Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Review: Diablo 3 - Rise of the Necromancer (PS4)

Het is inmiddels alweer drie jaar geleden dat de vorige expansion voor Diablo III, Reaper of Souls geheten, uit is gekomen. Waar Reaper of Souls naast een nieuwe character class ook nog een totaal nieuw hoofdstuk van het verhaal en vele andere extra’s bevatte, uit het deze keer niet veel meer dan alleen de nieuwe ‘Necromancer’-klasse. Tijd om deze tovenaar des doods eens aan de tand te voelen.


Uit de dood herrezen
Voor de Diablo-speler die bij het derde deel is ingestapt zal de Necromancer een totaal nieuw personage zijn. Voor de fan van het eerste uur voelt de Necromancer echter zeer bekend aan. De beste man of vrouw was namelijk ook al speelbaar in het inmiddels bijna antieke Diablo II. Het betreft hier een class die eigenlijk zowel van dichtbij als van ver weg z’n mannetje weet te staan, met naast ranged spells zoals een aantal zeisen om vijanden van dichtbij in kleine blokjes te hakken. Om deze toverspreuken uit je knuistjes te kunnen pompen is ‘Essence’ nodig. In tegenstelling tot de ‘Arcane Power’ van de Wizard uit vanilla Diablo III laadt Essence niet vanzelf weer op.

Essence of leven?
Daar komt de welbekende ‘skilltree’ om de hoek kijken. In Diablo III kun je namelijk je personage helemaal naar je hand zetten. Vind je een bepaalde aanval niet fijn werken? Dan kies je toch gewoon een andere. Op deze manier kun je zelf bepalen op welke manier je je Essence-balk laat opladen, en waar je deze stof vervolgens weer aan uitgeeft. Zo kun je ervoor kiezen om bij elke klap met je zeis wat Essence terug te krijgen, of juist door het opblazen van lijkjes om je heen. Kies je voor de een, dan kun je met de andere actie bijvoorbeeld leven terugkrijgen. Dat is overigens geen gekke keuze, aangezien er ook weer aanvallen zijn waar je leven voor in moet leveren.

Naast dit systeem kent de Necromancer natuurlijk ook een aantal skills om de doden mee te doen herrijzen. Zo kun je een groep skeletjes uit de grond trekken en op de vijand afsturen, of strategisch een aantal boogschutters rondom het gevecht plaatsen. Aan het begin voelt het allemaal een beetje overweldigend aan vanwege de vele skills van de Necromancer die redelijk uit elkaar staan qua functionaliteit, maar wanneer je het personage doorhebt is het een ontzettend toffe class om mee te spelen.


Twijfelachtige prijs
Ook bevat de Rise of the Necromancer-uitbreiding wat extra dingen, bijvoorbeeld een beestje dat achter je aanloopt, een stel vleugels zodat je duidelijker kan zien waar je mannetje loopt en wat nieuwe armor sets voor de Necromancer-class. Ook krijg je twee extra slots om personages aan te maken, wat een welkome toevoeging is voor de echte Diablo-speler. Is deze DLC met een prijs van bijna vijftien euro het echter dan wel waard? Voor iemand die hardcore Diablo III speelt en ieder in-game seizoen weer klaar zit om z’n beste beentje voor te zetten wel. De Necromancer biedt genoeg vernieuwing om jezelf weer tientallen, misschien wel honderden uren kwijt te raken in de wereld van Diablo III. Voor iemand die af en toe de game op start biedt de Necromancer niet genoeg voor die vijftien euro, of je moet al per se met een nieuwe class op pad willen gaan.

Conclusie
Rise of the Necromancer is een welkome toevoeging aan Diablo III. Voor de hardcore speler biedt het genoeg om de prijs te rechtvaardigen. De gamer die Diablo III puur voor de lol speelt als er vrienden over de vloer zijn, of de disc af en toe in z’n console schuift, gaat weinig voldoening halen uit deze uitbreiding.

Geplaatst door Gert Jan Naber op 11-07-2017
Aantal keer bekeken: 4259

Laatste reacties

avatar van Malistix
Malistix ( 1348   2) 11-07-2017 21:40
Necromancer is al snel mijn fav. hero geworden echt een rift beast met goede items voor de class. De skeletjes helpen ook enorm op hoge level rifts, hopelijk komt er nog ooit een diablo 2 remaster want diablo 3 is leuk maar de vorige blijft beter en daar was ook de necromancer nog vetter, neemt niet weg, erg leuke expension
avatar van DeBers
DeBers ( 56 ) 12-07-2017 09:30
Al een aantal maanden gestopt met diablo3, maar ik ga het toch maar weer eens oppakken als ik dit zo lees.
avatar van Haaibaai
Haaibaai ( 255 ) 12-07-2017 10:00
Het is waarschijnlijk vloeken in de kerk...

Ik heb Diablo 3 gekocht en een tijdje gespeeld, en ik vind het net niks. Er zit niet echt een verhaal in zoals in sommige RPG's. Het is vooral een hack en slash spel met weinig inhoud. Steeds weer nieuwe grauwe dungeon's en een stem die een soort van verhaal verteld. Wel leuk dat dit een van de weinige spellen is die je nog coop kunt spelen zonder te betalen voor meerdere consoles en een abo op PS+ of XBOX live.
avatar van Johandy
Johandy ( 2426   2) 12-07-2017 10:23
Ik heb de uitbreiding op xbox one gekocht. Wel geinig dat als je een achievement voor de Necro behaalt je de melding krijgt dat je een van de weinigen bent die de achievement heeft geunlocked. Voorbeeld: only 0,43 % of all gamers have unlocked this achievement.
avatar van JamesKowalski
JamesKowalski ( 65 ) 12-07-2017 10:50
Ik heb diablo 3 van de week toevallig gestart, vind hem mooi. Alleen mijn Crusader is erg defensief, kan hem niet echt heel veel offensiever maken. T/m act 4 kon je niet hoger dan expert level, wat eigenlijk easy is. Nu pas in act 5 kan je upscalen naar torment levels. Maar dan sta je weer een half uur op een baas te beuken. Maar verder wel cool, je wilt maar door... Maar volgende runthrough neem ik geen crusader meer. Misschien deze necromancer als ie een keer in de bonus is.
avatar van DeBers
DeBers ( 56 ) 12-07-2017 14:12
Quote:
Het is waarschijnlijk vloeken in de kerk...

Ik heb Diablo 3 gekocht en een tijdje gespeeld, en ik vind het net niks. Er zit niet echt een verhaal in zoals in sommige RPG's. Het is vooral een hack en slash spel met weinig inhoud. Steeds weer nieuwe grauwe dungeon's en een stem die een soort van verhaal verteld. Wel leuk dat dit een van de weinige spellen is die je nog coop kunt spelen zonder te betalen voor meerdere consoles en een abo op PS+ of XBOX live.


Als je het verhaal een beetje mee wil krijgen moet je vooral 1 en 2 ook spelen. Dan zie je ook terugkerende karakters etc.