon heel vet maken, ik vond de eerste in ieder geval heel vet. En misschien een nieuwe BF bad company. Ik speel momenteel weer Bad company 2 omdat ik die toch echt een stuk leuker vind om te spelen dan BF 3 en 4.
avatar van Doobieters
Doobieters ( 24236   97) 22-01-2015 20:28
Quote:
Battlefront wordt echt zo'n kutgame... Draait op dezelfde Engine als Battlefield 4 en wordt gemaakt door hetzelfde baggerteam..

Overdrijf je niet een beetje? Ik heb de BF serie hoog zitten, heb deel 3 en 4 erg veel gespeeld. Hardline mogen ze houden maar op Battlefront zit ik echt te wachten. Voor mij had er geen betere studio geweest die ik die serie had toe willen vertrouwen in het FPS genre. Natuurlijk, ze hebben fouten gemaakt, maar ik hoop dat ze geleerd hebben. Met Dragon Age hebben ze laten zien dat ze niet verleerd zijn om goede games te maken en een dev ook tijd te gunnen.
avatar van MarvelousMax
MarvelousMax ( 6025 ) 22-01-2015 20:34
Quote:
Ik maak me zorgen om de gamingbusiness in het algemeen. Of ben ik de enige die vind dat er qua gameplay sinds de PS2 nauwelijks vooruitgang is geboekt?

RTS-en zijn dood Jan. Vergane glorie. Ik wacht al tijden op WC4. Ook die gaat er nooit komen.


Total war serie leeft nog goed, company of heroes doet het redelijk en MOBAs zijn natuurlijk ook een soort RTS
avatar van Spellevent
Spellevent ( 477 ) 22-01-2015 20:41
Quote:
[..]
Totaal niet mee eens. Erg naar uitgekeken maar een totale teleurstelling. Ik wil gamen, geen filmpjes kijken.


Nou dat vind ik een rare stelling bij dit spel, filmpjes en spel sluiten naadloos aan, je kompleet gecustomisede en uitgedoste karakter speelt daar de hoofdrol in, en als je kijkt naar de kijk-speel ratio van dit spel dan zit ik denk ik nog geen 2% in filmpjes (gol ik, na 180u en op 60-70% van de game vermoed ik). Sorry, maar het klinkt alsof je zelf het spel geen kans hebt gegeven. Als rpg liefhebber is het echt wel een moderne klassieker (net als dragons dogma trouwens, hoop op een vervolg).
avatar van SebastiaanB
SebastiaanB ( 2640 ) 22-01-2015 20:46
Quote:
[..]


Total war serie leeft nog goed, company of heroes doet het redelijk en MOBAs zijn natuurlijk ook een soort RTS

Total war is geen echte RTS.
Maar binnenkort lanceert Grey Goo wat wel weer een hoogstaande RTS zou moeten zijn.

Over de column an sich weinig nuttigs te melden. Kan me er enigszins in vinden dat de kwaliteit toch wel een stuk minder is en ik denk dat door de druk van elk jaar een bepaalde game uitbrengen zoals een sportgame dat er dan soms te weinig vernieuwing plaatsvindt. Of er vindt wel vernieuwing plaats, maar dan is het te weinig getest waardoor er slordige fouten in zitten. Fouten die ik dagelijks ervaar bij een potje fifa 15 helaas.
Al met al heeft EA gewoon een paar enorm sterke franchises, hopelijk dat ze die namen eer aan gaan doen bij de volgende releases.
avatar van Lukky NL
Lukky NL ( 601 ) 22-01-2015 21:02
Quote:
[..]

Daar denkt Blizzard met zijn Starcraft serie toch echt anders over Die game is groter dan ooit! Dat er naast SC geen andere kwalitatieve RTS'en zijn omdat geen uitgever zijn vingers er aan wil branden is een ander verhaal.


Ik zeg het niet graag, maar Blizzard is ook vergane glorie *rent snel weg*
avatar van Linguist
Linguist ( 5808 ) 22-01-2015 21:34
Quote:
Ik hoop persoonlijk dat EA ooit nog eens op waardige wijze Command & Conquer reboot, en Mass Effect 4 kijk ik ook erg naar uit. En als Star Wars nerd steek ik ieder dag een kaarsje aan dat Battlefront Star Wars goed wordt. En natuurlijk is Mirror's Edge 2 ook nog in de maak.

Dat hoop ik ook Jan, hier ook een C&C-fan van het eerste uur. Ik dacht en hoopte dat de wederopstand ook eindelijk ging gebeuren met Generals 2, en ik verwachtte niets anders van jouw geschiedenis bij de PU als megagrote fan van de serie. Dat moment toen ze aankondigden dat het een F2P-titel ging worden à la Tiberium Alliances, begon ik mijn hoop al te verliezen. Toen ze het helemaal annuleerden was ik zeer zéér teleurgesteld...

Ik volg de website CNCNZ.com elke dag, naar mijn mening de keurigste C&C-fansite op het web. De laatste paar dagen is het een en al ach en wee, vanwege het feit dat EA zonder enige melding de stekker uit de forums heeft getrokken (zelfs de moderators als CNC_Tethis waren niet op de hoogte gesteld). Ze geven niks om dé serie van de moeder der alle RTS'en naast Dune 2. Westwood Studios is inmiddels vergane glorie, maar om deze magische RTS-serie ZO de grond in te boren... zo zie je maar weer wat voor bedrijf EA wel niet is, topper of niet.
avatar van Alphonse
Alphonse ( 325 ) 22-01-2015 21:45
EA heeft gewoon heel wat slechte besluiten gemaakt die niet alleen het bedrijf maar ook de kwaliteit van hun games heeft aangetast en dan is het vanzelfsprekend dat de fans hier negatief op reageren.

Hier een aantal voorbeelden:
Mass effect:


O.a. SIms 4:


Alle EA games:Dragon age inquisition heb ik ongeveer 70 uur gespeeld en ik heb er erg van genoten dus dat mag ook wel gezegd worden:)
avatar van Sephi
Sephi ( 258 ) 22-01-2015 23:13
Ik herinner me een aflevering van South Park die door middel van een parodie (stiekem is South Park één grote parodie) goed weergaf hoe de meeste mensen EA inmiddels zien: afwachten tot een nieuwe studio met een nieuwe IP aanslaat bij het publiek, dan met een grote zak geld komen en de naam van de IP jarenlang uitmelken en er een nog grotere zak geld aan terug te verdienen. Dat de hele Serie uiteindelijk zuur, uitgemolken en zelfs door de fans uiteindelijk uit wordt gekotst, zal EA een worst zijn. De zak met geld is tegen die tijd al lang en breed binnen.
Passie en toewijding aan de industrie is er al een decennia niet meer bij EA. Jammer, maar dat is kapitalisme.
avatar van Xiomata
Xiomata ( 511 ) 22-01-2015 23:30
Screw EA!
Het enige goede afgelopen jaar was Dragon age inquisition
De rest is vol bugs geladen releases of bagger met microtransaction en cheaten tegen betaling opties.
Ik vind het best als een bedrijf winst wil maken maar tegenwoordig komen ze over als een stelletje graaiers.
avatar van Asharon
Asharon ( 580 ) 22-01-2015 23:31
Ik speel zelf wel spellen van EA games, maar het is in principe gewoon een k.u.t. uitgever. BioWare is van één van m'n favoriete ontwikkelaars naar een 'meh' studio gegaan. Mass Effect 3, Dragon Age 2, Star Wars the old Republic vond ik allemaal niet BioWare waardig. Westwood is compleet om zeep geholpen. Fifa... tja, ik speel het wel maar kan niet zeggen dat de games echt beter worden. De Sims en Sim City is al genoeg over gesproken. Battlefield gaat echt héél hard naar beneden. 1 & 2 zijn geweldig. 3 was (is) een technisch bijzondere game maar qua gameplay vind ik die matig. 4 is een onafgemaakte DLC. Hardline slaat natuurlijk nergens op. Volgens mij hadden ze bij EA ook wel door dat dat niks gaat worden, dus zet er Battlefield voor en hoop dat er mensen zijn die er intrappen (genoeg).

avatar van M-iichel
M-iichel ( 309 ) 22-01-2015 23:44
het was ff minder bij EA, maar na het wegdoen van online passes en andere acties.. en een paar top titels heeft EA weer een goede naam in mijn boek :) Activision is way worse atm imho
avatar van MatB20
MatB20 ( 965   1) 23-01-2015 00:07
Waarom is Generals 2 gecanceled!? Dit snap ik echt niet, speel Zero Hour vandaag de dag nog steeds. Daarbij was de alpha ook speelbaar en zag het er op een paar dingen na goed uit. Alsjeblieft EA, pak het weer op en maak een waardige opvolger van de beste RTS allertijden!
avatar van Yojimbro
Yojimbro ( 16105 ) 23-01-2015 00:33
Quote:
God, komt Jan weer aankakken.. Krijg je geen snoepreisjes meer van EA, dat je zo zuur bent kerel?


Hahaha, heerlijk ongenuanceerd weer
avatar van Ghostsoldier
Ghostsoldier ( 1269 ) 23-01-2015 00:36
Quote:
Battlefront wordt echt zo'n kutgame... Draait op dezelfde Engine als Battlefield 4 en wordt gemaakt door hetzelfde baggerteam.. Nee laat maar hangen! Wat ik van EA verwacht? Compleet niks meer. Net ook wat meer mensen zeggen. Waar je vroeger nog blij werd van het EA logo is dt nu meer plaatsvervangende schaamte omdat je wederom een wanproduct hebt gekocht. Zelfde trouwens met Ubisoft die dezelfde rotgeintjes vertoont.


Het eerst stukje van deze tekst is echt emotie in plaats van rationeel kijken. Hoe kun nou in godsnaam zeggen dat battlefront een kutgame gaat worden, zonder dat je er ook maar iets van heb gezien.

Tevens, heb ik een zwak voor EA. Ze hebben voor mij games gemaakt/uitgegeven die ik erg hoog heb staan. Mass effect, dragon age, James bond nightfire en al die andere james bond games voor de PS2. Daarmee ben ik het wel mee eens dat EA de laatste jaren niet goed bezig is. Maar iedereen maakt fouten en ik hoop dat EA die fouten te boven komt.

En om Ubisoft nou gelijk te gaan vergelijken met EA vind ik ook wel weer een beetje overdreven. Ja, Ubisoft heeft fouten gemaakt met Unity, inquisition en watch dogs, maar ze hebben ook south park gemaakt en valiant hearts en far cry 4. Geef ze wat credit. Dat verdienen ze. Nogmaals iedereen maakt fouten. Ubisoft compenseert die fouten over het algemeen wel
avatar van Jaina-Emily
Jaina-Emily ( 1924 ) 23-01-2015 09:03
South Park (geweldige game btw) hebben ze gewoon van THQ overgenomen he. Ubi heeft er vrij weinig input over gehad.
avatar van Calvinh
Calvinh ( 1725 ) 23-01-2015 09:19
Quote:
[..]


En om Ubisoft nou gelijk te gaan vergelijken met EA vind ik ook wel weer een beetje overdreven. Ja, Ubisoft heeft fouten gemaakt met Unity, inquisition en watch dogs, maar ze hebben ook south park gemaakt


Nee, South Park is gemaakt door Obsidian Entertainment. Een bedrijf wat ook met bijvoorbeeld SEGA gewerkt heeft, is voor zover bij mij bekend een op zichzelf staande studio. Natuurlijk bekend van mijn all-time favoriete game Alpha Protocol, maar het heeft ook Fallout New Vegas en nog een paar dingen gedaan.
avatar van JBjeroen
JBjeroen ( 1186 ) 23-01-2015 09:36
Het zijn meer uitgevers die bij mij teboek staan als slechte uitgevers die onafgemaakte producten leveren. Alleen al om deze reden koop ik geen games direct vanaf het begin, een enkeling daargelaten. Hierdoor betaal ik nergens de hoofdprijs voor en weet je uit ervaring van andere gamers of het speelbaar is. Dit scheelt een hoop geld en frustratie. Op deze manier kom je ook niet tegen dat een game niet af is. Je leest het misschien wel op internet maar wanneer je hem aanschaft is het meeste weer goed gepatcht.
avatar van Yoonaii
Yoonaii ( 144 ) 23-01-2015 09:56
Quote:
[..]


Total war serie leeft nog goed, company of heroes doet het redelijk en MOBAs zijn natuurlijk ook een soort RTS


Yes! Zelfs in de Warhammer (Classic) Total War lijkt nu echt beweging te zitten.
EA is een boer: ze melken al jaren de vaste koeien en alleen de koeien waar serieuze problemen ontstaan (en er minder geld voor de melk gevraagd kan worden) wordt ingegrepen. Zie Hardline. Overigens is die ingreep naar mijn smaak waardeloos, maar hey, ook dat is in lijn met wat EA is en doet.

Dat gezegd hebbende, Dragon Age Inquisition was een uitermate waardig derde deel. Ook een blinde eekhoorn vindt wel eens een nootje ;)
avatar van Mx-KAEY
Mx-KAEY ( 171   1) 23-01-2015 10:05
Quote:
Ik hoop persoonlijk dat EA ooit nog eens op waardige wijze Command & Conquer reboot


Er is ng steeds een grote online community (waaronder ik) die generals spelen... moet je nagaan! Spel is grandioos! Hoop inderdaad dat de game gereboot wordt op een waardige wijze! Dat zou mijn hart wel een beetje sneller doen kloppen. Of net als heroes of the might and magic 3 een HD remake, is iig iets. Ja melk het maar uit, laat de mensen warm lopen en breng alsjeblieft een nieuwe generals uit (hoe actueel zijn de factions nu, chinezen, GLA, VS)
avatar van Niels
Niels ( 18257 ) 23-01-2015 10:17
Rol: Community event manager
Dat een publisher een "onafgemaakt" of buggy spel levert - kan iets zeggen over die publisher. Bevoorbeeld dat ze teveel op deadlines en niet op kwaliteit gericht zijn of een onrealistische houding t.o.v. de staat van moderne techniek (altijd online werkt gewoon nog niet - zowel privéverbindingen als servers laten het afweten)

Het kan ook iets zeggen over de ontwikkelaars. Ik kan me in Ubisofts geval goed voorstellen dat de studios die verantwoordelijk zijn voor de productie van Assassin's creed en Hacker's cree... uh, watchdogs... last hebben van een bepaalde sleur die het werk niet ten goede komt.

Ubisoft heeft dan weer wel pareltjes afgeleverd met Rayman Legends, Child of Light, Valiant hearts, FarCry 4 e.d. Ik heb ook goede hoop voor Beyond Good & Evil 2.


EA heeft de behoorlijk goede Dragon Age Inquisition, de volgens mij behoorlijk enthousiast ontvangen Plants vs Zombies: Garden warfare en ik meen dat Titanfall ook niet verkeerd viel. Ook de Need for speed serie doet het goed (vooral degene gemaakt door ex-Criterion devs)

SimCity is uit 2013. Ze hebben vorig jaar enkel geblunderd met Battlefield 4 en the Sims. Hier staan veel meer goede games tegenover.
Ik zou EA al willen beklagen door hun gebrek aan moeite voor en het laten vallen van de Wii U, behalve Need For Speed: Most Wanted, waardoor ze een groot aandeel hebben gehad in de matige verkoop van die console - maar het is gewoon niet realistisch te richten op de weinige echte missers terwijl ze verder veel goede producten op de markt brengen. (Ik laat de free-to-play smartphone versies van geliefde retro franchises even buiten beschouwing. We richten ons hier op gamen - niet het semi-interactieve digitale worteltje op een stokje achterna lopen als tijdsverdrijf, waarbij je niet eens meer weet wat je gedaan hebt zodra je deze 'game' neerlegt.)

Wat EA betreft vind ik het vooral jammer dat ze zoveel studios, zoals Westwood en Bullfrog, hebben overgekocht om maar één of twee franchises van deze studio actief te gebruiken. Ik blijf hopen op een revival van franchises zoals

Origin Systems: Wing commander, Crusader, Wings of glory of System shock (geen idee hoe die met rechten zit)
Bullfrog: Populous, Magic carpet, de tijd dat SIM xxx games redelijk serieus waren terwijl de Theme xxx games van deze studio wat meer humoristisch en cartoony waren.
Westwood: Dungeons & Dragons, Eye of the beholder, Legend of Kyrandia, Lands of Lore, Dune, Earth & Beyond
Mythic entertainment: Dark age of camelot, Darkness falls
Bioware: Baldur's gate, neverwinter nights, shattered steel
Criterion: Burnout
Maxis: De hele Sims franchise. Vroeger hadden we een (vaak aan andere games gekoppelde) SimAnt, SimCopter, SimTown, SimGolf, SimPark, SimSafari. Nu is het enkel nog The Sims en SimCity.
Pandemic.

Ik wil nieuwe games in bovenstaande franchises! Op console, niet op mijn telefoon!
avatar van JBjeroen
JBjeroen ( 1186 ) 23-01-2015 10:24
Ik vind ook dat er teveel wordt gericht op smartphone devices. Veel EA games zie ik op de smartphone verschijnen en dit is een platform die ik eigenlijk al heb uitgesloten om op te gamen.
avatar van Linguist
Linguist ( 5808 ) 23-01-2015 10:47
Quote:
Waarom is Generals 2 gecanceled!? Dit snap ik echt niet, speel Zero Hour vandaag de dag nog steeds. Daarbij was de alpha ook speelbaar en zag het er op een paar dingen na goed uit. Alsjeblieft EA, pak het weer op en maak een waardige opvolger van de beste RTS allertijden!

Dat dus ! Generals 2 zag naar mijn mening zeer strak uit, ik vind het teveel zonde van al het werk van Victory Games en betrokkenen om zomaar de knop op uit te zetten...

Quote:
[..]
Er is ng steeds een grote online community (waaronder ik) die generals spelen... moet je nagaan! Spel is grandioos! Hoop inderdaad dat de game gereboot wordt op een waardige wijze! Dat zou mijn hart wel een beetje sneller doen kloppen. Of net als heroes of the might and magic 3 een HD remake, is iig iets. Ja melk het maar uit, laat de mensen warm lopen en breng alsjeblieft een nieuwe generals uit (hoe actueel zijn de factions nu, chinezen, GLA, VS)

Hier hetzelfde, al is het mede te danken aan de mods en standalone games op ModDB, IndieDB en Desura die de C&C-games nog alive and kicking houden.
avatar van Ghostsoldier
Ghostsoldier ( 1269 ) 23-01-2015 11:22
Quote:
[..]


Nee, South Park is gemaakt door Obsidian Entertainment. Een bedrijf wat ook met bijvoorbeeld SEGA gewerkt heeft, is voor zover bij mij bekend een op zichzelf staande studio. Natuurlijk bekend van mijn all-time favoriete game Alpha Protocol, maar het heeft ook Fallout New Vegas en nog een paar dingen gedaan.


Excuses, u heeft gelijk. Maar ubisoft heeft de stap wel gemaakt om deze titel over te nemen van THQ en de game uit te geven
avatar van M Monster D
M Monster D ( 1374 ) 23-01-2015 11:46
Wat ik denk dat EA moet doen zijn de volgende dingen:

- online niet beperken voor jonger dan 18 jaar
- een nieuwe skate uitbrengen (desnoods re-masteren)
- vrije online multiplayer lobby's in battlefield games
- collectors editions aanbieden die de moeite waard zijn
- meer reveals van mass effect 4, om te laten zien dat ze serieus zijn
- de sims weer uitgeven op consoles, ipv pc exlusive
- een nieuwe Need for Speed uitbrengen
- Burnout weer een nieuw leven in blazen, misschien als kleine arcade racer ipv een echte game
- weer een def jam fighter game zoals FFNY of vendetta, GEEN icon

als ze hier tijd insteken, over het jaar een paar van deze projecten af heeft, dan komt goed met EA
avatar van Kroon
Kroon ( 822 ) 23-01-2015 12:37
Leuke column, ben het ermee eens.

Ik zou graag zien dat de Sims en Simcity niet zo verpest werden, en een nieuwe Fifa Street in de stijl van 1/2 zou ook niet misstaan!
Ik hoop dat ze een beetje wegtrekken van mobile gaming, want dat lijkt toch een beetje op de antagonist van de game industrie.

Zelf kijk ik wel erg uit naar Mirror's Edge 2
avatar van Xandrilios
Xandrilios ( 196 ) 23-01-2015 15:03
Agreed met de column, al vind ik EA's franchises al poep zijn geworden sinds de vorige generatie consoles (Mass Effect daargelaten). De teleurstelling over SSX doet nog steeds zeer ;)
avatar van Xelfer
Xelfer ( 105 ) 23-01-2015 15:46
EA is gewoon een ellendig bedrijf waar alles om geld draait.

Ze zijn niet voor niets 2 keer winnaar geworden van de golden poo award (slechtste bedrijf van de VS).
avatar van Computerfiguur
Computerfiguur ( 349 ) 23-01-2015 16:13
Quote:
Leuke column, ben het ermee eens.

Ik zou graag zien dat de Sims en Simcity niet zo verpest werden, en een nieuwe Fifa Street in de stijl van 1/2 zou ook niet misstaan!
Ik hoop dat ze een beetje wegtrekken van mobile gaming, want dat lijkt toch een beetje op de antagonist van de game industrie.

Zelf kijk ik wel erg uit naar Mirror's Edge 2


Simcity had veel te kleine steden en werkt nog altijd niet optimaal. Ik heb 't 282 uur gespeeld, en vond t ook echt leuk.. Maar de fouten die er in zitten hadden ze best mogen oplossen.

De Sims 4 zitten ook aardig wat fouten in. Eerst was er een bug waardoor je alleen maar tweelingen kreeg uit zwangere sims, nu krijg je OF alleen jongens.. OF alleen meisjes per familie.. En heb je hele families die niet kunnen opruimen, niet weten wat t is.. En daarnaast geen schoonmaakster kunnen inhuren.

M'n volgende game op t verlanglijstje is Dragon Age Inquisition.. Ik hoop echt dat t daarmee meevalt..
avatar van Niels
Niels ( 18257 ) 23-01-2015 16:59
Rol: Community event manager
Quote:
[..] En heb je hele families die niet kunnen opruimen, niet weten wat t is.. En daarnaast geen schoonmaakster kunnen inhuren.


Dus EA is de reden dat mijn huis een puinhoop is!
Damn jou, EA! Mij forceren in mijn eigen rommel van gamedoosjes en amiibos te leven!
avatar van Djaitje
Djaitje ( 11 ) 23-01-2015 20:28
Ik denk dat de simpele gebruiker die gewoon zijn fifaatje meepakt, weinig te klagen heeft. Het is toch super dat je tegenwoordig diverse speeltypen hebt. Be a pro, spelen met een team, ultimate team waar ik in de avond mn club nog even op mn app mn teampje bijwerk met de companion app. Ik vind dat ze toch vernieuwend zijn. Als ik nu mn fifa 97 in mn ps1 zou doen, zou ik EA helemaal fantastisch vinden..
avatar van Sider inc
Sider inc ( 732 ) 23-01-2015 23:00
Criteron is toch ook nog bezig met een nieuwe race(?) game. Die ze op de e3 als alpha lieten zien. Dat ze wat blunders hebben gemaakt oke maar zorgen maken? Ubisoft maakt ook zat blunders de laatste tijd, en activision gaat volgens mij ook langzaam ondermaats presteren.

Zijn toch wel de drie grootste maar blijkbaar word er alleen zorgen gemaakt over EA?
avatar van Mr. Cheapo!
Mr. Cheapo! ( 7446 ) 24-01-2015 06:21
Ook deze keer weer helemaal met Jan eens, zorg dat de games als kwalitatief uitmuntende games producten worden uitgebracht.
avatar van Typhoon20
Typhoon20 ( 546 ) 24-01-2015 11:48
Fifa is een rampzalige serie elk jaar hard op achteruit t probleem is EAs greed. Binnenkort kan je fifa ook toevoegen aan die lijst van gefaalde EA series. Ik kocht fifa elk jaar. Fifa 15 is de laatste fifa voor mij. Een triest bedrijf, amper service, geen moeite voor verbeteringen kortom t gaat elk jaar slechter en slechter.
avatar van Logical
Logical ( 488 ) 24-01-2015 14:54
Hardline is zeker het einde van de BF serie. Die bagger ga ik niet aanschaffen.
avatar van Tranceguy
Tranceguy ( 424 ) 24-01-2015 17:09
Quote:
[..]


Ik zeg het niet graag, maar Blizzard is ook vergane glorie *rent snel weg*


De praktijk wijkt anders toch echt bepaald anders uit dan dat.....
avatar van Tranceguy
Tranceguy ( 424 ) 24-01-2015 17:10
Quote:
Leuke column, ben het ermee eens.

Ik zou graag zien dat de Sims en Simcity niet zo verpest werden, en een nieuwe Fifa Street in de stijl van 1/2 zou ook niet misstaan!
Ik hoop dat ze een beetje wegtrekken van mobile gaming, want dat lijkt toch een beetje op de antagonist van de game industrie.

Zelf kijk ik wel erg uit naar Mirror's Edge 2


Dat is dus totaal niet waar....
avatar van Tranceguy
Tranceguy ( 424 ) 24-01-2015 17:11
Wat een bullshit reacties zie ik hier toch weer tussen staan...
avatar van Tranceguy
Tranceguy ( 424 ) 24-01-2015 17:13
Quote:
Ik vind ook dat er teveel wordt gericht op smartphone devices. Veel EA games zie ik op de smartphone verschijnen en dit is een platform die ik eigenlijk al heb uitgesloten om op te gamen.


Zal niet lang duren want smartphones kunnen niet tippen aan de mogelijkheden, kracht en graphics van game consoles en pc....
avatar van Linguist
Linguist ( 5808 ) 24-01-2015 18:11
Ik zou je reacties samenvoegen, een quadruple post komt heel zelden voor hier op Budgetgaming.
avatar van Kroon
Kroon ( 822 ) 24-01-2015 18:27
Quote:
[..]


Dat is dus totaal niet waar....

Goed verhaal Jan Lul, maar wat is precies niet waar? Vond je Fifa street 1 en 2 verschrikkelijk of vind je mobile gaming nice?
avatar van Ghostsoldier
Ghostsoldier ( 1269 ) 24-01-2015 20:11
Quote:
Fifa is een rampzalige serie elk jaar hard op achteruit t probleem is EAs greed. Binnenkort kan je fifa ook toevoegen aan die lijst van gefaalde EA series. Ik kocht fifa elk jaar. Fifa 15 is de laatste fifa voor mij. Een triest bedrijf, amper service, geen moeite voor verbeteringen kortom t gaat elk jaar slechter en slechter.


Als je fifa een rampzalige serie vindt, waarom heb je het dan helemaal tot aan fifa 15 gekocht? Vind ik toch een beetje krom.

avatar van J0rizz
J0rizz ( 98 ) 24-01-2015 20:50
Quote:
[..]


Nee, South Park is gemaakt door Obsidian Entertainment. Een bedrijf wat ook met bijvoorbeeld SEGA gewerkt heeft, is voor zover bij mij bekend een op zichzelf staande studio. Natuurlijk bekend van mijn all-time favoriete game Alpha Protocol, maar het heeft ook Fallout New Vegas en nog een paar dingen gedaan.


Nice, nog een fan van alpha protocol. Die game was BAAS
avatar van Tevfik90
Tevfik90 ( 476 ) 25-01-2015 00:05
Goeie colomn, helemaal mee eens. Maar ik ben het niet met je eens als het om fifa15 draait, fifa13 was naar mijn mening de laatste goeie fifa. sindsdien is er naar mijn zegge niet echt iets positiefs toegevoegd aan de game apart van de transfers en dat de graphics wat mooier zijn geworden. Het nieuwe game-systeem speelt naar mijn gevoel niet echt lekker en ik geniet dan ook niet meer echt van de game, ik speel het alleen maar omdat het wel gezellig is om je vrienden ff af te maken in een 1v1 potje. verder vind ik het niet echt leuk meer om te spelen terwijl ik wel een groot voetbal fan ben.
avatar van Fernando93
Fernando93 ( 1459 ) 25-01-2015 12:02
Van mij mag EA vandaag nog kapot gaan. Fifa blijf ik verslaafd aan maar de fouten zijn op zijn minst schandelijk het slechte comentaar. De fouten van de scheidsrechters buiten spel ( ). Zonde. Tja BF4 gewoon zonde. Het lijkt dat ze de motivatie niet meer hebben om het goed te doen net als alle grote merken tegen woordig zoals samsung met mobiels. Nike met een airmax enz.
avatar van Jorden1506
Jorden1506 ( 376 ) 25-01-2015 22:56
EA heeft voor mij al een tijd afgedaan, niet alleen vanwege de enorme flut releases, maar ook hoe ze het met de Wii U aanpakten. Drie games bij release die al een half jaar op andere consoles uit zijn (en Fifa 13 zelfs de helft van de functies miste), en vervolgens de ene dag zeggen dat je nog wel support geeft, de volgende dag ze de grond in trappen en de volgende dag weer poeslief zijn. Die prijzen van slechtste bedrijf van Amerika zijn niet voor niets...
avatar van Ddd111
Ddd111 ( 88 ) 27-01-2015 14:52
Ik kijk bij het kopen van een game echt nooit naar wie het spel uitgeeft....
avatar van DirkSteentje
DirkSteentje ( 19 ) 27-01-2015 15:28
fifa is anders zeer goed
avatar van Montalvo
Montalvo ( 2677   1) 27-01-2015 15:56
Ik zal de strategie anders even haarfijn uitleggen hoor:

Star Wars: Battlefront by DICE.

Ik snap die ophemeling van BioWare alleen niet zo. Prima games hoor, maar die gaan nooit de EA kar trekken. Mass Effect Series is goed voor circa 15 miljoen units sold. Dus 1, 2, 3 en platformen bij elkaar opgeteld, over 5-6 jaar uitgesmeerd, 2,5 a 3 miljoen games per jaar voor een Mass Effect game. FIFA 14; 16.5 miljoen, Battlefield 4; 12 miljoen, beide in 1 jaar. Dan is het niet zo gek dat je met Battlefield Hardline komt.
avatar van Db87
Db87 ( 73 ) 28-01-2015 11:54
Ik hoop dat er nog een dikke Command & Conquer reboot komt!
avatar van Demonmarv
Demonmarv ( 33 ) 29-01-2015 11:40
Ik maak ook inderdaad zorgen om de hele game industrie en niet alleen EA. Halve games worden uitgebracht en onder het mom van DLC kan je de rest kopen. Kijk bv naar Destiny, overhypte game waar ik ook ben ingetrapt. Games die vol met fouten en bugs en nauwlijks speelbaar zijn, bv Unity en Battlefield 4. Jaarlijkse sport games die zo weinig vernieuwing hebben dat het dezelfde games zijn met nieuwe teamsheets bv de Fifa series. Micro dlc's alleen voor nieuwe wapens of skins, wat je vroeger gratis kreeg. De lengte van de gemiddlde games is ook niet zo hoog meer. Oude titels die kapot zijn gemaakt. Er zijn ook pluspunten hoor want met de nieuwe generatie consoles, graphics die zo fantastisch goed zijn. IK heb bijvoorbeeld enorm genoten Dragon Age Inqisition in mijn ogen een pareltje.Sommige geremasterde games waardeer ik ook, maar een hoop ook niet. Wat mij ook opvalt is dat de huidige generatie gamers niet snel tevreden zijn en alles makkelijk en toegangkelijk moet zijn. ik zelf ben 32 en game al vanaf de NES 8 bit. En dat waren soms echt moeilijke games. Je merkt dat de game industrie echt groot is geworden en niet alleen maar de " nerds " gamen maar eigenlijk iedereen van jong en oud, man en vrouw. En is het logisch dat er veel geld te halen valt en dat gaat inderdaad naar mijn mening soms te kosten van kwaliteit en creativiteit. Maar dat hoeft niet altijd, ik ben bv enorme fan van de Assassins Creed series. Daar is ook nit heel veel veranderd en toch blijft mij elk deel boeien.

Ik hoop stiekem dat capcom ooit nog een keer met een ps4 versie van onimusha komt.
avatar van Varken
Varken ( 16 ) 30-01-2015 17:43
Quote:
adagio
moet zijn: adagium

(zie bijv. wiki)