Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Review: The Super Mario Bros. Movie

Door de jaren heen zijn er een aantal films verschenen die gebruik maken van een IP uit de stal van Nintendo. Denk aan de Animal Crossing animatiefilm uit 2006 of de live-action vertolking van Super Mario Bros. uit 1993. Echter heeft Nintendo nog nooit zelf een bioscoopfilm geproduceerd tot nu. Of dat goed heeft uitgepakt lees je in deze review.


Meneer Miyamoto’s Minions
Toen het nieuws naar buiten kwam dat Nintendo voor deze film de handen ineen had geslagen met Illumination, de studio verantwoordelijk voor onder andere de Minions, was het even slikken. Die franchise heeft buiten boomers die Minionmemes op Facebook plaatsen om weinig fans onder de wat ouderen onder ons en Mario is natuurlijk leuk voor zowel jong als oud. Het leek een grote mismatch, maar door de link met Universal, waar Nintendo ook Nintendoland-parken mee bouwt, viel het kwartje al snel. Gelukkig werd een groot deel van de zorgen weggenomen toen bleek dat Mario’s geestelijk vader, meneer Miyamoto, ook een dikke vinger in de pap zou hebben. Met zo’n legendarische man aan het roer kan het niet mis gaan, toch?


Wie wel eens een Mario-spel heeft gespeeld weet dat de games vaak een flinterdun verhaal hebben. Vaak komt het niet verder dan een variatie op Bowser die Peach ontvoert en Mario die haar weer moet redden. In The Super Mario Bros. Movie is het eigenlijk niet heel anders. De film opent in Brooklyn, waar Mario en Luigi werkzaam zijn als loodgieter. Na een korte introductie worden ze door een ongeval met de riolering opgezogen in een mysterieuze groene pijp en komen de broers beiden op verschillende locaties binnen het Mushroom Kingdom terecht, waarna ze elkaar moeten zoeken om weer samen thuis te kunnen komen. Op de achtergrond speelt het welbekende verhaal zich af van Bowser die verliefd is op Peach en het Mushroom Kingdom over wil nemen en uiteraard raken deze paden met elkaar verwikkeld. Wat het verhaal betreft heeft de film dus weinig om armen, maar met een speelduur van slechts 92 minuten hadden we ook niet veel meer verwacht.

Chris Pratt als Mario
Waar de film echter verschilt van de games is wat betreft de stemacteurs. Mario wordt ditmaal niet ingesproken door Charles Martinet, die overigens wel in de film te horen is, maar door Chris Pratt. Het is een gedurfde keuze om Mario’s iconische stem in te ruilen voor de ietwat generieke stem van Pratt, maar om eerlijk te zijn was de onwennigheid al na een minuut of vijf verdwenen en zaten we voor ons gevoel gewoon naar Mario te kijken zoals we die kennen. De stem van Mario’s reiscompagnon Peach wordt verzorgd door Anya Taylor-Joy, die met haar vertolking van de roze prinses de beste versie van het personage tot nu toe neerzet. Niet langer is ze een hulpeloze dame in nood. Nee, het hoge, kwetsbare stemmetje en de stemmingswisselingen uit de Super Princess Peach-game zijn ingeruild voor een stoere chick in een motorpak die het niet bij de pakken neer laat zitten. Volgens meneer Miyamoto is dit hoe hij zich Peach altijd al voorgesteld had en hoewel we dit al een beetje zagen in een aantal van de spellen waar Peach speelbaar is, komt ze in deze film pas écht goed uit de verf. De ster van de show is echter Bowser, die niet enkel ingesproken, maar ook ingezongen is door Jack Black. Het lijkt wel alsof de schrijvers bij Illumination de rol specifiek voor Black geschreven hebben, want de filmversie van Bowser past hem als gegoten. Het ene moment is hij ijzingwekkend wanneer hij in luttele seconden een kasteel sloopt met z’n vuuradem, het andere zit hij achter z’n piano de longen uit z’n lijf te zingen over hoeveel hij houdt van Peach. Het is een behoorlijk contrast, maar Black weet hier als geen ander mee om te gaan.


Charlie Day en Seth Rogen doen het prima als Luigi en Donkey Kong. Ze zijn allebei redelijk zichzelf en doen vooral wat we van de heren gewend zijn. Ook Keegan-Michael Key zet met een verhoogd stemmetje een geinige Toad neer. De stem die ons echter het meest dwarszit is die van Cranky Kong. Deze oude, bebaarde aap klinkt als een soort Jerry Seinfeld die een pakje per dag rookt, wat totaal niet past bij het personage, want hij is zeker niet Cranky. We vragen ons dan ook af waarom hier niet gekozen is voor een wat oudere, warmere stem. Ook op muzikaal gebied wringt The Super Mario Bros. Movie een beetje. Het barst in de film echt van de subtiele referenties naar iconische Mario-melodieën. Zo hoor je in het riool bijvoorbeeld de welbekende dudu-dudu-dudu voorbij komen en heeft Luigi een hele herkenbare ringtone. Daar tegenover staan extreem overdreven orkestrale vertolkingen van de Mario-soundtrack die af en toe misplaatst aanvoelen. Het is uiteraard fantastisch ingespeeld, maar voor een film als deze veel te bombastisch.


Een feest van herkenning én voor het oog
Waar de film wel schittert is op het gebied van de gebruikte Easter Eggs. Of je nou al bijna 40 jaar verslingerd bent aan Mario-games of pas net op de wereld komt kijken en met een kilo suiker achter de kiezen in de bioscoopzaal zit, voor iedereen die ook maar íets met Mario heeft is de film echt een feest van herkenning. Dat was wel duidelijk toen een groep kids achter mij begon te schreeuwen dat het “de fire flower van Mario Kart” was en ze bij van alles en nog wat zeiden dat het uit Odyssey kwam. Van begin tot eind word je overspoeld met verwijzingen naar niet alleen het Mario-universum, maar ook allerlei Nintendoklassiekers; Kid Icarus, Star Fox, Donkey Kong 64, ze komen allemaal voorbij en in zo’n rap tempo dat je de film zeker een keer of drie moet kijken om alles te ontdekken. Gelukkig is de film niet alleen een feest van herkenning, maar ook voor het oog. Als animatieliefhebber staat Illumination voor mij redelijk onderaan de lijst van grote studios, maar met deze Mario-film hebben ze me enorm verrast. Ook hier is goed te zien dat meneer Miyamoto de studio flink onder de duim heeft, want alles ziet er echt piekfijn uit. De stiksels in Mario’s kleding, de manier hoe hij tegen een blok slaat, het mierzoete kleurenpalet, de adembenemende omgevingen, alles straalt Mario uit en daar neem ik mijn Mario-petje graag voor af.

Animatieclichés
Toch is dit geen hele goede film. Illumination vinkt met The Super Mario Bros. Movie vrijwel ieder animatiecliché af wat je maar kunt verzinnen. Een mens uit de ‘echte’ wereld die verdwaald raakt in een fantasiewereld, een jolig reisgezelschap en een stereotype slechterik, het is de standaard hero’s journey. Sommige grappen worden nét iets te vaak herhaald, de soms domme Minion-achtige humor staat haaks op die van Mario … we kunnen nog wel even doorgaan. Het schrijfwerk is in ieder geval niet om over naar huis te schrijven. Nu hoor ik de lezer al zeggen dat het “ook maar een kinderfilm” is, maar Disney en Pixar hebben in het verleden talloze keren bewezen dat dit geen excuus is. DreamWorks heeft recentelijk met de tweede Puss in Boots-film laten zien dat een kinderfilm perfect serieuze onderwerpen kan behandelen als de dood en het krijgen van paniekaanvallen. Nu willen wij niet zeggen dat The Super Mario Bros. Movie dit soort onderwerpen moet behandelen, maar door net iets te veel vast te klampen aan het gebruikte IP limiteert de film zichzelf enorm in wat het met het verhaal kan doen.


Wat dat betreft is The Super Mario Bros. Movie echt exact geworden wat wij hadden verwacht. Meneer Miyamoto zal volgend jaar waarschijnlijk niet naar Los Angeles af hoeven te reizen om een Oscar in ontvangst te nemen, maar dat neemt niet weg dat dit voor de Mario-fan echt een ontzettend leuke film is. Hoe meer je bekend bent met de spellen, hoe meer plezier je uit deze film zult halen. Ouders die zelf niet gamen en met hun kinderen naar de bioscoop gaan zullen er waarschijnlijk wat minder over te spreken zijn. Voor hen zal het, doordat er zoveel film in slechts 92 minuten wordt gepropt, echt een soort onbegrijpelijke psychedelische aanslag op de zintuigen zijn waarbij de kleuren en het lawaai je om de oren vliegen. Schraap je daar de Mario-laag vanaf, dan hou je helaas maar weinig over.

Conclusie
The Super Mario Bros. Movie is een feest van herkenning voor jong en oud. De film biedt met een flinterdun verhaal weinig diepgang, maar weet zich uit die valkuil te redden door de kijker in rap tempo te overspoelen met leuke verwijzingen. Het is geen hele goede film, maar wel een liefdesbrief aan 38 jaar Super Mario die menig Mario-fan met een grote glimlach de bioscoopzaal uit zal laten lopen.Gert Jan Naber (GJ)

Audiovisueel vormgever met een hart voor Pokémon, films, kip en uiteraard games in alle soorten en maten.

Aantal keer bekeken: 5201

Laatste reacties

avatar van Megaman0
Megaman0 ( 407 ) 06-04-2023 18:52
Super accurate review, film vond ik als fan geweldig maar het is echt een reference movie.
avatar van Davidov
Davidov ( 13649   2) 06-04-2023 20:09
Leuke film hoor, en ik vond 'm vrij toegankelijk voor buitenstaanders
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1819   2) 06-04-2023 20:35
Zit nu in de bios, Engelse versie. De gemiddelde leeftijd is zo'n 18 schat ik. Zit ik hier als 52 jarige 😂

Leukste is eigenlijk het spotten van Ninty franchises.

Mooi graphics ook door Illumination ( Minions movies )
avatar van TAG_ScorpioN
TAG_ScorpioN ( 267 ) 06-04-2023 21:31
3 biggen maar?!
avatar van MBMA
MBMA ( 418   4) 06-04-2023 22:00
Quote:
3 biggen maar?!
Gepost door: TAG_ScorpioN op 06-04-2023 21:31

Vind 't ook vrij mager eigk :x
avatar van GJ
GJ ( 6259   7) 06-04-2023 22:41
Rol: Forum Moderator
Quote:
3 biggen maar?!
Gepost door: TAG_ScorpioN op 06-04-2023 21:31
Quote:
[..]


Vind 't ook vrij mager eigk :x
Gepost door: MBMA op 06-04-2023 22:00

Hebben jullie de review ook gelezen of enkel naar het cijfer gekeken?
avatar van Ktugach
Ktugach ( 21229   497) 06-04-2023 22:52
Rol: Administrator
Ik ga over paar weekjes wel want deze wil ik toch wel in de bios zien, ik wacht altijd even want dan is het meestal rustiger in de bios
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1819   2) 06-04-2023 23:26
Was toch wel leuk, lekker luchtig, feest der herkenning, flinterdun verhaal (niet dat ik iets anders verwachte, dus helemaal prima)

Voor gamers met een warm hart voor Mario een aanrader 👍🏻
avatar van MBMA
MBMA ( 418   4) 07-04-2023 10:07
zeer zeker gelezen, daarom vond ik de 3 biggen zo laag, je praat positiever dan je oordeel

Quote:
[..]

[..]


Hebben jullie de review ook gelezen of enkel naar het cijfer gekeken?
Gepost door: GJ op 06-04-2023 22:41
avatar van DetectivePikachu
DetectivePikachu ( 1229   9) 07-04-2023 11:49
Het is eigenlijk precies wat je van zo’n film verwacht. Flinterdun clichéverhaal en vol met referenties en andere paaseieren. Misschien wel iets te veel van dat laatste, als ik zo de recensies her en der zie. Waarschijnlijk een keertje kijken op een rustiger moment in de bios kijken zonder gillende kinderen of over een tijdje thuis m’n gemak.
avatar van Slimdavy
Slimdavy ( 53 ) 07-04-2023 19:46
Rol: Reviewer
Ik heb 'm vorige week gekeken op een press screening en ik heb de hele film met een brede grijns op mijn gezicht gezeten, waardoor ik er hier wellicht een extra Budgie tegenaan had gesmeten

Wat oppervlakkig verhaal (maar wat maakt dat in dit geval uit?), maar verder gewoon een heel entertainend anderhalf uur. Vond 'm best grappig ook (Luma is de mvp!)!

Sowieso mogen we ons niet blind staren op die opvallend lage metacritic/opencritic scores, want ik zie dat velen filmrecensies te veel gaan vergelijken met gamerecensies en beide zitten toch net wat anders in elkaar.
avatar van Swift
Swift ( 12235   15) 08-04-2023 07:39
Quote:
Ik ga over paar weekjes wel want deze wil ik toch wel in de bios zien, ik wacht altijd even want dan is het meestal rustiger in de bios
Gepost door: ktugach op 06-04-2023 22:52
Je kan voortaan je stoel reserveren opa, zodat je gegarandeerd goed zit.
avatar van Thornado78
Thornado78 ( 503   1) 08-04-2023 19:44
De film was echt heel leuk gedaan! Het is gewoon Mario, maar dan als film. Nuff said! 😀
avatar van Ktugach
Ktugach ( 21229   497) 08-04-2023 19:53
Rol: Administrator
Quote:
[..]

Je kan voortaan je stoel reserveren opa, zodat je gegarandeerd goed zit.
Gepost door: Swift op 08-04-2023 07:39

Ik houd niet van drukte, gewoon lekker rustige zaal op een goed plekkie.
avatar van Tediz2013
Tediz2013 ( 560   1) 09-04-2023 17:00
Ik kijk het wel eens als het op tv komt ofzo. het lijkt me wel een leuke film maar mijn dochtertje is nu nog te jong (17 maanden), misschien leuk voor haar later ook.
avatar van -marco-
-marco- ( 1303   3) 09-04-2023 19:36
Pfff mijn dochter (9) wil met mij en dat vind ik heel leuk, maar naar de NL versie. Heb hier zo naar uitgekeken en dan “moet” ik naar de NL versie
avatar van Thornado78
Thornado78 ( 503   1) 09-04-2023 22:02
Quote:
Pfff mijn dochter (9) wil met mij en dat vind ik heel leuk, maar naar de NL versie. Heb hier zo naar uitgekeken en dan “moet” ik naar de NL versie
Gepost door: -marco- op 09-04-2023 19:36

Same here, maar Nederlandse versie is imho prima te doen. Originele versie komt later nog wel eens 😀
avatar van Canyarion
Canyarion ( 899   3) 10-04-2023 20:58
Wij hebben ook de Nederlandse gekeken, het viel me helemaal mee. Af en toe dacht ik wel 'dit had beter geklonken in Engels', maar dat was maar 2x ofzo.

Superfilm, ik snap niet dat de critics (incl. Budgetgaming) zo kritisch zijn!
avatar van Johandy
Johandy ( 3898   6) 11-04-2023 05:24
Erg leuke film. Voor de fans een feest der herkenning. Zoals hierboven beschreven.in de review.
avatar van Nonexistinghero
Nonexistinghero ( 486   1) 11-04-2023 10:50
Quote:
Wij hebben ook de Nederlandse gekeken, het viel me helemaal mee. Af en toe dacht ik wel 'dit had beter geklonken in Engels', maar dat was maar 2x ofzo.

Superfilm, ik snap niet dat de critics (incl. Budgetgaming) zo kritisch zijn!
Gepost door: Canyarion op 10-04-2023 20:58

Weet niet waarom de review hier zo laag is, maar in het algemeen weten critici niks af van hoe ze een film moeten reviewen. Meer dan genoeg actiefilms gezien de zeer slechte ratings kregen omdat ze oordeelden op acteerwerk terwijl de actie supergoed is. En meer dan genoeg zeer slechte films gezien die superveel door hen geprezen worden. De laatste tijd is het zo erg dat ik er al vanuitga dat vrijwel elke film die in het algemeen door critici geprezen wordt gewoon bar- en barslecht is.

Een dun verhaal is bijvoorbeeld geen reden om de score omlaag te halen. Het gaat om de executie. En alhoewel ik zelf vond dat er hier en daar wel wat te verbeteren viel in de SMB film, was het alsnog een zeer vermakelijke film die er visueel fantastisch uitziet. Het Disney/Pixar argument is niet echt goed genoeg, aangezien zij ook hebben bewezen dat het niet alleen beter kan... maar ook veel slechter.

Alleen Coco en misschien Soul zou ik boven de SMB zetten van geanimeerde films die ze in de laatste 10 jaar hebben gemaakt. Incredibles 2 ongeveer gelijk. En die laatste goede die ze hebben uitgebracht was van eind 2020, dus ook al meer dan 2 jaar terug en ook staat er niks op het schema voor de aankomende tijd wat ook maar iets interessants kan zijn.
avatar van Diamonddust
Diamonddust ( 25 ) 11-04-2023 16:39
Ik heb van de film genoten en eerlijk gezegd beter dan de animatie die disney uit heeft gebracht de afgelopen jaren.
De verwijzingen naar de spellen, het muziek en andere universums in de nintendo wereld waren genieten. Het verhaal was okay maar ik denk niet de reden om hier naar te kijken. Het zet een goede eerste animatie film op wat hopelijk tot meer films in de nintendo universe leidt.
Ik geef het zelf 4 biggen
avatar van Monokuma
Monokuma ( 2029   9) 11-04-2023 18:37
Ik lees dat Charles Martinet zijn rol in meerdere talen heeft ingesproken voor de internationale markt, weet iemand of dit ook voor de Nederlandstalige versie geldt?
avatar van Canyarion
Canyarion ( 899   3) 12-04-2023 10:25
Ok, in dat geval moet ik toegeven dat ik die stem van Jumpman ook heel erg op Martinet vond klinken. Ik ging er vanuit dat ze iemand hadden gevonden die de stem erg goed na kon doen.

Interessant! Ik ben benieuwd. Staat het niet op de IMDb-pagina van de Nederlandse versie? (Ik weet niet meer hoe je daar komt.)

Edit: blijkbaar editte ik m'n oude post ipv een nieuwe plaatsen. Originele reactie was dus "lijkt me sterk."
avatar van Hercule
Hercule ( 6541   4) 12-04-2023 10:44
Charles Martinet was toevalligerwijs wel in Nederland om hier de jaarwisseling te vieren
avatar van ThaBEN
ThaBEN ( 5949   67) 12-04-2023 10:55
Quote:
Ik lees dat Charles Martinet zijn rol in meerdere talen heeft ingesproken voor de internationale markt, weet iemand of dit ook voor de Nederlandstalige versie geldt?
Gepost door: Monokuma op 11-04-2023 18:37

Klopt, in dacht dat je hem in de Nederlandse versie gewoon in het Engels iets hoort zeggen. Ik herkende zijn stem in elk geval gelijk maar kan me niet herinneren dat hij Nederlands sprak. Het zijn ook slechts enkele woordjes i.p.v. echt gesproken zinnen.

Quote:
[..]
Dat hij in andere talen heeft ingesproken hoor ik voor het eerst. Heb je een link?

Maar voor het Nederlands: Lijkt me heel sterk dat hij Nederlands kan spreken.
Er zitten maar een paar Engelse woorden in en die zijn gewoon door Nederlanders ingesproken. Ik weet inmiddels welke personen in het Engels zijn ingesproken door Martinet en die hadden gewoon Nederlandse stemmen. Dus nee, ga er maar niet vanuit.
Gepost door: Canyarion op 12-04-2023 10:25

Volgens mij gaat het enkel om dit korte fragment van "Jumpman", waarbij je in de Nederlandse versie volgens mij gewoon de originele Amerikaanse audio hoort. Ik las ook dat hij de stem zou inspreken van o.a. |||Spoiler||| de vader van Mario & Luigi |||Spoiler|||. Maar dat was in de Nederlandse versie inderdaad een andere Nederlandse stemacteur.

Een paar voorbeelden van het specifieke fragment.:
avatar van Thornado78
Thornado78 ( 503   1) 12-04-2023 20:52
Ik was trouwens vooral blij verrast door het poster van F-Zero
avatar van Josplays
Josplays ( 3840   3) 13-04-2023 10:37
Ik vond de film geweldig, niet alleen vanwege alle "game" references, maar ook omdat de film gewoon een goede pacing had. Het verhaal was simpel te snappen en i.p.v. een vijand die om geen reden de wereld wil veroveren kregen we een liefdesverhaal |||Spoiler||| met een super leuk liedje door Bowser! |||Spoiler|||

Maar ook als je niks van Mario kent (wat ik eigenlijk niet kan voorstellen) is dit echt een leuke animatie film, vooral als je het vergelijkt met animatie films tegenwoordig. Na al die Disney flops was ik wel toe aan een normale simpele animatie film. Puss in boots was idd een leuke film met een wat serieuzere toon, maar als ik zou moeten kiezen dan zou ik liever nog eens naar die Mario film gaan, gezien het idd wat simpelere was en naar mijn mening ook grappiger wat ik in een animatie film best wel wil terugzien.