Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Operation Flashpoint: Red River (Xbox360)
85 100 1

Review Operation Flashpoint: Red River (Xbox360)

De eerste keer dat Operation Flashpoint de overstap waagde naar de consoles viel er nogal wat aan te merken op de game. Zo vielen de graphics tegen en had de game ingeboet op realisme. Toch lijkt het alsof Codemasters vasthoudt aan de ingezette lijn. De game moet toegankelijk blijven voor een zo groot mogelijk publiek, terwijl ze tegelijkertijd de hardcore fanbase willen bedienen. Het klinkt als een onmogelijke opgave maar wellicht lukt het ze in Operation Flashpoint Red River(OFRR).

“FUBAR!”, schreeuw ik naar mijn kameraden. Ons konvooi wordt van twee kanten beschoten door haatbaarden met kalashnikovs. De sergeant kaffert ons af en roept dat we onze hoofden laag moeten houden. Maar als twee tankbataljons ons te hulp schieten, ebben de beschietingen weg in de woestijn van Tadzjikistan. Het konvooi rijdt door naar het dichtstbijzijnde dorpje. Onze sergeant wil dat we de rebellen uitschakelen zodat we kunnen doorrijden. Mijn teammaten en ik snellen ons naar de westkant van het dorpje, terwijl de het andere peloton de oostkant aanpakt.YEAH!
Ik merk dat de terroristen met dodelijke precisie schieten, als ik zie dat een teamlid van het andere peloton door zijn hoofd geschoten wordt. Begrijp me niet verkeerd; het spel is absoluut geen sensationele testosteronbom zoals bijvoorbeeld Black Ops is. Sterker nog, het tempo ligt vergeleken met CoD vrij laag. Dat maakt het er echter niet minder interessant op. Terwijl je in dekking ligt en je de kogels om je oren hoort vliegen, ben je je constant aan het afvragen hoe je de situatie het beste kan aanpakken. Daarnaast heb je niet alleen de verantwoordelijkheid over jezelf, maar ook over je driekoppige peloton.  

Het peloton bestuur je door middel van een order menu, waarmee je je team instructies geeft.  Je kan bijvoorbeeld je teammaten dekking laten zoeken of juist op de rebellen laten afstormen. Deze orders zijn soms doorslaggevend in een gevecht en dat dwingt je ertoe zorgvuldig de situatie te analyseren. Een one-man-show zoals in de meeste mainstream shooters is het dus zeker niet, je bent echt aangewezen op je teammaten.

Tussen de missies door kan je het peloton naar eigen wens aanpassen. Standaard heb je een rifleman (standaard soldaat), heavy machinegunguy (soldaat geschikt voor onderdrukkingsvuur ) en een scherpschutter (soldaat voor lange afstand). Je zou dus kunnen besluiten om 3 standaard soldaten mee te nemen of 2 scherpschutters en één heavy machinegunguy. Ook kan je tussentijds je eigen uitrusting aanpassen. Zo kan je bijvoorbeeld kiezen voor een M4 of toch liever die M16 met holographic sight. Daarnaast kan je tussen missies door een geluidsdemper op je wapen schroeven als je denkt dat je daar baat bij hebt.


Booh!
Maar natuurlijk is het spel niet perfect. Zo moet je echt door de grafische minpuntjes heen kunnen kijken. Door de uitgestrekte gebieden en de grove textures zijn er genoeg fraaiere shooters aan te wijzen.  Toch kan ik persoonlijk heel goed leven met de looks van de game.

Het grootste minpunt van deze game is de A.I. van zowel de tegenstanders als je teammaten. Een aantal keer kwam het voor dat een vijand in het luchtledige stond te staren terwijl ik hem vol lood pompte. Aan de andere kant gebeurde dat ook een aantal keren met mijn eigen peloton. Ook gaan je teammaten niet altijd naar de plek toe die je aanwijst. En als je dan niet snel genoeg bent om het te corrigeren zijn je teammaten dood en sta je er alleen voor.

 Multiplayer
Maar gelukkig hoef je niet afhankelijk te zijn van de slechte computer gestuurde voetsoldaten. Je kan namelijk ook gewoon je vrienden uitnodigen in de interessante multiplayer die OFRR te bieden heeft. Zo kan je de campaign met maar liefst vier vrienden online co-op spelen (splitscreen niet mogelijk)! Dit biedt echt een uitkomst voor de slechte A.I., want als je niet constant hoeft te letten op je teammaten, kan je je beter concentreren op het tactische aspect van het spel, de grote kracht van OFRR.

Na de campaign houdt het niet op met het multiplayer-festijn. Zo zijn er nog een aantal multiplayer modi toegevoegd. Zo moet je in de één zoveel mogelijk waves van vijanden doorstaan terwijl je in de ander weer zoveel mogelijk vijanden moet verslaan binnen een zo kort mogelijke tijd. Ook is er een modus waarin je een konvooi voertuigen moet beschermen en is er nog een waarin je stealth moet gebruiken om twee Amerikaanse soldaten te bevrijden. 


Waar voor je geld?
Ondanks wat minpunten en technische tekortkomingen heeft OFRR toch één heel groot voordeel ten opzichte van de concurrentie. Het is namelijk één van de weinige shooters op de consoles waar tactiek en planning een zeer belangrijke rol in spelen. Ook heeft OFRR realisme en authenticiteit hoog in het vaandel staan.  Een welkome afwisseling voor diegenen die een beetje klaar zijn met de rechttoe-rechtaan shooters van het moment.

Natuurlijk moet de manier van spelen je aanspreken. Als je bijvoorbeeld geen geduld hebt om rustig je kans af te wachten kan je beter een andere game spelen. Ook moet je de matige A.I. op de koop toe nemen,  die laat te wensen over. De absolute meerwaarde komt pas naar voren als je de game coöperatief speelt, bij voorkeur met zijn vieren. Daar kan je met gemak uren mee zoet zijn.

Mis je realisme en authenticiteit in het huidige shooteraanbod dan is deze game echt iets voor jou. Tel daarbij de uitgebreide co-op modi op en je hebt een goede game waar je veel uurtjes mee zoet bent.  


Deze review is geschreven door Daan Ceelie
 

 

 

Oordeel Operation Flashpoint: Red River (Xbox360)

  • Graphics 80
  • Gameplay 85
  • Originality 85
  • Sound 80
  • Replay 85
  • Eindcijfer 85

Aantal keer bekeken: 9489 

Laagste prijzen voor Operation Flashpoint: Red River (Xbox360)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Xtinction
Xtinction ( 140 ) 01-05-2011 17:21
Een opvallend hoog cijfer tussen die van andere sites. Ik denk ook dat dit wel een game voor mij is. CoD is best leuk hoor, maar ik ben het hele scripted gedoe wel een beetje zat.

Klopt het trouwens dat deze game een beetje lijkt op Brothers in Arms? Met die teamcommando's ed lijkt het er wel op.
avatar van Ned Waccur
Ned Waccur ( 65 ) 02-05-2011 23:05
Ja daar deed het mij ook aan denken.
Maar ik vindt dat je bij BiA altijd hetzelfde tactische kunstje moet herhalen. OFRR is wat afwisselender en uitgebreider.
avatar van Marine II7
Marine II7 ( 120 ) 12-05-2011 21:12
ik vind dat dit soort spellen zwaar ondergewaardeerd zijn
als je dit spel vergelijkt met veel andere spellen zie je dat de campaign veel meer te bieden heeft dan bijvoorbeeld call of duty (mondern warfare 1 is wel heel goed)
avatar van Userverwijderd41
Userverwijderd41 ( 672 ) 25-05-2011 21:36
ziet er wel strak en goed uit!
avatar van VLoon
VLoon ( 17 ) 26-05-2011 15:13
Veel meer arcade geworden dan het was, zonde. Een 6 van mij.