Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Atelier Rorona Plus: The Alchemist of Arland (PS3)
77 100 1

Review Atelier Rorona Plus: The Alchemist of Arland (PS3)

Op de mooiste dagen van het jaar regent het op de redactie van Budgetgaming. JRPG's welteverstaan! De meest recente game is Atelier Rorona Plus (AR+). AR+ is een heruitgave van Atelier Rorona uit 2009. Net zoals in andere delen binnen de Atelier serie krijg je in AR+ een eigen winkeltje waarvoor je je eigen producten moet produceren. In AR+ draait je winkel om alchemie. Alchemie is de (filosofische) studie die het meest bekend is van het doel om waardeloze metalen te veranderen in edelmetalen (zoals goud). In AR+ is hoofdpersoon Rorona niet zo zeer geïnteresseerd in goud, maar wel in de vele andere items die uit haar toverketel te toveren zijn. En voor wie denkt dat ze dat doet om de wereld te redden of geldelijk gewin, jullie zitten mis. Rorona krijgt haar atelier in haar mik geschoven en moet hard werken om overeind te blijven in Arland.

Remake, remaster, revamp?
Het originele Atelier Rorona is 5 jaar geleden uitgekomen en nu al geeft ontwikkelaar Gust het spel met een paar nieuwe toevoegingen opnieuw uit. De grootste vernieuwing is dat AR+ ook verschijnt op de PlayStation Vita. Helaas is het spel enkel cross-save en niet cross-buy. Deze review is gebaseerd op de PlayStation 3-versie. Helaas zou ik bijna zeggen, want de game ziet eruit en speelt alsof het voornamelijk geschikt is voor de Vita. Verdere vernieuwingen zijn verbeterde graphics, de mogelijkheid om je karakters en de winkel qua uiterlijk aan te passen en een paar minieme aanpassingen aan de gameplay. Als iemand die het origineel niet heeft gespeeld neem ik dat zo over van de uitgever. Geen van de vernieuwingen hebben voor mij als nieuwkomer een grote impact gehad op mijn spelervaring. Ik kan me dus voorstellen dat je dit spel op de PS3 links laat liggen als je het origineel al in huis hebt.Newbies
Als je nog geïnteresseerd bent in deze review, dan ben je waarschijnlijk net zoals ik nog niet bekend met Atelier Rorona. Voor ons newbies valt er een boel te beleven in de wereld van Arland. Zoals ik in de intro al schreef, krijgt Rorona in het begin van het spel een alchemie-atelier in haar maag gesplitst. De oude eigenaar is de baas van Rorona en zij heeft haar ooit van haar ouders gekocht voor wat medicijnen. Dat lijkt misschien een treurige voorgeschiedenis, maar Rorona heeft er niet zichtbaar onder geleden, al zet ik mijn vraagtekens bij de jeugdzorg in Arland. Nadat de jonge Rorona de zaak heeft overgenomen doemt de grootste vijand in het land van Arland op: politieke bureaucratie. De lokale politiek wil namelijk dat het atelier van Rorona wordt verwijderd en dus stuurt het de ridder Sterk naar het atelier. Rorona dient iedere 90 dagen een opdracht voor Sterk te voltooien, anders wordt ze uit haar atelier gezet. Deze missies zijn gelijk de missie- en verhaalstructuur in de game. De opdrachten vallen uiteen in twee categorieën: maak een x aantal items in je toverketel of versla vijanden in de spelwereld. Naast een hoofdmissie zijn er ook een aantal submissies waarmee je extra items en betaalmiddelen kan verdienen. Het vrijspelen van deze extra's gaat door middel van een bingokaart, waarop je rijen moet volmaken. Typerend voor AR+ is dat het in het begin wat oubollig voelt, maar gaandeweg wordt deze manier van een RPG spelen belonend, verslavend en leuk. Dat kan eigenlijk van het hele spel gezegd worden. AR+ doet heel veel dingen anders dan andere (J)RPG’s: het vergaren van loot, het samenstellen van een party, de structuur van het spel en het beleven van het verhaal. Als je echter even doorbijt en de vele tutorials over je heen laat komen, blijkt er een simpele, maar bevredigende game in AR+ te schuilen.

Vrije dag
Moeilijk wordt AR+ echter maar zelden. Gelukkig zou ik bijna zeggen. In het begin voelt het namelijk als werken om je atelier draaiende te houden. Fijn, zou je denken, kan ik naast de 50 uur op kantoor/studie en een hypotheek/studieschuld ook nog iedere dag een paar uur een digitale baan onderhouden. Was AR+ een moeilijke game geweest, dan was dat zeker vervelend geweest, maar gelukkig pakt het anders uit. De meeste missies zijn namelijk makkelijk te voltooien binnen de 90 dagen. Sterker nog, de meeste had ik al binnen 10 dagen klaar, zeker in het begin. Met een beetje ondernemingsgeest en nieuwsgierigheid tover je al snel veel producten uit je ketel. Deze kun je verkopen aan de winkels, maar slimmer is om ze te bewaren voor de missies. Geld heb je enkel nodig voor receptenboeken (tip van mij). Voor de rest is Rorona geheel zelfvoorzienend. De overige dagen binnen de opdracht heb je vrij te besteden, wat iedere keer weer voelde alsof ik een vrije dag cadeau kreeg. In deze tijd kun je geld verdienen met opdrachten, je bingo kaart aanvullen, nieuwe gebieden bezoeken en natuurlijk heel veel items verzamelen voor je atelier.Waar voor je geld?
Het simpele, duidelijke en verslavende karakter van AR+ deed mij vaak denken aan Pokémon, waarbij je natuurlijk ook maar een doel hebt. Deze leuke delen van AR+ weten te verbloemen dat AR+ eigenlijk maar een hele simpele RPG is. Voor het overgrote deel van de gevechten volstaan je normale aanvallen. Het is leuk dat je rechts de volgorde van het gevecht ziet (AR+ is geheel turn-based) en zo kunt anticiperen en je aanvallen aan elkaar kan rijgen, maar dat heb je enkel nodig in de boss-gevechten (target creatures). Na verloop van tijd gaat  het zoeken van ingrediënten en het verkennen van de wereld  van AR+ dan ook vervelen. Het vrolijke verhaal en het blijven zoeken naar betere producten voor je atelier zullen je dan nog even vooruit stuwen, maar na 15 uur was de magie wel verdwenen. Om dat het beste met een voorbeeld te ondersteunen: op een gegeven moment lijken je vijanden sterker te worden. Rorona krijgt bandieten te verslaan met geweren en shotguns. Toen ik eindelijk eens geraakt werd door een vijandelijke aanval en dit enkel 1 HP van mijn 90 HP kostte dacht ik eerst dat ik gewoon erg goed was in het spel, maar helaas; het is gewoon niet erg moeilijk.

Conclusie
Ben je op zoek naar een hardcore RPG waarin je flink door de mangel wordt gehaald, zoek dan nog even verder. Gaat niet gebeuren in AR+. Wil je echter een ontspannen bijbaantje in de avonduren, waarbij je interessante mensen en pratende vliegende katten wilt ontmoeten, dan is AR+ waarschijnlijk je ding. Je moet wel interesse hebben in voorraadbeheer, ondernemingsgeest durven tonen en niet bang zijn voor geesten. Ook stelt AR+ de eis dat het origineel niet op je CV staat, want dat is zonde van de nieuwe investering.

Dus, ben jij M/V niet jonger dan 12 jaar of ouder dan 95, geïnteresseerd om in de kleine middenstand te werken, en niet vies om herhaaldelijk simpele gevechten te voeren om ingrediënten te verzamelen voor je winkel? Ben je tevens in het bezit van een PlayStation 3 of Vita? Kun je trouwens ook tegen lichtelijk seksuele intimidatie van je vrouwelijke baas? En heb je geen probleem om als minderjarige uitgebuit te worden door de politiek? Schroom dan niet om te solliciteren op AR+ en wie weet heb jij binnenkort dan je eigen atelier in Arland.

Deze review is geschreven door Jeroen Knop.

 

Oordeel Atelier Rorona Plus: The Alchemist of Arland (PS3)

  • Graphics 75
  • Gameplay 80
  • Originality 80
  • Sound 80
  • Replay 70
  • Eindcijfer 77

Aantal keer bekeken: 12769 

Laagste 1 prijzen voor Atelier Rorona Plus: The Alchemist of Arland (PS3)

39.99 39.99 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Nedgame.nl 9.6
€  39.99€ 0.00   € 39.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van OGSamir
OGSamir ( 890 ) 24-06-2014 23:05
Moet eventjes iets fixxen kerel src="http://www.budgetgaming.nl/plaatjes/reviews/AtelierRoronaPlus/01.jpg" alt="" width="500" height="281">
avatar van Flamed28
Flamed28 ( 221 ) 24-06-2014 23:09
Ik zou ff een paar -tjes toevoegen
avatar van BenoitRen
BenoitRen ( 2543   2) 24-06-2014 23:24
Quote:
Ik zou ff een paar -tjes toevoegen
BZZT! Je kent je HTML niet.
avatar van Erikvduyn
Erikvduyn ( 176 ) 25-06-2014 12:09
Iemand een idee waar ik deze kan halen voor Vita? Op de PSN store staat ie niet, op BG staat ie niet, Bol.com en Nedgame hebben alleen de PS3 versie.
avatar van MarkDG
MarkDG ( 1519   5) 25-06-2014 12:12
Quote:
Iemand een idee waar ik deze kan halen voor Vita? Op de PSN store staat ie niet, op BG staat ie niet, Bol.com en Nedgame hebben alleen de PS3 versie.
De Vita versie zal wel digital only zijn. Dan staat die waarschijnlijk vanmiddag in de store.
avatar van Xor
Xor ( 33277   1366) 25-06-2014 12:40
Quote:
[..]

De Vita versie zal wel digital only zijn. Dan staat die waarschijnlijk vanmiddag in de store.
De vita versie is ook alleen digital only . Aan de ene kant is het jammer(want geen fysieke versie). Maar aan de andere kant hebben we nog wel de Vita versie gekregen .

@Erikvduyn: Er zijn wat technische problemen met de game op PSN(het beschikbaar maken van de game in de store). Volgens de twitter pagina van Tecmo Koei zeggen ze dat het wordt opgelost(ik zou de twitter pagina van Tecmo Koei Europe bijhouden, het probleem ligt meer bij SCEE en PSN :/).

Over de review:
Goede review . Had de eerste versie van deze game in het verleden gespeeld(alleen nog niet uitgespeeld :/). Maar deze "vernieuwde" versie zal ik zeker nog halen .
avatar van Hercule
Hercule ( 6238   4) 25-06-2014 12:52
Voor de mensen die twijfelen, AR+ is in feite een remake van de eerste AR in de stijl van Totori en Meruru. Ik heb genoten van het origineel en kan dan ook niet wachten om AR+ te spelen
avatar van Cruz
Cruz ( 3333 ) 25-06-2014 14:31
Het makkelijker worden van de Atelier games zie ik alleen maar als een pluspunt , Atelier Totori & Meruru hadden best veel eindes waarvoor je gewoon een guide voor moest gebruiken om de requirments te halen. Wat ik over het originele Atelier Rorona heb gelezen is dat het in deze game alleen maar erger was. Ik ben dus best blij met deze nieuwe versie.

Tot nu toe het meeste plezier gehad met Atelier Ayesha juist omdat die game een beetje meer laid back was en je je niet echt druk hoefde te maken om de tijd.

Over de review zelf, leuk geschreven, maar volgende keer misschien iets minder vergelijkingen met de echte wereld gebruiken.
avatar van Flamed28
Flamed28 ( 221 ) 25-06-2014 15:20
Quote:
BZZT! Je kent je HTML niet.
Haha, ik dacht gewoon dat dat het probleempje was.
Apparently not
avatar van BenoitRen
BenoitRen ( 2543   2) 25-06-2014 16:15
Quote:
Tecmo Koei Europe
Binnenkort Koei Tecmo Europe!

(nee, dat is geen grap)
avatar van Linguist
Linguist ( 5808 ) 25-06-2014 16:17
Eerst Namco Bandai, en nu deze ?
avatar van Xor
Xor ( 33277   1366) 25-06-2014 16:28
Quote:
[..]

Binnenkort Koei Tecmo Europe!

(nee, dat is geen grap)
Kunnen we voortaan KT zeggen i.p.v. TK

Quote:
Eerst Namco Bandai, en nu deze ?
Het is Bandai Namco .
avatar van YoghurtBij
YoghurtBij ( 1285 ) 25-06-2014 17:41
Zeker interesse in deze game, maar vind het prijs verschil erg groot als ik het vergelijk met het orgineel (zeker als de verschillen maar zeeeer minimaal zijn), tot nu toe van deze series alleen Ayesha gespeeld by the way
avatar van Hercule
Hercule ( 6238   4) 25-06-2014 18:57
Ik zou zeker voor AR+ gaan. AR+ is geen simpele heruitgave maar een complete remake met Totori en Mermuru als basis. Beide games zijn vele malen uitgebreider dan dat AR was.
avatar van UserVerwijderd
UserVerwijderd ( 8270 ) 25-06-2014 19:02
Deze game wil ik al een tijdje spelen, en aangezien ik PS3-loos ben ga ik deze zeker aanschaffen

Alleen jammer dat het digital-only is, maargoed dan moet ik maar eens een uitzondering maken. Wel even wachten tot een leuke prijs, €40 is me iets teveel van het goede.

Ik zie dat er 2 titels staan in de PSN-store namelijk:
- Atelier Meruru Plus: The Apprentice of Arland
- Atelier Totori Plus: The Adventurer of Arland

Met welke moet ik dan beginnen?
avatar van PinkPirateBunny
PinkPirateBunny ( 183 ) 26-06-2014 10:35
Quote:
Met welke moet ik dan beginnen?

Zoals gezegd heb ik geen ervaring met eerdere delen en andere avonturen in Arland, maar ik heb nergens in het spel het gevoel gehad dat ik iets had gemist. Misschien is het voor de lore en achtergrond leuk om eerdere spellen te hebben gespeeld, maar AR+: The Alchemist of Arland is prima om als stand alone te spelen.
avatar van UserVerwijderd
UserVerwijderd ( 8270 ) 26-06-2014 10:59
Quote:
[..]


Zoals gezegd heb ik geen ervaring met eerdere delen en andere avonturen in Arland, maar ik heb nergens in het spel het gevoel gehad dat ik iets had gemist. Misschien is het voor de lore en achtergrond leuk om eerdere spellen te hebben gespeeld, maar AR+: The Alchemist of Arland is prima om als stand alone te spelen.
Ik zie nu ook dat Rorona het 1ste deel is van de trilogie, daarna Totori en als laatst Meruru.

Vreemd dat ze dan het 1ste deel als laatste uitbrengen, nu alleen nog even wachten op een leuke prijs!
avatar van Hercule
Hercule ( 6238   4) 26-06-2014 11:35
De reeks is pas echt populair geworden dankzij Totori. Rorona was een beetje het zwarte schaap in de Arland trilogie. Vandaar dat ze na de + delen van Meruru en Totori terug zijn gegaan naar Rorona.
Alle verbeteringen van Meruru en Totori zijn in deze remake opgenomen.

De arland trilogie bestaat uit:
- Atelier Rorona: The Alchemist of Arland (PS3)
- Atelier Totori: The Adventurer of Arland (PS3)
- Atelier Meruru: The Apprentice of Arlan (PS3)
- Atelier Totori Plus (vita)
- Atelier Meruru Plus (vita)
- New Atelier Rorona (Ps3/Vita)
(de plus versies van Totori en Meruru verschillen nauwelijks van de normale versies)

Na de Arland Trilogie kwam de Twilight Series. Deze reeks bestaat uit:
- Atelier Ayesha: The Alchemist of Dusk (PS3)
- Atelier Escha & Logy: Alchemists of the Dusk Sky (PS3)
- Atelier Shallie: Alchemists of the Dusk Sea (moet nog uitkomen)