Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Bravely Default II (Switch)
90 100 1

Review Bravely Default II (Switch)

Met Bravely Default II komt Nintendo met een nieuw deel in de Bravely-serie. Voor nieuwkomers is het goed om te weten dat het verhaal volkomen losstaat van de eerste Bravely Default-game en Bravely Second: End Layer op de 3DS. Maar weet ontwikkelaar Claytechworks een goede RPG neer te zetten of is het een simpel vervolg zonder al te veel vernieuwing? Je leest het hier.


Risico nemen hoort erbij.
Bravely Default op de 3DS was destijds een terugkeer naar de RPG’s van de jaren negentig. Een redelijk generiek verhaal over de strijd tussen goed en kwaad, vele monsters om te verslaan en ‘ouderwets’ veel grinden om je personages in levels te doen stijgen. Naast een mooi scala aan jobs die je kon vrijspelen en verbeteren was Bravely Default eigenlijk alleen vernieuwend op het vlak van het Bravely/Default-systeem. Het is een vrij simpel principe van het reserveren van maximaal vier extra aanvallen met het risico dat het uiteindelijk soms in je nadeel uitpakt. 

Dat hele principe van risico nemen en mogelijk sneller beloond worden met experience points en job points werkt in de praktijk uitstekend. Tijdens de normale gevechten kun je daardoor heel snel je tegenstanders verslaan. Het is een ander verhaal als je tegenover eindbazen komt te staan, aangezien je daar veel meer gebruik moet maken van de verschillende banen die je tot je beschikking hebt. Aanvankelijk zijn dat slechts een handjevol, maar gaandeweg het verhaal zullen jouw Heroes of Light meerdere Asterisks kunnen verzamelen. Elke Asterisk geeft je de beschikking over een nieuwe job die je aanvankelijk tot level twaalf kunt opwaarderen. Verderop in het verhaal gaat die limiet omhoog naar level vijftien, maar hoe en waarom dat is kun je het beste zelf ervaren.


Het verhaal; simpel maar gelaagd.
Verhaaltechnisch is Bravely Default II misschien wat simplistisch. Alle personages zijn namelijk redelijk simpel in te delen in twee categorieën; goede en slechte personages. Gelukkig zul je wel meerdere lagen bij de cast van helden en slechteriken kunnen ontdekken en het verhaal, dat draait om het verzamelen van vier kristallen met de elementen van Aarde, Wind, Vuur en Aarde, is slechts de kapstok waar je avonturen aan opgehangen worden. Je cast van helden bestaat uit een schipbreukeling genaamd Seth (of in mijn geval Gerard), een prinses zonder koninkrijk genaamd Gloria, een rondreizende geleerde genaamd Elvis en zijn ingehuurde bodyguard Adelle. Van de vier helden vond ik Elvis het leukste omdat hij aanvankelijk veel situaties niet zo serieus neemt. Toch krijg je gaandeweg het verhaal meer waardering voor de karakters van de vier helden. Waar ze natuurlijk in grote lijnen een beetje stereotype personages blijven, krijgen ze hier en daar wel te maken met dilemma’s die ze een beetje meer kleur geven en daardoor ook interessanter maken.


Kom voor het verhaal, blijf voor de gameplay.
De kleurrijke personages en het toegankelijke verhaal zijn goede redenen om de game op te pakken, maar het zijn vooral de toffe gevechten waardoor ik bleef doorspelen. Het is namelijk erg verslavend om nog even een paar extra monsters te verslaan en zo een nieuwe vaardigheid of job vrij te spelen. Met twee dozijn aan te verdienen jobs, waarvan enkele ook verborgen zitten achter uitgebreide side-quests, heb je in ieder geval genoeg om vrij te spelen. Het mooie aan Bravely Default II is dat je altijd dingen aan het verdienen bent. Zelfs wanneer je Switch in de standby-modus staat kun je ervoor kiezen om een schip op avontuur te laten gaan. Doe je na twaalf uren dan je Switch weer aan, dan is de kans groot dat er meerdere items als beloningen op je liggen te wachten. Maar de grootste aantrekkingskracht ligt voor mij persoonlijk toch in het maken van mijn unieke build voor personages. Aanvankelijk heb je de mogelijkheid om een main-job en een sub-job te kiezen. Daardoor kun je bijvoorbeeld wel de mogelijkheden van een Freelancer gebruiken, maar richt je ontwikkeling qua job points zich op het vrijspelen van spreuken voor een Black Mage. Gaandeweg komen er ook nog specialisaties bij die je normale banenweer een andere draai kunnen geven. Het is dus duidelijk dat Bravely Default II je veel ruimte geeft om je helden op te bouwen zoals jij dat graag wilt. Ik was er in de proloog al snel achter dat ik eerst Freelancer wilde maximaliseren omdat je dan twee passieve vaardigheden kunt toekennen die je tezamen 1.7 keer zoveel job points opleveren. Dat maakt het ook meteen een stuk makkelijker om meerdere jobs te maximaliseren en zo goed beslagen het strijdtoneel te betreden.


Maak het zo moeilijk (of makkelijk) als je zelf wilt.
In veel opzichten is Bravely Default II een ouderwetse game geworden. Je bent veel aan het grinden om goed de strijd met eindbazen aan te kunnen gaan. Natuurlijk is er altijd de mogelijkheid om de moeilijkheidsgraad naar beneden bij te stellen, maar aan veel gevechten leveren ontkom je eigenlijk niet. Ik speelde de game op de normale moeilijkheidsgraad, maar ik kan me voorstellen dat sommige mensen die misschien iets te pittig zullen vinden. Wanneer ik af en toe het leven liet was dat wel vaak mijn eigen schuld, simpelweg omdat ik mijn tegenstanders soms onderschatte. De balans qua moeilijkheidsgraad schiet vooral bij de baasgevechten weleens door naar erg pittig. Maar wanneer je verder in het verhaal komt en meer jobs vrijspeelt, zul je ook snel ervaren dat Bravely Default II soms een beetje te makkelijk kan worden. Met de juiste vaardigheden en jobs kun je jouw helden zo uitrusten dat ze samen bijvoorbeeld acht aanvallen in een enkele ronde doen. Er zijn weinig eindbazen die dan niet snel tegen de vlakte gaan. Maar dat is natuurlijk ook gedeeltelijk afhankelijk van hoe je zelf graag een RPG doorloopt.


Kleurrijke wereld en enorm veel content.
Voor budgetgamers is het natuurlijk altijd de vraag hoe lang je erover doet om een game te doorlopen. Natuurlijk hangt dit af van je vaardigheden en je geduld om af en toe te grinden om je personages sterk genoeg voor eindbaasgevechten te maken. De locaties die je bezoekt zijn qua thema en sfeer ook grotendeels in lijn met de vier natuurlijke elementen van de Crystals of Light die je moet verzamelen. Persoonlijk deed ik ongeveer veertig uren over het verhaal voor ik de eerste aftiteling voorbij zag komen. Dan is het verhaal nog niet voorbij en kun je nog een flinke tijd doorgaan met het voltooien van nieuwe side-quests, het verzamelen van nieuwe jobs en het verslaan van meerdere sterke eindbazen. Als je goed kijkt zie je vrij snel na de start van het verhaal namelijk al hints naar dingen die later terug zullen komen en een rol in het verhaal zullen spelen. Het maakt mij in ieder geval enthousiast om na vele uren spelen terug te keren naar een oude locatie om daar nieuwe dingen te kunnen doen.


Conclusie
Bravely Default II is een heerlijke RPG geworden die me vele tientallen uren zoet heeft weten te houden. De gameplay loop van nieuwe vaardigheden vrijspelen, nieuwe locaties bezoeken en constant bezig zijn om mijn helden nog sterker te maken ging mij na zestig uren in ieder geval nog niet vervelen. Een aanrader voor mensen die van waar voor hun geld houden. En laten we eerlijk zijn, dat zijn budgetgamers natuurlijk van nature.Deze review is geschreven door Gerard Olsder.

 

Aantal keer bekeken: 8178 

Laagste 3 prijzen voor Bravely Default II (Switch)

21.49 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Nedgame.nl 9.6
€  18.00€ 3.49   € 21.49
Gameshop Twente 8
€  18.00€ 5.88   € 23.88
Bol.com Partner 8.5
€  25.00€ 0.00   € 25.00

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Morda
Morda ( 14915   22) 13-03-2021 22:21
Cool, deze game staat al te springen in mijn backlog. Pick me pick me
avatar van Kuromad
Kuromad ( 295   2) 13-03-2021 22:48
Erg genoten van het eerste deel de sequel wel gekocht maar eigenlijk nooit opgestart

Deze wil ik wel, maar niet voor meer dan 30 euro. Waarschijnlijk heb ik dan nog wel even de tijd om Bravely Second uit te spelen
avatar van Yojimbro
Yojimbro ( 16489 ) 13-03-2021 22:54
Sws on my wishlist
avatar van Arnii
Arnii ( 83 ) 14-03-2021 00:56
Ben er ook van aan het genieten. Allemaal erg vertrouwd, maar daardoor juist leuk. En wát een soundtrack!
avatar van Blaxtard
Blaxtard ( 791 ) 14-03-2021 08:41
Hoe zit het bij het aantrekken van nieuwe equipment? Verandert dan de 'look' van het personage ook? Dit is echt een van mijn grootste ergernissen in hedendaagse rpgs. Ze verhullen dit op het moment vaak met zogenaamde 'outfits' of costumes.
avatar van MarkDG
MarkDG ( 1525   5) 14-03-2021 10:32
Quote:
Hoe zit het bij het aantrekken van nieuwe equipment? Verandert dan de 'look' van het personage ook? Dit is echt een van mijn grootste ergernissen in hedendaagse rpgs. Ze verhullen dit op het moment vaak met zogenaamde 'outfits' of costumes.
Nee, je look verandert alleen bij het veranderen van Job. Equipment heeft hier geen invloed op. Uiteraard verandert de look van je wapen wél als je die verandert.
avatar van Crazymax
Crazymax ( 4552   6) 14-03-2021 11:18
Quote:
Erg genoten van het eerste deel de sequel wel gekocht maar eigenlijk nooit opgestart

Deze wil ik wel, maar niet voor meer dan 30 euro. Waarschijnlijk heb ik dan nog wel even de tijd om Bravely Second uit te spelen

Dat is toevallig, bij mij is het net zo gegaan. Ik schaf deze vast ook wel aan maar op een later moment tegen een lagere prijs.

Final Fantasy 5 met zijn job systeem was trouwens vroeger een van mijn favoriete spellen en daar is dit toch echt wel een terugkeer naar.
avatar van Userverwijderd79
Userverwijderd79 ( 2732   1) 14-03-2021 12:51
Ik vind het leuk dat jullie denken dat deze ooit €30 wordt 😂
avatar van GameFatale
GameFatale ( 20370   11) 14-03-2021 13:00
As if. Switch games onder de 30. Volgens mij zijn die op een hand te tellen. Helemaal als het exclusives zijn. Voor mij op dit moment een no. Ik wacht wel tot Sint Juttemis.
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 5247   20) 14-03-2021 14:15
Voor mij ook afwachten tot de game minder kost dan 30 euro. Ik snap ook wel dat het zelden gebeurt bij Switch games, maar die hoge prijzen zijn ook meteen de reden waarom ik zelden een game voor dat ding koop.
avatar van CorePrideX
CorePrideX ( 9800   19) 14-03-2021 14:17
Heel misschien ooit 30 op de eshop of heel misschien met een USK logo. Maar lager zie ik het niet worden voor de fysieke versie.
avatar van BenoitRen
BenoitRen ( 2547   2) 14-03-2021 14:35
Quote:
As if. Switch games onder de 30. Volgens mij zijn die op een hand te tellen.
Fysieke spellen voor de Switch die ik onder €30 heb gekocht:

Astral Chain
Bloodstained: Ritual of the Night
Daemon X Machina
Dragon Quest Builders
Dragon Quest Builders 2
Dragon Quest XI S
Fire Emblem: Three Houses
Final Fantasy XII: The Zodiac Age
Happy Birthdays
Legend of Zelda: Link's Awakening
Soldam
Snack World
...

Moet ik nog doorgaan?
avatar van Yojimbro
Yojimbro ( 16489 ) 14-03-2021 14:41
Quote:
[..]

Fysieke spellen voor de Switch die ik onder €30 heb gekocht:

Astral Chain
Bloodstained: Ritual of the Night
Daemon X Machina
Dragon Quest Builders
Dragon Quest Builders 2
Dragon Quest XI S
Fire Emblem: Three Houses
Final Fantasy XII: The Zodiac Age
Happy Birthdays
Legend of Zelda: Link's Awakening
Soldam
Snack World
...

Moet ik nog doorgaan?

Ja doorgaan en Meeneemcorner, pls hahahaa
avatar van DeGoeisteKaas
DeGoeisteKaas ( 3169   21) 14-03-2021 15:37
Ik mis eigenlijk een deel over de graphics, meen gelezen te hebben dat die nogal basic zijn?
Ik moet eigenlijk het eerste deel nog eens zien te scoren voor een mooie prijs. End layer heb ik al liggen, maar speel ze liever op volgorde (ooit).
avatar van Jellsyboy
Jellsyboy ( 886 ) 15-03-2021 16:16
Een Nintendo game dus natúúrlijk (bijna) 5 sterren.
Zo zie je maar weer eens dat het hier vooral een Nintendo feestje betr... oh dit mocht ik niet meer roepen
avatar van Skirroz_VG
Skirroz_VG ( 642 ) 15-03-2021 16:24
Zal wel één van de weinige zijn. Maar ik vind de game echt niet denderend. Het battle systeem is goed. Maar de rest en dan voornamelijk het verhaal zijn wel heel standaard...
avatar van Ktugach
Ktugach ( 21071   493) 15-03-2021 16:27
Rol: Administrator
Quote:
Een Nintendo game dus natúúrlijk (bijna) 5 sterren.
Zo zie je maar weer eens dat het hier vooral een Nintendo feestje betr... oh dit mocht ik niet meer roepen

Heb je hem zelf gespeeld en wat vind je ervan? Toevallig ook de reviews van pokemon gezien van vorig jaar en zo zijn er zat games die geen bijna 5* krijgen hoor. Niet echt opbouwende kritiek zo verder, dus zullen we deze discussie maar stoppen?

edit: reacties verwijderd, dit zorgt alleen maar voor onzinnige discussie die je elke keer wilt voeren en dat is een beetje zonde van de zinvolle reacties op de review.
avatar van CorePrideX
CorePrideX ( 9800   19) 15-03-2021 16:28
Quote:
Zal wel één van de weinige zijn. Maar ik vind de game echt niet denderend. Het battle systeem is goed. Maar de rest en dan voornamelijk het verhaal zijn wel heel standaard...

Hier sta ik wel achter. Het battle systeem is geweldig en de muziek is echt top. Maar de characters en het verhaal spreken mij totaal niet aan jammer genoeg. En de graphics daar ben ik niet zo fan van maar dat is meer een smaak dingetje.