Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
FIFA 21 (PS4)
70 100 1

Review FIFA 21 (PS4)

Een populair gezegde in het Engelse taalgebied luidt dat niets in het leven zeker is behalve de dood en belastingen. Dat het gezegde niet over FIFA rept, verraadt haar leeftijd. Al sinds FIFA 95 heeft de serie geen jaar gemist. Al bijna net zo oud is de kritiek dat de serie per jaar niet genoeg toevoegt om telkens weer een aankoop te rechtvaardigen. Hoe zit dat met de nieuwste telg? Wordt ons hier een innoverende ervaring voorgeschoteld of slechts incrementele verbeteringen?Voetballiefhebbers die graag elk jaar een nieuwe voetbalgame spelen hebben dit jaar een gemakkelijke keuze om te maken. Of eigenlijk hebben ze geen keuze. Als PES (of eFootball als je dat over je lippen krijgt) nog op hun radar stond, hebben ze moeten constateren dat een nieuwe editie dit jaar ontbreekt. Konami heeft namelijk besloten om zich volledig te richten op een nieuw spel voor de volgende generatie consoles, waardoor ze een jaartje overslaan (een seizoensupdate voor 2021 is wel beschikbaar, tegen betaling uiteraard). Voordat we aankomen bij de verbeteringen in FIFA 21 kunnen we dus al stellen dat FIFA heeft gewonnen. Hoera!

Veranderingen op het veld
Laat ik er niet te lang omheen draaien: dit is niet de FIFA die het wiel opnieuw uit probeert te vinden. Bij de overgang van consolegeneraties zie je vaak dat spellen in populaire series het graag veilig spelen en eventuele grote vernieuwingen bewaren voor de volgende generatie. Dat is hier niet anders. Een kleine disclaimer over de schrijver van dit artikel: ik ben een gamer voor wie FIFA al jarenlang een spel is dat ik uitsluitend bij vrienden op de bank speel, doorgaans met een biertje in de buurt. Ik heb van elke versie het nodige aantal potjes gespeeld, maar ik deed dat nooit in mijn eentje. Toen ik dat voor deze recensie wel deed, kon ik in alle rust vaststellen dat veranderingen op het veld moeilijk te zien waren.Op audiovisueel gebied is er zo goed als niets nieuws onder de zon. Het ziet er nog steeds aardig uit, maar sommige animaties en textures worden een beetje overrijp, wat vooral goed te zien is wanneer de camera op ze inzoomt. Ook het daadwerkelijke voetballen zelf voelt erg vertrouwd. Op het gras is de grootste vernieuwing waarschijnlijk het zogeheten agile dribbling. Wanneer je R1 (of RB) inhoudt, zal de speler de bal dicht bij de voet houden en zo kan hij snel en onverwachts van koers veranderen. Vooral spelers met een goede dribble stat kunnen zo handig door een verdediging heen glijden. Bovendien krijg je na dit dribbelen een extra snelheidsboost wanneer je overgaat tot een sprint. Snelheid is in deze editie sowieso koning. Het is dit jaar namelijk behoorlijk lastig om als verdediger de bal af te pakken. Vooral online is het vaak een over en weer van snelle aanvallen en nog snellere tegenaanvallen. Het kan soms aanvoelen alsof je moet wachten tot de speler met balbezit een fout begaat. Het resultaat is dat de doelpunten je om de oren vliegen. Een uitslag van 7-0 of meer is niet zeldzaam. Online voeren nu al spitsen met hoge pacing de boventoon.

Een ietwat minder noemenswaardige nieuwigheid is de extra controle die je kan krijgen over de renwijze van je spelers. Op papier klinkt dat erg handig: na het aansturen van je spelers met L1 (voorwaartse beweging) of R1 (beweging naar de bal) kun je nu ook met een snelle flick van de rechterstick preciezer aangeven in welke lijn ze moeten rennen. Dit is echter nogal situationeel en meestal ben je beter en sneller af wanneer je gewoon passt met L1 + X. Nog meer controle kun je krijgen door middel van de nieuwe Player Lock. Wanneer je beide sticks tegelijkertijd indrukt ‘lock’ je de speler die aan de bal is. Vervolgens kun je met de rechterstick een speler aanwijzen om te besturen, waarmee je dan handmatig in een gat in de verdediging kan duiken en een pass aan kan vragen van de gelockte speler. Het is een lastige feature om onder de knie te krijgen en ook hier geldt dat je toch wel wat tijd kwijt bent aan het geklooi met de sticks, wat uiteraard niet strookt met het snelle spelverloop waarmee je online te maken krijgt. Bovendien moet je erop vertrouwen dat de AI balbezit kan houden, wat niet altijd wijs is.

Buitenspel
Wat de spelmodi betreft zijn de veranderingen ook vrij subtiel. Voor de fanatieke spelers van de carrièremodus is het fijn dat je ervoor kan kiezen om wedstrijden gedeeltelijk of helemaal te simuleren. Zo kan je ervoor kiezen om wedstrijden tegen de nummer 17 van de competitie over te slaan om je te richten op de wedstrijden waar het kampioenschap wél van afhangt. Ook heb je in deze modus nu meer te zeggen of het trainingsregime van spelers, waardoor je ze wat beter kan kneden.Elders maakt VOLTA Football zijn rentree. Deze straatvoetbalmodus is nog steeds goed voor wat snelle lol, maar mist de diepgang van voetbal op het grasveld. Het nieuwe “verhaal”, waarin je door Kaka wordt gescout in Brazilië, brengt daar geen verandering in. Het helpt niet dat het geschreven lijkt te zijn die door iemand die nog nooit mensen heeft gezien. Zeer ongemakkelijk om naar te kijken.

Naast de toegankelijkheid is FIFA’s grootste troef haar FUT-modus. Het blijft leuk om een team uit te bouwen met behulp van het handig bespelen van de transfermarkt en het uitvoeren van de Squad Building Challenges. Dat was al zo en dat is het nu nog steeds. Fijne toevoeging dit jaar is dat FUT ook in co-op te spelen is, waarbij je ook progressie maakt voor je wekelijkse Squad Battles en Division Rivals-doelstellingen. Verder zijn er nog wat nieuwigheden die je in de praktijk grotendeels zal negeren: wat nieuwe Live FUT Friendlies en manieren om je stadion naar eigen smaak aan te passen met nieuwe unlockables.Conclusie
FIFA 21 is een lastig spel om te recenseren. Het is een vermakelijk spel, waarbij met name FUT goed is voor talloze uren spelplezier. Maar dat kon ook al gezegd worden over FIFA 20. Deze nieuwe editie voert alleen maar subtiele veranderingen door en zal daarmee niet interessant zijn voor degenen die het spel vorig jaar al beu waren. Kun je echter geen genoeg krijgen van FUT en wil je per se met de nieuwste teamcomposities spelen? Dan is FIFA 21 nog altijd een zeer degelijke game.

 

 
 

Deze review is geschreven door David Doorakkers.

 

Aantal keer bekeken: 5561 

Laagste 2 prijzen voor FIFA 21 (PS4)

17.25 22.99 2
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Dutch Game Boys 10
 
€  13.00€ 4.25   € 17.25
Game Shock Oss 10
€  19.99€ 3.00   € 22.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Vizzie
Vizzie ( 338   1) 21-10-2020 16:31
Als de upgrade naar de ps5 er niet bij zat, had ik ‘m overgeslagen. Maar wil ‘m toch graag op ps5 proberen. Op ps4 pas 3 potjes gespeeld sinds release. Hopen dat pes de overgang goed kan maken naar next-gen.
avatar van TheCaptain
TheCaptain ( 15 ) 21-10-2020 16:44
Vanaf het moment dat ze zijn overgestapt naar de Frostbite engine is het naar mijn idee er niet beter op geworden. Er bekruipt mij toch het gevoel dat die gehele engine gewoon niet geschikt is voor de ingewikkelde animaties wat een voetballer in het echte leven maakt, maar omdat het natuurlijk goedkoper is om 1 engine te gebruik voor al hun games (Battlefield, FIFA, Need for Speed, Star Wars) en het uiteraard EA betreft ben ik bang dat we nooit echt een geweldige FIFA meer gaan krijgen.
avatar van Jellsyboy
Jellsyboy ( 909 ) 21-10-2020 18:00
De game die een patch had kunnen zijn, fuck ik kan het gewoon niet laten
avatar van Soninlaw
Soninlaw ( 415 ) 21-10-2020 19:09
Heb er ook maar weer aan toegegeven. Deze editie heeft nieuwe (downloadable) Braziliaanse commentaar van Gustavo Villani. Tot nu toe naar mijn mening de meest fantastische commentaar die ik in een voetbalspel heb gehoord en met name leuk voor de mensen die Portugees Braziliaans verstaan.
avatar van Soulonsoul
Soulonsoul ( 426   35) 21-10-2020 19:35
Ben persoonlijk helemaal klaar met EA en dus ook met FIFA. Copy-paste van de voorgaande jaren. Geen enkele reden om dit spel te kopen.
avatar van Cmpunk
Cmpunk ( 328 ) 21-10-2020 20:02
fifa maakt het niet uit hoe hun spel eruit ziet net zoals de NBA en WWE het gaat de laatste paar jaar alleen nog maar om hoe ze zoveel mogelijk geld uit de klant kunnen trekken zonder maar iets noemenswaardigs te doen aan het spel zelf. retro voetbal games zijn gewoon beter dan dit.
avatar van TwinRanger
TwinRanger ( 112 ) 21-10-2020 20:20
Ik weet dat als je nu Fifa21 voor PS4 koopt dat je hem gratis kunt upgraden naar de PS5, maar komt er ook een losstaande fysieke versie voor PS5? Ik ben een box collector dus zou graag Fifa21 doosje hebben waarbij PS5 erboven staat
avatar van Lionheart
Lionheart ( 188   7) 22-10-2020 09:06
PES 20 is een prima alternatief voor FIFA20.
Verder heb ik FIFA21 en PES21 nog niet getest dus kan nog geen oordeel over vellen.
avatar van R.D.
R.D. ( 248 ) 22-10-2020 09:45
Quote:
Ik weet dat als je nu Fifa21 voor PS4 koopt dat je hem gratis kunt upgraden naar de PS5, maar komt er ook een losstaande fysieke versie voor PS5? Ik ben een box collector dus zou graag Fifa21 doosje hebben waarbij PS5 erboven staat

Ik heb hier ook nog niks over gezien. Wil liever ook de PS5 variant op disc dan de 4.
avatar van Jumpman
Jumpman ( 553   5) 22-10-2020 12:20
Er mag wel wat kritischer gekeken worden naar FIFA. Elk jaar is EA weer opzoek naar waar nog ruimte zit om de omzet te verhogen (logisch) op deze game, maar het gaat ver tegenwoordig. Er zijn in FUT echt veel verschillende kaartjes van één speler na een jaar FUT, alleen maar om mensen telkens te bewegen weer geld uit te geven. Verder is EA opzoek naar waar mensen de ingame coins maken zoveel mogelijk te beperken, zodat je toch echt FIFA Points moet gaan kopen op een gegeven moment om mee te kunnen draaien in de top. Het is heel er geraffineerd en vies.
avatar van R.D.
R.D. ( 248 ) 22-10-2020 13:12
Quote:
Er mag wel wat kritischer gekeken worden naar FIFA. Elk jaar is EA weer opzoek naar waar nog ruimte zit om de omzet te verhogen (logisch) op deze game, maar het gaat ver tegenwoordig. Er zijn in FUT echt veel verschillende kaartjes van één speler na een jaar FUT, alleen maar om mensen telkens te bewegen weer geld uit te geven. Verder is EA opzoek naar waar mensen de ingame coins maken zoveel mogelijk te beperken, zodat je toch echt FIFA Points moet gaan kopen op een gegeven moment om mee te kunnen draaien in de top. Het is heel er geraffineerd en vies.

Zeker eens je reactie op FUT, zonde dat die mode zoveel meer aandacht krijgt terwijl de rest van de modes achter blijven. Daarentegen hoef je geen FUT te doen en geld uit te geven, gewoon old school team kiezen en spelen tegen ander iemand online.
avatar van SanAndreas
SanAndreas ( 593 ) 22-10-2020 15:25
Het is doet pijn aan mijn ogen om zogenaamde "budgetgamers" deze "game" te zien kopen.
Fifa is sinds 13/14 een eindeloos copy paste verhaal geworden.
avatar van TwoWalrus
TwoWalrus ( 423 ) 22-10-2020 17:11
Echt de meest slechte FIFA sinds ‘95.
Dat het weer een copy/paste is voor de volle mep blijft schandalig. Maar dat het product nog meer kapot is dan FIFA 20 vind ik nog vele malen erger. EA heeft de kinderziektes, bugs en matchmaking problemen niet aangepakt. Allemaal zitten ze er nog in en - hoe kan het ook anders - er zijn zelfs nieuwe bij gekomen.
Voorbeelden:
- een menu dat niet goed werkt; als je te ver naar rechts gaat, verdwijnt de meest linker optie uit beeld en die kan je alleen terug krijgen door te switchen tussen menu’s.
- met de modus prof clubs ben je soms twintig minuten aan het zoeken naar een tegenstander omdat er steeds een error verschijnt als je de shirts wilt kiezen
- met de modus prof clubs ben jij opeens de speler van een vriend van je (en vice versa).
- de scheidsrechters dragen nog steeds dezelfde kleuren als een van de twee teams.
- met FUT een potje winnen kan (eenmaal terug in het menu) tellen als verlies + strafpunten omdat je zou hebben gequit.
- de keeper mag de bal buiten de 16 met zijn handen aanraken.
- etc etc.

Ook de gameplay is nog meer gefocust op het doen van trucjes zonder er bij na te denken wat je precies doet. Als het maar een trucje is. Want dan kom je als een supergod altijd wel dwars door de verdedigers (die namelijk niks doen als iemand trucjes doet). De verdedigers doen trouwens sowieso al bijna niets. Ze laten 80% van de keren de bal over hun voet heen rollen ipv hem te pakken.

Doelpunten vallen dan ook rijkelijk. Een 5-5 is geen bijzondere uitslag meer. EA zorgt er voor dat de geluks- en frustratiestofjes in je lichaam continu door je lichaam gieren, zodat jij uiteindelijk nog meer de neiging hebt om pakjes in FUT te kopen. Het is echt een ziekelijk spel. Dat was het al, maar is het nog meer geworden. Bizar.

Over de review:
Het leest fijn weg en ik herken veel punten die je benoemt. Ik zou het spel alleen een 4,5 / 5 geven (als een 10 het hoogst is).
avatar van Johandy
Johandy ( 3894   6) 22-10-2020 17:24
Quote:
Echt de meest slechte FIFA sinds ‘95.

Mee eens!
avatar van Casartelli
Casartelli ( 1419   5) 22-10-2020 19:41
Niemand die de releasedatum van ps5 fifa weet toch?
avatar van Lionheart
Lionheart ( 188   7) 22-10-2020 20:04
Quote:
Niemand die de releasedatum van ps5 fifa weet toch?
EA SPORTS FIFA 21 is verkrijgbaar op PS4 vanaf 9 oktober 2020. De releasedatum voor de PS5-versie wordt later bekendgemaakt. BRON

UPDATE:Volgens deze SITE 04 December 2020 aldus EA
avatar van Tupachero
Tupachero ( 52 ) 23-10-2020 10:01
Wat pes nu doet met 2021, doet Fifa al sinds 2012 maar maakt er een fysiek spel van voor de volle pond.
avatar van Lionheart
Lionheart ( 188   7) 23-10-2020 16:27
Quote:
Wat pes nu doet met 2021, doet Fifa al sinds 2012 maar maakt er een fysiek spel van voor de volle pond.
Toch vindt ik PES20 veel fijner spelen op PS4 PRO en FIFA20 vloeiender op de XBOXONEX. Zijn er nog meer mensen die dat hebben ervaren ? Wie heeft FIFA21 getest op beide consoles, ben benieuwd naar het resultaat.