Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Resistance 2 (PS3)
91 100 1

Review Resistance 2 (PS3)

Resistance: Fall of Man werd gezien als één van de beste launchgames van de Playstation 3. Toch kon het spel mij zeker niet overtuigen door de saaie omgevingen en slechte verhaallijn. Een typisch geval van ‘in het land der blinden is eenoog koning’ in mijn ogen. Ik zat dan ook niet echt te wachten op Resistance 2. Dit gevoel veranderde echter compleet, nadat ik de betaversie had gespeeld. Wat een mooie omgevingen! En tot maar liefst 60 man online! Zou het uiteindelijke spel ook zo weten te overtuigen?

Begin november kwam Insomniac met het nieuwtje dat Resistance 2 zo’n 420 uur aan gameplay zou bevatten en dit hebben ze aardig waargemaakt. Hoewel 420 uur natuurlijk overdreven is, stikt Resistance 2 toch wel van de gameplay. Zo is elk van de drie modes (de singeplayer, co-op en multiplayer tegen elkaar) die het spel rijk is feitelijk een spel op zich.

De singleplayer is beter dan verwacht. Van een goed verhaal kon je in het vorige deel Fall of Man nauwelijks spreken, maar in deel twee wordt dit toch een stuk beter aangepakt. Het verhaal gaat verder waar het gebleven was en gaat vooral over de experimenten met de Chimera en over de conditie waarin Hale verkeert (mensen die het eerste deel gespeeld hebben weten waar ik het over heb). Je wordt meegesleept van gebeurtenis naar gebeurtenis. Ik werd zelfs benieuwd naar hoe het verhaal af zou gaan lopen, een gevoel dat ik volledig miste bij deel één. Het enige wat hier een beetje roet in het eten gooit, is dat je nooit echt mee gaat leven met de nogal ‘standaardpersonages’.Ook de afwisseling in het spel is een stuk verbeterd. Zo is er om de zoveel tijd een ware bossbattle met huizenhoge wezens die vaak een lust vormen voor het oog. Hiernaast zijn de omgevingen dit keer vele malen afwisselender en veel, maar dan ook veel, mooier. Zo zul je, vooral in het begin van het spel, prachtige omgevingen tegenkomen die bol staan van het detail en bijzonder kleurgebruik. Ik kreeg bijvoorbeeld tijdens een bossbattle op een hoge toren de onlogische gedachte om eens over het hekje naar beneden te kijken. Waar veel spellen hier een mistlaag of bijvoorbeeld een zandvlakte zouden neerleggen, zie je bij Resistance 2 een Google Earthachtige indrukwekkende ondergrond. Ook zijn er plekken in het spel waar je een gigantisch uitzicht aangeboden krijgt. Hierbij zie je overal ruimteschepen vliegen en zelfs daarbij is detail nog vol aanwezig. Ik durf Resistance 2 dan ook tot de mooiste spellen te rekenen die ik ooit op de Playstation 3 heb gespeeld.Al met al is de Singleplayer dus zeker de moeite waard, maar tegenwoordig is dit meestal niet genoeg om een game aan de man te brengen. Ook voor de rest weet Resistance 2 gelukkig genoeg te bieden. Allereerst is er de co-op. Inderdaad, deel één had dit ook al. In dit deel echter, is de co-op, met tot maar liefst acht man, werkelijk een geheel eigen spel te noemen. Het brengt zelfs een geheel eigen verhaallijn met zich mee en zover ik weet is dat een unicum. Je voert met twee tot acht man offline of online allerlei opdrachten uit. Erg leuk is dat je uit drie classes kunt kiezen, de medic, de combat ops (met een ammo-gooi functie) en de soldaat. Deze drie vullen elkaar goed aan. Wat echter jammer is, is dat de opdrachten niet altijd even uitdagend zijn. Vaak zit je met zijn allen simpelweg minuten te schieten op een gigantisch beest waar door ook samenwerking niet meer nodig is.

Resistance 2 brengt nog iets bijzonders: tot 60 man, tegen elkaar, online! Een waar gekkenhuis. Insomniac beloofde dit op te lossen door mensen in verschillende squads te zetten en ze zo verschillende doelen te laten halen. Helemaal ingelost is deze belofte niet. Het komt er namelijk meestal toch op neer dat iedereen simpelweg zoveel mogelijk tegenstanders probeert af te knallen zonder dat er nog naar teammaten wordt omgekeken. Verder staat de multiplayermode wel als een huis en zijn de maps erg mooi in elkaar gezet. Het is alleen wel een beetje jammer dat de zoekfunctie vrijwel niet werkt waardoor je niet altijd in de soort servers belandt die je wilt. De enige mogelijkheid om XP te verdienen is namelijk door te ‘zoeken’ naar servers.Die XP brengt wel enkele vette mogelijkheden met zich mee. Zo kun je natuurlijk levels omhoog gaan en hiermee meerdere wapens vergaren, iets wat tegenwoordig vrijwel normaal is in een spel. De wapens zijn wel weer lekker over-de-top. Zo zijn er wapens die door muren heen kunnen schieten of die je na inslag nog kunt laten ontploffen. Sommige wapens lijken door Insomniac zo bij Ratchet & Clank zijn weggepakt! Naast deze vette wapens kun je met je XP ook Berserks vrijspelen. Tijdens een gevecht zul je een balkje zien, dat volloopt naarmate je meer XP krijgt. Zodra deze balk vol, is kun je je Berserk naar keuze inzetten. Deze Berserks wisselen van tijdelijk meer Health tot een speciale verdediging bestaande uit vuurballen tot een tijdelijke onzichtbaarheid. Hierdoor krijgt de multiplayer toch net dat beetje meer diepte.

Als laatste verdient ook het geluid nog wat aandacht. Het spel is namelijk geheel Nederlands gesproken, iets wat je niet snel verwacht bij een 18+ game. Zelfs als je in multiplayer per ongeluk een teammaat schiet, zal deze iets als ‘ik hoor bij je’ zeggen. Hoewel de meeste mensen waarschijnlijk na een paar minuten de neiging zullen hebben om hun systeemtaal op Engels te zetten, is het stemwerk toch goed gedaan, vooral voor een game. Zelfs de accenten zijn vrij goed bij de personages gezocht en na een ‘gewenfase’ aan het Nederlands zul je geen last meer hebben van kriebels.

Insomniac heeft werkelijk elk punt uit Resistance: Fall of Man enorm weten te verbeteren: de singleplayer is veel meeslepender, de omgevingen veelzijdiger en de multiplayermodes zijn veel verder uitgewerkt. De Playstation 3 heeft ‘zijn’ Gears of War.
Deze game is gereviewed door Wouter

 

Oordeel Resistance 2 (PS3)

  • Graphics 95
  • Gameplay 90
  • Originality 85
  • Sound 85
  • Replay 95
  • Eindcijfer 91

Aantal keer bekeken: 11818 

Laagste 1 prijzen voor Resistance 2 (PS3)

19.53 19.53 1
Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal
Bol.com Partner 8.5
€  19.53€ 0.00   € 19.53

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van ConAir
ConAir ( 4490   2) 04-01-2009 13:57
Damn, lekkere review! Heb de game ook liggen. Zal er binnenkort dan zelf ook eens aan gaan beginnen.

Overigens heb ik mijn systeem zelf al op Engels ingesteld. Ik vind het overigens wel prettig dat alle games gelokaliseerd worden. Zo kunnen mensen die niet zo goed in Engels zijn ook die games goed spelen.

60 man online. Dat moest wel een online fragfest worden.
avatar van Tns2k7
Tns2k7 ( 116 ) 04-01-2009 14:25
ik vind het grootste minpunt aan dit spel dat alles zo 'standaard' aanvoelt, ik wordt totaal niet betrokken bij het spel ren gewoon maar wat rond om te knallen. Verder is het level design qua eye candy wel mooi, maar de lay out is soms om te huilen. Volledig lineair en je hoeft geen seconde na te denken waar je heen moet lopen. Ik vind het een teleurstelling...
avatar van RZA
RZA ( 163 ) 04-01-2009 14:35
Ben het totaal niet eens met de verhaallijn van RFOM, snap je hele mening niet echt.

En over Online zal geen clangerichte hardcore gamer het eens zijn. Het is online om te huilen in tegenstelling tot R:FOM waar Online als 1 van de beste beschouwd mag worden.
avatar van J-Kwon
J-Kwon ( 419 ) 04-01-2009 17:37
Mijn mening is mss niet zo veelzeggend, daar ik het spel niet heel lang gespeeld heb, maar van wat ik gezien heb zag het er niet bijzonder uit, niks origineels behalve de ratchet & clank achtige wapens.

Mijn oordeel dus, een goede niet-originele shooter die trouwens alleen met een zelfde soort monsterlijke vijand in overeenstemming komt met Gears of War.

Je graphics punt snap ik trouwens ook niet helemaal, zo mooi vond ik het niet, ik vind Uncharted en MGS 4 er veel mooier uitzien.

Wel een leuk en goed geschreven review moet ik zeggen, ben het er alleen niet mee eens.
avatar van RZA
RZA ( 163 ) 04-01-2009 18:21
Niet-originele shooter? lol
avatar van Peter4hell
Peter4hell ( 153 ) 05-01-2009 17:40
Quote:
Ben het totaal niet eens met de verhaallijn van RFOM, snap je hele mening niet echt.

En over Online zal geen clangerichte hardcore gamer het eens zijn. Het is online om te huilen in tegenstelling tot R:FOM waar Online als 1 van de beste beschouwd mag worden.

Inderdaad vindt de verhaallijn best interessant.
avatar van LittleBigMan
LittleBigMan ( 748 ) 08-04-2009 21:34
Ik had ook last van de standaard personages. Desalniettemin vond ik het een sterk knalfestijn met uitstekende online-mogelijkheden. Heerlijk!
avatar van MJB
MJB ( 4351   4) 21-02-2012 20:06
Gisteren uitgespeeld!