Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Column: Rainbow Six: Siege is completer dan ooit

Rainbow Six: Siege bestaat inmiddels al ruim twee jaar. In die tijd is er veel aan de game verbeterd en is er nog meer aan toegevoegd. Mocht je in het eerste jaar Rainbow Six: Siege hebben opgestart, dan is de kans groot dat je het niet langer dan een (half) jaar hebt gespeeld. De game was destijds niet gebalanceerd, er zaten vervelende bugs en glitches in, om nog maar te zwijgen over de vervelende teamkillers.

Toch is de game inmiddels voorzien van ontzettend veel updates en gratis content die de game alleen maar ten goede zijn gekomen. Uiteindelijk heeft dit ervoor gezorgd dat Siege vandaag de dag een mooi totaalpakket is geworden. De game is nu dan ook op een punt aangekomen waarop je de game een tweede kans zou moeten geven. Laten we terug- en vooruitkijken op twee bewogen jaren Rainbow Six: Siege.


Stroeve start
Het eerste jaar na de lancering in december 2015 was de Siege allesbehalve perfect te noemen. Spelers uitten op diverse fora hun ongenoegen over de vele bugs en glitches die het spel rijk was. Zo waren de grootste problemen: instabiele matchmaking, regelmatige server errors en slechte hitbox detection. Zelfs na de eerste weken waren deze problemen nog niet verholpen. Siege was weliswaar niet onspeelbaar, maar ook niet zoals men voor ogen had. Ook het gebrek aan content kwam de game niet ten goede. Er waren vanaf het eerste moment slechts 20 operators, 11 maps, drie game modi en een magere singleplayer modus genaamd Terrorist Hunt. Al met al was de launch van Siege verre van vlekkeloos en is het een wonder dat de shooter nog zo in leven is.

Dat laatste is met name te danken aan de filosofie van Ubisoft Montreal. Siege moet een shooter worden die ook op de lange termijn mee zou draaien met de gevestigde competitieve titels. Geen denken aan dus dat dit project een stille dood zou sterven. Maar dat zou alleen kunnen door de community voorop te stellen en alle toekomstige content, waaronder operators, voor iedereen beschikbaar te stellen. Season passes zijn weliswaar te koop, maar bieden de speler alleen cosmetische extra’s en een week vroegtijdig toegang tot toekomstige operators.


Vertrouwen
Na de release was er dus genoeg werk aan de winkel. Het eerste half jaar van Siege werden er welgeteld 17 grote updates uitgerold. De ergernissen namen stukje bij beetje af en dit werd dan ook opgemerkt door een groot gedeelte van de spelers. Binnen de kortste keren waren de server errors en matchmaking-problemen zo goed als verholpen, de wat kleinere problemen verdwenen en was het geheel een stuk meer gebalanceerd. Het bleek de fundering voor enkele grote updates die later nog zouden volgen. Nog steeds worden spelers via de officiële blog wekelijks op de hoogte gehouden van ontwikkelingen binnen de game. Ook op het gebied van content werd de game het eerste jaar uitgebreid: acht nieuwe operators en vier nieuwe maps werden er toegevoegd.

Het tweede jaar namen de problemen opnieuw toe. Ubisoft Montreal besloot halverwege het tweede jaar geen nieuwe content meer toe te voegen, maar in plaats daarvan eerst alle huidige problemen op te lossen. Drie maanden werd er gewerkt aan de game. ‘Operation Health’, zoals deze periode genoemd werd, moest een einde maken aan alle bugs, matchmaking-wachttijden en alle sporadische serverproblemen. De ontwikkelaar hield woord en bleef dus ook in Year 2 hard werken aan de shooter. 

Later werden de geplande operators alsnog toegevoegd aan de game en werden er, net als in het eerste jaar, acht nieuwe operators toegevoegd. Allen totaal verschillend met hun eigen specialiteit, die ieder op hun eigen manier de game totaal hebben veranderd. Zo heb je met Valkyrie een compleet nieuwe manier gekregen om je team van informatie te voorzien. Kleine cameraatjes zijn in vrijwel alle uithoeken van de map te plaatsen en zijn een van de vele manieren waarop je de tegenstander een stap voor kunt zijn. Of neem Hibana die net als Thermite gaten kan maken in versterkte oppervlakten; Vigil die op zijn beurt onzichtbaar is voor alle drones en Dokkaebi die alle camera’s (waaronder die van Valkyrie) kan hacken om vervolgens zelf te gebruiken.

Het vertrouwen in Ubisoft Montreal nam zichtbaar toe net als de resultaten: afgelopen maand werd namelijk het aantal meeste gelijktijdige spelers verbroken. De teller stond op ruim 175.000 van de inmiddels ruim 30 miljoen geregistreerde spelers. Best opmerkelijk gezien de meeste online games na verloop van tijd te maken krijgen met een teruglopende achterban. Wellicht dat dit laatste ook te maken heeft met de verslavende factor van de game, want samenwerken was nog nooit zo intens.

Hoewel teamwork in Siege vele malen belangrijker is dan individuele skill, wordt er ontzettend veel gevraagd van het individu. Dankzij alle destructieve mogelijkheden die je krijgt is iedere map enorm dynamisch en dien je je als speler aan te passen aan je omgeving. Door de constante toestroom van nieuwe en unieke operators is het tevens noodzaak om je strategie continue aan te passen en bepaalde situaties op een andere manier te benaderen. Een belangrijk punt daarbij is dat iedere verdedigende strategie een aanvallende oplossing kent en vice versa. De juiste combinatie van operators speelt hierbij een grote rol. Het maakt van Siege nog altijd de game waarbij je van begin tot eind op het puntje van je stoel zit met een te hoge hartslag, zelfs als je vroegtijdig wordt uitgeschakeld.


Start van Year 3
Ook het begin van het derde jaar Rainbow Six: Siege werd onlangs ingeluid met een tweetal nieuwe operators en een speciaal event. Onlangs zijn Lion en Finka toegevoegd; twee aanvallende operators die de hele community (opnieuw) bezighouden. Beide geven je de mogelijkheid om je team te ondersteunen vanaf een afstandje, met Finka’s vaardigheid om ieder teamlid een tijdelijke adrenaline boost te geven en Lion’s drone die vijandelijke bewegingen in het gebouw waarneemt. Combineer je deze capaciteiten met die van andere operators, dan kom je vanzelf op heel tactische aanvallen.

Het Outbreak event was een co-op event dat tijdelijk speelbaar was voor iedereen. De modus pakte de Rainbow Six: Siege gameplay en plaatste deze in een mysterieuze apocalyptische setting. Samen met twee andere spelers baan je je een weg door drie unieke levels die groter waren dan welke map dan ook. Het combineren van diverse operators maakte iedere ronde compleet anders. De feedback vanuit de community was dan ook lovend waardoor soortgelijke events ongetwijfeld vaker zullen terugkeren.

Roadmap
De plannen voor dit derde jaar zijn in grote lijnen al uitgetekend en bekendgemaakt. Ook dit jaar zal bestaan uit vier seizoenen. Ieder seizoen brengt twee nieuwe operators met zich mee én een nieuwe map of event. In dat opzicht zal de game ook dit jaar weer volop worden voorzien van content. Bovendien is deze content voor iedereen beschikbaar, ook als je niet in het bezit bent van een season pass.

Naast nieuwe operators heeft Year 3 nog meer nieuws in petto. Zo zullen ook een aantal bestaande maps onder handen genomen worden. Hereford Base is hier een goed voorbeeld van. Deze zal als eerste door Ubisoft Montreal worden voorzien van een rework. Het doel hiervan is niet alleen om het uiterlijk van de map te verbeteren, maar ook het level-design. Door het toevoegen van een aantal kamers, gangen en verdiepingen wordt geprobeerd de gehele ervaring van de map te verbeteren. Bovendien zijn een aantal maps, waaronder ook Chalet, niet even geschikt voor alle game modi. Tussendoor zullen ook nog kleine aanpassingen volgen aan andere maps. Deze aanpassingen zijn weliswaar minder ingrijpend, maar niet minder belangrijk om de balans tussen aanvallen en verdedigen in evenwicht te houden. Ook dit gegeven laat eens te meer zien hoe druk Ubisoft nog bezig is met het uitbreiden en bijschaven van hun shooter.


Slot
Rainbow Six: Siege biedt op dit moment een stuk meer plezier aan liefhebbers van tactische shooters dan twee jaar geleden. Ubisoft lijkt een nieuwe weg te zijn ingeslagen en pompt ontzettend veel tijd en liefde in Siege. Voor een paar tientjes haal je de game al in huis en kan je vrijwel direct aan de slag met een groot gedeelte van de operators, alle maps en word je ook de komende jaren nog voorzien van gratis nieuwe content. Heb je de game nog liggen? Roep dan je vrienden weer bij elkaar en slinger de game nog eens aan. De game verdient het en ik weet haast zeker dat je er geen spijt van zal krijgen.

 

Geplaatst door Xerxes op 29-04-2018
Aantal keer bekeken: 3393

Laatste reacties

avatar van M Monster D
M Monster D ( 1374 ) 29-04-2018 12:34
Grappig dat dit artikel nu geschreven is, terwijl veel spelers afhaken van wegen de global operators die het spel in hun ogen minder tactisch en meer chaotisch maken.

Zelf ben ik wat minder wezen spelen omdat ik gewoon maanden lang geen andere games kon completen, maar ik heb zin om binnenkort weer in te stappen, vind de global operators ook wel wat leuks toevoegen, weet alleen dat lang niet iedereen het daar mee eens is.
avatar van AngeloG
AngeloG ( 2349 ) 29-04-2018 12:56
Ik speel het haast elke dag met 2 vrienden. Toffe shooter die het tactischs erg belangrijk maakt. Dus niet run n gun maar echt nadenken over elke move die je maakt.

Vaak genieten maar ook vaak huilen.
avatar van Bart1622
Bart1622 ( 1010 ) 29-04-2018 13:45
Global operators.? Wat moet ik daar bij denken. Heb het spel al een tijdje niet meer opgestart...
avatar van Henkdepotvis
Henkdepotvis ( 1052 ) 29-04-2018 16:30
Japanse operators enzo denk ik?
avatar van Dhrny
Dhrny ( 6 ) 29-04-2018 18:38
Quote:
Global operators.? Wat moet ik daar bij denken. Heb het spel al een tijdje niet meer opgestart...


Met global operators worden de operators bedoeld die gebruik kunnen maken van hun abilities waar en wanneer ze maar willen. In dit geval praten we over Lion die met een druk op de knop enemies kan scannen die bewegen en Finka die een recoil, HP en ADS boost geeft aan al haar teammates. Ubisoft kwam er vervolgens mee naar voren dat Lion in dit geval niet gemaakt was voor de online multiplayer maar voor de special zombies event die pas geleden afgelopen is.

Maar gelukkig komen de nodige changes in de volgende patch om deze global operators (voornamelijk Lion) een tikkie te nerven
avatar van Henkdepotvis
Henkdepotvis ( 1052 ) 29-04-2018 20:02
Ik vindt lion juist leuk om tegen te spelen. Dat je snel een plek moet zoeken om je te verstoppen.
avatar van Reptile
Reptile ( 2167   2) 29-04-2018 20:22
Ik ben sinds de 3e season gestopt me Rainbow Six Siege. Ik had de game 1½ jaar best veel gespeeld en had alle operators geunlockt wat in de eerste jaren uitgekomen waren. Ik ben er verlopig wel klaar mee en als ik eerlijk vond ik de outbreak mode niets aan en zat ook een vervelende bug in. De nieuwe operators vind ik persoonlijk ook niet passen in de competive modes.
avatar van Jethunt
Jethunt ( 1243 ) 29-04-2018 23:00
Ze hebben het spel echt verbeterd en het word steeds beter. Binnenkort kun je bijvoorbeeld bepaalde operators van te voren bannen, dat kan erg handig zijn als er een operator is die als OP word gezien of wanneer er een glitch is. Ook komen er nieuwe infrarood cameras. Die vernieuwing en goede support zorgt ervoor dat ik het (bijna) elke dag speel.
avatar van Pizzadealer
Pizzadealer ( 151   1) 29-04-2018 23:58
De nieuwe dingetjes op de Test Server zijn interessant! Gepaard met wat balancing hoop ik dat de main build ook weer wat leuker gaat worden.
avatar van XX-Deadproof-Xx
XX-Deadproof-Xx ( 99 ) 30-04-2018 08:41
Hyped!
avatar van Bonecrusher
Bonecrusher ( 3209 ) 30-04-2018 14:21
De game moet gewoon goed zijn op de release, maar ze laten de betalende klant tegenwoordig gewoon gratis een half product bèta testen, te gek voor woorden...

Dat gamers deze bullshit tegenwoordig accepteren...
avatar van Broodjekroket
Broodjekroket ( 30 ) 01-05-2018 08:56
Quote:
De game moet gewoon goed zijn op de release, maar ze laten de betalende klant tegenwoordig gewoon gratis een half product bèta testen, te gek voor woorden...

Dat gamers deze bullshit tegenwoordig accepteren...


En wat is je boodschap nu?
avatar van XX-Deadproof-Xx
XX-Deadproof-Xx ( 99 ) 02-05-2018 09:41
game is goed momenteel .
avatar van Starscreamer
Starscreamer ( 218 ) 02-05-2018 13:02
Perfect spel om met vrienden te spelen.
Erg leuk ... eerste 2 jaar lopen stof te happen maar nu dagelijkse kost
avatar van ZombieRofl
ZombieRofl ( 47 ) 02-05-2018 13:20
Quote:
[..]


En wat is je boodschap nu?


Ik vindt zeker dat hij een punt heeft. Maar aan de andere kant goed dat ze het überhaupt verbeteren.
avatar van INFIRNUS
INFIRNUS ( 315 ) 02-05-2018 13:56
Quote:
De game moet gewoon goed zijn op de release, maar ze laten de betalende klant tegenwoordig gewoon gratis een half product bèta testen, te gek voor woorden...

Dat gamers deze bullshit tegenwoordig accepteren...
Hoewel dit voor veel games wel het geval is, vind ik het niet passen bij deze game vooral omdat deze game nog altijd nieuwe operators uitbrengt die gewoon af en toe tweaks nodig hebben t.o.v. oudere operators en vice versa.

De nieuwe reinforced camera/drones en betere matchmaking klinken erg leuk maar de nerf op quick leaning is waardeloos, ook zou een permanente PvE modus zou erg welkom zijn want Terrorist Hunt is erg saai en vrij buggy op hogere moeilijkheidsgraden.
Deze game is dan ook niet te vergelijken met v