Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Review: Trust GXT 255+ Onyx (Professional Microphone With Arm)

Dankzij COVID-19 weet iedereen hoe goed de microfoon van zijn of haar collega’s en vrienden klinkt. Wellicht dat sommige mensen het niet eens merken, maar ik ben persoonlijk statische geluiden en vervormde stemmen helemaal beu. Een goede microfoon is tegenwoordig daarom prettig om te hebben. De Trust GXT 255+ is daarbij een prima instapmodel én totaalpakket.

Goede microfoons zijn dus meer dan ooit bij veel mensen in trek. Vroeger waren mics enkel voor muzikanten, maar nu we zo ongelofelijk veel online doen en hobby's zoals podcasts maken en gamestreaming erg populair zijn geworden is het heel fijn om een goed apparaat te hebben voor communicatie en geluidsopnames. Trust biedt met het GXT 255+ wat dat betreft een relatief luxe optie aan.


De GXT 255+ komt in een verrassend klein doosje en alle componenten zitten veilig in schuim verpakt. Die componenten zijn volledig zwart en ogen in ieder geval strak. De microfoon zelf is grotendeels van plastic gemaakt en voelt niet heel lekker in de hand, maar de microfoonarm is van aluminium en daardoor ook vrij licht. De set-up is zoals je zou verwachten doodsimpel. Je schroeft makkelijk de microfoon vast aan de arm, de arm wordt vervolgens bevestigd in de bureauklem en de klem kan dan vast worden gemaakt aan een bureaublad. Binnen de klem zit rubberen padding, waardoor het je bureau niet kan beschadigen.

Simpel dus, maar helaas ook vrij beperkt. De arm is namelijk door het rigide mechanisme waarmee het werkt niet erg wendbaar. De klem kon niet op een van mijn bureaus bevestigd worden, omdat dat bureau dichte lades heeft. Ik probeerde de klem daarom eerst schuin op een tafelpoot vast te zetten en daarna op een plank die boven mijn bureau hangt. Beide opties werkten niet omdat er dan te veel spanning op de arm komt te staan en de scharnieren die je vast kunt zetten werkten niet mee. De meeste mensen zullen de klem gewoon aan hun bureaublad vastmaken en dan zijn er totaal geen problemen, maar hou er rekening mee dat alternatieve opties niet mogelijk zijn.

Als de microfoon eenmaal vastzit hoef je het enkel de USB-kabel, die grotendeels in de arm weggewerkt zit, aan te sluiten. Zodra je computer de microfoon herkent is het klaar om gebruikt te worden. De RGB LED-ring gaat dan aan. Je kunt met een knop op de microfoon de kleur van de ring veranderen of uitzetten. Een leuk detail is dat de ring rood wordt als je de microfoon op stil zet.


De GXT 255+ komt ook met een extra usb-poort voor als je er iets anders op wilt aansluiten en een 3.5mm AUX-ingang voor hoofdtelefoons. Je kunt dan via je hoofdtelefoon real-time luisteren naar je opname. Ten slotte is er nog een draaiknop waarmee je aan de gain kunt sleutelen. De microfoon komt niet met eigen software voor meer geavanceerde opties, iets dat sommige professionals misschien wel vereisen.

Het gaat hier overigens om een cardioïde microfoon. Dat betekent dat het hoofdzakelijk geluid uit één richting opneemt. Dat is een goede keuze voor content creators die vanuit huis die content maken. Het is handig dat achtergrondgeluiden goed worden weggefilterd. In geluidsopnames is mijn toetsenboord bijvoorbeeld niet hoorbaar. De stemmen van andere mensen worden wel minder goed weggefilterd. Als mijn vrouw iets vanuit een andere kamer riep, wanneer de deuren geopend waren, was dat in opnames verstaanbaar.

De audiokwaliteit is natuurlijk het belangrijkst en dat zit wat dat betreft gelukkig heel goed. Mijn stem klonk in geluidsopnames glashelder en ook vrienden op Discord merkten het kwaliteitsverschil ten opzichte van mijn oude headset op. Wel pikt het minder goed de bas in je stem op, dus het is niet voor alle gebruiken geschikt.Conclusie
De GXT 255+ is een prima totaalpakket voor iedereen die met één aankoop klaar wilt zijn. De microfoon ziet er goed uit en de geluidskwaliteit is mooi. Helaas is de microfoonarm wel iets te rigide en het is ook jammer dat de microfoon niet met meer geavanceerde opties komt. Wat dat betreft vind ik de vraagprijs van tweehonderd euro wel iets te hoog, want het blijft in in principe een instapmodel.

Het moet wel gezegd worden dat soortgelijke modellen, van bijvoorbeeld Blue Yeti bijvoorbeeld, voor vergelijkbare prijzen worden verkocht. Op het moment van schrijven is de GXT 255+ ook in verschillende winkels verkrijgbaar voor 172 euro, een prijskaartje dat beter bij dit model past. Desondanks blijft dit een hele mooie microfoon voor elke hobbyist die goed geluid nodig heeft. 

Karel van Hasselt (Kensuke)

Speelt games altijd op hard mode, maar het dagelijks leven staat gewoon op easy mode. Liefhebber en eigenaar van prachtige pugs.

Aantal keer bekeken: 2826

Laatste reacties

avatar van Yosher
Yosher ( 65 ) 27-10-2021 12:29
Ik heb twee producten van Trust gehad in het verleden. Een muis, die na een paar dagen m'n computer opnieuw op bron te starten na het drukken op een bepaalde knop op die muis.

Paar jaar later nog eens een kans gegeven met een toetsenbord. Dezelfde dag nog deden meerdere toetsen het al niet meer.

Misschien is het inmiddels beter, maar ik hoef dit merk niet meer.
avatar van Hylian_Knight
Hylian_Knight ( 3776   7) 27-10-2021 16:15
Ze zijn volgens mij heel groot, maar om de kwaliteit hoef je het inderdaad niet te doen... Ook geen goede ervaringen mee. Geld zal wel in de marketing zitten .
avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 5760 ) 27-10-2021 16:19
Heb zelf een keyboard en muis van Thrust die al ruim een jaar goed werken al moet ik er wel bij vermelden dat ik niet superveel op de pc werk.
avatar van Xerxes
Xerxes ( 2115   17) 27-10-2021 20:14
Phoah, nooit problemen gehad met Trust-producten. Zal zelf niet zo snel kiezen voor een streaming kit van Trust, maar eerder voor een Yeti.
avatar van Arkkey
Arkkey ( 653   2) 27-10-2021 20:49
Quote:
Ik heb twee producten van Trust gehad in het verleden. Een muis, die na een paar dagen m'n computer opnieuw op bron te starten na het drukken op een bepaalde knop op die muis.

Paar jaar later nog eens een kans gegeven met een toetsenbord. Dezelfde dag nog deden meerdere toetsen het al niet meer.

Misschien is het inmiddels beter, maar ik hoef dit merk niet meer.

Dat is ook mijn ervaring met trust . Volgens mij laatst iets van gehad toen ik nog een 486 had moet ik er eerlijkheidshalve bij zeggen maar van mij hoeft het ook niet meer. Ik had geen idee dat het nog bestond