Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

De Sims 4: Klein Wonen (PC)

‘Tiny houses’ zijn tegenwoordig helemaal hip. Piepkleine huisjes waarin je toch alles tot je beschikking hebt om fatsoenlijk te kunnen leven, zonder dat je een grote ecologische voetafdruk achterlaat. In de media hoor je er steeds meer over, Netflix heeft een tiny house serie en overal in Nederland schieten de kleine huisjes de grond uit. Dan kan De Sims natuurlijk niet achterblijven.

Piepkleine huizen
Klein Wonen is het eerste uitbreidingspakket voor De Sims 4 dat in 2020 verschijnt. Het betreft hier een accessoirespakket dat niet enkel accessoires toevoegt, maar ook een aantal toffe gameplay-elementen met zich meebrengt. Met Klein Wonen krijg je de mogelijkheid om drie nieuwe type huizen te maken. Een klein huis van maximaal 100 tegels groot, een piepklein huis van maximaal 64 tegels en een microhuis van maximaal 32 tegels. Hier zitten wel wat haken en ogen aan, want bijvoorbeeld een terras telt ook mee als tegels. Ook een bovenverdieping telt mee, dus je moet echt goed gaan meten en plannen waar je alles wilt hebben, want vooral de 32-tegel limiet heb je snel bereikt.

 


Piepkleine huizen
Mocht het je lukken om alles binnen dit kleine aantal tegels te proppen, dan staan daar een aantal hele toffe voordelen tegenover. Denk hierbij uiteraard aan een lagere energierekening, maar je planten en vaardigheden groeien bijvoorbeeld ook twee keer zo snel. Het kan dus zeker de moeite waard zijn voor je Sim om klein te gaan wonen. Helemaal als starterswoning.

Multifunctioneel meubilair

Om je hier bij te helpen krijg je bij Klein Wonen een hele hoop nieuwe meubels die minder plek in nemen of over meer dan één functie beschikken. Het ‘kiekeboe opklapbed’ is hier een goed voorbeeld van. Dit bed met een belachelijke naam dient namelijk tevens als bank, waardoor je Sim dus geen aparte bank hoeft aan te schaffen en daardoor ruimte bespaart. Dit gaat echter niet zonder slag of stoot, want als je niet zo’n handige Sim hebt is de kans groot dat hij of zij geplet wordt door het opklapbed en een bezoekje krijgt van Magere Hein.

Ook zijn er een aantal bijzondere keuzes gemaakt die niet helemaal bij het klein wonen thema passen. Zo zit er een lamp in het pakket die over een plankje beschikt waar je bijvoorbeeld een plant op kunt zetten. Echter is deze lamp zo groot dat hij in het gemiddelde tiny house veel te veel ruimte in beslag neemt. Ook zijn er geen douches toegevoegd die minder dan één tegel in beslag nemen, terwijl er in het Studentenleven pakket wél een douche zit die aan de muur bevestigd kan worden en hierdoor geen plek in neemt. Sowieso is Studentenleven wel een handig pakket om te hebben als je aan Klein Wonen wil beginnen, aangezien hier meerdere kleinere meubels en accessoires in te vinden zijn. Het is wanneer je zowel Klein Wonen als Studentenleven hebt zelfs mogelijk om een functionele badkamer te maken van slechts één tegel. Als dat geen klein wonen is weet ik het ook niet meer.


Toch niet zo klein wonen
Er zijn wel meer dingen die je zou verwachten in een pakket dat draait om tiny houses. Denk aan ladders in plaats van een trap die minstens vier tegels nodig heeft. Of stapelbedden, die wel aanwezig waren in oudere De Sims games. Er is namelijk wel een klein kinderbed toegevoegd, maar voor twee kinderen moet je nog altijd twee bedden naast elkaar plaatsen, waar een stapelbed slechts de ruimte van één bed in zou nemen. Het is een pakket dat slechts €9,99 kost en door de gameplay-voordelen voor je Sim al meer biedt dan het gemiddelde accessoirespakket, maar er zitten al ladders in het spel die gebruikt worden om uit het zwembad te klimmen, dus er hoeven niet eens nieuwe animaties voor gemaakt te worden. Ladders waren dus geen overbodige luxe geweest.


Warme trui
Knus is hoe je Klein Wonen het beste kunt omschrijven. Dat is ook terug te zien in de toegevoegde kledingstukken. Gebreide truien, warme broeken en een paar hippe kapsels maken hun opwachting in de Creëer-een-Sim modus. Verwacht echter niet te veel, want het aantal nieuwe items voor je Sim is op een paar handen te tellen. Dit is echt een pakket dat draait om bouwen en qua meubels is er meer dan genoeg toegevoegd. Bedden, stoelen, lampen, vloerkleden, tv-meubels om aan de wand te hangen, hippe plantenbakken en nog veel meer. De enige kamer die over is geslagen is de keuken, wat erg jammer is want hierdoor zal de keuken nog altijd een groot deel in beslag nemen van je tiny house.

Conclusie

De Sims 4: Klein Wonen is een geslaagd accessoirespakket geworden dat naast klein meubilair een aantal toffe gameplay-elementen met zich meebrengt. Voor nog geen tien euro krijg je een hele hoop IKEA-geïnspireerde meubels en een aantal voordelen die erg handig kunnen zijn voor je Sims. Echter ontbreken er een aantal voor de hand liggende zaken zoals stapelbedden en ladders, waardoor sommige dingen toch meer ruimte in beslag nemen dan nodig is en dat past natuurlijk niet bij de essentie van een tiny house.

 

 

 

Geplaatst door Gert Jan Naber op 05-02-2020
Aantal keer bekeken: 4713

Laatste reacties

avatar van Doggyguard
Doggyguard ( 57 ) 06-02-2020 09:01
Ik wist niet eens dat de Sims nog bestond.
avatar van Notmegalodon
Notmegalodon ( 268 ) 06-02-2020 09:18
De gemiddelde Nederlander doet al aan klein wonen IRL. Moet je dat dan ook nog gaan simuleren?!
avatar van Userverwijderd64
Userverwijderd64 ( 36633   64) 06-02-2020 09:25
Het is niet 'klein wonen' maar 'knus wonen'. Net als een bouwval authentiek is.
avatar van Trevyka
Trevyka ( 160 ) 06-02-2020 15:01
Klinkt interessant, maar ik wacht toch nog even op De Sims 4: Containerwoning.
avatar van Gunghir
Gunghir ( 4972   13) 06-02-2020 19:58
De Sims 4 : Arme mensen editie.
avatar van ElCheapo
ElCheapo ( 13147   10) 07-02-2020 00:47
Misschien De Sims 4: slapen onder de brug

Ik zag dat De Sims 4 in de XBox store in de aanbieding is; zit er toch wel over te denken die te kopen, lijkt me wel leuk om relaxed op console wat te spelen...