Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Review: Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 MAX

Het is ongeveer twee jaar geleden dat Turtle Beach zijn Gen 2 Stealth-headsets op de markt bracht. De gameheadsets uit dat assortiment horen bij de beste in zijn prijsklasse en precies daarom zijn ze ook razend populair bij gamers. Nu komt het bedrijf met een nieuwe update: het MAX-model. Volledig draadloos en compatibel met meerdere platformen, maar het is vooral die beloofde batterijduur van +48 uur per laadbeurt waar Turtle Beach mee uitpakt. Ik kreeg de Stealth 600 Gen 2 MAX (adviesprijs: €139.99) toegestuurd om volledig te beoordelen en uit te zoeken of dit een merkbare verbetering is ten opzichte van het vorige, toch iets gunstiger geprijsde model.


Draagcomfort
De Turtle Beach Stealth 600 Gen 2 MAX is verkrijgbaar in drie verschillende kleuren: Arctic Camo, Midnight Red en Black, onze testversie. Mijn zwarte versie heeft een eenkleurig schema, zonder groene of blauwe accenten zoals bij eerdere ontwerpen, maar verder is de look en het design vrijwel ongewijzigd. Een volledig plastic afwerking dus, bekleed met een zacht hoofdkussen van imitatieleer en ademende textielkussens aan de kantelende oorschelpen. De koptelefoon zat wel wat te strak op mijn hoofd, al werd het nooit pijnlijk zodat ik de Gen 2 Max toch comfortabel genoeg vond om langere tijd te dragen. Het wordt ook nooit onaangenaam warm aan de oren. Na enkele dagen intensief gebruik was de druk die door de verstelbare hoofdband wordt uitgeoefend gelukkig ook al wat verzwakt.

Alle bedieningselementen zitten volledig ingebouwd in de linkeroorschelp voor een simpele gebruikservaring. Dat de flip-to-mute microfoon ingeklapt overigens perfect weggestopt wordt in het design is een leuk designdetail. De twee draaiknoppen om het hoofdvolume en de chat mixer te regelen staan wel nogal dicht bij elkaar, waardoor ik mij in het begin nogal vaak vergiste. Na verloop van tijd raak je echter gewend aan hun nauwe posities.


Compatibel met meerdere platformen dankzij simpel trucje
Hoewel de Stealth 600 Gen 2 MAX een officieel ‘designed for Xbox’ product is, zorgt een eenvoudig schuifknopje op de bijgeleverde USB-dongle dat deze draadloze koptelefoon ook compatibel is met je pc, PlayStation of docked Nintendo Switch. Dit is bij veel modellen onmogelijk, zeker als het gaat om Xbox- en PlayStation-gebruik, omdat de transmissietechnologie verschilt tussen beide consoles.

Turtle Beach lost dit vernuftig op via de zonet genoemde 2.4 GHz USB-dongle die je in een USB-poort van je hardware plaatst om verbinding te maken met je draadloze headset. Speel je op een console in het Xbox-ecosysteem? Schuif het schakelaartje simpelweg naar de Xbox-stand. Schuif het weer de andere kant op als je op een ander platform gaat spelen. Het werkt geweldig, de verbinding komt automatisch en razendsnel tot stand, en ik had nooit waarneembare audio-latentie.  Als zodanig hoef je als speler die meerdere consoles bezit niet langer te kiezen tussen een specifiek model. Dat ik nu één headset heb voor al mijn gameconsoles is echt mooi meegenomen. Er is nog altijd geen geïntegreerde Bluetooth-technologie te bespeuren in dit verbeterde Stealth 600-model, zodat verbinding maken met de Switch in handheldmodus of met je smart devices er sowieso niet in zit.


Ongeëvenaarde batterijduur
De batterijduur is ook een stevig pluspunt van de Stealth 600 Gen 2 MAX en een behoorlijke upgrade ten opzichte van het vorige model. Turtle Beach heeft het zelf over een batterijduur van meer dan 48 uur per laadbeurt, zonder de omstandigheden te melden waaronder die meting is uitgevoerd. Welnu, ik heb deze headset de voorbije periode zeer intensief getest op een normaal volumeniveau en hoewel ik het precieze aantal uren niet heb geklokt, kan ik bevestigen dat ik een week lang stevige speelsessies achter de rug had alvorens de headset voor het eerst aan de lader moest. Wanneer de batterij uiteindelijk leeg raakt, laad je de headset in een paar uur volledig op via de oplaadkabel die in de doos wordt geleverd. De standaard kabel vind ik wel wat te kort, maar is natuurlijk gemakkelijk te vervangen door een eigen, langer exemplaar. Een kwartier in de lader geeft de headset overigens al genoeg juice om de gemiddelde Call of Duty-campagne uit te spelen.


Klinkt uitstekend
Een ding dat dit vernieuwde MAX-model gemeen heeft met zijn voorganger, is dat hij opnieuw uitstekend klinkt voor een headset in deze prijsklasse. De 50 mm-drivers leveren een bevredigende audio-ervaring. Het geluid is gebalanceerd en goed gedefinieerd, met een goede directionele waarneming. Ook de lichtzware bas en helderheid is prima. Alle geluiden komen ook door zonder enige vertraging. Bovendien is de headset ook goed afgestemd op het gebruik van Windows Sonic en Sony’s 3D Audio. Hetzelfde geldt wellicht voor Dolby Atmos en DTS Headphone: X, maar dat zijn services waar ik geen abonnement op heb. De koptelefoon levert ook degelijke prestaties voor films of muziek, al zou dit niet mijn eerste keuze zijn.

Er zijn vier voorgeprogrammeerde equalisatiemodi – Signature Sound, Bass Boost, Bass & Treble Boost en Vocal Boost – waar je tussen wisselt via de Mode-knop op de linkeroorschelp. Signature Sound is de standaard en biedt een uitgebalanceerde en zeer bevredigende audioweergave, waardoor ik het eigenlijk niet noodzakelijk vond om te switchen. De Vocal Boost-preset die gewijd is aan spraakgesprekken bewees zijn nut nog in een paar audio-gesprekken. Stemmen worden dan extra geaccentueerd en de bas is aanzienlijk verminderd wat het aangenaam maakt.


Superhuman Hearing
Er is ook nog een Superhuman Hearing-systeem, dat kan worden geactiveerd door kortstondig op de aan/uitknop voor de headset te drukken. Deze technologie verbetert de perceptie van geluiden zoals het laden van een wapen of de voetstappen van een naderende vijand. Handige feature voor de competitieve gamers waarbij het sneller lokaliseren van vijandelijke dreiging weldegelijk een verschil kan maken. Hoewel het verschil duidelijk hoorbaar is, was dit niet meteen iets waar ikzelf veel gebruik van ga maken.

Tot slot past de microfoon netjes binnen het frame van de linkeroorschelp. Het verlagen of verhogen ervan activeert of deactiveert de werking ervan, met een geluidje om je daarop te wijzen. De microfoon is omnidirectioneel en vangt daarom gemakkelijk omgevingsgeluiden op. Je stem komt wel duidelijk en goed verstaanbaar door. De microfoon is van prima kwaliteit om met je vrienden te chatten, maar minder geschikt voor content creation.

Conclusie
De Stealth 600 Gen 2 MAX levert, net als zijn voorganger, een fantastische geluidskwaliteit. Met een adviesprijs van €139,99 is deze upgrade wel opvallend duurder dan het gewone Gen 2-model. Maar met de lange batterijduur en de zeldzame compatibiliteit voor meerdere platformen, legt het MAX-model wel twee sterke troeven op tafel om die extra kosten te rechtvaardigen. Het draagcomfort is degelijk, maar kan nog iets beter. Zo zit de hoofdband toch iets te strak op mijn hoofd, al verzwakte die ongemakkelijke druk nadat ik de headset een paar dagen zeer intensief had gebruikt. Ondanks enkele kleine ongemakken, is deze koptelefoon een uitstekende keuze en makkelijk aan te bevelen voor de gamer die meerdere consoles (en mogelijk een game-pc) in zijn bezit heeft.Davy de Rauw (Slimdavy)

Schrijft al meer dan 10 jaar over games en is voorlopig de enige Belg in het Budgetgaming-gezelschap. Gelooft als geen ander in de visie van Xbox, maar speelt net zo graag op zijn PlayStation 5 of Switch.

Aantal keer bekeken: 1421

Laatste reacties


Er is nog niet gereageerd.