Volg ons op Facebook Abonneer op onze RSS
Sniper: Ghost Warrior 2 Limited Edition (Xbox360)
60 100 1

Review Sniper: Ghost Warrior 2 Limited Edition (Xbox360)

Was er nood aan een opvolger voor Sniper: Ghost Warrior, het sluipschutterspel uit 2010 met verouderde graphics en talrijke bugs? Niet echt. Gaat het vervolg desondanks als zoete broodjes verkopen? Vast wel.

Het immense succes van de originele game oversteeg al onze verwachtingen. Neergesabeld door de gespecialiseerde pers, met een rampzalige Metacritic-score van 45 tot gevolg, maar alsnog in de armen gesloten door liefhebbers van de kick om nietsvermoedende vijanden vanaf honderden meters een knoert van een kogel door de kop te jagen. Geen wonder dat de Poolse ontwikkelaar City Interactive in de jaren daarna een vervolg op dit lucratieve misbaksel heeft klaargestoomd. Ditmaal wel met het besef dat het, ondanks de goede verkopen, kwalitatief toch stukken beter kon. Daarbij beloofden ze  dat dit de meest complete sniper-ervaring zou gaan worden.


 

Het schieten is wel oké

Je speelt als de Amerikaanse scherpschutter Cole ‘Sandman’ Anderson van het eliteteam Ghost Warrior dat zo ongezien mogelijk door de dichtbegroeide Filipijnse jungle, een verwoest Sarajevo en de Tibetaanse bergen van missie naar levensgevaarlijke missie trekt. De verhaallijn heeft bitter weinig om het lijf en geldt eigenlijk enkel en alleen als twijfelachtige motivatie om de trekker van je sniper rifle meermaals over te halen. Tien missies lang sluip je door vijandig gebied, geef je vanaf een veilige afstand dekking aan bevriende personages en schakel je belangrijke vijandelijke kopstukken uit. Dat alles met weinig meer dan je mes, een handpistool met geluidsdemper en het ultieme wapen der wapens: een sniper rifle

Sniper: Ghost Warrior 2 volgt een vrij realistisch ballistisch model, waarbij je rekening moet houden met de windrichting, de afstand tot het doelwit, de zwaartekracht en je eigen hartslag en ademhaling om dat ene perfecte schot te plaatsen. Hou wel voor ogen dat dit enkel van toepassing is op de allerhoogste moeilijkheidsgraad, want alles daaronder maakt korte metten met iedere vorm van uitdaging doordat een rood stipje in beeld te allen tijde voorspelt waar de kogel uiteindelijk terechtkomt. Kortom, de balans tussen de verschillende moeilijkheidsopties is volledig zoek: easy en medium zijn te makkelijk, de stap van datzelfde medium naar expert veel te groot. Zo nu en dan word je bij opmerkelijke precisie beloond met een bullet-cam en dat gaat nooit vervelen. De camera volgt dan het traject van de afgevuurde kogel en in slow motion zie je hoe die zich door het hoofd van het onfortuinlijke slachtoffer boort.

 

Lineaire bedoening
Zelfs naar het einde van de game toe – en daar doe je amper vijf à zes uur over – zijn dit de momenten die Sniper: Ghost Warrior 2 aan een nipte voldoende helpen. Het snipen zelf is (weliswaar op de hoogste moeilijkheidsgraad) even uitdagend als geweldig, maar de rest blijft voor verbetering vatbaar. Dat Sniper: Ghost Warrior 2 zo’n lineaire bedoening is geworden, knaagt nog het meeste aan die beloofde sluipschuttersbeleving. Er wordt constant verteld wat je moet doen, in welke volgorde je de nietsvermoedende vijanden moet omleggen en ver afwijken van het afgebakende pad zit er ook niet (vaak) in. Het wispelturige gedrag van de vijandelijke troepen (de ene keer reageren ze bijvoorbeeld wel op de stervende bondgenoot vlak naast hen, de andere keer helemaal niet), waardoor de game meermaals verandert in een frustrerende trial & error-beleving, alsook de manier waarop ze door de Poolse ontwikkelaar heel nauwkeurig in het level zijn geplaatst, zodat er eigenlijk maar één goede manier is om ze geruisloos uit te schakelen, dragen weinig bij aan de onderdompeling in het sniper-wereldje. Jammer, vooral omdat onder die slordigheden altijd het enorme potentieel van Sniper: Ghost Warrior 2 zichtbaar blijft.

Mooier dan de eerste
Grafisch boekt het spel opvallend veel progressie ten opzichte van het spuuglelijke eerste deel. Dit komt vooral omdat de makers de achterhaalde Chrome Engine 4 achterwege laten en ditmaal aan de slag zijn gegaan met de CryEngine 3, de grafische motor van Crytek, die onlangs nog voor het wondermooie Crysis 3 gebruikt werd. Dat wil overigens niet zeggen dat Sniper: Ghost Warrior 2 visueel het hoge niveau haalt van een Crysis 3, maar met deze geavanceerde engine onder de motorkap, ziet het er in ieder geval al een stuk beter uit dan zijn voorganger, ookal is de gevarieerde spelwereld niet altijd met evenveel zorg uitgewerkt en valt het spel regelmatig te licht uit wat textures betreft. Bovendien werden we nog iets te vaak geconfronteerd met kleine, vervelende foutjes, maar gelukkig zijn ze niet zo frequent aanwezig als in dat verschrikkelijke eerste deel.

 

Overbodige multiplayer
Naast een tien missies durende campagne is het spel ook van een online modus voor maximaal twaalf spelers voorzien. Maar met twee speelvelden en slechts één spelmodus (een traditionele Team Deathmatch van zes tegen zes) is deze nogal magertjes te noemen. Online is het een camp-walhalla van jewelste en een verschrikkelijk saaie bedoening. Het was in onze testsessies veel leuker om naar voren te rushen met onze handgun, om al die nietsvermoedende sluipschutters uit te schakelen met een koelbloedig hoofdschotje en dat kan toch niet de bedoeling zijn in een volbloed snipergame. Sniper: Ghost Warrior 2 doet het ook zonder de franjes, die we normaal zijn gaan vinden sinds de Call of Duty’s en Battlefields van deze wereld ons daarmee verwend hebben. Om maar te zeggen: deze modus verdrinkt in zijn eigen overbodigheid.

Conclusie
Koester geen illusies, Sniper: Ghost Warrior 2 is in alle opzichten een budgettitel. Op zich weinig mis mee natuurlijk, want zo wordt ie met z’n lage adviesprijs ook op de markt gezet door City Interactive zelf. In alles een betere game dan zijn dramatische voorganger, bij momenten zelfs geweldig (het snipen zelf), maar tussen die momenten in oogt het allemaal wat te gemakzuchtig en blijft het fors voor verbetering vatbaar. Dat bevredigende gevoel van dat perfecte schot, waarmee we een nietsvermoedende vijand vanaf anderhalve kilometer omleggen, zorgt in extremis voor een kleine voldoende en doet ons stiekem toch uitkijken naar een volgend deel. Een opvolger die, laten we daar heel duidelijk in zijn, alle registers zal moeten opentrekken om ons te kunnen overtuigen. Het eerste deel ging maar liefst 2,5 miljoen keer over de toonbank en al wie achteraf geen spijt had van zijn aankoop, kan in principe ook deze sequel blindelings aanschaffen. Dat verandert echter niets aan ons vernietigende eindoordeel: City Interactive heeft zijn best gedaan om hier iets van te maken, maar soms is alleen je best doen niet genoeg.

Deze review is geschreven door Yorn Soeteman  


 

Oordeel Sniper: Ghost Warrior 2 Limited Edition (Xbox360)

  • Graphics 70
  • Gameplay 60
  • Originality 55
  • Sound 60
  • Replay 50
  • Eindcijfer 60

Aantal keer bekeken: 13201 

Laagste prijzen voor Sniper: Ghost Warrior 2 Limited Edition (Xbox360)

Winkel Cijfer Levertijd Prijs Porto Totaal

Meer prijzen 

Laatste reacties

avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 26-03-2013 19:40
Quote:
Dat verandert echter niets aan ons vernietigende eindoordeel: City Interactive heeft zijn best gedaan om hier iets van te maken, maar soms is alleen je best doen niet genoeg

Zo vernietigend is het cijfer dat de reviewer geeft toch helemaal niet? Is een voldoende.
avatar van 3bdelilah
3bdelilah ( 1823   8) 26-03-2013 19:45
Ik weet verder weinig van deze dus daar niet van, maar doet me qua game play dan wel erg denken aan Sniper Elite (V2). Of zit ik fout? Ik weet dus verder niet hoe en wat maar de demo van V2 vond ik wel vet.
avatar van MarvelousMax
MarvelousMax ( 6063 ) 26-03-2013 20:01
Een 60 is tegenwoordig al slecht

E; Of dan iig een budgettitel
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 26-03-2013 20:02
In dat geval klopt er helemaal niets meer van het cijfersysteem.
avatar van X360
X360 ( 1172 ) 26-03-2013 20:11
Ik snap ook niet dat ze een multiplayer hierin stoppen...
avatar van Henri-Alexander
Henri-Alexander ( 12778 ) 26-03-2013 20:24
Ik heb de game vandaag uitgespeeld en ik ben het wel met het cijfer en alle punten eens. Leuk spel voor een budgetprijs, die niet te lang duurt (10 missies) en voor zowel de beginner is, als voor de gevorderde sluipschutter.

Wel jammer dat de game online zo weinig gespeeld wordt dat het nog lastig is om een match op te zetten ook. Heel vervelend want de helft van de trofee├źn moet je online behalen. Had dan meer offline trofee├źn erin geplant.
avatar van Slimdavy
Slimdavy ( 53 ) 26-03-2013 21:34
Rol: Reviewer
Quote:
Zo vernietigend is het cijfer dat de reviewer geeft toch helemaal niet? Is een voldoende.

Hoewel ik aanvankelijk een nipte voldoende voor ogen had (met dank aan het snipen zelf), is die 60 min of meer het gevolg van het cijfersysteem dat we hier gebruiken. Daar zijn we ons bewust van (lees: brainstormen achter de schermen!).

Vernietigend was misschien niet de beste woordkeuze, maar een 60 is voor mij geen must have (zeker niet in een maand met alleen maar toptitels). Eerder zo'n titel om ooit voor een paar euro uit een budgetbak te graaien (of te bestellen bij een goedkope online shop).

Quote:
Ik weet verder weinig van deze dus daar niet van, maar doet me qua game play dan wel erg denken aan Sniper Elite (V2)

Vergelijkbaar indeed. Allebei pretenderen ze de beste snipergame ooit te zijn. Ik heb Sniper Elite V2 destijds ook gespeeld en die vind ik achteraf gezien toch net dat tikkeltje beter dan deze Ghost Warrior 2.
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 26-03-2013 21:39
Maar wat ik me dan afvraag: Moeten gamers deze game nou wel of niet voor een bedrag van ongeveer twintig euro kopen? Het cijfer zegt ja, de recensie zegt nee. Da's verwarrend.
avatar van Ben
Ben ( 7648 ) 26-03-2013 23:58
Rol: Toevoeg Moderator
Quote:
Maar wat ik me dan afvraag: Moeten gamers deze game nou wel of niet voor een bedrag van ongeveer twintig euro kopen? Het cijfer zegt ja, de recensie zegt nee. Da's verwarrend.

Ik denk dat je beter even kan wachten tot ie in de budgetbak ligt.

avatar van Dexter010
Dexter010 ( 4184 ) 27-03-2013 06:52
@ ArmaniGamer: Dat ben ik na deze revieuw zeker van plan. Twijfelde eerst tussen deze game en Sniper Elite V2 goty. Nou, de keuze is duidelijk welke er als eerste gaat komen (en misschien wel als enigste sniper game).
avatar van TheincrediblemachineD
TheincrediblemachineD ( 6793 ) 27-03-2013 22:06
Wat is Sniper Elite voor game dan?
avatar van Davidov
Davidov ( 13290   2) 30-03-2013 05:25
@ TimD:

http://www.youtube.com/watch?v=UPHmLCyEsNw
avatar van Twanx
Twanx ( 323 ) 30-03-2013 12:30
@ TimD:
Er is ook een demo van, ik vond hem zelf wel vermakelijk dus als die onder de 20 euro dan koop ik hem denk ik wel.