Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Guitar Hero: Van Halen (PS3)
76 100 1

Review Guitar Hero: Van Halen (PS3)

In 2007 werd de allereerste Guitar Hero game gelanceerd. In het begin werd er nogal lacherig over deze game gedaan. Het kwam in de verste verte niet in de buurt van het echte gitaarspel en de game had het imago, dat het alleen iets was voor puisterige nerds op een stoffig zolderkamertje. Het tegendeel bleek waar te zijn. Met de release van met name Guitar Hero II en III bleek de serie een doorslaand succes te zijn onder het grote publiek. De reeks is bovendien een vaste waarde op de World Cyber Games (het WK voor gamers) geworden. Natuurlijk valt niet te ontkennen, dat het spelen met Guitar Hero een heel andere ervaring is dan spelen op een echte gitaar. Echter, voor iedereen die geen geduld of geld voor gitaarles heeft, is Guitar Hero een leuk alternatief.Geschiedenis
De serie wordt gemaakt door Neversoft, die het stokje enige tijd geleden heeft overgenomen van Harmonix. Deze ontwikkelaar heeft nu zijn eigen serie, Rock Band, samen met EA opgezet. Deze concurrentie heeft de nodige gevolgen gehad. Zo is het belang van een goede tracklist toegenomen. Waar in de eerdere delen van Guitar Hero veel platen covers waren, is tegenwoordig de gehele tracklist door de originele artiest verzorgd. Tevens is het heden ten dage mogelijk om als band op te treden. Naast de gitaar kan de speler kiezen voor de bassgitaar, drums of de microfoon. Daarnaast is er een aanzienlijke rol van downloadable content weggelegd. Wekelijks worden er nieuwe nummers voor zowel Rock Band als Guitar Hero gelanceerd, zodat er voor ieder wat wils verkrijgbaar is. Toch blijft het hier niet bij. Zo worden er ook geregeld hele games gewijd aan één specifieke artiest. In het verleden zijn er aparte delen verschenen van Guitar Hero voor Aerosmith en Metallica. Deze keer is het de beurt aan Van Halen. Deze Amerikaanse band kent een Nederlands tintje, want de broers Eddie en Alex van Halen zijn van origine Nederlanders. De game herinnert je hieraan, omdat de mogelijkheid bestaat om op te treden in Nederland. Ik vermoed dat dit wel eens het Goffertpark kan zijn, omdat de broertjes van Halen daar origineel vandaan komen. Heel duidelijk wordt dit echter niet aangegeven.

Zoals gezegd staat in dit deel van Guitar Hero Van Halen centraal. Het mooiste aan dit stukje fanservice is, dat een dergelijke game helemaal rondom de band en met de medewerking van de band gebouwd wordt. Zo zul je Eddie van Halen bijvoorbeeld direct erkennen, wanneer hij de stage betreedt. De tracklist bestaat grotendeels uit hits van de band. De lijst wordt veelal aangevuld met nummers, die de band geïnspireerd hebben. Toch denk ik, dat het bij dit deel niet geheel klopt, omdat er veel nummers van de andere artiesten (bijvoorbeeld Weezer, Blink 182 en Queens of the Stone Age) uit een zeer recent verleden komen, terwijl de nummers van Van Halen, die in de tracklist staan, uit de jaren ’70 en ’80 stammen. Wellicht zijn dit gewoonweg een aantal nummers om de tracklist mee aan te vullen of zijn het nummers, die Van Halen wel aanstaan. Uit de feiten van de nummers, die vrijgespeeld kunnen worden, blijkt veelal niets van de achterliggende redenen. Verder vind ik het ook vrij bijzonder, dat er alleen nummers met David Lee Roth als zanger aanwezig zijn, terwijl Sammy Hagar ook voor een langere periode de leadzanger van de band is geweest. Wellicht heeft dat iets met de geschiedenis te maken, want op enig moment is de relatie tussen Sammy Hagar en de overige leden van Van Halen verstoord geraakt. De tracklist zelf is meer dan prima. Alle grote hits komen voorbij, zoals You Really Got Me, Jump, Hot For Teacher, Panama en Running With the Devil. Elke track is bovendien voorzien van de nodige achtergrondinformatie. Het was wellicht nog leuker geweest, als we echte video’s of anderszins unieke informatie van de band konden vrijspelen, maar ach, start Youtube eens op en je kan daar wel terecht voor een overdosis aan materiaal.Dit deel van Guitar Hero biedt de bekende opties. Speel snel een nummer in Quickplay, werk aan een carrière in Career Mode, ga online de strijd aan met anderen of creëer je eigen plaatje. Het is tevens mogelijk om een hele eigen band en rockers te creëren. Indien er gekozen wordt voor Quickplay, Career of Battle (online), dan zul je zien dat de game voornamelijk voortbouwt op zijn voorgangers. Kies een instrument uit en een nummer naar je smaak. Vervolgens komt de bekende interface tevoorschijn, waarbij in het midden, op de Highway, de noten over het scherm rollen. Dit tafereel wordt geflankeerd door enerzijds de Rock Meter en anderzijds de Star Power bar. Sla op het juiste moment de aangegeven kleur aan en een puntenregen volgt. Als er een met blauw omringde noten serie wordt voltooid, dan wordt er Star Power opgebouwd. Deze bonus kan worden ingezet om de punten te verdubbelen. Het geheel is echter niet compleet zonder het optreden van een band op de achtergrond.

Band of solo?
Zodra de basis aangeleerd is, is er de mogelijkheid om de moeilijkheidsgraad een tandje hoger te schakelen, tot aan Expert toe. Speciaal voor de drummers onder ons, is Expert+ de hoogste moeilijkheidsgraad. De game wordt dan intenser, waarbij het tempo omhoog gaat en ook de frequentie van de noten neemt zienderogen toe. Ook mijn vriendin keek geïnteresseerd naar deze game en al gauw maakte ze onderdeel uit van de ‘band’. Eerst waagde ze zich aan de drums, welke voor ons een geheel nieuwe ervaring is. Bij drums dient de speler zijn focus te verleggen. Waar de concentratie normaal gesproken op het gitaargeluid afgestemd was, dient er nu intens geluisterd te worden naar de drums. Het ging mijn vriendin in ieder geval al vrij snel zeer soepel af. Met de hogere moeilijkheidsgraden in het vooruitzicht is er nog genoeg uitdaging om ons een hele tijd te vermaken. Vervolgens moest ook de zang nog getest worden. Deze bleek echter veel gemakkelijker te zijn dan verwacht. Een nummer op Expert werd moeiteloos met vijf sterren bekroond en de grootste uitdaging lijkt bij het zingen meer te liggen in de kennis van de teksten. Gelukkig helpt de game hierbij, doordat de songteksten via de game geraadpleegd kunnen worden. Echte uitdaging zul je dus meer bij Singstar moeten zoeken. Die game dwingt je namelijk om echt en zuiver te zingen. Mee neuriën met een nummer zal de speler daar niet ver brengen.


Oorspronkelijk zou deze game bij ons vorig jaar al verschijnen, ware het niet dat hij uitgesteld werd in verband met het toch al reeds drukke najaar met daarin de releases van DJ Hero, Band Hero en Guitar Hero 5. Omdat er in het voorjaar van 2010 geen andere Hero games verschijnen, was er voldoende ruimte om deze titel te laten schitteren. Toch werkt de latere release bij deze game niet bepaald in het voordeel. De game laat zich nogal gemakkelijk spiegelen aan Guitar Hero 5, terwijl hij in kwaliteit wellicht meer gelijk staat aan Guitar Hero: Metallica. Zo zijn de laadtijden behoorlijk lang en is de game ook grafisch de mindere van Guitar Hero 5. Tevens valt de afwezigheid van challenges op, die in Guitar Hero 5 de game toch weer iets extra’s meegaven. En dat is toch zonde, omdat de game een goede tracklist kent en behoorlijke herspeelwaarde heeft. Ook al valt of staat dit met de vraag of je Van Halen wel ziet zitten.

To Jump or not to Jump
Guitar Hero: Van Halen biedt de liefhebber van Guitar Hero games een leuke en gevarieerde tracklist, met de diepgang die je van een Guitar Hero game mag verwachten. De game kun je zelf zo moeilijk maken als je maar uiteraard. Op Expert zal de game het de speler niet gemakkelijk maken, zeker als je vooraf de gitaarsolo’s van Eddie van Halen in gedachte neemt. Natuurlijk kun je afvragen of Van Halen wel de juiste band is om een hele game aan te wijden of dat er niet beter was geweest om het geheel te releasen als downloadable content. Ik denk echter niet, dat dit een game is, die enkel voor fans bedoeld is. Van Halen is een legendarische band met geweldige nummers, die in principe één ieder wel kent, ondanks dat de meeste nummers wat ouder zijn. De tracklist is daarbij nog wat aangevuld met nummers van een meer recenter datum, waardoor het een game is, die voor een breder publiek te genieten valt.

Deze game is gereviewed door ConAir

 

Oordeel Guitar Hero: Van Halen (PS3)

  • Graphics 70
  • Gameplay 75
  • Originality 65
  • Sound 85
  • Replay 85
  • Eindcijfer 76

Aantal keer bekeken: 6692 

Laagste 3 prijzen voor Guitar Hero: Van Halen (PS3)

24.99 30.00 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Nedgame.nl 9.6
€  22.00€ 2.99   € 24.99
Lamar Games 10
€  24.95€ 3.45   € 28.40
Bol.com Partner 8.5
€  30.00€ 0.00   € 30.00

Meer prijzen 

Laatste reacties


Er is nog niet gereageerd.