Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Frostpunk - Console Edition (PS4)
80 100 1

Review Frostpunk - Console Edition (PS4)

Het is herfst. De periode van het jaar waarin mensen de verwarming weer aanzetten, hun regenjassen uit de kast pakken en het vaak fijner is om lekker droog en warm binnen te zitten. De ideale setting om achter de televisie te kruipen en weg te dromen bij een game op een tropisch eiland of een andere warme en zonnige locatie. Of je pakt een game als Frostpunk erbij, waarin je naar een wereld kijkt waar de weersomstandigheden nog veel slechter zijn dan de natte herfst in ons land. Frostpunk verscheen in 2018 voor de PC, maar nu is Frostpunk Console Edition verschenen voor de PS4 en Xbox One.  Met mijn handschoenen aan pakte ik de controller op om te ontdekken of deze city builder mij even kan laten ontsnappen van de realiteit.


Gigantische generatoren
Door Frostpunk een city builder te noemen doe ik de game eigenlijk te kort. Je bent wel een stad aan het bouwen, maar het doel is vooral om te overleven. Het is de negentiende eeuw en door een reeks van evenementen is de wereld in een ijzige winter terecht gekomen. Om hiermee om te kunnen gaan, zijn er gigantische generatoren gebouwd die elektriciteit opwekken, maar vooral ook warmte bieden. Frostpunk biedt je diverse scenario's waarbij je de opdracht krijgt om een stad op te bouwen of te onderhouden rondom zo'n generator. Je zet de inwoners aan het werk om grondstoffen te verzamelen, plaatst daarmee nieuwe gebouwen en probeert de mensen zo goed mogelijk te beschermen tegen de extreme elementen. Waar je bij een gemiddelde city builder vooral bezig bent om je stad zo efficiënt mogelijk in te richten voor het verkeer of de verschillende productieprocessen, ben je hier vooral bezig om te zorgen dat alle gebouwen binnen de warmte van de generatoren valt. Daarbij is een constante aanvoer van grondstoffen cruciaal en dus ben je vooral bezig om steeds weer nieuwe bronnen voor kolen, staal, hout én mensen te vinden. Met als doel om de generatoren in beweging te houden en daarmee de inwoners te laten overleven.

Alles onder controle
Vorig jaar verscheen Frostpunk op de PC en werd daar met open armen ontvangen door de pers en community. Bij de overzetting naar de console is de grootste vraag altijd hoe de besturing van muis/toetsenbord wordt vertaald naar een controller. Menig strategie-game heeft zich in het verleden stukgebeten op dit belangrijke onderdeel en er zijn er maar een paar waarbij dit goed is uitgevoerd. Gelukkig is bij Frostpunk te merken dat de ontwikkelaars dit punt serieus hebben opgepakt en deze console-versie van de game is dan ook bijzonder goed te spelen met de controller. Met cirkelvormige menu's en handige shortcuts zijn vrijwel alle opties snel teruggevonden. Al vrij snel heb je besturing onder de knie en ben je niet steeds meer aan het zoeken naar bepaalde opties. Alleen het menu met de research-opties lijkt vergeten te zijn. In de huidige opzet valt een deel van de opties buiten beeld en de game maakt dat niet heel duidelijk. Je bent daardoor ook nogal veel heen en weer aan het scrollen in dat scherm om verschillende opties met elkaar te vergelijken.  


Laat de tijd vliegen

Met de duidelijke besturing kan je snel acties uitvoeren en beslissingen nemen in Frostpunk. Toch is de gameplay behoorlijk traag, zeker in het begin van de game. Zodra je de eerste gebouwen hebt neergezet en de mensen aan het werk zijn om grondstoffen te verzamelen is het vooral een kwestie van wachten. Zodra je weer nieuwe resources hebt, kan je weer iets nieuws ontwikkelen of neerzetten. Hierdoor had ik na een avondje spelen soms wel het gevoel dat ik niet veel vooruitgang had geboekt in de game. De game schotelt je wel regelmatig keuzes en opdrachten voor om je bezig te houden, maar desondanks heb ik dankbaar gebruik gemaakt van de optie om de tijd te versnellen. Het lijkt wel alsof de ontwikkelaars zich ook bewust zijn van het feit dat je als gamer veel wacht. Als jij er voor kiest om de tijd sneller te laten verlopen, zal de game de tijd automatisch vertragen als er iets belangrijks gebeurt wat jouw aandacht vraagt. Heel prettig, want dit voorkomt de frustratie van het missen of te laat reageren op dit soort activiteiten. Hiermee wist Frostpunk mij met gemak vele uren geboeid te houden.

Lastige keuzes
Als je op zoek bent naar een game met een feelgood sfeertje dan kan ik je het beste aanraden om Frostpunk te vermijden. Ondanks dat je de spelwereld vanaf een afstandje bekijkt, voel je wel degelijk de wanhoop van de mensen in de besneeuwde wereld. Er is een tekort aan ongeveer alles: brandstof, eten, onderdak, warmte, medicijnen etc. De mensen zullen je dat ook duidelijk laten weten. Is er een tekort aan onderdak, dan kan het gebeuren dat mensen gaan protesteren en meer huisvesting eisen. Aan jou dan de keuze om op deze eis in te gaan of niet. Bouw je extra slaapplaatsen, dan zullen de mensen je dankbaar zijn en zal hun hoop stijgen. Dit kost je echter wel kostbare resources die je misschien liever had gebruikt om een nieuwe jagershut neer te zetten. Aan de andere kant, mensen zijn in deze game ook een vorm van resources en dus minstens net zo belangrijk als hout, steenkool of staal. Je bent constant dit soort onmogelijke keuzes aan het maken en ze geven niet altijd een gevoel van voldoening. Het is een kwestie van leren omgaan met het feit dat je nou eenmaal niet alles perfect geregeld kan hebben in de harde wereld van Frostpunk.


Conclusie
Frostpunk Console Edition is een bijzonder geslaagde overzetting van deze city builder survival-game naar de console. De controls zijn makkelijk op te pakken en voor je het weet ben je vele uren aan het ploeteren om jouw stedelingen te laten overleven in een eeuwige winter. De trage gameplay zal misschien niet iedere console-gamer aanspreken, maar als je niet vies bent van een beetje strategie en lastige keuzes dan kan ik Frostpunk absoluut aanraden om de (minder) koude herfst- en winteravonden mee door te komen.

 

Deze review is geschreven door Kevin Blokland.
 
 

 

Aantal keer bekeken: 6905 

Laagste 1 prijzen voor Frostpunk - Console Edition (PS4)

20.99 20.99 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Nedgame.nl 9.6
€  18.00€ 2.99   € 20.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Mauz
Mauz ( 156 ) 25-10-2019 06:34
Vond het een juweeltje op de pc die ik in een keer heb uitgespeeld. Aanrader voor de console spelers die van dit genre houden en het niet op pc kunnen spelen.