Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Special: Post E3 Event

Afgelopen donderdag waren we te gast bij het Nintendo Post E3-evenement. Één ding is duidelijk en dat is dat de Switch-eigenaren onder ons flink wat games hebben om naar uit te kijken. Super Smash Bros. Ultimate, Super Mario Party, Pokémon Let’s Go Pikachu & Eevee: allemaal passeerden ze de revue en er zaten zelfs nog een paar leuke verrassingen bij zoals Killer Queen Black. Het enige wat wel duidelijk miste was de aanwezigheid van de Nintendo 3DS. Dat de Switch-bezitters desondanks genoeg hebben om naar uit te kijken is een feit!
 
 
Pokémon Let’s Go Pikachu/Eevee
Half november liggen Pokemon Let's Go Pikachu en Eevee in de winkels . Pokémon Let’s Go is een combinatie tussen de traditionele Pokémon-games en Pokémon Go voor je mobiel. De wereld waarin je speelt is gebaseerd op de Kanto-regio uit Pokémon Yellow, dus in principe kennen de veteranen die al. Wel ziet alles er grafisch natuurlijk veel mooier uit. Van de monsters die door het gras in Viridian Forest lopen tot de speling van het zonlicht door de bomen heen. Super!
 
 
De scheidslijn tussen Pokémon Go en games zoals Pokémon Sun & Moon
Het was vooral interessant om de Pokémon Go- en handheldgamesinvloeden samen te zien vloeien tot een geheel. Zo is het vangproces helemaal in de stijl van Go. Pokémon verzwak je niet met een gevecht, maar overtuig je met Berries om gemakkelijk hun bal in te gaan. Tijdens het verzamelen vinden er dus geen gevechten plaats. De zes zakmonsters die je meeneemt op reis krijgen vervolgens ervaringspunten aan de hand van elke gevangen Pokémon en kunnen zo levelen.
 
Verder zijn de Pokémon ook zichtbaar op de kaart. Vergelijkbaar met Pokémon Go kunnen sommige monsters extreem groot of klein zijn. Dit zie je, naast de daadwerkelijke grootte van de Pokémon op de kaart, aan de hand van een blauw of rode gloed die soms rond de monsters heenzweeft. Vooral die kleine zijn soms verdomd lastig om te zien, waardoor het gemakkelijker lijkt dan het is om alle Pokémon in het gras te ontwijken. Ook leuk is bijvoorbeeld dat een Oddish bijna niet te zien is, doordat zijn blaadjes overeenkomen met het gras. De groottes van de monsters spelen sowieso een grote rol, want een Onyx is bijvoorbeeld echt enorm. Zo kun je Pokémon achter je aan laten lopen, maar als je voor Onyx kiest zit je erbovenop. Dit alles terwijl hij je volledige zicht belemmert, wat erg geinig gedaan is. Ik ben vooral benieuwd hoe dit gaat werken met Alolan Exeggutor die zo lang is dat zijn hoofd niet altijd op het scherm past.
 
 
De invloeden van de handheldgames verschijnen ten tonele tijdens de gevechten die plaatsvinden tegen andere trainers. Door het gehele spel staan overal trainers verspreid, klaar om de strijd met je aan te gaan. Word je uitgedaagd, dan krijg je het oude vertrouwde gevechtsscherm weer te zien. Daarnaast heb je de vertrouwde Gyms, met in de eerste Gym Brock die op je staat te wachten. Voor Pokémon Go-spelers is dit echter nieuw en die worden dus zo langzaam geïntroduceerd aan de gameplay van games als Pokémon Sun en Moon.
 
Introductie voor nieuwkomers
Dat het om een introductie gaat komt verder naar voren in de hints die je zo nu en dan krijgt; zo is je rivaal hier een stuk behulpzamer dan in Sun en Moon. Hij geeft je tips om een betere speler te worden. Daarnaast moet je bij binnenkomst van een Gym eerst aan een scheidsrechter laten zien dat je een Pokémon in je bezit hebt waar de Pokémon van de Gym Leader zwak tegen zijn. Zo moet je bij Brock bewijzen dat je een Gras-type Pokémon bij je hebt. Zo word je in het begin een beetje aan het handje genomen.
 
Monsters in Pokémon Go zijn verder over te brengen naar Pokémon Let’s Go. Ze verschijnen dan eerst in een soort Safari Park waar je ze opnieuw moet vangen. Je kunt alleen de Pokémon overzetten die al eerder in Kanto voorkwamen. dus het gaat om de eerste 151. Op de vraag hoe om zal worden gegaan met de balans tussen spelers met 150 Pokémon en de beginnende/niet-Pokémon Go speler was nog geen antwoord.  Dit zullen we dus met de tijd moeten gaan zien.
 
 
De Poké Ball-controller werkt super
Tot slot wil ik nog kort de Pokémon Ball Plus aanhalen. Grote complimenten voor wie deze bedacht heeft. Het balletje heeft slechts twee (verborgen) knoppen, maar het werkt fantastisch. Je moet hem met een ringetje om je ringvinger doen, zodat die goed in je hand blijft liggen. Het is ook vrij klein en ligt al met al lekker in de hand. In principe gebruik je de controller voornamelijk om Pokémon te vangen, en dit kun je doen door een gooibeweging te maken. Verder bestuur je er alles mee binnen het spel. Dit voelt en werkt allemaal erg intuïtief.
 
Ook geinig is het feit dat de controller trilt en geluid maakt tijdens het vangen. Je kunt de bal ook koppelen aan Pokémon Go, meenemen onderweg en er zelfs een Pokémon in stoppen. Wanneer je de bal vervolgens schudt hoor je het geluid van dit monster en licht de Pokébal op; het maakt deze hiermee wat meer dan een versimpelde controller voor de game. Ben je nog niet overtuigd, dan is het goed om te weten dat Mew in de bal zit als je hem aanschaft. Dat scheelt een hoop werk en gedoe zoals onder vrachtwagens kijken, voor de mensen die de geruchten van vroeger nog kennen.
 
 
Zowel leuk voor nieuwkomers als veteranen
Al met al ademt alles van Pokémon Let’s Go dat de focus is om de Pokémon Go-speler kennis te laten maken met de games waar wij al jaren van houden. Tegelijkertijd is het spel ook voor gevorderde spelers een genot, omdat je voor het eerst Pokémon op een console kunt spelen en er tevens genoeg content inzit voor de oudere fans. De timing is dus perfect voor zowel nieuwkomers die kennis maken met de gevechten als een soort Pokémon Stadium voor Go, als veteranen die alvast een voorproefje krijgen op de 2019-RPG.
 
Het enige waar ik een beetje bang voor ben is dat het vangproces wat eentonig gaat worden. Er lopen wel erg veel Pokémon rond en dat wordt flink zwieberen met de Pokébal-controller. Daarnaast bestaat de kans dat met zoveel tips die je toegestrooid worden dat de moeilijkheidsgraad niet al te hoog zal liggen, al hebben we natuurlijk alleen het eerste veld gespeeld. Tot slot hoop ik dat er een goede balans zal worden gevonden tussen beginnende of niet-Go spelers en spelers die alle zakmonsters al hebben verzameld. Anders wordt het misschien wel erg simpel om alles te doorploegen. Vragen hierover bleven vooralsnog onbeantwoord. Het speelde in ieder geval allemaal supersoepel, dus wat dat aangaat heeft deze speelervaring mij alleen maar nog nieuwsgieriger gemaakt.
 
Prijzen:
Pokémon Let’s Go Eevee € 51,90
Pokémon Let’s Go Pikachu € 51,90
Pokémon Poké Ball Controller € 47,95
Pokémon Let’s Go Pikachu + Poké Ball Controller Combo € 93
Pokémon Let’s Go Eevee + Poké Ball Controller Combo € 93

 

 

 
Super Mario Party
Mario Party gaat terug naar zijn roots! Geen wagentjes meer waar je met zijn vieren in zit op weg naar de ster; het wordt weer ouderwets sterren jagen en proberen om je vrienden te slim af te zijn. In totaal zijn er weer tachtig minigames, meerdere modi en natuurlijk online multiplayer om zo met vrienden altijd los te kunnen gaan. Persoonlijk kijk ik erg uit naar Super Mario Party, omdat het eindelijk weer speelt zoals Mario Party 1 tot en met 6. Daar hebben we toentertijd toch wel nachten mee doorgehaald met een hoop gejoel, geschreeuw en vertier tot resultaat.
 
 
Leuk is verder de nieuwe 2 VS 2-modus, waarbij je samen als team van twee speelt. Je loopt nog steeds beiden een eigen kant op, maar je werkt constant samen om sterren en munten te verzamelen en minigames te winnen. In deze modus zijn er ook speelborden beschikbaar met meer vrijheid om te lopen. Je zit dus hier niet meer vast aan een pad, maar kunt redelijk gaan en staan waar je wilt. Het lijkt geïnspireerd op de snellere variant van Mario Party: Star Rush van de 3DS en dat werkt prima voor deze multiplayermodus.
 
Tot slot zagen we rechts in de bovenhoek zo nu en dan weer Party Points naar boven floepen waarmee je waarschijnlijk weer minigames, speelborden en andere goodies kunt vrijspelen. Dit was voor mij persoonlijk de favoriet van de show en voornamelijk vanwege dat alle nostalgische checkboxen lijken te zijn afgetikt, met als extra bonus dat je natuurlijk nu ook online altijd iemand kunt vinden om de strijd mee aan te gaan.
 
Super Mario Party is nu te reserveren vanaf € 53,90.
 
 

 Super Smash Bros: Ultimate
Hier is al veel over gezegd in de media. Met meer dan zestig karakters is dit de meest complete Super Smash Bros. ooit. Alle speelbare karakters die er in het verleden waren zijn nu speelbaar. Nieuw zijn de karakters uit de Splatoon-serie, die al kliederend hun tegenstander de baas proberen te zijn, en natuurlijk Ridley uit de Metroid-games. Wat is die sterk!

 
Wat vooral opviel tijdens de speelsessies is hoe enorm soepel en snel alles speelt. Met name met de GameCube Controller, die straks ook verkrijgbaar is voor de Switch, is het een genot om te spelen. Overigens speelt Smash Bros. met de Joy-Con-controllers ook nog best prima. De GameCube Controller voelt alleen net even iets vertrouwder aan. Qua vernieuwing hebben we verder nog weinig gezien, maar elke Smash-fan gaat van deze game genieten. Het is de meest soepele en vooral grafische scherpe Smash Bros.-game die ik ooit heb gezien. Een no-brainer dus voor de fanaten.
 
Super Smash Bros is nu te reserveren vanaf € 57,50.
 
 

 


Starlink
Ook aanwezig was Starlink van Ubisoft: een soort futuristische spacegame waarin je kunt reizen tussen planeten. De Switch-versie is vooral gewild, omdat de befaamde Fox McCloud als piloot exclusief verkrijgbaar is, samen met de Arwing. Heel tof is dat je bij het Starter Pack een opzetje krijgt voor je controller. Hier moet je eerst de piloot van jouw voorkeur inschuiven, daarna plaats je het ruimteschip over hem heen. Dit is heel tof gedaan, want zo zit jouw gekozen piloot als het ware fysiek in het ruimteschip. Vervolgens klik je de wapens erop en ben je klaar om te gaan. Geen nood als je straks niet allemaal Weapon Packs, piloten en ruimteschepen los wilt kopen, want alle accessoires en schepen zijn straks ook gewoon digitaal te ontgrendelen. Het neemt echter niet weg dat vooral de schepen er wel erg vet uit zien in fysieke vorm.

De eerste speelsessie gaf mij een beter beeld van de game en het voelde voornamelijk aan als een soort No Man’s Sky-ervaring, maar dan met wat meer geweld. Waar No Man’s Sky vooral om data verzamelen ging, heb je hier gerichte queesten. Overigens kun je wel hele nieuwe Civilizations tegenkomen en vanuit hun allerlei zijopdrachten krijgen. Heel cool is dat de wapens die je kiest effect hebben op elkaar: schiet je bijvoorbeeld met een laserwapen en vervolgens met raketten, dan worden deze als je ze goed combineert samengevoegd tot een extra krachtig combinatieschot.
 
 
In het spel reis je tussen planeten en op elke zijn er een berg aan opdrachten te voltooien. Mijn opdracht was om een grote vijand om te leggen. Het was een soort spin, laten we hem Webbie noemen, die bewaakt werd door diverse bots. Webbie kan alleen geraakt worden als je hem raakte op het moment dat hij een aanval wilde doen. Lukt je dat, dan wordt zijn zwakke plek zichtbaar en is het knallen geblazen. Tegelijkertijd verschijnen er steeds meer bots ten tonele die proberen om Webbie te verdedigen.
 
Dit klinkt best episch, maar mijn eerste ervaring viel een beetje tegen. Ten eerste was het grafisch allemaal vrij kartelig. Misschien komt dit door de immensiteit van het universum of de (beperkte) kracht van de Switch, maar het voelde nog niet als een next-gen game. Ten tweede was er het gebrek aan controle over het schip tijdens de gevechten. Ik kon moeilijk wegkomen tijdens de strijd en hobbelde een beetje links en rechts al manoeuvrerend, maar het voelde wat ongemakkelijk. Ook het opstijgen met de ZR-knop voelde wat traag aan. Tot slot had ik echt enorm veel haperingen wanneer het drukker werd op het scherm. De begeleider vertelde echter dat dit nog niet eerder was gebeurd. Misschien kwam dit doordat ik in het begin de bots vooral negeerde (wat overigens niet slim was), maar vooral in het heetst van de strijd stotterde ik flink door het level heen wat de speelervaring niet ten goede kwam.
 
 
Ik heb nu wel een beter idee van hoe het speelt, en de beschikbare schepen die los te verkrijgen zijn zien er tof uit. Echter, het speelde allemaal nog wat te stroef om mij direct volledig enthousiast te maken. Ik ben dus benieuwd te zien hoe massaal de game gaat zijn en wat er qua storyline zal worden gedaan. Voor nu zijn er wat vragen beantwoord, maar ook weer diverse bijgekomen.
 
De Starlink Starter Pack met piloot Fox en zijn Arwing zijn te reserveren vanaf € 79,99. Zie hier voor de Pilot Packs, Weapon Packs etc. die los te krijgen zijn.
 
 

 

 
Killer Queen Black
Ten slotte is de spotlight nog voor een indiegame die je simpelweg gespeeld móet hebben: Killer Queen Black. Het is een supersimpel spelletje wat je straks online of thuis kunt spelen met acht man. Alles vindt plaats op één scherm in een SNES-grafisch stijltje. Het concept is simpel: je hebt twee teams van vier man, met in elk team een koningin die kan slaan en voor de rest simpele ruimtemannetjes.
 
Er zijn drie wincondities:
1. Over het level verspreid liggen besjes. Weet je genoeg besjes naar je thuisbasis te slepen, dan heb je de ronde gewonnen;
2. De koningin kan zowel de ruimtewezentjes als de andere koningin verslaan. Weet je de ander koningin drie keer te verslaan, dan win je de ronde;
3. Er staat een slak beneden aan het level geparkeerd die vrij traag is. Weet een van de teams deze over zijn finishlijn heen te krijgen, dan wint deze de ronde.
 
Deze drie voorwaarden zorgen ervoor dat je constant moet opletten wat de tegenstander doet en wat jij kunt doen om zelf de winst in de wacht te slepen. En verassend simpel, maar verslavende Indiegame, die weliswaar alleen met acht man uit de verf komt, maar online is dat natuurlijk geen probleem. Sowieso zal de game online flink worden ondersteund. Zo is er een blauw en een geel team, echter online speelt het beste team als zwart team. Als het je lukt om het zwarte team tegen te komen en je wint? Dan wordt jij als beloning het zwarte team. De wedstrijden van het zwarte team worden rechtstreeks gestreamd via de Killer Queen Black Twitch stream. Een tof concept. Zeker het uitchecken waard als je van dit soort competitieve simpele multiplayer spelletjes houdt.
 

 

Geplaatst door Yřrn op 30-06-2018
Aantal keer bekeken: 5303

Laatste reacties

avatar van Taken NL
Taken NL ( 260 ) 30-06-2018 12:47
Voor mij persoonlijk is Mario Party de enige interessante titel, ik ha gehoopt op wat meer Metroid Prime 4, een teaser had al voldoende geweest.

S
avatar van Mekker
Mekker ( 60 ) 30-06-2018 16:05
Smash en party worden het zowiezo. Lets go mits prijs goed genoeg is en starfix laat ik lekker zitter.
avatar van Josplays
Josplays ( 2390 ) 30-06-2018 16:19
Pokémon, Smash en Starlink al gepre-ordered. Ik wacht met Mario Party op een goedkopere prijs, maar dat kan bij Nintendo games nog wel even duren.
avatar van Rickk1986
Rickk1986 ( 936 ) 30-06-2018 17:17
Ik was daar ook en moet zeggen dat ik eeeeeeecht heel erg gehyped ben voor Starlink! Niet eens door het speelgoed, maar wel door de game zelf. Het voelde voor mij als No Mans Sky meets Xenoblade meets Fox meets Destiny invloeden. Had echt een hele toffe vibe!
avatar van Gunzelino
Gunzelino ( 1908 ) 30-06-2018 17:38
Mario Party klinkt leuk, maar ben niet zo een fan van die motion control minigames, en die minigames waar je een 2e switch nodig kan ik waarschijnlijk ook nooit spelen. Online is ook alleen maar minigames trouwens, geen online board game.

Alleen Smash heeft mijn intresse hier. Die en Monster Hunter zijn waarschijnlijk mijn enigste Switch games dit jaar.
Starlink is wel intressant maar daar moet ik nog iets meer an zien. Dat hele Figurine verzamelen gedoe laat ik zoiezo wel achterwegen, en ik weet niet hoe nodig dat is.
avatar van Kuros
Kuros ( 131 ) 30-06-2018 22:00
Ik ben het met je eens dat het vangsysteem in de nieuwe pokemon wss vrij eentonig gaat worden. Zo had ik dat ook met Pokemon Go. Alleen het vangen van nieuwe pokemon is leuk, zodra je de tweede ziet boeit het je eigenlijk niet meer zo. Ik ben benieuwd hoe het level systeem in zn gang gaat op het moment dat je niet hoeft te vechten. Ik laat hem sowieso nog even liggen tot hij voor een zacht prijsje in de aanbieding komt.
avatar van Xerxes
Xerxes ( 2041   10) 30-06-2018 22:05
Leuk Yorn! Tegen de tijd dat Smash Bros verkrijgbaar is meteen maar even een Switch halen