Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Burnout Paradise: The Ultimate Box (PS3)
90 100 1

Review Burnout Paradise: The Ultimate Box (PS3)

“Take me down to the Paradise City, where the grass is green and the girls are pretty. Oh, won’t you please take me home…” Het moet al de veertigste keer zijn, dat ik de intromuziek van Burnout Paradise hoor. De game speelt zich af in Paradise City. Een stad waar van alles te beleven is, zoals jullie vorig jaar ook in de review van Yorn hebben kunnen lezen. Dit jaar is de game voorzien van een heruitgave. Alleen deze keer is de game uitgerust met leuke extra’s.De eerste twee extra’s bestaan uit gratis updates die Criterion vorig jaar verstrekt heeft via het Playstation Network en Xbox Live. De Cagney-update zorgde voor de komst van nieuwe online uitdagingen en de Davis-update verraste ons met de toevoeging van motoren en Trophy-ondersteuning voor de game. Daarnaast is er nog een derde update genaamd de Party Pack. Deze uitbreiding maakt het mogelijk om offline met meerdere personen aan de slag te gaan in Paradise City en is ook te koop in de Burnout Store voor een prijs van 9,99 euro. Tegelijkertijd met de release van het Party Pack is er een patch uitgegeven die het mogelijk maakte om evenementen snel te kunnen herstarten. Dit is een aangename toevoeging, want daarvoor was je verplicht terug te rijden naar het startpunt van het evenement om opnieuw te beginnen.

Wie het oude niet eert….
Voordat ik alles vertel over de nieuwe dingen, wil ik toch nog even iets vertellen over de game zelf. Burnout Paradise is alweer het vijfde deel in een langlopende reeks (Dominator niet meegerekend), die eigenlijk pas vanaf deel 3 (Takedown) echt onder de volle aandacht is gekomen van het grote publiek. Burnout is vooral bekend van het snelle racen en de waanzinnige crashes die je kunt maken als je uit de bocht vliegt en als je het leven van je tegenstanders probeert zuur te maken. Standaard heb je de beschikking over een wagen die niet zo snel is, maar waar je gemakkelijk je eerste rijbewijs mee kunt behalen. Door races te winnen speel je nieuwe events vrij en kun je nieuwe wagens winnen. In een aantal gevallen worden deze meteen op je thuisbasis alias de schroothoop geplaatst, maar het komt veel vaker voor, dat de auto ergens in de stad rondrijdt en dat je hem tussen het racen door even uit moet schakelen. (Takedown!)

Er zijn verschillende typen races te vinden in Paradise City. Op werkelijk ieder kruispunt valt wel iets te beleven. Je kunt meedoen aan een Race, Road Rage, Marked Man, Stunt Run of een Burning Route. Ik neem aan dat Race en Stunt Run geen verdere uitleg behoeven. Road Rage is een oude bekende in de Burnout serie. Je begint hier aan een race tegen de klok, waarbij het de bedoeling is dat je een aantal Takedowns haalt. Schakel je tegenstanders uit door ze tegen de vangrail te meppen, te laten crashen tegen het andere wegverkeer of een van de pijlers van de snelweg. Bij Marked Man is het de bedoeling om een bepaald parkoers af te leggen zonder uitgeschakeld te worden door je drie agressieve medeweggebruikers. Het wordt je hierbij geenzins makkelijk gemaakt. Daarom is het verstandig om veel gebruik te maken van de vele aanwezige shortcuts. Ten slotte kun je meedoen aan de Burning Route. Voorwaarde is echter dat je meedoet met een specifieke auto. Anders gaat de race niet door. In een race tegen de klok moet je vervolgens naar een bepaald punt in Paradise City rijden. Dit valt soms niet mee, want iedere auto stuurt anders en bovendien maakt snelheid ook een behoorlijk verschil in deze game.Naast het racen, biedt de stad je ook nog een aantal uitdagingen, door middel van Awards, maar ook middels de Trophies. Zo moet je bepaalde locaties ontdekken, maar moet je ook bepaalde opdrachten uitvoeren, zoals een Barrel Roll. Daarnaast moet je jouw auto door 120 Billboards en 400 gele poortjes rammen. Genoeg te doen dus. En dan ben je nog niet eens online geweest.

…is het nieuwe niet weerd!
Wie vooraf een beetje door de Trophies heen bladert, valt het ongetwijfeld op, dat er behoorlijk deel daarvan online te verdienen is. Sterker nog, de gehele Cagney update staat in het teken van nieuwe online uitdagingen! Online kun je aan de slag met allerlei uitdagingen, records zetten en online events zoals Road Rage, Marked Man en Stunt Run. Racen kan ook, maar ik raad je aan om daarvoor eerst wat te oefenen, want het niveau is behoorlijk pittig. Een foutje kan hierbij fataal zijn. Leuker vind ik de Challenges, zowel Timed als de Standard. Afhankelijk van de grootte van de groep waarmee je in de stad bent, kun je challenges gaan doen. Dit kan bestaan uit het verzamelen op een bepaalde plaats binnen een bepaalde tijd, het uitvoeren van een bepaalde stunt of bijvoorbeeld Power Parking. Onderin het scherm zie je in een zwarte balk informatie met wat je precies moet doen voor de opdracht. Wat echter nog onvermeld is, is het gemak waarmee je online gaat of waarmee je vrienden uitnodigt om met je te racen. Het is een kwestie van drukken op rechts via de vierpuntsdruktoets en er opent een apart menu, dat je verder ook met de rechterknop kunt bedienen.

Met de komst van de Davis-update begon er een nieuw hoofdstuk in de Burnout serie. Hiermee werden namelijk motoren geïntroduceerd in de serie. Aangezien deze wat anders sturen dan de auto’s en bovendien wat minder stabiel op de weg liggen, lijkt het me raadzaam om eerst met de auto’s aan de slag te gaan en vervolgens pas met de motoren. Voor de motoren bestaan weer aparte uitdagingen die je met vrienden of onbekenden kunt gaan spelen. In totaal zijn er bovendien bijna veertig races speciaal voor de motoren en dat is een mooie aanvulling op het toch al niet geringe aantal, dat je met de auto kunt afleggen.

To start the party or to not start the party
Als laatste nieuwe toevoeging mag natuurlijk het Party Pack niet vergeten worden. Deze uitbreiding maakt het mogelijk om offline met meerderen te spelen. Nu dacht ik dat dit zou betekenen dat je direct tegen een ander zou kunnen gaan raggen in de straten van Paradise City. Dit blijkt echter niet het geval te zijn. Tijdens een Party kies je een evenement en vervolgens selecteer je het aantal spelers. Vervolgens mag iedere speler om de beurt racen, stunten of Barrel rolls uitvoeren. Concreet betekent dat je steeds de controller moet doorgeven aan de volgende. Om dit nu echt als offline multiplayer op te vatten, gaat mij wat ver. Waar ik me ook aan stoorde, was het feit dat het hele event steeds opnieuw ingeladen moest worden. Ik had eigenlijk wel verwacht dat het een kwestie zou zijn van het inladen van een nieuwe speler, eventueel met een met de Playstation Eye gemaakte foto erbij. Ik heb dit onderdeel een middag lang met een vriend gespeeld en gaandeweg alle Trophies behaald, die niet al te lastig zijn. Daarna had ik dit onderdeel wel gezien en ben ik weer teruggegaan naar Paradise City voor de normale events.Oude minpunten versus verbeteringen
Burnout Paradise The Ultimate Box is en prachtige arcaderacer die waar biedt voor het geld. Toch zijn er wel wat minpunten te noemen. De events zijn tot het moment dat je jouw Burnout Elite License wilt scoren behoorlijk eenvoudig te noemen. Al wordt dit deels gecompenseerd door de hogere moeilijkheidsgraad bij de motoren. Daarnaast moest ik ook de aanwezigheid van de map noemen. Door de plaatsing werkt het niet echt lekker en daarnaast wil ook de aanduiding dat je linksaf of rechtsaf moet slaan niet altijd even duidelijk overkomen. Uiteindelijk zijn dit minpunten die te verwaarlozen zijn. De game speelt lekker weg en je kunt er dagen, zo niet weken, mee vooruit. Resteert mij alleen nog om even te zeggen dat The Ultimate Box als naam dan weer slecht gekozen is, omdat er nog steeds uitbreidingen verschijnen voor de game, dus helemaal compleet is de ervaring nog niet. Voor deze ondersteuning heb ik overigens veel lof, want er zijn weinig games die momenteel zo lang ondersteund worden als deze. Je kunt jezelf afvragen of je The Ultimate Box moet kopen of de gewone editie van Burnout Paradise. Daar kan ik kort over zijn. Het Party Pack is niet een geweldige aanvulling op het geheel. Dus daar hoef je het niet speciaal voor te doen, tenzij je een liefhebber van Trophies bent, want de meeste kun je met niet al te veel moeite behalen.

Deze game is gereviewed door ConAir

 

Oordeel Burnout Paradise: The Ultimate Box (PS3)

  • Graphics 90
  • Gameplay 85
  • Originality 80
  • Sound 90
  • Replay 95
  • Eindcijfer 90

Aantal keer bekeken: 11368 

Laagste 3 prijzen voor Burnout Paradise: The Ultimate Box (PS3)

21.49 32.40 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Nedgame.nl 9.8
€  18.00€ 3.49   € 21.49
Bol.com Partner 8.5
€  25.00€ 0.00   € 25.00
Lamar Games 10
€  28.95€ 3.45   € 32.40

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Valthyr
Valthyr ( 6163 ) 03-10-2009 19:55
Kortom: The ultimate box biedt weinig meerwaarde

Alles is probally al gepatcht in de regular edition, daarbij is de belangrijkste DLC in dit pakket toch gratis.
avatar van ConAir
ConAir ( 4490   2) 06-10-2009 19:59
Ja, al zijn beide versies tegenwoordig voor dezelfde prijs te vinden. Als je meer kan krijgen voor hetzelfde geld, dan zou je automatisch de versie met meer content pakken natuurlijk.
avatar van Wouter
Wouter ( 1086 ) 07-10-2009 14:21
Ik had even gewacht met het uitbrengen van deze game, want Big Surf Island zit hier niet eens in...

Maar geweldige game verder!
avatar van ConAir
ConAir ( 4490   2) 07-10-2009 20:11
Quote:
Ik had even gewacht met het uitbrengen van deze game, want Big Surf Island zit hier niet eens in...

Maar geweldige game verder!

Dat vind ik inderdaad ook een beetje een gemis.
avatar van Valthyr
Valthyr ( 6163 ) 09-10-2009 08:01
Quote:
[..]


Dat vind ik inderdaad ook een beetje een gemis.

Cops 'n' robbers mis ik ook

De titel is inderdaad heel slecht gekozen... Je hebt niet eens een bonus als in een DLC pakketje met wat toffe auto's!
Oftewel: alle interessante DLC die geld kost zit niet in the ultimate box !
avatar van ConAir
ConAir ( 4490   2) 12-10-2009 21:40
Ja, helemaal waar. Misschien dat er ooit een oplossing komt. The Extreme Ultimate Box? Of het pakket downloads tegen een scherp prijsje. En dan doel ik op alle downloads die niet in deze verzameling zitten.
avatar van ThuiSSiE
ThuiSSiE ( 192 ) 19-10-2009 22:32
Mjah..enige DLC die ik heb van deze game is Paradise Island. En die is zijn geld meer dan waard! Eigenlijk hadden ze hier een GOTY van moeten maken met alle DLC erin. Maja..ook dat is niet altijd goed