Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Mad Max (XboxOne)
75 100 1

Review Mad Max (XboxOne)

Tijdens de Gamescom van 2013 mocht ik voor het eerst kennismaken met de Mad Max-game. Op dat moment waren de PlayStation 4 en Xbox One nog niet verschenen en wist Mad Max as next-gen game veel indruk te maken door hele mooie graphics te laten zien. Mad Max is sinds dat moment verschillende keren uitgesteld, zijn we inmiddels ook alweer twee jaar verder, en is zelfs de Mad Max-film van afgelopen zomer alweer uit de bioscopen verdwenen. De game kan dus niet meer meeliften op de hype rond die film, maar is die dan nog wel in staat om op eigen benen te staan?

Zand, veel zand
Denk je aan open wereld game , dan denk je waarschijnlijk direct aan GTA. De serie heeft ons laten zien hoe tof het kan zijn om een stad te verkennen en te kunnen doen wat je wilt. Mad Max biedt je ook een open wereld, maar dan in een meer zanderige omgeving. Je rijdt met jouw wagen door een gortdroge woestijn en alleen de scheepswrakken herinneren je nog aan de tijd dat dit een woeste zee was. Deze setting kennen we natuurlijk van de Mad Max-films en komt in de game ook heel goed over. De graphics zijn dan misschien niet meer zo indrukwekkend als ze twee jaar geleden waren, de sfeer van de game weet echter wel indruk te maken. Je krijgt gewoon bijna een droge keel tijdens het spelen. Ook de plattegrond van de gamewereld maakt veel indruk als je net begint aan het spel, en het lijkt alsof je uren moet rijden om de verschillende locaties te bezoeken. Gelukkig merk je al snel dat de afstanden toch wel meevallen. Dat wil niet zeggen dat de wereld klein is, maar wel dat je relatief snel van A naar B kan rijden.


Locaties checken
De wereld van Mad Max is bezaaid met locaties om te bezoeken en te beroven. Dit zijn de bekende elementen van open wereld games zoals we die al vaker hebben gezien. Er zijn bijvoorbeeld luchtballonnen die je de mogelijkheid geven om de omgeving te verkennen en in kaart te brengen, maar ook verschillende basissen waar je kunt schuilen en aan jouw auto kan sleutelen. Overal vind je plekken met kleine en grote kampen om te overvallen. De kleinere kampementen voelen vaak meer als een tussendoortje of een verplichting om een missie te voltooien. Daar schuilt ook wel het gevaar dat de game eentonig kan worden. Even met de harpoen de meeste tegenstanders naar de andere kant van de woestijn slingeren, de laatste paar met je vuisten knock-out slaan en dan de beloning opeisen. Het zijn dan ook vooral de grote kampen die interessant zijn, want daar is de beloning het grootst. Bij de grote kampen heb je wat meer werk, omdat daar de verdedigingswerken beter uitgerust zijn. Daar beleef je dus absoluut het meeste plezier aan. Wat me wel tegenvalt, is dat de game je eigenlijk wel dwingt om altijd voor de frontale aanval te gaan. Even een kamp in sluipen en dan stiekem het doel uitschakelen gebeurt vrijwel nooit. In plaats daarvan knal je meestal met de grill van je Magnum Opus het hek omver om daarna te voet het kamp af te struinen en iedereen op je pad met veel geweld tegen de grond te werken. Die actie past heel goed bij Mad Max, maar ik had liever iets meer opties gehad om het ook eens anders aan te kunnen pakken.


Acht cilinders
De hele game draait om de Magnum Opus. Dit zijn de nieuwe 'wheels' van Max die hij gedurende de game uitbouwt tot zijn persoonlijke racemonster. Als speler bepaal je daarbij de prioriteiten. Wil je liever eerst de betere banden, zodat de auto meer grip heeft en je hem dus beter kunt besturen? Of kies je voor de aangepaste uitlaat, zodat de topsnelheid toeneemt? Het is aan jou om de keuze te maken. Al die aanpassingen zal je ook echt voelen als je met jouw gepimpte wagen door de woestijn aan het rijden bent, dus denk goed na over de volgende upgrade. Het enige dat je niet direct kan upgraden is de motor. Max is nogal teleurgesteld over de V6 motor die voorin de auto te vinden is. Die wil hij heel graag vervangen door een V8, maar die is nogal moeilijk te vinden in deze postapocalyptische wereld. Daarom is het uiteindelijke doel van de game dan ook om die V8 te pakken te krijgen in het plaatsje Gastown. Om daar te komen zullen er eerst echter de nodige missies uitgevoerd moeten worden. Daarmee heb ik in een paar zinnen het hele verhaal uit de doeken gedaan, en ik kan dan ook niet zeggen dat Mad Max een diepgaand verhaal heeft. Het is maar natuurlijk Mad Max, dus wie had iets anders verwacht?


Betalen met schroot
Alles wat je in Mad Max wilt aanschaffen of upgraden betaal je met 'scrap'. Gelukkig is dit vrij makkelijk bij elkaar te schrapen, want bijna elke voorbijganger die je tegen de grond slaat zal een beetje schroot laten vallen. Dat schiet echter niet veel op, dus zijn er nog een aantal manieren om grote slagen te slaan. Denk bijvoorbeeld aan het overvallen van een truck die tot de nok gevuld is met auto-onderdelen. Als je deze daarna veilig aflevert in één van jouw veilige havens, zal je voorraad meteen flink toenemen. Over het algemeen is dit niet heel moeilijk te doen, maar de trucks zelf komen niet in groten getale voor. Je zult er dus toch even je best voor moeten doen. De game zit vol met dit soort willekeurige gebeurtenissen. Zo kwam ik regelmatig gestrande vijandige buggy’s tegen, of bleek een grote stofwolk een speciaal konvooi te zijn. In het begin van de game meed ik die liever, maar zodra de Magnum Opus beter uitgerust is worden deze ook interessant om aan te pakken. Jouw monsterlijke wagen heeft veel opties om andere wagens aan gort te beuken, maar er zijn ook twee wapens die Max regelmatig kan gebruiken: de harpoen en de sniper rifle. Met de harpoen is wel het meeste plezier te beleven. Deze geeft je de mogelijkheid om torens omver te werpen, maar ook om onderdelen van auto's af te trekken, en zelfs vijanden eruit te trekken en door het woestijnzand te slepen. De harpoen in Mad Max is dus wat de grappling hook is in Just Cause, en dat is wat mij betreft een positief punt. Max kan ook uitstappen en er voor kiezen om de tegenstanders met zijn vuisten te lijf te gaan. Het gevechtssysteem is niet heel uitgebreid, maar biedt voldoende opties om je een lekker robbertje te laten vechten en er een goed gevoel aan over te houden.

Conclusie
Aan Mad Max heb ik een goed gevoel over gehouden. Ook al is het jammer dat het stealth-aspect van de game vrijwel onzichtbaar blijft, en dat er niet meer variatie in de gameplay is gestopt; ik heb wel veel plezier gehad met deze game. Het heeft een geweldige sfeer, speelt heel fijn en biedt lekker veel actie. Mad Max is niet beter dan GTA V, maar alles bij elkaar is het gewoon wel een hele toffe game.

Deze review is geschreven door Kevin Blokland

 

Oordeel Mad Max (XboxOne)

  • Graphics 80
  • Gameplay 80
  • Originality 70
  • Sound 75
  • Replay 70
  • Eindcijfer 75

Aantal keer bekeken: 8796 

Laagste prijzen voor Mad Max (XboxOne)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van CageFighter
CageFighter ( 1503   12) 15-09-2015 21:18
Een stealth-aspect dat vrijwel onzichtbaar blijft... Die woordspeling, ik vind em mooi!
avatar van Jigsaw
Jigsaw ( 2441 ) 15-09-2015 21:35
Prima review,maar ik wacht wel tot die in de budgetbak ligt.
avatar van Multiman77
Multiman77 ( 192 ) 15-09-2015 21:44
Voor mij is het ook nog steeds een twijfel. Review helpt wel weer. Bedankt!
avatar van Tremmy
Tremmy ( 678   6) 15-09-2015 22:41
De game speelt voor mij heerlijk weg. Ben blij dat ik hem meteen heb gehaald dat hij uit kwam.
avatar van Ollie1981
Ollie1981 ( 237 ) 15-09-2015 22:58
Rol: Reviewer
Ik vind dit simpelweg een geweldige game. De afgelopen tijd heb ik mijn speeltijd tussen MGS V en Mad Max verdeeld en hoewel MGS V werkelijk subliem is qua gameplay blijft Max Max vanwege de setting toch steeds weer trekken. Mad Max hoort naar mijn mening dan ook helemaal niet stealth gespeeld te worden. Alle voorgaande vier films draaiden eigenlijk steeds om de voertuigen en de woeste wereld waar deze personages in leven. En dat gevoel heeft Mad Max de game perfect weten te vangen. Daarnaast zit de gameplay uitstekend in elkaar. De wagens bewegen misschien wat arcade-achtig maar ze reageren wel buitengewoon goed op de verschillende ondergronden waar je overheen raast. En de gameplay van het vechten is een stuk diepgaander dan het op het oog lijkt. Met een goede timing kun je op je af rennende tegenstanders bijvoorbeeld een 'jawbreaker' geven en ze hard neerhalen. Maar ook de omgeving gebruiken door tegenstanders hun hoofd tegen muren kapot te rammen ligt volledig in lijn met de brutaliteit van deze wereld. Ik snap de argumenten in de review volledig, maar persoonlijk zou ik puur vanwege het feit dat Avalanche zo trouw is gebleven aan de richtlijnen en regels van George Miller, de bedenker van Mad Max en regisseur van de films, de game aan fans van Mad Max aanraden. Het is dat ik hem in de 3=2 actie van de Mediamarkt had, maar ik denk dat dit een spel is waar je (als je hem voor een schappelijke prijs tegenkomt) geen spijt van zult krijgen als je hem probeert.
avatar van Jethunt
Jethunt ( 1437 ) 15-09-2015 23:12
Goeie review! Ik denk dat ik wacht tot dat de game afgeprijsd is en nog maar 20/30 euro is
avatar van ArdiBacardi
ArdiBacardi ( 2423   2) 15-09-2015 23:21
Geweldige game, ontzettend veel plezier mee zodat ik niet toekom aan MGSV. Persoonlijk de grote verassing van het jaar voor mij, de previews waren niet echt lovend maar uiteindelijk is het toch een dikke game geworden. Het vechten, auto rijden, upgraden van gear, de open wereld en de bizarre figuren zijn gewoon goed ontworpen, niets op aan te merken.
avatar van MrLooking2Budget
MrLooking2Budget ( 5 ) 16-09-2015 01:01
Toch wel een van de verrassingen van het jaar, een beetje zoals Shadow of Mordor dat vorig jaar was. Ga hem zeker nog een keer spelen maar wacht nog een tijdje totdat hij wat goedkoper is.
avatar van Mellie
Mellie ( 1026 ) 16-09-2015 01:28
Quote:
Toch wel een van de verrassingen van het jaar, een beetje zoals Shadow of Mordor dat vorig jaar was. Ga hem zeker nog een keer spelen maar wacht nog een tijdje totdat hij wat goedkoper is.

Het doet mij ook een beetje denken aan Shadow of Mordor.. Maar dan in het woestijn met hot rods.
avatar van TurboR-GT
TurboR-GT ( 575 ) 16-09-2015 09:16
De Mad Max films hebben een heerlijke setting, ik hou wel van die post-apocalyptische omgevingen, zo ook met Fallout. Deze game is wel de moeite waard op zich. Jammer dat ie gelijk met MGSV uitgekomen is en daar een beetje door ondergesneeuwd wordt. Maar mijns inziens is de game het spelen absoluut waard, met name als je de Mad Max films leuk vindt. Wel was het na de intro net of het introverhaal in een sneltreinvaart verteld werd, en het daarna met de verhaallijn heel langzaam gaat ineens, maar misschien komt dat omdat ik alleen nog maar een beetje aan het verkennen en upgraden ben gegaan.
avatar van MJB
MJB ( 4361   4) 16-09-2015 10:21
Quote:
De game speelt voor mij heerlijk weg. Ben blij dat ik hem meteen heb gehaald dat hij uit kwam.

Same here. Gsme speelt heerlijk weg. Vooral het verschil van onderdelen op je auto voel je echt wel. Ik moet daar een goede balans in zien te vinden.
avatar van G-ZeS
G-ZeS ( 298   2) 16-09-2015 16:09
Ik verwacht deze game binnenkort wel in de budget bak.
Gezien de reviews op andere sites zeker niet de volle prijs waard.
avatar van DirkSteenbeek
DirkSteenbeek ( 549 ) 16-09-2015 16:16
goeie review. wacht tot ie in de bgbak ligt
avatar van Marato24
Marato24 ( 1012   1) 17-09-2015 11:25
Een leuke en nogal tijdrovende game zo. Gameplay is wel repetitief maar dat mag de pret niet drukken.
avatar van Spellevent
Spellevent ( 477 ) 17-09-2015 20:06
Klinkt goed qua sfeer en setting, maar ik twijfel of het niet een beetje magertjes is qua gameplay. Mordor had nog de leveling en persoonlijke tintjes aan de orcs, dat lijkt hier niet in te zitten, terwijl dat prima had gekund als ik de tegenstanders zo beoordeel. Maar misschien had het dan teveel op Mordor geleken. Ik vond dat erg verfrissend en precies wat zo'n zandbakgame nodig heeft (pun intended).