Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App Download de iPhone App
Alan Wake (Xbox360)
96 100 1

Review Alan Wake (Xbox360)

Hoe vaak komt het wel niet voor dat je maanden, soms zelfs jaren, op een game zit te wachten, en dat als het schijfje dan eindelijk in je console draait, je zo’n knagend gevoel hebt. Zo’n gevoel dat het toch niet helemaal is wat je had verwacht. Zelf had ik dit onder andere met GTA IV, Far Cry 2 en Halo: ODST. Op Alan Wake wacht ik al sinds de aankondiging in 2005, die game moet dan haast wel tegenvallen… toch?

Alan Wake werd aangekondigd op de E3 in 2005. Toen ik die trailer zag werd ik gelijk verliefd op deze game. De sfeer, de graphics, het thema, alles sprak me extreem aan, en ik kon niet wachten om de game te kunnen spelen. Jammer genoeg werd de release keer op keer uitgesteld, dus spelen zat er de komende 5 jaar niet in. Een aantal dagen geleden was het dan toch eindelijk zover; ik kon de Alan Wake disc in mijn XBox plaatsen.

Alan Wake is ontwikkeld door Remedy Entertainment, een ontwikkelaar die met de Max Payne serie al heeft bewezen dat ze in staat zijn een fenomenale sfeer neer te zetten. Sfeer speelt ook in Alan Wake een enorme rol. Alleen al het introfilmpje straalt een heerlijke sfeer uit, van zo’n afgelegen bergdorpje, afgesneden van de beschaving, waar iedereen elkaar kent. Alan Wake draait, heel toepasselijk, om Alan Wake, een beroemde schrijver. De laatste tijd zit hij echter met een writers block. Zijn vrouw besluit hem mee te nemen op vakantie naar het dorpje Bright Falls, in de hoop dat hij daar inspiratie opdoet voor een nieuw boek. Alan zelf wil echter even rust van het toetsenbord, en nadat zijn vrouw aandringt dat hij moet gaan schrijven krijgen ze ruzie. Alan loopt boos naar buiten, maar hoort al snel zijn vrouw gillen. Als hij terugkeert in het huis is ze verdwenen. Ik ga niet teveel verklappen, maar hierna ontvouwt zich een extreem ingewikkeld, maar ook extreem intelligent, plot. Het is duister, mysterieus en je zult het waarschijnlijk nog niet helemaal begrijpen na een enkele speelbeurt, maar dat is meestal juist een teken van een goed plot.



De manier waarop het plot verteld wordt is ook zeker noemenswaardig. Alan Wake maakt gebruik van prachtige cutscenes, die extreem filmisch aanvoelen. Daarnaast is de game verdeeld in zes episodes, die in de stijl van een TV-serie worden gebracht. Aan het begin krijg je ook een “previously on”-terugblik te zien, mocht je vergeten zijn wat er precies aan de hand was. Al snel na de verdwijning van zijn vrouw Alice vindt Alan mysterieuze pagina’s van een manuscript, waar zijn eigen naam op staat. Hij kan zich echter niet herinneren dat hij dit geschreven heeft. Al snel blijkt dat alles wat in het manuscript staat ook echt te gebeuren staat. In de game vind je regelmatig een pagina van dit manuscript. Dit ondersteunt de verhaalvertelling door de cutscenes en de gedachten van wake die je tijdens de gameplay hoort. Wat ik wel een beetje jammer vond, was dat op deze pagina’s soms al een gebeurtenis iets te uitgebreid werd uitgelegd, voordat je die gebeurtenis ook daadwerkelijk meemaakte. Zo wist ik op een gegeven moment al hoe een gesprek met een agent ging verlopen, voor ik dat gesprek voerde. Een game die zijn eigen verhaal spoilt is in mijn ogen toch wel een beetje jammer, en ik besloot dan ook al snel het manuscript pas aan het einde van de episodes door te lezen.

Naast een goede sfeer en een briljant verhaal is Alan Wake ook op het gebied van audio en graphics uiterst indrukwekkend. De graphics zijn echt adembenemend. De omgevingen zijn zo prachtig dat je er uren naar zou kunnen staren, en ook de rest van de game ziet er zeker niet slecht uit. Het is wel een beetje jammer dat de lippen soms wat vreemd lopen tijdens gesprekken, maar daar hebben wel meer games last van. De voice-acting in Alan Wake is minstens zo goed. Alle karakters hebben een stem die je bij ze zou verwachten, en niets klinkt geacteerd of geforceerd. Naast de voice-acting is het geluid sowieso noemenswaardig. Als je door een gebouw loopt hoor je overal om je heen het hout kraken, en bij een boswandeling hoor je overal om je heen geluiden die ervoor zorgen dat je om de paar minuten met je zaklamp angstig de omgeving afzoekt. Alan Wake is een audiovisueel meesterwerkje.



De game maakt erg slim gebruik van licht en donker. De duistere macht in Bright Falls neemt de bewoners van het dorpje over, wat ervoor zorgt dat ze in het donker onschadelijk zijn voor wat dan ook. Dit geeft de gevechten in de game een extra dimensie. Je moet eerst met je zaklamp de duisternis ‘wegbranden’, voordat je een vijand met een vuurwapen te lijf kunt gaan. Leuk is ook dat de vijanden hun eigen karakter nog wel behouden. Als een parkwachter overgenomen wordt door de duisternis zal hij met een lugubere duistere stem tegen je lopen lullen over jachtvergunningen, terwijl hij je probeert te onthoofden met een bijl! Briljant, en stiekem nog best eng. De duisternis kan echter niet alleen mensen overnemen, maar ook objecten. Je zult het gevecht aan moeten gaan met onder andere bulldozers en een stoomtrein. Hier had echter wel wat meer in gezeten, nu komt het neer op een paar keer ontwijken en snel weer je zaklamp erop zetten om de duisternis weg te branden.

Alan Wake biedt echter wel een aantal leuke kleine toevoegingen aan de combat. Zo vind je al snel een flare gun. Dit ding schiet een lichtpijl die in een grote rode knal ontploft, en daarmee alle vijanden in de omgeving uitschakelt. Hetzelfde resultaat hebben de flashbang grenades. Als je omsingeld bent door vijanden kun je ook nog snel een flare op de grond gooien. Dit schakelt de vijand niet uit, maar brandt wel een deel van de duisternis weg en zorgt ervoor dat je in elk geval weer wat ademruimte krijgt. Voor je denkt dat de combat met al deze snufjes veel te makkelijk wordt, zal ik je even uit de droom helpen. Alan Wake kan soms nog best pittig zijn. Je zaklamp is namelijk niet de meest zuinige ter wereld. Je kunt ervoor kiezen het licht te “boosten”, waarmee je beduidend sneller de duisternis weg kunt branden, maar als je dit doet zuipt je lamp binnen een seconde of twintig de hele batterij leeg. Je kunt er dan voor kiezen nieuwe batterijen in je lamp te doen, of een tijdje te wachten tot de batterijen weer opgeladen zijn. Om het nog wat lastiger te maken stuurt de game de vijanden meestal in flinke groepen tegelijk, die van alle kanten op je afstormen. Over het algemeen zorgt dit voor epische gevechten, maar zo nu en dan wordt het allemaal nét iets te veel, en dan kan de frustratie wel eens om de hoek komen kijken.



Naast de standaard schietactie heeft Alan Wake ook nog wat andere gameplay-elementen te bieden. Je mag bijvoorbeeld zo nu en dan plaatsnemen achter het stuur van een auto, om door de prachtige landschappen van de game te crossen. Soms ’s nachts, waarbij je koplampen een nuttig wapen blijken te zijn, en soms overdag, waarbij je je geen zorgen hoeft te maken om vijanden en kunt genieten van de omgeving. Het is een beetje jammer dat de auto’s soms wat stroef besturen, en dat de meeste klinken als opgevoerde stofzuigers, maar het zijn kleine dingetjes waar je je niet al te erg aan zult ergeren. Ook moet er zo nu en dan een puzzeltje opgelost worden. Deze zijn echter zo simpel dat ze het woord puzzel bijna niet waard zijn. Als je echter op zoek gaat naar dingen die je echt ergeren in Alan Wake, dan zul je denk ik bijzonder weinig vinden. Ikzelf heb er in ieder geval problemen mee. Alan Wake komt voor mij gewoon bijzonder dichtbij perfectie. Dit is gewoon hoe een videogame hoort te zijn! De game grijpt je bij het introfilmpje beet, sleurt je mee in een episch verhaal en laat je pas los als de aftiteling over het scherm rolt. De graphics, het geluid, de sfeer, de karakters, de gameplay, het is allemaal prachtig samengebracht tot een perfect geheel. Remedy heeft vijf jaar de tijd genomen, maar het is ook wel duidelijk dat ze in die vijf jaar niet stil hebben gezeten. Met een speelduur van ongeveer twaalf uur is het niet de langste game ooit, maar ik heb er geen seconde spijt van gehad dat ik de volle mep voor deze game heb betaald. Alan Wake is elke cent dubbel en dwars waard. Deze game mag je niet missen!

Deze game is gereviewed door Fant

 

Oordeel Alan Wake (Xbox360)

  • Graphics 90
  • Gameplay 95
  • Originality 95
  • Sound 95
  • Replay 55
  • Eindcijfer 96

Aantal keer bekeken: 25422 

Laagste 1 prijzen voor Alan Wake (Xbox360)

17.99 17.99 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 9.6
€  17.99€ 0.00   € 17.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Gonzo79
Door Gonzo79 (374 reacties) op 24-05-2010 21:47
( PM )
Mooie review en een leuke game om samen met mijn vriendin te spelen, kan zij van angst lekker tegen me aan kruipen terwijl ik game. Alleen idd wel jammer dat de puzzels misschien iets te simpel zijn. Wilde hem nog gaan kopen, maar eerst hier maar eens proberen te winnen :)
avatar van Pietertjuh!
Door Pietertjuh! (554 reacties) op 24-05-2010 21:47
( PM )
Goede score ! Deze game heeft volgens mij een erg vet verhaal, alleen jammer dat de replay zo laag scoort
avatar van Gradon
Door Gradon (2410 reacties) op 24-05-2010 21:49
( PM )
Mooi om te lezen dat de game de hoge verwachtingen waar lijkt te maken. Als ik een beetje door mijn backlog heen ben moet ik ook de aanschaf maar eens overwegen.
avatar van Meester Rob
Door Meester Rob (3 reacties) op 24-05-2010 21:52
( PM )
Alan Wake, de game lijkt qua sfeer op Twin Peaks. Spannend, sfeervol, prachtig! Jammer dat de replaywaarde laag is, al is het bij games als deze, die zo verhaalgedreven zijn geen must en bijna logisch. Het is een ervaring die je een keer meemaakt en dat hebben ze toch verdomd goed voor elkaar gekregen lijkt me. Zijn al die jaren toch niet voor niets geweest.
avatar van Stefo gold
Door Stefo gold (141 reacties) op 24-05-2010 21:58
( PM )
Inderdaad lang moeten wachten op deze game, en nu nog op een budgetprijsje als budgetgamer natuulijk. ;)

Het feit dat je zaklamp snel leeg raakt en je moet letten op je ammo maakt het alleen maar spannender om je door het donker te wanen. Één van de mooiste dingen in dit spel lijken mij toch wel de weer-effecten, dit omdat ze hiermee zorgen dat er precies de juiste windsnelheid, waterval, enz, ontstaat. Hierdoor kunnen ze precies aanpassen wat je ziet en beter, wat niet.

Hopelijk is deze game snel voor een budgetprijs te halen.
avatar van Pangafile
Door Pangafile (926 reacties) op 24-05-2010 22:00
( PM )
Nice review! Heb hem een keer bij 'n maat gespeeld, was echt vet (ondanks dat ik het verhaal niet echt wist )

Heb alleen een kritiekpuntje over de review; de afbeeldingen. Volgende keer misschien een in-game screenshot?
avatar van Legendofninny
Door Legendofninny (882 reacties) op 24-05-2010 22:04
( PM )
Nog ff door bijten dit weekje en dan ga ik deze game zeker halen. (als ik em niet win)
avatar van RustyNail
Door RustyNail (886 reacties) op 24-05-2010 22:05
( PM )
Na deze review gelezen te hebben ga ik het spel kopen.
Eerst had ik twijfels over Alan Wake, maar die twijfels heb ik niet meer. Je hebt me over de streep gehaald! Bedankt voor zo'n uitgebreide review. TOP!
avatar van WouterVS
Door WouterVS (1529 reacties) op 24-05-2010 22:11
( PM )
Quote:
Heb alleen een kritiekpuntje over de review; de afbeeldingen. Volgende keer misschien een in-game screenshot?


Dit is een goed verbeterpuntje voor de volgende keer.

Ik zit nog echt te twijfelen om deze game te halen. Aangezien ik normaal niet de persoon ben die van Survival-horror games houd, maar misschien dat ik deze game toch een kans moet geven. Ik denk dat ik nog wel wacht totdat de game wat goedkoper wordt, ik blijf natuurlijk wel een budgetgamer.

Of is deze titel GOTY-edition waardig?
avatar van Baz
Door Baz (2721 reacties) op 24-05-2010 22:15
( PM )
Hmm sorry Fant, vind het cijfer echt te hoog. De gameplay is echt zwaar minder hoor, extreem lineair en saai zelfs na een tijdje.
avatar van LaurensH
Door LaurensH (209 reacties) op 24-05-2010 22:19
( PM )
"Aan het begin krijg je ook een “previously on”-terugblik te zien, mocht je vergeten zijn wat er precies aan de hand was."
dat is wel even nodig na die vijf jaar hè ;)

Leuke review! Het lijkt mij ook een heel leuk spel, vooral door de sfeer. Grappig dat hij eigenlijk in z'n eigen verhaal zit. Wel jammer dat er geen multiplayer in zit, maar er zijn al zoveel multiplayergames tegenwoordig, dat een goede singleplayer ook wel weer eens leuk is! :)
avatar van Strikefiggt
Door Strikefiggt (78 reacties) op 24-05-2010 22:25
( PM )
Ik weet nogsteeds niet zeker of ik het wel zou kopen... Ik vind het zelf niet 40 - 50 euro waard. (Denk ik, nooit gespeeld maar ziet er wel vet uit)
avatar van Elconquistador
Door Elconquistador (2422 reacties) op 24-05-2010 22:26
( PM )
Alone in the Dark had ook van die episodes, met 'previously on...' bij het laden elke keer. Wat mij betreft hoeft dat populistische gedoe niet zo zeer. Het is een videogame, geen serie. Op zich wel goed dat ze zo'n recap doen, maar doe het dan op een manier zoals in Professor Layton, dat vond ik echt goed gedaan. Ik snap ook niet waarom ze het met een serie willen vergelijken aangezien het over een boek/schrijver gaat, dan is het toch logischer om voor chapters te gaan ipv episodes? :/
Lijkt me op zich wel een vette game, maar ik heb er gewoon geen tijd voor en er zijn andere titels die ik liever heb
avatar van _Casper_
Door _Casper_ (470 reacties) op 24-05-2010 22:28
( PM )
Mooie review, door deze review MOET ik de game echt hebben.. helaas zit ik een beetje klein in de kas nu...

Butgetgaming heeeeeelp
avatar van Stickiej
Door Stickiej (8 reacties) op 24-05-2010 22:33
( PM )
Mooie Score, eindelijk weer eens een game met een verhaal. Ben nu al vanaf de release modern warfare 2 aan het doen en dat is alleen maar hersenloos rondschieten. Gelukkig is dit niet zo bij Alan Wake.
avatar van Kashika
Door Kashika (405 reacties) op 24-05-2010 22:41
( PM )
Deze review is in mijn ogen iets te sumier.

Er zijn zo veel elementen die in dit spel aan de orde komen, die helaas niet in de review zitten.
Ik vond de stukjes op de TV-sets die je door het spel tegenkomt erg goed gedaan. Evenals de radio uitzendingen. Ze voegen iets toe aan de sfeer.
Net als je in je omgeving de borden te lezen. Er valt veel informatie te halen uit bordjes.

Overigens, het feit dat je uit de manuscripten leest wat er gaat gebeuren voegt juist veel toe aan de ervaring. Het spoilt niet alles volledig, maar laat je net genoeg hunkeren naar meer dat je er naar uit kijkt.
avatar van Peter89
Door Peter89 (2869 reacties) op 24-05-2010 22:44
( PM )
Wat een game:)
Jammer genoeg is de pc versie van de baan:)
Als ik deze game zou winnen koop ik der gewoon een xbox bij:)
Het epische karakter spreekt me erg aan.
avatar van Notorious_roy
Door Notorious_roy (685 reacties) op 24-05-2010 22:53
( PM )
Deze review bevestigt maar weer eens dat het een echte topgame is. Ik kan ook niet wachten tot ik er zelf aan ga beginnen!

In de herfst wel... Het lijkt me namelijk veel geschikter om te spelen als het vroeg donker wordt buiten, als er regen tegen je raam slaat en je de wind hoort huilen.

Alan moet nog even wachten hier dus, maar in de tussentijd hou ik de prijzen in de gaten
avatar van Fant
Door Fant (12213 reacties) op 24-05-2010 23:00
( PM )
Quote:
Deze review is in mijn ogen iets te sumier.

Er zijn zo veel elementen die in dit spel aan de orde komen, die helaas niet in de review zitten.
Ik vond de stukjes op de TV-sets die je door het spel tegenkomt erg goed gedaan. Evenals de radio uitzendingen. Ze voegen iets toe aan de sfeer.
Net als je in je omgeving de borden te lezen. Er valt veel informatie te halen uit bordjes.

Overigens, het feit dat je uit de manuscripten leest wat er gaat gebeuren voegt juist veel toe aan de ervaring. Het spoilt niet alles volledig, maar laat je net genoeg hunkeren naar meer dat je er naar uit kijkt.
hmm, je hebt gelijk, ik had de radio/TV/bordjes er misschien even in moeten zetten bij de derde alinea :) En meestal was het manuscript inderdaad niet zo erg, maar sommige pagina's vond ik toch wel een beetje vervelend spoilerig. En bedankt voor de reacties, je zou bijna denken dat er iets achter zit ;)

en @Baz; blijft een mening :) Ik vond de game nooit saai worden, heb tot aan de laatste minuut op het puntje van m'n stoel gezeten.
avatar van Jenthe
Door Jenthe (72 reacties) op 24-05-2010 23:12
( PM )
Persoonlijk vind ik het cijfer ook iets te hoog. Als je de game vergelijkt met andere toppers (95+) schiet deze toch iets te kort, hoewel ik best kan begrijpen dat je zo'n score aan deze game geeft. ;)
avatar van Merijnnnn
Door Merijnnnn (22 reacties) op 24-05-2010 23:30
( PM )
Hoop dat ik er deze week eindelijk mee kan gaan beginnen. Lijkt me een fantastische game en deze review bevestigt dit alleen maar.
avatar van PhysX
Door PhysX (1183 reacties) op 24-05-2010 23:55
( PM )
EINDELIJK een cijfer wat bij deze game past! Hij wordt overal ondergewaardeerd. Echt een geweldige game! Ik heb 'm al uitgespeeld en ik kan niet wachten op de DLC!
avatar van LordUgly
Door LordUgly (3846 reacties) op 25-05-2010 00:25
( PM )
vind het net als Kashika een gemiste kans dat je niks zegt over de tv en radio uitzendingen. zeker wanneer je zelfs Max Payne aanhaalt, om over sfeer te praten, vind ik het zonde dat je niks zegt hierover. wanneer je over het verhaal verteld, vind ik het ook wel jammer dat je met geen woord rept over de gehele cast van side-characters. jammer, als je het mij vraagt.

ook mis ik een goede opbouw met inleiding-middenstuk-slot. ik zie wel de inleiding (2 zelfs?), een middenstuk is ook wel aanwezig, maar het slot is afwezig. er is aan het einde een stuk waar je veel van je review nog even kort opsomt, maar in dezelfde alinea staat ook nieuwe info (over autorijden en puzzels), hierbij is het dus per definitie al geen slot meer. achja.

de opbouw van je verhaal is prima, je springt in de regel niet van de hak op de tak, je alinea's sluiten vaak goed op elkaar aan, zoals bij alinea 2-3 en 6-7. echter is de overgang van 5-6 een gemiste kans, waarom niet simpel zeggen dat de graphics zo prachtig zijn, tijdens de licht-donker contrasten, dat zou het geheel iets meer bij elkaar houden. nu vind ik het gehele verhaal een ietwat simpele opbouw hebben, waar je eigenlijk zelfs kopjes boven de alinea's zou kunnen plaatsen, om aan te geven dat ze over graphics, gameplay, verhaal, etc. gaan. speel een beetje met de taal, begin gewoon met schrijven en maak het een mooi verhaal, waar alles aan bod komt. maak je niet druk dat alle aspecten een kopje krijgen, zolang het echt uit jouw hart geschreven is, krijgen de onderwerpen zoveel aandacht als ze verdienen.

het lijkt allemaal erg negatief, maar ik vind het eigenlijk een prima review, ik heb het met plezier gelezen en de punten die ik heb genoemd, zijn gewoon verbeterpuntjes. al met al is het een leuke review, en ik zie graag weer een review van jou, fant.
avatar van Casartelli
Door Casartelli (1148 reacties) op 25-05-2010 00:34
( PM )
Mooie score. Deze game is uniek in zijn soort en gewoon goed utgewerkt. Een vorm van kunst die niet alle reviewers begrijpen.
avatar van SGT xan
Door SGT xan (2987 reacties) op 25-05-2010 02:01
( PM )
Echt een geweldig spel. Het verhaal is erg goed en uitgebreid, de omgevingen zijn schitterend, de gamplay is ook super en het geluid ook natuurlijk. Grappige personages zoals The Anderson Brothers met hun coconut liedje en Old Gods of Asgard band komen ook voor in het spel.

Ondertussen heb ik hem nu twee keer uitgespeeld (één keer op hard en één keer op nightmare) en heb nog een paar achievements gehaald op normal zodat ik nu 1000 gs heb.

Persoonlijk vind ik dat de replay score wel iets hoger mag zijn, want je kunt niet meteen op de moeilijkste stand het spel spelen (en je dus ook niet alle manuscript pages kunt vinden), deze moet je vrijspelen, waardoor je het spel zeker twee keer moet uitspelen. Tevens kun je ook nog zeer veel collectibles verzamelen zoals de thermos flessen, blikjestorens omschieten, de bordjes, tv shows, radio`s, wapenkisten.
avatar van Quince
Door Quince (1087 reacties) op 25-05-2010 05:44
( PM )
mooie review. denk dat ik hem ga kopen als hij wat goedkoper is, er zijn al genoeg andere games deze maand. wel jammer dat het iets teveel spoilt.

@SGT xan,

heb je nog iets aan die collectibles?
avatar van MitchDylan
Door MitchDylan (296 reacties) op 25-05-2010 08:27
( PM )
weet niet of het een goede review is. Het leest lekker, maar spel heeft erg hoog gekregen. Heb em zelf nog niet maar hoor er mindere verhalen over. Ikzelf kan nog niet oordelen omdat ik nog niks gespeeld heb. Daar komt wel verandering in, want ik haal het spel als ik RDR heb uitgespeeld. Nog even wachten dus.

Heb wel een vraagje over dat boek in de LE. Ik heb daar wel interesse in, maar is dat boek een beetje leuk. Is het 1 verhaal of zijn het meerdere verhalen. En ik denk ook dat ie in het engels is. Kan iemand dit bevestigen.
avatar van Fiasco
Door Fiasco (1066 reacties) op 25-05-2010 08:37
( PM )
Goede review, 96 is wel hoog denk ik. Maar goed, het is niks voor niks een mening! Pik hem ooit wel eens op, nu te druk met Red Dead Redemption.
avatar van Usurper
Door Usurper (56 reacties) op 25-05-2010 09:26
( PM )
Een hoog cijfer voor Alan Wake. Ik zou graag zelf willen beoordelen of dat terecht is, zodat ik inhoudelijk kan reageren hoe de gameplay is.
Dat het er prachtig uitzag, hebben we al kunnen zien op de diverse trailers.
Verder ben ik een liefhebber van lineaire games. Ik ga graag 1 doel achterna i.p.v. te verzanden in de sandbox.
Spanning en mysterie. Wat wil je nog meer.
avatar van Fant
Door Fant (12213 reacties) op 25-05-2010 10:23
( PM )
Quote:
Heb wel een vraagje over dat boek in de LE. Ik heb daar wel interesse in, maar is dat boek een beetje leuk. Is het 1 verhaal of zijn het meerdere verhalen. En ik denk ook dat ie in het engels is. Kan iemand dit bevestigen.

Ben er zelf een tijdje terug in begonnen. Het is best leuk, maar het is geen bestseller waardige roman :) Geinig omdat het de game ondersteunt en je gebeurtenissen terugleest die je nog uit de game kent, maar niet bijzonder goed geschreven en soms ook gewoon ronduit saai. De LE kan ik echter nog steeds aanraden. Boek is de kleine meerprijs wel waard, die bonus disc staat leuk spul op, soundtrack is prima en dat hoesje in de vorm van een boek is ook wel erg vet :)

edit: ohja, en het is Engels inderdaad. is niet echt 1 groot verhaal, staan onder andere interviews, aantekeningen en dergelijke in die met de game te maken hebben, maar wel vanuit een personage in de spelwereld.
avatar van The Chosen One
Door The Chosen One (692 reacties) op 25-05-2010 10:29
( PM )
Een prachtige ervaring, een geweldige L.E. met echt nuttig en goed bonusmateriaal waarvan ik er graag meer zie verschijnen. Niet alleen maar dat hier heb je wat cheatcod... we bedoelen speciale wapens/pakjes/voertuigen waarvoor je 10-30 euro meer dokt.

Een vette game die je in mijn ogen (ben nog niet zo ver) prima 2 keer kunt en wilt uitspelen (dus replay zou wat hoger kunnen) op normal/hard (ik doe *natuurlijk* gelijk hard) en daarna op nightmare. Gelijk wat extra pagina's om op te sporen.
avatar van Bobbyc
Door Bobbyc (440 reacties) op 25-05-2010 10:36
( PM )
Naast deze review heb ik ook reviews gelezen van andere websites. Maar je hebt niets gezegd over de lineaire gameplay. Het spel werd toch min of weer geadverteerd als een sandbox game. Als je naar de trailers keek dan lieten ze keer op keer de enorme omgevingen zien.

Alhoewel de score een mening is, is het toch te hoog. Zeker als je zo'n lage score geeft aan de replayability van het spel. Tegenwoordig zijn games vaak duur en heel kort. Een keer uitspelen en je hebt er weinig aan. En deze spel heeft ook nog eens geen multiplayer.

Multiplayer is zo belangrijk geworden dat mensen op basis van deze aspect beslissen of ze een spel kopen of niet (Modern Warfare, Left 4 Dead en andere shooters). Remedy heeft zo lang aan deze spel gezeten dat het toch een beetje teleurstellend is dat die er niet in zit. Want ik vind zelf dat de gameplay erg geschikt is voor originele online matches. Multiplayer zal vergelijkbaar zijn met Left 4 Dead met een twist, de zaklantaarn en bestuurbare omgevingen, trein en andere objecten, die getriggered kunnen worden door vijanden van Alan Wake. Je had best wel iets kunnen vertellen over deze missende aspect van het spel en hoe ze een geweldige online functie had kunnen inbouwen.

Je vertelt ook dat er toch wat gemiste kansen zijn in het spel die toch key elementen zijn van de gameplay, bijv. de aanvallende objecten in de omgevingen die niks voorstellen en de veels te simpele puzzels. Dat andere games ook lipsync problemen hebben betekent niet dat het daarom minder of helemaal niet erg is in Alan Wake, een exclusieve spel voor de Xbox 360 waar ze meer dan 5 jaar aan hebben gewerkt, vindt ik het toch harstikke jammer dat ze dat niet goed uitgewerkt hebben. Dit heeft toch wel invloed op de algemene presentatie van het spel. Daarom vindt ik jouw score een tikkeltje te hoog.
avatar van Valentiney
Door Valentiney (447 reacties) op 25-05-2010 11:08
( PM )
Ben Zelf erg benieuwd naar dit spel, maar ga als echte budgetgamer wachten tot hij wat betaalbaarder is. Vooral na het lezen van de review en dat de replay waarden echt heel laag is (wat aan de ene kant te snappen is). en aan de andere kant de speelduur van "maar" 12 uur verwacht ik dat dadelijk een groot aantal mensen die hem hebben gekocht hem ook weer van de hand gaan doen.

Zal hem vooral zelf spelen voor de sfeer die de game uitstraalt.

Maar review is een leuk om te lezen. Verder ben ik het wel met Bobbyc eens je geeft toch een aantal vrij negatieve punten op en toch zo'n hoge score. Naja kan pas goed oordelen als ik het zelf heb gespeeld.

avatar van LordUgly
Door LordUgly (3846 reacties) op 25-05-2010 11:22
( PM )
Quote:
Maar je hebt niets gezegd over de lineaire gameplay. Het spel werd toch min of weer geadverteerd als een sandbox game. Als je naar de trailers keek dan lieten ze keer op keer de enorme omgevingen zien.

dit komt, omdat het spelconcept begon als een sandbox game en ze pas laat 2008 (als ik het me goed herrinner) hebben bedacht om er een lineaire game van te maken, dit om het verhaal sterker te maken.
verhaal in sandboxgames is vaak namelijk bagger. 'you have to get here, quickly'. en wanneer je 20 side-missies doet of gewoon 3 uur naar de omgeving kijkt, zeggen de andere characters nog steeds dat het fijn is dat je zo snel kon komen :)

ik vind de score van de replayability prima. het is een leuk spel, maar na de 2 keer uitspelen en een beetje achievements hunten is het wel uit met de pret. natuurlijk zijn er een hoop die-hards die echt fan zijn geworden van het spel en spelen het graag nog een paar keer uit. echter is er voor de 'normale' gamer niet veel reden meer om terug te komen naar bright falls. geen multiplayer en een extreem lineair verhaal zorgen ervoor dat dit spel geen maanden achtereen in je xbox zal blijven. (ik vind zelf een lineair verhaal prima, maar voor de replayability is dit niet fantastisch)
avatar van CrippledKiller
Door CrippledKiller (6447 reacties) op 25-05-2010 11:38
( PM )
Hmm... Hoe verhoud de game zich tot Heavy rain? In mijn beleving zijn de games kwa vertelling ongeveer hetzelfde. Ik moet wel zeggen dat de game er ERG goed uit ziet op de screenshots. De game zelf heb ik eigenlijk niet echt gevolgd omdat er gewoon niet veel over te vinden was tot aan nu. Dus ik ben eigenlijk wel erg benieuwd of er nog verdere ontwikkelingen voor deze game, en het genre op zichzelf aan zitten te komen.
avatar van Vengeance404
Door Vengeance404 (67 reacties) op 25-05-2010 11:42
( PM )
Goede review. De graphics en het geluid zijn inderdaad super. Dit spel voelt ook ontzettend gefinetuned aan en elk detail (de tv's, radio's) is goed uitgewerkt. Ik ben blij dat het eindelijk eens niet een 70 of 80 krijgt, want deze game springt duidelijk boven andere games uit. De CE van de game is ook tof, het boek levert meerwaarde op een paar sterke nummers op de soundtrack.
avatar van TomB
Door TomB (495 reacties) op 25-05-2010 11:47
( PM )
Mooie review, ik vond het leuk te lezen hoe iemand zo veel plezier heeft met een spel. Ik ben ook hierdoor ook steeds benieuwder geworden naar Alan Wake, maar als goede budgetgamer wacht ik om enkele redens toch af met het kopen van het spel.

a) Je geeft toch meerdere negatieve punten, maar eindigt toch met een extreem hoge score. Bij voorbeeeld in de gametrailers review, maar ook andere reviews kon men zien dat bij voorbeeld de slechte lip synchronisatie voor veel mensen een probleem is die de sfeer voor hen bederft.

b) Volgens VGchartz heeft het ten minste in de EU in de eerste dagen niet goed verkocht (vergelijk bij voorbeeld Heavy Rain of God of War 3). Dit duidt erop dat de prijs relatief snel kan/zal dalen.

c) Er zijn nu toch zo veel mooie games uitgekomen dat men gewoon de tijd kan nemen te wachten op een attractief prijse.
avatar van Laydc
Door Laydc (114 reacties) op 25-05-2010 11:53
( PM )
Eindelijk een spannende game op de markt, die niet over de top actie is.. zoals voor mij het teleurstellende Resident Evil 5. Alan Wake daar in tegen lijkt mij stukken beter wat betreft spanning, opbouw en sfeer. Ik heb me nog niet erg verdiept in deze game dus het zal voor mij als een leuke verassing uitpakken denk ik! De cijfers beloven in ieder geval veel goeds.
avatar van Oxigeon
Door Oxigeon (134 reacties) op 25-05-2010 11:57
( PM )
Ik heb deze game nog niet in bezit maar denk wel dat ik hem ga toevoegen aan mijn collectie. Verder vind ik dit een mooi stukje geschreven tekst. Zou gauw ik RDR moe ben deze eens halen.
avatar van Pgrferrari
Door Pgrferrari (1245 reacties) op 25-05-2010 12:02
( PM )
Een goede game vindt ik zelf.
Ik heb hem even bij een vriend gespeeld.
Maar ik had niet verwacht dat hij zo goed was.
De sfeer, het verhaal, de papieren die je verzamelt. En dan kom je erachter dat je het verhaal zelf "bent/speelt"

Gewoon een toppie game!
avatar van Buddow
Door Buddow (25 reacties) op 25-05-2010 12:22
( PM )
Ik ben het helemaal eens met de review. Ik heb het spel al, maar nog niet uitgespeeld. Bij episode 5 aangeland afgelopen weekend. De replay waarde van 55 ben ik het mee eens. Omdat het zo lineair is, is de kans niet heel groot dat ik het spel nog een keer zal doorlopen. Al blijft het wel verleidelijk om op nightmare-difficulty de laatste manuscripts te vinden.

Ik zie alleen niet helemaal hoe de 55 punten van replay waarde terugkomen in de eindbeoordeling? Of is dit geen gemmiddelde?
avatar van LightAndMagic
Door LightAndMagic (20 reacties) op 25-05-2010 12:31
( PM )
Prima review, maar alsnog moeilijk om hier de aankoop op te baseren, omdat je - net als in andere reviews - eigenlijk te weinig kunt vertellen omdat je anders de plot zou verklappen. Ik hou helemaal niet van horror-achtige dingen, maar op de een of andere manier boeit deze titel me en ik zou dolgraag weten of een niet-horror-fan als ik er toch plezier uit zou kunnen halen. Ik vrees dat ik daarvoor toch diep in de buidel moet tasten... Bedankt in elk geval voor het op weg helpen naar de aankoop!
avatar van Thubie
Door Thubie (15 reacties) op 25-05-2010 13:07
( PM )
Ik hoorde dat het verhaal zeer sterk is in deze game. Mooi dat hij zo hoog scoort hier.
Eurogamer was een beetje bitchy over de game.
avatar van Ibus
Door Ibus (10 reacties) op 25-05-2010 13:12
( PM )
Leuke review Fant! Ben er nog steeds niet helemaal uit of ik deze game moet gaan kopen. Het klinkt allemaal erg mooi, goede graphics, goed verhaal en een leuk combat systeem. Maar de 12 uur spelduur is toch aan de korte kant. En daarnaast komen er nieuwe episodes als DLC aan. Iets waarvan ik nu al weet dat ik ze wil gaan kopen als ik het ga spelen.

Denk dat ik toch nog maar even wacht totdat de game wat goedkoper is, en wellicht totdat de DLC uit is.
avatar van Eldar Paul
Door Eldar Paul (82 reacties) op 25-05-2010 13:48
( PM )
Pfoe, toen ik er voor het eerst iets van zag was ik meteen verkocht. Echter, ik moest erg lang wachten en nu weet ik zelfs nog niet eens of ik em wel wil gaan kopen. Qua verhaal, graphics, audio en sfeer is ie helemaal geweldig, maar 12 uur is wel een beetje aan de korte kant. En daarbij, ik heb ook niet zoveel geld meer te besteden dus dat is ook een belangrijke factor.
Nouja, eigenlijk moet ik gewoon niet zo zeuren en em gewoon gaan kopen. Of em hier natuurlijk winnen, als dat nog kan (Ktugach, Yørn, anyone?).

De review vond ik in ieder geval erg leuk om te lezen. Een fijne manier van schrijven, waardoor je em makkelijk wegleest en niet teveel informatie over het verhaal weggegeven. Wat ik nog niet wist, was dat die manuscripten al een deel van het verhaal zouden spoilen. Zelf hou ik nooit van gespoilde verhalen, dus ik ga die manuscripten ook pas lekker aan het eind van iedere episode lezen =)

Oh, nog een kleine opmerking, als je de 5 cijfers bij elkaar optelt en daarvan het gemiddelde neemt, kom je uit op een eindcijfer van 86 (niet 96). Maar dat is waarschijnlijk een klein typfoutje.
avatar van Cryothic
Door Cryothic (93 reacties) op 25-05-2010 13:48
( PM )
Grappig dat er in de review van BUDGET gaming gezegd wordt dat het spel de volle mep wel waard is

Lijkt me een erg interessante game. Doet me wel wat denken aan de eerste alone in the dark games. Beetje in het donker rond wandelen, en constant een hoge hartslag omdat je weet dat er wat gaat gebeuren. Alleen geen idee wat, of wanneer
avatar van FlaresX
Door FlaresX (159 reacties) op 25-05-2010 14:31
( PM )
Ik wil dat Alan Wake sfeertje ook wel even proeven, nu ik dit zo lees. Ben echt benieuwd naar de verhaalvertelling en tnx voor de "manuscript aan het einde van de episodes lezen" tip! ^^ Ik houd niet zo spoilers. Bij het stukje over de audio en de graphics begin ik al te watertanden, damn!

Erg goede review, ik zat eerlijk gezegd eerst niet zo te springen om Alan Wake, totdat ik dit nu zo lees, eerste horrorgame die me eigenlijk echt wat lijkt. Dus wil ik me toch wel laten vastgrijpen bij het introfilmpje.

En dan kan ik ook ervaren of het echt een 96 waard is, want daar kan ik nu nog geen mening over geven natuurlijk. ^^
avatar van GoldStriker
Door GoldStriker (965 reacties) op 25-05-2010 15:04
( PM )
Alan Wake voldoet dus aan de hooggespannen verwachtingen als ik fant moet geloven. Dat is maar goed ook want 5 jaar wachten is niet niks. Ik ben geen Xbox owner, maar ik zou het graag een keertje willen spelen. Alleen om die horror gevoel weer te ervaren. Wat het geval was met de eerste delen van Resident evil. Jammer genoeg zijn er niet veel games meer op de markt die je echt de stuipen op het lijf jaagt. Maar goed misschien komt daar verandering na de release van Alan Wake.
avatar van Rocc0o NL
Door Rocc0o NL (212 reacties) op 25-05-2010 15:11
( PM )
Leuke review!

Nu ik dit zo gelezen heb begin ik wel te twijfelen of ik het spel wel of niet wil hebben. Dit soort games vind ik normaal niks maar nu zit ik er toch echt sterk over na te denken!
avatar van Fant
Door Fant (12213 reacties) op 25-05-2010 15:28
( PM )
Quote:
Naast deze review heb ik ook reviews gelezen van andere websites. Maar je hebt niets gezegd over de lineaire gameplay. Het spel werd toch min of weer geadverteerd als een sandbox game. Als je naar de trailers keek dan lieten ze keer op keer de enorme omgevingen zien.

Alhoewel de score een mening is, is het toch te hoog. Zeker als je zo'n lage score geeft aan de replayability van het spel. Tegenwoordig zijn games vaak duur en heel kort. Een keer uitspelen en je hebt er weinig aan. En deze spel heeft ook nog eens geen multiplayer.

Multiplayer is zo belangrijk geworden dat mensen op basis van deze aspect beslissen of ze een spel kopen of niet (Modern Warfare, Left 4 Dead en andere shooters). Remedy heeft zo lang aan deze spel gezeten dat het toch een beetje teleurstellend is dat die er niet in zit. Want ik vind zelf dat de gameplay erg geschikt is voor originele online matches. Multiplayer zal vergelijkbaar zijn met Left 4 Dead met een twist, de zaklantaarn en bestuurbare omgevingen, trein en andere objecten, die getriggered kunnen worden door vijanden van Alan Wake. Je had best wel iets kunnen vertellen over deze missende aspect van het spel en hoe ze een geweldige online functie had kunnen inbouwen.

Je vertelt ook dat er toch wat gemiste kansen zijn in het spel die toch key elementen zijn van de gameplay, bijv. de aanvallende objecten in de omgevingen die niks voorstellen en de veels te simpele puzzels. Dat andere games ook lipsync problemen hebben betekent niet dat het daarom minder of helemaal niet erg is in Alan Wake, een exclusieve spel voor de Xbox 360 waar ze meer dan 5 jaar aan hebben gewerkt, vindt ik het toch harstikke jammer dat ze dat niet goed uitgewerkt hebben. Dit heeft toch wel invloed op de algemene presentatie van het spel. Daarom vindt ik jouw score een tikkeltje te hoog.

Moet ik bij elke game gaan zeggen wat er allemaal niet in zit? En dan ook nog uitgebreid uitleggen hoe het had kunnen zijn als het er wel in had gezeten? Dan krijg je complete boekwerken. Daarnaast is de score, zoals je zegt, een mening, dus nee, deze is niet te hoog. Ik sta 100% achter mijn score.

Daarnaast is de score GEEN gemiddelde mensen ;) De eindscore is meer dan alleen de aparte scores bij elkaar, maar wordt gebaseerd op de algehele ervaring. Als een game voelt als een 96, krijgt hij van mij een 96. Voor dingen als sfeer kan ik namelijk geen cijfer geven, terwijl deze toch extreem belangrijk is voor Alan Wake.
avatar van Oliebol46
Door Oliebol46 (182 reacties) op 25-05-2010 15:31
( PM )
Mooie review, niet te lang en niet te kort :)
avatar van BlackSheep
Door BlackSheep (39 reacties) op 25-05-2010 16:17
( PM )
En weer een goede review van Fant. :)
avatar van Kashika
Door Kashika (405 reacties) op 25-05-2010 16:25
( PM )
Waarom maakt lineaire gameplay iets uit?
Je kan zo veel rondkijken als je wilt in Alan Wake, is dat niet genoeg? Het verteld een verhaal, verhalen zijn nou eenmaal lineair. En wat het doet, wordt uitstekend gedaan.
Bij Alan Wake wil ik me laten verrassen, als je weet dat je weinig invloed hebt op de uitkomst, betekent het niet per sé dat het minder interessant hoeft te zijn.
Dit spel valt te vergelijken met een boek. Boeken bieden vrijwel nooit keuzes in het verhaal wat verteld wordt.



avatar van Erikvduyn
Door Erikvduyn (174 reacties) op 25-05-2010 19:06
( PM )
Op z'n minst een poging waard. Ik ben een sucker voor games die focussen op verhaal en ik ben een groot fan van Max payne 1 en 2, dus dit zou zomaar eens heel erg vet kunnen worden. Vraag me alleen af hoe die gameplay uit zal pakken.
avatar van Xiaoie
Door Xiaoie (282 reacties) op 25-05-2010 20:40
( PM )
Een review om wakker van te worden!
avatar van Rerder
Door Rerder (1115 reacties) op 25-05-2010 21:10
( PM )
Weer een goede review. Had ook niks anders verwacht voor een game die al zo lang in ontwikkeling is. Al denk ik wel dat Fant iets te veel van deze game geniet
avatar van Lexgast
Door Lexgast (1192 reacties) op 25-05-2010 21:33
( PM )
Goede Review, al mis ik een paar punten. Het is super tof om gewoon eens lekker tv te gaan kijken. Dat is gewoon heel goed geïmplementeerd(?) in de gameplay. Ook zijn de kleine dingetjes zoals boompjes en plantjes goed uitgewerkt, je ziet gewoon dat de makers van deze game er liefde in hebben gestopt. Het is wel jammer, dat er soms uit het niets objecten die door de duisternis bezeten zijn, naar je hoofd geslingert worden. De eerste paar keer is het nog leuk en "eng", maar als je wat langer speelt is dit eerder frustrerend en irritant. Daarnaast heb ik ook gemerkt, hoe goed het verhaal ook is, de game gewoon supervet is door de actie. Als je genoeg actie hebt dan denk je eigenlijk niet meer aan het verhaal, wat zonde is want het is natuurlijk best origineel. Nou doe ik wel alsof ik de game zelf heb, maar dat is niet zo.Ik heb hem gespeeld bij een maat van me en ik ben zeer benieuwd hoe hij nou eigenlijk afloopt. Jammer genoeg ben ik te laat om te winnen :'(
avatar van Flashbag
Door Flashbag (86 reacties) op 26-05-2010 08:22
( PM )
Ik vind het cijfer wel iets te hoog.
Er zit zeker een heel goed verhaal in maar de graphics overdag kunnen niet op tegen de graphics 's nachts. Verder is het spel vol met duistere spanningen en is het verhaal ook goed te volgen.

Mijn cijfer zou een 8.4 zijn.
avatar van TNT LotLP
Door TNT LotLP (163 reacties) op 26-05-2010 11:56
( PM )
de game is briljant, punt. Het cijer is goed.
IIG, gast, je kunt ze wel doodmaken als ze duister zijn hoor, de terugslag van een shotgun duwt ze een ravijn in/tegen hoogspanningskabels aan, bijv. heb ik wel vaker gedaan. En binnen een seconde of 5 zijn je batterijen leeg, niet 20, jammer genoeg . zelfs niet van de heavy-duty torch.
avatar van Maurice
Door Maurice (107 reacties) op 26-05-2010 16:14
( PM )
Scores kunnen nooit fout zijn omdat je er zelf geen hebt ;)

Wel een must-have en de replay is wat afhankelijke van hoeveel je de eerste playthrough gemist hebt. Plus de DLC die voor het eerst in jaren misschien wel de moeite waard wordt.
avatar van Guyver
Door Guyver (515 reacties) op 26-05-2010 18:42
( PM )
Leuke revieuw!
Verhaal is gewoon heel sterk, gameplay is gewoon episch en de sfeer is gewoon tof:)
avatar van SGT xan
Door SGT xan (2987 reacties) op 26-05-2010 21:13
( PM )
Quote:


@SGT xan,

heb je nog iets aan die collectibles?


In principe niet, maar je krijgt wel behoorlijk wat GS als je alle collectibles hebt.

Trouwens, wanneer je Alan Wake nieuw koopt krijg je de 1e DLC gratis. Er staat een code op een kaart in het doosje waardoor je een code ontvangt op je mail adres wanneer de DLC uit is. Heb er al zin in:)
avatar van Natasja
Door Natasja (123 reacties) op 27-05-2010 16:31
( PM )
Ik heb deze review op mijn gemak zitten lezen en ik vind het een hele mooie review over Alan Wake.
Als ik dit spel nog niet zou hebben en dit hebben ggelezen had ik hem meteen gekocht.Ik vindt het cijfer precies mooi.Mooie graphics.En aan de besturing tja daar moet je gewoon aan wennen vind ik.En met de zaklamp je moet gewoon zuinig zijn met de batterijen.De lamp op de plek gebruiken wanneer je die gebruiken moet.Ik heb geen probleem met dit spel.Vermaak me er nog steeds mee.Echt gewoon een mooi spel met een mooi verhaal.Heb geen spijt gehad om hem te kopen.Ik had hem trouwens al gepre-ordered.Omdat ik dit verhaal gelezen had over het spel en het leek me wel boeiend dus vandaar.
avatar van BlackI3lueDutch
Door BlackI3lueDutch (1072 reacties) op 31-05-2010 20:01
( PM )
Cijfer is idd een beetje te hoog! Ik hoor juist dat de game het moet hebben van de gameplay.. en dat de game jammer genoeg niet TE lang is.. wat wel jammer is.. Een game die al ruim 5 jaar in de maak is...

Ik vind het persoonlijk heel erg jammer! Ik wacht liever op de ECHTE toppers die eind dit jaar komen!

Maar welke dat zijn.. dat hoor je over 2 weken :)