Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Dr. Kawashima's Brain Training (Switch)
40 100 1

Review Dr. Kawashima's Brain Training (Switch)Brain Training ken ik vooral van de Wii-game Big Brain Academy. Welke hersenleeftijd ik had zou ik echt niet meer weten, ik speelde namelijk bijna alleen de toegankelijke multiplayer-modus met mijn niet-gamende vriendin. Wat hebben we een lol gehad met die mini-games. Weet Dr. Kawashima’s Brain Training, de nieuwste telg in de vooral op Nintendo’s handhelds verschenen serie, net zo te amuseren?

Ander beestje
Al snel kom ik erachter dat de vergelijking met Big Brain niet op gaat. Dr. Kawashima’s Brain Training (DKBT) is best serieus. Naast het olijke hoofd van Dr. Kawashima zelf gebeurt er niet veel in de game. Het meeste is in zwart-wit uitgevoerd, waarschijnlijk om je zo min mogelijk af te leiden. Daarnaast is er minimale muziek, met stilte tijdens de meeste oefeningen. Wat me vooral verbaasde, is dat een groot deel van de hersentrainingen is afgesloten wanneer je net begint. Er zijn welgeteld drie mini-games om mee te beginnen. De volgende dag kwam er nog eentje beschikbaar en enkele dagen later weer een. Twee weken verder heb ik nog steeds niet alle games vrijgespeeld.

 

Dr. Kawashima leeft in ieder geval met je mee!

Oude man in jong jasje

Veel van de mini-games draaien om cijfers: Sudoku, 25 sommen oplossen, 25 cijfers onthouden, het hoogste cijfer zo snel mogelijk herkennen…Ik ben meer een man van de lettertjes, zoals je misschien wel verwacht van iemand die recensies schrijft. De eerste dagen was mijn hersenscore dan ook abominabel slecht: ik bleek een oude man in een jong jasje te zijn. Ik had geen controle over mijn bewegingen, had een kortetermijngeheugen vergelijkbaar met een bamischijf en mijn analyserend vermogen kon er nog net mee door voor een gepensioneerde.
Na drie dagen bejaard zijn, gebeurde er iets vreemds: ik kreeg heel andere mini-games. Ineens was ik een jonge god van 28! Met mini-games die ik voor het eerst speelde. Het bleek dat ik door te kiezen dat mijn rechter joy-con niet beschikbaar was, heel andere tests voorgeschoteld kreeg. Of die nou gebruik maakten van de joy-conspecifieke functies of niet. Sindsdien wissel ik mijn keuze af en hoewel het verschil kleiner is geworden, valt dit toch wel op.

 

Sommige letters worden maar moeilijk herkend, helemaal wanneer
die geen onderdeel zijn van de oplossing.

Touch en camera

Er valt meer op aan DKBT. In goede en slechte zin. Zoals we inmiddels gewend zijn van Nintendo wordt ook in DKBT inventief gebruik gemaakt van de joy-cons. Deze keer vooral door het gebruik van de infraroodcamera. Het pikt een verrassend accuraat beeld op van je hand, door de warmte in beeld te brengen. Zo kun je tellen met je vingers en steen-papier-schaar spelen. Dit werkt perfect en als ik niet zo slecht zou zijn in steen-papier-schaar zou ik dit heel tof vinden. Wat ook goed werkt is de manier waarop je het grootste gedeelte van de game speelt: met de Switch verticaal in de hand. Het houdt lekker vast en geeft een overzichtelijk beeld. Minder tof is de cijferherkenning in DKBT.

Voor het gros van de mini-games maakt DKBT gebruik van het touchscreen. De stylus die je bij de fysieke game meegeleverd krijgt vind ik echt top. Hij voelt lekker in de hand en op het scherm. Jammer is dat de game erop staat dat je cijfers en letters altijd moet opschrijven met de stylus, in plaats van er bijvoorbeeld een te selecteren uit een rijtje. Het gebeurt zooooo vaak dat ik afsteven op een hoogste score om ‘m bij één van de laatste sommetjes aan diggelen te zien gaan. Puur omdat DKBT niet herkent hoe ik bijvoorbeeld 35 schrijf. En schrijf je een zeven van onder naar boven? Pech! Schrijf je een vier in twee stroken? Pech, hij is al als een één geregistreerd. Maar de meeste moeite heeft de game met mijn vijven. Het is echt iedere keer weer spannend. En dat is erg frustrerend in een game waarbij alles draait om de snelste tijd en zo min mogelijk fouten maken.

 

Op de kalender kun je afstempelen wat je hebt gedaan. Zie mijn poging op een Budgie-stempel.

Vier hersenhelften trainen

DWBT is ook met twee spelers te spelen. Verwacht alleen geen avondvullend programma. Er staan namelijk slechts drie games tot je beschikking. Twee daarvan draaien om tellen en in de ander imiteer je vlagbewegingen. Misschien hebben we de games niet vaak genoeg gespeeld, maar ze waren alle drie nogal basaal. Wanneer het uitdagend begon te worden, bijvoorbeeld met twintig vogels of meer vlagbewegingen, waren ze afgelopen.
De telspellen werken door de Zr- of Zl-knop zo vaak in te drukken als er blokjes of vogels te zien zijn. Leuk bedacht en handig wanneer het werkt, maar er was menig frustrerend moment waarop een druk op de knop niet werd geregistreerd. Nog erger was dit bij de vlaggengame, waar met name de basispositie bijna nooit soepel registreerde. Op dit punt kan DWBT zich niet bepaald meten met Big Brain Academy, waar we vele uren lol mee hebben gehad en nog aardig wat variatie in zat.

 

Er zit een soort Dr. Mario lite in de game. Het voelt alleen helemaal niet lekker om te spelen.

Werkt het ook echt?

Laatst zag ik op TV dat onze hersenen, naarmate we ouder worden, minder prikkels kunnen verwerken. Dat geldt voor iedereen. Dr. Kawashima beweert dat die prikkelverwerking te trainen valt, door je prefrontale cortex te activeren. Nu kan ik me vergissen, maar ik heb werkelijk het idee dat het spelen van DKBT me scherper maakt. Puur omdat ik in het dagelijks leven geen sommetjes meer maak, 25 getallen uit mijn hoofd wil leren of probeer te onthouden welke afbeelding ik zojuist heb gezien. En dat allemaal zo snel mogelijk natuurlijk.
Door jezelf zo uit te dagen, geloof ik werkelijk dat je enige winst kan boeken in het aanscherpen van je hersenen. Het helpt ook dat Dr. Kawashimas guitige hoofd regelmatig dit soort beweringen doet, altijd met de correcte bronvermelding van wetenschappelijk onderzoek erbij. Als ik nu ook nog minder typefouten zou maken bij het opstellen van mijn Whatsapp-berichtjes, zou ik die Dr. Kawashima eeuwig dankbaar zijn.

 

Slimme koop?
DKBT is een lastige game om aan te raden. Aan de ene kant vind ik de manier waarop de stylus en joy-con worden gebruikt heel cool. Aan de andere kant werkt het te vaak niet goed genoeg. Aan de ene kant vind ik de mini-games uitdagend en laten ze me dingen doen die ik anders niet zou doen. Aan de andere kant kun je je afvragen of je die dingen eigenlijk wel wil doen en zo ja, of je er dan niet wat meer variatie in zou willen. Uiteindelijk is DKBT een vrij beperkte game en vooral een erg goeie Sudoku-simulator. Jammer, want de basis is goed. Voor mij is het wachten op een volgende uitgave met meer mini-games en een multiplayer-modus waar je langer dan een kwartier zoet mee bent.
 

 Deze review is geschreven door Chris van Breda.
 

 

Aantal keer bekeken: 6220 

Laagste prijzen voor Dr. Kawashima's Brain Training (Switch)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 38974   66) 23-01-2020 23:28
Ik speelde het voornamelijk voor de Sudoku op de DS. En die zijn gratis te krijgen op internet.
avatar van Misterdoa1983
Misterdoa1983 ( 8260   3) 24-01-2020 08:48
Is die stylus anders dan de Mario maker 2 stylus? Die is best slecht namelijk.
avatar van Enlighted17
Enlighted17 ( 2541   10) 24-01-2020 09:06
Wow, ik heb echt een totaal andere ervaring. Bij mij werkt het schrijven van de cijfers bijna altijd goed, wel heb ik geleerd dat ik niet te haastig moet zijn. Als je dat wel doet maak je sneller een fout en dat kost je straf tijd.

2 Sterren vind ik persoonlijk ook echt veel te laag, voor een game die voor 34 euro te vinden is, waarbij je een stylus krijgt die normaal ook 8 euro kost.

Hoewel ik begrijp dat een score erg persoonlijk kan zijn, ben ik wel benieuwd hoe de 2 sterren zijn samengesteld.
avatar van Klijn4
Klijn4 ( 515 ) 24-01-2020 09:31
Dit is by far de aller aller slechtste review die ik ooit heb meegemaakt op deze site. Hoe kan dit?
avatar van Misterdoa1983
Misterdoa1983 ( 8260   3) 24-01-2020 10:17
Quote:
Dit is by far de aller aller slechtste review die ik ooit heb meegemaakt op deze site. Hoe kan dit?

Dit is by far de aller aller slechtst onderbouwde reactie die ik ooit heb meegemaakt op deze site. Hoe kan dit?
avatar van Pep5
Pep5 ( 557   3) 24-01-2020 11:09
Quote:
ik heb werkelijk het idee dat het spelen van DKBT me scherper maakt. [...] Door jezelf zo uit te dagen, geloof ik werkelijk dat je enige winst kan boeken in het aanscherpen van je hersenen.

2 sterren


bruh
avatar van Klijn4
Klijn4 ( 515 ) 24-01-2020 13:50
Quote:
[..]


Dit is by far de aller aller slechtst onderbouwde reactie die ik ooit heb meegemaakt op deze site. Hoe kan dit?

Dit is by far de aller aller slechtst onderbouwde reactie op mijn reactie die ik ooit heb meegemaakt op deze site. Hoe kan dit?
avatar van DrBukkake
DrBukkake ( 336 ) 24-01-2020 14:34
Quote:
[..]


Dit is by far de aller aller slechtst onderbouwde reactie op mijn reactie die ik ooit heb meegemaakt op deze site. Hoe kan dit?

Dit is by far de aller aller slechtst onderbouwde quote die ik ooit heb meegemaakt op deze site. Hoe kan dit?
avatar van Pichu
Pichu ( 158 ) 24-01-2020 15:01
Ik vind het een leuke game, maar soms wel frustrerend wanneer mijn handschrift niet wordt herkend. Ik schrijf vrij netjes en duidelijk, toch heeft de game vrij veel moeite mijn met 5en (die ik maar meer als S ben gaan schrijven, helpt lichtelijk) en m'n 8en. Vooral met de minigame waarbij je cijfers moet onthouden gaat het mis, omdat hij in een split-second je input fout of goed rekent. Vaak genoeg gehad dat ik het goede antwoord schreef, deze verkeerd werd geregistreerd en direct fout werd gerekend... Schiet niet op met de resultaten zo.

Toch heb ik me er tot nu toe elke dag sinds aankoop mee vermaakt.
avatar van LucasV9991
LucasV9991 ( 645   16) 24-01-2020 21:48
Ik kan me totaal niet vinden in deze review. Bijzonder lage score.