Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Review: PS Plus Essential, Extra en Premium

Met de aankondiging van PS Plus Essential, Extra en Premium lijkt Sony de strijd aan te willen gaan met Game Pass. Is het huidige aanbod interessant voor budgetgamers en hoe verhoudt PS Plus zich nu ten opzichte van Game Pass? Ik zocht het voor je uit.Na jaren van PS+ besloot Sony recentelijk om hun online platform te vernieuwen met een aantal verschillende niveaus. Essential, Extra en Premium zijn sinds kort de drie verschillende abonnementen waar je uit kunt kiezen. Essential is zoals gezegd essentieel om online je game te kunnen blijven spelen en vervangt het PS+ zoals we dat de afgelopen jaren allemaal gebruikt hebben. Elke maand krijg je nu nog een drietal games om te downloaden, je savegames worden in de cloud bewaard en je toegang tot online gamemodes blijft zoals gewoonlijk toegankelijk. Elke maand zul je 8,99 euro moeten neerleggen. Voordeliger is het natuurlijk om een jaarabonnement te nemen voor 59,99 euro. En mensen die liever per kwartaal betalen moeten daar 24,99 euro voor neerleggen. Maar als Budgetgamer is dat natuurlijk een allesbehalve aantrekkelijk aanbod. Vooral aangezien Sony recentelijk nog heeft aangegeven niet langer vier games per maand aan te bieden, maar het vanaf nu te beperken tot slechts drie titels. En het zou mij niet verbazen dat dit aantal binnen niet al te lange tijd wordt teruggebracht tot slechts twee titels.

Voor een 13,99/39,99/99,99 euro per maand/kwartaal/jaar krijg je het Extra abonnement. Hiermee kun je rond de vierhonderd PS4 en PS5 titels downloaden en krijg je toegang tot Ubisoft+ Classics. Denk daarbij aan vrijwel de hele Assassins Creed-serie. Tot slot is er nog het Premium abonnement. Daarvoor betaal je elke maand 16,99 euro, 49,99 euro per kwartaal of 119,99 euro per jaar. In dit abonnement is ook de functionaliteit van wat voorheen PS Now was opgenomen. Daarnaast kun je demo’s van nieuwe games uitproberen en allerlei klassieke titels van de PS1, PS2 en PS3 streamen. Het Premium abonnement biedt dus het meest complete pakket aan mogelijkheden. En deze versie heb ik de afgelopen weken ook mogen verkennen en uitproberen.

Nu is het goed om te weten dat de PS4 en PS5-games die in het Extra abonnement te vinden zijn voor een groot gedeelte veel raakvlakken hebben met de collectie games die de eerste lichting PS5 eigenaren ook gratis bij hun console kregen. De beste toptitels zul je dus ongetwijfeld ook allang aan je eigen verzameling hebben toegevoegd. En aangezien het aanbod aan PS5-games sinds de lancering nog niet heel erg uitgebreid is gebleken, zal het er voor mij voornamelijk van afhangen hoe Sony na de eerste maanden met deze verzameling games om zal gaan. Natuurlijk kan ik ook niet om een vergelijking met Game Pass Ultimate heen, en hoewel Sony naar mijn mening veel meer en betere exclusieve titels in hun verzameling heeft, wint Microsoft toch veel punten met het gegeven dat hun first-party titels allemaal vanaf de eerste dag op Game Pass beschikbaar zijn. Voor de maand juli heeft PS Premium wel een leuke titel met Stray, maar aangezien de meeste mensen toch een console kopen voor exclusieve titels is het wel jammer dat Sony niet de toezegging durft te doen dat al hun titels zoals Spider-Man 2 of God of War Ragnarök vanaf release op PS Plus Premium beschikbaar zullen zijn.

Naast dat belangrijke punt is het ook onduidelijk wat de toekomstplannen zijn wat betreft het aanbieden van klassieke titels van systemen zoals de PSone. Het aanbod zoals het nu beschikbaar is, stelt wat mij betreft een beetje teleur. Nu zijn mijn verwachtingen wat dat betreft niet zo hoog, aangezien er enorm veel titels uit dat tijdperk nooit in Europa zijn verschenen, maar vooral de RPG’s van Square-Enix uit dat tijdperk zouden voor mij absoluut een grote meerwaarde bieden. Het valt mij namelijk wel op dat er nog steeds sprake is van titels die in een bepaalde regio blijven hangen. Ik zou bij wijze van spreken een nier verkopen om eindelijk weer eens Xenogears te kunnen spelen. En niet een Nier van Square zelf natuurlijk. Hoewel ik er dan ongetwijfeld een stuk beter vanaf zou komen. Ik zou het qua navigatie tussen alle titels door ook prettig vinden om wat meer filters in de selectie aan te kunnen brengen. Klassieke titels worden nu onder dezelfde groep geschoven en ik geef zelf altijd meer de voorkeur aan een voorselectie per console.

Natuurlijk weet ik dat ik als reviewer een luxe positie heb als het op games aankomt. Veel titels heb ik voor de release al binnen en soms al voltooid voordat andere gamers ermee aan te slag kunnen. En er zijn ongetwijfeld nog steeds mensen op zoek naar een PS5 console. Maar de vraag is of PS Premium 120 euro per jaar waard is. Want Budgetgamers zullen natuurlijk niet per maand of een kwartaal betalen. Dan ben je tenslotte gewoon een dief van je eigen portemonnee.

Persoonlijk ben ik van mening dat de abonnementen zoals ze nu worden aangeboden nog wel wat verbeterd kunnen worden. Het is vooral op het gebied van gebruiksgemak en navigatie door de enorme berg games dat Sony nog een verbeterslag kan maken. Wanneer je voor een volledig jaar PS+ Premium neemt ben je ongeveer een tientje per maand kwijt. Ik vind het een acceptabele prijs, maar plaats er wel de kanttekening bij dat Game Pass naar mijn mening op dit moment gewoon meer waarde biedt voor hetzelfde geld. En dat zit hem dan voornamelijk op het gebied van first-party games bij de lancering en een beter te navigeren verzameling van games. Daarnaast vond ik de kwaliteit van het streamen van PS3-games ook niet altijd even sterk. Natuurlijk hangt dat voor het grootste gedeelte af van de snelheid van je internetverbinding, maar het zou af en toe wel fijn zijn als de kwaliteit van je verbinding ter discussie gesteld wordt voordat je een game lanceert. En je niet middenin de actie uit een game gegooid wordt. Want tja, door Corona zitten mensen nog steeds vaker thuis. Gelukkig is het nu in de zomervakantie heerlijk rustig online gamen.

Conclusie
PS+ Essential, Extra en Premium bieden gamers drie abonnementen die voor iedere gamer wel iets te bieden hebben. Essential is puur en alleen om online mee te kunnen gamen en drie gratis games per maand. Voor Extra en Premium hangt de waarde vooral af van hoeveel games je zelf al in je verzameling hebt zitten en hoe vaak Sony het aanbod zal verversen of uitbreiden. Voor mij persoonlijk zijn demo-versies van games nooit echt interessant, dus dat zou ik persoonlijk niet als reden aanvoeren om voor Premium te gaan. Hoewel er absoluut nog ruimte voor verbetering is wat betreft het aanbod en de navigatie/duiding van de games is het aanbod op dit moment zeker interessant en biedt PS+ voor ieder wel iets leuks om te spelen.

Gerard Olsder (Ollie1981)

Docent Engels en Game Journalist met een passie voor videogames, boardgames, comics, Lego en BigMacs.

Aantal keer bekeken: 4786

Laatste reacties

avatar van Miniatuurpaard
Miniatuurpaard ( 15309   8) 30-07-2022 04:57
Leuk artikel. Voor mij was Stray de doorslaggevende factor om te upgraden naar Extra. Dat was namelijk vijf euro duurder dan de game los te kopen en dan heb ik nog bijna een jaar Extra. Ik heb een handjevol games erbij gedownload, maar als ik heel eerlijk ben kan ik er niet meer backlog bij gebruiken. Wie weet toont het nog eens z'n meerwaarde, maar dat zou voor mij niet de catalogus oude games zijn.
avatar van TwoWalrus
TwoWalrus ( 311 ) 30-07-2022 08:43
Fijn artikel👍 Het kleine beetje twijfel om voor Extra of Premium te gaan heb je getackeld. Ik houd het gewoon bij Essential om online te kunnen blijven spelen.
avatar van CoeXisT
CoeXisT ( 256   4) 30-07-2022 09:13
Bedankt voor deze review!

Wat een wirwar van abonnementen ook weer bij Sony.
Ik moest op diverse websites lezen over hoe en wat PS+ nu ging veranderen voor mijzelf.
Ik had dus PS+ tot 25/11/2023 en PSNow tot 25/10/2022.
Dat betekent dus dat ik PS+ Premium tot 25/11/2023 heb gekregen.
En daar baal ik best wel van. Had liever gehad dat Sony mij een keuze had gegeven welk abonnement ik had willen hebben. Bij voorkeur had ik dan verlengd met PS+ Essential.

Ik maakte persoonlijk erg weinig gebruik van beide diensten maar heb ze ooit eens goedkoop afgesloten en daarna eens met korting verlengd en verlengd en verlengd.
Het PS+ gratis games aanbod vind ik magertjes en de meeste games zitten vaak al in mijn collectie.
Het streamen van games via PSNow ging mij te omslachtig en te traag.
De extra kortingen in de PSN Store zijn soms wel eens mooi mee genomen.
Online gamen doe ik ook weinig omdat ik er niet goed in ben en al mijn loser vrienden hebben een Xbox.

Ik heb ook totaal geen ambitie om oude PSX games uit 1996 te spelen.
Dat is serieus maar 5 minuten leuk ofzo. In tegenstelling tot de 16-Bit games hebben de games uit het 32-Bit era de tand des tijds wat slecht doorstaan en die fijne herinneringen aan Ridge Racer, Tekken 2 of Twisted Metal laat ik liever in het verleden toen ik puberde en Happy Hardcore luisterde.
avatar van Snakesonic
Snakesonic ( 887   1) 30-07-2022 09:44
PS1 en PS2 aanbod is echt tergend slecht. Het kan zoveel beter.

In tegenstelling tot CoeXisT speel ik nog dagelijks 32-Bit games dus ik had wel hoop voor meer aanbod en wat meer obscure titels en sowieso alle Squaresoft titels die nooit eerder in Europa zijn verschenen. Natuurlijk wil Square Enix de games voor 60 euro per stuk verkopen als (gare) remasters, dus dat zit er waarschijnlijk niet in.

avatar van R.D.
R.D. ( 221 ) 30-07-2022 09:50
Quote:
Bedankt voor deze review!

Wat een wirwar van abonnementen ook weer bij Sony.
Ik moest op diverse websites lezen over hoe en wat PS+ nu ging veranderen voor mijzelf.
Ik had dus PS+ tot 25/11/2023 en PSNow tot 25/10/2022.
Dat betekent dus dat ik PS+ Premium tot 25/11/2023 heb gekregen.
En daar baal ik best wel van. Had liever gehad dat Sony mij een keuze had gegeven welk abonnement ik had willen hebben. Bij voorkeur had ik dan verlengd met PS+ Essential.

Ik maakte persoonlijk erg weinig gebruik van beide diensten maar heb ze ooit eens goedkoop afgesloten en daarna eens met korting verlengd en verlengd en verlengd.
Het PS+ gratis games aanbod vind ik magertjes en de meeste games zitten vaak al in mijn collectie.
Het streamen van games via PSNow ging mij te omslachtig en te traag.
De extra kortingen in de PSN Store zijn soms wel eens mooi mee genomen.
Online gamen doe ik ook weinig omdat ik er niet goed in ben en al mijn loser vrienden hebben een Xbox.

Ik heb ook totaal geen ambitie om oude PSX games uit 1996 te spelen.
Dat is serieus maar 5 minuten leuk ofzo. In tegenstelling tot de 16-Bit games hebben de games uit het 32-Bit era de tand des tijds wat slecht doorstaan en die fijne herinneringen aan Ridge Racer, Tekken 2 of Twisted Metal laat ik liever in het verleden toen ik puberde en Happy Hardcore luisterde.
Gepost door: CoeXisT op 30-07-2022 09:13

Je bent nu gratis verlengd met de hoogste tier van Sony, ik snap hier het probleem niet in? Je kunt namelijk aan het einde van deze periode altijd nog over op Essential als je niet voor Extra/Premium verlengd. Via PSNow hoef je ook niet voor de optie streamen te gaan, ik zelf download altijd de games gewoon en als ik uitgespeeld ben, dan verwijder ik er weer een aantal op dit moment heb je best wel wat games die je eens kans zou kunnen geven en wie weet verrast het je.
avatar van EPMD
EPMD ( 6727   4) 30-07-2022 10:40
Ik heb achteraf toch spijt dat ik niet sneller PS Now heb gestacked. Was een beetje terughoudend. Heb nu Premium tot eind november. En moet dan maar een goedkope manier zien te vinden om te verlengen.

Vind het redelijk prijzig. Maar goed, ik heb ook een Disney+ jaar abbo. En daar betaal ik ook €90 voor. Dus als je het zo bekijkt, valt het wel weer mee.

Ik koop tegenwoordig niet zo heel veel games meer. En in de Premium catalogus staan er een hoop games die ik wil spelen.

Nu bezig met Stray, Ghost of Tsushima en Returnal. Was een beetje skeptisch. Maar ik vind het gameaanbod meer dan prima. Death Stranding wil k ook straks spelen, zelfde geldt voor Crash 4. En nu strooien ze ook nog eens met Yakuza games. Mooi toch

Voor de gamers die de afgelopen jaren ALLE grote releases hebben gekocht. Is Esential denk ik de beste optie.

Als ik ga verlengen ga ik denk ik wel voor Extra kiezen. Want ik zie me zelf niet zo snel een PS1 game spelen (jeugdsentiment of niet). En ik ga mijn kostbare MBs niet verspelen aan een trial . Als ik interesse in een spel heb. Check ik wel gewoon een review ofzo.
avatar van Notorious_roy
Notorious_roy ( 933   8) 30-07-2022 12:10
Hoe kun je nou in één maand een abonnement reviewen? Het is meer een veredelde forumreactie.
avatar van Jellsyboy
Jellsyboy ( 686 ) 30-07-2022 12:14
Het is en blijft een abonnement net zoals Netflix. Er zijn dan ook geen gratis games.
avatar van Arkkey
Arkkey ( 1278   2) 30-07-2022 12:35
Quote:
Hoe kun je nou in één maand een abonnement reviewen? Het is meer een veredelde forumreactie.
Gepost door: Notorious_roy op 30-07-2022 12:10

Kan je de reviews van mmo's, GTA online etc ook wel schrappen als je t zo bekijkt?
avatar van TwoWalrus
TwoWalrus ( 311 ) 30-07-2022 12:54
Quote:
Hoe kun je nou in één maand een abonnement reviewen? Het is meer een veredelde forumreactie.
Gepost door: Notorious_roy op 30-07-2022 12:10

Misschien kan iedere lezer dat ook zelf bedenken? Dat een abonnement zoals deze kan veranderen in de toekomst. Dit geeft toch echt een prima beeld van de huidige stand van zaken (en of mening van de schrijver).
avatar van Soninlaw
Soninlaw ( 395 ) 30-07-2022 13:04
Voor mij was dit al een No-Go toen ik de eerste geluiden hiervan hoorde. Deze review bevestigd dat alleen maar. Top!

Het feit dat we sinds het PS4 tijdperk moeten betalen om online te mogen gamen vind ik al een dingetje (helaas geldt dit nu voor elke console).

Ik begrijp dat ze met Gamepass willen concurreren, maar er zijn veel mensen die 3 jaar Gamepass Ultimate weten te fiksen voor de prijs van 1 jaar PlayStation Extra.

Achja, leuk voor de mensen die dit wel interessant vinden toch...
avatar van Skirroz_VG
Skirroz_VG ( 480 ) 30-07-2022 13:08
Dit is helaas niks voor mij. Games moeten in mijn bezit zijn, anders kan ik er niet van genieten.
avatar van DQMJ
DQMJ ( 14762   152) 30-07-2022 13:41
Quote:
Dit geeft toch echt een prima beeld van de huidige stand van zaken (en of mening van de schrijver).
Gepost door: TwoWalrus op 30-07-2022 12:54

Ik vind juist van niet.

De meeste info in deze review buiten de persoonlijke mening is al gekend door iedere lezer die niet in een grot woont zonder toegang tot internet.

Basis info geven zoals de prijsstructuur enzo is prima maar voor een review vind ik dat wat wat meer info mag zijn. Hier denk ik bijvoorbeeld een soort van "best of" lijst over welke games beschikbaar zijn in de Premium om een beter idee te krijgen of de upgrade van Essential of Extra het waard is.

Ik vind dat deze review ook wat te veel focused op wat er ontbreekt waardoor de review wel redelijk negatief overkomt. Een total fanboy versie moet absoluut ook niet maar een iets meer positieve vibe mag wel.


Edit : even mijn mening geven...

Ik heb nooit gebruik gemaakt van PsPlus. Ik speel geen online games en voor die extra games die je tijdelijk kan huren zolang je blijft betalen is het mij niet waard.

PS Now heb ik wel gebruikt. De brede aanbod van games vind ik prima en zeker het geld waard.

Dat ze hun abonnement veranderd hebben dat je nu verplicht bent om voor PsPlus te betalen, waar ik 0% behoefte aan heb, om dan nog meer te betalen voor het deel van de service die ik wel zou gebruiken is total BS. Dus aan mij zullen ze hier niets aan verdienen.
avatar van Cruz
Cruz ( 3308 ) 30-07-2022 17:42
De gamelibrary heeft wel veel overeenkomsten met game pass. Ben ook bang dat net zoals de Yakuza games publishers kiezen om een game zowel op game pass als PS+ te gooien voor maximale exposure. Verder staat er ook best veel troep tussen (persoonlijke mening).

Heb je een brede smaak dan haal je natuurlijk meer plezier uit gamepass of PS+. Volgens mij heeft game pass momenteel het betere RPG aanbod.

avatar van TwoWalrus
TwoWalrus ( 311 ) 30-07-2022 22:16
Quote:
[..]


Ik vind juist van niet.

De meeste info in deze review buiten de persoonlijke mening is al gekend door iedere lezer die niet in een grot woont zonder toegang tot internet.

Basis info geven zoals de prijsstructuur enzo is prima maar voor een review vind ik dat wat wat meer info mag zijn. Hier denk ik bijvoorbeeld een soort van "best of" lijst over welke games beschikbaar zijn in de Premium om een beter idee te krijgen of de upgrade van Essential of Extra het waard is.

Ik vind dat deze review ook wat te veel focused op wat er ontbreekt waardoor de review wel redelijk negatief overkomt. Een total fanboy versie moet absoluut ook niet maar een iets meer positieve vibe mag wel.


Edit : even mijn mening geven...

Ik heb nooit gebruik gemaakt van PsPlus. Ik speel geen online games en voor die extra games die je tijdelijk kan huren zolang je blijft betalen is het mij niet waard.

PS Now heb ik wel gebruikt. De brede aanbod van games vind ik prima en zeker het geld waard.

Dat ze hun abonnement veranderd hebben dat je nu verplicht bent om voor PsPlus te betalen, waar ik 0% behoefte aan heb, om dan nog meer te betalen voor het deel van de service die ik wel zou gebruiken is total BS. Dus aan mij zullen ze hier niets aan verdienen.
Gepost door: DQMJ op 30-07-2022 13:41

Ik leef dus in een grot 😋
Nee maar zonder dollen, ik verdiep mij er pas sinds kort weer echt een beetje in door (positieve) privé omstandigheden de afgelopen 10 maanden.

Ben het trouwens met je eens hoor, er had meer in mogen staan. Zo’n ‘best of’ is inderdaad een goed voorbeeld.

Voor mij was deze review gewoon fijn om te lezen. Een bevestiging dat Essential echt meer dan genoeg is voor mij.
avatar van Epitome
Epitome ( 806   1) 31-07-2022 09:47
Ik heb premium de komende twee jaar en het zijn zoveel games dat ik geen fysieke games meer zal kopen de komende twee jaar.
avatar van CoeXisT
CoeXisT ( 256   4) 31-07-2022 14:35
Quote:
[..]


Je bent nu gratis verlengd met de hoogste tier van Sony, ik snap hier het probleem niet in? Je kunt namelijk aan het einde van deze periode altijd nog over op Essential als je niet voor Extra/Premium verlengd. Via PSNow hoef je ook niet voor de optie streamen te gaan, ik zelf download altijd de games gewoon en als ik uitgespeeld ben, dan verwijder ik er weer een aantal op dit moment heb je best wel wat games die je eens kans zou kunnen geven en wie weet verrast het je.
Gepost door: R.D. op 30-07-2022 09:50

Ja ja, het is een mooi, leuk en aardig van Sony. Ik wou gewoon dat IK de keuze had gehad. Mijn abonnement, mijn geld, mijn keuze. Het zal wel ergens dicht getimmerd zitten in de voorwaarden.
Maar zodra het kan stap ik weer of op PS+ Essential.


Quote:
Dit is helaas niks voor mij. Games moeten in mijn bezit zijn, anders kan ik er niet van genieten.
Gepost door: Skirroz_VG op 30-07-2022 13:08

Dit is erg herkenbaar haha!
Ik geef ook geen donder om digitale content, het heeft gewoonweg geen waarde. Ik houd van fysieke spullen. Daar werk ik voor, daar spaar ik voor, ik kijk er naar uit om het te kopen en te bezitten.

Natuurlijk ontkom je tegenwoordig niet meer aan online streamingdiensten. Ik heb (helaas) genoeg abonnementen lopen. Maar games, films, muziek ik wil dat het liefst gewoon hebben in eigendom. Dat is het meest omvattende recht dat een persoon op een zaak kan hebben.
avatar van Aryana
Aryana ( 75   1) 01-08-2022 08:08
Quote:
Leuk artikel. Voor mij was Stray de doorslaggevende factor om te upgraden naar Extra. Dat was namelijk vijf euro duurder dan de game los te kopen en dan heb ik nog bijna een jaar Extra. Ik heb een handjevol games erbij gedownload, maar als ik heel eerlijk ben kan ik er niet meer backlog bij gebruiken. Wie weet toont het nog eens z'n meerwaarde, maar dat zou voor mij niet de catalogus oude games zijn.
Gepost door: Miniatuurpaard op 30-07-2022 04:57

Idem hier. Stray was doorslaggevend en ik zie wel wat het jaar brengt. Heeft het weinig meerwaarde, dan gaat het volgend jaar weer terug naar Essential. Ik zit ook nog met een vreselijke backlog nu ik eindelijk de PS5 heb. Mijn PS4 was ingestort en de spellen die ik wilde spelen hadden zich opgestapeld.
Premium zie ik niet zitten. Ik heb oude meuk genoeg
avatar van MisAnTroop
MisAnTroop ( 3142   1) 01-08-2022 09:33
Het is omdat ik een aantal jaren relatief goedkoop heb kunnen aanschaffen, maar ik ga er denk ik geen 120 euro p/j voor ophoesten..

Wat ik heerlijk vind is alles digitaal, kocht al mijn spellen al lang digitaal. Vind schijfjes zo'n gedoe allemaal, niet voor mij ..
avatar van Hunterr
Hunterr ( 1565 ) 01-08-2022 10:17
Ik zou het alleen nemen als ze acties doen zoals Microsoft zoveel maanden voor 1 euro. Heb teveel games in de backlog en FFXIV wat me tijd op zuigt. Met Xenoblade 3, Star ocean en Valkyrie Elysium op de hebbe hebbe lijst no thx.