Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Bayonetta & Vanquish Double Pack - Limited 10th Anniversary Edition (PS4)
80 100 1

Review Bayonetta & Vanquish Double Pack - Limited 10th Anniversary Edition (PS4)

Ontwikkelaar PlatinumGames is momenteel erg goed bezig. Na een succesvolle Kickstarter campagne om hun verborgen juweel The Wonderful 101 naar moderne hardware te brengen is het tijd om twee oude klassiekers van stal te halen. Bayonetta en Vanquish bestaan in 2020 namelijk tien jaar en dat is reden voor een feestje.

 PlatinumGames staat vooral bekend om hun snelle actievolle spellen met een over de top sausje. Bayonetta en Vanquish vallen absoluut onder deze categorie en tien jaar later kunnen ze zich nog steeds meten met vergelijkbare grote namen in het gaming landschap. Deze 10th Anniversary upgrade belooft ons de spellen voor te schotelen in een 4K resolutie met een framerate van 60 frames per seconden. Dit zou enorm welkom zijn want de originele versies van deze games presteerden vooral op de PlayStation 3 niet om over naar huis te schrijven. Wij nemen ze voor je onder de loep.

Hakken en slaan …
Bayonetta is een hack & slash avontuur uit het brein van Hideki Kamiya; de geestelijke vader van Viewtiful Joe en Devil May Cry. Wie die spellen wel eens gespeeld heeft weet dat ze boordevol flitsende aanvallen en knotsgekke tegenstanders zitten. Dat is bij Bayonetta niet anders en voor je het weet tover je als heks Bayonetta de meest spectaculaire combo’s uit je mouw en hak je schermvullende bazen de pan in alsof het niks is. Waar het spel oorspronkelijk enkel voor de Xbox 360 en PlayStation 3 verscheen mocht het zich in de afgelopen jaren ook toevoegen aan de bibliotheken van onder andere de pc en Nintendo Switch, dus de kans is groot dat je Bayonetta in de afgelopen tien jaar al eens gespeeld hebt. Voor een uitgebreidere beschrijving van de game verwijzen we je daarom ook graag door naar onze review van Bayonetta 1 & 2 op de Nintendo Switch.… of toch schieten
Vanquish is wat dat betreft andere koek. Deze titel is namelijk sinds de oorspronkelijke release op de 360 en PS3 in 2010 enkel op de PC verschenen en dus niet op Nintendo’s Wii U en Switch zoals Bayonetta. In deze game, geregisseerd door Shinji Mikami die we kennen van onder andere Resident Evil 4 en The Evil Within, kruip je in de huid van Sam Gideon; een soort supersoldaat in een technisch geavanceerd pak dat een aantal toffe trucjes met zich meebrengt. Zo kun je al boostend als een speer door de levels heen scheuren en wanneer de dood je in de ogen staart kom je in een soort slowmotion-staat terecht waarin je supersnel kunt reageren op je omgeving. Amerika wordt namelijk aangevallen door de Russen en nadat ze heel San Francisco stof hebben doen bijten is New York City aan de beurt. Dit mag natuurlijk niet gebeuren, dus mag je hier als supersoldaat Sam een stokje voor steken met een groot arsenaal aan futuristisch geschut.

Grauw en grijs
Beide games zijn ontzettend sterk en behoren absoluut tot de top van PlatinumGames’ portfolio. Ze kunnen zich qua gameplay ten volle meten met spellen die vandaag uitkomen. Echter voelen ze op grafisch gebied wat minder modern aan. Vooral Vanquish kent een erg grauw en grijs kleurenschema. Iets wat tien jaar geleden natuurlijk de norm was, maar vandaag de dag zijn de games toch wat kleurrijker geworden. Ook zijn de schaduwen in Vanquish enorm blokkerig op de PlayStation 4 Pro. Wel zijn de textures in beide games een stuk scherper dan in de originele versies van de games en door de hogere resoluties zien de games er daarom ook een stuk beter uit dan tien jaar geleden.Een visuele leugen
Toch klopt de belofte van 4K resolutie en 60 frames per seconde niet helemaal. Wanneer je op de gewone PlayStation 4 of Xbox One (S) speelt kennen de games namelijk slechts een 1080p resolutie en Vanquish schommelt vaak tussen de 60 en 50 frames per seconde. Wij hebben de PS4 Pro versie getest en daarop draaien beide games slechts op een 1440p resolutie (dus geen volledige 4K resolutie, wat 2160p is) die opgeschaald wordt naar 4K. Wel is de framerate een stuk stabieler en in Bayonetta zelfs helemaal stabiel van wat wij hebben gezien tijdens onze tijd met de game. Iets dat wel een beetje uit de toon valt zijn de cutscenes van Vanquish. Dit zijn namelijk dezelfde lage resolutie, lage framerate cutscenes uit de oude versies die op momenten zelfs haperen. Het was mooi geweest als ze deze opnieuw gerenderd zouden hebben zodat ze beter bij de nieuwe versie van de game zouden passen, maar helaas.De beste consoleversies
Armature Studio, die de ontwikkeling van deze ports op zich heeft genomen, heeft met deze Bayonetta & Vanquish 10th Anniversary Bundle verreweg de beste consoleversies van de games afgeleverd en daarmee deze klassiekers naar een modern niveau getild. Vooral Vanquish heeft qua performance een grote schop onder z’n futuristische kont gehad wat deze ondergewaardeerde game zeker verdient. Mocht je een PC hebben, dan kun je beide games daar beter op spelen, maar de consolegamer onder ons is zeker wel even zoet met dit toffe pakket. Al met al ben je een kleine 20 uur bezig om je door beide games heen te knokken, maar door de manier waarop de structuur van de levels in elkaar zit wil je toch steeds proberen om je score te verbeteren en een S-rank te halen. Wij zetten op de redactie de PlayStation maar weer aan, want die S-rank gaat zichzelf niet halen.Conclusie
Op de consoles was Vanquish nog nooit zo vloeiend en heeft Bayonetta er nog nooit zo gelikt uitgezien. Voor een zacht prijsje haal je twee absolute toppers in huis en wie slechts geïnteresseerd is in één van de games kan deze ook los kopen in de digitale PlayStation of Xbox stores. Toch zijn deze ports niet zo perfect als ze hadden kunnen zijn en de 4K/60 fps belofte die gedaan wordt in de marketing van deze bundel is niet geheel accuraat. Dat mag de pret echter niet drukken want met de Bayonetta & Vanquish 10th Anniversary Bundle haal je enorm vet speelplezier in huis voor een leuke prijs.

 

  

 

Deze review is geschreven door Gert Jan Naber.

 

Aantal keer bekeken: 4433 

Laagste 1 prijzen voor Bayonetta & Vanquish Double Pack - Limited 10th Anniversary Edition (PS4)

30.83 30.83 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 8.5
€  30.83€ 0.00   € 30.83

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Blaxtard
Blaxtard ( 766 ) 18-03-2020 22:11
Vanquish was zo vet, echt top game! Baal er nog steeds van dat ik de laatste eindbaas nooit heb kunnen verslaan op het moeilijkst voor de platinum trophy. Echt wel 100 keer geprobeerd.
avatar van DRAGONBLADEX
DRAGONBLADEX ( 2196   31) 18-03-2020 22:40
Quote:
Vanquish was zo vet, echt top game! Baal er nog steeds van dat ik de laatste eindbaas nooit heb kunnen verslaan op het moeilijkst voor de platinum trophy. Echt wel 100 keer geprobeerd.

Vond ik wel vrij pittig eind baas maar wel.op.hard uitgespeeld