Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Odin Sphere: Leifthrasir (PSVita)
85 100 1

Review Odin Sphere: Leifthrasir (PSVita)

Het origineel kwam ruim negen jaar geleden voor het eerst uit op de PlayStation 2. Toen was een groot gedeelte van ons al reeds overgestapt naar de PlayStation 3. De kans is dus groot dat de game destijds voor jou onder de radar verdwenen is. Gelukkig heeft ontwikkelaar Vanillaware hard gewerkt aan een remaster en dat heeft zeker zijn vruchten afgeworpen. Hard werken loont wordt bewezen met Odin Sphere Leifthrasir; dit is zonder twijfel het beste dat op dit moment voor de PlayStation Vita te verkrijgen is.


De Cauldronoorlog
Voor iedereen die om wat voor reden dan ook het origineel aan zich voorbij heeft laten gaan, zal ik een korte schets geven van het ongewijzigde plot. Odin Sphere Leifthrasir bestaat uit een zestal boeken die door een klein meisje op een donker zolderkamertje gelezen worden. Van de zes boeken vertellen de eerste vijf het verhaal van Odin Sphere. Het zesde en laatste boek vormt het glorieuze einde van het verhaal. Ieder boek speelt zich in een wereld genaamd Erion af, maar hebben wel een andere hoofdrolspeler. Erion barst van de politieke conflicten waardoor meerdere facties strijden voor alleenheerschappij.
Het eerste boek dat je opent vertelt het verhaal van Gwendolyn, de dochter van koning Odin, die kosten wat kost de ‘Cauldron’ wilt bemachtigen, een machtig wapen dat niet in de verkeerde handen mag vallen. Gwendolyn reist daarom in naam van haar vader en diens koninkrijk af naar de Cauldron. Alle veldslagen die zullen volgen worden omschreven als de Cauldronoorlog. Tijdens deze oorlog sterft de zus van Gwendolyn. In de laatste minuten van haar nog prille leventje geeft ze haar magische speer aan Gwendolyn als erfstuk. Deze speer is voorzien van een zeldzaam kristal en wordt in het verhaal Psypher genoemd. Zoals je waarschijnlijk wel vermoedt is deze speer voorzien van magische krachten, en dient ze als lijdend voorwerp gedurende het verdere verloop van het verhaal.

Gameplay
Met de Psypher in handen van een van de vijf hoofdpersonages uit de boeken kan je gemakkelijk hordes aan monsters een kopje kleiner maken, die vaak in grote getallen op je scherm verschijnen. Monsters verslaan levert je Phozons op. Dit zijn kleine paarse balletjes die je kunt investeren in diverse vaardigheden waardoor je Psypher sterker wordt en je speciale bewegingen kunt uitvoeren. Ieder personage heeft zijn eigen kristalwapen met een eigen skill tree die ieder circa twintig compleet verschillende skills bevat. Deze uitgebreide skill tree is dus naar hartenlust aan te passen en is bepalend voor jouw capaciteiten op het slagveld. Aan de hand van de door jou gemaakte keuzes bepaal je welke speciale aanvallen je kunt uitvoeren.

Leifthrasir hanteert nog steeds een real-time gevechtssysteem. De actie spat zoals vanouds van je scherm en voelt ouderwets lekker aan. Wel is het gevechtssysteem enigszins veranderd. Zo is het niet meer mogelijk om jezelf schade toe te brengen door misplaatste potions én gaan standaard aanvallen niet meer ten koste van je power meter waarmee je speciale aanvallen kunt doen. Ondanks dat dit een paar kleine aanpassingen betreft is dat duidelijk te merken in de gameplay. Het zorgt namelijk voor een iets aanvallendere speelstijl waardoor baasgevechten een stuk makkelijker zijn dan vroeger.


Deze geremasterde versie van de originele 2D sidescrolling RPG is door het team achter Vanillaware dus op een aantal fronten verbeterd. Ook op grafisch gebied is dit duidelijk zichtbaar. Hoewel het origineel voor zijn tijd grafisch al alles uit de PlayStation 2 haalde wordt daar nu nog een schepje of drie bovenop gedaan. Dat mag ook wel; we zijn immers ruim negen jaar verder. Op de PlayStation Vita zien de omgevingen er hierdoor verbluffend mooi uit in het kenmerkende animeachtige stijltje. Daarnaast zijn de framerateproblemen uit het origineel weggewerkt waardoor het geheel nu zelfs in de meest overvolle gevechten soepeltjes blijft lopen. Op een heel enkel moment daalt de framerate een beetje, maar dat is te verwaarlozen.

Haast net zo soepel is het brouwen van diverse potions en andere drankjes. Zowel op de PlayStation 4 als op de PlayStation Vita kan je gevechten stilzetten door je inventory tevoorschijn te halen. Met een simpele druk op de knop ontsnap je even aan de hectiek van de gevechten en kan je midden in belangrijk gevechten potions brouwen om jezelf weer een beetje op te lappen. Dit alchemysysteem is supermakkelijk in gebruik en vraagt in tegenstelling tot vele andere games geen rocketscience. Je selecteert simpelweg een bepaald item, kiest een ander item waarmee je dit wilt combineren en klaar is Kees. Het haalt weliswaar de vaart uit het spel, maar is een prima oplossing voor het hele alchemy. Een puntje van kritiek is wel dat je vrij weinig ruimte hebt om items, zoals bessen en andere voorwerpen, met je mee te dragen. Op die manier word je gedwongen om bepaalde keuzes te maken of sneller items te gebruiken. Aan de andere kant vind je in vrijwel ieder gebied de benodigde ingrediënten om potions mee in elkaar te knutselen en bevat je inventory een veel overzichtelijkere indeling.

Waardevolle combinaties
Iedere provincie in Erion bestaat uit meerdere kleine gebieden (stages). Sommige dienen als rustplaats waar je je klaar kunt maken voor je volgende gevecht. Maar de meeste staan bol van de monsters, tussenbazen of eindbazen die verslagen dienen te worden. Afhankelijk van de aanvallende combinaties die jij uit je Psypher weet te toveren en de tijd waarin je alle monsters weet uit te schakelen, krijg je een alfabetische gradatie toebedeeld. Hoe beter je cijfer des te groter de uiteindelijke beloning. Op deze manier word je aangemoedigd om een zo groot mogelijke aanvalscombinatie op te bouwen en zo snel mogelijk iedereen uit te schakelen. Beloningen lopen uiteen van voedsel of geld tot handige uitrusting voor tijdens je gevechten.

Het geheel doorkruizen van deze sprookjesachtige wereld kost ongeveer 40 tot 45 uur. Deze levensduur is echter te verlengen wanneer je de New Game + aandurft. Deze game mode wordt pas vrijgegeven wanneer je het verhaal succesvol hebt doorlopen. New Game + verhoogt de moeilijkheidsgraad aanzienlijk maar laat je wel je skills, items en andere voorwerpen houden. Het is wellicht een wat simpele manier om de levensduur flink wat op te schroeven, maar Leifthrasir leent zich perfect voor deze mode.


Sprookjesachtige wereld
New Game + leent zich perfect voor spelers die meer van deze sprookjesachtige wereld willen zien. De omgevingen, het kleurenpalet en de enorme hoeveelheid aan details maakt de game nog mooier dan het in 2007 al was. Dit alleen al is reden genoeg om het verhaal voor een tweede keer te beleven. Sprookjesachtige omgevingen die naadloos aansluiten op de wereld van Erion. Alles lijkt perfect samen te vallen in deze fantasiewereld; hoofdpersonages, inwoners van de vele facties zijn stuk voor stuk een lust voor het oog en passen perfect in deze kleurrijke wereld.

Om het goed geschreven plot kracht bij te zetten kan een goede soundtrack natuurlijk niet ontbreken. Net als in het origineel bevat deze remaster melodieuse klanken die je oren doen klapperen. Daarnaast is de Europese versie van Leifthrasir ook voorzien van prima voice acting. Zo heb je de beschikking over de originele Japans ingesproken stemmen, alsmede de Engelse stemmen. Hoewel de Engelse voice acting een prima toevoeging is op het Japans, was ik persoonlijk niet helemaal te spreken over de geloofwaardigheid. Maar dat mag niet afdoen aan de totale ervaring.


Zelfs voor iedereen die het origineel in 2007 gespeeld heeft is deze geremasterde versie zeker de moeite waard om opnieuw op te pakken. Met het aanpassen van een aantal belangrijke punten, zoals de framerate, het grafische plaatje en een aantal gameplay elementen is Leifthrasir een compleet nieuwe ervaring geworden. Duidelijk is dan ook te zien dat de ontwikkelaar niet meer werd tegengewerkt door een lek aan computerkracht van de PlayStation 2 maar volledig hun gang konden gaan met deze remaster. Dit resulteert erin dat Leifthrasir niet een van de vele remasters is die we inmiddels voorbij hebben zien komen.

Conclusie
Al met al is Leifthrasir een bijzondere remaster van een bijzondere PlayStation 2-klassieker. Ontwikkelaar Vanillaware neemt je mee terug in de tijd van 2D platformers en laat zien dat deze nog steeds leuk en verslavend kunnen zijn. Zelfs na 40 uur heb ik nog steeds niet genoeg van deze old-school sidescroller. Voor fans van het origineel is Leifthrasir dan ook zeker een aanrader; ondanks dat het exact hetzelfde verhaal vertelt, zorgt de game voor een totaal andere ervaring. De scherpe randjes zijn gepolijst waardoor er nu een meer dan solide game overblijft. Leifthrasir is voor mij dan ook een van de weinige games die het bezit van mijn PS Vita nog rechtvaardigt.

Deze review is geschreven door Daniël Verkerk en gebaseerd op een PlayStation Vita-exemplaar.

 

Oordeel Odin Sphere: Leifthrasir (PSVita)

  • Graphics 90
  • Gameplay 90
  • Originality 80
  • Sound 85
  • Replay 80
  • Eindcijfer 85

Aantal keer bekeken: 8561 

Laagste prijzen voor Odin Sphere: Leifthrasir (PSVita)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Malistix
Malistix ( 1417   3) 30-06-2016 23:34
ik ga hem ook voor de vita halen, mooie score, ken de game nog van de PS2 zeker een aanrader voor men die deze game destijds gemist heeft
avatar van MarkD
MarkD ( 5192   1) 01-07-2016 00:56
Schrijft iemand EINDELIJK Leifdrasir, ga je vervolgens honderd keer weer over op Leifthrasir.

Waar is die verkeerde spelling vandaan gekomen, is dat de titel in andere landen ofzo?
avatar van MYTH_90
MYTH_90 ( 1066 ) 01-07-2016 01:03
@ MarkD: Het is helemaal geen D maar een þ, ofwel th. Leifthrasir is dus wel degelijk de juiste spelling als je het normale alfabet hanteert.

OT: PS2 versie nooit kunnen vinden maar wilde m destijds wel graag spelen, gisteren de demo gedownload voor zowel de ps4 als vita, ff kijken welke versie ik het beste dig
avatar van Beloved
Beloved ( 2905 ) 01-07-2016 08:17
Quote:
Schrijft iemand EINDELIJK Leifdrasir, ga je vervolgens honderd keer weer over op Leifthrasir.

Waar is die verkeerde spelling vandaan gekomen, is dat de titel in andere landen ofzo?
Zelfs de uitgever zelf doet het fout! Hoe dom!
avatar van ThaDanus
ThaDanus ( 3474   3) 01-07-2016 08:45
Op de cover staat gewoon Leifthrasir
avatar van EPvW
EPvW ( 384   4) 01-07-2016 08:55
Ik speel de game momenteel op mijn vita elke dag in de trein en het is echt een enorme aanrader! Speelt echt heerlijk weg.
avatar van Niels
Niels ( 18296   1) 01-07-2016 09:17
Je bent zelf een enorme aanrader.

Ik heb hem zelf overigens op de PS2. Is er behalve betere framerate, minder ingezoomde camera en opgepoetst artwork nog iets gewijzigd in het spel? Extra content? Dat verandert mijn 'als ik hem ooit voor een tientje tegenkom' standpunt namelijk naar 'als ik hem ooit voor twee tientjes tegenkom'.
avatar van EPvW
EPvW ( 384   4) 01-07-2016 09:23
Dank je! Jij mag er ook best zijn.

Als ik me niet vergis is het gewoon een remake en meer niet. Maar ja ik heb hem nooit eerder gespeeld dus ik vind het allang best.
avatar van VulpX
VulpX ( 3107 ) 01-07-2016 09:24
Quote:
Je bent zelf een enorme aanrader.

Ik heb hem zelf overigens op de PS2. Is er behalve betere framerate, minder ingezoomde camera en opgepoetst artwork nog iets gewijzigd in het spel? Extra content? Dat verandert mijn 'als ik hem ooit voor een tientje tegenkom' standpunt namelijk naar 'als ik hem ooit voor twee tientjes tegenkom'.
Iets meer aanpassingen dan wat jij opnoemt. Link

Zelf het origineel nooit gespeeld, maar ik vermaar me uitstekend met deze game. Speel de Vita versie.

Quote:
Dank je! Jij mag er ook best zijn.

Als ik me niet vergis is het gewoon een remake en meer niet. Maar ja ik heb hem nooit eerder gespeeld dus ik vind het allang best.
Gewoon een remake? Ik denk dat je "remaster" bedoelt. En nee, er is dus wat meer veranderd in de game dan bij de meeste remasters die we voor onze kiezen krijgen.

Remake: game opnieuw maken, zoals bv MGS -> The Twin Snakes
Remaster: Zelfde game, hogere resolutie, framerate, evt wat tweaks, zoals bijvoorbeeld deze game, alle HD collections etc.
avatar van Niels
Niels ( 18296   1) 01-07-2016 09:47
Quote:
[..]

Iets meer aanpassingen dan wat jij opnoemt. Link

Thanks!
Dus, nieuwe skills die de chars meer uniek maken, extra moeilijkheidsinstellingen en NG+. Hm, €15 voor de PS4 versie it is.
avatar van Mrpapercut
Mrpapercut ( 8676 ) 01-07-2016 10:08
Quote:
Op de cover staat gewoon Leifthrasir
Precies, en de cover heeft het gewoon goed.

Quote:
Líf and Lífþrasir, sometimes anglicized as Lift and Lifthrasir, —female and male respectively—are two humans who are foretold to survive the events of Ragnarök by hiding in a wood called Hoddmímis holt, and after the flames have abated, to repopulate the newly risen and fertile world.
Bron: de bron van alle noorse mythologie, de Prose Edda & Poetic Edda
Leifdrasir is fout. De letter is þ, die heet thorn met TH niet dorn met D.

Dat terzijde, ik heb hem klaarliggen voor de PS3 en wil er dit weekend aan beginnen. Viking-inspired beat m up, altijd een feest.
avatar van EPvW
EPvW ( 384   4) 01-07-2016 10:36
Quote:
Gewoon een remake? Ik denk dat je "remaster" bedoelt. En nee, er is dus wat meer veranderd in de game dan bij de meeste remasters die we voor onze kiezen krijgen.

Nee ik bedoelde remake. Zo staat het namelijk overal beschreven. XGN, IGN, webshops, wiki en zelfs Atlus zelf omschrijft het als: "..recreate and perfect..".
Maar zoals ik al zei ik heb hem nooit eerder gespeeld dus mij maakt het niet uit wat ze er mee gedaan hebben.. I still enjoy the game.
avatar van Spellevent
Spellevent ( 477 ) 01-07-2016 10:52
Demo op de PS4 speelde als een zonnetje, kan het wel goed aanraden als je Dragon's Crown leuk vond. Sluit me aan bij Samael en ik ga voor de 15 a 20 euro aanbieding als het zover is. Heb nog plenty van dit soort games op de backlog staan. Neemt niet weg dat de art style er echt subliem uitziet. Dit soort games zijn de nieuwe schilderijen (wat me trouwens aan het denken zet: misschien dat we over 100 jaar wel echt een continue 1080p/4K playthrough van dit soort games afdraaien op onze muren als versiering).
avatar van VulpX
VulpX ( 3107 ) 01-07-2016 11:11
Quote:
[..]


Nee ik bedoelde remake. Zo staat het namelijk overal beschreven. XGN, IGN, webshops, wiki en zelfs Atlus zelf omschrijft het als: "..recreate and perfect..".
Maar zoals ik al zei ik heb hem nooit eerder gespeeld dus mij maakt het niet uit wat ze er mee gedaan hebben.. I still enjoy the game.
Dan hebben die het allemaal fout

Ach ja, hoeveel publishers een remaster ook een "HD remake" noemen... Het is ook allemaal PR praat. Game is gaaf.
avatar van MarkD
MarkD ( 5192   1) 01-07-2016 14:13
Quote:
@ MarkD: Het is helemaal geen D maar een þ, ofwel th. Leifthrasir is dus wel degelijk de juiste spelling als je het normale alfabet hanteert.

OT: PS2 versie nooit kunnen vinden maar wilde m destijds wel graag spelen, gisteren de demo gedownload voor zowel de ps4 als vita, ff kijken welke versie ik het beste dig

Bedankt voor je uitleg, ik ben weer wat wijzer! De titel zegt dan wel weer incorrect Leifdrasir.

Het is ook allemaal niet zo belangrijk.
avatar van Shadow warriors
Shadow warriors ( 9685 ) 01-07-2016 14:58
Quote:
Je bent zelf een enorme aanrader.

Ik heb hem zelf overigens op de PS2. Is er behalve betere framerate, minder ingezoomde camera en opgepoetst artwork nog iets gewijzigd in het spel? Extra content? Dat verandert mijn 'als ik hem ooit voor een tientje tegenkom' standpunt namelijk naar 'als ik hem ooit voor twee tientjes tegenkom'.

Een 'oke' game uit het ps2 tijdperk is tegenwoordig heel wat in deze generatie. Er waren veel betere games in de 6e generatie dan dit. Sowieso zijn ze bij playstation weer lekker bezig, ik zag dat deze is heruitgegeven op: ps3, ps vita EN ps4. Nou nou nou nou, ze hebben geld nodig. Het oude spel kan voor rond de 10 euro worden gekocht op een ps2, indien je het van een verkoper koopt waarschijnlijk max 20 euro incl. indien je de nog hogere prijs negeert. Een ps2 los kost niets. Begint niemand moe te worden van port na port? Want die remasters zijn niets meer dan ports van oude games uit voornamelijk de 6e of 7e generatie. Dat ze simpelweg hun systemen backwards compatible maken of de hele library gelijk digitaal zetten.
avatar van MarkD
MarkD ( 5192   1) 02-07-2016 01:34
Quote:
[..]


Een 'oke' game uit het ps2 tijdperk is tegenwoordig heel wat in deze generatie. Er waren veel betere games in de 6e generatie dan dit. Sowieso zijn ze bij playstation weer lekker bezig, ik zag dat deze is heruitgegeven op: ps3, ps vita EN ps4. Nou nou nou nou, ze hebben geld nodig. Het oude spel kan voor rond de 10 euro worden gekocht op een ps2, indien je het van een verkoper koopt waarschijnlijk max 20 euro incl. indien je de nog hogere prijs negeert. Een ps2 los kost niets. Begint niemand moe te worden van port na port? Want die remasters zijn niets meer dan ports van oude games uit voornamelijk de 6e of 7e generatie. Dat ze simpelweg hun systemen backwards compatible maken of de hele library gelijk digitaal zetten.

Heb je deze afwijking alleen met games of stoor je je ook aan heruitgaves van boeken, cd's, herhalingen van Sesamstraat, Dvd releases van VHS films, de terugkeer van de rode roos als populair geschenk voor je vrouw, de weer populair geworden hawaii print voor zomer 2016, het terugkomen van grijs haar als nieuwe trend, de nieuwe versie van ons aller Furby, en tot slot de herintroductie van de Winner Taco (jaja hij is er weer!).

Stoor je alsjeblieft aan zinniger dingen, houd je bloeddruk in de gaten (dan doe ik dat voortaan ook), laat Sony, microsoft en Nintendo heruitgeven wat ze willen, negeer deze heruitgaves als je wilt, en laat andere mensen er in alle rust van genieten.

Shocker: ze worden gemaakt, er is blijkbaar vraag naar.
avatar van Shadow warriors
Shadow warriors ( 9685 ) 02-07-2016 02:16
Quote:
[..]


Heb je deze afwijking alleen met games of stoor je je ook aan heruitgaves van boeken, cd's, herhalingen van Sesamstraat, Dvd releases van VHS films, de terugkeer van de rode roos als populair geschenk voor je vrouw, de weer populair geworden hawaii print voor zomer 2016, het terugkomen van grijs haar als nieuwe trend, de nieuwe versie van ons aller Furby, en tot slot de herintroductie van de Winner Taco (jaja hij is er weer!).

Stoor je alsjeblieft aan zinniger dingen, houd je bloeddruk in de gaten (dan doe ik dat voortaan ook), laat Sony, microsoft en Nintendo heruitgeven wat ze willen, negeer deze heruitgaves als je wilt, en laat andere mensen er in alle rust van genieten.

Shocker: ze worden gemaakt, er is blijkbaar vraag naar.
Over overdreven / nutteloze opmerkingen gesproken... reageer inhoudelijk of reageer niet. Er is overigens een apart topic over: Remasters & Remakes Discussie
avatar van Yi-Long
Yi-Long ( 5252   20) 02-07-2016 13:59
Game leukt me wel leuk om eens te proberen, maar onbegrijpelijk dat ze er een prijs van 60 euro voor vragen. Volgens mij schieten ze zich daarzelf heel hard mee in de voet, en hadden het 100x beter verkocht als ze de prijs op een acceptabele 15-20 euro hadden gezet.


avatar van Userverwijderd96
Userverwijderd96 ( 1903   4) 02-07-2016 17:20
Die vanillaware-graphics moeten je toch echt liggen hoor; mijn ding is het niet helemaal in ieder geval, terwijl ik toch echt wel van het 2d pixelwerk ben normaal gesproken.
avatar van MarkD
MarkD ( 5192   1) 02-07-2016 17:42
Quote:
Die vanillaware-graphics moeten je toch echt liggen hoor; mijn ding is het niet helemaal in ieder geval, terwijl ik toch echt wel van het 2d pixelwerk ben normaal gesproken.

Met je eens, vooral die grote sprites zijn niet mijn ding! Wel prachtig, maar zo onoverzichtelijk.
avatar van Sensu
Sensu ( 472   4) 03-07-2016 03:22
Quote:
[..]


Thanks!
Dus, nieuwe skills die de chars meer uniek maken, extra moeilijkheidsinstellingen en NG+. Hm, €15 voor de PS4 versie it is.

Denk dat je de PS4 versie nooit ergens voor die prijs gaat vinden. Als je al ziet hoe weinig (web)winkels deze game überhaupt in het assortiment hebben en hoe de voorgaande (J)RPG's qua voorraad waren, dan is deze game over een paar maanden bijna nergens meer verkrijgbaar en zullen zowel nieuw als ook de tweedehands prijzen in verband met de gelimiteerde oplages gewoon hoog liggen (kijk bijvoorbeeld een Disgaea 5, Megadimension Neptunia e.d.). Zover ik weet is alleen Tales of Zestiria een uitzondering op die regel, want die kun je nog wel aankomen tegen een (iets) lagere prijs. Best wacht je dus niet te lang, voordat je de game dalijk nergens meer kunt krijgen.