Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Kingdom Come: Deliverance (PC)
77 100 1

Review Kingdom Come: Deliverance (PC)

Nog nooit heb ik zo lang uitgekeken naar een game, al sinds de eerste berichten over Kingdom Come: Deliverance, helemaal terug in 2014. Een historische game die ook nog eens zo realistisch mogelijk probeert te zijn? Dat past helemaal in mijn straatje. Nu in 2018, vier jaar later, is het eindelijk zover en mocht ik aan de slag met dit pareltje. Kan de game aan alle verwachtingen voldoen? Of ligt teleurstelling op de loer, doordat de verwachtingen gewoon té hoog zijn?Kingdom Come: Deliverance is een singleplayer open wereld RPG die ontwikkeld is door het Tsjechische Warhorse Studios. De game speelt zich af in het Tsjechië van de vroege 15e eeuw, toen dat nog de Bohemen heette. Je speelt als Henry, een simpele smidszoon, die verzeild raakt in een oorlog die meer impact heeft dan je van tevoren ooit had kunnen inbeelden.

Omdat dit een realistische game is zul je dan ook geen draken, magie, heksen of andere ongein tegenkomen. Dit voelt in het begin juist wat onnatuurlijk, omdat je tegenwoordig zo gewend bent om fantasy figuren tegen te komen in epische zwaardvechtgames gebaseerd op middeleeuwse taferelen. Gelukkig is dit gemis van korte duur, want de sfeervolle game zorgt er binnen de kortste keren voor dat je je helemaal in de échte Middeleeuwen waant.Vechten of uitpraten?
En als je denkt aan de Middeleeuwen, dan denk je natuurlijk ook aan ridders, harnassen, paarden en zwaarden, die allemaal aanwezig zijn in de game. Wil je je zin krijgen, dan is een zwaardgevecht een goede optie. Er zijn echter ook totaal andere manieren om je doel te bereiken. Probeer bijvoorbeeld iemand om te praten, zodat je spreekvaardigheid omhoog gaat en je de volgende keer nog sneller iemand om jouw vinger weet te winden. Of probeer het item wat je nodig hebt juist te stelen. Of over te kopen. Het kan allemaal in Kingdom Come: Deliverance. Het maakt de game lekker gevarieerd en geeft je het gevoel dat je over een enorme keuzemogelijkheid beschikt. Want op momenten dat je faalt op de ene manier, weet je altijd wel een andere manier te verzinnen om tot een oplossing te komen.

Wel weet de game je altijd weer naar een bepaalde vaste gebeurtenis te leiden, ongeacht de route die je neemt. Want in de poging om de game zo realistisch mogelijk te maken, zijn er gewoon bepaalde gebeurtenissen die écht moeten plaatsvinden, omdat dat zo in de geschiedenisboeken staat. Dus ook al heb jij een heel andere tactiek dan een ander, jullie zullen allebei hetzelfde einde krijgen.Gevechten zijn in eerste instantie moeilijk, het duurt namelijk even voordat je het zwaardvechten onder de knie hebt. Maar zodra je het eenmaal doorhebt, kun je gemakkelijk meerdere vijanden tegelijk aan. Ook andere aspecten van de game zijn lastig om meteen op te pikken, zoals lockpicking, onderhandelen, potions maken, zakkenrollen, noem maar op. Hoe vaker je het doet, hoe beter je er in wordt en hoe minder frustrerend en tijdrovend deze klusjes zijn. En ook met de toevoeging van vaardigheidsboeken en perks kun je veel van deze vaardigheden veel sneller en efficiënter uitvoeren.

De duistere kant van de middeleeuwen
Net zoals ik niet slechts een rooskleurig beeld kan schetsen van de Middeleeuwen – het waren immers ook zeker donkere tijden – kan ik dat ook niet van Kingdom Come: Deliverance, hoe graag ik het ook zou willen. Er is namelijk nog van alles mis aan de game. Laat ik beginnen met de bugs en glitches, die ervoor zorgen dat je bepaalde quests gewoon niet kunt voltooien of starten en je soms hele stukken opnieuw moet spelen.

Dit laatste is extra vervelend vanwege een bewust gemaakte keuze van Warhorse Studios over het opslaan van je voortgang in de game. Je kunt namelijk maar op beperkte plekken opslaan – en het automatisch opslaan gebeurt ook maar zelden – waardoor je bijvoorbeeld niet snel even je game kunt afsluiten. Je kunt overigens wel gebruikmaken van zogenaamde Saviour Schnapps, waardoor het dan weer wel kan, maar vooral in het begin zijn die nogal schaars. Door deze keuze moet je, wanneer je tijd beperkt is, goed nagaan waar je wel en niet aan kunt beginnen; iets waar we tegenwoordig niet meer aan gewend zijn.Iets anders waar in games tegenwoordig nog maar amper aandacht aan wordt besteed, is dat je jezelf van voedsel moet blijven voorzien, anders ga je dood. Je hebt minder uithoudingsvermogen als je al een tijd niet meer hebt gegeten. Of je kunt minder goed zwaardvechten als je juist te veel hebt gegeten. Verder moet je genoeg slapen, en zelfs je kleren en jezelf wassen. Anders gaat je charisma naar beneden. Soms is het even vervelend, maar het draagt zeker bij aan het realisme.

De bugs vallen op de pc (waar deze review op gebaseerd is) wel mee, op de PlayStation 4 en Xbox One moet dit erger zijn, maar bijvoorbeeld op een PlayStation 4 Pro al weer minder. De één heeft er ook meer last van dan de ander. Desalniettemin is het jammer dat een redelijk grote game als Kingdom Come: Deliverance last heeft van bugs, maar bedenk ook dat Warhorse Studios slechts een kleine studio is en deze game begon als Kickstarter. En er worden gelukkig nog steeds genoeg patches uitgebracht om de game van zoveel mogelijk bugs te ontdoen.

Het romantische beeld van de Middeleeuwen
Want de glitches daargelaten overtuigt het geheel zeker, want wat een prachtige game is Kingdom Come: Deliverance geworden. De graphics zijn misschien niet van heel hoogwaardig niveau, maar het is de algehele sfeer die de game zo fijn maakt en je er helemaal in zuigt. De landschappen, kastelen, kostuums, de kaart die in mooie middeleeuwse tekenstijl is nagemaakt en de personages: het draagt allemaal bij aan een fantastische, algehele ervaring. Aan elk detail is wel gedacht.En dan heb ik het nog niet eens gehad over de muziek, welke prachtig is uitgevoerd en helemaal tot zijn recht komt. Of het feit dat alle personages waar je mee kunt praten ook daadwerkelijk ingesproken stemmen hebben. Het niveau van deze stemmen varieert nogal, maar het is zeker een goede zet van de studio om iedereen een stem te geven. Het draagt namelijk veel bij aan het realisme van deze game.

Conclusie
Al met al is Kingdom Come: Deliverance voor mij persoonlijk geslaagd te noemen. Vooral de specifieke sfeer die wordt neergezet overtuigt, door de prachtige gebouwen, kastelen, personages, muziek, noem maar op. Je moet wel echt door de glitches heen kunnen kijken, want deze halen je vaak even uit je element. Voor de geduldige gamer moeten de bugs ook geen probleem zijn, maar juist een vorm van uitdaging. De minder geduldige gamer moet deze game dan ook nog even links laten liggen, tot het moment dat de meeste bugs er uit gepatcht zijn. En ook dan moet de minder geduldige gamer zichzelf afvragen of deze game überhaupt wel geschikt is, met zijn vele leercurves, weinige mogelijkheden om op te slaan en het soms veel aanwezige routinewerk. Maar behoor je wel tot de groep der geduldigen, dan is Kingdom Come: Deliverance zelfs op dit moment al zeker zijn geld waard.

 

Deze review is geschreven door Lisa Halman.

 

Oordeel Kingdom Come: Deliverance (PC)

  • Graphics 70
  • Gameplay 70
  • Originality 85
  • Sound 90
  • Replay 70
  • Eindcijfer 77

Aantal keer bekeken: 7905 

Laagste prijzen voor Kingdom Come: Deliverance (PC)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Vinneh
Vinneh ( 48 ) 16-03-2018 19:51
Ps4pro hier. Nog maar 1bug gehad. Gewoon even herladen en probleem opgelost. Topgame, heel blij mee!
avatar van Dudeson
Dudeson ( 227 ) 16-03-2018 22:07
Op de pc met een mod het save gedoe omzeild, prima te doen dan zonder al teveel tijd te verspillen.
avatar van YOLOYOLO
YOLOYOLO ( 1870 ) 16-03-2018 23:22
Quote:
Ps4pro hier. Nog maar 1bug gehad. Gewoon even herladen en probleem opgelost. Topgame, heel blij mee!

al uit de prologue? dan beginnen de bugs pas echt. had hem ook op pro.
avatar van Duiv3l
Duiv3l ( 42 ) 17-03-2018 00:49
Ik speel op de PC en ben al meerdere bugs tegengekomen waardoor het niet meer mogelijk is om verder te komen met de main quest. Met patch 1.3.3 lijkt nu elke main quest direct te failen. Ik wacht wel tot patch 1.4 uit is.
avatar van Ghost Dog
Ghost Dog ( 224   1) 17-03-2018 04:43

Dus eigenlijk gewoon een halfbakken brood dat een 7.7 waard is.
avatar van Jvalks
Jvalks ( 296 ) 17-03-2018 06:41
Gisteren is wederom een nieuwe patch gereleased (1.05) met een hoop verbeteringen (PS4/X1): http://www.playstationlifestyle.net/2018/03/16/view-kingdom-come-deliverance-update-1-05-patch-notes/

Blijft een geweldig spel, ondanks wat kleine issues...
avatar van Malistix
Malistix ( 1404   3) 17-03-2018 07:32
op PC uitgespeeld, heerlijke game
avatar van LostBoyNL
LostBoyNL ( 1610   33) 17-03-2018 09:34
Geweldig spel.
avatar van Vinneh
Vinneh ( 48 ) 17-03-2018 09:42
Quote:
[..]


al uit de prologue? dan beginnen de bugs pas echt. had hem ook op pro.
Heb er inmidels al ruim 60 uur in zitten. Geen problemen hier. Raar.
avatar van YOLOYOLO
YOLOYOLO ( 1870 ) 17-03-2018 09:53
Quote:
Ik speel op de PC en ben al meerdere bugs tegengekomen waardoor het niet meer mogelijk is om verder te komen met de main quest. Met patch 1.3.3 lijkt nu elke main quest direct te failen. Ik wacht wel tot patch 1.4 uit is.

had ik op ps4 pro. hoop gamebreaking bugs.

Lisa heb je de game ook uitgespeeld?

Quote:
esalniettemin is het jammer dat een redelijk grote game als Kingdom Come: Deliverance last heeft van bugs, maar bedenk ook dat Warhorse Studios slechts een kleine studio is

Maar wel een kleine studio die fullprice voor de game vraagt dus dat zou niet uit moeten maken en geen excuus.
avatar van TheMayMaysJack
TheMayMaysJack ( 284 ) 17-03-2018 10:52
Ook met 1.5 nog sprake van enorm veel bugs. Ik wacht wel even een paar maanden voordat ik het koop.
avatar van Maarten95
Maarten95 ( 610 ) 17-03-2018 11:15
Voor een eerste poging heeft de ontwikkelaar het geweldig gedaan.
avatar van Doobieters
Doobieters ( 29296   284) 17-03-2018 11:22
Quote:
Voor een eerste poging heeft de ontwikkelaar het geweldig gedaan.
Had de game lekker voor 40 euro in de markt gezet.
avatar van YOLOYOLO
YOLOYOLO ( 1870 ) 17-03-2018 11:22
of als early access op steam.
avatar van Forrestfield
Forrestfield ( 2175   1) 17-03-2018 11:26
Quote:
[..]

Had de game lekker voor 40 euro in de markt gezet.

Spel word vanzelf goedkoper... en grote kans dat tegen die tijd de grootste problemen ook zijn opgelost.
avatar van Maarten95
Maarten95 ( 610 ) 17-03-2018 11:45
Quote:
[..]

Had de game lekker voor 40 euro in de markt gezet.

Had gekund maar dan had je waarschijnlijk een slechter product gekregen. Je kunt als ondernemer niet zomaar je verwachtingen met 1/3 bijstellen.
avatar van Cynch
Cynch ( 267 ) 17-03-2018 13:04
Leuke review maar deze zin
"Voor de geduldige gamer moeten de bugs ook geen probleem zijn, maar juist een vorm van uitdaging."
vind ik onacceptabel als kritische reviewer.
avatar van YOLOYOLO
YOLOYOLO ( 1870 ) 17-03-2018 16:42
bugs zijn geen uitdaging idd
avatar van TheMayMaysJack
TheMayMaysJack ( 284 ) 17-03-2018 17:42
Quote:
bugs zijn geen uitdaging idd
Dat kunnen ze wel zijn:
http://i.imgur.com/1oOTEtM.mp4
avatar van Trilon
Trilon ( 12 ) 17-03-2018 22:40
Ik vermaak me er erg goed mee. Elke euro waard, wel wat kleine bugs. Maar vergelijk dat ook is met Elder scrolls of fallout.. en die games worden nu nog geprezen...
avatar van Shadowx
Shadowx ( 258 ) 18-03-2018 12:17
Uitgespeeld op de X1X en het is een geweldige game, gezien het einde denk ik of aan DLC of een deel 2.

Af en toe een bug en soms vergeten te slapen (zodat hij saved) dat je weer paar uur gameplay kwijt bent maar ach dat haalde me niet uit mijn speelsessie want ik heb enorm genoten van deze game en dat terwijl toen ik hem voor het eerst zag dat ik dacht de wereld leeft niet, maar de wereld leeft juist wel.
avatar van Superorigineel
Superorigineel ( 558 ) 19-03-2018 06:42
Ik durf geen poging te wagen met mijn base PS4
avatar van YOLOYOLO
YOLOYOLO ( 1870 ) 19-03-2018 15:14
Lisa ben wel benieuwd heb je hem uitgespeeld?
avatar van Jaspelino
Jaspelino ( 127 ) 19-03-2018 19:47
Quote:
Lisa ben wel benieuwd heb je hem uitgespeeld?

Stel je deze vraag altijd aan reviewers? En leef je in de veronderstelling dat alle reviews van grote games als deze gebaseerd zijn op complete playthroughs?

OT: Goeie review, en lekker geschreven ook. Veel beter dan op andere Nederlandse gamesites!
avatar van YOLOYOLO
YOLOYOLO ( 1870 ) 19-03-2018 20:44
nope. en nope. maar in het geval van kingdom come is het een belangrijke vraag en alleen wanneer je hem hebt uitgespeeld weet je waarom.

helaas geen spoilertags hiero anders had ik het waarom in spoilertags gezet.
avatar van Jaspelino
Jaspelino ( 127 ) 19-03-2018 21:01
Onzin.
avatar van Perremans
Perremans ( 32 ) 20-03-2018 07:48
Wat een heerlijk spel! Inderdaad wat bugs (vooral grafisch (PS4 Pro)) maar het maakt me niet zoveel uit. Ik geniet van de wereld, het rondstruinen, het ontdekken van allerlei kleine bijzonderheden, etc etc. Met patch 1.05 zijn overigens al een hoop bugs verdwenen. Ik ben verslaafd
avatar van YOLOYOLO
YOLOYOLO ( 1870 ) 20-03-2018 13:05
Quote:
Onzin.

uitgespeeld?
avatar van Jaspelino
Jaspelino ( 127 ) 20-03-2018 15:10
Quote:
[..]


uitgespeeld?

Ik speel geen games van Gamergate-apologisten. Ik heb het einde wel op stream gezien en ik vond het een slap opzetje voor een dlc / tweede deel. En nu?

Perremans is bijzonder positief over het spel. Vraag even of hij het heeft uitgespeeld.
avatar van Perremans
Perremans ( 32 ) 20-03-2018 16:34
Quote:
[..]Perremans is bijzonder positief over het spel. Vraag even of hij het heeft uitgespeeld.

Nog niet. Maar zelfs als het een baggereind is -en gezien jouw opmerking is dat niet ondenkbaar - heb ik er toch erg veel plezier aan beleefd.
avatar van Jaspelino
Jaspelino ( 127 ) 20-03-2018 18:21
Quote:
[..]


Nog niet. Maar zelfs als het een baggereind is -en gezien jouw opmerking is dat niet ondenkbaar - heb ik er toch erg veel plezier aan beleefd.

Haha uur of 50 geloof ik? Genoeg bang for your buck denk ik, of het einde nu bevalt of niet.
avatar van Perremans
Perremans ( 32 ) 20-03-2018 19:21
Quote:
[..]


Haha uur of 50 geloof ik? Genoeg bang for your buck denk ik, of het einde nu bevalt of niet.

83 and counting
avatar van Jaspelino
Jaspelino ( 127 ) 20-03-2018 20:46
Holy crap!