Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Sherlock Holmes: Crimes & Punishments (PS3)
75 100 1

Review Sherlock Holmes: Crimes & Punishments (PS3)

In 2012 kwam voor het laatst een deel uit in de Sherlock Holmes serie. Destijds was 'The Testament of Sherlock Holmes' vrij revolutionair, doordat de traditionele point-and-click gameplay de rug toe gekeerd werd om vervolgens te gaan voor een heus third-person mysterie. Het nieuwste deel in de serie, Sherlock Holmes: Crimes & Punishments genaamd, bouwt voort op dit succes. Bovendien zet het daarnaast nog een aantal stappen in de goede richting door enkele belangrijke wijzigingen door te voeren en gebruik te maken van een nieuwe engine: de Unreal Engine 3.


Eén van deze stappen is het perspectief, want in tegenstelling tot de voorgaande Sherlock Holmes titel, volg je niet de bekende detective terwijl hij zijn zaken oplost, maar speel je daadwerkelijk Sherlock Holmes en voer je je eigen onderzoek uit. In Crimes & Punishments los je niet slechts een zaak op, maar zes goed geschreven zaken. Van moord en diefstal tot sensationele achtervolgingen.

Zoals gezegd heeft ontwikkelaar Frogwares Game Development Studio gebruik gemaakt van de Unreal Engine 3, waardoor ze niet alleen op grafisch vlak een stap vooruit maken, maar ook op technisch vlak. Deze nieuwe engine zorgt onder andere voor extra gedetailleerde omgevingen en personages en verbeterde licht- en schaduweffecten. Daarnaast zorgt dit nieuwe mechanisme ervoor dat je gebruik kunt maken van de hersenen van de meester der detectives en dat werkt vrij handig. Alle feiten en aanwijzingen vormen samen namelijk verschillende tussenconclusies. Het enige dat jij hoeft te doen is de juiste tussenconclusie te kiezen om zo verder te komen in de zaak.


Sherlock Holmes staat erom bekend de kleinste details waar te nemen en op basis daarvan enkel feiten vast te stellen. De kleinste details kunnen al leiden tot meer informatie over een persoon en zijn bezigheden van de laatste dagen. Een afdruk van een trouwring om de ringvinger van een verdachte, een kleine bloedspat op een jas of modder onder iemands nagel. Het zijn allemaal details die kunnen leiden tot meer informatie over de betreffende persoon.

Naast het afleiden van informatie uit de gewoontes van personen, kun je de meeste bewijsstukken zoeken op het plaats delict. Alhoewel er van zoeken niet echt sprake is aangezien er direct symbooltjes verschijnen wanneer er wellicht een aanwijzing te vinden is. Heb je eenmaal het betreffende object onderzocht en alles ondersteboven gehaald, kleurt het object groen en kun je het bewijs voorleggen of gebruiken tegen de verdachte. Zelfs als er een bewijsstuk van bijvoorbeeld een stoffige plank is verdwenen, kan je door gebruik te maken van ‘Sherlock Vision’ erachter komen dat het object ontbreekt. Je kunt zo dus moeilijk bewijs te kort komen, aangezien alles wordt aangeduid en groen kleurt als je het op een correcte manier hebt onderzocht.

Verder moet je soms meer informatie opzoeken in het privé-archief van de detective. Holmes doet nooit een krant weg, waardoor je tijdens een aantal zaken het archief kan doorspitten naar bruikbare informatie. Een leuke afwisseling in het zoeken van informatie zijn de kleine minigames in de vorm van: armpje drukken met een aangeschoten zeeman zodat hij informatie verschaft, of chemische middeltjes gebruiken om inkt weer zichtbaar te maken. Heel moeilijk zijn deze kleine minigames niet, maar het zorgt wel voor de nodige afwisseling.


Als je aan het eind van de rit je notitieboekje vol hebt staan met bewijsstukken en andere belangrijke aantekeningen begint het leukste en interessantste deel van het onderzoek: het aanwijzen van de schuldigen. Waar de bewijsstukken nogal werden voorgekauwd, sta je er op het moment dat je personen wilt beschuldigen echt alleen voor. De hersenen van Sherlock helpen je niet meer, waardoor je het toch echt zelf zult moeten doen. Het is daarbij zaak om de bewijsstukken en andere aanwijzingen op de juiste manier aan elkaar te koppelen om zo tot een conclusie te komen. Is er één dader of zijn er misschien meerdere daders? Je moet zelf ook de straf bepalen; houd je hierbij rekening met verlichtende omstandigheden of gaat de dader voor de rest van zijn leven de bak in?


Ondanks de af en toe wat houterige animaties en het feit dat je net iets te veel bij de hand wordt genomen, blijft Sherlock Holmes: Crimes & Punishments je vasthouden tot het absolute eindoordeel is geveld. Met Crimes en Punishments haal je gewoon een boek in huis van Sir Arthur Conan Doyle, maar dan één waar je zelf de hoofdrol in vertolkt.

Deze review is geschreven door Daniel Verkerk.
 

 

 

Oordeel Sherlock Holmes: Crimes & Punishments (PS3)

  • Graphics 70
  • Gameplay 75
  • Originality 75
  • Sound 65
  • Replay 60
  • Eindcijfer 75

Aantal keer bekeken: 7800 

Laagste prijzen voor Sherlock Holmes: Crimes & Punishments (PS3)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van Mellie
Mellie ( 1026 ) 10-10-2014 15:22
Toch wel interesse in deze game.. Misschien toch maar eens bekijken als die wat goedkoper word.
avatar van Duncan
Duncan ( 21 ) 10-10-2014 15:56
Nette review! Bedankt Daniel!
avatar van MilanSven
MilanSven ( 1634   3) 10-10-2014 18:23
Is het te vergelijken met LA Noire?
avatar van Daniel
Daniel ( 2284   19) 10-10-2014 21:32
Quote:
Is het te vergelijken met LA Noire?

Nee, niet echt. LA Noire speelt veel vlotter en heeft ook veel actie scenes (Blijf Rockstar hé ). Daarnaast maakt LA Noire gebruik van MotionScan, wat toch wat beter uitpakt.
avatar van Yojimbro
Yojimbro ( 16483 ) 11-10-2014 01:33
Thanks but I'll pass.
avatar van Multiman77
Multiman77 ( 191 ) 11-10-2014 15:25
Interesse is gewekt, bedankt voor de review!
avatar van Pollo
Pollo ( 35 ) 12-10-2014 00:10
Gsat op de verlanglijst