Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App

Review: Blue Yeti X World of Warcraft Edition


De standaard editie van deze microfoon, de Yeti X, is nu een jaar op de markt. Maar met de komst van de nieuwe uitbreiding van World of Warcraft én de huidige gunstige markt voor microfoons heeft Blue deze Yeti X World of Warcraft Edition op de markt gebracht.

Bekijk onderstaand filmpje zodat je de microfoon in actie kunt horen. Ik heb de Yeti X WoW Edition vergeleken met de microfoon van mijn headset (Razer Kraken Kitty Edition) en van mijn laptop (HP EliteBook).


Logitech G Hub
Als je de Yeti X aan je computer hangt dan wordt hij gelijk door je computer gedetecteerd als nieuwe microfoon en kun je er gelijk gebruik van maken. Maar om hem helemaal te optimaliseren en naar je eigen smaak aan te passen moet je de Logitech G Hub downloaden. In deze software heb je allerlei schuifjes om de instellingen van de microfoon te veranderen. Deze instellingen kun je opslaan en zo kun je er makkelijk tussen wisselen. Er zijn ook al een aantal instellingen vooraf gegeven: zo is er een bass boost-instelling aanwezig die de lagere tonen accentueert.
Maar de leukste instelling is Blue VO!CE. Dit is de stemvervormer voor een aantal World of Warcraft-rassen: de Orc, Gnome, Gnome Extreme, Demon en Imp. Hiernaast zijn er ook een aantal standaard stemvervormers: een robot, gespleten persoonlijkheid, helium chipmunk, vissenkom, gefluister en getuigenbescherming. Maar je kunt ook je eigen stemvervormer maken en die online delen via de G Hub. Net als dat je instellingen van anderen kunt downloaden.

Sfeermaker
Er zitten ook honderden voorbeeldgeluiden uit World of Warcraft in de software. Dit varieert van een aantal zinnen van Bolvar (“The chains of the past still bind us”) of Jaina (“That’s the Alliance Spirit for you, unstoppable!”). Maar ook geluiden van bijvoorbeeld spreuken uit de game: zoals kanonnenvuur, verbrijzelend kristal of een teleport. Zelfs omgevingsgeluiden als het strand, een bos, of juist steden als Orgrimmar en Undercity komen erin voor. Hoe mooi is het om tijdens een stream dit soort geluiden af te kunnen spelen? Of denk aan een online Dungeons & Dragons-campagne waarbij je een omgeving kunt laten horen en zelfs spreuken tot leven kunt laten komen met geluid. Ook kun je zelf andere voorbeeldgeluiden importeren.
Het enige probleem met deze geluiden is dat je ze alleen kan afspelen door ze aan een knop van je andere Logitech randapparatuur te koppelen. Maar als je geen andere Logitech randapparatuur hebt houdt het helaas op. Ik had alleen een Logitech muis ter beschikking, en deze was jammer genoeg te oud waardoor de G Hub software hem niet herkende. Deze muis kwam nog uit het tijdperk van de Logitech Gaming Software, de voorloper van de G Hub. Dus jammer genoeg kon ik dit niet aan jullie laten horen in mijn video. Ik heb nog geprobeerd om het werkend te krijgen met andere software (VoiceMeeter), maar dat lukte helaas niet. Let dus goed op of je randapparatuur kan worden ingesteld met de G Hub.

Verder is de software erg makkelijk in gebruik. Je kunt erg makkelijk je eigen stem opnemen om de microfoon te testen en dan wordt dat de hele tijd achter elkaar afgespeeld. Zo kun je de instellingen aanpassen en hoor je gelijk het resultaat ervan. Ook kun je de kleuren van de microfoon instellen. Alle icoontjes die oplichten kun je aanpassen qua kleur. Zo kun je de microfoon helemaal persoonlijk maken.
Kwaliteitsproduct
Want WoW wat ziet de microfoon er mooi uit. Zoals ik in de video al zei, het is echt een zwaar ding en van goede kwaliteit. De microfoon is diep blauw/grijs van kleur met een mooie matte afwerking. En dan zijn er nog gouden accenten, zoals het logo van Blue en natuurlijk op de voet. Daarin staan runes gegraveerd. Ook de icoontjes rond de knop die aangeven hoe hard de input van het geluid is hebben de vorm van runes. De gewone Yeti X microfoon had hier normale stippen, dus dit is een leuke toevoeging. Deze knop wordt ook wel “slimme knop” genoemd. Waarschijnlijk omdat je hem kunt indrukken en kunt draaien. Verder is hij niet zo speciaal of slim.
Met de patronenknop op de achterkant kun je instellen van waar de microfoon het geluid opvangt. Zo heb je de cardioid mode die alleen het geluid van voren opneemt. Dus om te streamen, of om bijvoorbeeld reviews voor YouTube te maken. Dan heb je nog een bidirectional mode, die is gemaakt om podcasts mee op te nemen. En dan heb je nog een omni en een stereo mode, die zijn om de omgeving op te nemen en kun je gebruiken om bijvoorbeeld muziek op te nemen.

Dan nog even over de kwaliteit van het geluid dat de microfoon opneemt. Hier is niet veel over te zeggen. Het is gewoon een topmicrofoon met een hele hoge kwaliteit. Zoals je in de video kunt horen is de kwaliteit van het geluid gewoon veel beter dan die van mijn headset of die van de laptop zelf. Ik dacht zelf altijd dat het geluid van mijn headset wel goed was. Het is een vrij nieuwe en ook wel een stuk prijziger dan de gemiddelde headset. Maar wat vaak het geval is: als je niet beter weet kun je daar niks over zeggen. Pas als je van een hogere kwaliteit weer terug gaat naar een lage kwaliteit kun je het verschil echt merken.
Conclusie
De Blue Yeti X World of Warcraft Edition is een microfoon van hele hoge kwaliteit die voor allerlei verschillende doeleinden gebruikt kan worden. Je kunt er je Skypegesprekken voor werk mee voeren, streamen op Twitch, podcasts opnemen, muziek opnemen, of gewoon op Discord met je vrienden praten en ze trollen door bijvoorbeeld enge geluiden af te laten spelen tijdens een horrorgame. De G Hub is makkelijk in gebruik en biedt veel opties, waarvan de leukste de stemvervormer is om je stream mee op te leuken. Maar je kunt er ook je online Dungeons & Dragons-campagne mee tot leven laten komen met achtergrondgeluid van omgevingen of geluidseffecten van spreuken. Maar dan moet je wel andere Logitech randapparatuur hebben.

De microfoon ziet er fantastisch uit met zijn gouden accenten en runes op de voet. Ook is het erg leuk dat de icoontjes rond de knop de vorm van runes hebben en dat je de kleuren van deze lampjes naar eigen smaak kunt aanpassen. Voor de World of Warcraft-fan die nog op zoek is naar een microfoon is de Blue Yeti X World of Warcraft Edition een ontzettend gaaf product om aan te schaffen. Ook voor streamers en gamers die niet zoveel met deze franchise hebben zit deze microfoon vol met leuke gimmicks en kan het die paar extra tientjes – ten opzichte van het oude model – wel waard zijn. En anders kun je altijd nog de normale Blue Yeti X aanschaffen.


 

 

Geplaatst door Lisa Halman op 21-10-2020
Aantal keer bekeken: 1869

Laatste reacties

avatar van Gunghir
Gunghir ( 5513   18) 21-10-2020 13:23
Leuke review

Blue als merk is niets mis mee. Lekker plug en play alles in een.
Wil je nu wat goedkoper zitten. Neem dan met de Audio - Technica AT2020USB+

Een stap hoger voor meer kwaliteit is als heel snel 500 euro. En dan praat je over losse componenten.
XLR mic + losse audio interface en extra software.
avatar van Kanniet
Kanniet ( 213 ) 21-10-2020 14:36
Leuk, maar mijn Logitech G Hub herkent de Logitech X pro headset bij opstarten niet eens, dus wat betreft software ben ik niet geheel gelukkig.

Kan ik zonder deze WOW mic dan ook die stemmen gebruiken?
avatar van Lisa
Lisa ( 1919 ) 21-10-2020 14:53
Thanks Gunghir!

En Kanniet: dat is balen zeg! Ik heb in het begin ook wel even wat gestoeid met de G Hub, maar toen werkte het om hem van mijn PC te verwijderen en weer opnieuw te downloaden. Sindsdien heb ik er geen problemen gehad en herkent hij hem gelijk! Je kunt de stemvervormer niet zonder de G Hub gebruiken, dus deze software is wel echt nodig!
avatar van Kanniet
Kanniet ( 213 ) 21-10-2020 15:31
De headset wordt wel herkent als ik na het opstarten van de pc de DAC uit de USB poort trek en dan weer inplug, lijkt mij echter niet goed voor de poort. Support van Logitech is wat dat betreft waardeloos, ik ben al een 4 maanden aan het hannesen hiermee. Maar als deze dan is aangesloten kan je dan wel die stemmen gebruiken vraag ik me af.

Quote:
Thanks Gunghir!

En Kanniet: dat is balen zeg! Ik heb in het begin ook wel even wat gestoeid met de G Hub, maar toen werkte het om hem van mijn PC te verwijderen en weer opnieuw te downloaden. Sindsdien heb ik er geen problemen gehad en herkent hij hem gelijk! Je kunt de stemvervormer niet zonder de G Hub gebruiken, dus deze software is wel echt nodig!
avatar van Blaxtard
Blaxtard ( 527 ) 21-10-2020 18:35
Prima die video. In die 5 minuten was mij meer duidelijk dan alle tekst. Wat een verschil nog, wel dikke overkill voor mij maar had niet zo'n verschil gedacht.
avatar van Canyarion
Canyarion ( 408 ) 21-10-2020 23:05
Ikzelf heb podcasts opgenomen met een lavelier microphone die ik op een pet had geklipt, naar m'n mond gericht. Prachtig geluid, mede omdat de microfoon dan altijd even ver van m'n mond staat.

JK® MIC-J 044, koste destijds slechts €31 op Amazon. Misschien een tip voor budgetgamers.
avatar van Cruz
Cruz ( 3280 ) 22-10-2020 16:40
De prijs mag ook wel vermeld worden in de review, dan was ik gelijk gestopt met lezen. 220 euro voor een microfoon? Hoe gek ben je dan
avatar van Canyarion
Canyarion ( 408 ) 28-10-2020 11:38
Quote:
De prijs mag ook wel vermeld worden in de review, dan was ik gelijk gestopt met lezen. 220 euro voor een microfoon? Hoe gek ben je dan
Ik neem aan dat de reviewer de microfoon gratis gekregen heeft.
Het is inderdaad raar dat de prijs er niet bij staat, zeker op Budgetgaming!