Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Call of Duty: Black Ops (PS3)
85 100 1

Review Call of Duty: Black Ops (PS3)

Na het uiteenvallen van Infinity Ward werd het succes van de Call of Duty serie volledig afhankelijk van ontwikkelingsstudioTreyarch. Eerder waren zij verantwoordelijk voor Call of Duty: World at War en Call of Duty 3. Dit waren zeker geen verkeerde games, maar deze konden qua populariteit nooit tippen aan Modern Warfare 1 & 2. Aangezien Treyarch voor dit spel twee jaar de tijd heeft gehad, ben ik ook benieuwd in welke mate ze de verwachtingen waar kunnen maken.

Ik vroeg een aantal redactieleden om hun meningen, omdat ik in de veronderstelling was dat iedereen nu wel zo gaan overstappen naar de nieuwe Call of Duty. Niets bleek minder waar, toen ik de reactie van Jeroen Knop (PinkPirateBunny) mocht ontvangen.

In het drukke najaar zullen gamers uit vele titels moeten kiezen. Ik heb gekozen om Black Ops even aan mij voorbij te laten gaan ten faveure van de andere najaarstoppers. Zodoende zal ik nog vertoeven in Modern Warfare 2, waar ik sinds de komst van Black Ops wat veranderingen op heb gemerkt. Zo is het sinds 9 november natuurlijk rustiger op de servers, maar dit lijkt er voor te hebben gezorgd dat veel valsspelers zijn geëmigreerd naar de Black Ops servers. De afgelopen dagen heb ik niets raars en onverklaarbaars opgemerkt in de potjes die ik speelde. Een groot voordeel hiervan is dat het minder frustratie oplevert en dat ik veel vaker potjes win. Tja, als je wint is het altijd leuker, maar waar ik voorheen nog wel eens meende te verliezen doordat anderen buitengewone krachten leken te hebben, is het spel nu beter gebalanceerd. Sinds tijden speel ik ook weer Free for All, een modus die een paar maanden terug nog geregeerd werd door valsspelend en glitchend gespuis. Ik moet toegeven dat het moeilijk is om achter te blijven met Modern Warfare als je gehele friendlist Black Ops speelt en er toffe filmpjes gepost worden. Maar ja, ik vind Modern Warfare 2 nu een beter spel dan tijden geleden, dus daar wil ik nog even van genieten.Vietnam, Rolling Stones en wreedheden
Het spel speelt zich af in de tijd van de Koude Oorlog. Dit tijdperk kenmerkt zich door de gespannen verhouding tussen de Verenigde Staten en de Sovjet-Unie, die er destijds gelukkig meer een technologische strijd van hebben gemaakt dan dat er daadwerkelijk oorlogen werden gevoerd. Kenmerkende landen, personages en gebeurtenissen passeren hierbij de revue. Jij speelt Mason, een Amerikaanse soldaat die gevangen zit en ondervraagd wordt naar aanleiding van eerdere gebeurtenissen. Wie jou ondervraagt en wat de reden daarachter is, zal door jullie zelf ontdekt mogen worden. Ondertussen wordt Mason gedwongen te vertellen over het verloop van zijn speciale missies door de jaren heen, die hem onder meer in Cuba, Vietnam en Rusland hebben gebracht. Snelle wisseling van locaties is iets wat we vaker in de Call of Duty serie hebben gezien en het biedt de ontwikkelaar de ruimte om ons telkens weer te verrassen. Het geeft bovendien een waarheidsgetrouw beeld van het werk van soldaten, die overal ter wereld operaties uitvoeren.

Het verhaal wordt fraai uit de doeken gedaan en gaat gepaard met een vaart en actie die me doet denken aan een product afkomstig uit Hollywood. Verder wordt de game ondersteund met een prima soundtrack, wat mijns inziens het best tot uitdrukking kwam toen ik in Vietnam aanbelandde. Terwijl ik continu aan Paint it Black van The Rolling Stones moest denken, startte ineens de muziek en kwamen inderdaad The Rolling Stones voorbij, zij het met een ander nummer.

Er is overigens altijd een verschil geweest tussen de spellen afkomstig van Treyarch en Infinity Ward en dat is aanwezigheid van gruwelijkheden, die het 18+ label geheel rechtvaardigen. Een hoofd dat in slowmotion uiteenspat of het doorsnijden van de keel van een vijand zijn maar enkele voorbeelden die aan bod komen.Het verhaal van de singleplayer stak goed in elkaar, al kon ik het niet heel origineel noemen. Toch stoorde ik me sterk aan de matige AI van mijn medestanders, die soms gewoonweg niet meewerkte. Bovendien liepen mijn kameraden me soms voor de voeten door bijvoorbeeld in de deuropening of midden in de vuurlinie te blijven staan. Soms kampte het spel ineens met spelverstorende bugs waar een restart de enige oplossing voor was. Ook waren de routes in ieder level lang niet altijd even duidelijk aangegeven. Hoewel het geen grote fouten zijn, bleven ze voor mij wel storend en deden ze afbreuk aan de verder prima ervaring.

Ollie1981 legde de nadruk weer op andere kwaliteiten van het spel en speelde het spel op Veteran:

De singleplayer zit prima in elkaar. Ik vind het wel een nadeel dat de game op Veteran soms gewoon oneerlijk is. Vijanden die blijven spawnen tenzij je naar het volgende checkpoint rent vind ik echt een compleet verouderde aanpak. Afgezien daarvan ben ik behoorlijk onder de indruk van de missies die ik gespeeld heb. Ook de voice-cast is erg indrukwekkend. Sam Worthington (Jake Sully uit Avatar en Marcus uit Terminator: Salvation) is heel goed gekozen voor de hoofdrol. Leuke toevoegingen vind ik daarnaast de Zombie-mode en de minigames die je vrij kunt spelen in het hoofdmenu. Vooral Dead Ops Arcade heb ik al een behoorlijke tijd gespeeld.

Call of Duty Points
Zeg nu zelf: Wie koopt Call of Duty: Black Ops serieus voor de singleplayer? 99% van de spelers waarschijnlijk niet en zij zullen zich dan ook vol overgave storten op de multiplayer. Wie niet direct online wil zonder kennis of kunde, kan het beste even offline oefenen om zo wat inzicht in de mappen te krijgen. Het niveau van de spelers online zal desalniettemin pittig blijven voor de nieuwkomers, maar geduld is een schone zaak en oefening baart dan ook zeker kunst.

Nieuw in de online modes is het verzamelen van punten. Met deze punten zullen spelers voortaan hun arsenaal vrij moeten spelen in plaats van door het bereiken van een hoger level. Onder deze wapens bevindt zich ook een radiografisch bestuurbare wagen die als rijdende bom ingeschakeld kan worden, waardoor campers genoodzaakt zullen zijn een andere bezigheid te zoeken. Op een vaste locatie zul je namelijk steevast de sigaar zijn. Een functionaliteit die daarbij wellicht van dienst kan zijn, is de ‘Wager Mode’. Hierbij kunnen spelers punten inzetten om zo hun puntentotaal exponentieel te laten groeien. Echter, weet je niet de top van het klassement te bereiken, dan zul je de punten in één klap kwijt zijn. Hiermee krijgt het spel meteen een extra impuls, die zeker bij de meer ervaren spelers in de smaak kan vallen. Daar ligt overigens wel meteen een gevaar, wat benadrukt wordt door Ollie1981:

Het is duidelijk dat het geen gemakkelijke game is om als nieuweling mee aan de slag te gaan. Vooral de manier waarop spelers vaak achter de vijanden spawnen voorkomt een zekere mate van tactiek. De keuze van Treyarch is begrijpelijk, maar het lijkt nu echt zo'n run and gun shooter te worden. Ook het aantal mogelijkheden voor het aanpassen van je personage vind ik wat tegenvallen. Bij het feit dat je nu bijvoorbeeld COD-points hebt om voorwerpen te kopen heb ik ook zo mijn twijfels. De potjes gaan zo ontzettend snel, dat ik me niet kan voorstellen dat ik dit echt maanden achter elkaar ga spelen.Ook de zombies zijn terug van weggeweest, want zombies zijn hot! Na games als Left 4 Dead, Killing Floor en Burn Zombie Burn zien we steeds vaker dat zombies toegevoegd worden aan bestaande games. Zagen we dit in het verleden enkel bij een spel als Call of Duty: World at War, dan moeten we nu constateren dat ook de cowboys en cowgirls in Red Dead Redemption lastig gevallen door de invasie van ondoden. In Call of Duty: Black Ops kun je samen met andere spelers je in online levels begeven, die binnen de kortste keren overspoeld zullen worden door hordes ondoden, waarbij het zaak is om zo lang mogelijk stand te houden. Overigens is de Zombie Mode in dit deel ook offline te spelen. Ik denk dat Black Ops voldoende vernieuwende ingrediënten bevat om de nieuwe leider van de online First Person Shooter communities te worden. De tijd zal moeten uitwijzen hoe de game zich verhoudt tot zijn oudere broertjes, maar vooralsnog heeft uitgever Activision wederom goud in handen!

Area clear!
De singleplayer laat zich het beste omschrijven als een thriller met de vaart van een rollercoaster. Ondanks dat ik me er prima mee vermaakt heb, vind ik het jammer dat de AI af en toe totaal niet wilde meewerken. De multiplayer voelt daarentegen vertrouwd en tevens verfrissend aan door de komst van de ‘Wager Mode’. Met zekerheid durf ik dan ook te zeggen dat dit de online hit van het moment is die iedereen gespeeld moet hebben!

Deze game is gereviewed door ConAir

 

Oordeel Call of Duty: Black Ops (PS3)

  • Graphics 80
  • Gameplay 85
  • Originality 70
  • Sound 90
  • Replay 90
  • Eindcijfer 85

Aantal keer bekeken: 13095 

Laagste prijzen voor Call of Duty: Black Ops (PS3)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Valthyr
Valthyr ( 6163 ) 17-11-2010 22:58
"Met zekerheid durf ik dan ook te zeggen dat dit de online hit van het moment is die iedereen gespeeld moet hebben!"

Toch niet alleen omdat het Call of Duty is? Ik heb mijn portie Call of Duty nu wel gehad denk ik zo.
Ik ben begonnen met de singleplayer van Call of Duty. Die voelde natuurlijk nèt wat anders dan CoD4 en MW2. Maar het voelde toch verassend goed op z'n eigen manier. Daarna was ik enthousiast voor de multiplayer, al maanden lang. Dus ik begin, en... Het bevalt me niet. Ik heb nu +- 14 uur op de teller, en ik vind het wel OK. Het heeft voor mij niet die verslavingsfactor. Al ga ik het vast leuk vinden om zo nu en dan wat te spelen.

Nou ja, jammer maar helaas.

Edit:
Oh, sorry. Nu doe ik weer moeilijk Review was goed, ook fijn om te zien dat er een mening van anderen vooraf de review wordt weergegeven.
avatar van Maxap
Maxap ( 636 ) 17-11-2010 23:21
Goede review! Bedankt!
avatar van Nurie
Nurie ( 968 ) 18-11-2010 01:33
zo. ik had alleen zombies op PC gezien, op console ziet het er lelijk uit zeg
avatar van Aapinator
Aapinator ( 1562 ) 18-11-2010 09:01
Nogal jammer dat je weer Russen moet schieten. Ik snap echt niet waarom elk CoD spel óf Russen schieten is óf Nazi's schieten. En als er eens een spel uitkomt waarin je als taliban mag spelen staat gelijk het hele land op z'n kop. Goede review, spel is niet zo
avatar van Valthyr
Valthyr ( 6163 ) 18-11-2010 12:09
Quote:
Nogal jammer dat je weer Russen moet schieten. Ik snap echt niet waarom elk CoD spel óf Russen schieten is óf Nazi's schieten. En als er eens een spel uitkomt waarin je als taliban mag spelen staat gelijk het hele land op z'n kop. Goede review, spel is niet zo

Ging niet om de Taliban hoor. Ging erom dat je ALS Taliban kon spelen. Dus, in feite is dat nog 10x hypocrieter.

Maar ja, Russen als nieuwe Nazi's in games. Lullig voor de Russen. Maar om eerlijk te zijn, volgens mij boterd het nog altijd niet helemaal lekker tussen de USA en Rusland. Ach, de USA heeft met meer landen mot :')

Maar een paar jaar terug viel Rusland nog een land binnen? Remember? Daarnaast hebben ze wel een soort democratie, en is Putin niet meer de leider. Het schijnt dat Putin de touwtjes nog altijd in handen heeft. Een schijndemocratie.
Daarnaast helpt Rusland Iran toch met die kerncentrale? En Iran lijkt op een heilige oorlog uit te zijn gezien het feit dat de leider van Iran een bondgenootschap met de Paus aan zou willen gaan om de ongelovigen te bestrijden.


Ach ja, Russen als nieuwe vijand blijft lullig, maar je moet iemand afknallen :0! Daarbij is het in een setting als de Koude Oorlog niet heel gek of zo.
Wel mooi dat je in de Multiplayer flink wraak kan nemen, toch ?

P.S.

In CoD1, CoD2 en CoD WaW zijn de Russen de good guys (sortof). In CoD4 zijn er Russen die je helpen. Alleen de ultranationalistische Russen zijn uit op Oorlog, zelfde geld een beetje in MW2. Overigens knal je in MW2 ook een boel Amerikanen neer.
avatar van Bjornpol
Bjornpol ( 76 ) 18-11-2010 18:55
Ik zeg Reznov
avatar van LaurensH
LaurensH ( 211 ) 18-11-2010 21:33
leuke review!
ik ga hem denk ik wel kopen, maar ik wacht nog even tot ik wat meer tijd heb, kerstvakantie ofzo
avatar van ConAir
ConAir ( 4490   2) 20-11-2010 15:50
Quote:
Ik zeg Reznov
hehe.

Bedankt voor de reacties.

@Aapinator: Ik denk dat dit gewoon historisch te verklaren is vanuit de setting van het spel.

Het is misschien wel meer aansprekend om fictieve facties te nemen, maar dat komt misschien nog in een ander deel. Het probleem is dat je het dan geen historische lading mee kan geven.

@Valthyr: Bewust heb ik de mening van andere redacteuren gevraagd. Juist omdat dit een titel is waar zozeer naar gekeken wordt en waar velen tevreden zullen zijn, zullen er altijd mensen zijn die het minder goed bevalt.
avatar van Bramhoog
Bramhoog ( 191 ) 21-11-2010 16:37
ik heb hem nu een weekje,
en hij is zoals elke cod verslavend !
avatar van Doomsdayman
Doomsdayman ( 2502 ) 23-11-2010 20:03
Quote:
[..]


Ging niet om de Taliban hoor. Ging erom dat je ALS Taliban kon spelen. Dus, in feite is dat nog 10x hypocrieter.

Maar ja, Russen als nieuwe Nazi's in games. Lullig voor de Russen. Maar om eerlijk te zijn, volgens mij boterd het nog altijd niet helemaal lekker tussen de USA en Rusland. Ach, de USA heeft met meer landen mot :')

Maar een paar jaar terug viel Rusland nog een land binnen? Remember? Daarnaast hebben ze wel een soort democratie, en is Putin niet meer de leider. Het schijnt dat Putin de touwtjes nog altijd in handen heeft. Een schijndemocratie.
Daarnaast helpt Rusland Iran toch met die kerncentrale? En Iran lijkt op een heilige oorlog uit te zijn gezien het feit dat de leider van Iran een bondgenootschap met de Paus aan zou willen gaan om de ongelovigen te bestrijden.


Ach ja, Russen als nieuwe vijand blijft lullig, maar je moet iemand afknallen :0! Daarbij is het in een setting als de Koude Oorlog niet heel gek of zo.
Wel mooi dat je in de Multiplayer flink wraak kan nemen, toch ?

P.S.

In CoD1, CoD2 en CoD WaW zijn de Russen de good guys (sortof). In CoD4 zijn er Russen die je helpen. Alleen de ultranationalistische Russen zijn uit op Oorlog, zelfde geld een beetje in MW2. Overigens knal je in MW2 ook een boel Amerikanen neer.
Aliens XD

Ok echt mijn mening

SP: Vet gaaf alleen die Infinite spawn is irritant.
Zombie mode echt gaaf. Hoop dat er meer map packs voor komt (en goedkope).

MP: Alleen die wager matches zijn echt fun een soort counter strike achtige mod.
Vind de wapens niks. Killstreaks echt lame (Attack dogs 11 kills WTF je hebt in WAW na 6 of zo al attack dogs) dus voor mij gaat beste COD MP naar MW2.

Main Menu (ja dat is ook onderdeel van dit spel):
Echt leuk dat je kon ontsnappen van die stoel en dat je Zork: The great underground kan spelen (Ge sproken over nostalgisch).
Kort tom echt leuk.

O ja Trophy's/Achievments zijn best wel makelijk.

Ik geef het een 8,5.

Edit: Review is top sorry voor de laate compliment.