Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Een terugblik op drie jaar PlayStation Vita

Het is 22 februari. Dat betekent dat de PlayStation Vita alweer drie virtuele kaarsjes mag uitblazen. Drie jaar geleden lag de nieuwste handheld van Sony voor het eerst in de Europese schappen. In deze periode heeft het apparaatje veel meegemaakt en voor de kiezen gekregen. Tijd om terug te blikken op drie jaar PlayStation Vita...

2012 - Het jaar van de launch
Tijdens de E3 van 2011 werden er voor het eerst beelden getoond van de handheld die de PlayStation Portable zou opvolgen. Met twee analoge sticks en een kracht die in de buurt zou komen van de PlayStation 3 leek het erop dat 2012 het jaar van de PS Vita zou worden. Hoewel de PS Vita een leuk speeltje leek, waren, na de release in februari 2012, al snel de meningen verdeeld. Games konden enkel gespeeld worden als je een memory card erbij had gekocht. Geen punt zou je denken, maar laat het nou net zo zijn dat Sony haar eigen geheugenkaartjes heeft ontworpen speciaal voor de PS Vita. Gevolg: een 16 gigabyte geheugenkaartje met een prijskaart(je) van €49,95. Het nieuwe paradepaardje leek dus enkel te zijn weggelegd voor de elite. Voor iedereen die zich het nieuwste paradepaardje van Sony wel kon veroorloven ging een nieuwe wereld open op het gebied van handheld gaming.De PS Vita ligt namelijk heerlijk in de hand. Voor het eerst waren shooters op een handheld speelbaar met twee analoge sticks. Dan de launch games. Deze waren ook niet verkeerd: Uncharted: Golden Abyss, WipEout 2048, Espace Plan, ModNation en FIFA Football. Sony koos ervoor om met de Vita voor de hardcore gamers te gaan en zich ook meer op social media te richten. Buiten de prijs leek het alsof je niet veel te klagen had als eigenaar van een PS Vita. Helaas werd dat naar de tijd vorderde toch net wat anders. Nieuwe games verschenen maar met mondjesmaat en games die werden aangekondigd vielen achteraf zwaar tegen. Evenals de applicaties waar je vooral in de eerste vier maanden in Europa aardig lang op moest wachten. .

2013 - Sony stelt prioriteiten
2013 was niet alleen het jaar waarin de PS Vita zijn eerste kaarsje mocht uitblazen. Ook de PlayStation 4 werd toen officiëel gelanceerd in Europa. Met de komst van de PS4 werden ook de mogelijkheden van de Vita verder uitgebreid. Games konden binnenkort via de PS4 naar de Vita gestreamd worden. Handig voor als je kinderen of vrouw televisie wilt kijken en jij verder wilt gamen. Maar voor de rest was 2013 een vrij teleurstellend jaar; er gebeurde te weinig en echte AAA-titels bleven uit. De enige titels die eruit sprongen waren: Tearaway, Rayman Legends en Killzone Mercenary. Het was duidelijk te merken dat Sony prioriteiten moest stellen en zich volledig richtte op de PlayStation 4. .

De verkoopcijfers vielen tegen waardoor Sony zich genoodzaakt voelde om de verwachtingen naar beneden bij te stellen. Uit de jaarcijfers van Sony bleek dat er van de PS Vita en PSP samen slechts 7 miljoen exemplaren waren verkocht, terwijl Sony dit op 12 miljoen had begroot. Een flinke tegenvaller dus. Hetzelfde jaar werd er, als gevolg van de tegenvallende jaarcijfers, nog een prijsdaling aangekondigd. In plaats van €249,- kreeg de PS Vita een prijskaartje van €199,- en ook de geheugenkaartjes van Sony’s handheld daalden in prijs. .2014 - PS Vita Slim én veel indiegames
Begin vorig jaar gaf Sony een hint richting een kleinere versie van de PS Vita, een zogeheten Slim-variant. Niet veel later werd dit ook bevestigd tijdens een Playstation-Evenement. De dunnere en kleinere versie was al beschikbaar in Japan en heeft 1 gigabyte intern geheugen. Wel is het OLED-scherm vervangen voor een LCD-scherm zodat de batterij langer meegaat. .

Het bleek een goede zet van Sony om de Vita Slim ook in het Westen te lanceren. Vooral de Amerikanen zijn er dol op; dat bleek wel uit de verkoopcijfers. De eerste weken was het nieuwe hebbedingetje niet aan te slepen. Het liep zo goed dat hij in de winkel en online nauwelijks verkrijgbaar was. .

Het lijkt dus weer de goede kant op te gaan met de Vita; met de kritiek wordt eindelijk wat gedaan. De collectie games is uitgebreid in de vorm van indiegames en het aanbod aan games is flink verbeterd. Zijn indiegames helemaal jouw ding dan zit je momenteel gebakken. De Playstation Store heeft namelijk een eigen indiegamestab gekregen waar met de dag het aanbod groter wordt. Al moet er wel gezegd worden dat de Vita helemaal digitaal lijkt te gaan. Aangezien het aantal games dat nog fysiek uitkomt met de dag minder wordt. Wat mij betreft helemaal niet erg, digitale games zijn vaak goedkoper, maar deze discussie laat ik voor wat het is. .

Begin 2014 is ook System Update 3.00 uitgerold waardoor je de PS Vita kan gebruiken voor Remote Play of als Second Screen. Ook al ondersteunen nog niet alle games een tweede scherm, streamen van de PS4 naar de PS Vita is zeker van toegevoegde waarde. Aangezien het via WiFi werkt maakt het niet uit hoe ver je van je console vandaan zit; zolang je maar een goede verbinding hebt is er niets aan de hand. Zo is het ook mogelijk om op school of op kantoor door te gaan met GTA V. .

In de laatste maanden van 2014 werd ook Playstation TV op de markt gebracht. Playstation TV is een klein apparaatje dat je aan je televisie kunt koppelen om vervolgens games van de Vita af te spelen op een groot scherm. Alhoewel het geen absolute must is, is het wel fijn om de optie te hebben om grafisch aantrekkelijke spellen op een groot scherm te kunnen spelen. .2015 - Toekomst moet je maken
Het nieuwe jaar zal ons in ieder geval nog PlayStation Now brengen een streamingdienst dat ervoor moet zorgen dat je zowel met de PlayStation 4 als de Vita oude games kunt huren. Je moet hiervoor wel nog een apart abonnement afsluiten naast PlayStation Plus. Je krijgt hier wel een breed scala aan games voor terug. Het lijkt er dus op dat de PlayStation 4 backward compatible wordt, maar dat het achter een betaalmuur wordt gestopt. .

Verder zijn de PlayStation 4 en de PS Vita nu iets meer dan een maand verkrijgbaar in China. Spelcomputers waren namelijk tot begin 2014 verboden in het land van de rijzende zon, lachende mensen en goedkope spullen. Gelukkig heeft Sony de Vita nog niet opgegeven, al blijft het schrijnend dat er geen noemenswaardige titels meer fysiek uit lijken te gaan komen. Met echter een digitale bibliotheek vol games, een aantal stream mogelijkheden en de cross-save optie is de Vita toch een krachtige handheld die genoeg exclusieve mogelijkheden biedt. Mocht je al reeds in het bezit zijn van een Playstation 4 dan kan je door middel van de Vita zeker je game ervaring vergroten. Gebruik jij nog regelmatig je PS Vita of ligt er inmiddels al een laagje stof op?

Geplaatst door Daniël Verkerk op 22-02-2015
Aantal keer bekeken: 5973

Laatste reacties

avatar van Applefanboy69
Applefanboy69 ( 81 ) 22-02-2015 14:47
Ik heb zelf vorig jaar een ps vita gekocht om alle Sly Raccoons weer te kunnen spelen.
Maar buiten die 4 games valt het aanbod flink tegen. De PSP had zoveel geweldige titels.
En de kwaliteit van de games gaat ook achteruit, om de games zo klein mogelijk te houden worden veel cut scene op lage kwaliteit afgespeeld, zeker bij verhaal games zoals Sly trilogie stoor ik mij hier echt aan.
En ook de geheugenkaartjes zijn nog steeds belachelijk duur.
Er was zoveel potentie, maar er is uiteindelijk weinig van gekomen.
avatar van Dynaw
Dynaw ( 7991   1) 22-02-2015 14:50
Ik heb zelf nog altijd geen Vita en ben ook eerlijk gezegd niet plan d'r een aan te schaffen. Misschien later voor m'n verzameling, voor een prikkie, maar vooralsnog zie ik geen reden. Waarom zou ik?
Ik heb een (New)3DS en daar komen wel games op uit die mij aanspreken en het is nog stukken goedkoper, de geheugenkaartjes hebben tenslotte niet een kostprijs van 50% van de console.
avatar van Htbaa
Htbaa ( 10112 ) 22-02-2015 14:58
Sinds het uitspelen van FFX HD Remaster ligt de Vita al bij mij in de kast. Laadde 'm wel steeds een paar keer per week opnieuw op, maar inmiddels staat de Vita helemaal uit.
avatar van Rebel81
Rebel81 ( 71 ) 22-02-2015 15:14
Persoonlijk vind ik de Vita een systeem wat door SOny op alle mogelijk manieren onaantrekkelijk wordt gemaakt. De network pass bij first party games maakt de tweedehands markt onmogelijk, om het nog erger te maken kiest Sony ervoor grote delen van de content met download codes te verstrekken (Sly3, Final Fantasy X-II HD, de Broderlands 2 en Child of Light DLC). Deze downloads mag je op zwaar overpriced geheugenkaartjes zetten. Alleen daarom heb ik een sterke voorkeur voor de 3DS, dit terwijl er beste leuke games zijn voor de Vita.
avatar van Maikel Steneker
Maikel Steneker ( 192 ) 22-02-2015 15:15
Het valt me op hoe positief dit artikel is. Ik ben zelf een groot fan van de Vita, maar tot op zekere hoogte is het ding op sterven na dood. Natuurlijk blijven mensen die al een Vita hebben de goede games kopen, maar ik kan me niet voorstellen dat veel mensen nu nog overtuigd worden om er één te kopen, zeker met de 3DS als concurrentie.

De Vita is wat mij betreft een platform waarop je prima games kunt spelen, en waarop ook een redelijke hoeveelheid games beschikbaar zijn. Maar een nieuwe Uncharted of Infamous hoeven we denk ik niet meer te verwachten, en iedereen met een smartphone of 3DS kan eigenlijk net zo goed de goede games kopen die daarvoor beschikbaar zijn.
avatar van BenoitRen
BenoitRen ( 2108 ) 22-02-2015 15:48
Zelf heb ik nog maar sinds kost een PS Vita, maar ik speel hem bijna dagelijks. Ik ben dan ook iemand die al die Japanse games wel kan smaken.

Eigenlijk is de PS Vita het omgekeerde van de Wii U: zeer weinig first party support, maar niche third party publishers ondersteunen het goed. Met de Wii U moet je het vooral doen met titels van Nintendo zelf.

De ondersteuning van Sony wordt met de maand slechter. Zo wordt Oreshika in zowel Amerika als Europa niet fysiek uitgebracht (daar gaat 3+ GB kaartruimte...) en wordt er geen reclame voor gemaakt. Het enige positieve is dat de prijs maar €20 is om dat allemaal te compenseren.
avatar van Hayabusa
Hayabusa ( 334 ) 22-02-2015 15:58
Heb m ook liggen maar vind de games en geheugenkaartjes veels te duur ervoor.
Besteed ik liever aan console/PC stuff. Is gewoon meer waarde voor je geld.
Ze willen consoleprijzen op de games hanteren wat gewoon belachelijk is.
Bijvoorbeeld Final Fantasy X HD remaster voor 45 euro (maandje terug ofzo):
1. Het is een ouwe game dat ik al heb op andere consoles.
2. Het is digitaal dus geen doosje, boekje of cartridge kosten voor ze (en het kost jou wel weer geheugen).
3. Prijs lekker hoog alsof het gewoon console (PS3) kwaliteit is (wat het helemaal niet is).
4. PS3 versie mag je daarna ook nog apart weer kopen omdat het geen cross-buy is...
En de geheugenkaartjes monopoly is al helemaal om te kotsen...
En als je Playstation TV had gekocht toendertijd dan ben je al helemaal genaaid LOL.
Zijn gewoon een stel greedy B****** daar bij Sony.
Wacht lekker rustig af tot ie goed gekraakt word en anders mag ie afsterven van mij part...
avatar van Gamer88
Gamer88 ( 1562   3) 22-02-2015 16:26
Mijne ligt ook meer stof te happen.
Van de week Resogun maar eens gekocht....tja trieste rukkers bij Sony.....kan hem niet eens downloaden
avatar van Sketsboy15
Sketsboy15 ( 554 ) 22-02-2015 16:47
Ik vermaak me nog wel redelijk met de vita, er komen niet heel veel top games voor uit maar er voor mij zitten er wel paar leuke dingetjes tussen. Ik heb gelukkig voor €35,- een keer een 32G geheugenkaart aangeschaft via een andere budgetgamer dus met het geheugen ben ik wel zoet mee. Ik speel onder andere Soul sacrifice,ragnarok ACE en toukiden is ook zeker een topgame voor mij op de vita waar je heel veel uren in kwijt kan. Verder vermaak ik me ook nog met de HD remakes van ratchet,sly en god of war.
avatar van Lukky NL
Lukky NL ( 601 ) 22-02-2015 17:15
Zo zie je maar dat specs niet alles zeggen.
avatar van Ollie1981
Ollie1981 ( 231 ) 22-02-2015 17:33
Ik heb zowel de Vita als de New 3DSXL, en mijn Vita wordt sporadisch aangeslingerd. Sony heeft dat ding na de eerste anderhalfjaar gewoon als een baksteen laten vallen. En van die indie titels word ik ook niet vrolijk. Gelukkig zijn er wel een hoop Japanse games die de droogte nog een beetje goedmaken. Maar ik had gehoopt op meer titels als Uncharted Golden Abyss. Misschien een nieuwe Syphon Filter, Parappa the Rapper of een HD-port van Final Fantasy 12? Genoeg games die ik nog eens in een nieuw jasje op mijn Vita zou willen spelen maar waar ik total geen hoop meer op heb.;)
avatar van Malistix
Malistix ( 1348   2) 22-02-2015 17:58
De VITA gaat elke reis mee, genoeg geweldige games om maanden te blijven spelen de toekomst geeft hoop op nog wat uitblinkers maar zelfs al zou er geen spel meer op uitkomen zit ik de volgende 2 jaar nog wel te gamen erop.

Dat de PS4 doorgespeeld kan worden in bed en op de bank of terwijl je iets kijkt, dat is ook best handig en gebruik ik wekelijks
avatar van Rockn
Rockn ( 24 ) 22-02-2015 18:02
Quote:

Dat de PS4 doorgespeeld kan worden in bed en op de bank of terwijl je iets kijkt, dat is ook best handig en gebruik ik wekelijks


wiiU much ;P
avatar van Mekker
Mekker ( 60 ) 22-02-2015 18:07
Ik heb een vita op marktplaats gekocht voor 100 euro en gebruik hem puur voor de ps4 link optie. Heerlijk om dragon age op dat ding te spelen als de rest gewoon tv willen kijken. Ik heb wel een aantal vita spellen met ps+ maar trekken totaal niet mijn interesse. De paar japanse spellen, denk aan little king story vita, lijken me leuk als ik ze ook voor een zeer scherpe prijs kan vinden. Het is moeilijk in een winkel vita niche spellen te vinden en al helemaal voor echt goede prijzen.

Als ze ooit ps4 link met ipad regelen zal ik de vita direct wegdoen. Helaas Heeft de ipad nu enkel second screen, iets dat geen enkele game gebruikt.
avatar van ArdiBacardi
ArdiBacardi ( 2308   1) 22-02-2015 19:48
Ik heb twee Vita's thuis liggen en gebruik ze behoorlijk intensief, niet alleen voor gamen. Skypen, mail en YouTube is erg handig op het apparaatje. Hiernaast ook ideaal voor remote-play en op vakantie, heb genoeg fysieke en digitale games om me mee te vermaken.
avatar van Beakz
Beakz ( 380 ) 22-02-2015 19:58
Quote:
[..]


wiiU much ;P


Ja dat gaat top met die 8 meter (hier 5) van de gametablet.... Not

Hoe dan ook nooit spijt gehad van mijn aankoop, want er komt genoeg uit op de Vita. Geen first party idd, maar wel lekker veel indie. En ja dat kan ik ook spelen op de pc, PS4 dan wel de Wii U, maar voor indie is mijn favo platform de Vita.

De 3DS vind ik ook een goede handheld, maar als ik weer even moe wordt van die vrolijke kleurtjes en oneindige uitleg in spellen dan ben ik blij dat ik wat andere kleurenpaletten kan beleven op de Vita.

De geheugenkaartjes zijn idd pittig, maar heb de mijne best voordelig geimporteerd en met 64GB kan er genoeg op. Mensen die hierboven zeuren dat de prijzen hoog zijn hebben vast geen plus en missen de ontelbare (zo goed als wekelijkse) PSN deals. FFX Hd had ik voor €20-25 op die manier. Bij de 3DS koop ik veel minder aangezien oude games nog steeds €45 zijn.
avatar van Ronburgundy2606
Ronburgundy2606 ( 233 ) 22-02-2015 20:18
Jammer dat de Vita een grote flop is geworden, dit lag echter niet aan de mogelijkheden van het apparaat maar de amateuristische ondersteuning van Sony zelf.
avatar van DragonflySoldier
DragonflySoldier ( 5902 ) 22-02-2015 20:35
Zolang je van Jrpgs houdt is de Vita geen flop, voor andere genres van games is er weinig keus.
avatar van Htbaa
Htbaa ( 10112 ) 22-02-2015 20:44
Quote:
Ik heb twee Vita's thuis liggen en gebruik ze behoorlijk intensief, niet alleen voor gamen. Skypen, mail en YouTube is erg handig op het apparaatje. Hiernaast ook ideaal voor remote-play en op vakantie, heb genoeg fysieke en digitale games om me mee te vermaken.


Dan hoop ik voor je dat YouTube via de browser te doen is aangezien de app wordt verwijderd/straks niet meer werkt.
avatar van Bonecrusher
Bonecrusher ( 3209 ) 22-02-2015 20:49
Heb hem gekocht toen de games voor de Vita bij PsPlus kwamen en nog nooit spijt van gehad, speel er niet veel op maar voor de vakanties is het gewoon perfect om bij je te hebben. Denk gewoon dat het een ideale combi is als je een PS3/4 met PsPlus hebt en dan een Vita voor erbij. Heb echt leuke spellen ontdekt zoals Gravity Rush, een game die ik anders nooit gespeeld zou hebben...

Doe er in ieder geval meer mee dan met de 3ds, maarja, die claimt de vrouw altijd op vakantie ;)
avatar van Twisted-D
Twisted-D ( 5534   1) 22-02-2015 21:19
Het is er niet uitgekomen bij de Vita. Heb hetzelfde als velen dat Sony dat ook niet goed uitgespeeld heeft.
Paar keer geneigd om de Vita te kopen bij een goede aanbieding, maar steeds uiteindelijk toch weer niet gedaan. Spijt ervan heb ik dan ook weer niet.

Quote:
Verder zijn de PlayStation 4 en de PS Vita nu iets meer dan een maand verkrijgbaar in China. Spelcomputers waren namelijk tot begin 2014 verboden in het land van de rijzende zon, lachende mensen en goedkope spullen.


De meeste spelcomputers komen juist uit de land van de rijzende zon, namelijk: Japan. ;)
Ik denk niet dat een Japanner het waardeert als je China het land van de rijzende zon noemt .
avatar van SR8
SR8 ( 3633   2) 22-02-2015 21:24
Die launch van de PS4 en Vita in China stond gepland voor 11 januari , maar is uitgesteld, dus dat klopt ook niet.
avatar van Recsto
Recsto ( 934 ) 22-02-2015 21:58
ik heb zelf een vita sinds launch. heb alleen de grote fysieke releases gekocht. opzich leuk om een console game op een handheld te spelen. uiteindlijk een jaar later psplus erbij genomen en sindsdien speel ik alleen maar indies op me vita. raak hem niet elke dag aan. maar er zijn soms periodes dan speel ik er dagelijks op en laat ik me ps3/4 links liggen. vind het de 250 euro die ik toen uitgegeven heb meer dan waard!
avatar van Bgrolleman
Bgrolleman ( 8 ) 22-02-2015 22:22
Er is zat te doen op de PS Vita, het komt en gaat een beetje. Net Grim Fandango uitgespeeld, nu bezig met Citizens of Earth. Dankzij PS+ elke maand even wat nieuws proberen.

Blijf de geheugenkaart zonde vinden, die 64GB uit azie was best duur. Maar goed, ik denk nu amper na over geheugen opslag van games. ;)
avatar van Djre-moon
Djre-moon ( 52 ) 22-02-2015 22:42
Ik ben nog steeds erg blij met mijn Vita! Ik heb 'm nu andehalf jaar en gebruik 'm dagelijks.

Enige minpunt blijft dat de Netflix app nog steeds niet beschikbaar is. In Amerika is die er wel, dus dan zou het toch niet zoveel moeite moeten zijn die hier ook beschikbaar te maken?
avatar van Xerxes
Xerxes ( 2041   10) 22-02-2015 22:45
Quote:


[..]


De meeste spelcomputers komen juist uit de land van de rijzende zon, namelijk: Japan. ;)
Ik denk niet dat een Japanner het waardeert als je China het land van de rijzende zon noemt .


Ondergaande zon dan
avatar van SebastiaanB
SebastiaanB ( 2640 ) 22-02-2015 23:03
Heb zelf een Vita van, zo ongeveer het begin. Het begon allemaal heel enthousiast met wat ze me lieten geloven. Ik dacht echt dat dit revolutionair zou zijn. Maar in het eggie werkte het voor mij allemaal niet helemaal lekker. Sommige spelletjes waren wel goed te spelen, maar ik kreeg ook wel veel last van die thumbsticks die naar mijn idee net niet goed genoeg zijn om lekker mee te gamen. Niet zoals een DS3 of DS4 controller.
De Vita heeft ook een hele tijd in de kast gelegen bij mij. Sinds ik de PS4 heb en ook PS+ komt dat ding zeker vaker naar voren. Heerlijk om er spelletjes op te spelen die ik 'krijg' van PS+. Maar of ik daar uiteindelijk de volle hap voor zou tellen als ik dit allemaal in het begin wist. Denk het niet.
Maar toch heb ik eigenlijk geen spijt gehad. Voor wat het doet ben ik tevreden en ik kan onderweg leuk even korte spelletjes doen ermee.

Jammer alleen van de weinig support die het krijgt naar mijn idee.
avatar van IronStrider
IronStrider ( 223   4) 23-02-2015 00:26
Suikoden I en II zijn deze maand gere-released, mijn Vita heeft voorlopig geen stoflaagje (S1 net uit)

Qua Vita games komen voor mij nog Firefly, Persona Dancing, Digimon Cybersleuth. En in de toekomst hopelijk ook Atelier Shallie Plus, Persona 5, Street Fighter V.
avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 4582 ) 23-02-2015 01:54
Speel de laatste tijd minder op de PS Vita maar blijf het een geweldig apparaat vinden. Ben er meer van overtuigd dan van de 3DS.

Helaas is de backing van Sony inderdaad compleet ruk.
avatar van Saint Pierre NL
Saint Pierre NL ( 65 ) 23-02-2015 08:55
Quote:
Verder zijn de PlayStation 4 en de PS Vita nu iets meer dan een maand verkrijgbaar in China. Spelcomputers waren namelijk tot begin 2014 verboden in het land van de rijzende zon, lachende mensen en goedkope spullen.


Het land van de rijzende zon is Japan
avatar van Userverwijderd46
Userverwijderd46 ( 309 ) 23-02-2015 09:04
Ik heb sinds een half jaar na de release een Vita gekocht, voor een paar leuke games (Uncharted die zeer matig was, Gravity Rush die, P4G) en ging er vanuit dat de games over tijd wel kwamen. Nu ligt hij ondertussen al ongeveer een jaar stof te verzamelen. Het is een fantastisch apparaat, maar je hebt er geen drol aan zonder games. Voor die honderden indie games die ik allemaal al een jaar op PC heb, heb ik geen Vita gekocht. Zelfs op marktplaats krijg ik hem niet verkocht.
Nu heb ik sinds release en N3DS en heb ik daar in die 2 weken meer plezier aan gehad dan 3 jaar met m'n Vita.
avatar van Mr. Cheapo!
Mr. Cheapo! ( 7446 ) 23-02-2015 09:13
Quote:
Ik heb sinds een half jaar na de release een Vita gekocht, voor een paar leuke games (Uncharted die zeer matig was, Gravity Rush die, P4G) en ging er vanuit dat de games over tijd wel kwamen. Nu ligt hij ondertussen al ongeveer een jaar stof te verzamelen. Het is een fantastisch apparaat, maar je hebt er geen drol aan zonder games. Voor die honderden indie games die ik allemaal al een jaar op PC heb, heb ik geen Vita gekocht. Zelfs op marktplaats krijg ik hem niet verkocht.

Nu heb ik sinds release en N3DS en heb ik daar in die 2 weken meer plezier aan gehad dan 3 jaar met m'n Vita.


Helaas heel herkenbaar ik heb mijn Vita maar weer opgeborgen in zijn doosje en hoop op betere games tijden voor deze mooie handheld.

@Bigds9fan Helemaal met jou eens Sony behandelt de PS Vita als een ondergeschoven lelijk kindje!
avatar van Mooyini
Mooyini ( 595 ) 23-02-2015 09:47
mijn vita staat dagelijks aan, beste handheld sinds ~1987 (Gameboy)
ik ben pro indiegames dus daarom is vita echt een goddelijk apparaat.
+ik kan games van mijn ps4 games blijven spelen ook al is mijn vrouw lastig en moet bv boer zoekt vrouw kijken

elke maand 2 gratis psvita games is ook altijd mooi meegenomen.
en de psvita is ook heerlijk voor op vakantie.

hou amazon in de gaten, psvita wordt verkocht voor 111 euro, maar is atm uitverkocht:

http://www.amazon.de/gp/product/B00NIITDHC/ref=ox_sc_act_title_1?ie=UTF8&psc=1&smid=A3JWKAKR8XB7XF

avatar van Phanthix
Phanthix ( 288 ) 23-02-2015 12:37
Heb toen der tijd een vita op launch date gehaald en heb er zoveel spijt van. 400 euro naar de knoppen haha. Als er iemand is die hem nog wilt hebben mag degene die van mij overkopen
avatar van Niels
Niels ( 18257 ) 23-02-2015 12:48
Rol: Community event manager
Ik heb er 100 euro voor betaald (dankzij meenemende budgetgamer) en heb er tot nu toe veel plezier van gehad. Cross-buy zorgde er voor dat ik al veel indies e.d. erop had - veel die ik nog niet had uitgespeeld - en de retail games zijn erg leuk. Vooral als je jRPG en visual novel fan bent is dit een goed apparaat - overige genres zijn een beetje ondermaats aanwezig.

Het is een beetje jammer dat de ondersteuning van Sony in het tweede jaar met name bestond uit cross-platform releases met PS3 in plaats van unieke games die gebruik maken van Vita's unieke mogelijkheden.

Ik betwijfel of er goed gebruik gemaakt wordt van Vita als second screen, vooral omdat devs niet kunnen rekenen op dat iemand een Vita heeft.

Playstation Now werkt vooralsnog nog... meh. Erg grote input delay zelfs op een goede internetverbinding. Bij mijn eerste poging een PS3 game op de vita met off-TV te spelen (Tokyo jungle) deed 'ie het één sessie en gaf daarna een verbindingsfout met PSN.

Het jammere van digital only i.c.m. met Vita is natuurlijk de dure memory-cards, samen met dat hier een limiet van 64GB op zit. Met retail titels van een paar gigabyte zit je hier snel aan. Ondanks dat hij officieel tot 32GB ondersteund is kun je met 3DS in principe kaartjes erin doen van 2TB, zolang je ze maar op FAT32 formateert.

Opnieuw downloaden zou bij zo'n digital-only centrisch platform gemakkelijk moeten kunnen gezien de datalimiet van de kaartjes - ware het niet dat de PS store nog steeds slomer loopt dan Crysis op een 386.
avatar van Mooyini
Mooyini ( 595 ) 23-02-2015 12:49
wat 400 euro?? was ie zo duur?
ik heb hem voor 175 gekocht, vond prima prijs. maar hij komt wel eens goedkoper langs (111 euro amazon.de)
ik had bijna mijn 2de gekocht maar helaas al uitverkocht.
avatar van Phanthix
Phanthix ( 288 ) 23-02-2015 14:18
Quote:
wat 400 euro?? was ie zo duur?
ik heb hem voor 175 gekocht, vond prima prijs. maar hij komt wel eens goedkoper langs (111 euro amazon.de)
ik had bijna mijn 2de gekocht maar helaas al uitverkocht.


Hij 300 voor wifi en 350 voor 3g/wifi. Ik heb dus de 3g versie en moest ook een geheugenkaart, game en hoesje erbij hebben. Dus heb denk ik 420 betaald op release dag.
avatar van Babylon
Babylon ( 2 ) 23-02-2015 14:34
@ Samael_blackwing 23-02-2015 12:48

Hoi, Ps Now is nog niet in Europa toch?

Kan je ook gewoon een Amerikaanse account aanmaken en het gewoon gebruiken?

En werkt het dan wel een beetje redelijk?
avatar van Niels
Niels ( 18257 ) 23-02-2015 14:42
Rol: Community event manager
Vanuit amerika werkt niet echt goed. Bij een vriend geprobeerd - ik heb zelf namelijk nooit de moeite gedaan een US account aan te maken.

Ook amerikaanse youtubers hoor je er veel over klagen (input lag) - al lijkt dit voornaamlijk te gebeuren zodat ze kunnen opscheppen over hun mega-dure internetverbinding.

Ik ben benieuwd hoe de dienst zal zijn als die lokaal draait. De dienst wordt volgens mij eerst in de UK geintroduceerd dus er zullen voor ieder land wel lokale servers draaien om een optimale snelheid te kunnen bieden.
avatar van Xerxes
Xerxes ( 2041   10) 23-02-2015 14:58
Quote:
Ik ben benieuwd hoe de dienst zal zijn als die lokaal draait. De dienst wordt volgens mij eerst in de UK geïntroduceerd dus er zullen voor ieder land wel lokale servers draaien om een optimale snelheid te kunnen bieden.


Klopt, UK is hier in Europa als eerste aan de beurt. Ik ga er overigens wel vanuit dat Sony hier en daar nog wat verbeterd voordat het hier wordt uitgebracht.
avatar van Beakz
Beakz ( 380 ) 23-02-2015 16:38
Toch hoop ik stiekem dat er nog eens een goede hack komt voor homebrew, want dan heeft dit apparaatje nog een lange toekomst bij mij met wat emulators er op. GBA games op de PSP waren al top en dit is nog ff 10x beter :)
avatar van Namingway
Namingway ( 22 ) 23-02-2015 16:40
Saai wikipedia /google knip en plak werk door iemand die hoogstwaarschijnlijk geen vita heeft, met voor mij meest opvallend: "..digitale games zijn vaak goedkoper.." en "Het lijkt dus weer de goede kant op te gaan met de Vita.."

Als day one Vita eigenaar met zo'n 90 games (+ een aantal digitaal) kan ik nou niet echt zeggen dat de Vita de goede kant op gaat, noch de verkeerde. Een beetje als een tablet, als je er goed over nadenkt is het een overbodig ding maar wel leuk om te hebben. Hij is er en het is een mooi en leuk apparaat met een aantal erg leuke games, meer niet.


avatar van Jorden1506
Jorden1506 ( 376 ) 23-02-2015 16:57
Het leek mij een leuk dingetje maar hou het bij m'n 3DS. Niet alleen vanwege de games, maar ook omdat de Vita de enige Handheld is waarvan ik kramp in mijn handen van kreeg na een uurtje AC Liberation
avatar van Xerxes
Xerxes ( 2041   10) 23-02-2015 17:08
Quote:
Als day one Vita eigenaar met zo'n 90 games (+ een aantal digitaal) kan ik nou niet echt zeggen dat de Vita de goede kant op gaat, noch de verkeerde. Een beetje als een tablet, als je er goed over nadenkt is het een overbodig ding maar wel leuk om te hebben. Hij is er en het is een mooi en leuk apparaat met een aantal erg leuke games, meer niet.


Dat jij 90+ games bezit zegt al genoeg.
avatar van Namingway
Namingway ( 22 ) 23-02-2015 17:52
Quote:
[..]


Dat jij 90+ games bezit zegt al genoeg.


Wat dan precies?

Ik koop ze pas als ze zo tussen de 10 en 15 euro zijn, wat eigenlijk niet eens heel lang duurt voor veel games.
avatar van Sky-F
Sky-F ( 470 ) 23-02-2015 19:46
Waar blijft een nieuwe God of War of Gta voor de Vita? En waar blijft die Netflix app??
avatar van BenoitRen
BenoitRen ( 2108 ) 23-02-2015 20:56
Quote:
Toch hoop ik stiekem dat er nog eens een goede hack komt voor homebrew, want dan heeft dit apparaatje nog een lange toekomst bij mij met wat emulators er op.

Ik hoop dat een hack nog minstens een paar jaar weg blijft, want het is de enige reden dat het toestel nog enige ondersteuning krijgt van third party publishers. Zodra de piraterij begint en ze hun spellen nog amper verkocht krijgen is het gedaan ermee.
avatar van CurlyKirby
CurlyKirby ( 700 ) 24-02-2015 00:52
Quote:
[..]

Ik hoop dat een hack nog minstens een paar jaar weg blijft, want het is de enige reden dat het toestel nog enige ondersteuning krijgt van third party publishers. Zodra de piraterij begint en ze hun spellen nog amper verkocht krijgen is het gedaan ermee.

Ben er vrijwel zeker van dat Homebrew hun echt nauwelijks boeit, al ligt het eraan wat voor'n homebrew
avatar van TurboR-GT
TurboR-GT ( 485 ) 24-02-2015 08:42
Heb de Vita bijna voor niks op de kop getikt tijdens de Playstation actie van Prince koeken een tijd geleden en ik gebruik 'm zeer regelmatig. Met name ook omdat ik momenteel bezig ben met de FFX remaster (intussen zo'n 55 uurtjes in zitten). Heb daarna nog andere games op de plank liggen om te spelen (Ys Celceta, Tearaway, Criminal Girls) dus de handheld zal voorlopig nog niet in de kast belanden
avatar van Jopie1980
Jopie1980 ( 1156 ) 24-02-2015 09:24
Ik vind de Vita een geweldig apparaat en gebruik hem regelmatig voor Remote Play en voor games als ik op vakantie of zakenreis ben. Wel is het jammer dat er geen games uitkomen zoals een nieuw deel van God of War of een GTA spinoff voor de handheld (Edit: zoals Sky-F hierboven ook aangeeft ).. Op de PSP heb ik mij met dit soort games altijd kostelijk vermaakt.
avatar van BenoitRen
BenoitRen ( 2108 ) 24-02-2015 23:06
Quote:
Ben er vrijwel zeker van dat Homebrew hun echt nauwelijks boeit, al ligt het eraan wat voor'n homebrew

Als homebrew mogelijk is, is piraterij nooit ver weg.
avatar van Wesley_93
Wesley_93 ( 355 ) 27-02-2015 16:07
Quote:
Persoonlijk vind ik de Vita een systeem wat door SOny op alle mogelijk manieren onaantrekkelijk wordt gemaakt. De network pass bij first party games maakt de tweedehands markt onmogelijk, om het nog erger te maken kiest Sony ervoor grote delen van de content met download codes te verstrekken (Sly3, Final Fantasy X-II HD, de Broderlands 2 en Child of Light DLC). Deze downloads mag je op zwaar overpriced geheugenkaartjes zetten. Alleen daarom heb ik een sterke voorkeur voor de 3DS, dit terwijl er beste leuke games zijn voor de Vita.


De netwerk pass is er al jaren niet meer
avatar van Linguist
Linguist ( 5808 ) 03-03-2015 05:12
Een flop à la Virtual Boy is de Vita absoluut niet, maar de support waarvan de 3DS volop geniet heeft de Vita ook weer niet zodanig. Zeer jammer, vooral als je gaat vergelijken met de prachtige support die de handheld krijgt in het land van de Rijzende Zon.

Ik ben wel allang blij dat heel erg veel JRPG's opvallend veel kans krijgen om in het westen eindelijk de revue te passeren. Voorlopig ben ik wel even zoet met alle andere gamesystemen; er is nog zat om te ondernemen op gamesgebied.