Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Persona 5 Tactica (Switch)
80 100 1

Review Persona 5 Tactica (Switch)

Het is alweer zes jaar geleden dat het vijfde deel in de Persona-serie het levenslicht zag in het westen. Deze bleek erg populair en heeft de serie in het algemeen meer bekendheid gegeven. Deze bekendheid heeft er denk ik mede voor gezorgd dat Joker nu speelbaar is in in Super Smash Bros. Daarnaast is er een remake aangekondigd van het derde deel en zijn er in de afgelopen jaren al twee spin-offs van Persona 5 uitgebracht. Dit waren het ritmespel Persona 5: Dancing Star Night en het Musou-spel Persona 5 Strikers. Echter was dat nog niet genoeg, want aan dat rijtje kan nu een derde spel worden toegevoegd, namelijk Persona 5 Tactica. Zoals de naam al doet vermoeden is dit een tactische RPG, vergelijkbaar met spellen uit de Fire Emblem of de Disgaea-serie. Laten we eens kijken of een tactische RPG met een Persona-sausje interessant kan zijn.


Persona 5 Tactica
speelt zich af na de avonturen van Persona 5. Joker en zijn vriendengroep, ook wel bekend als de Phantom Thieves, zijn bij elkaar in het bekende café Leblanc. Terwijl de vrienden daar lekker aan het chillen zijn en praten gebeurt er iets en zijn ze ineens in een alternatieve wereld. Natuurlijk wil iedereen graag terug naar hun eigen wereld, maar dat gaat helaas nog niet zo gemakkelijk.

De vriendengroep maakt al snel nieuwe vrienden in deze wereld. De nieuw geïntroduceerde personages spelen een centrale rol in het verhaal van Persona 5 Tactica. Dit bestaat in de basis uit de bekende paleizen uit de Persona 5-serie. In een dergelijk paleis is er vaak iemand die soort van gered moet worden en dat wordt natuurlijk gedaan door de Phantom Thieves. Dit is vergelijkbaar met wat er gebeurt in Persona 5. Echter zijn de paleizen en het verhaal natuurlijk compleet anders.

Door het voltooien van missies kabbelt het verhaal rustig voort en wordt het langzaam duidelijker wat er in deze alternatieve wereld aan de hand is. Het verhaal is leuk om te volgen en de paleizen en motivaties van de personages zijn interessant. Het verhaal wordt gepresenteerd als een visual novel met heel af en toe een goed geanimeerd tussenfilmpje. Grote delen zijn ingesproken en dit is gedaan door de bekende stemmen van Persona 5. Hierdoor voelde Persona 5 Tactica gelijk aan als een warm bad. Dit warme bad wordt nog wat warmer door de goede en herkenbare muziek en de bekende manier waarop de menu’s zijn vormgegeven.


Persona 5 Tactica is dus een tactische RPG. Dit betekent dat het vechten plaatsvindt op een raster waarover je Joker en zijn vrienden verplaatst. Voor ieder gevecht heb je de mogelijkheid om een team van drie personen samen te stellen. Alle mechanieken en manieren om aan te vallen worden op een rustig tempo geïntroduceerd. Hierdoor krijg je steeds meer mogelijkheden om de vijanden te verslaan.

Centraal in het systeem in Persona 5 Tactica is het schuilen achter kisten, muurtjes en andere voorwerpen in de wereld. Op deze manier ben je moeilijker te raken of krijg je minder schade (bij halfhoge muurtjes). Als je niet schuilt ben je namelijk makkelijk te raken en dan kan de tegenstander een extra beurt krijgen. Dit geldt ook voor jou; hier moet je dus slim gebruik van maken. Dit lijkt op de mechaniek van het misbruiken van de zwakte van een Persona (de Pokémon van de Persona-serie) uit Persona 5. Verder doet de bekende all-out attack ook weer zijn intrede. Als je een extra aanval hebt gekregen dan kun je een driehoek vormen met de rest van je teamleden, waarna je alle vijanden binnen deze driehoek aanvalt. Op deze manier kun je veel schade aanrichten. Je moet daarbij natuurlijk wel rekening houden met waar je je op het speelveld bevindt. Ieder speelveld is namelijk uniek.

Naast dat de speelvelden uniek zijn, is er ook variatie in de missies. Zo heb je missies waarbij je alle slechteriken moet uitschakelen, maar er zijn ook missies waarbij je van punt A naar B moet gaan. Hierdoor ben je constant je strategie aan het aanpassen, waardoor het niet snel saai begint te voelen. Dit compenseert voor het feit dat er relatief weinig verschillende soorten vijanden aanwezig zijn. Alles vergt daarbij wel wat strategie, welke je al helemaal nodig hebt bij de zijmissies. Deze kun je accepteren en zijn vaak een stukje lastiger. Dit komt door de voorwaarden die gesteld worden. Sommige personages zijn verplicht en je hebt bijvoorbeeld maar een paar beurten om iedereen te verslaan. Dit resulteert in leuke, maar ook lastige puzzels.


Tussen de hoofdmissies door heb je tijd om uit te rusten. Dit doe je in de alternatieve café Leblanc’s die je aantreft. Je kunt niet vrij rondlopen in Persona 5 Tactica, dus na een hoofdmissie en wat verhaal eromheen kom je automatisch weer terug in het café om uit te rusten. Hier kun je dan bijvoorbeeld de zijmissies accepteren, zijn er gesprekken beschikbaar die meer achtergrond geven over de gebeurtenissen en kun je het team sterker maken.

Ieder personage heeft zijn eigen skill tree, waarin je nieuwe vaardigheden en aanvallen kunt ontgrendelen met ervaringspunten. Joker en zijn vrienden stijgen niet allemaal apart in level, maar de groep stijgt als geheel in level. Hierdoor krijg je ervaringspunten, maar door het voltooien van zijmissies en het volgen van de extra gesprekken kunnen specifieke vrienden meer ervaringspunten krijgen.

De skill trees zijn een goede toevoeging, maar zorgen ervoor dat de Persona’s grotendeels overbodig worden. Je zult het bijna vergeten, maar een Persona-spel zonder Persona’s kan natuurlijk niet. Ze zijn er gelukkig wel en je kunt ze nog steeds fuseren om nieuwe Persona te krijgen. Echter merkte ik dat ik hier iets minder mee bezig was. Dat kwam voornamelijk vanwege het feit dat een Persona nog maar twee vaardigheden kan hebben bij fuseren. Deze vaardigheden kunnen zowel actief als passief zijn en kunnen dan gebruikt worden door degene aan wie je de Persona geeft. In tegenstelling tot Persona 5 kun je in Tactica namelijk iedereen een Persona geven. Hierdoor heb je wel iets meer opties om bepaalde vaardigheden bij een personage te geven. Echter was dit voor mij niet voldoende om hier helemaal mee los te gaan.


Conclusie

Persona 5 Tactica is een goede spin-off met een origineel en interessant verhaal. Daarbij is het qua gameplay ook dik in orde, met voldoende afwisseling in missies en omgevingen. Tel daarbij de mogelijkheden om iedereen aan te passen met zijn eigen skill tree bij op en je hebt een compleet spel. Dit compenseert namelijk het gegeven dat er weinig variatie is qua vijanden en dat de Persona zelf een minder belangrijke rol spelen. Verder is Persona 5 Tactica een feest van herkenning voor fans van de serie, dus zeker het proberen waard. En ben je (nog) geen fan van de serie, maar houd je wel van strategische RPG’s? Ook dan is Persona 5 Tactica zeker aan te raden.   

Pascal Jongsma (Catyrion)

Apotheker die natuurlijk games interessant vindt, maar daarnaast ook niet vies is van een bordspel of film.

Aantal keer bekeken: 2212 

Laagste 3 prijzen voor Persona 5 Tactica (Switch)

46.95 3
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
GameResource 10
€  46.95€ 0.00   € 46.95
Bol.com 6.7
€  48.44€ 0.00   € 48.44
Nedgame.nl 9.6
€  54.99€ 0.00   € 54.99

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van EmptyKensai
EmptyKensai ( 6 ) 17-11-2023 18:02
Goede review! Kijk er naar uit om weer op avontuur te gaan met the Phantom Thieves!!
avatar van Lebberrr
Lebberrr ( 541   4) 18-11-2023 20:16
Top review weer! Zoals eigenlijk altijd op BG
avatar van Gryphonrider
Gryphonrider ( 2747   2) 18-11-2023 20:18
Xbox en PC-versie nu beschikbaar via Xbox Game Pass Ultimate
avatar van Davidov
Davidov ( 13302   2) 20-11-2023 20:05
Ziet er goed uit, bedankt voor de review👍