Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Ghostbusters (PS4)
35 100 1

Review Ghostbusters (PS4)

Met een aantal films, animatieseries, meerdere games en stripseries is Ghostbusters een franchise die al heel wat jaren meegaat. Na enkele jaren afwezigheid is er onlangs een nieuw avontuur op het witte doek verschenen; voor ontwikkelaar Firestone en uitgever Activision reden genoeg om nog even snel een Ghostbusters game in elkaar te knutselen.


Ghostbusters (2016), zoals deze game simpelweg is genoemd, speelt zich af na de gebeurtenissen uit de film. Terwijl de vier vrouwelijke personages ervan met vakantie zijn, houden vier naamloze vervangers het hoofdkwartier in de gaten. In de game speel je dus met geheel andere personages dan de filmkarakters. Wel is het verhaal van de film equivalent aan dat van de game. Mocht je dus hopen op een beter verhaal dan de film, dan kom je bedrogen uit.
Hoewel mijn hoop gevestigd was op een vergelijkbare game als Ghostbusters: The Video Game dat in 2009 het licht zag, is Ghostbusters (2016) iets totaal anders; het third-person-perspectief van toen, waarin je geesten moest zoeken en vangen, was ook daadwerkelijk leuk. Net als het in 2011 uitgebrachte Ghostbusters: Sanctum of Slime is er in plaats daarvan gekozen voor een top-down twin-stick-shooter, maar dan in een fris en cartoony jasje dat wel wat weg heeft van de stripserie van vroeger.

‘Who ya (ain’t) gonna call?’
Wanneer de vier Ghostbuster-groentjes in de eerste en enige cutscène in de game het nieuws ten gehore krijgen dat New York opnieuw wordt geteisterd door spoken, gaan de alarmbellen af en stromen de oproepen binnen. Op de kaart van New York bevindt zich een zestal locaties waar spoken zijn ontdekt. Iedere locatie bestaat weer uit drie à vier levels die doorlopen moeten worden.
Voorafgaand aan ieder level heb je de keuze uit een van de vier personages. Alle vier de personages hebben hun eigen wapens, granaten en ontzettend slechte oneliners die ik jullie maar bespaar. Het team bestaat uit een wat dikkere en machinegeweer dragende gast die als tank fungeert, een wat slimmere gast met een assault rifle, en twee meiden met respectievelijk een shotgun en twee revolvers. In tegenstelling tot de personages is het leveldesign wat minder gevarieerd en komt ieder level op hetzelfde neer; lange levels met weinig variatie in de gameplay.


Repetitief en slaapverwekkend
De levels zijn namelijk zo ontworpen dat je er makkelijk in verdwaald raakt en veel, héél veel, van dezelfde geesten tegen het lijf loopt. Een handjevol van deze geesten is afkomstig uit de nieuwe film, maar het gros is een variatie daarop of heeft simpelweg een andere kleurtje gekregen om te verdoezelen dat je eigenlijk het gehele level dezelfde eentonige geesten aan het afknallen bent. Gaandeweg kom je een stuk of tien geesten tegen van groter formaat, die je dient te verzwakken met je protonwapen alvorens je ze vangt. Het vangen van deze geesten geschiedt middels een korte minigame, waarbij je met de rechterstick de geest in bedwang moet houden. In eerste instantie klinkt dit best leuk, maar wanneer je je bedenkt dat het hierboven omschreven proces de gehele game omschrijft heb ik het na een paar uur wel gezien.

Een ander punt dat ook niet helemaal lekker is uitgewerkt zijn de skills die je kunt verkrijgen. Afhankelijk van het aantal punten dat je aan het eind van ieder level hebt weten binnen te harken, krijg je een X aantal vaardigheidspunten. Deze kan je vervolgens gebruiken om je wapen en de statistieken van je personage beter mee te maken. Zo kan je ervoor kiezen om sneller te lopen, verder te kunnen schieten of meer schade aan te richten. Hoewel dit een leuke toevoeging is aan een dergelijke twin-stick-shooter laat de afwerking meer dan te wensen over. Het effect van de upgrades is namelijk weinig tot niet merkbaar, en had dus evengoed niet toegevoegd hoeven worden. Na het volledig upgraden van mijn granaten merkte ik amper verschil.


Wanneer je zes lange en repetitieve locaties eindelijk voltooid hebt, wordt de map van New York ingewisseld voor de aftiteling. Na zo’n acht uur heb je Ghostbusters (2016) uitgespeeld en is er vrijwel niets meer te beleven in New York.

Conclusie
Al met al zou er zonder Ghostbusters-licentie vrij weinig overblijven van deze game. Het feit dat de originele soundtrack en het leuke cartoon-stijltje aanwezig zijn zorgt ervoor dat deze game nog enige vorm van bestaansrecht heeft. Bovendien is dit bijna dezelfde game als Ghostbusters: Sanctum of Slime dat in 2011 al het licht zag. Zelfs wanneer je een grootse Ghostbusters-fan bent, zie ik dan ook geen reden om deze game aan te schaffen. Heb je toch voornemens om de game aan te schaffen, vis hem dan binnenkort uit de budgetbak.
 

Deze review is geschreven door Daniël Verkerk

 

Oordeel Ghostbusters (PS4)

  • Graphics 50
  • Gameplay 30
  • Originality 35
  • Sound 40
  • Replay 20
  • Eindcijfer 35

Aantal keer bekeken: 17841 

Laagste 2 prijzen voor Ghostbusters (PS4)

25.49 52.99 2
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Nedgame.nl 9.6
€  22.00€ 3.49   € 25.49
Bol.com Partner 8.5
€  52.99€ 0.00   € 52.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van BowlofBlood
BowlofBlood ( 203 ) 26-07-2016 22:02
Film is ook niet meer dan een 3,5 waard.
avatar van Miesie
Miesie ( 2352   2) 26-07-2016 22:16
Film was leuk om te zien. Mensen moeten niet zo bitchen over die film, want dat verdiend die echt niet. Maarja, het is stoer om hem te bitchen. Het was geen hoogvlieger, maar heeft mij positief verrast.
Deze game snapte ik sowieso al niet waarom ze hier de volledige prijs voor vragen. Ik dacht echt dat dit een 20 euro game zou worden.
avatar van MojO
MojO ( 938 ) 26-07-2016 22:22
Quote:
Film was leuk om te zien. Mensen moeten niet zo bitchen over die film, want dat verdiend die echt niet. Maarja, het is stoer om hem te bitchen. Het was geen hoogvlieger, maar heeft mij positief verrast.
Deze game snapte ik sowieso al niet waarom ze hier de volledige prijs voor vragen. Ik dacht echt dat dit een 20 euro game zou worden.

En jij wilt stoer doen om m te verdedigen De wereld is weer in balans
avatar van Doobieters
Doobieters ( 29470   288) 26-07-2016 22:25
Die film is er puur voor emancipatie redenen.. Ik respecteer vrouwen en hun positie in de samenleving wel zonder die film en al helemaal zonder deze kut game haha.
avatar van Sgt_PowerColt
Sgt_PowerColt ( 6734   4) 26-07-2016 22:26
Ik hou het bij de 2009 versie, deze misschien uit de budgetbak vissen. Niet echt heel bijzonders zo te lezen.
avatar van LostBoyNL
LostBoyNL ( 1625   35) 26-07-2016 22:39
Net als de film boycotten die handel.

Quote:
Film was leuk om te zien. Mensen moeten niet zo bitchen over die film, want dat verdiend die echt niet. Maarja, het is stoer om hem te bitchen. Het was geen hoogvlieger, maar heeft mij positief verrast.
Deze game snapte ik sowieso al niet waarom ze hier de volledige prijs voor vragen. Ik dacht echt dat dit een 20 euro game zou worden.
Come on, nooit een Ghostbusters film gezien zeker. Ze konden het beter Bridesmaids 2 noemen. Echt zonde dat ze zo'n klassieker verneuken
avatar van Daniel
Daniel ( 2325   19) 26-07-2016 22:47
Overigens wel apart dat de lokale Game Mania aangaf dat de game uitverkocht was...
avatar van Userverwijderd34
Userverwijderd34 ( 651 ) 26-07-2016 22:48
Cash grab filmgame waar niemand op zit te wachten. Geen idee waarom dit spel hier überhaupt een review verdient...
avatar van BlaBlaBla
BlaBlaBla ( 551 ) 26-07-2016 22:51
Quote:
Cash grab filmgame waar niemand op zit te wachten. Geen idee waarom dit spel hier überhaupt een review verdient...
"Een gewaarschuwd mens telt voor twee."
avatar van Riquelme
Riquelme ( 2435 ) 26-07-2016 22:53
Dus als je mij betaalt om het te spelen moet ik het zelfs weigeren
avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39149   67) 26-07-2016 22:56
Ik ga er geen eens een post aan vuil maken. Dus wat dacht men van een overheerlijke afbeelding van een hazelnootgebakje?


avatar van Blimp
Blimp ( 132 ) 26-07-2016 23:30
Op psn voor maar €49,99 , ik zie geen hazelnootgebakje .
avatar van Shadow warriors
Shadow warriors ( 9685 ) 27-07-2016 00:49
Niet getreurd mensen er is altijd nog: New Ghostbusters 2 voor de NES!
Still the best Ghostbusters game yet. Subway / River of Slime
avatar van Niels
Niels ( 18296   1) 27-07-2016 09:02
Busting makes me feel...
sick.

Very, very sick.

Quote:
Die film is er puur voor emancipatie redenen.. Ik respecteer vrouwen en hun positie in de samenleving wel zonder die film en al helemaal zonder deze kut game haha.

De film was er oorspronkelijk niet voor emancipatie-redenen, maar dat heeft Sony's marketing machine ervan gemaakt na de reacties op de trailer.

De trailer werd gehaat om zijn flauwe, niet-grappige humor en slechte CGI. Sony was toen nog druk bezig reacties te verwijderen onder de trailer. Toen kwamen wat misogenische etters hun zegje doen (bwaah, vrouwen) en kwamen feministen en SJW's weer tegenwoord geven.

Omdat het hierdoor niet meer over de crappy CGI, teleurstellende verhaalrichting en slechte humor ging sprong Sony's marketing-machine hier bovenop om groots in de kranten te verkondigen dat de film alleen gehaat werd omdat er vrouwen in meespelen. Girlpower! Nieuwe trailers werden opgenomen - met materiaal die niet eens in de film voorkomt - om dit extra te versterken.

Sony pompte druk de boodschap naarbuiten dat als je de film niet ging zien / haatte - je vrouwen in de filmindustrie niet ondersteunde en eigenlijk een rotzak bent als man, en als vrouw moet gaan kijken voor je eigen emancipatie. Het zal me niks verbazen als ook een deel van de film is gewijzigd om meer girlpower te bevatten.

Ik ben blij dat, aan de cijfers tot nu toe te zien, die marketing-spin mislukt lijkt te zijn. Ik vond de review op youtube van Comicbookgirl de situatie goed uitleggen (laat ook mooi zien hoe ver zo'n marketing-campagne gaat).

GELUKKIG hebben we tenminste een derde (en qua lengte vierde en vijfde) film gekregen met het uitstekende Ghostbusters: The video game uit 2009.
avatar van Userverwijderd41
Userverwijderd41 ( 672 ) 27-07-2016 09:37
Game gaan we halen als deze voor €5 in de budget bakken ligt
avatar van Mrpapercut
Mrpapercut ( 8676 ) 27-07-2016 09:49
@Samuel: niet alleen Sony, ook de regisseur en Melissa McCarthy deden vrolijk mee alle cricitcasters neer te zetten als vrouwenhaters. De druppel was voor mij de reacties op AVGN's video. De backlash die daarop kwam heeft mij het laatste greintje enthusiasme afgenomen,

Maar deze game. Blij dat ie gereviewed is, en blij dat het mij niet gevraagd is Dit had een XBLA game moeten zijn voor 600 MSPoints. Zo ziet het er ook uit, zo gevarieerd is de gameplay ook.
Zullen mensen deze gaan scalpen omdat niemand hem koopt dus hij is over 10 jaar 40,000 euro waard? Ga jij deze game scalpen? Laat het me even weten, dan zal ik een uitlachende foto van mezelf opsturen
avatar van Misterdoa1983
Misterdoa1983 ( 8265   3) 27-07-2016 09:55
Pre-ordered voor mijn achterkleinkinderen die dit kunnen erven, verkopen en rentenieren.

avatar van DaggieWaggie
DaggieWaggie ( 39149   67) 27-07-2016 10:06
Dat is ook de reden dat het een retail game is; Kunnen ze dat gat vullen in de woestijn waar de E.T. Atari spellen in lagen.

Fysiek: 1. Digitaal: 0.
avatar van Asharon
Asharon ( 927 ) 27-07-2016 10:11
De film is een schoolvoorbeeld van hoe je een statement niet moet maken. Spel is een standaard filmgame zo te zien.
avatar van Misterdoa1983
Misterdoa1983 ( 8265   3) 27-07-2016 10:59
Quote:

Fysiek: 1. Digitaal: 0.

Als ik hier op BG mijn PS4 met account incl deze game mocht verkopen had ik al een. 750 euro advertentie geplaatst in het tradingboard.

Digitaal 0 - BG 1
avatar van ArdiBacardi
ArdiBacardi ( 2413   1) 27-07-2016 11:31
Quote:
Overigens wel apart dat de lokale Game Mania aangaf dat d egame uitverkocht was...

Ze hadden er waarschijnlijk slechts ééntje op voorraad die door gekke Henkie is gekocht...
avatar van Starscreamer
Starscreamer ( 228 ) 28-07-2016 09:48
Quote:
Film was leuk om te zien. Mensen moeten niet zo bitchen over die film, want dat verdiend die echt niet. Maarja, het is stoer om hem te bitchen. Het was geen hoogvlieger, maar heeft mij positief verrast.
Deze game snapte ik sowieso al niet waarom ze hier de volledige prijs voor vragen. Ik dacht echt dat dit een 20 euro game zou worden.

Nou ik vond de originele films erg leuk maar de remake vraag ik mij af of ik die uberhaupt weer wil zien. Ik gaf de film een 6.5 mijn vriendin een 4
avatar van Selvmortsydd
Selvmortsydd ( 3795 ) 28-07-2016 11:27
Quote:
Film was leuk om te zien. Mensen moeten niet zo bitchen over die film, want dat verdiend die echt niet. Maarja, het is stoer om hem te bitchen. Het was geen hoogvlieger, maar heeft mij positief verrast.
Deze game snapte ik sowieso al niet waarom ze hier de volledige prijs voor vragen. Ik dacht echt dat dit een 20 euro game zou worden.

Dan heb je waarschijnlijk het origineel niet gezien.
avatar van Niels
Niels ( 18296   1) 28-07-2016 11:30
Ik vind het wel bijzonder dat deze game gewoon betere CGI en art direction heeft dan de film. Dat mag wel even gezegd worden.
avatar van LostBoyNL
LostBoyNL ( 1625   35) 02-08-2016 12:30
De gamestudio is al failliet

http://www.psx-sense.nl/244015/ghostbusters-video-game-werd-in-slechts-8-maanden-gemaakt/

Nu Columbia Pictures nog
avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 9160   14) 02-08-2016 15:15
Quote:
Ik vind het wel bijzonder dat deze game gewoon betere CGI en art direction heeft dan de film. Dat mag wel even gezegd worden.

Een film game die "beter" is dan de film waar die op gebaseerd is. Dan moet de film echt HEEL slecht zijn.