Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Metroid Prime Remastered (Switch)
90 100 1

Review Metroid Prime Remastered (Switch)

Toen Retro Studios aan het begin van de 21e eeuw de taak kreeg de 2D-gameplay van Super Metroid te vertalen naar een 3D-avontuur had menig gamer hier vraagtekens bij. Metroid vertaalt toch helemaal niet naar 3D? Gelukkig wist Retro de Nintendogamer te verrassen met hun 3D Metroid, Metroid Prime getiteld die nu, ruim 20 jaar later, eindelijk is voorzien van een remaster. Of deze titel de tand des tijds heeft doorstaan lees je in deze review.


Veilige landing
Sinds de aankondiging van Metroid Prime 4 tijdens de E3 van 2017 gaan er al geruchten rond over dat Nintendo bezig zou zijn met het porten van de originele Metroid Prime-trilogie. In 2021 kwam daar het gerucht bij dat het niet om een simpele port van de trilogie, maar een uitgebreide remaster van het eerste deel zou gaan. Afgelopen Nintendo Direct zagen we dan eindelijk hoe de vork in de steel zit, toen Metroid Prime Remastered niet alleen werd aangekondigd, maar ook gelijk te koop was in de eShop. Daar moesten wij natuurlijk het fijne van weten.

Veel Switch-gamers zullen waarschijnlijk nog nooit een 3D Metroid gespeeld hebben. Het laatste deel, Other M, verscheen op de Wii en stelde zo teleur dat Nintendo de serie al meer dan 10 jaar in de ijskast heeft staan. Hier en daar verscheen er een spin-off of een nieuw 2D-deel, maar 3D Metroid verdween van de radar tot de befaamde Prime 4 aankondiging. Deze remaster van de eerste Metroid Prime is dan ook het perfecte instappunt voor nieuwe spelers.


Mysterieus avontuur
In de game kruip je in de huid van premiejager Samus Aran die strandt op de geheimzinnige planeet Tallon IV. Wanneer ze op onderzoek uitgaat stuit ze al snel op een mysterieus experiment omtrent een blauw goedje, Phazon genaamd, dat gezorgd heeft voor mutatie bij en uiteindelijk uitroeiing van de inwoners van deze planeet. Wat resteert zijn vijandige beesten en een hoop ruimtepiraten die Phazon uit de grond pompen alsof ze in Groningen zijn geland.

Wie beelden van Metroid Prime ziet zal al snel denken dat het een standaard first-person shooter betreft. Niets is echter minder waar. Metroid Prime is namelijk een avonturenspel met naast shooter gameplay ook een hele hoop gepuzzel en geplatform en er wordt regelmatig van je verwacht dat je je hersentjes eens flink laat kraken. Omdat de planeet op wat vijandige booswichten na vrijwel onbewoond is, bekruipt het gevoel van eenzaamheid je al heel snel. Het spel werkt niet met quest markers en er is niemand om je uit te leggen wat er aan de hand is op Tallon IV, dus word je helemaal vrij gelaten en moet je zelf uitzoeken waar je naartoe moet en wat je daar moet doen. Gelukkig is Samus uitgerust met een handige scanner, waarmee je – alsof je boodschappen aan het doen bent in de Albert Heijn – alles wat los en vast zit kunt scannen voor context, om zo meer te weten te komen over de wereld waar je je bevindt en wat daar heeft plaatsgevonden.


Tallon IV is een waar doolhof en al snel zul je stuiten op allerlei doodlopende gangen. Spelenderwijs ontdek je steeds meer wapens en andere hulpmiddelen zoals een grijphaak en de mogelijkheid je op te rollen als bal, waarmee die doodlopende gangen ineens niet meer zo doodlopend lijken. Je zult dus goed moeten onthouden waar je niet verder kan komen, voor het geval je weer iets nieuws ontdekt. Hier heb je een handige kaart voor in je startmenu, alleen kun je hier geen notities op maken. Je zult de vijf zeer gevarieerde gebieden van Tallon IV dus echt als je broekzak moeten leren kennen om alle geheimen te kunnen ontrafelen.

Bijna een remake
Hoewel Nintendo dit zelf een remaster noemt, hadden ze het beter een remake kunnen noemen. Prime Remastered is namelijk een bijna volledig nieuwe game, gebouwd op het geraamte van de originele Prime uit 2002. Grafisch is het spel voorzien van een flinke lik HD-verf. Modellen zijn opnieuw gemaakt met veel meer polygonen, texturen zijn nieuw getekend in een hogere resolutie en zelfs een aantal animaties zijn onder handen genomen. Het is door de sterke art direction het perfecte voorbeeld van een spel waarbij je denkt dat het er vroeger ook al zo uitzag, totdat je de spellen naast elkaar legt en ziet dat eigenlijk alles is vernieuwd. Dit alles wordt gepresenteerd met een zeer stabiele framerate van 60 frames per seconde die het spel lekker soepel aan laat voelen. De resolutie is net niet helemaal 1080p, maar de visuele smoel van Metroid Prime is zo sterk dat dit nauwelijks opvalt. Metroid Prime Remastered mag zich dan ook gerust tot de best uitziende spellen van de Nintendo Switch scharen.


Naast de graphics zijn ook de knoppen gemoderniseerd. Je krijgt als speler de keuze uit vier verschillende speelstijlen: met Dual Sticks deel je de knoppen in als bij een standaard shooter. Met Pointer Controls krijg je soortgelijke gameplay als op de Wii, zodat je lekker kunt wapperen met je Joy-Con. Classic Controls zorgen ervoor dat het spel bijna identiek speelt als in 2002 op de GameCube en met Hybrid krijg je een mix tussen de klassieke GameCube-stijl en die van de Wii. Helaas werkt de Wii-speelstijl niet heel lekker door het ontbreken van de infraroodbalk die de Wii wel had, waardoor je regelmatig de camera opnieuw moet centreren. Gelukkig zijn er genoeg andere opties en deze werken allemaal nagenoeg perfect.

Meesterlijk minimalisme
De muziek van Kenji Yamamoto is vandaag de dag nog net zo sterk als 20 jaar geleden. Vanaf het moment dat je het spel opstart zuigt deze soundtrack je met zijn minimalistische beats en mysterieuze buitenaardse klanken volledig in de wereld van Metroid en laat het je niet meer los. Zelden heeft een soundtrack op zo’n abstracte, doch meesterlijke manier sfeer toegevoegd aan een spel als hier. Naarmate je vordert in de game worden bekende locaties voorzien van nieuwe, hoopvollere nummers, waarmee het eenzame gevoel dat het spel je aan het begin geeft langzaam verdwijnt. Ook qua sound design zit het spel retestrak in elkaar. Ieder wapen, elk beestje, elke vijand, alles is voorzien van zulke unieke geluiden dat je soms wanneer je een kamer binnenstapt al hoort wat er aan de andere kant op je staat te wachten. Werkelijk om je oren bij af te likken.


Een echte klassieker
Het moge duidelijk zijn dat Metroid Prime een bijzondere game is. Het is een spel dat ruim 20 jaar geleden z’n tijd zover vooruit was dat het vandaag de dag met minimale aanpassingen aan de gameplay nog steeds aanvoelt als een gloednieuwe game. Toch zijn er een aantal dingen die nog wel eens voor lichte frustratie kunnen zorgen. Zo werkt de grijphaak waarmee je heen en weer kunt slingeren niet altijd even lekker, vooral in combinatie met bewegende platformen, en raak je soms nog wel eens verdwaald omdat bepaalde kamers erg veel op elkaar lijken. Ook mist in deze versie van Metroid Prime het Fusion-pakje dat je in de GameCube-versie vrij kon spelen door je GameBoy Advance-exemplaar van Metroid Fusion aan de game te koppelen. Het zijn kleine dingen die het speelplezier gelukkig zelden tot nooit in de weg zitten, maar we willen ze toch even benoemen. De gemiddelde speler zal zo’n 15 uur zoet zijn met het avontuur van Metroid Prime en eenieder die echt alles wil ontdekken op Tallon IV kan hier makkelijk nog een paar uur aan toevoegen. Met een gereduceerde adviesprijs van €39,99 val je je hier dus zeker geen buil aan, want…

…wie het originele Metroid Prime heeft gespeeld weet wat voor topper ze met deze remaster in huis halen, maar voor de nieuwkomers: Metroid Prime is niet alleen een van de beste spellen op de Switch, het is een van de beste spellen ooit gemaakt. Het leveldesign, het geluid, de gameplay, de grafische stijl, de manier waarop je progressie boekt, het is allemaal van zo’n torenhoog niveau en 20 jaar later staat het nog steeds als een huis. Retro heeft van Metroid Prime dus echt een tijdloze klassieker weten te maken. Wij kunnen niet wachten op Metroid Prime 4, want deze game is bij Retro Studios overduidelijk in goede handen.

Conclusie
Als ik zeg lang getwijfeld te hebben om Metroid Prime Remastered mijn eerste perfecte score te geven als gamesrecensent met meer dan 10 jaar ervaring, dan weet je al met wat voor topper we hier te maken hebben. Een aantal minuscule frustratiepuntjes laten de ware leeftijd van het spel doorschijnen, maar dit is niks dat het speelplezier in de weg zit. Metroid Prime was en is nog steeds een van de beste spellen ooit gemaakt.


 

 

 

Gert Jan Naber (GJ)

Audiovisueel vormgever met een hart voor PokΓ©mon, films, kip en uiteraard games in alle soorten en maten.

Aantal keer bekeken: 7919 

Laagste 3 prijzen voor Metroid Prime Remastered (Switch)

39.95 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
AllYourGames.nl 9.0
€  39.95€ 0.00   € 39.95
Nedgame.nl 9.9
€  39.99€ 3.49   € 43.48
Gameshop Twente 8.5
€  38.00€ 5.88   € 43.88

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van CoeXisT
CoeXisT ( 457   9) 20-02-2023 23:48
Dank voor de review!
Game is reeds besteld.
avatar van Vrodmaniac
Vrodmaniac ( 446   6) 20-02-2023 23:50
Topper! Net zo mee vermaakt als 21 jaar geleden! Kom maar op met 2, 3 EN 4!
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1823   2) 21-02-2023 00:32
Ik speelde de game voor het eerst toen ik 32 was ( mijn dochter was toen 1 jaar) nu ben ik 52 😳 Destijds de importversie gekocht van get inmiddels allang terziele Dimension Plus in Groningen. Samen met de Freeloader disc, anders kon je importgames nu op de Cube spelen. Mooie tijden, want wat voelde het magisch om die game toen eerder te spelen dan de EU-release.

Wat mij toen echt wegblies was de kwaliteit van de game. Ik had toen een abbo op EDGE en de previews waren niet geweldig en er waren. sterke twijfels of het omzetten van 2D naar 3D door de toen nog onbekende studio uit Austin, Texas wel verstandig was. Maar hoe anders bleek de werkelijkheid, Metroid Prime bleek een meesterwerk.

Time flies...

Hoe dan ook...wat een geweldige game. Nog steeds na al die jaren heeft de game niets aan kwaliteit ingeboet.

Een tijdloos meesterwerk. Alleen de openingsmuziek al, geeft mij nu nog kippenvel. Dem feels...Enough to make a grown man cry.

Voor mij persoonlijk een game om nooit te vergeten.
avatar van MBMA
MBMA ( 430   4) 21-02-2023 09:01
Nog nooit gespeeld, begin na deze review wel te twijfelen
avatar van Mhzero
Mhzero ( 923 ) 21-02-2023 09:07
Quote:
Nog nooit gespeeld, begin na deze review wel te twijfelen
Gepost door: MBMA op 21-02-2023 09:01
Ik zeg: DOEN! Het is een klassieker in een nieuw jasje. Ook over de controls zijn goed nagedacht. Zelf speel ik dual stick met gyro camera ondersteuning voor een vloeiende ervaring.
avatar van Ghettoblaster81
Ghettoblaster81 ( 590   1) 21-02-2023 09:11
Ik twijfel ook nog. Ik hou van de 2D Metroids, maar heb echt helemaal niks met first person shooters/perspectief.
avatar van LukkyNL
LukkyNL ( 169 ) 21-02-2023 09:48
Quote:
Ik speelde de game voor het eerst toen ik 32 was ( mijn dochter was toen 1 jaar) nu ben ik 52 😳 Destijds de importversie gekocht van get inmiddels allang terziele Dimension Plus in Groningen. Samen met de Freeloader disc, anders kon je importgames nu op de Cube spelen. Mooie tijden, want wat voelde het magisch om die game toen eerder te spelen dan de EU-release.

Wat mij toen echt wegblies was de kwaliteit van de game. Ik had toen een abbo op EDGE en de previews waren niet geweldig en er waren. sterke twijfels of het omzetten van 2D naar 3D door de toen nog onbekende studio uit Austin, Texas wel verstandig was. Maar hoe anders bleek de werkelijkheid, Metroid Prime bleek een meesterwerk.

Time flies...

Hoe dan ook...wat een geweldige game. Nog steeds na al die jaren heeft de game niets aan kwaliteit ingeboet.

Een tijdloos meesterwerk. Alleen de openingsmuziek al, geeft mij nu nog kippenvel. Dem feels...Enough to make a grown man cry.

Voor mij persoonlijk een game om nooit te vergeten.
Gepost door: Tallon 4 NL op 21-02-2023 00:32

Heerlijk, vergeet Futurezone en Replay niet! Uiteindelijk heeft Nedgame de strijd gewonnen 😁
avatar van RoyVG
RoyVG ( 967 ) 21-02-2023 10:14
Quote:
Ik twijfel ook nog. Ik hou van de 2D Metroids, maar heb echt helemaal niks met first person shooters/perspectief.
Gepost door: Ghettoblaster81 op 21-02-2023 09:11
Ik speelde vΓ³Γ³r Metroid Prime ook nooit shooters, ik werd zelfs nerveus van first-person games. Maar ik gaf het een kans toen ik het een keer kon uitproberen en Prime voelt niet als een standaard shooter aan. Er zit meer nadruk op de wereld verkennen en het vinden van upgrades. Je voelt dat het nog steeds wel een Metroid-game is. Ik kan het zeker aanbevelen om het toch een keer te proberen als je de kans krijgt, maar ik ben ook biased dus neem mijn mening met een korreltje zout.
avatar van Ghettoblaster81
Ghettoblaster81 ( 590   1) 21-02-2023 10:23
Thanks, het gaat mij inderdaad meer om de sfeer en muziek dan de gameplay eigenlijk en dat ziet er wel erg Metroid uit. Ga 'm binnenkort maar eens proberen. Voor die €40 kun je ook nog een keer een gok nemen.
avatar van Bigds9fan
Bigds9fan ( 9864   14) 21-02-2023 10:58
Heb hem ook ge-preordered. Grappig hoe dit bijna een remake ipv een Remaster is en dat voor een best nette 40 Euro terwijl de Mario 3D collectie een relatief simpele overzetting is geweest.
avatar van Tallon 4 NL
Tallon 4 NL ( 1823   2) 21-02-2023 16:05
Quote:
[..]


Heerlijk, vergeet Futurezone en Replay niet! Uiteindelijk heeft Nedgame de strijd gewonnen 😁
Gepost door: LukkyNL op 21-02-2023 09:48

FutureZone en Replay ja πŸ˜… Inderdaad. Lang vervlogen tijden.

Niks van ' gamecube en wat games pre-orderen' , maar gewoon rennen naar de winkel en fingers crossed dat je er een kon bemachtigen. Die spanning..., maar toch had dat ook wel wat πŸ˜„
avatar van Canyarion
Canyarion ( 928   3) 21-02-2023 21:08
Quote:
Thanks, het gaat mij inderdaad meer om de sfeer en muziek dan de gameplay eigenlijk en dat ziet er wel erg Metroid uit. Ga 'm binnenkort maar eens proberen. Voor die €40 kun je ook nog een keer een gok nemen.
Gepost door: Ghettoblaster81 op 21-02-2023 10:23
En anders zet je hem toch op Marktplaats voor €30?
avatar van Ghettoblaster81
Ghettoblaster81 ( 590   1) 21-02-2023 21:12
Quote:
[..]
En anders zet je hem toch op Marktplaats voor €30?
Gepost door: Canyarion op 21-02-2023 21:08
Kan ook.
avatar van MrBlackCat
MrBlackCat ( 41 ) 22-02-2023 08:58
hahaha Dimension Plus daar kwam altijd al mijn import vandaan .

Geniet erg van de game.
avatar van Scythe
Scythe ( 255   8) 22-02-2023 12:34
Quote:
[..]


FutureZone en Replay ja πŸ˜… Inderdaad. Lang vervlogen tijden.

Niks van ' gamecube en wat games pre-orderen' , maar gewoon rennen naar de winkel en fingers crossed dat je er een kon bemachtigen. Die spanning..., maar toch had dat ook wel wat πŸ˜„
Gepost door: Tallon 4 NL op 21-02-2023 16:05

Jullie hadden nog geluk met zulke speciaalzaken, ik moest het doen met de standaard speelgoedwinkels. Mazzeltje was wel dat de man die bij de Bart Smit werkte verstand had van de games, en als enige een lijstje had met de aankomende releases (of iig iemand die het liet zien). Hij wilde dan ook nog wel eentje opzij leggen. Zo kwam ik snel aan Doom en mortal Kombat 3 voor de Snes
avatar van Fant
Fant ( 12238   2) 22-02-2023 21:43
Vroeger nooit gespeeld door gebrek aan de paarse kubus, dus nu deze maar in de pre-order gezet om in te halen
avatar van Didi2020
Didi2020 ( 246   1) 22-02-2023 22:37
Top game die ik wel in deze remastered/remake versie (ziet erg keurig uit) eens opnieuw wil spelen. Ik verwachtte een beetje een trilogy maar miss wil Ninty dit wel een beetje uitmelken (voor mij dan). Kriebelt wel ... (net zoals de remake vaan TLOU).
Indien nog nooit gespeeld, niet twijfelen!