Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS Download de Android App Download de iPhone App
Gottlieb Pinball Classics (PSP)
68 100 1

Review Gottlieb Pinball Classics (PSP)

Bij het zien van het glimmende doosje van Gottlieb Pinball Classics kreeg ik meteen een nostalgisch gevoel. Ik dacht terug aan de tijden dat ik bij vrienden langs ging om Pinball Fantasies en Pinball Dreams te spelen. Zelf had ik toen nog geen beschikking over een PC die dat `grafische geweld` van die tijd allemaal aan kon. En dus ga je dan naar vrienden die wel zulke gave spellen kunnen spelen. Ook dacht ik aan de arcadehallen waar ik het toch steeds niet kan laten om even 1 gulden/euro in het apparaat te gooien om te kunnen flipperen. Ik vind deze twee dingen nog steeds helemaal te gek, als ik er aan terugdenk. Zou Gottlieb Pinball Classics die oude tijden laten herleven?


Door de multiball verlies je soms compleet je overzicht


Oud, ouder, oudst
Gottlieb is voor de flipperfanaten vast geen onbekende naam. Dit bedrijf heeft namelijk een aantal decennia de arcadehallen gevuld met hun machines. In Gottlieb Pinball Classics zitten elf flipperkasten van hen digitaal verwerkt. Alles ziet er heel natuurgetrouw uit tot in de kleinste details, zoals de reflectie van het glas wat over de flipperkast heen ligt. De flipperkasten zijn ook nog eens gevarieerd in thema. Zo moet je bij de tafel genaamd Play-Boy punten scoren door Blackjack te spelen en moet je bij de tafel Strikes `n Spares in feite bowlen. Daarnaast vind je nog twee of drie andere arcadekasten, die weinig met flipperen te maken hebben maar wel grappig zijn op zijn tijd. De heuse Love Meter en Zoltann, de waarzegger. Heb je oog voor detail, dan zul je opmerken dat er enkele hele oude kasten tussen zitten. De flipperkast genaamd Ace High komt bijvoorbeeld uit 1957. En dat is toch al heel wat ouder dan de gemiddelde bezoeker van Budgetgaming.

Als je de game begint kun je slechts met enkele flipperkasten gratis spelen. De rest vraagt om credits en dan zul je dus eerst credits moeten verdienen met bijvoorbeeld het behalen van een hoge score of moeten voldoen aan een bepaald doel op een flipperkast. Als je deze Table Goals haalt, unlock je weer een volgende kast om vrij op te kunnen spelen. Deze doelen zijn zeer divers. De ene keer moet je een bepaalde score halen, de andere keer Multiball unlocken of een rondje gaan over de flipperkast via een vaste route. Sommige van deze doelen vond ik vooraf nogal onduidelijk en daarom was het maar goed dat er een uitleg bij iedere baan zit. Daar werd door een prettig klinkende stem haarfijn uitgelegd hoe je de hoogste scores kon halen of hoe je het doel van de flipperkast kon voldoen.


Speel Blackjack met Pinball


Bling, poing, beep
Toen ik het spel voor het eerst opstartte merkte ik meteen het geluid op. Het klonk net als in het echt, al werd het op den duur erg eentonig. De kasten bevatten ook muziek, maar eveneens daar het zelfde euvel, dat deze niet al te variabel was. Ik hoorde geregeld dezelfde uitspraken en deuntjes terugkomen, terwijl ik toch echt weer een andere baan speelde. Een beetje een gemiste kans, als je het mij vraagt. Ik kan me haast niet voorstellen, dat die kasten in het echt ook bijna allemaal hetzelfde geluid ten toon spreiden. Op het gebied van het geluid is de stem van de announcer dan het beste wat de game bevat.

Met de graphics is het gelukkig wat beter gesteld. De game oogt prima. Niet geweldig, maar voor wat we gewend zijn van de PSP, zijn er lelijkere titels te vinden. De kasten zien er prima uit en er is tot in detail uit af te leiden, hoe de banen er in het echt uit gezien moeten hebben. Voor de nieuwsgierigen onder ons. Kijk eens op www.pinballmuseum.org Er is hard gewerkt aan een Pinball Hall of Fame in Las Vegas. Een bezoekje waard en het is weer eens wat anders als schilderijen of beelden uit de oudheid. Op de site kun je heel veel flippertafels zien, waaronder diverse kasten uit Gottlieb Pinball Classics en daar kun je nog eens met eigen ogen zien, dat deze digitale versies echt op die oude kasten lijken.


In de Pinball Hall of Fame tref je echt een enorm aantal tafels aan


Flipperdeflip!
Met de schouderknoppen bedien je de flippers en die werken naar behoren. Tenminste als je voor het normale beeld kiest (horizontaal). Als je voor het verticale scherm kiest, is de bediening uiteraard anders. De keuze voor welke beeldmodus maakt voor het verdere spel niet uit, al vind ik zelf de horizontale versie het fijnste, aangezien je gewend bent je PSP op deze wijze vast te houden.

De bal beweegt volgens de normale wet van de zwaartekracht. Dat mag misschien gek klinken, maar dat is lang niet altijd zo. Dan is de game niet goed in balans en is het te makkelijk om de bal bovenin te houden of de bal is juist niet bovenin te krijgen. Iedereen hier heeft vast ooit wel eens een dergelijk spel gespeeld en zal met deze game dan ook wel uit de voeten kunnen. Door middel van de Table Goals is voor uitdaging in deze game gezorgd, zodat hij ook voor langere tijd leuk zal blijven. Ik denk persoonlijk dat dit sowieso niet echt een probleem zal zijn, aangezien Pinball Classics een ideaal spelletje voor onderweg is, als je maar weinig tijd hebt om te spelen.

En ding viel me meteen vanaf het begin op. Alle Gottlieb tafels bevatten geen Replay modus, dus als je snel een bal laat verdwijnen, ben je hem ook echt kwijt. Geen herkansing. Volgens mij ligt dat in de lijn van wat de makers voor ogen stond toen ze de tafels bouwden. Ze wilden het flipperen zo uitdagend mogelijk houden. De Replay modus staat dan haaks op deze filosofie. Het is een bewuste keuze van de makers en ik had daar in het begin wel moeite mee. ,als een bal snel verdween in het kuiltje. Het maakte de game echter wel uitdagender.


De echte tafel van El Dorado, uiteraard zonder Replay modus


De game kun je op gemakkelijke wijze met meerdere personen tegelijk spelen, doordat de game goed gebruik maakt van gamesharing. En flipperkast wordt dan tijdelijk overgezet in het geheugen van de andere PSP`s via de Wifi-verbinding en zo kunnen maximaal 4 mensen optimaal genieten van dezelfde game. Helaas zijn niet alle tafels beschikbaar in deze modus. Als je alle banen wil kunnen spelen, zul je nog een versie van de game erbij moeten halen en dan via adhoc de strijd met elkaar aan gaan.

De gulden middenweg
Nadat ik de game uitgespeeld had, vond ik het lastig om een geschikt cijfer te geven. Ik bedoel, de game blinkt eigenlijk nergens in uit. Grafisch is het prima, bediening is naar behoren maar het geluid stelt gewoon teleur. Maar ondanks alles heb ik wel veel plezier gehad met de game en heb ik me er net zolang mee bezig gehouden totdat ik de tafels allen unlocked had. Dit heeft enige tijd geduurd omdat de game erg uitdagend is door sommige Table Goals. Vooral de Table Goal van Central Park (win 5 credits of meer) was echt een enorm lastige en bij tijd en wijle zelfs frustrerend, als je slechts 4 credits scoorde. Maar toen ik er uiteindelijk toch 5 haalde, voelde de overwinning alleen maar beter. Dus kies ik dan voor de Gulden Middenweg, waar ik gewoon rekening houdt met de werkelijke kwaliteit van de game, maar ook met het plezier wat je ermee kunt hebben, als je van flipperen houdt. Voor mensen zonder PSP: er is ook een versie voor de Wii beschikbaar.




Deze game is gereviewed door ConAir

 

Oordeel Gottlieb Pinball Classics (PSP)

  • Graphics 70
  • Gameplay 70
  • Originality
  • Sound 50
  • Replay 80
  • Eindcijfer 68

Aantal keer bekeken: 21496 

Laagste prijzen voor Gottlieb Pinball Classics (PSP)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Deryck
Door Deryck (1540 reacties) op 16-07-2007 22:29
( PM )
wat een lange review over een pinbal game
avatar van GameLayD
Door GameLayD (698 reacties) op 16-07-2007 23:11
( PM )
Leuke Review Conair!!
Toen je het er in de Wzzrd over had dacht ik stiekem bij mezelf: Wat valt er nou voor intressants te vertellen over een pinballgame. Maar k had het mis ;) Als ik jou review lees, zit er meer uitdaging in dan ik verwachtte en lijkt het me best een leuke game
avatar van Nienna
Door Nienna (307 reacties) op 17-07-2007 08:59
( PM )
Leuke review, maar het is wel een beetje verwarrend dat de psp review onder een Wii versie staat.
avatar van Ktugach
Door Ktugach (10049 reacties) op 17-07-2007 09:05
Rol: Administrator
( PM )
Huh :)

Ik dacht dat ik de Wii versie had gehad :) Lol, Even verhuizen dan maar he!
avatar van TheincrediblemachineD
Door TheincrediblemachineD (6793 reacties) op 17-07-2007 20:26
( PM )
Dus kies ik dan voor de Gulden Middenweg, waar ik gewoon rekening houdt met de werkelijke kwaliteit van de game, maar ook met het plezier wat je ermee kunt hebben, als je van flipperen houdt.

Het is beter om een review te baseren op het plezier, althans zo denk ik erover.
avatar van ConAir
Door ConAir (4420 reacties) op 17-07-2007 22:21
( PM )
@ Deryck: LoL! Ik heb er ook wel wat meer bijgehaald dan enkel en alleen de game.

@ GameLayD: Nice comment. Ja, ik wil mensen ook weer mensen aan een simpele doch verslavende game helpen.

@ TimD: Ik probeer het ook nog geloofwaardig te houden. ;)
avatar van V-devil
Door V-devil (829 reacties) op 18-07-2007 11:07
Rol: Hoofd Moderator
( PM )
Zoals ik je al heb gezegd: leuk geschreven! Toch vind ik de PC geschikter voor een dergelijk spel, hoewel dat ook kan komen omdat ik gewend ben dat deze spellen voornamelijk voor de PC uitgebracht worden.
avatar van TheincrediblemachineD
Door TheincrediblemachineD (6793 reacties) op 18-07-2007 13:17
( PM )
Waar heb je het over conair
avatar van GameLayD
Door GameLayD (698 reacties) op 18-07-2007 14:42
( PM )
@V-devil: Ik denk bij een pinball game idd ook gelijk aan een PC game. Maar k denk dat pinball juist wel geschikt is voor een handheld omdat je zo'n game makkelijk pakt om er even mee te spelen en weer makkelijk weglegt.
avatar van ConAir
Door ConAir (4420 reacties) op 19-07-2007 16:37
( PM )
@ TimD: Als ik alleen de fun laat tellen, dan zou het cijfer wel eens veel hoger kunnen liggen. Maar dat kan dan weer tegen me werken, omdat mensen me dan wellicht ervan verdenken, dat ik de game overrated zou hebben. Oftewel, je cijfer onder de review verliest zijn geloofwaardigheid.
avatar van TheincrediblemachineD
Door TheincrediblemachineD (6793 reacties) op 19-07-2007 19:52
( PM )
Dus als jij een game reviewt waar je minder plezier aan beleeft, maar waar de graphics, sound en dergelijke geweldig van zijn dan beloon je de game met een hoger cijfer? Ik vind dat er geen standaard is voor het raten van games, fun ligt in elk geval voorop.
avatar van V-devil
Door V-devil (829 reacties) op 19-07-2007 20:07
Rol: Hoofd Moderator
( PM )
Wat is hier nu eigenlijk het probleem? Het onderdeel 'fun' is toch een onderdeel van het eindcijfer, alsmede onderdelen als graphics en sound. Als je toch duidelijk aangeeft waarom je tot een bepaald oordeel bent gekomen, zie ik het probleem niet helemaal....
avatar van ConAir
Door ConAir (4420 reacties) op 20-07-2007 13:58
( PM )
@ TimD: de funfactor zit zeker verwerkt in het eindcijfer, namelijk onder replay. Als je er geen plezier aan hebt beleefd, dan is het zeer waarschijnlijk, dat je de game niet nog eens zal terughalen.

De 8 onder deze review weerspiegelt dus ook het plezier dat ik met de game gehad heb. En het is dus zeer aannemelijk dat ik de game in de toekomst nog eens op ga pikken.

Replay (incl. funfactor) is gewoon 1 van die 5 dingen die wij hebben om te bepalen of iets een topgame is.
avatar van TheincrediblemachineD
Door TheincrediblemachineD (6793 reacties) op 20-07-2007 21:01
( PM )
Ik stop bij deze met opmerkingen plaatsen onder reviews.
avatar van Talicus
Door Talicus (7388 reacties) op 20-07-2007 21:03
( PM )
Ik hoop dat het in meer verwerkt zit dan alleen de replay, want als het alleen replay is dan heeft het onderdeel Gameplay totaal geen functie meer. Als de gameplay niet boeiend is dan kan een spel per definitie niet bevallen. Bovendien zijn de meeste spellen spellen die ik juist helemaal niet opnieuw wil spelen, maar toch wel een hele goede ervaring mee heb gehad.
Neem de Phoenix Wright games, die door veel mensen worden geprezen. Het spel gaat om het verhaal wat uitstekend geschreven is, maar er is weinig aan als je al weet hoe je mensen onderuit moet halen in de rechtzaal. Bovendien is het spel niet bijzonder lang, dus ook in dat opzicht is de (re)play niet van hele hoge waarde. Toch zou ik dat spel zonder twijfel een 90+ willen geven, want in alle andere opzichten is het uitstekend, en ik heb er zeker veel lol aan beleefd.
avatar van TheincrediblemachineD
Door TheincrediblemachineD (6793 reacties) op 20-07-2007 21:04
( PM )
Amen. (Haal ik toch mijn bericht van exact 4 minuten geleden onderuit.)
avatar van ConAir
Door ConAir (4420 reacties) op 21-07-2007 08:41
( PM )
Replay omvat meer dan alleen de funfactor...

Gameplay, Sounds & Graphics bepalen de game op zich en aan de hand van Replay bepaal je of het jou bevallen is. Maar idd, als de Gameplay je niet bevalt, dan zal je de game minder gauw herspelen en lol aan beleven. Maar dat breng je tot uitdrukking in het cijfer voor Replay en niet in Gameplay.
avatar van TheincrediblemachineD
Door TheincrediblemachineD (6793 reacties) op 21-07-2007 13:36
( PM )
Nee, dat klopt helemaal niet, Talicus heeft gelijk in deze kwestie wat reviewen betreft.
avatar van Talicus
Door Talicus (7388 reacties) op 21-07-2007 13:43
( PM )
Als Gameplay, Sounds, Graphics en alle andere dingen die een spel leuk of niet leuk maken inbegrepen zijn bij Replay, waarom heb je dan nog Replay? Dat is dan gewoon je conclusie en dus het eindcijfer.
Dat maakt het onderdeel Replay totaal onlogisch.
avatar van TheincrediblemachineD
Door TheincrediblemachineD (6793 reacties) op 21-07-2007 13:46
( PM )
Volgens mij is replay gewoon herspeelbaarheidswaarde (of zoals ik het altijd noem, houdbaarheidsdatum van je spelleke).
avatar van V-devil
Door V-devil (829 reacties) op 21-07-2007 17:55
Rol: Hoofd Moderator
( PM )
Volgens mij begrijp ik hier iets niet. Waar zegt ConAir dat Gameplay, Sounds en Graphics onder Replay vallen? Hij zegt enkel 'Replay omvat meer dan alleen de funfactor...'

Bovendien is dit niet de plaats om over de opbouw van de reviews van Budgetgaming te discussieren. Hier is de plaats om inhoudelijk te reageren op de review en niet om de reviewer aan te vallen...
avatar van TheincrediblemachineD
Door TheincrediblemachineD (6793 reacties) op 21-07-2007 19:35
( PM )
1. [Opbouwende] kritiek is geen aanvallen.
2. Dit is nog altijd inhoudelijk reageren op de review (want opmerkingen als keitof! zijn hartstikke leuk, maar je hebt er weinig aan als reviewer).
3. De quote van VonRutch zegt niet dat alles onder replay valt, maar als je de quote goed leest beweert ie wel iets wat er mee te maken heeft.
4. Last but not least, ik vind het op het cijfer na een hele goede review.
avatar van ConAir
Door ConAir (4420 reacties) op 21-07-2007 20:22
( PM )
@ Talicus: Als de gameplay zuigt, dan speel je een game niet zo gauw opnieuw, maar soms heb je toppers, die eigenlijk overal in uitblinken, maar die zich bijv. omdat er maar 1 moeilijkheidsgraad is of dat er geen unlockables zijn en een tweede keer spelen niets zou toevoegen. (Let wel, het zijn maar wat voorbeelden). Dan zou je kunnen stellen dat ondanks dat er goede Gameplay, Graphics & Sounds zijn, er toch geen herspeelwaarde is. Het is een hypothetisch voorbeeld, aangezien bijna iedereen een echt goede game vrijwel zeker opnieuw zal spelen, als hij daar tijd voor heeft.

@ TimD: is ook zo, in eerste plaats draait het om de herspeelwaarde, de fun staat op het tweede plan en is meer een invulling van de Replay.

2 opmerkingen

1) Het is mijn quote, neem ik aan, die je bedoelt? Ik zeg alleen maar dat de game op zich bepaalt wordt door Gameplay, Sounds & Graphics (en Originaliteit, al heb ik die hier zelf niet gebruikt). Met Replay op zich bedoel ik idd de herspeelwaarde, die onder andere tot uitdrukking komt in het feit of je er plezier mee hebt gehad.

2) Als ik je kritiek goed begrijp, zou jij een ander cijfer geven voor deze review. Maar goed, dat is mijn mening, maar ik sta best open voor een andere. Ik vermoed dat het cijfer dan hoger komt te liggen, aangezien je al eerder aangegeven hebt, dat voor jou de fun vooropstaat. Dus: welk cijfer zou jij deze game dan gegeven hebben?

-------------------------------------------------------------------------------

In het algemeen zou ik graag liever wat opbouwende kritiek willen hebben m.b.t. de review. Een discussie over wat ik versta onder Gameplay/Replay wil ik best voeren, maar dan liever op het forum.
avatar van TheincrediblemachineD
Door TheincrediblemachineD (6793 reacties) op 21-07-2007 20:51
( PM )
Quote:


@ TimD: is ook zo, in eerste plaats draait het om de herspeelwaarde, de fun staat op het tweede plan en is meer een invulling van de Replay.

[quote/]

Je moet fun niet in replay gooien! Fun zit in alle aspecten, maar juist niet in replay! En welk cijfer ik de game gegeven had? Geen idee, niet gespeeld, maar als ik zo'n positieve review had geschreven, dan had ik hem in elk geval een hoger cijfer gegeven.
avatar van Talicus
Door Talicus (7388 reacties) op 22-07-2007 12:54
( PM )
Quote:
@ Talicus: Als de gameplay zuigt, dan speel je een game niet zo gauw opnieuw, maar soms heb je toppers, die eigenlijk overal in uitblinken, maar die zich bijv. omdat er maar 1 moeilijkheidsgraad is of dat er geen unlockables zijn en een tweede keer spelen niets zou toevoegen. (Let wel, het zijn maar wat voorbeelden). Dan zou je kunnen stellen dat ondanks dat er goede Gameplay, Graphics & Sounds zijn, er toch geen herspeelwaarde is. Het is een hypothetisch voorbeeld, aangezien bijna iedereen een echt goede game vrijwel zeker opnieuw zal spelen, als hij daar tijd voor heeft.

--

Klopt, ik heb er ook niks op tegen dat het onderdeel Replay er is, en het is zeker iets om rekening mee te houden bij de beoordeling van een spel.
Het is alleen raar als je zegt dat de funfactor in de replay zit, vooral bij spellen die inderdaad in alles uitblinken behalve replay, want hoewel het natuurlijk jammer is als je een spel maar 1x kan doen heb je er toch wel plezier mee gehad?
avatar van ConAir
Door ConAir (4420 reacties) op 23-07-2007 20:40
( PM )
Hmm, ja, ok, ik vind zelf de replay en fun nog steeds het best bij elkaar passen. Bij de andere drie denk ik ws gewoon aan wat anders dan jullie.

Dat niemand er nog mee gekomen is, dat het laatste plaatje geen onderschrift heeft, zeg.
avatar van V-devil
Door V-devil (829 reacties) op 29-07-2007 15:37
Rol: Hoofd Moderator
( PM )
Ok, bij deze dan: welke onderschrift had je dan in gedachten?
avatar van RDB
Door RDB (662 reacties) op 19-09-2007 12:21
( PM )
oh my mother***king god, wat een gezeik om een cijfertje xD jezus, voglens mij is hoe een game is voor iedereen anders xD Ik vind pinball namelijk in het echt leuk maar op een pc of consoel vind ik er geen F aan. En dan over dat cijfe, als ConAir het een goede funfactor vind hebben en hem vaak opnieuw kan spelen ( wat ik kan begrijpen met pinball, in mijn geval inreallife dan) hoeft hij toch niet voor andere mensen een lager cijfer te geven omdat die het geen aars anvinden.. Of ben ik nou gek..

korom - doe niet moeilijk over een cijfer, lees, speel het een keer en oordeel XD