Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Grand Theft Auto: Liberty City Stories (GTA) (PSP)
91 100 1

Review Grand Theft Auto: Liberty City Stories (GTA) (PSP)

Grand Theft Auto, wie dit spel nog niet kent, heeft de afgelopen jaren onder een steen geleefd. De hype rond San Andreas, de Hot Coffee mod en een of andere maffe advocaat zorgen ervoor dat Rockstar een goddelijke status heeft verkregen. Deze status breiden ze uit door GTA naar de PSP te brengen onder de naam Liberty City Stories.

Grand Theft Auto zou eigenlijk al in de winkels moeten liggen. Helaas zal dat nog tot twee december gaan duren. Voor de mensen die nog twijfelen of het spel echt gekocht moet worden voor Sinterklaas hebben wij de review van het spel waar iedere PSP bezitter op zit te wachten.

GTA op de PSP is indrukwekkend. Rockstar is een van de weinige ontwikkelaars die een hype waar kunnen maken (afgezien van de maand uitstelling in Europa dan). Ze lieten de game voor het eerst op de E3 zien aan een select gezelschap en een half jaar later is de game klaar. PSP fans over de hele wereld kijken uit naar deze game en dat is meer dan terecht. Dit bracht ook een zware last mee. Rockstar moest en zou de verwachtingen waarmaken. De beste teams werden op het project gezet en leverde ons GTA Liberty City Stories af.Ondanks dat het spel zich plaatsvindt in de stad die we kennen uit GTA III is het spel geen port. Absoluut niet. Daarvoor verschilt het spel te erg. Winkels zitten op andere plaatsen en de verhaallijn is compleet anders. Het spel neemt je mee naar de tijd voor GTA III. Drie jaar eerder om precies te zijn. Je speelt met Tony Capriani. Tony is een oude bekende uit GTA III. Daar geeft ie je namelijk de opdracht om de Triads uit te schakelen. In de PSP versie komt hij terug nadat hij jaren in ballingschap heeft geleefd. In opdracht van Don Salvatore Leone had hij een “made man” vermoord. Nu dit achter de rug is keert hij terug in de stad waar chaos heerst in de onderwereld. Jij zal hem leiden naar de roem en faam, maar eerst zul je af moeten rekenen met de rivaliserende bendes in Liberty City Stories zoals de Yakuza, Diablos, Triads en vele anderen. Iedere bende kenmerkt zich door eigen voertuigen, eigen kleding en natuurlijk een eigen buurt. Precies zoals in de andere GTA delen.

Deze buurten zijn grotendeels gelijk aan GTA III. Zodra je het spel start voel je je ook meteen thuis. Je kunt gemakkelijk de weg vinden en het geeft je een déjà-vu gevoel. Erg is dit niet want het is erg leuk om terug te keren naar Liberty City. Daarnaast is het leuk om te vergelijken met GTA III. Zou de Ammu-Nation nog op dezelfde plek zitten en is kun je nog steeds op dezelfde plek je auto laten spuiten? Daarnaast zijn er sommige clubs of casino’s nog niet omdat ze simpelweg nog gebouwd moeten worden.Het is mooi om te zien dat Rockstar GTA in tact laat. Grafisch doet het spel niet veel onder voor GTA III op de PS2. Alles is er gewoon. Schade aan de auto’s, mooie lichteffecten en ook zijn de ingame cutscenes nog steeds aanwezig. De tijd dat stemmen in een handheld game taboe waren is ook verdwenen. Alle tekst wordt gewoon gesproken en lezen? Daar doen we niet meer aan. Vanaf nu is GTA echt GTA op een handheld. Het enige verschil met de console versie is de duur van de missies. Deze is omlaag gegaan. Waar je op de Playstation nog wel eens 5 tot 10 minuten bezig was met een missie, ben je op de PSP tot maximaal drie minuten bezig met een missie. Dit allemaal in het belang van de mobiele ervaring. Mobiel gamen gaat sneller dan thuis uitgezakt op de bank. Met die visie ben ik het totaal eens. Als je 10 minuten op de bus staat te wachten wil je geen grote missie. Je wilt snel een missie spelen en daarna de bus instappen. Zo is er een missie dat je leden van de Leone gang moet redden. Je zoekt een vier persoonsauto en rijdt naar het tankstation. Aldaar worden drie leden van de Leone gang belaagd door politie agenten. Aan jou de taak om ze te redden en de politie van je af te schudden. Dit soort missies zie je het hele spel door. Natuurlijk zitten er enkele grotere missies in het spel, maar het merendeel zijn korte missies die je niet vervelen. Integendeel, ze zijn net zo spannend als op de consoles omdat je wederom in het verhaal wordt getrokken. Het spel kent namelijk weer een uitstekende verhaallijn waar ik niet veel meer over zal vertellen. Naast de reguliere missies heb je ook als vanouds weer een hele lading secrets en zijmissies die je kunt ondernemen. Zo kun je voor agent of brandweerman spelen en zijn ook alle “hidden packages” terug. Naast het zoeken naar deze pakketjes kun je ook op zoek gaan naar de jumps en rampage missies. Je zult dus net zo lang bezig zijn met deze GTA als een console GTA.

Liberty City leeft. Je ziet het aan alles. Er rijden veel auto’s door de straten en er lopen genoeg mensen over straat. Je hoort mensen zeggen dat ze honger hebben of dat je moet opletten voor zakkenrollers. Ook oom agent doet netjes zijn werk en zie je dus regelmatig gangsters neerschieten. Het is prachtig om te zien dat de PSP een game als GTA in volle glorie aan kan. Ieder stukje past precies in de GTA puzzel. De graphics zijn fantastisch en ondanks de talrijke auto’s voetgangers en explosies zijn er niet of nauwelijks vertragingen. De radio stations zijn ook van de partij en zorgen ervoor dat de stad nog meer leeft. De onzinnige reclames zijn terug en de DJ’s lullen het geheel aan elkaar terwijl je verschillende stijlen muziek hoort. Voor ieder is er wat wils in het spel. Van Method Man en Big Punisher tot klassieke muziek, het zit er allemaal in. Ook kun je je eigen muziek in het spel stoppen middels een tooltje van Rockstar. Dit programma zet je muziek om in files die de PSP kan lezen. Beetje omslachtig, maar beter dan niets. Het tooltje kun je hier downloaden.Naast aanpassingen zijn er ook aanvullingen die niet in GTA III zaten. Zo kun je nu rustig op een motor gaan zitten en door de straten racen. Ook kun je off-road gaan met een cross motor. Het richtsysteem uit GTA San Andreas zien we ook terug in GTA Liberty City Stories. De R knop indrukken en knallen dus. Erg handig en erg effectief op de PSP. Niet ellendig lang richten, maar gewoon target locken en schieten. Iets wat we helaas wel missen zijn de vliegtuigen en helikopters. Deze zitten niet in het spel en is een licht gemis. Reizen van de ene kant naar de stand naar de andere is nogal een intensieve onderneming. Dit zegt ook iets over de grootte van het spel natuurlijk, maar een helikopter os vliegtuig zou ik wel graag zien in het vervolg.

Op een punt twijfelde ik altijd. Hoe zou het spel spelen. Heb je genoeg knoppen? Mis je geen knoppen? Gelukkig is dit niet het geval. De besturing voelt even vertrouwelijk aan na enkele minuten spelen. Lopen doe je door middel van de analoge stick en voor de rest zijn de knoppen nagenoeg hetzelfde. Je auto vanaf de zijkant bekijken doe je ook met de analoge stick alleen houd je dan de L knop ingedrukt. Meer veranderingen zijn er niet in de besturing. Iedereen die eens met de console versie heeft gespeeld, kan meteen uit de voeten met de PSP versie.Als toetje heeft Rockstar voor het eerst in de 3D geschiedenis van GTA een multiplayer optie ontwikkeld. Deze multiplayer optie is misschien wel net zo vet als de single player versie van het spel zelf. Als deze optie een voorproefje is van wat we kunnen verwachten in toekomstige GTA spellen dan ziet de toekomst er rooskleurig uit. De multiplayer rockt namelijk! Het bestaat niet uit een simpele deathmatch alleen. Er zijn veel meer verschillende type multiplayer die je kunt spelen. Zo kun je een soort capture the flag doen met limousines (“Get Stretched”), maar ook racen door de straten van Liberty City (“Street Rage”). In totaal zijn er zes verschillende multiplayer modes waar jij en je vrienden je uitstekend mee kunnen vermaken. Persoonlijk vind ik de “Liberty City Survivor” mode het leukst. Knallen op elkaar met alles wat je ziet. Degene die de meeste kills heeft wint. Een keihard potje deathmatch dus.

Rockstar verdient een dikke pluim voor GTA Liberty City Stories. Ze hebben de franchise zo goed mogelijk in tact gehouden en hebben het spel ongelofelijk groot gemaakt. Er is genoeg te doen in GTA en de vrijheid is als vanouds verslavend. Heb je geen zin in een missie? Dan ga je toch wat herrie schoppen in de stad? Of je gaat op zoek naar hidden packages. Er is altijd wel iets te doen naast de missies en dit is wederom geslaagd. Het spel verveelt niet en het houdt je lang bezig. De multiplayer mode is daarbij een genot en is iets wat je absoluut moet spelen. We kunnen concluderen dat Rockstar een dijk van een spel heeft afgeleverd dat voldoet aan de wensen van de consument.

 

Oordeel Grand Theft Auto: Liberty City Stories (GTA) (PSP)

  • Graphics 90
  • Gameplay 90
  • Originality
  • Sound 95
  • Replay 90
  • Eindcijfer 91

Aantal keer bekeken: 9616 

Laagste prijzen voor Grand Theft Auto: Liberty City Stories (GTA) (PSP)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Deryck
Deryck ( 1599 ) 20-11-2005 14:23
vet spel, heb op gamekings gekeken
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 20-11-2005 20:12
Ik ook, lijkt me GTA 3.
avatar van Dre_t_Hunter
Dre_t_Hunter ( 620 ) 29-11-2005 20:36
Als ik een PSP had zou ik 'm halen, maar om 'm alleen voor GTA te kopen.
avatar van Shadow
Shadow ( 5 ) 04-12-2005 12:06
psp zuigt
avatar van Mayfly
Mayfly ( 879 ) 07-12-2005 21:45
Quote:
psp zuigt

dit is niet echt een site om fanboy-reacties te plaatsen.
avatar van Bjorno
Bjorno ( 41 ) 12-12-2005 18:12
Hmm een top game wil hem zkers voor kerst hebben.
avatar van Chaoot
Chaoot ( 902 ) 16-11-2006 11:05
Keurige review, spel zit idd tegen een 10 aan. _O_