Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
F1 2012 (Xbox360)
85 100 1

Review F1 2012 (Xbox360)


Verbrand rubber, overstuur, onderstuur, apex, DRS, KERS….de echte raceliefhebbers begrijpen natuurlijk meteen waar ik het over heb; er ligt weer een nieuwe Formule 1 game in de winkels!

Net als bij veel sportgames is de trend van het jaarlijks uitbrengen van een nieuwe versie, ook bij de koningsklasse van de racegames doorgevoerd. Misschien was ik daarom van tevoren iets minder enthousiast dan gewoonlijk om met F1 2012 aan de slag te gaan. Dat mijn enthousiasme binnen de kortste keren weer aangewakkerd werd, zegt eigenlijk genoeg over de kwaliteit van deze nieuwe Formule 1 game. F1 2012 weet zijn voorganger op racegebied namelijk weer te overtreffen, waardoor je letterlijk rondenlang op het puntje van je stoel blijft zitten om die kostbare WK-punten binnen te slepen.

Racing Rookie?
Het grote probleem van een F1 game zal voor velen de moeilijkheidsgraad zijn. Racen in de Formule 1 vergt een enorm concentratievermogen met een misschien nog wel grotere leercurve. Je moet een circuit bocht voor bocht leren kennen om kampioenen als Schumacher, Hamilton, Button, Vettel, Alonso en Räikkönen te snel af te zijn. Gelukkig snapt ontwikkelaar Codemasters dit ook en heeft daarom voor zijwieltjes gezorgd in de vorm van de ‘Young Driver Test’. Hier leer je in 11 verschillende test programma’s de belangrijkste basiszaken die je als hedendaagse racecoureur nodig zult hebben. Mocht je daarna nog niet het vertrouwen hebben gevonden om je carrière te beginnen, dan kun je eerst prima terecht op de ‘Proving Grounds’, alwaar je kunt kiezen uit Time Trial (snelste ronde neerzetten), Time Attack (verbeter de gouden, zilveren of bronzen tijd)  en de Champions Modus. In deze gloednieuwe game-mode race je in zeven verschillende scenario’s tegen de voormalig F1 kampioenen die dit seizoen nog actief zijn, waarbij je een vooraf gegeven racemissie moet volbrengen. De uitdaging is groot, want deze coureurs zijn niet voor niets ooit kampioen geworden…

 

Sleutelwerk
Net zoals er aan een echte Formule 1 wagen gesleuteld moet worden, heeft Codemasters er met F1 2012 voor gekozen om subtiel te sleutelen aan het racegevoel van de virtuele F1 wagens. Daardoor voelt de wegligging van je bolide een stuk beter aan en zal je minder dan voorheen door bochten gaan driften. Ook de AI van de tegenstanders is verbeterd, waardoor er overal op het circuit gestreden wordt voor het klassement. Grafisch lijkt de game dichtbij zijn voorganger te staan, maar aangezien F1 2011 er al prima uitzag valt daar mee te leven. De weersomstandigheden zijn daarentegen wel aangepakt, waardoor het kan voorkomen dat het weer tijdens een raceweekend of zelfs tijdens een race kan veranderen. Dit gaat zelfs zo ver dat er delen van het circuit kunnen zijn waar het natter is dan op andere delen van de baan. Hierdoor kan een keuze voor een bandenwissel op het juiste moment van doorslaggevende betekenis zijn. Een stukje tactiek dat natuurlijk perfect past bij het echte F1 gevoel.

F1 Die-Hards
De gelouterde Formule 1 coureur zal zich waarschijnlijk al snel ingraven in de wederom aanwezige Career modi, waarbij je kunt kiezen uit de Season Challenge of het beginnen van een carrière.
De Season Challenge is een nieuwe modus die op een soort uitgeklede en meer Arcade-achtige variant van de Career modus lijkt. Toch zal de echte racer uiteindelijk voor de Career modus gaan, waar je jezelf in vijf jaar tijd moet opklimmen van beginnend coureur tot absolute kampioen in één van de topteams. Elk volledig raceweekend zal je aan de (versnellings)bak moeten om een zo goed mogelijk resultaat te kunnen behalen, waarbij het wel even wennen is dat de minimale racelengte die dit jaar verplicht op 25% staat. Het gevoel dat je krijgt wanneer je in de laatste ronde, door gebrek aan concentratie en de oplopende spanning, toch die fatale fout maakt is onbeschrijfelijk, maar wanneer een race als winnaar voltooid wordt, is de beloning des te groter! En heb je even genoeg van de virtuele tegenstand, dan is er natuurlijk altijd nog de mogelijkheid om met de multiplayer de wagens…eh, degens te kruisen. Net als in de vorige versie van F1, kun je namelijk ook dit jaar in split-screen thuis of online met een vriend een co-op kampioenschap beginnen. Maar ook in je eentje kun je online laten zien een ware kampioen te zijn, door het in een online race op te nemen tegen 15 andere coureurs. 

 

Motorpech?
Toch kent F1 2012 een aantal minpuntjes, vooral door de bewuste keuzes van Codemasters.
Zo zullen waarschijnlijk veel gamers, die bekend waren met de vorige F1 game, de afwezigheid van de Grand Prix modus (waarin je met een bestaande coureur kon racen) als een groot gemis zien. Aan de éne kant is het creëren van een eigen coureur, die zich moet opwerken naar kampioen, natuurlijk       passend bij een realistische game als F1 2012. Aan de andere kant wil je als F1 fan toch altijd graag met jou grote held aan de slag kunnen om de grote concurrenten (letterlijk) te snel af te zijn. Verder heeft Codemasters ervoor gekozen om de menu’s een stuk strakker weer te geven dan voorheen, wat als gevolg heeft dat het hele Paddock gevoel weggenomen is. En dan is er natuurlijk nog de minimale racelengte van 25% in de Career modus, die voor veel mainstream racers toch echt wat te lang zal zijn. Gelukkig kun je wel een Quick Race starten waarbij alles aan te passen is, maar dat beperkt zich dan natuurlijk wel tot slechts één race.

Waar voor je geld?
F1 2012 is zonder twijfel de beste Formule 1 game tot nog toe. Het verbeterde racegevoel, de dynamischere weersomstandigheden, de Young Driver Test en de nieuwe uitdagende Champions Modus zullen ervoor zorgen dat je weer heel wat uurtjes kunt doorbrengen in Formule 1 land. Toch blijft het een race game voor de ultieme race liefhebbers, want de hoeveelheid geduld en uithoudingsvermogen die nodig is, zal voor heel wat gamers net wat te ver gaan. Ook moet Codemasters oppassen met het jaarlijks uitbrengen van een F1 game, want de nieuwigheid is er na drie F1 games toch wel langzaam van af. Gelukkig is het nog niet zo ver en geven we Codemasters het voordeel van de twijfel. Dus ben je fan van echte race games, of wil je als race gamer eens een realistischere game uitproberen? Dan is F1 2012 voor jou de winnende Formule…


Deze review is geschreven door Frido van der Wal  

 

 

Oordeel F1 2012 (Xbox360)

  • Graphics 80
  • Gameplay 85
  • Originality 60
  • Sound 85
  • Replay 85
  • Eindcijfer 85

Aantal keer bekeken: 8663 

Laagste prijzen voor F1 2012 (Xbox360)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Sparxy
Sparxy ( 2366 ) 23-11-2012 01:23
Ik heb hier wel de vorige 2 F1 delen liggen, maar had het er dit jaar toch nog niet voor over. Misschien als ie wat goedkoper is en mijn gamekamer is ingericht