Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Preview: F1 2019

Het is altijd interessant om uitgenodigd te worden om een previewversie van een game te komen spelen. Het wordt echter een stuk interessanter als er voor die speelsessie een bijzondere locatie is geregeld! Voor de preview van F1 2019 werden we namelijk toegelaten tot de garage van het Nederlandse raceteam MP Motorsport. Tussen de diverse racewagens van MP Motorsport stonden enkele PC's met playseats opgesteld met een previewversie van F1 2019. Er is bijna geen betere omgeving te bedenken voor deze game.


F2 2019
Dat dit preview event plaats vond bij MP Motorsport is niet geheel toevallig. Dit Nederlandse raceteam is namelijk actief in diverse raceklasses, waaronder Formule Renault, Formule 3 en Formule 2. En dit jaar zal voor het eerst de Formule 2 zijn opwachting maken in de F1-serie van Codemasters.

Zodra je een nieuwe carrière start, begint jouw personage nu als een Formule 2 coureur. Daarbij hoef je niet een heel seizoen door te werken om bij de F1 uit te komen, maar krijg je enkel drie racescenario's voorgeschoteld waarbij je zo goed mogelijk moet zien te presteren. Daarbij word je tussen de races ook nog geconfronteerd met andere coureurs die reageren op jouw prestaties. Je bepaalt zelf hoe jouw personage daarop reageert en dit zal uiteindelijk weer invloed hebben op de onderlinge relaties. Dit zorgt voor een rivaliteit die volgens de ontwikkelaars ook invloed zal hebben op jouw carrière in de Formule 1, die volgt na het afronden van de drie scenario's. Dit klinkt als een leuke uitbreiding van de career modus van F1 2019, maar we zullen tot de release moeten wachten om dit in de praktijk te ervaren. De previewversie gaf namelijk helaas geen toegang tot de career mode, waardoor we niet zelf een beetje konden gaan bekvechten met onze virtuele rivalen.

F1 vs F2
De previewversie van F1 2019 gaf gelukkig wel de mogelijkheid om een Formule 2-wagen te kiezen en een willekeurig circuit op te gaan voor wat rondjes Time Attack. Dat voelde goed aan en ik merkte duidelijk verschil tussen het rijden met een F1 of een F2-wagen. Er is nogal een verschil in beschikbare paardenkrachten en dat heeft ook daadwerkelijk invloed op hoe je de wagens over het circuit heen stuurt. Toen ik na een aantal rondjes wisselde naar een Formule 1-wagen van Haas moest ik echt weer even wennen aan het tempo en de manier van rijden. Gelukkig biedt de game weer voldoende hulpmiddelen om het rijden zo makkelijk of moeilijk mogelijk te maken.

Met de F1-wagens was het mogelijk om ook een (kort) Grand Prix weekend te rijden. De opzet is daarbij weer vrijwel hetzelfde als bij F1 2018, zodat je zelf kan bepalen of je een volledig raceweekend rijdt, inclusief de oefensessies, of dat je direct met de race gaat starten. Ook de AI is weer lekker competitief. Ze maken het niet alleen jou moeilijk, maar ze laten ook elkaar niet zomaar voorbijgaan. Zo gebeurde het mij dat ik na de start bij de eerste bocht al diverse stukken van vleugels door de lucht zag vliegen nadat enkele coureurs elkaar raakten. Op de momenten dat ik zelf een inhaalactie initieerde werd de deur ook niet zomaar opengezet en moest ik echt mijn best doen om er voorbij te kunnen.


Custom designs
Weet de AI niet voldoende uitdaging te bieden dan zal de multiplayer waarschijnlijk interessanter voor je zijn. Die krijgt dit jaar een aantal nieuwe features, waaronder de toevoeging van leagues. Hiermee kunnen spelers zelf een league oprichten en hebben ze volledige controle over het toelaten van spelers, de opzet van de races en het ontwerp van de prijzen. Je kan je voorstellen dat bijvoorbeeld een partij als Ziggo Sport hiermee heel makkelijk een online competitie kan gaan organiseren in de game zelf. Daarnaast zal Codemasters zelf ook de nodige multiplayer events gaan organiseren, zoals een wekelijkse Grand Prix waarbij je de hele week kan oefenen en uiteindelijk ingame prijzen kan verdienen. Die prijzen kunnen bestaan uit ingame geld dat je daarna uit kan geven aan custom livery's. Voor het eerst is het namelijk mogelijk om jouw racewagen te voorzien van een ander uiterlijk dan het officiële team design. Het is helaas niet mogelijk om zelf een design te ontwerpen, maar met deze bestaande set custom designs is er een leuke ontwikkeling gaande. Deze designs waren helaas nog niet aanwezig in de versie die wij onder handen kregen, maar het is een leuke toevoeging.

Conclusie
Na ongeveer 1,5 uur met F1 2019 gespeeld te hebben, hebben we een positief gevoel over deze nieuwste telg in de serie. F1 2019 bouwt natuurlijk voort op de 2018 editie, wat een bijzonder fijne racegame was, en als je snel kijkt dan lijkt er weinig veranderd. Toch lijkt Codemasters met de toevoeging van de Formule 2 en de nieuwe multiplayeropties voldoende vernieuwing toe te gaan voegen om van F1 2019 meer dan een simpele upgrade te maken. Op 28 juni kunnen we gaan ontdekken of ze de beloftes waarmaken, want dan ligt de definitieve game in de winkels. Precies op tijd om zelf alvast het circuit van Oostenrijk te gaan verkennen.
 

Over MP Motorsport
MP Motorsport bestaat al bijna 25 jaar en is naar eigen zeggen een van de grootste raceteams van Europa. Als je weet dat ze meedoen in de Formule 4, Formule Renault, Formule 3 én de Formule 2 dan klinkt dat nog niet eens zo gek. Het hoofdkwartier waar we waren uitgenodigd bevindt zich in Westmaas en staat vol met de diverse racewagens van het team en een goed gevulde prijzenkast. Een indrukwekkend zicht. De coureurs hebben daar ook een serieuze simulator tot hun beschikking, maar die schijnen de meeste leden niet veel te gebruiken. Er gaat toch niets boven het echte racen op asfalt.

 

Geplaatst door Kevin Blokland op 19-06-2019
Aantal keer bekeken: 2619

Laatste reacties

avatar van Phaross
Phaross ( 1413   12) 20-06-2019 12:31
Ik wacht wel tot ik hem voor 15 euro in de eshop kan kopen. Spel is mij echt geen 60 euro waard. Had er een VR functie in gezeten voor PC had het voor mij een no brainer geweest.
avatar van Starscreamer
Starscreamer ( 218 ) 20-06-2019 14:24
Quote:
Ik wacht wel tot ik hem voor 15 euro in de eshop kan kopen. Spel is mij echt geen 60 euro waard. Had er een VR functie in gezeten voor PC had het voor mij een no brainer geweest.


Precies hier hetzelfde maar dan voor PS4
We zitten natuurlijk niet voor niks op budgetgaming
avatar van Fantasyfreak
Fantasyfreak ( 2187 ) 20-06-2019 15:07
Het vorige deel werd ook al snel 30. Op zich een prima prijs, maar ik heb 2018 nog dus denk dat ik het eerst daar bij ga laten Er komen nog genoeg andere games uit en heb nog genoeg om uit te spelen.
avatar van Remy Leyting
Remy Leyting ( 39 ) 20-06-2019 19:06
Ikzelf ben echt een hardcore f1 fan. En speel elke week in meerdere Competities online op f1. Dus is voor mij elk jaar een standaard preorder. Die 60 euro (in mijn geval 52 bij ygz.nl) haal ik er altijd wel uit.
Hoop dat die beter word dan f1 2018. Qua online gedeelte. Want dat is toch echt waar ze op moeten focussen.