Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Special: Nintendo Game Boy 25 jaar

Het is zonder twijfel de meest bekende handheld ooit. Ik heb het natuurlijk over de enige echte Game Boy van Nintendo. Deze maand mag het beestje namelijk 25 digitale kaarsjes uitblazen; jawel, de Game Boy is alweer 25 jaartjes oud! Hoewel het vorig jaar in Noord-Amerika en Japan al feest was, is het nu de beurt aan Europa. Pak je pen en papier er maar bij, want vandaag volgt een geschiedenisles gamehistorie.

Vandaag de dag ziet het apparaatje er misschien groot en lomp uit, maar toch was dit beestje een kwart eeuw geleden een revolutionair stukje technologie. De Game Boy introduceerde destijds namelijk ‘gaming on the go’, en is tot vandaag de dag één van de succesvolste handhelds ooit. We gaan terug naar de jaren tachtig, de tijd waarin de Game Boy werd gelanceerd in zowel Japan als Noord-Amerika.

Gunpei Yokoi – Geestelijk vader van de Game Boy
Voorafgaand aan de lancering van de Game Boy hadden verschillende bedrijven (zoals Mattel) al geprobeerd om hun eigen handheld te lanceren, maar zonder enig succes. De Amerikaan Milton Bradley was daarentegen iets beter af; hij bracht namelijk de eerste draagbare gamesysteem op de markt die gebruik maakte van verwisselbare cartridges. De Microvision, zoals hij genoemd werd, was echter nooit een echt succes gebleken door een gebrek aan games en het kleine schermpje waar op gespeeld moest worden.Toen was daar Gunpei Yokoi, de bedenker van de Game & Watch-serie dat relatief succesvol was voor Nintendo. De Game & Watch sloeg aan en Yokoi borduurde voort op dit succes. Ruim negen jaar later, in 1989, ontwikkelde hij met het research & development team van Nintendo de Game Boy. Dat was een schot in de roos.

Now you’re playing with power, portable power!
Dat de Game Boy een sublieme zet was, werd meteen duidelijk; de eerste twee weken na de release was het apparaatje al ruim 300.000 keer verkocht in alleen Japan. Vandaag de dag zijn dergelijke verkoopcijfers een lachertje, maar in 1989 was dit een recordverkoop. Enkele maanden later startte de verkoop in Amerika en een jaar later zou Europa volgen. Uiteindelijk was het resultaat wel goed voor een totale verkoop van 66.42 miljoen exemplaren.

Zelfs met de groen/zwarte display trok de Game Boy veel mensen aan, vooral vanwege het grote aanbod aan kwalitatief goede games. Schappelijk geprijsde titels als Tetris en Super Mario Land waren de reden om een Game Boy in huis te halen. Ondanks dat de Game Boy technisch niet het meest krachtige apparaatje was, werden er later steeds meer accessoires aan toegevoegd. Het meest bekende voorbeeld is toch wel de Game Link-kabel, waarmee in 1996 Pokémon konden worden geruild tussen Pokémon Blauw, Geel en Rood.

De jaren daarop zouden vele verschillende versies van de Game Boy verschijnen. In hetzelfde jaar dat de Pokémon-games verschenen (1996), werd de Game Boy Pocket gelanceerd. Het was een kleinere en lichtere versie van de originele Game Boy en had minder batterijen nodig. Met twee AAA-batterijen kon dit apparaatje net zo veel uren draaien als zijn grote broer. Daarnaast was dit exemplaar voorzien van een zwart/wit scherm.In 1998 kwam Nintendo met de Game Boy Color. Eindelijk was daar dan de gekleurde versie. Deze was niet alleen backward-compatible met de games van de originele Game Boy, ook konden gamedevelopers gedetailleerdere werelden maken door met kleuren te spelen. Uiteindelijk verscheen ook de Game Boy Color zelf in vijf verschillende kleuren. Iedere letter in het logo representeert een kleur die bij de release verkrijgbaar was. Ook deze variant was weer een regelrecht succes. Met games als The Legend of Zelda, Super Mario Bros., Wario Land 3 en een nieuwe generatie Pokémon-games, zat er voor ieder wel wat tussen.

Van Game Boy Advance tot Micro – Het einde van een tijdperk
Drie jaar na de Color stond de volgende versie alweer klaar om het stokje over te nemen. De Game Boy Advance (GBA) was een horizontale variant op de originele Game Boy, met de kracht van het toenmalige Super Nintendo Entertainment System (SNES). Dit zorgde ervoor dat vele games die oorspronkelijk gelanceerd waren op de SNES hun weg vonden naar de nieuwste handheld. Games als Super Mario World en The Legend of Zelda: A Link to the Past werden opnieuw uitgegeven voor de GBA. Ondanks het verkleinen van de cartridges kon de GBA ook de oude cartridges lezen. Toch ontving het beestje veel kritiek vanwege het donkere scherm dat geen achtergrondverlichting had.

Ondanks deze kritiek kreeg de GBA volop ondersteuning vanuit Nintendo. Niet veel later zou er dan ook een verbeterde versie in de winkels liggen die wél genoot van een fel scherm en daarnaast werd voorzien van een accu. Het duurde hierna twee jaartjes voordat de Game Boy SP verscheen. In de tussentijd werden er aan de lopende band games ontwikkeld. Hoewel er een hoop rotzooi tussen zat, kwamen er ook genoeg toppers uit. Mijn persoonlijke favorieten waren toch wel Golden Sun en Advance Wars.

In 2005, een jaar nadat de Nintendo DS het levenslicht zag, werd de Game Boy Micro gelanceerd. De backward-compatibility van de GBA werd de deur uitgedaan, zodat het apparaatje klein en compact zou worden. Helaas werd het geen succes en kwam er in 2008 officieel een einde aan de Game Boy-handhelds, die wereldwijd goed waren voor 200 miljoen verkochte exemplaren. Met de komst van de Nintendo DS een jaar eerder, werd het leven uit de Game Boy-serie gehaald. Al het geld dat in eerste instantie beschikbaar was voor de productie en ondersteuning van de Game Boy Micro, kwam uiteindelijk ten goede van de Nintendo DS. Niet heel wonderlijk als je kijkt naar de mogelijkheden die de Nintendo DS bood; het nieuwste speeltje van Nintendo kon immers niet alleen DS-spellen draaien, onderin was er ook nog ruimte voor een GBA-cartridge.

Kinderen reageren op de Game Boy
Hoewel voor de meeste van ons de Game Boy misschien wel het begin was van een leven vol games, kijkt de jeugd van tegenwoordig raar op als je het over de Game Boy hebt. Youtube-gebruiker Fine Brother Entertainment besloot dit te testen en schoof kinderen de eerste Game Boy onder hun neus. De reacties waren hilarisch.

Geplaatst door Daniël Verkerk op 24-09-2015
Aantal keer bekeken: 6984

Laatste reacties

avatar van Mellie
Mellie ( 1026 ) 24-09-2015 22:09
Rol: Toevoeg Moderator
Ik voel me oud..
avatar van Ktugach
Ktugach ( 13675   148) 24-09-2015 22:12
Rol: Administrator
Quote:
Ik voel me oud..


Dat zeker, ik had de eerste toen ie uitkwam. Onderweg in de auto lekker tetris spelen
avatar van Lachnat
Lachnat ( 159 ) 24-09-2015 22:20
25 jaar al!
Heb de mijne nog steeds liggen.
avatar van Userverwijderd64
Userverwijderd64 ( 36633   64) 24-09-2015 22:20
Enorm leuk stukje. Met veel plezier gelezen. Jammer dat het dan met zo'n k*t filmpje moet eindigen.

Ik zou mijn hand er namelijk niet voor omdraaien om bij elk kind vier batterijen in hun oren en neusgaten te duwen. Hun nagels er af te steken met de batterij klep en zorgvuldig elke melktand er uit te slaan met de Gameboy zelf.

Wat heb ik een hekel aan 'Kids react' :^D

avatar van GinneSchrik
GinneSchrik ( 4213 ) 24-09-2015 22:36
Quote:
Ik voel me oud..


Als je er een kreeg van de baas als afscheidscadeau toen je met pensioen ging dan snap ik dat wel

Quote:
Enorm leuk stukje. Met veel plezier gelezen. Jammer dat het dan met zo'n k*t filmpje moet eindigen.

Ik zou mijn hand er namelijk niet voor omdraaien om bij elk kind vier batterijen in hun oren en neusgaten te duwen. Hun nagels er af te steken met de batterij klep en zorgvuldig elke melktand er uit te slaan met de Gameboy zelf.

Wat heb ik een hekel aan 'Kids react' :^DIemand die met zoveel enthousiasme kinderen in elkaar wil beuken kan ik wel gebruiken op een van die verschrikkelijke kinderfeestjes die we altijd moeten houden. We moeten eens PM'en.

OT: De Gameboy symboliseert voor mij wat Nintendo groot heeft gemaakt: met off-the-shelf parts een betaalbare maar unieke ervaring leveren. Het hoeft niet het nieuwste van het nieuwste te zijn om plezier te hebben en ik hoop dat er altijd een plaats blijft voor die denkwijze binnen Nintendo. Mensen schreeuwen dat Nintendo zichzelf opnieuw moet uitvinden, maar ik denk juist dat ze moeten kijken naar wat de Gameboy zo groot maakte en daarop voortborduren.

Toen de Gameboy in ontwikkeling was kreeg Gunpei Yokoi het verontrustende nieuws dat Sega ook bezig was met een handheld, de GameGear. Hij vroeg hierop streng aan een van z'n technische mensen: "heeft het een kleurenscherm?", waar een heel wijfelend "ja" op volgde omdat deze medewerker bang was dat dit Yokoi niet blij zou stemmen. Yokoi was even stil, keek op en zei: "mooi, daar hebben we dus niets van te vrezen!".... De rest is geschiedenis.
avatar van Xiomata
Xiomata ( 511 ) 24-09-2015 22:44
Nooit een Gameboy gehad, wel gespeeld bij anderen.
Mijn eerste Nintendo product was een SNES

Mijn eerste game systeem was een Philips Videopac, lol

Quote:
Ik voel me oud..

Yup zelfde hier, haha

avatar van Misterdoa1983
Misterdoa1983 ( 7890 ) 24-09-2015 22:56
Ik heb een hekel aan letterlijk alle kinderen, maar die kinderen die zo over-acten als die in die kids react krijgen een speciaal plekje in de hel. Gameboy was wel legendarisch...
avatar van Megane377
Megane377 ( 4630   3) 24-09-2015 23:42
Leuk dit te lezen, leuke tijd mee gehad (nogsteeds eigenlijk) voel me ook aan de oude kant.
Heb ze allemaal nog in de doos.
Hoop dat ze een 25editie uitbrengen
avatar van KDBgames
KDBgames ( 566 ) 25-09-2015 08:41
Mijn eerste handheld waar ik op speelde. Speelde altijd Mario bij mijn oppas en het was geweldig. Wil zelf graag nog eentje kopen
avatar van MarkD
MarkD ( 2493 ) 25-09-2015 08:52
Hilarisch, de jonkies hier die een hekel aan kinderen hebben. Alweer vergeten dat je zelf ook een enthousiast kind bent geweest? Echt treurige opmerkingen, grap of niet.
avatar van Kowichi
Kowichi ( 2304 ) 25-09-2015 09:14
Ook mijn eerste handheld, ik had een zwart met roze versie. Helaas viel na een aantal jaren het schermpje er uit! Toen overgestapt naar een rode Pocket met natuurlijk Pokémon. Daarna nog alle Nintendo handhelds gehad behalve de Micro & DSi.
Mijn zoontje is nu 2 jaar maar over een aantal jaar krijgt hij zeker een Game Boy, kan niet vroeg genoeg beginnen met retro gaming!
avatar van Mirquiso
Mirquiso ( 78 ) 25-09-2015 09:17
Ik had een Sega Game Gear......
avatar van Niels
Niels ( 18257 ) 25-09-2015 09:30
Rol: Community event manager
Ik mistte de GBA SP met backlit scherm...

Ik heb de gameboy bij mij op het toilet liggen. Kan ik via tetris twee stenen tegelijk laten vallen.
avatar van Sgt_PowerColt
Sgt_PowerColt ( 6724   4) 25-09-2015 11:20
Quote:
Ik had een Sega Game Gear......


Ik had een gameboy maar wilde veel liever een Game Gear, kleurenscherm jwz.
Ik heb de gameboy nog steeds, helaas met een dode pixellijn
avatar van Koldur
Koldur ( 379 ) 25-09-2015 11:40
Quote:
[..]


Ik had een gameboy maar wilde veel liever een Game Gear, kleurenscherm jwz.
Ik heb de gameboy nog steeds, helaas met een dode pixellijn


Gelukkig makkelijk te fixen, zoek maar eens op Google, heb er al genoeg gered van de dode lijnen. 25 jaar is veel te jong om heen te gaan
avatar van FreDjecoll
FreDjecoll ( 993 ) 25-09-2015 12:18
Geweldige jeugdjaren, oi oi oi
avatar van Clank
Clank ( 88 ) 25-09-2015 15:40
Bedankt, dit herinnert mij er aan dat ik een Micro heb.
Even opzoeken maar
avatar van Crazymax
Crazymax ( 1811 ) 25-09-2015 16:27
Ik ben begonnen met een advance, maar het blijft een topding met topspellen (Pokemon Silver is mijn favoriet).
avatar van Marlous2604
Marlous2604 ( 2158 ) 25-09-2015 16:38
Ook al was ik toen nog net niet geboren en ben ik begonnen met een advance (mocht nooit een gameboy color ) is de gameboy classic wel een must om te hebben als Nintendo fan . Die van mij staat nu mooi CIB in de vitrine
avatar van Cruz
Cruz ( 3245 ) 25-09-2015 17:22
Harvest Moon: Friends of Mineral Town, Pokémon Crystal, Medabots RPG en al die talloze Yugioh games... Met de Gameboy Color & Advance (later ook nog een SP) is m'n voorliefde voor RPGs en Japanse games begonnen.

avatar van Dwayne
Dwayne ( 288 ) 25-09-2015 17:31
Mooie tijd! Heb ooit nog eens mijn Gameboy laten vallen van de trap. Zonder problemen deed die het nog. Kan je van je smartphone niet verwachten
avatar van Reptile
Reptile ( 2167   2) 25-09-2015 17:36
Gameboy/GBA Beste handhelds ever voor mij persoonlijk.
Gelukkig ben ik pas met de Gameboy Pocket pas ingestapt. Wat blijft die baksteen lelijk met groen/zwart beeld.

Jammer dat de artikel word afgesloten met een debielige video.... eens zo'n video van hun gezien. Om te huilen. Deze ga ik ook niet bekijken
avatar van Sky-F
Sky-F ( 470 ) 25-09-2015 18:05
Ik heb mijn oude gameboy ook nog steeds. Als kind was dit de bom. Af en toe haal ik hem weer eens tevoorschijn om het gevoel van toen terug te halen.....oh ja! Ook ik ben oud.
avatar van Jaina-Emily
Jaina-Emily ( 1924 ) 26-09-2015 09:29
Gameboy is bijna net zo oud als ik ben. Weet nog toen ik de Color later ook had. De graphics waren niet normaal mooi. Next gen!! Kan me best voorstellen dat kinderen van nu er "meh" bij denken. Met hun fancy looking games. Maar ben blij dat ik bij het nederige begin was. Zo apprecieer ik de veranderingen over de jaren alleen maar meer.