Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
One Piece: Odyssey (PS5)
60 100 1

Review One Piece: Odyssey (PS5)

One Piece bestaat 25 jaar en dat is natuurlijk reden voor een feestje. Wie jarig is trakteert, en dus kunnen we met dank aan onze vrienden van Bandai Namco aan de slag met One Piece Odyssey; een heuse JRPG in het piratensausje van One Piece.


Om heel eerlijk te zijn waren mijn verwachtingen voor One Piece Odyssey niet heel hoog. De vorige keer dat de serie een vergelijkbaar uitstapje maakte in games resulteerde dit in het door Ganbarion ontwikkelde One Piece: World Seeker; een acceptabele open-wereld game die qua lengte en grafische kracht een beetje tegenviel. Daarnaast is Odyssey ontwikkeld door ILCA, een studio die zich voornamelijk bezighoudt met het maken van mobile games en in 2021 de vrij belabberde Pokémon Brilliant Diamond & Shining Pearl remakes af heeft geleverd. Toch wist Odyssey mijn aandacht als One Piece-fan te blijven trekken.

Het standaard verhaal
Laten we beginnen bij het verhaal. Dit is eigenlijk het standaard riedeltje van een One Piece arc, gecombineerd met wat typische videogame clichés. De befaamde piraat Monkey D. Luffy komt met zijn kornuiten in een hevige storm terecht. Na een wilde rit op zee spoelen de goedaardige zeerovers aan op het strand van Waford, een nieuw eiland dat speciaal voor deze game is ontworpen. Hier stuit de groep op Adio en Lim, twee door Eiichiro Oda, de geestelijk vader van One Piece, ontworpen personages die over de kracht beschikken om Luffy en zijn makkers van hun krachten te ontdoen. Nadat het tweetal is overtuigd dat de inmiddels krachtenloze piraten geen kwaad in de zin hebben, worden de krachten gebundeld om het mysterie van Waford te ontrafelen en zo hun krachten weer terug te krijgen. Hiervoor duikt de groep piraten hun eigen herinneringen in, waardoor we in Odyssey een aantal bekende locaties uit de serie bezoeken. Alabasta, Water 7, Marineford en Dressrosa, om uiteindelijk het verhaal weer tot een goed einde te brengen. Uiteraard gaat dit gepaard met een aantal twisten en intriges, echter komen deze pas richting het einde aan het licht, waardoor de tijd die je op Waford zelf spendeert vaak niet zo interessant is.


Feest van herkenning
Hoewel deze oude locaties voor fans een feest van herkenning zijn, hebben de schrijvers ervoor gekozen om de piraten hier alternatieve versies van hun bekende avonturen te laten beleven. Dit is een goede keuze geweest, want dit houdt het spel fris voor spelers die bekend zijn met de boeken of serie, terwijl nieuwkomers zo de grootste spoilers ontwijken. Om een voorbeeld te geven: de eindbaas in Alabasta is hetzelfde in zowel de boeken als de game, maar de weg naar het gevecht toe is totaal anders, alsook de locatie waar het gevecht plaatsvindt. Als fan is het ontzettend leuk om zelf rond te kunnen lopen in deze locaties en een praatje te kunnen maken met de lokale bevolking. Deze alternatieve takes zijn tof, echter doen ze wel onder voor de verhalen zoals ze verteld worden in de manga. In Odyssey worden bij lange na niet dezelfde emotionele hoogtepunten bereikt, dus nieuwkomers die denken door Odyssey in een korte tijd een aantal iconische One Piece-verhalen mee te krijgen komen een beetje bedrogen uit.

Vechten in zones
One Piece Odyssey is een echte JRPG, inclusief turn-based combat. Dit houdt in dat je vijand en jij om de beurt een aanval uit mogen voeren die je kiest uit een menuutje. Hierbij wordt gebruikgemaakt van een Steen Papier Schaar-mechaniek waardoor je regelmatig moet wisselen van piraten om zo gebruik te kunnen maken van de zwaktes van de vijand. Om de boel fris te houden beschikt Odyssey over een zogenaamd zone-mechaniek waarbij de piraten onderverdeeld zijn in een x-aantal zones op het slagveld. Ze voeren dus allemaal hun eigen gevecht, tot de vijand neer is en ze kunnen verplaatsen naar een andere zone. Ook kun je lange afstandsaanvallen uitvoeren om vijanden in andere zones schade toe te brengen. Hierdoor ben je constant bezig met het tactisch positioneren van je piraten om zo het meeste uit hun movesets te kunnen halen. Dit werkt echt heel goed, ware het niet dat One Piece Odyssey voor lange tijd extreem makkelijk is. Tot het eind van de Alabasta arc, wat zeker de eerste tien tot twaalf uur van het spel is, speel je de gevechten met twee vingers in je neus door, waarna het spel een vrij grote boost krijgt qua moeilijkheidsgraad.Oneven kwaliteit
Deze problemen met het tempo van het spel uiten zich niet enkel in de moeilijkheidsgraad, maar ook in de gebieden zelf. Zo spendeer je verreweg de meeste tijd in Alabasta, een gebied dat beschikt over een aantal steden met een grote open woestijn in het midden en vele zijpaden en -missies. Water 7 bestaat enkel uit de stad met dezelfde naam en een ondergrondse kerker, Marineford is een boss rush waar je binnen anderhalf uur doorheen bent en Dressrosa is een vrij lineair gebied met weinig vrijheid. Ook word je regelmatig teruggeroepen door iemand uit je team wanneer je een kant uit wilt lopen waar je voor de hoofdmissie niet naartoe hoeft. Dit belemmert de vrijheid van het spel enorm, wat erg jammer is bij een RPG als deze. De keuze om van Marineford een boss rush te maken is ook opmerkelijk te noemen, aangezien de locatie over een complete stad beschikt waar je pas achter komt wanneer je op een later punt in het spel zelf besluit om terug te gaan naar die locatie. Hier doet de game op wat minimale zijmissies na helemaal niks mee.

Het voelt een beetje alsof de meeste ontwikkeltijd in Alabasta is gaan zitten, waar de latere locaties onder hebben moeten lijden. Een andere twijfelachtige keuze is het ontbreken van verschillende kostuums. De personages hebben in het spel hun iconische Fishman Island outfits aan, maar ondanks dat je bij ieder kampje waar je uitrust de optie krijgt om van outfit te wisselen, hebben wij tijdens onze bijna 40 uur met het spel slechts één outfit voor één personage vrijgespeeld via een zijmissie. De klassieke outfits waren enkel beschikbaar als pre-order bonus, dus het is op z’n minst frappant te noemen dat het spel je constant in je gezicht blijft wrijven met het wisselen van outfits als deze vrijwel niet te krijgen zijn. Voor een serie met zoveel unieke en creatieve outfits, zelfs binnen de verhalen die nagespeeld worden in Odyssey, is dit een vrij opmerkelijk gemis.


Genot voor het oog en oor
Gelukkig doet Odyssey ook een hoop goed. Qua presentatie zit het spel bijvoorbeeld ijzersterk in elkaar. Grafisch is het spel echt een genot voor het oog en voor het eerst zijn wij dan ook redelijk tevreden met hoe de 2D tekeningen van Oda voor een game zijn vertaald naar 3D. De geanimeerde tussenfilmpjes zijn af en toe ook echt om je vingers bij af te likken en op momenten beter geanimeerd dan de animeserie. Zelfs de menu’s zien er fantastisch uit. Het is goed te merken dat ILCA destijds als support studio heeft meegewerkt aan de visuele kant van Dragon Quest XI en echt liefde heeft voor One Piece. Ook de muziek is werkelijk om van te smullen. One Piece spellen doen over het algemeen qua soundtrack vaak onder aan de prachtige muziek uit de serie en films, maar dankzij Tales of- en Dark Souls-componist Motoi Sakuraba kan de muziek uit Odyssey zich meten met dat van de serie.

Een speler die zich focust op het verhaal zal binnen 30 à 35 uur de credits voorbij zien rollen. Een schappelijke tijd voor een Japanse RPG. Hiernaast kent het spel nog een hoop zijmissies die voornamelijk bestaan uit het bekende verzamelen van voorwerpen of verslaan van vijanden. Ook vind je op bepaalde locaties bounty boards waarop wanted-posters hangen voor optionele mini-bosses. Er is dus genoeg te doen om je een tijdje zoet te houden in de wereld van One Piece Odyssey.Stap in de goede richting
Dan rest ons de vraag voor wie One Piece Odyssey nou eigenlijk is. Hoewel dit spel door de alternatieve what if-scenario’s prima speelbaar is voor nieuwkomers, haalt de echte One Piece-fan hier uiteraard het meeste plezier uit. Als iemand die momenteel weer middenin de manga zit voelde het bijna nostalgisch om al deze iconische locaties en momenten weer te bezoeken en te beleven. Wat dat betreft is ILCA echt geslaagd. Echter is Odyssey onder de dikke laag One Piece-verf een vrij middelmatige JRPG met een leuke twist op de traditionele turn-based gevechten. Je wordt constant van het kastje naar de muur gestuurd, mist een gevoel van vrijheid en het is goed te merken dat de ontwikkelaar bij latere locaties een beetje in tijdnood kwam. Toch voelt dit als een stap in de goede richting voor One Piece-games. Wij hopen dat een eventueel vervolg, wellicht met een volledig nieuw verhaal in plaats van het recyclen van locaties, verder kan bouwen op de basis die Odyssey heeft neergezet en uit kan groeien tot een echte topper. Voor eenieder die geïnteresseerd is in het spel is er op de consoles overigens een demo te downloaden waar je zo’n twee uur zoet mee bent. Dus mocht je nog twijfelen, geef deze dan zeker een kans.

Conclusie
One Piece Odyssey is een leuke JRPG geworden die geplaagd wordt door een oneven tempo en moeilijkheidsgraad. Fans van One Piece kunnen gerust een halve Budgy bij het cijfer optellen, aangezien het bezoeken van iconische locaties en momenten uit de serie echt fantastisch is, maar onder deze laag nostalgie schuilt een spel dat op meerdere vlakken onderdoet voor de toppers uit het genre. 

 

Gert Jan Naber (GJ)

Audiovisueel vormgever met een hart voor Pokémon, films, kip en uiteraard games in alle soorten en maten.

Aantal keer bekeken: 6349 

Laagste 3 prijzen voor One Piece: Odyssey (PS5)

27.29 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com 7.4
€  27.29€ 0.00   € 27.29
Game Shock Oss 10
€  27.99€ 3.00   € 30.99
Nedgame.nl 9.8
€  28.00€ 3.49   € 31.49

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Nickachu
Nickachu ( 1312   8) 25-01-2023 07:53
Ik heb zelf eigenlijk nauwelijks JRPG's gespeeld (op de Xbox 360 wel Tales of Vesperia, Final Fantasy en Eternal Sonata). Vooral met de laatstgenoemde game heb ik mij erg vermaakt. Nu ben ik eigenlijk op zoek naar een soortgelijke game als Eternal Sonata: kleurrijk, hoop fantasy en niet zo'n duister/grauw kleurenpallet. Zelf denk ik er aan om de nieuwe Tales op te pakken, maar wellicht hebben jullie nog tips voor een leuke JRPG die voor nieuwkomers in het genre aan te raden is?!
avatar van Xor
Xor ( 35248   1513) 25-01-2023 08:41
Quote:
Ik heb zelf eigenlijk nauwelijks JRPG's gespeeld (op de Xbox 360 wel Tales of Vesperia, Final Fantasy en Eternal Sonata). Vooral met de laatstgenoemde game heb ik mij erg vermaakt. Nu ben ik eigenlijk op zoek naar een soortgelijke game als Eternal Sonata: kleurrijk, hoop fantasy en niet zo'n duister/grauw kleurenpallet. Zelf denk ik er aan om de nieuwe Tales op te pakken, maar wellicht hebben jullie nog tips voor een leuke JRPG die voor nieuwkomers in het genre aan te raden is?!
Gepost door: Nickachu op 25-01-2023 07:53
Misschien omdat het 's ochtends is en ik niet zo goed kan denken, maar ik zou eerlijk gezegd niet zo snel aan een kleurrijke game kunnen bedenken zoals Eternal Sonata en Tales of Vesperia. Het enige wat ik in m'n hoofd krijg, is Ni No Kuni (1, want 2 wordt door velen bekritiseerd).

Mocht de gameplay van Eternal Sonata en Tales of Vesperia je echt aanspreken, dan kan je eventueel nog Tales of Arise nemen. Wordt ook door velen positief gezien. En anders heb je ook nog de YS games. Dat is ook eigenlijk een A-RPG serie met een fantasy thema.

Voor de gewone J-RPG gameplay(dus richting het traditionele), heb je bijvoorbeeld Dragon Quest XI S en de Atelier Ryza games. Alleen bij Atelier zit er ook alchemie bij, dus dat moet ook een beetje jouw cup of thee zijn(veel mensen kunnen het niks vinden).

Natuurlijk kan ik je een hele lijst aan J-RPG's geven die er bestaan . Maar dit is zo'n beetje wat ik kan bedenken als we over kleurrijk, hoop fantasy en geen duister/grauw kleurenpallet. Dat laatste zal misschien in veel J-RPG's terugkomen. Maar ik denk dat je met het laatste vooral bedoeld dat het een grote thema wordt zoals met Final Fantasy XV enz.
avatar van DonAtello
DonAtello ( 970 ) 25-01-2023 09:05
Mooie review! Ik had stiekem gehoopt op wat meer, maar zelfs al is het wat middelmatig dan is het prima te spelen. De graphics maken in ieder geval een hoop goed

Quote:
maar wellicht hebben jullie nog tips voor een leuke JRPG die voor nieuwkomers in het genre aan te raden is?!
Gepost door: Nickachu op 25-01-2023 07:53
Ni no kuni.
Dragon quest 11 (of DQ builders 2, of DQ Treasures.)
Persona 5
Tokyo mirage sessions
Pokemon
avatar van Patrick95d
Patrick95d ( 104   11) 25-01-2023 10:17
Mooie review!
Zit er eigenlijk nog verschil tussen de ps4 en ps5 versie? Ik zie namelijk in de Playstation store dat je de ps4 en ps5 versie samen koopt. Daar kan ik dus geen opsomming van de verschillen in de beschrijving terugvinden. Geen idee hoe dat precies zit met de disc versies (upgrade naar ps5?). Maar dat lijkt me niet echt noodzakelijk als er helemaal geen verschil in de versies zitten.

Maar naast dat heb ik voor nu nog genoeg om te spelen en haal ik deze later wel een keer in de aanbieding.
avatar van GJ
GJ ( 6271   7) 25-01-2023 11:06
Rol: Forum Moderator
Quote:
Mooie review!
Zit er eigenlijk nog verschil tussen de ps4 en ps5 versie? Ik zie namelijk in de Playstation store dat je de ps4 en ps5 versie samen koopt. Daar kan ik dus geen opsomming van de verschillen in de beschrijving terugvinden. Geen idee hoe dat precies zit met de disc versies (upgrade naar ps5?). Maar dat lijkt me niet echt noodzakelijk als er helemaal geen verschil in de versies zitten.

Maar naast dat heb ik voor nu nog genoeg om te spelen en haal ik deze later wel een keer in de aanbieding.
Gepost door: Patrick95d op 25-01-2023 10:17

Thanks! Ik durf het je eerlijk gezegd niet te zeggen. Wij hebben 'm gespeeld op een PS5, waar het spel een 30fps quality en 60fps performance modus heeft. Ze zien er grafisch nagenoeg hetzelfde uit. Ik denk dat de PS4-versie enkel de 30fps optie biedt, met wellicht een optie voor een 60fps modus op de PS4 Pro. De laadtijden zijn wel vrij snel op de PS5. Dat zal met de PS4-versie wel anders zijn.
avatar van Snakesonic
Snakesonic ( 1000   1) 25-01-2023 20:36
Quote:
Ik heb zelf eigenlijk nauwelijks JRPG's gespeeld (op de Xbox 360 wel Tales of Vesperia, Final Fantasy en Eternal Sonata). Vooral met de laatstgenoemde game heb ik mij erg vermaakt. Nu ben ik eigenlijk op zoek naar een soortgelijke game als Eternal Sonata: kleurrijk, hoop fantasy en niet zo'n duister/grauw kleurenpallet. Zelf denk ik er aan om de nieuwe Tales op te pakken, maar wellicht hebben jullie nog tips voor een leuke JRPG die voor nieuwkomers in het genre aan te raden is?!
Gepost door: Nickachu op 25-01-2023 07:53

Tales of Symphonia Remastered komt binnenkort uit.
avatar van Gvr1989
Gvr1989 ( 105 ) 25-01-2023 22:16
Mooie review ! Niet overtuigd hier mijn tijd in te stoppen though.
avatar van Morda
Morda ( 15698   22) 25-01-2023 22:23
Quote:
Ik heb zelf eigenlijk nauwelijks JRPG's gespeeld (op de Xbox 360 wel Tales of Vesperia, Final Fantasy en Eternal Sonata). Vooral met de laatstgenoemde game heb ik mij erg vermaakt. Nu ben ik eigenlijk op zoek naar een soortgelijke game als Eternal Sonata: kleurrijk, hoop fantasy en niet zo'n duister/grauw kleurenpallet. Zelf denk ik er aan om de nieuwe Tales op te pakken, maar wellicht hebben jullie nog tips voor een leuke JRPG die voor nieuwkomers in het genre aan te raden is?!
Gepost door: Nickachu op 25-01-2023 07:53

De Atelier games (met name de ryza games) zijn lekker kleurrijk. Ni no kuni vond ik fantastisch. Indivisible was een erg aangename verrassing ( Een side scrolling rpg met platform elementen). Verder alle Xenoblade games, Child of light, Ys VIII, Final Fantasy XV en Trials of mana.

One piece komt iig ook bij mij in huis
avatar van Nickachu
Nickachu ( 1312   8) 26-01-2023 09:29
Bedankt voor de tips allemaal, ik ga mij eens even in de genoemde games verdiepen
avatar van Htbaa
Htbaa ( 12396   5) 28-01-2023 11:24
Lijkt me een leuke game, maar deze pik ik wel op als ik dan eindelijk upgrade naar een Xbox Series X. Heb overigens nog One Piece: Unlimited World Red voor de Wii U om te spelen. Dus eerst die maar :-).
avatar van Arabyus
Arabyus ( 7281   2) 13-02-2023 20:33
Rol: Forum Moderator
Iemand die deze game speelt die toevallig weet dat de game ook English dubbed is?
avatar van MarkDG
MarkDG ( 1531   5) 14-02-2023 10:15
Quote:
Iemand die deze game speelt die toevallig weet dat de game ook English dubbed is?
Gepost door: Arabyus op 13-02-2023 20:33
Nee, helaas alleen Japanse stemmen.
avatar van MisAnTroop
MisAnTroop ( 5144   2) 14-02-2023 10:32
Quote:
[..]

Nee, helaas alleen Japanse stemmen.
Gepost door: MarkDG op 14-02-2023 10:15

Goddank..
avatar van Arabyus
Arabyus ( 7281   2) 14-02-2023 11:51
Rol: Forum Moderator
Quote:
[..]

Nee, helaas alleen Japanse stemmen.
Gepost door: MarkDG op 14-02-2023 10:15

Jammer dan sla ik over. Super bedankt voor je antwoord Mark!
avatar van MarkDG
MarkDG ( 1531   5) 14-02-2023 11:57
Quote:
[..]
Goddank..
Gepost door: MisAnTroop op 14-02-2023 10:32
Goede reactie, voegt veel toe. Keuze hebben is altijd goed. Als iemand de Engelse stemmen gewend is, kan ik me voorstellen dat diegene de games ook graag met de Engelse stemmen speelt.