Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Dead or Alive 5: Last Round (PS4)
70 100 1

Review Dead or Alive 5: Last Round (PS4)


Vraag aan de gemiddelde gamer wat zijn of haar eerste gedachte is bij de Dead or Alive-serie en je zult horen: “Is dat niet die game met die schuddende lichaamsdelen?”
Dat klopt ook zeker, want hier is natuurlijk ooit bewust voor gekozen als een schreeuw om aandacht in het oerwoud van alle vechtgames. Maar behalve dit opvallende aspect, staat Dead or Alive (DOA) ook al jaren garant voor het leveren van zeer toegankelijke kwalitatieve vechtgames. Je kunt als beginner door simpelweg te ‘button bashen’ namelijk al een heel eind komen, al zal je het uiteindelijk toch altijd afleggen tegen een speler die een karakter helemaal heeft leren te beheersen. In 2012 zag DOA 5 al het licht en nu, drie jaar later, vond ontwikkelaar Team Ninja het tijd om met een ultieme uitbreiding ook de next-gen consoles aan te doen. Levert deze derde update van DOA 5, genaamd Last Round, ook de ultieme DOA-beleving?


Plastische upgrade?
Het minste dat je mag verwachten van een upgrade naar de next-gen consoles zou toch wel op grafisch gebied mogen zijn. DOA 5 zag er immers al prima uit op de Xbox 360 en PS3, en met de belofte dat de game op 1080p en in 60fps zou gaan draaien mag je toch heel wat verwachten. Laat ik je hiermee gelijk uit de droom helpen, want ook al zien de karakters er iets beter uit, zien we zweetdruppels en vuil verschijnen en beweegt alles (ja echt alles) nog wat soepeler heen en weer; echt heel erg imponerend is het niet. Sterker nog, Team Ninja laat behoorlijke steken vallen als je verder kijkt dan de karakters zelf. De arena’s zien er helemaal niet zo geweldig uit en de cutscènes tijdens het altijd flinterdunne verhaal ogen ook zeer matig. Het is gewoon alsof de game een ietwat goedkope, matige plastische chirurg heeft bezocht. Gezien het bekende handelsmerk van de game, is dit misschien wel de beste vergelijking die je kunt maken.

Rock, paper, scissors
Tot nog toe klinkt alles misschien lichtelijk negatief, maar uiteindelijk valt of staat een vechtgame natuurlijk vooral op het gebied van de gameplay. En laat die nou net, zoals in alle delen van DOA, weer prima in elkaar steken. Het vechtsysteem in de DOA-serie is al sinds jaar en dag simpel, maar tegelijkertijd erg slim uitgedacht. De aanvallende moves, slaan of schoppen, verslaan grepen, terwijl grepen op hun beurt winnen van counters en zijn counters vervolgens weer sterker dan de aanvallende moves. Daarmee heb je een soort driehoeksysteem dat redelijk eenvoudig aan te leren is, en waarmee je zonder al te ingewikkelde knoppencombinaties al zeer snel heel erg leuke potjes kunt spelen. Voor de speler die zich nog wat meer wil verdiepen in een karakter is er bovendien een prima tutorial aanwezig, waarbij je langzaam van de beginnende bewegingen naar de ingewikkelde combinaties wordt meegenomen. Speel je nou de Story Mode (verwacht geen Oscar-winnend verhaal), een Single of Tag Match op de bank tegen een vriend of de computer, of beproef je je geluk online: de gameplay zorgt ervoor dat iedere match weer spectaculaire gevechten oplevert.


Last Round

Met de benaming Last Round verwacht je eigenlijk een ultieme upgrade van de oorspronkelijke DOA 5 en zijn eerdere updates. Wat dat betreft worden we bediend door de toevoeging van een tweetal karakters en arena’s. Zo kunnen we naast de 32 speelbare vechters aan de slag met Raidou, de schurk uit het eerste deel van DOA in cyborg-gedaante, en met Honoka, een schoolmeisje dat op achttienjarige leeftijd al heel wat ‘talenten’ bezit. Verder kan er gevochten worden in de ‘nieuwe’ arena’s Crimson en The Danger Zone, wat eigenlijk heruitgaven zijn van arena’s uit vorige delen van DOA. Ook is er natuurlijk weer gesleuteld aan de balans tussen de vechters en zijn er weer vele kostuums toegevoegd, zodat je de dames nog schaarsgekleder kan doen rondhuppelen.

Vreemd is echter het feit dat er kort na de lancering van Last Round alweer DLC in de planning staat. Dat maakt de betekenis van de toevoeging Last Round toch wel behoorlijk dubieus.

Waar voor je geld?
Als je Dead or Alive 5 of één van zijn eerdere updates al in huis hebt, is er eigenlijk weinig reden om DOA 5 Last Round ook nog eens aan te schaffen. De game ziet er niet bijster veel mooier uit op de next-gen consoles en de benaming Last Round blijkt ook nog eens een dubieuze te zijn. Voor de gamers die geen DOA 5 in huis hebben of die gewoon van een fijne vechtgame houden, is DOA 5 Last Round zeker aan te raden. De vele content en de lage opstapdrempel zorgen ervoor dat er maar weinig vrienden zullen zijn die niet te porren zijn voor een paar snelle potjes, terwijl je zelf de karakters door veel te oefenen leert kennen. Dus bezit je een Xbox One of PS4 en ben je op zoek naar een lekkere vechtgame, dan is DOA 5 Last Round zeker een aanschaf waard.

Deze review is geschreven door Frido van der Wal

 

Oordeel Dead or Alive 5: Last Round (PS4)

  • Graphics 65
  • Gameplay 80
  • Originality 65
  • Sound 70
  • Replay 85
  • Eindcijfer 70

Aantal keer bekeken: 7456 

Laagste prijzen voor Dead or Alive 5: Last Round (PS4)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Linguist
Linguist ( 5808 ) 02-03-2015 20:53
Erg scherpe review Frido, het was mij een genot om deze te lezen. Ik kan me vinden in vrijwel alle genoemde argumenten.

Soms vraag ik me wel af: konden ze alle extra content niet gewoon beschikbaar stellen als DLC, als dat tegenwoordig toch dé hete methode is om content uit te breiden ? Biedt Last Round nou zoveel meer om er een heel standalone fysieke titel van te maken ? Ik weet zelf namelijk ook niet meer helemaal of ik deze gewoon moet halen of niet, aangezien ik de originele titel ook nog hier heb liggen maar nog geen DLC ervoor heb gedownload. Het feit dat dit de eerste DOA op de PS4 is, zal me waarschijnlijk wel over de streep trekken.
avatar van Bonecrusher
Bonecrusher ( 3264   5) 02-03-2015 21:19
Je kan natuurlijk ook om te beginnen eerst even de gratis versie, core fighters, downloaden, met vier (momenteel zelfs tijdelijk 6) gratis characters. Genoeg inhoud voor een paar een rondjes plezier tegen je vrienden op de bank na een avondje stappen of na school of gewoon online en helemaal gratis (PS4) En voor 3,99 koop je dan je favo character waarmee je online helemaal los gaat. Screw de story mode maar, die was nooit bijzonder voor DOA.. Dan heb je dus met core fighters en 3,99 een online fighter in huis
avatar van Typhoon20
Typhoon20 ( 580 ) 02-03-2015 23:22
DOA (en NG) is niet meer hetzelfde sinds t vertrek van Itagaki.
Wat een grote fout zeg dat ze hem weggejaagd hebben.
avatar van Noisedev
Noisedev ( 7 ) 03-03-2015 03:36
Ik heb nooit de vorige versies van DoA gespeeld, alleen 5:U. Maar ik ben het eens met Ninja Gaiden. The eerste port van Black naar PS3 was nog redelijk goed maar sinds Sigma 2 is het zwaar achteruit gegaan. Ninja Gaiden 3 was een ramp en zelfs Razor's Edge kon niet het spel fixen.

Leuk en aardig dat ze het spel opnieuw uitbrengen, ze hebben geprobeerd een stuk stront te versieren met glitters maar het blijft een strinkende hoop stront.

DoA5:U was redelijk maar vergeleken met andere fighting games vond ik het niet echt geweldig. Als iemand echt een fighting game voor de PS4 wil kun je altijd Guilty Gear kopen. Alhoewel, dit heeft een gratis core variant. Altijd nog het proberen waard.
avatar van Aidenpierce
Aidenpierce ( 42 ) 03-03-2015 07:06
Tekken is better
avatar van Linguist
Linguist ( 5808 ) 03-03-2015 07:08
Quote:
Tekken is better
Erg constructief. Argumenten ?
avatar van Mr. Cheapo!
Mr. Cheapo! ( 7446 ) 03-03-2015 07:16
Uitstekend geschreven review doet mij weer verlangen naar die goeie ouwe tijd van het eerste deel DOA die ik helemaal grijs op mijn PS heb gespeeld! ;-D
avatar van Hayabusa
Hayabusa ( 333 ) 04-03-2015 12:36
Quote:
Tekken is better

LOL fanboy thingies
avatar van XanaduNL
XanaduNL ( 1910 ) 04-03-2015 15:01
Jammer dat DOA5 zoveel van die lelijke binnen levels heeft.
DOA4 had lekker veel mooi buiten levels.
avatar van Asuracry
Asuracry ( 1904 ) 08-03-2015 11:00
Ik zou zelf voor street fighter ultra gaan i.p.v. deze Als is het maar voor de grotere player-base