Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS

Review: Helldivers II (PC)

Als donderslag bij heldere hemel verscheen Helldivers II enige tijd geleden in de redactie-inbox. De game werd het afgelopen jaar meermaals getoond tijdens presentaties van PlayStation, maar leek niet echt te leven onder gamers. Het zal echter niemand zijn ontgaan dat de game na de release is uitgegroeid tot een enorm succes, maar waar dat precies in zit? Dat lees je in deze review.


Over de schouder

De eerste Helldivers verscheen alweer 9 jaar geleden voor de wat oudere PlayStation-systemen. Vooral op de PS Vita was het, destijds nog een twin-stick shooter met een top-down perspectief, een graag gespeelde game. Toen bleek dat Helldivers II dit perspectief had ingeruild voor een over de schouder camera was het even slikken, want het leek gelijk een vrij generieke shooter. Inmiddels kunnen we melden dat deze zorgen voor niets waren, want Helldivers II is ook over de schouder hartstikke leuk.

In de game kruip je – of duik je, kunnen we beter zeggen – in de huid van een Helldiver: een soldaat van Super Aarde die het slagveld wordt opgestuurd om korte metten te maken met de vijand. Dit gebeurt in de vorm van missies die je zelf uitkiest op een planeet naar keuze. Van een echt verhaal is geen sprake in Helldivers II, maar in plaats daarvan speel je een globaal verhaal dat zich in real-time afspeelt met alle andere Helldivers II spelers. Hoe meer missies je haalt met je squad, hoe dieper je het universum ingaat om het te bevrijden van gespuis. Vanuit Arrowhead Studios, de ontwikkelaar achter de Helldivers-games, wordt er regelmatig bijgestuurd door een Dungeons & Dragons-achtige gamemaster die een oogje in het zeil houdt. Wordt de oorlog niet snel genoeg gewonnen? Dan krijg je bijvoorbeeld tijdelijk toegang tot een extra wapen. Gaan de spelers juist te snel, dan kunnen er extra vijanden worden ingezet.


Samen ten strijde

Een Helldivers-missie begint op het schip. Na het kiezen van wapens en gadgets lanceer je je Helldiver naar de planeet waarop de missie zich bevindt, waarna de oorlog begint. Deze missies variëren van het in brand steken van insecteneieren tot het opblazen van een robotbasis met een nucleaire bom. Samen met maximaal drie kornuiten trek je erop uit om deze co-op missies tegen de computer te voltooien, en dat leidt altijd tot grappige situaties. Het lijkt in eerste instantie misschien niet zo, maar Helldivers II is enorm komisch.

Dit komt gedeeltelijk doordat bijvoorbeeld friendly fire te allen tijde aan staat. Dit zorgt voor hilarische situaties waarbij vrienden weg moeten duiken van een door jou gegooide granaat, of hoofden die aan gort worden geschoten wanneer kameraden weer eens in het heetst van de strijd zonder te kijken door je kogelregen wandelen. In iedere andere game zou dit waarschijnlijk tot frustratie leiden, maar in Helldivers II staat je maat met een paar drukken op de knop weer naast je om het gevecht voort te zetten. Voeg daar aan toe dat je Helldiver om de minuut onzin uitkraamt over democratie en vrijheid, en je kunt je wel voorstellen dat het één grote chaos is op het slagveld.

Konami-code

Gelukkig ligt deze chaos heerlijk in de hand. Helldivers II speelt namelijk als een trein. Het gebruikt de standaard shooter controls – de linker trigger of rechter muisknop om te richten, de ander om te schieten – en combineert dit met mechanismen die regelrecht uit Metal Gear Solid V lijken te komen. Kruipen, liggen, duiken en klimmen: voor je het weet heb je het in de vingers en ren je als een echte democratie verspreidende Helldiver door de interplanetaire loopgraven. Je strategems, speciale wapens of aanvallen die je uit je schip kunt oproepen, activeer je door een soort Konami-code in te voeren. Het invoeren van zulke codes keert bovendien ook weer terug op de computers die je tijdens je missies tegenkomt. Alles is perfect met elkaar verweven, wat voor een zeer gestroomlijnde speelervaring zorgt.


Echter laat de hoeveelheid content en de manier waarop deze beschikbaar wordt gesteld wel wat te wensen over. De game kent een x-aantal planeten die, eenmaal overgenomen, niet meer toegankelijk zijn. Pas wanneer de gamemaster van Arrowhead Studios bepaalt dat die planeten weer zijn teruggenomen door de insectachtige Terminid- of mechanische Automaton-vijanden, kun je er weer terecht. Om een voorbeeld te geven: toen ik de game voor het eerst speelde, kwam ik 's nachts op een donkere sneeuwplaneet terecht. Na 20 minuten door de sneeuw te hebben gebanjerd, kwam plotseling de zon op en veranderde de kille sneeuwvlakte in een glinsterend roze winterwonderland. Toen ik de volgende dag terug wilde gaan om screenshots te maken voor dit artikel was de planeet gekoloniseerd en kon ik er dus niet meer naartoe. Je wordt dus eigenlijk altijd door de makers in een bepaalde richting geduwd, wat een leuke twist is in hoe je een multiplayer shooter ervaart, aangezien je echt het gevoel hebt dat je met je mede-ruimtesoldaten progressie maakt naar een gezamenlijk doel. Maar iets meer transparantie over wat gaat komen is zeker welkom.

Zo mist Helldivers II bijvoorbeeld ook een derde soort vijand die wel in de eerste Helldivers beschikbaar was, namelijk de Illuminate. De eerste Helldivers werd ongeveer vijf jaar lang ondersteund met allerlei gratis en betaalde updates. Voor Helldivers II is al bekendgemaakt dat er binnenkort bestuurbare mechs en mogelijk een nieuwe soort vijand geïntroduceerd gaan worden. Al is Arrowhead verder nog niet erg duidelijk over de toekomstplannen voor de lange termijn.

Failed to join game lobby
Dit zal alles te maken hebben met het feit dat Helldivers II een veel groter succes is dan verwacht, wat in de eerste weken na de lancering vooral tot serverproblemen heeft geleid. De capaciteit is inmiddels opgeschaald van 250.000 spelers tot 800.000 spelers, maar op een drukke dag kan het nog steeds even duren voordat je het spel binnenkomt. Ook kampt de game met enkele andere server-gerelateerde problemen. Zo zie ik in de pc-versie vaak mijn Steam-vrienden niet en worden mijn PS5-vrienden met de game vaak als offline weergegeven, ook al zijn ze gewoon aan het spelen. Deze problemen nemen na verloop van tijd wel af, maar op het moment van schrijven is het lastig om Helldivers II aan te raden zonder deze kanttekening te vermelden.


En hier stuiten we meteen op het volgende punt. Helldivers II is namelijk een zogenaamde always online game. Zelfs als je het spel in je eentje speelt moet je altijd online zijn. Dit is logisch, aangezien de game dus in real-time wordt bijgestuurd door de ontwikkelaars en er op ieder moment andere Helldivers uit de lucht kunnen vallen om je te hulp te schieten. Maar als je in je eentje even een lekker potje wilt knallen, is dit niet echt het geschikte spel daarvoor. Helldivers II is namelijk ook erg moeilijk. Vooral in je eentje loop je op de hogere moeilijkheidsgraden al snel tegen een spreekwoordelijke muur aan, waarna het vrij duidelijk is dat je wat kameraden moet optrommelen. Mocht je geen vrienden hebben die het spel spelen, dan is er de online matchmaking. Mensen online zijn – in mijn ervaring – vrij goed in het gebruiken van het ping-systeem om aan te geven wat de volgende bestemming is of wat andere interessante plekken zijn, en waar de vijanden vandaan komen. Door hier goed op te letten kun dus je ook prima met onbekende spelers aan de slag.

Voor de democratie

Iets wat niet onbenoemd mag blijven, zijn de microtransacties die het spel kent. Online zie ik regelmatig voorbijkomen dat men het spel omschrijft als pay-to-win. Hier is echter niets van waar. Ten eerste is dit een co-op game waarin je tegen de computer speelt, en dus niet tegen andere spelers. Daarnaast zijn alle te kopen kledingstukken in de supercredits store qua statistieken vrijwel identiek aan dingen die je spelenderwijs gewoon gratis vrijspeelt. Wel kent het spel een soort battle pass, die overigens niet verloopt, waarin ook wapens vrijgespeeld kunnen worden. Deze wapens zijn echter niet beter dan andere wapens; ze bieden alleen een andere speelervaring. De eerder genoemde supercredits zijn trouwens ook gewoon tijdens de missies zelf te vinden. Zo had ik zelf na een aantal dagen spelen al genoeg supercredits in mijn bezit om de premium pass aan te kunnen schaffen. Je wordt dus nooit door het spel onder druk gezet om extra geld uit te geven, iets waar andere games die van een soortgelijk systeem gebruikmaken zeker wat van kunnen leren.


Dit alles hangt samen met een soundtrack van componist Wilbert Roget II, die eerder muzikale bijdragen heeft geleverd aan series als Destiny en Mortal Kombat. Het moment waarop je met je vrienden in een hellpod stapt en met z'n vieren naar de aarde wordt geschoten, terwijl de strijkers om je oren vliegen, is onbeschrijfelijk en zet perfect de toon voor wat komen gaat zodra je bent geland. En dat is waar Helldivers II echt het hardst schittert: samen met je vrienden. Ja, het is prima in je eentje te spelen, maar met kameraden wordt Helldivers II een onvergetelijke ervaring. Samen een groot beest opblazen met een nucleaire bom, net iets te dichtbij staan bij een drone strike van een vriend waardoor je op hilarische wijze al je ledematen verliest, of gewoon expres een granaat tussen de benen van een kameraad gooien: dit zijn de momenten waarvoor je Helldivers II speelt. En die zijn niet hetzelfde met onbekende spelers, al schreeuwen ze nog zo hard om democratie.

Conclusie

Helldivers II
kan ik niet anders beschrijven dan als een grote verrassing. Samen met vrienden honderden insectenkoppies laten exploderen of een robot door zijn blikken bakkes schieten was nog nooit zo leuk. Wel hoop ik dat Arrowhead Studios snel wat meer soorten missies en vijanden zal toevoegen, want na ruim 30 uur spelen ken ik het huidige trucje wel een beetje. De vele serverproblemen nemen inmiddels af, maar mocht je kunnen wachten, stel het verspreiden van democratie dan even uit tot de kreukels zijn gladgestreken.Gert Jan Naber (GJ)

Audiovisueel vormgever met een hart voor Pokémon, films, kip en uiteraard games in alle soorten en maten.

Aantal keer bekeken: 4366

Laatste reacties

avatar van Grizzlywilde
Grizzlywilde ( 198 ) 04-03-2024 09:40
Helldivers 1 heb ik maar kort gespeeld, maar ik moet zeggen dat alle videos die ik van Helldivers 2 langs zie komen, me behoorlijk enthousiast maken. In combinatie met de relatief lage aanschafprijs gaat mij vermoedelijk nog deze week over de drempel trekken.
avatar van Godfather187um
Godfather187um ( 487 ) 04-03-2024 10:05
De review klopt niet met het cijfer. Deze game heeft goede humor, wat je niet vaak terugziet in de huidige game markt. Daarnaast is het technisch zeer goed, de game is leuk en zeer vermakelijk met vrienden, niet te makkelijk dus deze blijft vermakelijk. De server issues heb ik zelf nog niets van gemerkt na 20 uur spelen. Dit is ook iets wat tijdelijk een probleem is geweest wat je zelf ook aangaf. Waarom zo een laag cijfer als er verder echte geen minpunten zijn?
avatar van VulpX
VulpX ( 3126 ) 04-03-2024 10:32
Geen 10? Dat klinkt als verraad tegen SUPER EARTH!
avatar van Fred20
Fred20 ( 935   3) 04-03-2024 10:36
Quote:
De review klopt niet met het cijfer. Deze game heeft goede humor, wat je niet vaak terugziet in de huidige game markt. Daarnaast is het technisch zeer goed, de game is leuk en zeer vermakelijk met vrienden, niet te makkelijk dus deze blijft vermakelijk. De server issues heb ik zelf nog niets van gemerkt na 20 uur spelen. Dit is ook iets wat tijdelijk een probleem is geweest wat je zelf ook aangaf. Waarom zo een laag cijfer als er verder echte geen minpunten zijn?
Gepost door: Godfather187um op 04-03-2024 10:05

Eens, en daarnaast is er in de review ook geen rekening gehouden met de lage prijs. Ik vind het een vrij laag cijfer voor wat op dit moment de populairste game is... (maar misschien oogt dat snel zo met een 5 sterren systeem)
avatar van Itsjustme
Itsjustme ( 1862 ) 04-03-2024 10:43
Quote:
Geen 10? Dat klinkt als verraad tegen SUPER EARTH!
Gepost door: VulpX op 04-03-2024 10:32
De recensie is voor de game in huidige staat. Een hoop mensen kunnen de game niet (goed) spelen door de server problemen. Een een 3,5/5 (dus een 7/10) is dan best een prima cijfer.
avatar van Ice-Cerberus
Ice-Cerberus ( 220   1) 04-03-2024 10:50
^de grote server problemen van het begin zijn eigenlijk vrijwel geheel verholpen. Speel hem sinds release en inderdaad in het begin was het behoorlijk drama maar nu geen enkel probleem meer. Heb in tijden niet meer een game zo veel gespeeld als deze en vind het met vrienden (maar ook met randoms) echt een genot gewoon. Je blijft dingen unlocken, de hogere diff is echt fantastisch en kan gewoon niet anders dan deze game HARD aanraden voor iedereen. PLUS: er komen spoedig updates met voertuigen, extra wapens en Mechs dus zoek je iemand die enthousiast over deze game kan vertellen dan weet je bij wie je moet zijn
avatar van VulpX
VulpX ( 3126 ) 04-03-2024 10:58
Quote:
[..]

De recensie is voor de game in huidige staat. Een hoop mensen kunnen de game niet (goed) spelen door de server problemen. Een een 3,5/5 (dus een 7/10) is dan best een prima cijfer.
Gepost door: Itsjustme op 04-03-2024 10:43
lol, woooosssh.

(iets met Helldivers memes )
avatar van MatB20
MatB20 ( 1455   1) 04-03-2024 11:24
Toffe game maar wel veel van hetzelfde op een gegeven moment. Na het unlocken van meeste strategems dan ook niet meer opgestart. Het verkrijgen van war medals voor de wapens en armor en dergelijke is best traag dus voelt het als een grind. Daarbij zie ik ook niet echt meer unlockables die ik graag zou willen. Leuke tijd mee gehad, dat wel. Prima cijfer.
avatar van MisAnTroop
MisAnTroop ( 5472   2) 04-03-2024 11:47
Quote:
De review klopt niet met het cijfer. Deze game heeft goede humor, wat je niet vaak terugziet in de huidige game markt. Daarnaast is het technisch zeer goed, de game is leuk en zeer vermakelijk met vrienden, niet te makkelijk dus deze blijft vermakelijk. De server issues heb ik zelf nog niets van gemerkt na 20 uur spelen. Dit is ook iets wat tijdelijk een probleem is geweest wat je zelf ook aangaf. Waarom zo een laag cijfer als er verder echte geen minpunten zijn?
Gepost door: Godfather187um op 04-03-2024 10:05

Laag cijfer? 3.5 sterren van de 5. Dat is gewoon een 8.5, een behoorlijk hoge score..
avatar van Harrywaldo
Harrywaldo ( 1166   11) 04-03-2024 11:50
Ik vind een 3.5 een beetje matig voor deze game, die toch redelijk wat mensen weet te bekoren. De serverproblemen ervaarde ik eigenlijk alleen in het begin, en zijn inmiddels wel verholpen. Ik snap dat dit geen 5/5 is gezien de nog enigszins beperkte content, maar de content die erin zit heeft een zeer hoge replay value. Verder zit deze game gewoon uitstekend in elkaar.
avatar van GJ
GJ ( 6399   7) 04-03-2024 11:53
Rol: Forum Moderator
Quote:
De review klopt niet met het cijfer. Deze game heeft goede humor, wat je niet vaak terugziet in de huidige game markt. Daarnaast is het technisch zeer goed, de game is leuk en zeer vermakelijk met vrienden, niet te makkelijk dus deze blijft vermakelijk. De server issues heb ik zelf nog niets van gemerkt na 20 uur spelen. Dit is ook iets wat tijdelijk een probleem is geweest wat je zelf ook aangaf. Waarom zo een laag cijfer als er verder echte geen minpunten zijn?
Gepost door: Godfather187um op 04-03-2024 10:05

In welke wereld is een 7 een "laag cijfer"? Dat is een hele dikke voldoende en een prima cijfer voor een game als dit imo. Eén van mijn favoriete games van het jaar tot nu toe (Granblue Fantasy Relink) heb ik ook een 7 gegeven en daar sta ik nog steeds 100% achter. Helldivers II is een goede game waar je veel plezier mee kunt hebben, maar feit blijft dat de hoeveelheid content momenteel vrij karig is en je je eigen plezier moet maken met vrienden. Iemand die dit alleen speelt of met vreemden zal hier lang niet zoveel plezier uithalen als iemand die elke avond een squad van 4 klaar heeft zitten. Daarnaast is het, zoals ik ook in de review behandel, een game die valt of staat met nieuwe content. Als ze 5 jaar lang elke 2-3 maanden dikke updates geven met allerlei nieuwe dingen, sure... Maar laat de game zich eerst maar bewijzen. Ik heb inmiddels dezelfde helm al 3x voorbij zien komen en dat is in de store waar je betaalt met echt geld (supercredits). Een game wordt behandeld zoals hij op het moment van schrijven is, niet op de belofte van wat het over een tijd kan zijn. Wat het is is een multiplayertitel die qua gameplay goed in elkaar steekt, maar qua (variatie in) content heel karig is en waar je vooral je eigen plezier in moet creëren. Dan vind ik een 3,5/5 meer dan redelijk .

De serverproblemen heb ik niet meegenomen in het cijfer, maar wilde ik wel vermelden omdat het op moment van schrijven nog steeds wel voor problemen zorgt. Dat iemand hier in de comments geen problemen heeft ondervonden betekent niet dat ze er niet nog steeds zijn. Ze zijn alleen (gelukkig) al wel een heel stuk minder dan voorheen. Dat vermeld ik ook in m'n review.
avatar van Elzinga
Elzinga ( 680   1) 04-03-2024 12:11
Iedereen zijn mening. Van mij had hij releatief hoger mogen scoren. Een gigantsiche verrassing, waarbij je gezien voor maar 40,- een klapper in huis haalt. De server problemen vind ik wat overtrokken (en om daar een cijfer aan vast te plakken), aangezien Arrowhead gigantisch klein is, en het succes niet had verwacht. Daarbij zijn ze ontzettend hard aan het werk gegaan, om alles toch vrij snel speelbaar te krijgen. Daar waar grote bedrijven niks doen, en of producten met gigantische bugs en glitches eropuit sturen.
avatar van Bonecrusher
Bonecrusher ( 3270   6) 04-03-2024 12:14
Quote:
[..]


Laag cijfer? 3.5 sterren van de 5. Dat is gewoon een 8.5, een behoorlijk hoge score..
Gepost door: MisAnTroop op 04-03-2024 11:47

2 x 3,5 = 9 hoor...
avatar van GJ
GJ ( 6399   7) 04-03-2024 12:15
Rol: Forum Moderator
Quote:
De server problemen vind ik wat overtrokken (en om daar een cijfer aan vast te plakken)
Gepost door: Elzinga op 04-03-2024 12:11

...

Lees wat ik letterlijk in het bericht boven je zeg.
avatar van Quetzalcoatl
Quetzalcoatl ( 5178   37) 04-03-2024 12:23
Quote:
[..]


Laag cijfer? 3.5 sterren van de 5. Dat is gewoon een 8.5, een behoorlijk hoge score..
Gepost door: MisAnTroop op 04-03-2024 11:47

Quote:
2 x 3,5 = 9 hoor...

Godnondeju zeg, ik mag hopen dat jullie allebei niet zelf je belastingaangifte doen. Hopelijk was die tweede comment een grapje. 😂

OT: Prima cijfer. De meesten hier konden alleen maar van een 7 dromen toen ze nog op school zaten, zoals je ziet.
avatar van Zienobleejd
Zienobleejd ( 5131   109) 04-03-2024 12:32
Man man wat een rekenskills hier 7/10 nog een ruim prima score.
avatar van ThaDanus
ThaDanus ( 3656   3) 04-03-2024 12:51
Ik zou m graag willen spelen, maar zolang ze nProtect GameGuard gebruiken begin ik er niet aan (op m'n PC in ieder geval, waar ik het liefst m'n shooters speel). Dit werkt namelijk op kernel niveau op je PC, wat betekent dat het programma in theorie 100% toegang heeft tot alles op je computer, wat het helemaa niet nodig heeft. Vanuit security oogpunt dus een heel slecht idee.
Plus, het idee is dat ze cheaters tegengaan, en als ik de verhalen zo lees op Reddit en Steam zijn die er alsnog, dus zoals altijd met dit soort dingen hebben ze er eigenlijk voornamelijk de eerlijke spelers mee.

nProtect Gameguard - my reasons for not purchasing Helldivers II for the time being

Helldivers 2 & nProtect GameGuard (anti-cheat)
avatar van TAG_ScorpioN
TAG_ScorpioN ( 268 ) 04-03-2024 17:21
Voor mij 5 biggen, wat een heerlijke game.
avatar van Itsjustme
Itsjustme ( 1862 ) 04-03-2024 23:50
Quote:
[..]

lol, woooosssh.

(iets met Helldivers memes )
Gepost door: VulpX op 04-03-2024 10:58

Oeps.. Dat begreep ik idd. Ik wilde namelijk Godfather187um quoten....

Quote:
De review klopt niet met het cijfer. Deze game heeft goede humor, wat je niet vaak terugziet in de huidige game markt. Daarnaast is het technisch zeer goed, de game is leuk en zeer vermakelijk met vrienden, niet te makkelijk dus deze blijft vermakelijk. De server issues heb ik zelf nog niets van gemerkt na 20 uur spelen. Dit is ook iets wat tijdelijk een probleem is geweest wat je zelf ook aangaf. Waarom zo een laag cijfer als er verder echte geen minpunten zijn?
Gepost door: Godfather187um op 04-03-2024 10:05
De recensie is voor de game in huidige staat. Een hoop mensen kunnen de game niet (goed) spelen door de server problemen. Een een 3,5/5 (dus een 7/10) is dan best een prima cijfer.
avatar van Rzarect0r
Rzarect0r ( 37 ) 05-03-2024 09:09
Quote:
Ik zou m graag willen spelen, maar zolang ze nProtect GameGuard gebruiken begin ik er niet aan (op m'n PC in ieder geval, waar ik het liefst m'n shooters speel). Dit werkt namelijk op kernel niveau op je PC, wat betekent dat het programma in theorie 100% toegang heeft tot alles op je computer, wat het helemaa niet nodig heeft. Vanuit security oogpunt dus een heel slecht idee.
Plus, het idee is dat ze cheaters tegengaan, en als ik de verhalen zo lees op Reddit en Steam zijn die er alsnog, dus zoals altijd met dit soort dingen hebben ze er eigenlijk voornamelijk de eerlijke spelers mee.

nProtect Gameguard - my reasons for not purchasing Helldivers II for the time being

Helldivers 2 & nProtect GameGuard (anti-cheat)

Gepost door: ThaDanus op 04-03-2024 12:51

Is dit echt zo'n ramp? Speel al jaren lang Lineage 2 en er nog nooit problemen mee ervaren (die gebruiken ook GameGuard).
avatar van The Third Guy
The Third Guy ( 36   1) 05-03-2024 22:46
hebben jullie dit spel echt zelf gespeeld?
avatar van Maltorius
Maltorius ( 2625   3) 06-03-2024 06:59
Server problemen? Ik speel hem bijna twee weken en totaal geen problemen ervaren. Wat een toffe game!
avatar van TrafalgarLaw
TrafalgarLaw ( 1203 ) 07-03-2024 08:54
Quote:
hebben jullie dit spel echt zelf gespeeld?
Gepost door: The Third Guy op 05-03-2024 22:46
Ik verwacht niet veel van een Pokémon fan, die zijn 10fps gewend en geven dan een 10/10 aan de game. De serverproblemen zijn inmiddels wel grotendeels opgelost.
avatar van Daniel
Daniel ( 2396   19) 07-03-2024 09:26
Van de week nog een verplichte pauze moeten nemen door de servers
avatar van GJ
GJ ( 6399   7) 07-03-2024 18:49
Rol: Forum Moderator
Quote:
[..]

Ik verwacht niet veel van een Pokémon fan, die zijn 10fps gewend en geven dan een 10/10 aan de game. De serverproblemen zijn inmiddels wel grotendeels opgelost.
Gepost door: TrafalgarLaw op 07-03-2024 08:54

Pokémon is meer dan alleen de games . Overigens heb ik recentelijk nog bij een gastreview op een andere site de Pokémon DLC een onvoldoende gegeven en heb ik mij op ons forum al vaak uitgelaten over hoe slecht ik (vooral) Sword & Shield vind, maar als je mijn interesses tegen me wil gebruiken vanwege een mening, ga vooral je gang .